Klipp ur Mariestadstidningen

MT 100325

En rad påståenden radas upp som om de vore absolut sanning. Själv skulle jag vilja säga att det inte är klimatet som påverkar vår hälsa, utan främst vädret.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ces

  Det är TTs propaganda-avdelning som har varit framme. Mariestadstidningen hade väl ont om eget material.

 2. magnus

  Svenska dagbladet kör en grej idag som borde intressera TCS och alla klimatintresserade. Dock inget ”nytt”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/klimatpanelen-mitt-i-stormen_4484909.svd

 3. Lars C

  Hon har ju rätt i hälsoaspekterna. Om det av någon anledning blir ett fortsatt varmare klimat så kommer troligen de där sakerna att hända. Men hela frågan bör sorteras in under ”Om”. Felet är att folk tar för givet att det blir varmare medan sannolikheten för kallare klimat är minst lika stor. Ett samhälle som bara rustar för det ena alternativet är extremt sårbart. Vilket vi såg nu efter den första riktiga vintern på länge.

 4. PD.

  Det är farligt att leva.
  Man kan tillochmed dö av det.

 5. Peter Stilbs

  Dom glömde de här farorna igen !

  http://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm

 6. Tege Tornvall

  Hade ansvariga svenska politiker och förvaltningar tagit till sig information om svalare klimat de senaste åren, hade vi varit bättre rustade för förra och framför allt senaste vintern. Exemplen är många: energiförsörjning, spårtrafik, isbrytning, snöröjning, belastning på tak etc.

 7. Holmfrid

  Historiskt har kallare perioder kombinerad med den torka,som följer haft betydligt allvarligare effekter för människan hälsa än de varmare perioderna.  Slutet av 500-talet dog 25-40% av Europas befolkning som följd av böldpest orsakad av virus från råttor, som vandrade bort från av klimatet ödelagda bygder. Kallad fimbulvintern i Skandinavien. Temperaturen hade sänkts 2.5 grader under en 200-årsperiod.  Som följd av infrusna skördar och torka upphörde Roms centrala distribution av spannmål.  Riket föll sönder. Det här beskriver Ruddiman i en artikel i Scient. Americ.  mars 2005. Han visar under rubriken ”Human Disease and Global cooling”  hur 3 återkommande kalla perioder reducerar befolkningarna i Europa och USA.  Något motsvarande fanns inte  för varma perioder.  Den agrara expansionen som följd av uppvärmningen under medeltiden lyfte befolkningarna från hunger och sjukdomar till välstånd.

 8. Björn Ola

  Hjärntvätt!! skulle vara förbjudet att skirva sån här skit!

 9. Mats Jangdal

  I en annan tråd har tagit upp problem relaterade till modern journalism.
  Denna artikel visar på problem ett som jag inte nämnde. När lokaltidningar, med små resurser ska (tvingas av globaliseringen) redovisa eller kommenterar saker som ligger utanför deras normala arbetsområde har de ingen egen kompetens på området. De blir därför helt beroende av auktoriteter, exempelvis TT, att citera de stora tidningarna, lita på regeringen, etc.
  De läsare av dessa tidningar som inte har en bra rikstidning (om det funnes någon) och inte informerar sig via internet, de har små chanser att få sig till livs någon ”second opinion” i någon fråga över huvud taget.
   
  Denna brist är en del av vad vi har att kämpa emot när ska försöka förmedla en korrekt bild av tillståndet på planeten, i atmosfären och i politiken.

 10. Peter

  Det är väl klart att klimatet påverkar vår hälsa… och då antar jag de menar psykiska hälsa.. Folk som öppnar en dagstidning eller tittar på SoVjet Tv får ju panikångest över jordens undergång…

 11. Mats

  Uppmätta bad temperaturer
  http://www.ssec.wisc.edu/data/sst/

 12. Johannes

  Hon har helt rätt, värmeböljor är det största problemet i Sverige. En vecka per år, kanske två om man har tur/otur kan temperaturen stiga över 20 grader. Då dör några äldre människor pga att man inte bryr sig om att ge dem vatten och ha på AC. Denna vinter frös dock flera människor ihjäl under den 2 månader långa köldperiod vi hade, men låt oss inte nämna det…

 13. Patrik

  Inte hade väl någon AC på 30-talet när det var precis lika varmt som nu?
  Tror nog att vi generellt sett kommer att vara friskare och leva längre de närmaste 100 åren än vad man gjorde i Sverige på 30-talet.
  Någon som tror annorlunda?

  Häromdagen fick vi höra statistik på P1 som sade att barn födda på 00-talet och framåt kommer att ha en meddellivslängd på över 100 år – om ökningen i medellivslängd fortsätter på samma sätt som den gjort hittills.
  Säkerligen är detta mer komplicerat än att bara extrapolera hittillsvarande trender, precis som när det gäller klimatet, men det säger ändå något; Att vi sannolikt är friskare än någonsin.
  Så: Några tropiska nätter som gör livet surt för oss utan AC i hemmet gör nog ingen större skillnad på det stora hela.

 14. Johannes

  Vidare borde kvinnan i egenskap av läkare veta att vattensmittor inte har så mycket med temperatur att göra. Visst om hon nu tror att vi kommer få samma klimat som i amazonas regnskog kanske.  Vi rengör vårat dricksvatten och avloppsvatten i Sverige. Gjorde vi inte de skulle vi också ha problem med sjukdomar. Insekter har vi även gott om och den mygga som bär på malaria kan mycket väl leva i här idag om den bara kunde konkurrera med övriga myggor här.

 15. Patrik jag läste för några år sedan att sannolikheten att den amerikan som föds i dag blir över 100år är 96% om:
  Den inte röker, får diabetes, missbrukar eller är över eller underviktig…
  (där rök kanske 96% av jänkarna he he he he)

 16. Lena Krantz

  Fantastiskt vad diverse ”experter” kan spotta ur sig ang det sk klimathotet. Läste för någon månad sedan att några vill flytta/bygga om Gamla Stans tunnelbanestation p g a klimathotet.
  Det tog mig ett bra tag att förstå vad människan menade eftersom stationen mycket riktigt ligger vid vatten men då mälaren och inte vid havet.
  Men egentligen handlade det om att OM klimatmodellerna slår in så kommer vi att få mer nederbörd här i norden och det kan Mälaren få svårt att stå emot eftersom sjön är rätt svårreglerad eftersom den bara har två utflöden.
  Ett problem som vi har och alltid har haft alltså, inget som har något med något klimathot att göra.
  Men man utnyttjar väl alla väga man kan om man vill få igenom något förmodar jag…
  🙂

 17. Halvdansken

  ”Eftersom vi inte är vana vid höga temperaturer…” Nähä, så alla dessa charter- och semesterresor företas alltså av presumtiva självmordskandidater, eller? Dessutom har jag sett att man tar ungarna med sig!!
  Och det finns folk som bor där året runt, utan AC. Men det kanske är en annan sort, som klarar temperaturer över 20-25 grader. Även i livsmedelsbutiker.

 18. Alvin Stoltz

  Jag tycker det var bättre förr, nämligen sommaren -92
  (fast nästa år blev det sämre igen)
  ( Men bara det året!)
  (dvs. -93, sen blev det sisådär…….om jag inte minns fel)

 19. Badkrukan

  Hur många dör varje år av kolera i Venedig? Är malaria ett problem i Paris under sensommaren?Och hur många unga friska personer dog av kylan i Sverige denna vinter? Här någonstans tror jag att man hittar förklaringen till varför AC-system saknas i svenska villor/småhus och kanske det är kylan och inte värmeböljan som förklarar de kostsamma investeringar i ventilationssystem, fönsterisoleringar, värmejusteringar mm som påtvingas fastighetsägare runt om i Norden.Vidare märks att driftsutgifter, el och värme, steg med 70% denna vinter. Detta orsakar kännbara problem för den som tvingas prioritera elräkningar framför exempelvis läkarundersökningar. Något som kanske borde oroa Lindgren.

 20. FcH

  Elisabet Lingren har lämnat sin läkarkarriär. Hon verkar ha hittat en ny karriär som professionell alarmist.
  http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8593/LKT0803s104_108.pdf
   

 21. Tack FeH#19
  för informativ varudeklaration!

 22. Gunnar E

  Lena K
  Blir det inte 3. Hammarby, slussen och det där stället man skall möta våren  enligt Ulf Peder Olrog.( Jag tror det var han)

 23. Gunnar E

  Jag såg eländet i orginal , en intervju i reklamtidning för KI:s eminenta forskningsinsatser. Jag trodde det skulla  komma längre. Det är en upprepning av sådant som sedan länge motsagts. Det är svårt för mig att förstå att det kan hänga kvar på detta sätt.

 24. Gunnar E

  Korrigering:
  Jag såg eländet i orginal , en intervju i reklamtidning för KI:s eminenta forskningsinsatser. Jag trodde INTE det skulle komma längre. Det är en upprepning av sådant som sedan länge motsagts. Det är svårt för mig att förstå att det kan hänga kvar på detta sätt.

 25. Gunnar E

  JAså LT, även, javisst

 26. Gunnar E

  #21#
  Fast i stort sett förstås 2
  Det var bara för att få till det där  med Olrog.

 27. Ulrik

  Mats Jangdal #9. Problemet är brist på omdöme, sans och måtta, ifrågasättande av lobbyister samt historiska kunskaper oavsett i liten eller stor tidning eller i etermedia. Det ringer aldrig några larmklockor. Man bara framför det man hittar och vräker på som sanning. Var finns dagens Vilhelm Moberg som vågar ta upp och som får komma fram med att peka på klimatrötan på bästa sändningstid i soffan i TV? Som när den äkta Vilhelm Moberg satte Palme på plats om rättsrötan. Men dagens kulturarbetare är helt upptagna av sina installationer och rondellhundar.

 28. Arne ERIKSSON

  Vilken kvinna!
  Inte bara läkare, utan även expert på klimatets känslighet, meteorologi, biologi, vattenreningsteknik.U name it!
  Själv bor jag i Holland och njuter intensivt av att våren alltid kommer 3 veckor tidigare än ”hemma” (den farligt långa
  växtsäsongen, ni vet). Och mina pensionerade föräldrar har flyttat til sydeuropa och verkar må alldeles utmärkt (ruskiga temperaturer där!)
  Tack för kaffet!
  P.S. Vore det elakt att antyda att hon kanske vill ha mer pengar till sin ”forskning”?

 29. Mats Jangdal

  Elisabet Lindgrens CV, http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=27588&a=73119&l=en
  Läs länken som FcH gav till läkartidningen. Där kan man bla läsa hon var först i världen med att belägga att en klimatförändring redan ägt rum! Dett genom att visa att fästingar sprider sig norrut som ett resultat av förändrat klimat. Som skeptiker undrar jag om hon undersökt huruvida evolutionen gjort fästingarna mer köldtåliga och det orsaken till spridningen norrut.
  Man kan också läsa att hon varit med och utforma EU:s CASHh program. Rådgivare till både förra och nuvarande regering. Hon är mycket engagerad i klimathotet, även som författare till vetenskapliga rapporter till IPCC och ibland peer-reviewer till IPCC.
  Och alltihop gör hon av sin goda vilja för att hjälpa mänskligheten. Visst är hon värd all respekt?

 30. Mats Jangdal#27
  Och här har du lite om hennes kompisar under parollen ”Läkare för miljön”.
  Var det inte ungefär samma marxist-doktorer som tyckte att de hade för höga löner i mitten på 90-talet och ansåg att läkare skulle avstå lön och jobba gratis?
  DNSY – Klimatförändringar och hälsa

 31. Har Elisabet extremt starka halsmuskler så de kan vara mindre än på oss andra?
  Eller har hon så låg moral eller bildning att hon inte vet att människor som av sitt leverne har förtvinade halsmuskler råkar mycket lätt ut för whiplashskada?
  Ska skatten höjas alá Schyman, för dylika så de blir kostnadsneutrala?
   
  Jätteförlåt Elisabet, jag skojar och anser att personangrepp som ovan är plumpa och slår hårdare mot den som skriver dem….
   
  Eller hur  😉 ?

 32. Littmarck, din konstiga kropp, vad menade du nu?

 33. Gunnar E
  Har inte Mälaren minst fyra ”blottade” utlopp?
  Strömmen, Carljohan, Hammarby och där våren ska upplevas, till det alla underjordiska förbindelser med saltsjön och Södertäljekanal…..
   
  Vidare avdunstning och utpumpning via Solna reningsverk och Brommas….
   
  Det vore skitenkelt att reglera Mälaren så den aldrig steg som???? för kanske 10 år sedan….
  Södertälje får erosionsproblem om flödet ökas för mycket, men Strömmen kunde enkelt byggas om, kanske i samband med ombyggnad av alla kajer då landhöjningen kräver det med jämna mellanrum  he he he he….
   
  Nu har jag det::::::::
   
  Om politiker tillät en kanal med kanalsystem från Vårby till saltsjön, där alla fick båt och bilväg, båt och bilgarage, blev nivån blott 20cm max över kustens.
   
  Det skulle inte kosta en krona, bara ge intäkter…
  Kräv passivhus med slutna avloppssystem och tag i gengäld bort alla avgifter…
   
  Men inte vill politiker ha ett hållbart samhälle om det innebär mindre makt och inflytande…..
   
  Eller hur alla yrkespolitiker som läser denna blogg?
  P.S. Morgan har nog inget emot avbyråkratisering med fasta spelregler… men vilka andra? D.S.

 34. Rosenhane
  Jag såg en bild av damen som visade att hon med mina fördomar tillhör den del av befolkningen som inte kan ligga med en stol under nacken och en under hälarna, så snurra den tredje runt livet i 5 min…. super dålig mobbing….. sorry..
   
  Under ligger att jag anser att om vi på något vis kunde få fysikaktivitet roande, skulle vi vinna hälsa, glädje och ekonomi…
   
  Mitt förslag är att ta bort all gymnastik och sport från skolan och ersätta med obligatorisk dans från dagis………..
   
  Bara tänk på det ni….
   
  Vilken skillnad det blev, blyga killar kunde bjuda upp flickor och slippa prata….
   
  De som nu mobbas bort från gympa skulle hävda sig i dans… det funkar även med rullstol…..
   
  Gör mig till en resultatansvarig envåldshärskare på 10 år ska ni få se……

 35. Gunnar#31
   
  Kanalsystem från Vårby till Saltsjön, vafalls?
  Mälarens vatten rinner ut i Saltsjön genom Norrström, Stallkanalen, Söderström(Slussen) och Hammarbyslussen. Söder om Södertörn tappar Mälaren av via Södertälje kanal.
  Men du kanske har andra kanaler? 😉

 36. Gunnar E

  #Gunnar L#
  Jovisst men det slog mig att det är väl hur petimetrigt man skall se det. Regleringen tar inte sikte på stabil yta. Snarare på trevligt flöde runt riksdagshuset samt att trösklarna  hindrar saltvattenbackflöde till intagen i Norsborg och Lovön.
  Aningen off…. jaja.
   

 37. Peter Stilbs

  . #19, #27 och #28

  Undrar om man vågar gå till sin läkare längre … det var ju skrämmande vad denna Elisabet Lindgren var förvirrad – verkar vara ett snäpp värre än damen som styr klimatet med maten.

  Men undrar om hon vet allt detta ?
  http://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm

  Det var ändå lugnande att hör att hon tydligen inte längre jobbar som läkare. 

  Mats Jangdahl #27: … ”Rådgivare till både förra och nuvarande regering. Hon är mycket engagerad i klimathotet, även som författare till vetenskapliga rapporter till IPCC och ibland peer-reviewer till IPCC”…

  Saker faller på plats !  Tipsa Susanna Baltscheffsky …

 38. Peter S#35
  Give me five!
  Susanna behöver inte tipsas. Dom är kompisar!

 39. tty

  Johannes #14
  ”en mygga som bär på malaria kan mycket väl leva i här idag om den bara kunde konkurrera med övriga myggor här”
  Det finns Anopheles-myggor i Sverige och har alltid funnits. Faktiskt finns det hela fem arter, varav Anopheles maculipennis var den viktigaste smittspridaren den tid det begav sig. För 200 år sedan (då det var kallare än nu) fanns malaria nämligen i hela Sverige upp till nedre Tornedalen. Stockholms skärgård och vad som nu är Ekerö kommun var ökända malariahål som kloka människor undvek att besöka.  Malaria var ett stort problem i Ryssland så sent som på 1930-talet, bl a i Jakutien som har de lägsta temperaturerna på norra halvklotet.
  Att malaria skulle vara en tropisk sjukdom är rena fantasier.

 40. tty#37
  En riktig kvalitétskommentar från en kunnig person som exemplifierar  och vidimerar att TCS är outstanding i förhållande vad som finns hitta vid dom gamla högarna på slätten norr om där kungen bor.

 41. Håkan Bergman

  Okunnigheten om malarian i Sverige kanske kommer av att vi kallade den ”frossan” eller ”frysesjukan”. ”Dog i frossan” förkommer frekvent i gamla dödböcker.

 42. GunnarE jag älskar som du vet OT…..
  tty jag har hört om svår malariaplåga i tidigt 1800:tal i Stockholmsskärgård, men trodde i min enfald att smittan kom med sjömän, att malariamyggor lever gott här bör alla på invandrarverket kunna……
   
  Malaria skulle utrotas om ingen människa hade någon av de fyra????? hjälp….. sorterna…..
   
  Kanske vi får igen malaria, TBC och nu smittkoppor som tycks finnas i Uganda….?
  Allt fler människor som rör sig allt globalare kommer för eller senare leda till en pandemi……
   
  Lösningen är mina 1000 flytande megastäder med 10M innevånare styck….
  Eller åtminstone förbjuda skattesubventionerade resor, det kan de lösa med Internet…….
  Gissar att majoriteten av alla långa resor sker på skattebetalares kostnad??????
   
  Nu är det filmtamj… eller kanske boktajm… MOSART för femtielfte gången…….
   
  Ha de ….

 43.  
  Håkaan B#39
  Strindberg – Lundin skrev i Gamla Stockholm om farsoten engelska svetten på 1700-talet som spred sig via engelska fartyg vid Skeppsbron, som jag minns det insjuknade folk och dog som flugor.
  Enda möjligheten att överleva var att ligga under filtar i ett kolmörkt rum  i flera dagar och svettas och hoppas på att överleva.
  Blev man exponerad för ljus var det kört.
  Ringer det inte en igenkänningens klocka?

 44. Bäste Herr Crusell,
  Har inte sommartid nått ner till er?
  Jag protesterade de första åren, men gav mig då det blev så trist att räkna om för alla möten…. jag är en mesrebell….
   
  P.S. MOSART betyder molten salt reaktor och gäller en rysk konstruktion designad för det som kallas avfall i Sverige… D.S.

 45. #41
  Som jag minns det… kan jag ju inte ha gjort…
  Som jag minns att jag läste för länge sedan……….

 46. Lena Krantz

  Ehh det var nog jag som från början missade Hammarby som ett utflöde från Mälaren.

  Men egentligen vet jag inte så mycket så om det är någon som gör det så vore det kul att vet, dvs hur besvärligt är det att reglera Mälaren med dagens utflöden (oavsett hur många de är får jag väl tillägga)?

  🙂

 47. Lena , Mälaren har en genomsnittlig nivå som är ca 70 cm öh.
  Vid sällsynta tillfällen blir Saltsjön högre och då reglerar man med hjälp av dammluckor för att inte bräckt vatten ska tränga in.
  Littmarck,
  Mosart?
  YouTube – maria callas

 48. Labbibia

  Rosenhane

  Gunnar menar naturligtvis att en kanal kunde grävas från Vårby i nästan rakt sydlig riktning…….den skulle mynna ut en bit öster om infarten mot Södertälje……..
  Eller hur Gunnar? 🙂

 49. Labbibia

  Forts….
  En sträcka på ca 11 km fågelvägen

 50. Labbibia,
  man kan  misstänka att Gunnar är famsyntare än så i all sin klurighet.
  Du vet ju precis som jag och alla andra att Vättern står i underjordisk förbindelse med en sjö i centrala Kina och nu med Volvoaffären öppnar sig en kanonmöjlighet som jag är säker på att GL hade i åtanke. Transport av nytillverkade bilar och tankegods tvärs genom planeten  utan att besvära atmosfären med diverse  utsläpp – vattelapesca,  benissimo!
  En dragning från Vårby  till Askersund, kan till och med vara en lösning på klimatproblemen på sikt! Inte sant? (För att tala med Povel Ramel)
  YouTube – Povel Ramel – Siskorna I Björken

 51. Lena Krantz

  Rosenhane
  Hmm…känner mig lite tveksam till det där du..

  Men hur som helst menar jag tvärtom dvs att få ut vatten ut mälaren om vattennivån i sjön stiger för mycket.

 52. Labbibia

  Rosenhane
  Tack för länken. Lysande! 🙂
  Ungefär som när astrofysikerna pratar om att kröka rymden, fast tvärtom då?  Och apropå kröka….
  Jag skickar denna i retur och önskar dig en god natt.
  http://www.youtube.com/watch?v=pQRQMvuY6_E

 53. Jörgen

  Jag har bott vid nån byväg i hela mitt liv och sett vädren komma och gå, ( parafras på Edvard Persson). Byvägarna har legat i Skåne, Lappland,Latinamerika, USA, Fiji,Australien, och Vietnam. Jag har sett och förstått  klimatets såväl som naturens växlingar. Värme på 1930 talet, kallt på 1960-1970 talen, värme igen på 1990 talet och  stopp eller lite kyla på den goda värmen därefter. Torkan de sista åren i Australien och den ymniga nederbörden i år i Eastern Australia med stora översvämningar som följd. Bara ändringar och växlingar hela tiden, som man ser bara man är observant och inte lever väl skyddad  från naturen.

  När jag läser vad Elisabet Lindgren skriver är jag glad att jag inte hunnit med en doktors grad. Frågan man ställer sig är vad får man lära sig på universiteten i dag. Det stämmer inte med mina praktiska erfarenheter från fältet, från verkligheten.

  Ett par punkter i Dr. Lindgrens artikel:
  1. Även om vi skulle göra drastiska utsläppsminskningar av växthusgaser  kan vi ändå förvänta oss klimatförändringar som påverkar vår hälsa.
  Då är det ingen idé att stoppa utsläppen av t.ex CO2. Vi vet att genom den får vi en luftburen gödning av växter, grönsaker, korn, vete, våra  träd i skogar med mycket bättre växtlighet som följd. Växterna har under årtusenden varit svältfödda på CO2. Alltså nyttigt och bra för mänskligheten med goda utsläpp.
  2.  Vi ska förbereda oss på de ändringar som kommer att ske. Vilka frågar jag ? Kallare  eller varmare ? Torrare eller regnigare? Stormigare eller lugnare? Havsytan stiger eller sjunker?  Landet sjunker eller stiger? Flera eller färre vulkanutbrott eller jordbävningar? Vad vet vi små människovarelser? Jag tror jag vet svaret. Nästan ingenting.
  3. Vi kommer att få kortare snöperioder och längre och varmare växtsäsonger i Sverige , säger Dr. Lindgren. Det har vi redan. I Skåne ligger snön kanske  i december till början av feburari. Långa perioder med barmark är inte ovanligt. I Lappland har ja varit med om första snöfallen i spetember och kunnat ta på mig skidorna ute på trappen för en åktur   i skogen den första maj.  Längre och varmare växtperioder varnas det för. Jag kommerihåg 1976 då det blev väsentligt kallare. Bönderna klagade på lägre skördar. Tidningar och skrämselproducenter varnade för svält och hungersnöd. (Time April 1976.) Några av dessa skrämmare kom tillbaka på 1980 talet, men då var  det värmen, som var det farliga, och de finns fortfarnde med i leken. Vi har även de skillnaderna i Sverige .J
  ämför Skåne och Lappland.
  4. Insektsspridning. Jag kan ha varit med att sprida fästingar till Hälsningland, kanske även Lappland. Efter en natts resa från Skåne med bil kom vi ut i Hälsningland. Vid klappning och vederbörlig noggrann kamning av vår hund hittade vi en stor fet, blodfylld fästing och en liten ynklig en. Båda blev utsatt för kremering. Det kan vara så som fästingarna spridits, inte beroende på ökad koldioxidhalt.

  Det finns många fler underligheter i Dr. Lindgrens artikel, men det nämnda får vara nog. (29/3.2010)

 54. Mats Jangdal

  Drar mig till minnes hur okunniga jägarna är. Dessa människor som vistas tämligen frekvent i vår natur. I jägarpressen kunde man för några år sedan, när fästingens spridning norrut konstaterats, att jägarna såg en direkt korrelation till rådjuren. Rådjuret är fästingens viktigaste värddjur.
  I rävskabbens spår överlevde betydligt fler rådjurskid (räven är en svår predator på kid). På 80-talet fick vi sålunda en rådjursexplosion (nej, inte så, de ökade bara kraftigt i antal) som tvingade dem att sprida sig norrut för att finna nya revir. Jakttidningarna konstaterade fästingen följde med på resan norrut. Man skulle kunna sticka ut hakan och påstå att det var rävskabben som spred fästingen. Men det är att hårda dra det hela, om än korrekt som sammanfattning av händelsekedjan.
  Sedan fick en lodjursexplosion och tillsammans med den ökade vargstammen åstadkom de en krasch av rådjursstammen. Konstigt nog kalasade de inte i lika hög grad på fästingar! Nej de små rackarna kalasar istället lika gärna (nästan) på lodjur och vargar som på rådjur. Så nu har Norrland åter ganska få rådjur men åtminstone vid kusten en etablerad stam av fästingar.
   
  Men den här förklaringen är väl alltför långsökt jämfört med den vetenskapligt eleganta att det är en klimatförändring som är skulden.

 55. Johannes

  Man kan även fråga sig varför då tbe inte är speciellt utspritt i södra Sverige där de ju är varmare än i stockholmsskärgård och uppsala?

 56. Peter Stilbs

  Mats Jangdahl:  #54

  I mitt snäva perspektiv hoppas jag på en rådjursfri trädgård i vår – utan att någon vacker morgon mötas av uppätna tulpaner, rosenknoppar och krukpenséer. 

  ”Möss på styltor” är de – och jag har viss förståelse för Runar som nedlade ett exemplar via ett välriktat skott från badrumsfönstret…

  Om de ändå kunde hålla sig ute i naturen – men där finns ju farliga djur, som Du skriver …  😉