Det är inte varmt, det är ljummet

Tempkurvan på håll

Cliff Asness och kollegan Aaaron Brown  har skrivit en essä som jag fann lite intressant. Titeln är ”Its not the heat its the tepidity”. Vad de har gjort är att titta på temperaturkurvan i sig självt.

”This essay is not about the science of climate change, it’s about what the data say on their own. In particular, we think it is important to distinguish the level of worry you might have from looking at this chart, versus the level of worry you might have from complex climate models.”

Cliff Asness och Aaron Brown är inte alls klimatforskare på något vis. Cliff Asness driver AQR, en av de största hedgefondföretag i världen. De är noga med att poängtera att de inte ifrågasätter att världen har blivit varmare men menar att det går mycket långsammare än vad många tror.

”Of course the real but rather small trend doesn’t prove that global warming is a minor issue, far from it. We’re just saying the graph taken on its own is actually pretty reassuring, at least compared to predictions, and declared danger points, of the IPCC and similar groups. If things continue along the way they have for the last 135 years, the point at which we reach dangerous temperatures is a very very long time from now.”

Den verkliga trenden är ganska liten, menar de. Tittar man på bara grafen för sig själv så är den faktiskt ganska lugnande. Fortsätter det på samma vis som under de föregående 135 åren är den punkt då vi når farliga temperaturer mycket långt i framtiden. Ska vi få höga temperaturhöjningar i en snar framtid måste den långsamma trenden bli betydligt snabbare.

Jag vill betona att jag inte tar ansvar för att kurvan här ovan är helt korrekt, det får stå för författarna. Men det här med att lyfta blicken och titta på vad som verkligen har hänt och vad som inte har hänt kan vara mycket intressant.

Fortune har låtit både James Hansen och Gavin Smidth komma till tals.

“I’m not sure about the idea of beating people about the head and shoulders, but within less than a year, you will look like complete fools (if you buy this crap),” skrev James Hansen i ett mail efter att ha läst essän.

Gavin Schmidt, menar att det inte är vetenskap utan bara önsketänkande.

”Looking at temperatures in a vacuum, as Asness and Brown are doing, is misleading. Schmidt says that the predictions that temperatures will rise much faster in the future are based on measurements of the emissions of CO2 gases, which are known to heat the planet and are accelerating. He says that’s a much better method of predicting future temperatures, rather than just taking a chart of past temperatures and drawing a future trend line, as Asness and Brown have done.”

Vi ska alltså lita på modellernas projektioner tycker Gavin Smidth, de är mycket mer pålitliga än verkligheten. James Hansen verkar mena att temperaturen kommer att stiga drastiskt det kommande året. Ja i så fall tar det ju inte lång tid innan vi får svar på den förutsägelsen.

Faktum är att klimatmodellerna visar just en sådan drastisk ökningstakt för temperaturen i atmosfären fast då på lite längre sikt än ett år.

Här är projektionerna från både 1990 (FAR) och 2013 (AR5). Lägg märke till att de har olika skalor. Den äldre har 1850 som startår medan den nya har 1950.

BAU 1990

Jag är ju givetvis ingen klimatforskare men jag tror ändå att det är bra att ta ett steg tillbaka ibland och titta på vad som verkligen har hänt. Kanske får klimatmodellerna rätt till slut och vi får en kraftigt höjd temperaturutveckling men än så länge ser vi inte mycket av den. Så varför har Cliff Asness tittat på kurvan på det här viset?

“In all honesty I’m just a curious guy and think this was an important point,”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Bra om fler får tillfälle studera utvecklingen och säga sin mening. Headgefondsförvaltare är van vid att värdera risker utifrån historik. Att alarmister är vana vid att studera modeller och därifrån dra sina slutsatser är idag ingen merit! Tvärt om-det är en belastning!
    Fö noterar jag att Svaveldirektiven för sjöfarten som träder i kraft nu 2015 riskerar att ännu mer minska svavelutsläppen -vilket är en direkt klimatskadlig åtgärd-om nu varmare klimat är så skadligt.
    Clean air act är en klimatbov!
    20-25 % fler soltimmar kan skyllas på denna åtgärd!

  2. Niklas L

    ”…but within less than a year, you will look like complete fools…” James Hansen vet något som resten av världen inte vet… Än… Vad har trollkarlen i rockärmen? Har den mannen något inflytande över någon/alla temperaturserier i nutid, eller ska historien bli ytterligare kallare, eller planerar han massutdöende av arter, eller vad?

  3. sibbe

    Månne inte killarna i NASA-GISS jobbar på högvarv med att manipulera gammal data och ny data och kommer att visa en trend på några tusendedelsgrader ökning av den globala temperaturen för 2015 redan på försommaren. Och rubrikerna i våra medier exploderar av förtjusning: se det fortsätter. Snart har vi 5 grader högre temperaturer och Antarktis har smält vilket leder till att havet stiger med ett tiotals meter. Apokalypsen kommer, var så säker!

  4. Lars Cornell

    Det som gör mig skeptisk är att klimatmodellerna är så raka. Om de tog hänsyn till det logaritmiska sambandet skulle de plana ut åt höger men det finns inte minsta tecken på något sådant.
    Inte heller tycka de ta hänsyn till kommande istid.

  5. Gustav

    Oj vilket bra inlägg! Verkligen otroligt lugnande och väldigt bra att man kan sätta detta i perspektiv. IPCC har väl summerat att fördelarna överstiger nackdelarna med en uppvärmning på under 2 C?

  6. tty

    #4

    Ja eftersom effekten är omvänt logaritmisk krävs en exponentiell ökning av koldioxidutsläppen för att åstadkomma en linjär temperaturökning (exponentens storlek avgör trendlinjens lutning). Så uppenbarligen räknar klimatmodellerna med just ett sådan scenario. Kineserna måste alltså fortsätta att skaffa fler bilar och bygga nya kolkraftverk i minst samma takt som hittills. Annars saktar ökningen av.

  7. Rider

    Lite OT
    Varmaste dagen NÅGONSIN på antarktis…
    https://ecowatch.com/2015/03/30/antarctica-hottest-day-ever/

    och isen smälter…
    http://news.sciencemag.org/climate/2015/03/antarctica-rapidly-losing-its-edge

    …eller?
    http://www.examiner.com/article/did-antarctica-really-have-its-warmest-day-on-record

  8. Rider

    Mer OT
    Årets antarktiskryssning gick inte så långt söderut, var de rädda för att köra fast i isen?
    http://2041.com/images/2041-brochure.pdf

  9. Björn

    Två pragmatiska lekmäns syn på temperaturutvecklingen, jämfört med Hansen et al. som ha lagt hela sin prestige i AGW, kan inte leda till annat än ett massivt förnekande av en historia full av proxy och empiri. Att påstå att modellerna ger säkrare prognos jämfört med verkligheten själv, är ett hårresande ovetenskapligt uttalande av Gavin Schmidt. Vilka konstiga uttalanden kan vi inte framöver få höra, när AGW-hydran plågas av en kallare planet, vilket blir följden av en konstant minskning av solenergin framöver?

  10. tty

    Rider #8

    En helt ordinär turistkryssning, fast extremt tunn programmässigt. De besöker vare sig Falklandsöarna, Sydgeorgien eller Deception Island. Fast såhär sent på säsongen är ju de flesta fåglar och sälar redan borta.
    I och för sig har du rätt att norra spetsen av Halvön nog är den enda del av Antarktis som man kan tillförlitligt kan nå utan isbrytare så sent på hösten
    Apropå deras unika och nya ”förnyelsebara energi” i Antarktis så fick faktiskt engelsmännen i Grytviken en ljus idé för några år sedan och renoverade vattenkraftverket som de norska valfångarna byggde för drygt 100 år sedan. Vindsnurror har naturligtvis också använts sedan länge i Antarktis – Östantarktis med sina katabatiska vindar är ju nästan den enda plats på Jorden där vindkraft är rätt tillförlitlig.

  11. Johan Tisell

    Och hur menar Schmidt att vi skall hantera det faktum att gasernas förmåga avtar logaritmiskt mot deras koncentration…???

    CO2 lär ha givit den uppvärmning som den kan.

  12. j-o

    Stackars domedagspräster … Trots en massiv propagandaapparat så förstår inte människor sitt eget bästa.

    http://www.metro.se/nyheter/svenskar-struntar-i-earth-hour/HdzocD!n3o4TJnF4QCgcSe0PXpDw/

  13. Helge

    Lite OT

    Men är inte PISA frågorna, naturvetenskapliga delen, väl grova förenklingar? Är det verkligen naturvetenskap att dra slutsatser ur så enkla samband? Gränsar till indoktrinering enligt mitt vis att se det. Speciellt frågorna om klimat och vindkraft. Visst förstår jag att man inte kan begära vad som helst av en 15-åring i högstadiet, men upplägget får mig att känna en viss olust.

    http://www.skolverket.se/statistik-och-utvardering/internationella-studier/pisa/frislappta-uppgifter-och-enkater-1.10290

  14. Svend Ferdinandsen

    James Hansen vet något som resten av världen inte vet!
    Han kan læse i træringe og derfra sige noget om hvad som helst. Træringe varierer og det gør andet også, resten er bare statistik.

  15. Peter Stilbs

    Pierrehumbert – som ju fått någon 1-årig Kungens hedersprofessur i Sverige hävdade visst vid sitt inledande föredrag att kodioxidens strålningsverkan var linjär när någon frågade. Han har ändå skrivit en tjock bok om planetära klimat och är grunden fysiker.

    http://www.misu.su.se/about-us/news/öppen-föreläsning-med-raymond-pierrehumbert-1.220600

    Ja, propagera på bara – så får Du säkert mer pengar (pinsamt feltryck i annonsen ovan – Dioxine istället för Dioxide)

  16. Helge

    Det är inte surt, det är basiskt, och inga trender går att finna.

    Skriv på petitionen.

    http://wattsupwiththat.com/2015/03/31/ocean-ph-accuracy-arguments-challenged-with-80-years-of-instrumental-data/

  17. Rider

    tty #10 (ursäkta men fortsatt OT)
    Intressant om vattenkraftverket i Grytviken. Är det denna på Sydeorgien du menar?http://www.gilkes.com/user_uploads/turgo%20paper2.pdf
    Turgo-turbinen var något nytt. Kaplan, Pelton o Francis har man hört talas om.
    250 kW på bara 2 fast bofasta (dock ej de som är med på bild) borde räcka till. Funkar den på vintern tro?

  18. tty

    Peter Stilbs #15

    Som ofta i klimatsammanhang är det inte riktigt en lögn. Koldioxidens effekt är linjär vid riktigt låga koncentrationer tills spektralbanden är mättade. Det faktum att det finns fotosyntetiskt liv på Jorden visar dock att halterna aldrig varit så låga åtminstone under de senast 3 500 000 000 åren.

  19. tty

    Rider #17

    Jo det stämmer nog, Jag har visserligen bara sett kraftverksbyggnaden utvändigt, men det lär inte finnas två kraftverk på Sydgeorgien. Vad beträffar bofasta, så är jag osäker på om det överhuvud taget finns några i ”gamla” Grytviken längre. Jag har träffat ett engelskt par som bodde där ett antal år, men de bor inte längre kvar. Däremot finns det ett tiotal personer året runt på basen på Prince Edwards Point ungefär en kilometer öster om Grytviken, och det är i huvudsak de som behöver el.
    Och, javisst, kraftverket fungerar även vintertid. Vintrarna på Sydgeorgien är knappast kallare än i mellansverige (men betydligt blåsigare). Det är de mycket kalla somrarna som gör området subarktiskt och trädlöst.

  20. Rider

    OT
    Lokal uppvärmning i Piteå. Varmaste mars sedan 1860 enligt meterologerna på Aktuellt.

    tty #19
    Som alltid är jag imponerad av dina kunskaper och erfarenheter!

  21. Ann lh

    Det är hett!
    Stefan Löfven har nu avverkat USA och träffat Joe Biden. De diskuterade bland mycket annat klimatfrågan och Biden övertygade Löfven om att klimathotet är vår generations ödesfråga. Det är bra inför Parismötet konstaterade Löfven. Nog är det en ödesfråga om när vi totalt förloras in under EU-FN-hydran med krav på ”hållbar utveckling” m.a.o. FNstyrd global transferering för kanonmatsländerna som ”går före”.

  22. Rider

    Hallå där, alla ni Klimatupplysta!
    Ni ställer väl upp och fastar för klimatets skull imorgon?
    http://fastfortheclimate.org/en/

  23. pekke

    Rider #22

    Klimatrörelsen = sekt ?

  24. Rider

    Vilket bisarrt påfund.
    Vi har fullt med jättelika påskägg på jobbet med påskgodis. Kan tänka mig att avstå från det istället. 😀