Klimatkrig på riktigt? Den som styr jetströmmarna har makten

Obama’s rådgivare Holdren förklarade i ovanstående pedagogiska inlägg häromåret jetströmmarnas stora inflytande över det lokala klimat man upplever förändras år från år. Senaste åren har det varit hårda och snörika vintrar i USA, och relativt varmt i Europa.

Självklart sitter Holdren inne med mer information än allmänheten kommer till del, men det är ändå lätt att ana djupare och dolda aspekter i vad han diskuterar

När jag var teknolog vid LTH på 60-talet var inte utvecklingen av transistorn särskilt avlägsen i tiden. Liksom i ett radiorör kan man med en svag ström eller ett elektriskt fält styra och reglera ett väsentligt starkare strömflöde.

Det fanns också något som hette fluidistorn – med en mindre vätskestråle kan man få ett väsentligt större flöde att böja av på ett helt kontrollerat sätt:

fluidistordetalj

Saken beskrevs även i populärlitteraturen, men sen blev det plötsligt mycket tyst om det hela.

fluidistor

Varför? Som alltid kan man ana ett militärt intresse bakom det hela.

Rossby_small

 (Nej – detta är inte ett fejkat Time-omslag – det är autentiskt, och från december 1956)

Som de flesta av bloggens läsare vet var det den svenske meteorologen Carl-Gustav Rossby som först utredde och upptäckte jetströmmarnas oscillationer vad gäller utbredning och styrka – sammanfattat i begreppet Rossby Waves.

jet_streams_Polar&Sub1815511s

Följande passage i svenska Wikipedia-länken om Rossby ger nyckeln till förståelse av vad som redan då pågick, och belyser varför fluidistorbegreppet försvann ur rampljuset under det då pågående kalla krigets dagar.

 • Under andra världskriget administrerade Rossby rekryteringen och utbildningen av militära meteorologer. Efter kriget fortsatte många av dessa att studera för honom i Chicago där han också började tillämpa sina matematiska modeller vid elektroniska beräkningar av väderprognoser. Under slutet av 1940-talet pendlade han mellan sin tjänst i Chicago och en tjänst vid SMHI i Sverige.

Mindre känt är att det fanns ett speciellt inrett bergrum i närheten av Norrköping varifrån Sverige avsågs kunna delta på avgörande sätt i styrningen av vädermönster och klimat på andra sidan Östersjön

USA har helt enkelt satt in stora resurser på att kontrollera klimatet, nu i långt äver ett halvsekel. Sovjetunionen och Ryssland har givetvis hakat på. Trots att man har att göra med mycket stora naturkrafter har man insett att dessa kan styras via mycket måttlig påverkan. Vi känner ju alla till liknelsen med fjärilsvingslagen, som tänks skapa orkaner på andra sidan Jorden.

Konceptet brukar placeras inom det större begreppet ”kaosteori”, men det är ganska så uppenbart att fluidistoransatsen att styra jetströmmarna är en framkomlig väg att på ett kontrollerat sätt styra klimatet över hela Jorden.

Nu verkar det inte som USA inte ännu fulländat tekniken, och som Holdren påpekar har istället stark vinterkyla parkerat över USA. Som bieffekt har det också blivit långvarig torka i Kalifornien. Tanken har troligen istället varit att skicka allt detta till Ryssland.

Hur söker man nu styra jetströmmarna? Som många känner till har de flesta av dagens passagerarflygplan meteorologisk utrustning ombord, som avrapporterar luftströmmar och temperaturer till markstationer, där de sammanställs i kluster av superdatorer och avancerade klimatmodeller.

Flygplanen har också – som många upptäckt, och desperat söker upplysa allmänheten om -möjligheten att sprida ut kemikalier i atmosfären, s.k. ”chemtrails”, som är det styrmedel för jetströmmarna som alltsedan andra världskriget dominerat i användning. På senare tid döljer man bruket av ”atmosfärsdopning” genom att påstå att det gäller tillsatser av biobränsle.

Olika observatörer har Jorden runt observerat molnbildningar, som omöjligen kan vara naturliga och därför bekräftar ”chemtrails”-spåret – exempelvis detta:

cloud

Även Kineserna har sedan något decennium tilllbaka gett sig in i  geo-engineering, och sände häromveckan ut följande desinformation via media – när det i själva verket handlade om extra tankar med rökig och sotande Wok-olja med dominerande innehåll av starka ”kryddor”.

frityr

Den mest lovande ansatsen för styrning av jetströmmarna är för närvarande långa linor av nanofibrer som i tysthet lindas ut från passagerarplan vid typisk marschöjd på >10000m.

 • Key to the program were apparently specially designed flexible cords made out of nanofibers (basically high-tech bungee cords) and a personnel team from the Navy, Air Force, and U.S. Weather Service. Unwitting participants included: the airline industry and anyone who took a transcontinental flight this winter. NSA expert James Winkywinc explained that the program exemplified the spirit of military/civilian partnership even if the partnership was a secret to the public participants. Through a process that remains top secret, the Navy and Air Force tied one end of the bungee-like cords to commercial jets and the other to the jet stream and then used the jets’ trajectory to pull that baby southward to form the polar vortex.

Det verkar, som sagt vara en del inkörningsproblem med denna ansats, eftersom vädrets makter istället slagit tillbaka mot USA. Personligen tror jag att Holdren och de bakom honom inte helt behärskar de datormodeller som ligger bakom – och i och med att modellerna inte är kompletta vill man minska antalet påverkansfrihetsgrader på modellens klimatsystem. Därav det stora motståndet mot fossilbränsleförbränning vid Jordytan.

Haven då? De har ju också strömmar, och har 1000 ggr större värmeinnehåll än atmosfären. Vi känner till El Niño och La Niña, där detta, i kontakt med atmosfären förändrar vädermönster över hela Jorden genom avkylning, uppvärmning och avdunstning.

I forna Östtyskland fanns ett stort forskningscentrum i Potsdam, med välskolade medlemmar. Det bytte påpassligt namn till PIK och skenbar inriktning utåt till ”klimatalarmism”, för att fortsatt smälta in anonymt i sammanhanget och inte framstå som en del av det militära komplexet. Den namnkunnige forskaren Rahmstorf vid PIK är ju också oceanograf, och inte ”klimatforskare”. Liksom sin kollega och chef Schellnhuber (teoretisk fysiker) kan han fortsatt arbeta med sitt egentliga mål – total kontroll av klimatet på Jorden.

schell2

Att styra havsströmmarna via mänsklig påverkan är dock svårare, och innefattar mycket längre tidsskalor än för atmosfärens jetströmmar. Men bl.a. Rahmstorf lät häromveckan meddela att man återupptäckt antropogen påverkan på Golfströmmen, som nu skulle få den att stanna upp och kanske ta en annan bana eller rent av vända. Mekanismen var man mer tyståten om, men antydde det vanliga om ”global uppvärmning” istället för det mer troliga: antropogen fluidistorverkan.

En förändrad Golfström skulle exempelvis effektivt neutralisera Rysslands flottbaser i Murmansk, men få tycks dock ha insett sammanhangen till övriga skeenden i världen. Utanför Englands kust har ju byggts upp jättelika havsbaserade vindkraftparker. Men de tycks inte alls leverera den energi som aviserats – vart tar den vägen?

vindar

Sanningen är ju ganska uppenbar – den insamlade elströmmen kanaliseras istället till jättelika pumpanläggningar utanför den skotska kusten – avsedda att skapa en fluidistorbaserad avböjning av Golfströmmen och ett behagligt klimat vid UK och Irland – och samtidigt iskyla vid Ryska ishavskusten. Samtidigt räddar man också Isbjörnarna, och avväpnar därigenom WWF’s tjatiga annonskampanjerande, eftersom Arktis is kommer bli närmast permanent även på sommarhalvåret.

Påverkan från Världsrymden har inte heller lämnats utanför i ansträngningarna att kontrollera Jordens lokala klimatmönster. Att en sådan finns beskrivs på ett populärt sätt i exempelvis Warenholts bok ”Die Kalte Sonne”. Även här finns en fluidistoranalog påverkansmekanism – via de s.k ”Alfvén waves” som är uttalade även i vårt närområde i rymden och som varierar världsrymdens påverkan på Jorden, och bl.a. dess klimat.

Det exakta sättet Alfvén-vågorna styrs är givetvis dolt för allmänheten, men många här på KU har väl hört talas om själva redskapet HAARP – som också tycks användbart för ”mind control” och andra sätt att tuta i folk vanförställningar om klimatet och annat i politiskt syfte. Enbart SVT’s eminenta journalistkår och olika robotiserade Internet-troll i den allt mer växande bloggvärlden räcker inte.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders

  Vilka härliga nyheter så här på morgonkvisten i april!

 2. Lars Cornell

  Mycket kreativt. Det är nog fluidistorer i SMHIs och IPCCs datorer. På det viset kan de efterlikna verkligheten mycket naturtroget. Vatten är olämpligt eftersom det kan frysa i rören, men etanol borde funka. Om inte den globala uppvärmningen får CoGnAc-ångorna att ge antropogent utslag på modellerarna. Det verkar ha blivit så 97-procentig insignifikans.
  https://www.klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2015/03/Figur-2.jpg
  In Statu Nascendi
  http://www.vt.se/nyheter/sjukhuset-laddar-for-prinsessforlossning-8210809.aspx

 3. Christopher E

  🙂

  Peter, bloggens humorist. Ambiöst och genomarbetat upplägg!

  Förresten är bilden på Schellnhuber och jordgloben fantastisk. Med tanke på klimathotarnas vurm för en klimatvärldsregering. Man tänker omedelbart på Charlie Chaplin som diktatorn:

  http://www.filmreference.com/images/sjff_01_img0206.jpg

  Fast kanske Schellnhuber också likt Chaplin kunde prova lite nya poser för att förnya det falnande intresset för klimatdomedagspredikan:

  http://www.betternotstop.com/wp-content/uploads/2014/01/The-Great-Dictator-1940-Wallpapers-9.jpg
  http://theredlist.com/media/database/muses/icon/cinematic_men/1910/charlie-chaplin-2/053-charlie-chaplin-theredlist.jpg

  😉

 4. Lasse

  Lysande Peter.
  Jag skall vidarebefordra texten till Gnesta och Uppsala stadsteater: http://www.uppsalastadsteater.se/
  Det är inte bara silverjodid som kan förändra världen.
  Svavelosande har en avkylande funktion också.

 5. RolandS

  Mycket övertygande och kreativt, en så här solig fin aprilmorgon!

 6. Lysande Peter – nästan för bra!
  Jag kommer också ihåg de där fluidistorerna, precis lagom lite för att rycka til…
  /C-G

 7. bom

  Att Du skulle bli miljöpartist på gamla dagar! Gäller blott idag får jag väl hoppas.

 8. Mats G

  Det går alltså att koka soppa på en spik.

 9. pekke

  Jösses !
  Holdren kan man tro vad som helst om.

  Christopher #3 Fick samma tanke, om Schellnhuber fick en oemotståndlig lust att göra som en annan kändis ?
  https://www.youtube.com/watch?v=IJOuoyoMhj8

  Man får verkligen fundera på varför britterna vill lägga ner såna enorma summor på en vindpark som måste börja skrotas ut om 15 – 25 år !?

  Javisstja !
  I dag får man verkligen vara försiktig med vad man läser och kommenterar eftersom skillnaden mellan verklighet och fantasi kan vara hårfin.

 10. Underbart Peter!

  Hur man ska göra med de krånglande vindkraftverken i kan lösa sig av sig självt. Ett har redan försvunnit skriver Värmlands Folkblad.
  http://www.vf.se/nyheter/karlstad/vindkraftverk-sparlost-borta

 11. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Även genusdebatten genomgår viktiga förändringar av lika omvälvande slag.

 12. pekke

  Lena
  Har vi tappat bort ett vindkraftverk !?

  Tror inte att det skulle märkas om de fungerande försvann heller, inte ens på skattenotan eller elräkningen, då slipper de underhållskostnaderna och kan bara räkna hem vinst på att debitera skattebetalare och elkonsumenter för fiktiv ” miljöel ”.

  Vi har ju byggt ett nytt stort ” miljövänligt ” värmekraftverk här i Kallsta nu som ska elda lite mer skog, så de kan nog lägga det på räkningen våran i stället.

 13. Björn

  Eftersom det är den 1:a april idag, tar jag det hela med en nypa salt. Bra försök! 🙂

 14. bedouin

  Idag lyser solen över Nordvästskåne och vi plockar fram ”All Världens Sällsamma Berättelser” från 1947, där vi kan läsa om hur amerikanarna stal Golfströmmen redan 1910 i en mycket intressant beskrivning av Erik Nyblom. Mycket förmånligt för Amerika till att börja med, men värre för Sverige, där Istiden snabbt började märkas. Slutet dock gott, när en jordbävning vid Bermudasundet återställde ordningen. Berättelsen har fortfarande en viss aktualitet, inte minst som exempel på hur det går till att skapa trovärdiga katastrofskrönor.

 15. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Jag kom också att tänka på All världens sällsamma berättelser och biten om hur golfströmmen stals. Annars var nog min favorit däri Conan Doyles (tror jag) ”När jorden skrek”, som skulle kunna fungera som ett upplägg till nästa år.
  (och berättelsen om snubben som kommer på komet till himlen, och H.G. Wells lilla avslutning om domedagen går inte av för hackor heller, men förmodligen lite svårt att bända till dem till något trovärdigt).

 16. Lasse

  #14 Även jag plockar fram en bok ”Gamla skånska märkesdagar” där jag under 3 April läser om ett Öresund i nyis som lockar ut både Svenskar och Danskar med hållbar is långt in i April-detta i en rapport från 1871 i Öresundsposten. Visst har det blivit varmare!

 17. István

  OT och absolut inget aprilskämt!
  Som det går att läsa Times framsida, kostade tidningen i dec. 1956 :
  Sweden Kr 1,25. Switzerland Fr. 1,10.
  Detta är inget BigMac index, men något säger ändå. Kanske.
  Kursen på CHF var alltså 1,14 år 1956
  Idag får vi pröjsa SEK 8,9 per CHF
  Så har utvecklingen blivit mellan två neutrala länder, som har sluppit all krig och elände.
  Dessutom Sverige betydligt rikare i naturtillgångar.
  Vi har väl kämpat tappert på alla internationella arenor. Gått före, visat vägen, sände signaler och har vunnit hela världens beundran. Har blivit en moralisk stormakt.
  Socialdemokratien har tjänat Sverige väl.
  Som mantrat heter.
  Schweizarna får stå där och skämmas med CHF

 18. Peter F

  Den här är bra.

  http://www.theguardian.com/media/2015/apr/01/jeremy-clarkson-joins-guardian-drive-for-fossil-fuel-divestment

 19. Ingemar Nordin

  Ha, ha. Fler extrema köldvintrar med ökad global värme. Jag förstod genast att detta var ett aprilskämt! En riktig lustigkurre den där Holdren 🙂

 20. Ingemar Nordin

  Istvan #17,

  Jag tror tyvärr att du har helt rätt. Skillnaden i valuta speglar rätt väl hur svensk politik missköts sedan kriget och hur vi med populistiska utspel missbrukat våra möjligheter och därmed försämrat för framtida generationer. Med den klimat- och energipolitik som nu förs spär man på med en liknande destruktiv politik mot de kreativitet och utveckling.

 21. Det tragiska i det komiska är detta: Ett annat datum på en annan blogg, hade det varit helt trovärdigt att någon hade trott på det här och skrivit om det.

 22. Peter Stilbs

  Lars Kamél #21 – Du har så helt rätt. Det finns åtskilliga sådana bloggar.

  Kanske inte så märkligt med all desinformation man får numera via media och olika vetenskapare.

 23. Peter Stilbs

  Sitter just och tittar på en film på C More Play – ”Maximum velocity” – den anknyter väldigt mycket till det ovan beskrivna ,,,, en stor meteorit passerar på 40 km höjd, och skapar någon form av superstorm – givetvis har militären hemliga program att skapa stormar, och nu söker men neutralisera den. Givetvis också insprängt massa normalt klimatalarmismskräp

  http://www.imdb.com/title/tt0345636/

 24. tty

  Peter Stilbs #23

  En stor meteorit som passerar horisontellt på så låg höjd skulle göra betydligt mer än orsaka en storm. Den skulle bränna upp allt i närheten. Stagnationstemperaturen för en kropp med aktuell hastighet är mycket högre än temperaturen på solens yta. Tänk en liten sol 40 km bort. Fast mycket hetare. För att inte tala om chockvågen….

 25. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Finns en trilogi som heter Christ Clone Trilogy, jag läste den för några år sedan i tron att det var science fiction, vilket det i och för sig var, men framför allt var det en kristen berättelse, och faktiskt i mitt tycke en mycket bra sådan, om de sista dagarna, baserad på uppenbarelseboken. I den förekommer just scenariot med en stor meteorit som passerar genom atmosfären, och det är … eh, ett ganska skrämmande scenario. Och det scenario som återges är defintivt mycket mer än bara stormar.

 26. Kenneth Mikaelsson

  En måste ses….

  https://www.youtube.com/watch?v=uTV8PUAoKUE

 27. Kenneth Mikaelsson

  #26 beskriver vad Holdren är för typ och kanske vad Kenyanen anställde han..

 28. Kenneth Mikaelsson

  #26 beskriver vad Holdren är för typ och kanske vad Kenyanen anställde han för..

 29. Peter Stilbs

  tty #24 – jovisst – det var fantasier alltihopa. Till råga på allt klassificerades meteoriten som en ”svart meteorit” – dvs – den märktes överhuvudtaget inte när den passerade (om man nu inte hade radarföljning, som militären) – och det var mitt i natten, så den for bara förbi ovanför som en svart skugga.

  Det var en skräpfilm på de flesta plan, och det var mycket andra kompletta orimligheter i den.

  Tanken med passage på just 40 km höjd var väl att luften var så tunn att den inte ”brann” av friktionen, utan bara skapade en ”luftvirvel”. Jag minns inte siffrorna för när återvändande Apollokapslar etc börjar bli varma, men tror det är väsentligt högre upp.

  Meteoriten går dessutom säkert väsentligt fortare än de 11.2 km/sek som är maxhastighet för ett återvändande föremål med ursprung på Jorden (escape velocity).