Klimatnytt från Grönköping

Vår utsände Rolf Oward ger oss senaste nytt från Grönköping:

Klimatmötet i Grönköping

i helgen blev en lysande framgång. För att framkomma till de förutbestämt korrekta slutsatserna, avhölls mötet i en för ändamålet nybyggd bastu, där temperaturen konstant hölls å det för växthusgasteorin lämpliga celsiusmässiga gradantalet 93. Efter mötet voro alla deltagarna överens om att ”varmare än så här har det aldrig varit. Därför måste vi trol. inom kort förbjuda allt klimat.”

kallt i GK
Glada klimatsmötedeltagare under en paus i förhandlingarna i det tyvärr kalla vädret

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. verner

    Vilken underbar bild från ”Grönköpings första Vasalopp”?

    I bakgrunden kan vi se hur Vasaloppssabotören M. H. åker åt fel håll. Hans prognos om minskad snömängd var fel redan då! Inte en siffra rätt.

  2. Christer Löfström

    I dag skiner solen över Öresund från klarblå himmel.
    Vid Persiska Viken är sannolikheten för sol betydligt större.

    https://www.telegraph.co.uk/business/2018/03/28/saudi-arabia-curb-oil-addiction-141bn-softbank-solar-deal/

    Ett blogtips: Charlotta Mellander. Samarbetar med Richard Florida
    http://vertikals.se/charlotta/

  3. verner

    #2 C L

    Lika förb…. har dessa länder både natt och dag. Det framgår inte av detta hur man under nätterna skall producera el. till de ”150 million homes”.
    Jag tycker den här artikel passar mycket bra in på Grönköpingsalternativet.
    Prinsen är lurad långt ner i skoskaften liksom våra ledare och kungligheter.

  4. Sigge

    #3 Verner

    I Saudiarabien så är elförbrukningen som störst mitt på dagen för att då går alla AC för fullt.
    30% av elförsörjningen beräknas bli med sol- och vindenergi till 2030. Utöver det förnyelsebara planeras det att 15% skall vara kärnkraft i mitten på 2030-talet. Resterande 55% av elen skall produceras med gas.

  5. Torbjörn

    Game over?
    Fler felaktigheter i klimatmodellerna
    https://wattsupwiththat.com/2018/03/30/game-over/

  6. Olav Gjelten

    Visste ni att vi som skriver på Klimatupplysningen sannolikt betraktas som nättroll av PK-eliten och att vi får våra instruktioner från Moskva eller St Petersburg?
    Sajten Motgift har lärt mig hur sanningen förvrängs genom påhittade, förljugna kopplingar till Ryssland och att vi därigenom används vi för att framkalla ångest och vrede bland befolkningen i Sverige.

    Fler än jag som känner mig rädd?

  7. Sören G

    #6
    Det är väl PK-medias om framkallar ångest och rädsla hos befolkningen genom sina påstådda hot om klimatet.
    På den här siten sprider vi lugnande uppgifter om klimatet och påvisar att det inte finns något klimathot.

  8. Olav Gjelten

    Sören # 7
    Det verkar som du inte tar mitt inlägg, # 6 på större allvar. För mig tog det också lång tid innan jag fattade vad PK-media menade med trollfabrikerna i Ryssland som jobbar med att påverka valen i Sverige och i övriga västländer.
    Enligt Motgift är motståndare till massinvandringen dessa ”nättroll”, som direkt eller indirekt arbetar under Putin.
    Eftersom klimathotet för PK-eliten är lika helig fråga som massinvandringen, så ställer jag mig en fråga som jag tycker är fullt berättigad;

    Omfattar lögnen om kopplingar till Ryssland – för att påverka höstens val – också OSS???
    Jag tror det kan förhålla sig så. Det här bör vi ta på fullaste allvar!!!

  9. tty

    #4

    ”I Saudiarabien så är elförbrukningen som störst mitt på dagen för att då går alla AC för fullt.”

    En vanlig missuppfattning. I varma länder är elförbrukningen som störst sent på eftermiddagen då det fortfarande är mycket varmt men då även annan förbrukning ökar. Solenergiproduktionen stämmer därför inte alls med förbrukningskurvan:

    http://www.aemo.com.au/-/media/Files/Electricity/NEM/Planning_and_Forecasting/SA_Advisory/2016/2016_SAER.pdf

  10. Ivar Andersson

    #9 tty
    Jag är tacksam för att du vet och inte bara tror som den klimathotsreligiöse Sigge. Tack också för alla andra klarlägganden som du skriver på bloggen.

  11. Gunnar Strandell

    Ivar Andersson #10
    Tack för den ögonöppnaren. Jag har uppfattat sign Sigge som seriös och bidragande med fakta och slutsatser utifrån dessa. Det kanske stämmer, men med körsbärsplockande fakta påbyggt med falska antaganden som låter rimliga blir bilden förändrad.

    Tack!

  12. Sigge

    #9 tty

    Det stämmer att solproduktionen inte stämmer helt överens med förbrukningen. Det varierar en hel del mellan olika länder och i länder kan det vara skillnad mellan olika delar. Det var därför jag skrev Saudiarabien och inte varma länder. I Saudiarabien så är det mellan 14-17 som elförbrukningen är som högst. Så är det i USA också. Därför har Tesla som förslag att gamla elbilsbatterier skall användas som dygnslager. De laddas med 1/3-del av solenergiproduktionen kl 8-12 och använder elen 15-19. Andra förslag är att kylmaskinerna producerar kallvatten eller is när solen producerar mitt på dagen som används på eftermiddagen.

    I flera Europeiska länder så är det en tydlig förbrukningstopp mitt på dagen vid lunchen. Bl a Tyskland. Det beror nog inte på kylmaskiner.

  13. Olav Gjelten

    Varför gick en stor del av Europa över till sommartid på 1980-talet?
    I Spanien upplystes befolkningen på ett ärligt sätt om detta. Det var för att få ner elförbrukningen genom att folk bättre utnyttjade dagsljuset. Ingenting annat! Här i Skandinavien hette det att det var för vår hälsas skull att vi trötta skulle tvingas upp tidigare.
    Att lögnen fungerade perfekt här i det politikertrogna Skandinavien har vi i dag starka bevis för.
    Väldigt många är för sommartid hela året. Tur att EU har Sydeuropa som bromsar galenskapen och håller emot.

  14. Jesper Karlsson

    ”Snubblade” in på denna artikel av Thomas Gustafsson på AB med hjälp av Pär Holmgren:
    https://www.aftonbladet.se/klimathotet/article10994396.ab

    Sanslöst,det värsta är nog att då 2006 så var det nog en betydande del av läsarna som okritiskt läste artikeln.
    Iofs. Tycker jag det ser rätt behagligt ut med dessa temperaturer mitt i landet,snö har vi kvar dryga metern och riktigt nattkallt med ner till-20 C.
    Räcker skördarna av spannmål här i mellersta / norra Sverige när vi nu går in i en kallare cykel?
    Jag menar hinner det gro någonting,blir det volymer så det räcker eller får vi gå hungriga på grund av att vi inte förberett oss på ett mycket kallare klimat.
    Man häpnar!

  15. Jesper Karlsson

    Glömde det viktigaste i artikeln: Citat
    ”Jag hoppas att den ökade medvetenheten kan leda till att vi får politisk enighet och att även näringslivet inser att framtiden står på spel, säger han.

    – Hur vädret blir om femtio år beror på vad som görs nu. Det är nu politiker i Sverige och internationellt måste ta de tuffa beslut som kvävs.”

    Jojo man säger att en bild säger mer än tusen ord,dessa ord säger ALLT!

  16. Sören G

    Det som på svenska kallas sommartid heter på engelska dayligt saving time. Det sas nog att det det var för att utnyttja dagsljuset bättre på sommaren här. På vintern är det ingen mening med att flytta fram klockan en timme eftersom det man spar på kvällen förbrukar man på morgonen. Men om man hellre vill ha ljusare kvällar än morgnar så är set ett alternativ. Annars är tiszonsindelningen grundad på att sann middag ska infalla vid 12 (centralt i tidszonen alltså). D.v.s. var 15:e longitud definierar tidszonerna.
    I stället för att trassla till tidszonerna kan man fatta ett beslut att alla aktiviteter tidigareläggs en timme året om.

  17. Håkan Bergman

    Sommartid är väl överspelat, samhället är mycket mindre reglerat vad gäller tider idag. Många har flextid eller kan göra en del av jobbet på distans, inte många har regelbundna arbetstider idag. Ingen butikslagstiftning, dagligvaruaffärer är öppna till 22 och räcker inte det kan man ringa efter en pizza och handla på nätet dygnet runt. Folk är inte bundna av tiderna för radio och TV längre, även om man ibland vill följa en viktig hockeymatch i realtid. Man kan t.o.m. surfa på nätet på självaste långfredan, det hade nog varit förbjudet för 50 år sen om nätet funnits då.

  18. SatSapiente

    #12
    Att använda gamla elbilsbatterier som korttidslagring för solgenererad el vid middagstid kan ju låta bra- men…
    Tillgången på litium är begränsad, ännu återvinns ingen litium ur gamla batterier, men den tekniken måste fram om vi inte ska bli utan den råvaran. Vi vill nog gärna ha batterier till annat än storskalig ellagring.
    Redan ett enkelt överslag på vilken kapacitet dessa batterier måste ha gör att projektet verkar orimligt.
    Vilken kapacitet skulle t.ex. krävas för att lagra en tredjedel av Sveriges elbehov under t.ex 4 tim?
    24 000 MW / 3= 8 000 MW 8 000 MW*4 = 32 000 MWh
    Ett stort nytt Tesla-batteri är c:a 100 kWh. Således går det åt 320 000 st nya batterier.
    Nu var det gamla, för elfordon uttjänta batterier, låt oss anta en kapacitet på 60 kWh i ett stort Tesla-batteri.
    Då går det åt ungefär en halv miljon uttjänta batterier. Låter det rimligt? Hur hittar man alla dessa batterier? Hur många laddningscykler återstår innan de måste kasseras (eller återvinnas) även för storskalig ellagring?
    Projektet luktar en grön våt dröm.

  19. Christopher E

    13, 14 och 15

    Jag har länge avskytt sommartidsidén. Inte så att just jag tycker det är särskilt jobbigt att ändra klockan och rubba biorytmen en aning. Det går över på ett par dagar högst, för mig. Andra säger de har mer besvär.

    Nej, jag störs intellektuellt när det kluddas med saker de bestämmande inte förstår. Det är en mycket fin och praktisk sak att ha en klocka där middag, dvs solens meridianpassage, ligger symmetriskt. Så har vår tidräkning mycket, mycket länge sett ut. Förr var det en självklarhet att varje ort hade lokal soltid. Sedan införde vi medelsoltid istället för det är lättare med en klocka där alla dygn är lika långa. Sista steget var kompromissen att av praktiska skäl låta en större region, ofta ett land, ha samma tid även om det avviker lite mer från soltiden i kanterna av tidszonen.

    Precis som Sören skriver är mitten av vår tidszon 15˚ öst. Vi har sådan tur att det är en linje från Blekinge via Motala, Kopparberg och Östersund norrut. Rätt igenom vårt lands mest bebodda delar. Endast en liten bit uppe vid Haparanda ligger utan för zonen och borde haft finländsk tid istället. Dessutom, på grund av skillnaden mellan vår klocka och sann soltid, den så kallade tidsekvationen, flyttar läget för solen i söder klockan ca 15 tidsminuter öst och väst om 15˚-meridianen under året. En stor del av landet får alltså uppleva solen exakt i söder under ett år. Även jag på västkusten, framåt senhösten.

    Men all denna vackra symmetri förstörs i grunden när sommartiden flyttar Sverige in i nästa tidzon UTC+2. Samma tidszon som Bulgarien och Syrien… Suck. Idag infann sig sann middag i min hemort vid Kattegatts strand först kl. 13:15. (10,5 minuter väst om mittzonsmeridianen + 4,5 minuter tidsekvation idag + 60 minuter sommartidsförskjutning).

    Det ser ut i EU som sommartidsskiftet närmar sitt slut, motståndet växer och kommissionen fick nyligen i uppdrag att utreda ett borttagande av parlamentet. Nu finns det emellertid tokstollar som föreslår att vi då ska välja sommartid hela året istället för normaltid. Man tar sig för pannan.

  20. Olav Gjelten

    Christopher # 17. Det är just dessa ”tokstollar” som för debatten i Sverige om sommartid kontra normaltid, det som de kallar vintertid. (Givetvis för att få folk att associera något trevligt mot något otrevligt.) Det verkar som att hela Sverige, mot några få konservativa, vill permanenta sommartiden till att omfatta hela året. Hade inte Sydeuropa funnits tror jag de hade fått som de vill.

  21. Olav Gjelten

    Europas framtid tror jag till stor del beror på hur mycket Sydeuropa orkar stå emot fundamentalismen och miljöreligionen i Nordeuropa. I sanning har Sydeuropa det inte lätt.
    På sikt undrar jag om de inte lämnar EU-träsket?

  22. Skogsmannen

    #14!

    ”I stället för att trassla till tidszonerna kan man fatta ett beslut att alla aktiviteter tidigareläggs en timme året om.”

    Precis så! Genomför denna ”reform” när vi återgår till normaltid i höst så blir övergången väldigt smidig.

  23. Robert N.

    19# Olav
    ”EU-träsket” har kostat Sveriges skattebetalare 590 miljarder/kr.
    eller 590 000 000 000 kr. t.o.m 2018 och det är nettokostnaden.
    Dessutom kommer EU-avgiften att öka efter Brexit.
    Lägg därtill de andra elefanterna i rummet så förstår man att klimatskatterna måste höjas.

  24. Christopher E

    #16 och 22

    ”I stället för att trassla till tidszonerna kan man fatta ett beslut att alla aktiviteter tidigareläggs en timme året om.”

    Varför? Varför ska man tvinga alla att gå upp en timme tidigare än vad som är lagom i vår naturliga tidszon? Är det verkligen en bra idé att låta människor som tex arbetar på vägar och byggen börja klockan 6 och i onödan arbeta i mörker en större andel av året?

    Det behövs ju ingen ”övergång”. Tvärtom. Bara sluta vrid fram klockan i mars nästa gång, så enkelt är det. Det var väl inga bekymmer innan tramset infördes 1980?

    Håkan har en bra poäng dessutom. Vårt samhälle är allt mer flexibelt tidsmässigt. Många av dem som desperat vill gå upp en timme tidigare kan diskutera att börja tidigare med sina chefer.

  25. Håkan Bergman

    Idag behöver vi inte ens ha samma tid som våra grannar i Europa, datorer,telefoner och klockor kör iallafall i grunden UTC och kan ställa om visad tid efter position och tid på året. Vi hade på ett jobb en kille som hade extremt svårt för det här, hur man än försökte förklara så satt han uppe och väntade till klockan 2 eller 3 på natten och ställde fram resp. tillbaka klockan en timme. Det stod ju så i tidningen, hoppas han har modernare klockor idag.

  26. Jag mäter och mäter, men varmare blir det inte. Medeltemperaturen här på Snöhöjden (Mölndal) var förra året +1.67 grader C och i år – 0.3 grader C för Jan, Febr, Mars. Någon måste skämta Aprilo. Ja, ja väder. Snö ligger kvar på gräsmattan. Glad Påsk.