Koldioxidbaserade p-avgifter

Här är en liten nyhet från andra sidan Atlanten. I Richmond har den ansvarige för transporter gett klartecken för att ta fram ett nytt system för parkeringsavgifter baserade på bilens CO2-utsläpp. De bilar som släpper ut minst CO2 får i framtiden parkera gratis i staden och de som släpper ut mest drabbas av en extra hög taxa.
När den ambitiösa planen presenterades för allmänheten var hela 8 procent för att införa den. En överväldigande majoritet motsatte sig alltså förslaget. Icke desto mindre kommer det att verkställas och det nya systemet beräknas träda i kraft den 1 september.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Joakim

  Det låter som i Sverige. Kostnadshöjningar går alltid igenom om det drabbar bilister. Se bara på trafikförsäkringsskatten.

 2. pekke

  Så när de släpper ut minst ska de ändå betala för utsläpp ?
  Byråkrati i sin finaste form.

 3. Åke Rullgård

  Exempel på ännu en diffus skattebas. Det ska bli intressant att se hur systemet ska hanteras tekniskt. Ska man ha en koldioxidmätare på varje parkeringsplats?

 4. Åke Rullgård

  Beställning av meddelande om kommentarer.

 5. Peter

  Eftersom världens betongproduktion släpper ut nästan lika mycket co2 som alla världens bilar skulle man väl även kunna tänka sig en co2-skatt baserat på storleken på våra boenden??
  😉

 6. Peter
  Eftersom betong upptar samma mängd CO2 under sin livstid borde då betongskatten ge en årlig tillbakabetalning, så skatt återgår till den skattskyldige i samma takt.
  Eller?

 7. Joakim

  Peter(5)
  Ge inte det gröna byket mer skattebas

 8. Tege Tornvall

  Tydligen skall en kader av P-vakter gå omkring med en lista över alla bilars i orealistiska körcykler framräknade förbrukning och CO2-utsläpp. Många bilar kommer rimligen att saknas i listan – eller buntas ihop på mer eller mindre vaga grunder. Ingen hänsyn lär tas till hur de faktiskt används. Det totalitära draget inom AGW-tron blir allt mer framträdande.
  Tege

 9. Tege #8
  Jag tror inte att det handlar om ett totalitärt drag.
  Det handlar mer om att våra politiker är duktiga på att pejla oppinionen.
  Klimatet är i fokus nu och då är allt tillåtet om det påstås främja klimatet. 
  För några år sedan handlade det mer om löneskillnader mellan rika och fattiga och miljövård kontra industriell utveckling.
  Nu är alla överens om att det bara handlar om att hindra klimatet från att ändra sig. Annars blir vi alla förlorare.
  Kanske dags att bilda ett Klimatparti. Ett parti som lovar att ta tag i klimatet och därmed hindra världen från katastrof… 😉

 10. L

  Låter lika begåvat som att ha högre p-avgift för bilar med dubbdäck som dom pratat om i Stockholm. Det borde vara tvärtom om det skulle följa någon logik, parkerade bilar har inga utsläpp och sliter inte på gatorna.

 11. Joakim

  Jag skulle tänka mig att betala en P-avgift om avgiften gick till att parkera MP utanför 4% spärren.