Klimaträddaren väte

vate e1709455976129

WUWT: När siffrorna synas är grön vätgas inte mycket att bygga på.

Väte – H #1 i periodiska systemet och utsedd till klimaträddare.

Koldioxid (CO2). Syre (O). Kol (C). Väte (H). Vi borde älska dem alla, ty utan dem finns vi inte. Ändå har fossil CO2 utnämnts till vår värsta fiende och H2 till att kunna rädda oss från klimatkatastrof. Men fossil CO2:s påstått dominerande klimatpåverkan finns bara i datormodeller, som falsifierats med observationer i verkligheten.

Visselblåsare har en positiv klang i allmänhetens ögon. Inte alltid så välkommet att ifrågasätta etablissemanget, som har stormedia på sin sida. Särskilt när det kommer till klimatet. Sultan Ahmed Al Jaber borde fått en basun att blåsa i, när han ställer den högst relevanta frågan – vad har ni tänkt istället för fossila bränslen, om mänskligheten inte ska hamna tillbaka in i grottorna?

Ahmed Al Jaber

Ideologi ihop med brist på förståelse av perspektiv och proportioner har lett till stora skador för den åttondel av världens befolkning vi tillhör. Resterande sju åttondelar av världen med Kina i spetsen svarar för nästan 50% av de växande utsläppen och ser inte på H2 som någon lösning av framtidens problem med energiförsörjningen. De delar inte den  krampaktiga tron på att förnybar energi kan upprätthålla en civilisation på vår nivå. Än mindre lyfta mindre välmående delar av världen till ett bättre, mindre fattigt liv. Berättigade krav som prioriteras före utfasning av fossila bränslen. Dagligen visas i våra TV-nyheter budskapet, att nu är det bråttom om vi ska klara Parisöverenskommelsens 1,5 OC. Men det är bara två av tretton kategorier extrema väderhändelser, som uppvisar viss tendens till ökning. (IPCC). Och en illusion att vi kan åtgärda dem genom att avstå fossil energi.

Hållbart är ett honnörsord i klimatpolitiken. Med krig i Europa är det befogat att fråga hur hållbart det är, att bara köra på med att försvaga unionen ekonomiskt. Fit for 55 och Green Deal skjuter oss själva i båda fötterna. Att använda resurser i massiv skala för åtgärder som leder till, att samhällets produktivitet minskar, försvagar vår motståndskraft om den sätts på prov. Tysklands ekonomiska förfall efter Energiewende som blivit ’Sackgasse’ (återvändsgränd) borde oroa alla. En ekonomisk motor som hackar.

Tidningen Näringslivet hade nyligen en artikel om Tysklands energisituation. De bygger nu fyra nya gaskraftverk för 183 miljarder kronor för  att klara sin elförsörjning (Tidningen Polico). Märkligt var att de tänker sig kunna elda de kraftverken med vätgas i framtiden! Ska de gasturbinerna köras med sin egentillverkade vätgas? Eller ska vind- och solkraft driva elektrolysen för vätgas att driva gaskraftverken? Kärnkraft är väl tabu och det vore ju en ännu konstigare omväg.

Vätgas har upphöjts till klimatkyrkans helbrägdagörare. EU satsar 430 miljarder euro på forskning och utveckling av vätgasanvändning. Kreativiteten är betydande. Flygbränsle. Fartygsbränsle. Bilbränsle. Och inte minst stålproduktion.

Den stora biten är ändå energilagring för att bemästra intermittensen hos vind- och solkraft.

Till att börja med är det svårt att förstå en så enorm tilltro till de minst effektiva sätten att producera el. Vind- och solkraft är cirka 10 gånger sämre än de fossila bränslen de ersätter. Typ av lagring är här inte specificerad. Är det vätgas är utbytet av insatt energi ännu sämre.

EROI

Grön vätgas förutsätter spjälkning av vatten med elektricitet. Elektrolysörer i en skala och omfattning som inte finns i världen.

Sett till processen installerad vindkrafteffekt, som producerar vätgas genom elektrolys, komprimeras i enorma lagringsutrymmen, transporteras, via gasturbiner åter genererar el har en verkningsgrad runt 10 – 15 %.

Vätgasutopin lever igen – Klimatupplysningen innehåller mer detaljerade data.

En rapport i Manhattan Institute av Jonathan Lesser med titeln “Green Hydrogen: A Multibillion-Dollar Energy Boondoggle,”, och en artikel i Washington Examiner av Steve Goreham “Can the government create a green hydrogen fuel industry?”  (boondoogle = slöseri med tid och pengar i US)

Om man har den felaktiga övertygelsen, att ett fossilfritt energisystem är en akut prioritet för mänskligheten, inser man snabbt, att lagring av el är enda sättet att uppnå det. Kärnkraft är ännu inte populärt i alla läger. Då handlar det om vind och sol och naturlagsdriven intermittens måste hanteras. Lagringsmöjligheter där mer vattenkraft inte finns och lagringsbehovet är långt utöver vad batterier kan ge, lämnar vätgas som enda hopp.

Och det duger inte med vilken vätgas som  helst. Bara ”Grön” vätgas kan komma ifråga.

Väte finns i naturen i föreningar som vatten och metan. Det är inte bara att hämta. Vätgas måste tillverkas. Väte används i stor skala inom till exempel konstgödseltillverkning. Årligen produceras 95 miljoner ton vätgas 2022. 90 % av den utgår från naturgas. Reformering av metan (CH4). Det är ju en olägenhet minst sagt om syftet är att bli fossilfri då det också producerar koldioxid (CO2).

Varken ”grönt” eller ”hållbart” har definitioner som har med verkligheten att göra. Att jämna ut intermittensen från väderberoende elproduktion med lagring av grön vätgas är en utopi, som faller beroende på de orimliga volymer och investeringskapital, som skulle krävas.

Sånt som orimligheter och proportioner har dock aldrig hindrat varken EU eller våra politiker från att skapa bindande lagar för att hålla liv i fantasin om energiomställningen. Så de tar sig an saken med det sätt de kan – satsa massor av skattebetalarnas pengar. Inget projekt med de rätta ledorden är för galet när någon annan står för risktagandet. Fonder på 430 miljarder EUR ska få fart på vätgasanvändningen.

Vad elpriset behöver vara för att detta ska vara genomförbart finns olika bud om. Det blir dyrt det står klart. De nyligen lämnade priserna vid brittiska auktioner för vätgas med havsbaserad vind är knappast gångbara ens utan lagring och annan infrastruktur utan statligt stöd.

 Grön vätgas äter upp den knappa förnybara energin

Intermittensen är den förnybara energins akilleshäl. Den tänker man hantera med vätgas. Dess akilleshäl är den stora elförbrukningen. Enligt EU-kommissionen ska 20 miljoner ton finnas tillgängligt 2030. Tanken är att 10 miljoner ton ska produceras inom EU och resten importeras (!) För det krävs ytterligare 500 TWh förnybar el. Det är mer än Frankrike (452 TWh) eller Tyskland 484 (TWh) konsumerade 2022. Det är också mer än vind och sol genererade i hela EU.

Med andra ord: EU:s mål för vätgasproduktion 2030 skulle äta upp 80 % av dagens totala produktion av vind- och solgenererad el.

Evert Andersson och Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Och när klimatet vänt ner och väderkvarnar isat ihop, vattenmagasinen frusit hela eller delar av året och tillförseln av nytt vatten avstannat, då är det nog godnatt. Siste man släcker lyset.

 2. Patrick Lindahl

  #1 Alvar:
  Siste man behöver inte släcka lyset. Det släcker sig själv.

 3. Lasse

  Tack Evert och Mats.
  Får väl travestera LKABs VD
  ”Det måste gå”
  Detta kan appliceras på alla investeringar som inte är så väl underbyggda.
  Vätgasen är väl ett av de mest underliga sätten att ruinera oss på.
  Tågen är ett annat 😉
  Varför detta måste?
  Kan det vara för att propagandan är för svår?
  Vasaloppets snö förbryllar kanske de som tror på den?

 4. Ja – detta är viktigt Evert och Mats.

  Eu – kommissionen, Naturvårdsverket, länsstyrelserna, svenska Naturskyddsföreningen, wwf och ungefär alla har missuppfattat vad vindkraften och dess intermittent innebär.

  Alla dessa institutioner och Sveriges riksdag, med miljöpartiet i spetsen Tror att vindkraften balanseras av den skandinaviska vattenkraften.

  Det alla missar är att det inte är vattenkraften som reglerar intermittent – Det är Den Kortidsreglerade Vattenkraften som reglerar intermittent och det är en himmelsvid skillnad på detta.

  Återigen – storskalig kortidsreglering av skandinaviska älvsystem är en av dom största moderna Miljöförstöringsprocesser vi ser i dag – och det säger inte lite.

  Att använda storskalig miljöförstöring för att balansera intermittensen – visar hur otroligt korkad den moderna människan är och hur alarmism leder till kaos och katastrof för både samhälle och natur.

  Vi skulle ju förbättra för kommande generationer men nu förstör alarmismen allt hopp för dessa ungdomar.

  Den gröna spjutspetsen Tyskland planerar nu för ytterliggare en kapitalinjektion, på närmare 100 miljarder I sin redan inflationsdrabbade ekonomi – extrem ekonomisk oreda i Europas största ekonomi OCH orsaken stavas intermittent och gröna drömmerier.

  Vem leder denna gröna mardröm för Europas ekonomi och natur?
  Jag hoppas att det inte är Putin och liknande dårar som varsamt leder oss till denna gröna misär och hjälper oss att såga av grenen vi sitter på.

 5. iah

  vätgashysterin är återigen något som man tar till för att lura massorna. men egentligen så finns det mer angelägna predikament. om några år så går dom första vindkraftverken i graven. många av vindkraftverken i sverige drivs av kinesiska bolag med 0 anställda. dessa bolag kommer att gå upp i rök när marken skall återställas. samma gäller för dom stackars bönder som lurats eller lurat sig själva att ställa mark till förfogande för billig el. hur skall dom ha råd med att återställa marken själva när bolagen försvinner eller går i konkurs. risken är stor att vi på landsbygden tvingas leva med dessa stålskogar. inga stadsbor kommer att vilja bekosta återställningen via skattsedeln. tillsammans med kostnaderna för vätgashysterin blir den totala skuldbördan troligen alltför stor.

 6. Magma

  Och det är inte bara snön i wasaloppsspåret som stör de rättrogna. Vi får ständigt höra att snön även är slut i Alperna och då behöver vi ändå inte gå längre än till https://www.snödjup.se/snodjup för att se att det finns gott om backar med mer än 2 m snödjup och några med mer än 4 m – möjligen på sina håll förstärkt av konstsnö, men även konstsnö smälter när jorden brinner så som Guterres hävdar.
  Snö i de främsta skidorterna betyder naturligtvis inte att det är snö i alla backar varje år, men 2024 är ändå ett år där så sydliga backar som Hestra rapporterar om en halvmeter snö …

 7. Göran

  ”dessa bolag kommer att gå upp i rök när marken skall återställas. samma gäller för dom stackars bönder som lurats eller lurat sig själva att ställa mark till förfogande för billig el.”

  De får skylla sig själva. Jag har inga sympatier för dem.

  Trots denna vetskap fortsätter markägare än idag att upplåta mark för vindkraftverk, och många av dem förstör miljön för kringboende människor och även djur och insekter.

 8. Björn

  ”Varken ”grönt” eller ”hållbart” har definitioner som har med verkligheten att göra”. Visst är det så! IPCC och en svans av troende meteorologer och s.k klimatforskare, politiker och media, är med och upprätthåller en klimatfrågans pseudoverklighet. I molnet av denna overklighet är vätgas nu räddaren. Med denna ledstjärna är västvärlden på förfall, om inte sunt förnuft och riktig vetenskap tränger in och kan lösa upp detta moln.

 9. BN

  Klarar vätgas kyla?
  Någon som vet?

 10. Kerstin Ebbersten

  Hej alla vänner! Det talas så mycket om energibrist, ökad temperatur pga klimatgaser mm mm. I dessa sammanhang är det väl lämpligt att tala om vem/vilka som behöver alla dessa resurser som ställer till det. Jo det är mänskligheten. Vi är idag drygt 8 miljarder. Vid sekelskiftet 2000 var vi 6 miljarder. Vid sekelskiftet 19600 var vi drygt 3 miljarder. År 1800 var vi 1 miljard. Om vi kollar motsvarande förbrukning av resurser så följer den kurvan mänsklighetens kurva för ökning. Alltså – vi måste hejda befolkningsökningen och vi måste minska befolkningen till en storlek som jorden kan bära. Detta är mitt budskap just nu. Tillverka färre barn!!!!

 11. hans backman

  Vätgas blir flytande vid -253C, så ja den tål kyla.

 12. Kerstin E #10,

  Med ökad energianvändning så minskar befolkningsökningen i land efter land.

 13. Evert Andersson

  #10 Kerstin Ebbersten

  Prästen Thomas Robert Malthus (1766 – 1834) tänkte samma sak. Jorden kan inte föda större befolkning. Romklubben tänkte så på 1900-talet. Malthus hoppades på något liknande digerdödens återkomst.

  Det klokaste som sagt i frågan står Hans Rosling för. Minska fattigdomen. Bättre livsvillkor gör att färre barn dör i späd ålder. När fler barn överlever sin femte födelsedag behöver familjerna inte ha mer än två barn per kvinna. Att världens befolkning ökar fortfarande beror huvudsakligen på att vi lever allt längre. Som 80-åring vill jag inte bli eliminerad för att rädda klimatet.

  För att det ska bra för en större del av Jordens befolkning krävs mer energi. Om vi kunde sluta att förstöra förutsättningarna kommer Jordens befolkning enligt Rosling att plan ut runt 10 miljarder.

  Några andra ingrepp i nativiteten leder bara till elände och fungerar inte. Vi har klarat från 2 till 8 miljarder människor och nästan alla med ett bättre liv än för 150 år sedan. 2 miljarder till borde inte behöva vara kris.

 14. Adepten

  #10 Kerstin Ebbersten

  Du är ny här, men Du har så rätt så🙂
  Men tyvärr, det är inte det s.k. förnuftet som styr eftersom generna styr befolkningsökningen ända tills resurserna inte räcker till.
  Det vet alla humanbiologer som studerat en bakterieodling i en petriskål.

  Som är en sympatisk långsiktig lösning är dock förbättrade livsvillkor den bästa åtgärden på befolkningsökningen.

  Klimataktivister som stödjer sig på IPCC:s AGW-budskap undviker att diskutera problematiken med befolkningsökningen.
  Tyvärr kryper de alltid tillbaks under stenen när det ska diskuteras lösningar och hur dess konsekvenser kan se ut eftersom de inte vill tydliggöra vilka bevekelsegrunder som driver dem.
  Detta beteende understödjer teorier om elitens olika dolda agendor som kan spridas i dagens digitala mediandskap, vilket kan påverka tilliten till det demokratiska styrelseskicket till förmån för auktoritära styrelseskick, vilket jag inte anser är bra.

 15. Berra

  Denna artikel handlar om elbussar och inte vätgasbussar men ändå.

  https://www.gd.se/2024-03-01/har-ar-dieselaggregatet-som-laddar-x-trafiks-elbussar

  En Ding-Ding Värld hade inte gjort det bättre…

 16. #Kerstin Ebbersten 10#

  Ett sätt att minska befolkningen är att neka sjukvård till de äldre. Det är vad frankrikes främste energirådgivare, nymalthusianen Jean-Marc Jancovici förespråkar och han är inte ensam med den tanken.

  Jancovici i tidskriften Socialter: ”I västländer finns det ett första sätt att reglera befolkningen på ett någorlunda smärtfritt sätt: gör inte allt för att säkerställa överlevnaden för sjuka äldre, som det engelska systemet, vilket till exempel inte längre praktiserar organtransplantationer för personer över 65 eller 70.”

  https://klimatupplysningen.se/en-inflytelserik-fransk-medeltidsutopist/

 17. Christer Eriksson

  #10Lars Mellbom
  Undras om det gäller dom som stiftade lagen.
  Eller om det finns ett gyllene undantag för dom bättre bemedlade.
  Bara en undran.

 18. #Christer Eriksson 17#

  Naturligtvis med undantag för samhällets funktion nödvändiga personer. Med andra ord politiker, journalister och artister.

 19. Thorsten Bergqvist

  (kon)troll av makten, marknaden är bra, för de som har kontrollen och behärskar trollen!
  Vi verkar ”alla” veta vart de som åstundar den allsmäktiga kontrollen vill driva utvecklingen och vilka ”sanningen” som ligger bakom den allmänna inställningen att det är CO2 som orsakar hysterin.
  Att det är den som överhuvudtaget gör mänskligt liv möjligt har de subversiva krafterna lyckats förvränga till att vara det som hotar jorden!
  Hur få de godtrogna att vakna och förstå att de som nu kommer att lansera sig som de som räddade jorden från undergång är de som investerat i det som vi behöver för överlevnad men skapat ett narrativ och med ord förnekat det som kommer att rädda mänskligheten på jorden.
  Gissa om det kommer att skapa tacksamhet hos de godtrogna!

 20. Ann lh

  Evert & Mats, återigen ett stort tack för att ni orkar dra det stora och tunga lasset att gräva djupt och brett i den aktuella energiförvillelsen som våra medier och politiker driver över våra huvuden. Tack! 🙏

 21. Lars Cornell

  Kerstin E #10 och Ingemar #12
  Ingen fara på taket. Om vi människor inte klarar av det så kommer jorden själv att se till att vi blir färre människor som skall slåss vid grytorna.
  Förmodligen leder det även till att vi kommer att slåss med varandra om jordens krympande resurser som koppar, kobolt, litium och sparsamt förekommande andra ämnen samt olja och gas.

  Innan vi blir så många får vi troligen en ny istid som reducerar befolkningen radikalt.

 22. Göran

  Det finns inget befolkningsökningsproblem. För er som vill minska befolkningen så är ni hörda. Kvinnors fertilitet har minskat med 10 % senaste åren, och dödligheten ökat.

 23. UWB

  Referensen ovan är till Politico (inte Polico). Här finns en annan referens med lite mer information

  https://www.cleanenergywire.org/news/germany-hold-tenders-new-gas-power-plants-soon-promises-capacity-mechanism

  Det är inte möjligt att driva dessa gaskraftverk utan subventioner – betalda av…gissa vem? De 16 miljarder € skulle räcka till två kärnkraftverk om 1.4 GW som kontinuerligt kunde ge Tyskland el under 80 år, i stället ska 10 GW gaskraft byggas som bara används… när det behövs…, vilke inte är så många dagar per år egentligen. Det nämns 800 timmar = 10 % av årets timmar i artikeln.

  Så, för att undvika kärnkraft skapas ett system, som i grunden är underfinansierat och som de tyska medborgarna får betala via skattsedeln. Det kan vara så att elpriserna går ner något, men vad spelar det för roll om skatteuttaget ökar / nödvändiga resurser för medborgarna får mindre pengar.

  Det är omöjligt att X+Y kan bli lika med X, om nu X och Y > 0, vilka de är (X = el från RE, Y = faktisk kostnad för el från gaskraftverken. Det enda rimliga är då att staten tar den större delen av Y för att få ekvationen lite mer rimlig.

 24. Men MP ger sig inte så lätt.
  https://www.dn.se/direkt/2024-03-05/mp-vill-ha-mal-for-gron-baskraft/
  ”Miljöpartiet lanserar också ett mål för grön baskraft. Kärnkraftsförespråkarna menar att det inte räcker med förnybart för att få ett stabilt elsystem. Enligt MP är det fullt möjligt med batterilagring, flexibel användning och vätgas. Där vill partiet tillföra 10 gigawatt till 2030.”
  Vad allt detta kommer att kosta anses tydligen inte värt att beakta. Men visst MP avser väl att tvinga fram ”flexibel användning” via prislappen och vilka som får ta den hårdaste smällen vet vi.

 25. foliehatt

  Håkan Bergman, #24,
  ”det måste gå” och ”till vilken kostnad som helt” är två klassiska miljöpartistiska argument. Varken mänsklig juridik eller fysikens lagar accepteras som motargument.

 26. Benny

  Det är nästan omöjligt att få en klimattroende att ändra åsikt, dels för att man inte vill erkänna sig lurad, dels har många ideologiska skygglappar! Sedan finns Greta-gänget som avskyr all utveckling och vill tillbaka till grottorna, ja inte de själva förstås, men alla andra. En ytterligare gren av klimathysterin är bilhatarna som far som ilskna bålgetingar med sin elcyklar utan något som helst trafikvett på vägar och gator som bilisterna bekostat. Allt detta kokar ner till den röd-gröna röran som satt hela samhället på pottkanten vad gäller ekonomi, matförsörjning och energiförsörjning.

 27. Christian Sandström om soppköket på Riks, tror inte den har varit uppe här tidigare, mördande!
  https://www.youtube.com/watch?v=UZAWDGYL_c0