Klotet pratar Grönland

Venedig

 

Bilden här ovan är tagen i Venedig den 13 januari i år. Det är inte helt ovanligt med snöfall i Venedig men att lagunen och vissa kanaler var helt frysta är mycket ovanligt. Det kalla vädret tillsammans med fuktig luft är orsaken bakom denna händelse. Givetvis är det väder och inte klimat men det är en ovanlig och vacker bild (från Il Giornale Italiano).   Bilden visade sig vara fejk men jag tycker på något vis att den passar ännu bättre till den egentligen texten så den får vara kvar.

Några som gärna rapporterar om klimat är ju radioprogrammet Klotet och avsnittet från förra veckan var inget undantag. Först hade de inslag om det stora problemet med svarta aerosoler som är en källa till allvarliga hälsorisker och väl värt att lyfta.

Mot slutet av programmet hade de en panel på plats. En nyhet för i år där lyssnarna kan ställa frågor och få svar av panelen. Först ut var Johan Nilsson som ställde frågan:

– Hur lång tid tar det innan Arktis helt har smält om det fortsätter att smälta i samma takt som det gör nu, och i så fall, havsnivån, hur mycket kommer den att stiga?

En till synes ganska enkel fråga som Erik Kjellström från SMHI i Norrköping skulle reda ut.

Först berättade han bland annat om att det har varit ovanligt varmt i Arktis under 2016. Därefter styrde programledaren Marie-Louise Kristola samtalet tillbaka till smältande isar men hon omformulerade frågan till:

– Kan man svara på den här frågan, kan man beräkna hur lång tid det tar innan Arktis helt har smält bort, alltså isen i Arktis?

Erik Kjellström berättade om de två olika slags isar som finns och att havsisen i Arktis inte påverkar havsnivån. Sommarisen kan tänkas vara borta om sådär en tjugo år eller så, menade han. Sedan berättade han om Grönland och hur mycket vatten som är bundet där och att under de senaste dryga tio åren har ungefär en promille av isen smält. Den siffran är inte så stor samtidigt så finns det en ökningstakt i den där siffran berättade Erik.

Jaha tänkte jag. Var ser du den ökningstakten?

Det bästa brukar vara att gå direkt till källan så jag skickade iväg ett mejl till Erik med länk till NOAAs Artic Card report samt grafen som visar avsmältningstakten från samma dokument.

ArticCard2016

Han svarade både snabbt och trevligt.
”Hej Lena,

Tack för ditt påpekande – jag var nog inte helt tydlig kring det här!

Det jag menar är att det skett en ökning i avsmältning under de senaste decennierna (från i princip noll minskning i massa under 70-/80-talen, påbörjad avsmältning under 90-talet och därefter större smältning fram till nu vilket är den delen som täcks in av kurvan du mailar). Som bilden tydligt visar så finns inte någon ökningstakt de senaste åren och det är alltid vanskligt att uttala sig kring trender mm när man tittar på enstaka år. När jag sen pratade om acceleration handlade det inte om vad vi redan sett utan om en förväntad ökning i avsmältningstakt framöver när fortsatt uppvärmning kommer att leda till att en allt större del av isen hamnar under ackumulationsnivån.

Med vänlig hälsning,

Erik Kjellström”

Han erkände alltså åtminstone att det inte finns en ökningstakt de senaste åren men jag håller inte med om att det var det han sa i programmet. Det handlar ju inte om några få år heller utan om de senaste 14 åren.

Dessutom svarade han ju inte på Johans fråga men svaret hade förmodligen varit lite för besvärande att sända i Klotet då det handlar om i storleksordningen 10 000 år.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Utmärkt Lena.
  Även jag reagerade på talet om ökningstakt och fick iväg ett mail som även besvarades av redaktionen med en motfråga”-vad menar du? Har du referenser att skicka som styrker att avsmältningen inte går så snabbt som Erik Källström säger?”
  Det finns ingen anledning att överdriva och skapa missmod av SMHI speciellt om de inte vill stödja SD. 😉

  Lite is på Arktis ger fuktigt klimat och mer snö på Grönland-nya rekord som visar på ett av följande:
  -Tippingpoint som ger mer uppvärmning framöver.
  -Bra temperaturreglering.

  SMHI borde veta och även kunna förmedla svaret om de inte var så bias!

 2. Ivar Andersson

  Det gäller att svara så otydligt som det går för att inte avslöjas med byxorna nere.

 3. Daniel Wiklund

  OT I gårdagens tidning (Norrbottenskuriren) kunde man läsa att Kiruna den 17/1 för 50 år en var en av Europas varmaste städer med 6 plusgrader. Undrar om man även då pratade om den globala uppvärmningen orsakad av koldioxidutsläpp.

 4. Michael

  OT Bjorn Lomborg har gjort en film om Parisavtalet. När man ser den blir det tydligt att avtalet och hela klimathotet handlar om allt annat än klimat. Det är en fråga om makt, inflytande, karriärer och framför allt en huggsexa om globala resurser. Jag förundras över att miljontals människor låter sig luras och med vilken cynism spelet bedrivs.

  https://www.prageru.com/courses/environmental-science/paris-climate-agreement-wont-change-climate

 5. Lasse

  Hade Eric Kjellström varit optimist så hade han kunnat upplysa om att dagens Arktis är övervakad av satelliter sen 1979-innan dess hade vi sämre koll på isläggningen.
  För den som inte vill enbart tro på CO2 så finns det en periodicitet att hänga upp sin optimism på:
  http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1900/to:1979/plot/esrl-amo/from:1979
  https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation

 6. Jan Norlin

  Bamse granskar monstret klimathotet
  Journalister (Jan Helin, Lena Mellin, Jenny Stiernstedt mfl ) är i allmänhet dåliga på vetenskap och har uppenbart dåliga kunskaper i naturvetenskapliga ämnen – troligen sov de på skolans lektioner.
  Kritisk källgranskning förekommer knappast i deras yrkesroll vilket MSM dagligen visar prov på med alarmistiska klimathots artiklar och rena lögner samt Fake News. I MSM förekommer inte artiklar om Romklubbens inflytande och att deras oligarker skapade klimathotet. Inte nämns fuskande klimatforskare Climategate ( Copenhagen 2009), justerade temperaturer t ex Hockeyklubban producerad av Mann . Al Gores film är producerad av Hollywoods skräckfilmsregissörer och har fått fel på samtliga förutsägelser. I England skapades en särskilt lärarhandledning för att få visa filmen i skolorna. Pär Holmberg får fortsätta som sagoberättare utan kritiska frågor från MSM. Johan Rockström har nått sin tipping-point. På SVT/SR får ej kritiska forskare komma till tals i öppna debatter.
  Presstödet till media bör avskaffas. Vidare bör NGO-verksamheter helt finansieras av deras medlemmar och inte av samhället. Många av dessa medverkar inom klimatkyrkan. Kyrkan bör avstå från att tro att man kan påverka klimatet. Påven bör byta rådgivare ifall han vill hjälpa den fattiga befolkningen. Auktoriteten Obama erkände att han hade mindre kunskaper i klimatfrågan än sina barn , som president skulle han kunna rekrytera kunniga rådgivare med genuina kunskaper. Forskarna är bara överens i MSM och på IPCCs konferenser är politikerna indoktrinerade med den gröna ideologin. Klimatkyrkan har lyckats värva många troende som inte är källkritiska.
  Fusket med utsläppsrättigheter måste stoppas . Kriterierna för utsläpp måste förändras. Parisavtalet eller överenskommelsen säger bara att alla länder skall medverka till utsläppsminskning i egen takt.
  Vad är minimivärdet på CO2 för växtligheten och vår överlevnad ?!
  Vad är rimlig medeltemperatur för Sverige och hela världen efter den lilla istiden?
  Vart skall elkonsumtion som behövs efter den fossila epoken komma ifrån?
  Sol- och vind är ej pålitliga leverantörer av el och behöver ofta back-up produktion (Tyskland).
  Polarisarna växer och minskar cykliskt utan antropogen påverkan.
  Extremvädret har inte ökat.
  Två till tre graders temperaturökning mår klotet bra av. Ökad CO2 är bra för växtligheten och ger tillgång till mat för en ökad befolkning på klotet.
  Tidigare betalade vi präster för helvetesskildringar idag betalar vi medarbetare på MSM och NGO-verksamheter.
  Isbjörnarna mår bra speciellt pga att jägarna jagar oss inte lika mycket. Klimatministern får gärna besöka oss om hon tror att det blivit 20 grader varmare – vi isbjörnar behåller våra pälsar på. Vi vet att temperaturen kan förändras från minus 5 grader till minus 25 grader på samma dag (DMI).
  Klimathotet är skapat av människan och vi björnar tror inte på att vi kan påverka klimatet. ROM klubben skapade klimathotet och har lyckats indoktrinera en hel värld av politiker och journalister som inte klarar källkritisk granskning.

  Hälsningar
  BAMSE
  Källkritisk granskare

 7. Andreas

  Hej,

  Bilden är inte tagen i Venedig den 13 januari i år.

  Det är ett fotomontage som åtminstone är tre år gammalt.

  http://hoaxes.org/weblog/comments/frozen_venice

 8. Mats G

  man blir inte helt imponerad att Erik Kjellström sitter och spekulerar i radion. Och vad jag förstår så skall man misstolka hans gissningar som vetenskap. Bedrägligt, respektlöst och hänsynslöst mot oss lyssnare.

  Men, men.. om man pratar i radion är det nog bäst att säga vad intevjuaren vill höra. Jag tror nor Erik är medveten om det. Det säger inte så lite om hans etik, moral och integritet.

  Fö är jag imponerad av er som klara att lyssna mer än någon minut på klotet. Där brukar min smärtgräns gå ungefär.

 9. Mats G

  5
  Jan Norlin

  Jag är rätt säker på att Bamse(seriefiguren) är klimathotare.

 10. Mats G

  Ann..

  Håller med om bilden. wunderbar. Den är surrealistisk. Fast det är den inte för det är en verklig bild så… well.. det blir komplicerat.

 11. Mats G

  6
  Andreas

  ah.. borde ha läst detta innan min #9. Bilden är alltså surrealistisk…

 12. Lasse

  Fake bild- men det finns kyla i i större delen av Europa.
  Vi har varmare här än i södra Spanien!
  Ser ut som om vi får dyra tomater från Spanien!
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=11.31,49.42,1821/loc=-3.970,37.083

 13. Peter F

  2012 såg det ut så här i Venedig eller är detta också fake !

  https://www.theguardian.com/world/gallery/2012/feb/07/frozen-venice-in-pictures

 14. Lasse Forss

  Jag frågade för ett tag sedan Erik Kjellström vilka tecken på klimatförändringar som han hade. Erik svarade med adressen till GISS. Då svarade jag med Ole Humlums bild där januaritemperaturerna 1910 och 2000 jämförs från maj 2008. GISS har lyckats justera värdena över 30 gånger och uppvärmningen har ökat över 50 procent. Jag frågade om Erik tyckte att det var seriöst. Han svarade att han läst förklaringarna och att dessa var trovärdiga.
  Jag påpekade också att det i Climategate-mailen fanns ett från SMHI där man förbjöd Met Office att nämna att SMHI var avsändare till de temperaturdata som man skickat eftersom uppgifterna förvanskats. Erik Kjellström bifogade en skrivning från SMHI:s chefsjurist som förklarade, med många ord, att det hela berodde på ett missförstånd.

 15. Ann lh

  # 10 Mats ”äras den som äras bör”, tack Lena ! för bra inlägg och fin bild oavsett när, var och hur den skapades.

 16. Håkan Bergman

  Fotoshopade bilder är ett otyg, nyhetsbyråer och större tidningar tar idag bara emot jpegbilder som kommer direkt ur kameran.
  Men det där med att dramatisera är väl förklarligt.
  https://www.svd.se/metadata/sv/api/metadata/graphic/ff9249cf5d5e85b53fb51d42da71195f.jpg

 17. Lasse

  #13 Kanske dax att arrangera ett skridskolopp.
  Holländare är bra på att utnyttja isen när den ligger:
  https://www.elfstedentocht.frl/de-vereniging/historie/
  15 ggr sen 1900
  AMO som jämförelse-inte helt förklarande:
  http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1900

 18. Ajdå!

  Det var ju attans att det var en fejkbild. Får väl skylla på språkförbistringar. Trodde nog att om källan är en italiensk tidning är det troligare så. Är hela sajten fejk eller?
  http://www.ilgiornaleitaliano.it/2017/01/13/venezia-ghiacciata-per-il-freddo-prima-volta-nella-storia-le-foto-che-stanno-facendo-il-giro-del-mondo/

 19. Björn

  Oavsett om bilden föreställande ett isigt Venedig är fejk, så är det ett troligt scenario. Ishavsluft långt ner över Europa är inte ett vanligt inslag, men det har varit det före 1900-talet och kommer att vara ett vanligt inslag i nära framtid. Märk väl att detta är min personliga analys med ledning av tillgänglig soldata. Följ i länk 1 nedan solfläcksutvecklingen mot ett solminimum mellan nuvarande solcykel 24 och den kommande 25. Som framgår har redan solfläcksfria dagar börjat uppträda vilket innebär ett bortfall av energi i strålningen mot jorden och även i solvindens. Ett intressant samband mellan solcyklernas amplituder och antalet solfläcksfria dagar över dessas varaktighet framgår av länk 2. För att komma fram till ett diagram över sambandet, gå längst ned på sidan och klicka på fliken: Number of spotless days vs. Solar Cycle amplitude. Vi måste börja fundera över vad ökningen av antalet solfläcksfria dagar i likhet med tiden före 1900-talet betyder.

  Länk 1) http://www.solen.info/solar/

  Länk 2) http://sidc.oma.be/silso/spotless

 20. Jan-Åke

  Vad gäller Arktis och dess havsisutbredning så var det isfria somrar i vart fall under Holocenes klimatoptimum för runt 7000 år sedan, en period f.ö isbjörnen så vitt känt klarade utmärkt.
  Om det var isfria somrar under Minoiska värmeperioden, Romerska värmeperioden och Medeltida Värmeperioden, verkar svårt att säga säkert.

 21. Lasse

  Nu i P1 nytt avsnitt -om dieselbilar.
  CO2 effektiva men smutsiga utsläpp.
  Men det är inte vi som drabbas mest av dålig luft-det är tillverkare av våra importvaror i Asien som får problemen.
  Kina hyllar globaliseringen: http://aqicn.org/map/world/#@g/-0.5098/-78.2227/2z

 22. sibbe

  Grönland förlorar 200 Gt/yr.
  http://beta.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/
  Frågan är förstås hur länge det har pågått? Sen slutet av istiden? Hinner en ny istid komma förrän allt is är borta -inom de närmaste 10000 åren?

 23. Mats G

  22
  sibbe

  Hej på dig sibbe….. Jag utgår ifrån att det är havsnivån vi skall hålla koll på inte isvolym. men bortsett från det. du har frågor.

  ”hur länge det har pågått? Sen slutet av istiden?”

  Jag tror man kan ganska lungt svara ja på den frågan.

  Det är alltså inte troll som har lagt alla trollstenar om i vårt landskap utan blev ditransporterade av inlnadsisen.

  Hinner en ny istid komma förrän allt is är borta -inom de närmaste 10000 åren?

  Ingen vet. men det är bra att ha koll på havsnivån. Men det sköter holländarna åt oss av förekommen anledning. Så vi behöver inte oroa oss.

 24. Eric Lindberg

  Jag tycker att alla som tror på detta är helt dumma i huvudet, om man har sett en bild som är redigerad i photoshop så borde man veta att detta är fake.

 25. Lasse

  #22
  Det är 100 mm per år jämfört med årlig nederbörd på ca 300 mm, vilket skulle innebära att 400 mm försvinner. Istäcket är i snitt 2135 m så det kan väl dröja några år?
  Men man kan ju fråga sig hur tillförlitligt detta är?
  WWII gjorde en del avtryck som nu kan ge en indikation:
  ”Six American fighter planes and two bombers that crash-landed in Greenland in World War II have been found 46 years later buried under 260 feet of ice, searchers said today. ” (1988)

 26. Sådär. Nu har jag rättat i inlägget.

 27. tty

  #7, 18, 26 m fl

  Det finns gott om färska snöbilder från Venedig på nätet, här t ex:

  http://www.monicacesarato.com/blog/2017/01/14/the-snow-is-back-in-venice/

  De flesta (och mest dramatiska) bilderna är dock från vintern 2010/2011.

 28. tty

  #20

  ”Om det var isfria somrar under Minoiska värmeperioden, Romerska värmeperioden och Medeltida Värmeperioden, verkar svårt att säga säkert.”

  Det finns egentligen inget som tyder på att varit isfritt de senaste 6000 åren. Däremot verkar det ganska klart att det tidvis var mindre is än nu under MWP.

 29. Michael

  Den italienska artikeln refererar till The Telegraph, se http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/9066386/Frozen-Venice-the-lagoon-and-canals-ice-over-as-Europes-big-freeze-continues.html

 30. tty

  # 27

  Det kanske bör tilläggas att jag är osäker om det har hänt i modern tid att Adriatiska havet eller Venedigs kanaler har frusit, men att historiska källor nämner att det hände enstaka vintrar under Lilla Istiden, t ex 1573.

 31. pekke

  Är nog inte så ovanligt att vattnen runt Venedig kan frysa till enstaka vintrar, det ligger ju inte så långt från Alperna och sydeuropa har varit kallt den här vintern.
  https://www.google.se/maps/place/Venedig,+Italien/@45.3397321,12.2118876,10.5z/data=!4m5!3m4!1s0x477eb1daf1d63d89:0x7ba3c6f0bd92102f!8m2!3d45.4408474!4d12.3155151

  Video som tydligen skall vara från 7 Januari.
  https://www.youtube.com/watch?v=h6qkwC4HZUs

 32. tty

  Jag har kollat färska MODIS satellitbilder och som jag trodde finns det ingen is i Adriatiska havet, i varje fall inga större ytor. Däremot är det rejält med snö ända nere i Kalabrien och Sicilien och grunda vikar av Svarta Havet är istäckta.

 33. Gunnar Strandell

  NASA och NOAA är överens!
  2016 är det varmaste året sedan mätningarna började. Och om man plockar fram de varmaste åren får man följande animering:
  https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/2016gistempupdateblack.gif

  När jag läser texterna på NASAs hemsida slår det mig att det inte kan vara riktiga forskare som utrycker sig på det viset. Välja El Niño år och dessutom plocka fram enskilda månader som evidens för att klimatet ändrats på grund av människans utsläpp av växthusgaser.

  Suck 🙁

 34. Claes Lindskog

  Tillägg till #33:
  SVT och SVD slår på stora trumman för att 2016 var varmaste året ”någonsin” (SVT) resp ”på 115000 år” (SVD). Enligt deras källa The Guardian säger NASA/NOAA att 2016 var 0,07 grader varmare än 2015 men de avfärdar teorin att det mesta av skillnaden beror på El Nino. Men då ljuger pigan: Det syns tydligt (på satellitmätningar) att El Nino-toppen ligger mest under 2016 och alltså har stor inverkan på skillnaden mellan åren. Hur någon har mätt med 0,07 graders noggrannhet de senaste 115000 åren framgår inte, men det har ”forskare” sagt så då måste det vara rätt. Man skall också komma ihåg att NASA/NOAA har justerat sina siffror från senaste decenniet uppåt och alla tidigare siffror nedåt vilket är en bra metod för att få fram en uppvärmning som inte finns (enligt satellitmätningar). NASA/NOAA använder sig också av temperaturen på kylvatten till fartygsmotorer vilket verkar tillförlitligt och bra, speciellt för 115 000 år sedan.

 35. Slabadang

  Tucker Carlsson (min hemliga brorsa ?) !

  Slår tittarrekord och spöar konkurrenterna CNN och MSNBC med dubbelt så många tittare.

  http://www.dailywire.com/news/12476/tucker-carlson-beats-megyn-kellys-sky-high-ratings-frank-camp

 36. JIMMY

  Angående dagens det politiska SR programet klotet som sänder ”malthus kommunistisk politisk pseudoscience ” under en röd grön melon täckmantel.

  Idag så var program temat att det var helt plöstligt dags att skrota eller betala avlatsbrev bilskatter på alla nyligen populära senaste lågskattade syndiga dieselbilar.

  Ponera att man följer förslaget i bonus malus 2018 utredningen!!! med en straffskatt på 10000 kr per år på alla idag diesel samt högre på bensinare Volvo v70 Golf Astra klassen av miljöbilar .

  Då kommer det bara att bli mera diesel eller bensin- som kommer att säljas i Donald Trumps USA..
  Där idag bensinen kostar 3 kr litern och stora bilar har symboliska regestrerings skatter på 300 kr per år och USA kommer fortsätta att leva som vanligt och köra vidare och lyssna på informativa prat patriot satellit radio kanaler i sina stora oskattade bilar .

 37. Guy

  Montenegro, Paris, Venedig lider av en köldvåg. 65 döda hittills. I Grekland påsås temperaturen ha sjunkit till -15 grader.

  http://is.mediadelivery.io/img/628/6692b06841984815be25f5b4d6036c5b.jpg

 38. Egon

  AJ,aj,aj.
  Jag har kollat in denna sidan under ett år utan att kommentera.
  I mångt och mycket har jag hållit med era inlägg och kommentarer för trovärdiga.
  Isen i Venedig var uppenbart fejk.
  NASA säger att 2016 var det varmaste året hittils .
  Medeltemperaturen ökade med 0,07grader!!!!
  Är vi i början,mitten eller slutet av hockyklubban?
  För mig verkar vi inte kommit till tejpen än,på många år!
  Ju mer man läser om den här skiten ju mer förvirrad blir man.
  Det är bara ett race for funds.
  Vetenskapen skiter man fullständigt i.
  Rockström och väder Per………..
  Finns det inga andra som forskar på detta ämne i Sverige?
  Vad säger de?
  Vilka framtida scenarior levererar våra vetenskapliga institut?
  Är vi ett land som har avsagt sig vetenskapen och låter istället ”känslorna” styra?
  Då är vi väldigt farligt ute….!
  Bästa hälsningar Egon…

 39. Venedig har ju som alla andra hotspots live webkameror. Gissar att kamerorna inte är fakade.
  Här är Rialto bron. Ingen is just nu vad jag kan se, men såg att en av mina sommarhamnar i Kroatien
  hade minus grader förra vecka. Får ringa bekanta och fråga.
  http://www.earthtv.com/en/webcam/venice-rialto-bridge

 40. Hej
  Italien drabbades av ”arktisk kyla”, som de beskrev det ,1985. I Toskana dog majoriteten av olivträden och Venedig fylldes av isflak (se länk).

 41. Björn

  Erik [40]; Det Du beskriver är så kallade köldknäppar och förekommer på många ställen här på jorden ovanför de tropiska områdena. Förekommer så långt ner som i södra delarna av Florida. År 1985 var året före ett solfläcksminimum. Naturligtvis måste bortfall i solenergin som är fallet vid ett byte av solcykel, märkas någonstans på klotet. Klimatforskarna, alltså de som tror på AGW, förnekar solens betydelse och inverkan på väder och vind och i förlängningen, klimatsvängningar. Vi är nu på väg mot att byta solcykel från 24 till 25. Det som nu sker är att solfläcksfria dagar börjar uppträda, vilket innebär ett bortfall i det relativt normala energiflödet mot jorden. Men till skillnad mot 1900-talets solcyklers amplituder, minskar dessa framöver och vi är då tillbaka i amplitudnivåer som registrerades före 1900-talet. Följ i nedanstående länk solfläcksutvecklingen framöver.

  http://www.solen.info/solar/

 42. Kenneth Mikaelsson

  Europe deep freeze reaches North Africa as it claims more than 300 lives

  http://www.telegraph.co.uk/news/weather/9063284/Europe-deep-freeze-reaches-North-Africa-as-it-claims-more-than-300-lives.html

  ” In Venice, parts of the lagoon froze over as temperatures plummeted to minus 10C. ”