Drömmen om de gröna jobben

Low Carbon Jobs by WWF
Världsnaturfonden WWF har publicerat en rapport om de gröna jobben, eller som det egentligen heter ”low carbon jobs”. Enligt Världsnaturfonden skapar den simultana klimat- och ekonomikrisen ett utmärkt tillfälle att stimulera tillväxt av en grön industrisektor. Enligt WWF är det där jobben finns. Minst 3,4 miljoner européer arbetar redan med förnybar energi, hållbara transporter eller energieffektiva lösningar. Det ska jämföras med 2,8 miljoner jobb inom ”förorenande” industrier som gruvdrift, el, gas, cement, järn och stål. Och det är den gröna sektorn som har störst framtidspotential, menar WWF.
Men hur är det egentligen med jobbalansen? Vi har tidigare hört att varje grönt jobb leder samtidigt till att mer än ett vanligt ”förorenande” arbetstillfälle försvinner. I slutändan leder alltså omställningen till grön ekonomi till större arbetslöshet.
WWF medger faktiskt själva i rapporten att vissa sektorer kommer at drabbas:
”But it is also true that job loss (and job shifts) will occur in energy extraction and refining, the power sector, and in energy-intensive industries like steel, aluminum, paper, and cement. The auto industry and aviation will also be affected.”
De vidhåller dock att:
”Job gains are likely to far outweigh job losses that will occur in a shift to a green economy.”
Ladda ner rapporten här. Low Carbon Jobs, rapport från WWF

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Och var har de tänkt sig att stål, aluminium, papper och cement ska komma i från i framtiden ?
  Ahh.. jag vet !
  Kina såklart !

 2. Magnus A

  WWF-rapporter är dessvärre alltid sk*t, oavsett om de handlar om detta eller om havshöjning och extremt väder.
  Obama jämförde vad han ville göra i USA — där han tog upp detta mantra, att miljoner livskraftiga gröna jobb med hög lön skulle skapas — med vad som har skett i Spanien. Spanien införde för 10 år sedan en politik för förnybar energi. Den utvärderades i denna rapport från i våras enligt vilken 2.2 andra jobb försvann för varje skapat grönt jobb — men då bör inte företagsflytt pga förlorad konkurrenskraft ha räknats in:
  http://www.juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf
  T ex ser jag att på sida 30 en tabell anger att för varje i Spanien installerad MW vindenergi hela 4 jobb har försvunnit.
  Rapporten kommenterad av Pielke Jr. och en energitidnings chefredaktör, där jag har översatt…:
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/04/om-grona-jobb-till-maud-och-andreas.html
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/05/kanske-nyttig-lasning-for-fredrik-och.html

 3. Christopher E

  Att det går åt fler ”gröna jobb” för att producera samma saker som vanliga jobb (ett vanligt argument från de gröna ideologerna) är ju det bästa beviset av alla att grön politik är dyrare och ineffektivare.
  Tala om självmål.

 4. De gröna jobben skapas i varje fall inte på EON som just varslar om att 6 000 jobb kan försvinna i EON Tyskland och ytterligare 3 000 kan flyttas över till andra bolag.

 5. Per Welander

  Grundproblemet är att många gröna jobb, men inte alla, är starkt subventionerade. De är dessutom ineffektivare. Pengarna som staten måste tvångskonfiskera av undersåtarna för detta via skatterna slår ut riktiga jobb. Det är det den utmärkta spanska rapporten handlar om. Skrämmande siffror för subventionen av vindkraften!
  Vi kommer dessutom att bli fattigare då gröna jobb är ineffektivare. Vi kan inte leva på att miljövänligt för hand tvätta skjortor åt varandra. Politikerna (inkl. svenska Alliansen) bedriver ineffektiv planekonomi i detta avseende. Hur det gick (ekonomiskt) i gamla Sovjetunionen och dagens Nordkorea vet vi alla. Utan politikernas subventioner skulle de flesta gröna jobb slås ut. De få som skulle överleva är effektiva och gör oss rikare.
  Etanolfiaskot är ett annat exempel på grönt politiskt misslyckande. Fast det vägrar svenska politiker fortfarande att erkänna. Helt plötsligt duger inte FN:s matkommisions uttalande om brott mot mänskligheten.

 6. Tege Tornvall

  Som energikund vill jag ha en säker leverantör, som alltid levererar. Det kan varken vind- eller solkraft. Alltså behöver de reservkraft, samma kraft som de egentligen skulle ersätta. Vi får alltså betala dubbelt för samma sak. Visst skapar det jobb – men inga värden.
  Tege

 7. Tege Tornvall

  Liksom bl. a. Naturskyddsföreningen och Greenpeace framträder WWC med anspråk på att uppfattas som något slags officiell instans och ifrågasätts därför aldrig av okunniga och lata journalister som bara vidarebefordrar deras utspel.
  Ju mer jag som redaktör för en facktidning ser av de ”nyheter” som publiceras, desto mer ser jag organiserade särintressen bakom, som beställer eller fabricerar ”nyheter” som skall styrka deras uppdrag och ge dem fler medlemmar, mer bidrag och större inflytande.
  IPCC är förstås det verkliga praktexemplet.
  Tege

 8. Magnus S

  Till vilken nytta för mänskligheten är gröna jobb då AGW är en myt?
  Det är som att säga att det är bra att slå sönder lite fönster då det ger jobb bland glasmästare.
  Vid först tanken verkar det lockande (åtminstone om man är socialist), det man missar är de andra alternativen man hade kunna lägga pengarna på, tex en snickare som bygger ett extra rum, etc etc. Dvs något som ger ett värde.
  Samma med gröna jobb. Lägg pengarna på något som skapar värde!