Vindkraftbolagen fladdrar i vinden

Arise

Vindkraftbolagen verkar inte bli några tungviktare på börsen. O2 vindkompaniets börsintroduktion misslyckades och bolaget tog sig inte ens in på börsen trots storstilad reklam i media.

Arise Windpower tog sig med nöd och näppe in, men sannolikt berodde detta mest på att omfattande stödköp har genomförts för att rädda introduktionen.

Börsintroduktionen av vindkraftsbolagen var givetvis kända, och artikeln i Göteborgsposten av mig. P-O Eriksson och Björn Törnvall fick flera efterföljare i E24, SvD och DI. Vad beror det då på att vindkraftsbolagen inte platsar på börsen?

Framtida intäktsströmmar för vindkraften är starkt beroende av politiska beslut. Många av de snabbt växande vindkraftsbolagen saknar tillräckligt eget kapital. De saknar också erfarenhet av storskalig vindkraftsverksamhet. Säkerhetsvärdet av verken är mycket svårbedömt. Ersättningen som systemet med elcertifikat ger är, trots att subventionen motsvarar drygt halva elpriset, för dålig för att bankerna ska våga bevilja lån till större vindkraftsprojekt. Detta innebär betydande risker för banker och andra kreditgivare, liksom för de ofta utländska kapitalförvaltare, som är tänkta ägare till den svenska vindkraftsutbyggnaden.

Man undrar varför inte Naturskyddsföreningen, WWF och andra klimatfrälsta organisationer nu köper aktier i den fantastiska vindkraften, men även dessa har gett kalla handen åt vindkraftsindustrin.

Jag tänker heller inte göra någon hemlighet av att jag kommer att göra allt vad som krävs för att sänka även Arise Windpower på börsen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. FcH

  I Corren för någon vecka sedan fanns ett reportage om VK. Där sas att en markägare fick mellan 80 till 150 tusen i arrende för marken där propellern står. En del bönder med stora arealer tjänar mer på några VKV än vad man får in på att odla vete. Och jag är med och betalar eländet.

 2. Svempa

  WWF föredrar att jobba för riskfria intäkter utan egen insats. De jobbar hårt för att få hantera uppsläppshandel kopplad till Amazonas. Att kunna mäkla luft och få en transaktionsavgift på det är säkrare än att sätta riskkapital på luftsnurror.

 3. Björn Ola

  Nej det gick väl inte så bra för Mr  PG Gyllenhammar?

 4. ThomasJ

  Björn Ola #3: Du kan vara förvissad om att PGG har ’cashat’ in – rejält dessutom.

  Mvh/TJ

 5. bom

  Jag såg i DIs notis om Siemensverket (i den största vindkraftsparken i UK) som tappade en vinge att en Westaasmedarbetare hånade Siemens som Rookie i vindkraft.  Hånaren nämnde dock inget om danskarnas otaliga växellådshaverier som dessutom inte accepteras som de konstruktionsfel de är av hans arbetsgivare. Någon i tråden gjorde ett försök att räkna produktionskostnad vindkraft jämfört med kärnkraft och kom fram till att vindkraft kostade hälften av vad kärnkraft kostade. Han visste att ett 3MW VKV gav den effekten vid 12m/s och hade läst att vid 10m/s blev det bara 2MW kvar. Han visste tydligen inte skillnad på effekt och energi. Han trodde att han bara behövde 500 snurror för att ersätta 1000 MW Forsmarksreaktor. DVS han trodde  att marknaden betalar för märkplåtseffekten och struntar i kWh som matas ut till förbrukarna. Han stödde sig på en utredning som utförts vid U-Umeå. Och så hade han läst i O2-prospektet att han bara skulle betala 16 öre/kWh själv. Jag hoppas han och hans hejarklack på tråden tecknade sig för massor av aktier!

 6. Col

  ”Jag tänker heller inte göra någon hemlighet av att jag kommer att göra allt vad som krävs för att sänka även Arise Windpower på börsen.”
  Har du något emot specifikt emot vindkraft eller är du generellt emot företagande?
  Vad tror du händer med oljepriset vid högkonjuktur om det står i 80 dollar fatet trots global låglonjuktur som inte skådats på 80 år? Tror du inte alternativa energikällor kommer bli betydligt mer lönsamma då inom kort? Vad tror du kommer hända med fordonsindustrin och hur man driver persontransporter.
  Att bolaget Arise är övervärderat är en sak men att vindkraft likt kärnkraften hör framtiden till är uppenbart för den som har minsta insikt i framtida energimarknad.
  mvh
   

 7. Tege Tornvall

  Snart kommer säkert bolag som med statliga stödpengar försöker slå mynt av den energi som till äventyrs kan praktiskt tillgodogöras från vulkanutbrott, jordbävningar, åskväder och blixtar, orkaner, översvämningar och andra naturkatastrofer. Problemet är ständigt säker och regelbunden leverans.

 8. Holmfrid

  I Danmark levererar vindkraften bara 9.7% el till nätet och inte 20%, som nämns i debatten av MP, s och andra. (http://www.cepos.dk).  Finansiering av vindkraftparken i Pite Markbygden (4000MW install. effekt) sker över tyska banker.
     Vad händer med elpriserna, när Olkiluoto 3 i finland börjar sälja västerut och samtidigt de svenska kärnkraftsverken kör med full renoverad effekt?  Med spotpris 30-35 öre/kWh på Nordpool blir ny vindel olönsam även med 35 öres elcert. Det blir samma som med pumplagen, som nu gör landsbygden utan servicestationer för bensin och livsmedel genom tvånget på E85-pumpar.  Huvudlöst av Mp och s.  Carlgren lovade i kväll på TV att riva upp lagen. Föraktet för 08-or ökar på landsbygden. 

 9. Jag funderade på att teckna i emissionen, men så kom jag på att det är mycket skojigare att spola ner hundralappar i toaletten. Lustigt nog teckande jag inte i Telia heller, den gång det begav sig. Det krävdes knappast något geni att tacka nej till Telia. Det krävs dock idioti att tacka ja till vindkraft.

 10. Osynlige Mannen

  ”Det krävs dock idioti att tacka ja till vindkraft”

  … Ja, eller ymnig tillgång till andra människors pengar.

  Jag tror faktiskt det är den främsta anledningen här.

 11. Åke Rullgård

  Konstigt att en så förment klok person som PG Gyllenhammar låter sig dras in i något så bräckligt som vindkraftföretag. Men det är kanske ännu ett exempel på
  Peters princip: I varje hierarki tenderar varje anställd att stiga tills han når sin egen grad av inkompetens.

 12. Han är Folkpartist som tänkte fusionera Volvo med Fermenta

 13. Åke Rullgård

  Re#12
  Jag tar detta som ett försök till svar på min undran i#11.

 14. Fler och fler inser att vindkraft kanske inte är framtiden (to put it mildly) och det skrivs publiceras många debattartiklar i lokalpressen. Här i dagens Västerviks Tidningen.
  http://www.vt.se/debatt/debatt/artikel.aspx?articleid=5319646

 15. Col

  ” Det krävdes knappast något geni att tacka nej till Telia. Det krävs dock idioti att tacka ja till vindkraft.”
  Tycker du Telia har dålig direktavkastning? De som var begåvade nog att vänta och sedan köpa Telia när den bottnat har fått fin avkastning varje år. Samma sak kan det bli med Arise när värderingen blir mer rimlig.
  ” Vad händer med elpriserna, när Olkiluoto 3 i finland börjar sälja västerut och samtidigt de svenska kärnkraftsverken kör med full renoverad effekt”
  Jadu. Ett flertal rapporter pekar på att Uranet kommer bli en bristvara så tidigt som 2012-2014. I dagsläget användes mycket omarbetat  vapenmaterial från kalla kriget.
  Om världens kärnkraft idag förbrukar  160% av det som utvinns ur gruvorna kanske det är läge att höja ett varningens finger. Kärnkraft kommer precis som oljan bli betydligt dyrare/kwh inom bara några år.

 16. Åke K

  Col #15

  Va skönt att vi har god tillgång till inhemsk uran. Dags att starta planering för brytningen nu!

 17. Col

   
  #16
  Jo korrekt att vi har god tillgång på Uran. Nu är det nog tyvärr långa ledtider för just Uranbrytning pga av känsligheten med tillstånd/opinion  samt processen med uppstartande av gruvor så vi kommer hinna se uranpriser peaka rätt fint innan det att vi här i Sverige har någon uranbrytning att skryta om..

 18. ThomasJ

  Om detta med att ’skapa gröna jobb’ via VKV, intressant läsning från USA här:

  http://www.heartland.org/environmentandclimate-news.org/article/27142/2_Billion_Dollar_Stimulus_Created_No_US_Wind_Power_Jobs.html

  Ser m.a.o. ut vara lika mycket luft där som i Spanien m.fl. länder. Men klart är ju att Sverige inte behöver ta nån lärdom från annat håll, vi ska banne mig göra felen alldeles på egen hand… Jösses!!

  Mvh/TJ