Den Byråkratiska klimatvetenskapen sticker ut hakan

I Kalifornien är övertygelsen om att ”science is settled” utbredd. Städerna San Francisco och Oakland har stämt de stora oljebolagen i USA för skador, som eventuellt skulle kunna härledas till CO2 utsläpp. Ärendet ligger nu hos den federale domaren W. Alsup och innan han dömer vill han sätta sig in i vad vetenskapen har att säga. Han har begärt svar från båda sidor på ett antal centrala klimatvetenskapliga frågor. Processen lever och det finns mycket intressant att läsa om detta:

http://www.climatedepot.com/2018/03/22/climate-trial-a-bloody-nose-for-warmists-federal-judge-dismissed-claim-of-a-conspiracy-to-suppress-global-warming-science/

Så vitt jag förstått har den åklagande sidan inte varit särskilt övertygande, medan försvarssidan kommit med väl underbyggda försvar. Det mest pedagogiska kom från de tre välrenommerade professorerna W. Happer,. S. Koonin och R. Lindzen. De utgick från den senaste IPCC-rapporten och sammanfattar sitt svar i fyra punkter:

”The climate is always changing; changes like those of the past half-century are common in the geologic record, driven by powerful natural phenomena

Human influences on the climate are a small (1%) perturbation to natural energy flow

It is not possible to tell how much of the modest recent warming can be ascribed to human influences

There have been no detrimental changes observed in the most salient climate variables and today’s projections of future changes are highly uncertain.”

Kort och gott. Klimatvariationerna tuffar på som de alltid gjort, inget nytt under solen. Det går inte att avgöra hur mycket av den modesta uppvärmningen, under det senaste halvseklet, som kan tillskrivas mänskligheten och klimatmodellerna är mycket osäkra.

De tre professorerna skriver med andra ord att vår påverkan på klimatet är osäker, men hur som helst blygsam. De påpekar däremot att det finns belägg för att växtligheten på jorden har gynnats av de ökande koldioxidhalterna oavsett ursprung. Hela deras inlägg är mycket upplysande och väl värt att lägga tid på:

http://1ggye33lc4653z56mp34pl6t.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2018/03/Tutorial-Professor-Presentation.pdf

Ett stort tack både till San Fransisco och Oakland och till domaren W. Alsup för att de genom sina respektive ageranden lyfte klimathotsfrågan till den allsidiga och öppna debatt vi sedan länge efterfrågat.

Den Byråkratiska vetenskapen i klimatfrågan genomsyrar västvärldens rika elit och de bannar allt och alla, som avger koldioxid, oavsett vad ”proffsen” har för insikter. Mest bannor får Trump, som har sett till att USA ska lämna Parisöverenskommelsen och det trots att USA är den enda region i världen, som har minskat sina utsläpp:

 CO2 per region

 blackmail 1 Klimathotarna med EU i täten läxar som sagt upp hög som låg och ”vi”, dvs vår handelskommissionär har, enligt Independent 12 februari 2018, till och med hotat med att ”vi” endast ska ingå handelsavtal med länder som har ratificerat Parisavtalet:

”EU to refuse to sign trade deals with countries that don’t ratify Paris climate change accord.

Trade chief Cecilia Malmstrom says Paris clause ‘needed in all EU trade agreements’”.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/eu-trade-deal-paris-climate-change-accord-agreement-cecilia-malmstr-m-a8206806.html

Vad är detta om inte ett slags handelskrig genom missbruk av deras Grupptänk eller mer specifikt CentralByråkratiska vetenskap?

Den indiske vetenskapsmannen Vijay Jayaraj belyser från sin horisont en annan sida av denna skam. Storstaden Chennai i staten Tamil Nadu är södra Indiens handels- och finanscentrum. Energiförsörjningen har främst vilat på kol och kärnkraft, som varit A och O för utvecklingen. Men, under påtryckning av anti-kol lobbyister i internationella, politiska organisationer som FN, har Indiens centralregering sett till att Tamil Nadu har gått med på att bli ledande i s.k. restriktiv energipolitik, dvs att investera i förnybara energikällor, trots att nyttan med dem är starkt ifrågasatt.

Varför protesterar inte Indien och andra utvecklingsländer mot denna Byråkratiska vetenskap, mot detta ”mad race” som Jayaraj skriver? Varför visar de inte att klimatmodeller och verkligheten talar olika språk på respektive hemmaplan? Varför tar de inte debatten om klimatmyten? Ja, varför? Svaret är att de är offer för utpressning från såväl FN som från EU med sin handelskommissionär i täten.

blackmail 1

https://www.masterresource.org/india-international/chennai-energy-vs-climate/

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Joachim

    Hoppsan
    http://www.na.se/opinion/debatt/en-obekvam-sanning-4
    Undrar om censuravdelningen har tagit påsklov på NA

  2. Ingvar i Las Palmas

    Från
    https://www.masterresource.org/india-international/chennai-energy-vs-climate/

    Maktspråk!!

    “Why do developing countries like India fear calling out the climate myth? Because doing so would risk international trade relations by challenging the European economic powerhouses that are vehemently opposed to any country that leaves the Paris accord. In fact, the European Union’s new Brussels policy stipulates that the EU will not sign trade pacts with any country that does not ratify the Paris agreement.

  3. Robert N.

    Elpriset i mars har varit det högsta sedan 2011.
    Medelpriset för månaden beräknas landa på 44 öre per kilowattimme på den nordiska marknaden, 15 procent högre än i mars förra året, visar en rapport från elbolaget Bixia.

    Temperaturen i mars har varit två grader lägre än normalt, och högtrycken som avlöst varandra har gjort att det blåst mindre. Det påverkar priset.

    ”Den senaste månadens högtryckssituationer har hållit tillbaka vindkraftsproduktionen”, skriver Matina Rosenberg, meteorolog på Bixia i en kommentar.

    Produktionsnivån på vattenkraften har legat på en hög nivå för att möta efterfrågan. Det är fortfarande mycket snö i magasinen, men nu ett underskott på vatten.

    ”Under mars har vattenkraften stått för cirka 54 procent av elförsörjningen, kärnkraften för cirka 22 procent och vindkraften för cirka 8 procent i den nordiska elmixen”, skriver Rosenberg.

    Klipp från DI

  4. Ingvar i Las Palmas

    Robert #3
    Vindkraft 8%
    Stänga av kärnkraftsreaktor? Huvudlöst. Är våra politiker totalt förblindade av Klimatmaffian?
    Vi behöver en Trump!! Eller en Vaclav Klaus!!
    Sverige behöver en nystart med realistiska politiker och en satsning på torium-reaktorer.

  5. Lasse Forss

    Trettiotalet var varmare än vad det är nu. Alltså har vi inte fått det varmare på 80 år. Räknar vi bara det senaste halvseklet, så har temperaturen stigit lika mycket från 1970, som den sjönk mellan 1940 och 1970. När det inte varnades för trettiotalets värme, varför ska man varna för den nuvarande som inte är lika hög? Dessutom i avtagande efter kraftig El Nino-påverkan.

  6. Ann lh

    # 4 Ingvar i Las Palmas, en lagom blandning av de två skulle nog bli riktigt, riktigt bra.

  7. Karl Eider

    #4 Ingvar

    Håller med om att Sverige behöver återuppta sitt kärnkraftsprogram. Om det är just torium som är bästa lösningen kan diskuteras. Det finns kalkyler som säger att en fungerande toriumreaktor ligger 30 år fram i tiden. Frågan är om inte Sverige har mer bråttom än så.

    Om torium:
    http://www.analys.se/publikationer/bakgrund/torium-en-mojlig-ravara-for-framtida-karnbransle/

    En lite gammal men bra rapport:
    https://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/TE_1450_web.pdf

  8. Håkan Bergman

    Vi behöver inte ha så bråttom med torium, partikeljannes blykylda reaktor verkar vara ett naturligt nästa steg. Bra för svensk stålindustri också och bör att gå att skala upp till några 100 MW, bättre små modulära reaktorer som kan förläggas där behovet av både värme och el finns.

    http://www.leadcold.com/

  9. Evert Andersson

    Det finns två reella hot. Teknikfientligheten som hindrar oss från kärnkraftutvecklingen och hotet mot pensionsfonderna som ska styras mot ’hållbara’ investeringar. Det senare var uppe i morse i Morgonstudion i SVT. Som problemet att de stora internationella bankerna investerar ’smutsigt’.

  10. latoba

    Tack Ann för intressant information om vad som pågår i Kalifornien. Har någon sett något om detta i svenska media?
    Tack också Joachim #1 för länken till en mycket välskriven insändare i Nerikes Allehanda. Någon som har kontakt med insändarförfattaren och kan be honom skicka den till flera tidningar som tar in insändare?

  11. Lars Erik L

    #10
    Finns att läsa på klimatsans!

  12. Allan Forsling

    Kanske inte helt OT
    Det finns ju något som heter Näringslivsfakta. Vi behöver också klimatfakta! Det vi faktiskt vet:
    senaste 100 åren
    Globala medeltemperaturen har ökat med 0.9 grader
    Jordens befolkning har ökat från 1.5 till 7.5 miljarder. En stark urbanisering har ägt rum

    Under de senaste 20.000 åren har klimatet på jorden ändrats flera gånger
    Hannibal tågade över alperna..
    Grönland heter Grönland därför att…
    Under Vikingatiden levde människor på Gotland under bar himmel därför att vi hade det varmt då. Besök Fornsalen i Visby!

    mmmm

  13. Ingvar i Las Palmas

    Ann lh #6
    OK 🙂
    En Vaclav Trump tack.

  14. Egon

    Har roat mig att kolla Simrishamn.
    De har solpaneler och vindkraftverk.
    Samhället skall vara självförsörjande.
    Oftast måste de få förstärkning av elnätet.
    Varför startar de inte den ”gröna generatorn” innan de kopplar på nätet?
    Den gröna generatorn måste väl vara bättre än Tysk brunkols el?
    Jag vet att andra begriper bättre än jag.
    Idag verkar Simris inte klara av att bli självförsörjande.
    Vindkraften är intermittent.
    En enorm utbyggnad av solenergie är nog svaret.
    Skånska åkrar blir solpanelsanläggningar.
    Odla käk?
    Vad är viktigast?
    Ett mål mat eller en fulladdad iphone?

  15. Rolf Mellberg

    Angående Thorium-reaktorer.

    Missa inte Vetenskapens värld bara för någon vecka sen!!!
    Redan på 60-talet tuffade en sådan reaktor på i flera år (Oak Ridge) så jag tror att det inte borde ta så lång tid. Särskilt när Kineserna nu satsar tungt. När de har bestämt sig så brukar det gå undan rejält. Vi borde söka samarbete med dom och samtidigt försöka få lagra vårt kärnavfall i Lop Nor-trakten. Det lär dröja några milioner år minst innan materia lagrat där rinner ner i något hav.

  16. Egon

    Jag går till jobbet.
    Har bil men kör sällan.
    Flyger aldrig.
    Har däremot en MC.
    En gammal BMW R 100 RT.
    Den har varit ett verktyg att åka ut i europa.
    Mer än tjugo års semestrar.
    Från Nordkap till Gibraltar.
    Var i DDR innan muren föll.
    Transit till Berlin.
    Var i Jugoslavien på Titos tid.
    Såg Mona Lisa i Paris och Isle of Man TT
    Över 30 000 mil innan den vart renoverad.
    Nu är hon redo.
    Blir nog Holland i år.
    Trevliga människor och mycket att kika på.
    Idag är jag ett klimatsvin……..

  17. Gunnar E

    15
    Jag har läst ett ”paper” från den tiden och från Oak rridge där det framhålls att metoden är utmärkt för att utvinna största delen av återstående energi i ”utbränt kärnbränsle” mm.
    JAg sparade det inyr men det borde gå att hitta igen. Sveskt kärnbränsle skall användas, icke grävas ned ngn-stans.

  18. Håkan Bergman

    MSRE, Molten Salt Reactor Experiment, var inte en Thorium-breeder, man använde 233U framställt från Thorium i en annan reaktor. Man planerade en Thorium-breeder, men den blev väl aldrig verklighet, så det är nog en hel del arbete kvar där.

    https://www.ornl.gov/sites/default/files/ORNL%20Review%20v2n2%201968.pdf

  19. Robert N.

    Kvartalet Jan-Feb-Mars 2018 är – i Sverige – det kallaste som uppmäts sedan 2004.
    Det kan man utläsa av SMHI:s statistik som sträcker sig från 2004.
    Normalåret skulle våren ha kommit i Götaland, stora delar av Svealand och en bit upp efter Norrlandskusten

    MP är nog inte så glada åt tidningsartiklarna som talar om bandvagnar i Skåne.

    På grund av dåligt väglag och oväder har det skett flera trafikolyckor i södra Skåne.
    Speciellt drabbat är sträckan mellan Trelleborg och Vellinges trafikplats. SMHI har gått ut med en klass 1-varning om snöfall.
    Räddningstjänsten förbereder sig inför snöovädret under eftermiddagen, bland annat med bandvagnar.
    – Kan man undvika att ge sig ut på E65 ska man göra det, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.
    Klipp från Kvällsp.

  20. Ann lh

    Vi tittade på Shermans jakt efter demokrati på SVT i kväll. Visst fanns det en del att diskutera kring hur en mängd icke politiker, pressekreterare och andra, styr politikerna men, efter hand blev det allt starkare att han missat poängen. Den ofta omtalade elefanten i rummet berördes inte, dvs den suveräna staten mot globalismen eller vad man kallar det kort sagt EUs och FNs ständiga framflyttande av sin makt.
    När vetenskapen förtrycks, när Cecilia M. I sin position går ut med att att länder som inte skrivit under ”Parisavtalet” ska mobbas ut från handel med EU-länderna och när FN tvingar en fri självständig stat som Indien att introducera förnybar energi i ett område med väl fungerande energiförsörjning, ja är inte den elefanten den första man borde diskutera kring om man oroar sig för demokratin?
    Och, som representant för medierna, borde det inte vara just mediera som lyfter fram denna elefant?

  21. Robert N.

    Klipp från Ny Teknik

    Uber har gjort upp i en förlikning med familjen till kvinnan i Arizona, USA, som omkom efter en olycka med en självkörande bil från taxiföretaget.

    Familjens advokatbyrå bekräftar att en uppgörelse nåtts mellan företaget och kvinnans make och dotter, utan att lämna fler detaljer.
    Uberbilen av modellen Volvo XC90 var i självkörande läge med chauffören sittande i förarsätet när olyckan inträffade för snart två veckor sedan. Den 49-åriga kvinnan korsade vägen vid sidan om ett övergångsställe och blev påkörd, enligt polisen. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled.
    Det är det första kända dödsfallet där en självkörande bil kört på en fotgängare. Uber har stoppat alla sina tester av självkörande fordon efter olyckan.

  22. Ingemar Nordin

    Ann L-H # 20,

    ”När vetenskapen förtrycks, när Cecilia M. I sin position går ut med att att länder som inte skrivit under ”Parisavtalet” ska mobbas ut från handel med EU-ländern”

    Trumps höjda importskatter av stål är en västanfläkt mot Cecilia M, som anser sig tala för alla Européer. I hennes fall handlar det om rent partipolitiska påtryckningar. Tänk er motsvarande att Trump krävt att alla som handlar med USA måste sympatisera med republikanerna och skriva på hans politiska agenda.

    Cecilia M. är en stor olycka för EU, och folkpartiet.

  23. Guy

    ”När vetenskapen förtrycks, när Cecilia M. I sin position går ut med att att länder som inte skrivit under ”Parisavtalet” ska mobbas ut från handel med EU-ländern”

    Är inte det här ett fall för #metoo? Ett solklart fall av maktmissbruk och utpressning.

  24. Göran A.

    Det bästa vi kan göra med kärnkraftavfall är att använda det igen ni nästa generation kärnkraftverk. Och därefter i ytterligare generation osv.

    Att lagra det eller gömma undan det är rent idiotiskt. Kärnkraft är säkert och kan göras mycket mer säkert.

  25. latoba

    #20 och #22
    Man blir ju mörkrädd när man hör att EU ska tvinga fria stater att bedriva en viss politik för att få göra affärer. Vart är demokratin på väg?

  26. Evert Andersson

    #1 Joachim
    Jag måste ta NA i försvar här. De är öppnare än de flesta tidningar för debattartiklar som inte är välkomna på andra håll. Framför allt inte i rikstidningarna. Det ska de ha beröm för och var försiktig med insinuationer om censur just där.

  27. Lars Cornell

    Tack Ann ! I natt tog jag mig tid att läsa alla länkarna och de var intressanta. Någon borde göra en svensk sammanfattning av vad Happer, Koonin och Lindzen skriver i Tutorial-Professor-Presentation.pdf
    Själva domen är väl inte klar?

  28. Gunnar Strandell

    Cecilia Malmström talar med kluven tunga.
    Citat 1, om ståltullar i USA:
    ”Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgroparna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsmotiveringen slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt”, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till TT.

    Citat 2,om handel och Parisöverenskommelsen:
    ”Därefter bekräftade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på Twitter att varje handelsavtal som EU undertecknar ska innehålla en referens till Parisavtalet.”

    – Känner inte Malmström till att USA inte tänker följa Parisöverenskommelsen?
    – Känner hon inte till att det inte är något avtal, utan en överenskommelse?
    – Ingår inte det i jobbet för en handelskommisionär i EU?