Klimatpositiva Ericsson

Veckans Affärer nr 24 2009
Veckans Affärer ägnar en betydande del av sitt senaste nummer åt att berätta om Ericssons gröna satsning och den nya miljöchefen Elaine Weidman.
”Ericssons miljöstrateg Elaine Weidman är mer oroad över klimathotet efter att ha varit på toppdirektörernas egen klimatkonferens i Köpenhamn än innan hos reste dit”, börjar artikeln med.
”Världen har en klimatkris – och i Köpenhamn var det så uppenbart hur få som agerar och hur långsamt arbetet går. Det var samma diskussioner som pågått i många år nu. Personligen är jag allvarligt bekymrad, både som förälder och som världsmedborgare”, säger Elaine Weidman till VA.
Så fint sagt. Och så politiskt korrekt. Om Elaine Weidman verkligen tror på klimathotet? Ja, det tror jag. Hon tillhör nog dem som köpt de 2 500 forskare med hull och hår. Men ibland blir hon faktiskt lite väl poetisk. Som när hon säger att: ”I slutänden är det viktigaste vad våra [Ericssons] lösningar kan göra för planeten, inte våra affärsagendor.”
Veckans Affärer nr 24 2009
Enligt artikeln har Ericsson påbörjat ett samarbete med WWF, Världsnaturfonden. Exakt vad som planeras framgår dock inte. Och artikelförfattern konstaterar en aning trött att Ericsson och WWF lanserar ytterligare ett klichéuttryck – ”klimatpositiv” – sedan alla redan hört ”klimatsmart” till leda. Det är dock en av de få gånger som VA kritiserar Ericsson. Den andra kritiken gäller riskfyllda arbetsförhållanden. Pontus Schultz tidning är lika mesig som övriga media.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Har bara haft Nokia-telefoner de senaste 25 åren, undrar hur klimatpositiva dom är?

 2. Tege Tornvall

  Klimatpositivt förslag: så ett nyttigt frö för varje minut du talar i telefon. Ericsson kunde komplettera sin rörelse med fröhandel och fusionera med Weibulls.
  Tege

 3. Gunnar Littmarck

  83 köpte jag min Pannasonik… batteriet strort som ett bilbatteri räcke i bästa fall några timmar, 27,500pix inga trix, så fick jag aldrig vara ifred på den tiden.
  För några år sedan testade jag att inte ha någon telefon ett tag…
   
  Gjorde inte Nokia gummistövlar för 25 år sedan?
  De kommer de kanske återgå till, fast då blir nog inte NOKIAN som gummiavdelningen fick byta namn till glad…
   
  Kanske Nokia kan klara sig, men jag tvivlar, telefoner blir allt mer modeprylar, då vinner kanske Steve Jobs???????
   
  Erixon kör på klimattåget eftersom de riktar sina goodwillansträngningar mot ett korkat och obildat kliemtel.
   
  Kanske Erixon ska in i ätdigsmalbranschen?
  Unna dig något lyxigt dyrt, för du är värd det…
  Eller horoskåp och new age?
   
  Jag undrar vad gamla låschefen tycker?

 4. L

  Gunnar, du har rätt, för 25 år sedan hette stövlarna Nokia och telefonerna Mobira. Och idag har jag givetvis en iPhone också. 🙂

 5. Micke

  Ericsson, ett företag som nått framgångar genom att följa den vetenskapliga vägen. Skönt att höra att det gäller även andra frågor.

 6. Xenon

  Jag råkar ha lite insikt i vad de klimatsmarta (eller klimatpositiva?) lösningarna är, det är i huvudsak energibesparingslösningar som kunderna ändå hungrigt efterfrågar (basstationer drar massor med ström, vilket är ett rätt stort problem på många ställen där elinfrakstrukturen är bristfällig).
  Men det är väl alltid positivt att kunna spinna det som miljöengagemang när opinionen är som den är i klimatfrågan.

 7. karlsson

  Mobiltekniken är ett lysande exempel på vad lite vi vet om framtiden.
  Vilken politiker tog på -60 talet beslut om att mobiltekniken, den ska vi satsa på.
  Fast -60 talet fanns ju inte de datamodeller som numera spår klimatframtiden.

 8. fogge

  Själv tycker jag ”Väderspänning” är ett trevligt uttryck.

 9. L

  Karlsson, jag hade en kompis som jobbade på Televerket och han hade mobiltelefon redan i början på 60-talet. Man fick begära att samtalen kopplades upp av en telefonist och det fungerade i stora delar av Stockholm. Jag tror att dom hade antenner vid Brunkebergstorg och vid Teletornet i Farsta. Oslagbar imponator -effekt på den tiden.. 😉

 10. Rosenhane

  Drömt scenario inom en inte alltför avlägsen framtid:
   
  ”..när Al Gore och Pachauri har gått och dränkt sig med varann”
   
  WWV anar att LME börjat få kalla fötter pgr. av allmän tillnyktring på klimatområdet och vill dra sig ur samarbetet.. Då gäller det att hitta på något nytt och braskande när varken tigrar eller isbjörnar längre funkar som insamlingsbössor.
  – Adoptera en KLIMATALARMIST, en synnerligen utrotningshotad art!  Men fort, snart kan det vara försent!!
  Amen

 11. Adolf Goreing

  Sony-Ericssons klimatavtryck är väl ”ringa”? Eller.. är det Mobil-oil som ligger bakom? (Nu har jag fyllt kvoten med roligheter för denna kväll – godnatt)