Klimatkorrespondenten

Hemsk i NY forutom for cyklister

Bilden här ovan är från söndagens Rapportsändning. Det verkar som att de på SVT har bestämt sig för att ha minst ett inslag i varje nyhetssändning som på något sätt kan klimatskrämma tittarna. Reportern pratar om den hemska stormen i New York med omnejd när plötsligt en kille lugnt cyklar förbi uppenbarligen helt obekymrad om klimatkrisens regndroppar.

En person som synts mycket i TV-rutan den senaste tiden är SVTs klimatkorrespondent Erika Bjerström. I samband med att den senaste IPCC rapporten släpptes stod hon på en grushög på Grönland och rapporterade om den stora avsmältningen som sker här och nu och värre kommer det att bli. Så här såg det ut igår den 24 augusti:

Gronland 20210824

Erika medverkade också i programmet ”Korrespondenterna”, som sändes den 18 augusti, där hon bland annat beklagade sig över hur en klimatskeptiker hade svarat på en intervjuförfrågan. Den tillfrågade (Elsa Widding) hade föreslagit att Erika istället skulle bli intervjuad vilket Erika himlade med ögonen åt. Vilket tilltag. Vad hon inte berättade var att den största anledningen till att Elsa tackade nej var för att intervjun inte skulle vara direktsänd. Elsa berättar om detta i sin på sin Youtubekanal avsnitt 45 som hon också publicerade på Klimatupplysningen igår. Vi vet ju alla hur programmet förmodligen skulle vara upplagt och det gäller alla program om klimatet i Public Service där man intervjuar en person med en mer nyanserad bild av klimatet än vad de själva har. Intervjun är förhållandevis lång (30-45 minuter) och bandas. Sedan klipper man ut några meningar, ofta ur sitt sammanhang, och utan att ta hänsyn till att den kanske ingick i ett lite längre resonemang. Sedan får en expert berätta hur fel personen har, gärna med lite namnströssel. Sådär, det var det inslaget för personen får naturligtvis inte gå i svaromål eller på annat sätt förklara sina tankar. Den som känner sig sugen att medverka i ett sådant program räcker upp en hand!

Den 22 augusti gjorde Erika Bjerström en analys av klimatkrisen i Afghanistan och menar att talibanerna har kunnat utnyttja torkan i år för att kunna störta regeringsmakten. Naturligtvis beror torkan på klimatförändringen menar hon. Jag är verkligen ingen expert på landet Afghanistan och om nederbörden har förändrats så mycket på de senaste 30 åren, men ligger inte det mest sårbara i att landet och speciellt landsbygden är dåligt utvecklat? Det är ju i de utvecklade länderna man har förmått bygga upp en infrastruktur som gör att man inte blir lika känslig för exempelvis torka. Det kanske inte är klimatkrisen (för att använda Erikas vokabulär) som är det största hotet mot livsmedelsförsörjningen i Afghanistan utan fattigdomen.

Något som utmärkte programmet ”Korrespondenterna” var att de hela tiden återkom till att de själva var så seriösa att de har en professionell redaktion bakom sig. Men hur seriöst och professionellt är det att alltid försöka länka alla väderrelaterade händelser till en pågående klimatkris?

Människor är inte dumma och de kan slå upp saker själva numera. Det borde även Erika tänka på när hon står där på en grushög på Grönland.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gunnar Juliusson

  Missa inte dagens Bulletin. Välformulerad kritik mot agendajournalistiken och den ensidigt selektiva rapporteringen, jakten på dissidenter, och med relevanta lästips.

  https://bulletin.nu/debatt-klimatalarmismen-har-blivit-en-religion

 2. Lasse

  Alla analyser som redovisas av media är negativa och talar om en annalkande katastrof.
  Alarmen duggar tätt.
  Men att Grönland skulle vara ovanligt varmt är svårt att hävda.
  Glaciärer kommer och går.
  https://notrickszone.com/2021/08/19/new-study-retreating-east-greenland-glaciers-uncover-plant-debris-dating-to-the-16th-17th-centuries/

  Det vilar ett tungt ansvar på dessa alarmister!
  Lika tungt som glaciärisen som dolde gamla jordbruksmarken på Grönland!

 3. Lennart Svanberg

  #1 – Japp, läste precis den och utifrån den spaning jag skrev om igår har något mycket positivt hänt. Bland intellektuella är det inte längre helt omöjligt att diskutera klimatet utan att bli kallad kättare upplever jag. Det har skett en omsvängning i år då det börjar bli okej att diskutera avarterna med klimatpolitiken som förs och även att ifrågasätta dem värsta alarmisterna så halleluja, det finns ett ljus i klimatfrågan.

 4. Lars Thorén

  Erika Bjerström är en lättpåverkad och naiv babblare utan egna kunskaper (har hon journalistutbildning?). I Expressen berättar Magda Gad på plats(!) den sanna bakgrunden till flyktingkrisen i Afghanistan. En riktig och dagsaktuell kris. Heder åt Magda!
  https://www.expressen.se/kronikorer/magda-gad/usa-har-sjalva-skapat–terrorn-i-afghanistan/

 5. Simon

  #3 Lennart
  Skulle precis skriva samma sak 🙂

  De värsta alarmisterna har ju verkligheten emot sig och mot den kommer dom alltid förlora.

  https://www.di.se/nyheter/elbrist-stoppar-utlandsk-etablering-kommunen-tvingas-saga-nej-till-2-000-nya-jobb/

  Rockström tror alltså på en soldriven världsenergi. Nu har agronomen blivit energiexpert också. Det är lite komiskt ändå att när det gäller att utvinna energi så tror han på solen men när det gäller klimatet tycks han förneka dess existens. Det är inte undra på man får sitta här och klia sig i huvudet. 😉

 6. Daniel Wiklund

  I dagens gratis tidning Extra (delas ut i Luleå) är det en krönika med rubriken ”Hantera klimatkrisen som vi hanterat pandemin” av Sara Olsson. Där kan Erika B slänga sig i väggen. Bl a skriver Sara O ” ingenting kommer att hända för att du läser det här och förändrar ditt sätt att leva på. Miljontals andra kommer fortsätta flyga, äta importerat kött, konsumera billig elektronik och köpa fossiltörstiga SUVar. Vi behöver styrning! Lagar, restriktioner så att vi kan stoppa uppvärmningen. Vi behöver hantera klimatkrisen lika systematiskt som vi hanterat pandemin. ….Det är bara ett år tills det är val i Sverige. Valet år 2022 kan inte handla om något annat än klimatet. Den globala uppvärmningen löser visserligen problem som kriminalitet, invandring, pensionerna och arbetslöshet på sikt. För det finns inga jobb, människor eller välfärd på en död planet. Det är nu det gäller. Använd er röst. Det är dags för politikerna att ta sitt ansvar, fatta obekväma beslut, skapa framtidstro och göra sitt jobb”. Det är inte Saras första krönika där hon försöker skapa framtidstro genom att berätta om det helvete som väntar om vi inte får stopp på uppvärmningen. Snart ska jag ut på en cykeltur i det globalt uppvärmda Luleå. Just nu är det stekheta 12 grader. Men kan nog klara mig utan handskar om jag fokuserar på att jorden håller på att brinna upp.

 7. Karl Erik R

  #5 Simon

  Märkligt. Robertsfors ligger mellan Umeå och Skellefteå inom el-område SE1. Där finns alltid ett överskott på el. Just nu har SE1 en netto export på 1,6 GW, mest till Finland.

  Kan det vara så att all överskotts-el i SE1 är intecknad av bl a Hybrit och någon annan större förbrukare släpps inte in? I alla fall är sol-el inte ett alternativ i nordligaste Sverige. Då skulle det bli 4 månader med mycket el, två månader ”sådär” och 6 månader med lite eller ingen el.

 8. Magnus

  Det är rent otroligt att trots alla väl underbyggda argument mot att vi står inför en klimatkatastrof så har klimathotstroende fortfarande övertaget i debatten. Det är som förgjort att försöka få in sunt förnuft i debatten.

 9. Ann Löfving-Henriksson

  Hela Havet Stormar …
  GWPF tipsar om att talibanerna ska bli gröna och hjälpa till med att kämpa mot klimatförändringar/na:
  https://www.newsweek.com/seeking-world-recognition-taliban-vows-help-fight-terror-climate-change-1622239
  Vad har Erika att berätta om detta?

 10. mattias

  Här har vi ännu en kvinnlig journalist som har killgissat lite: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/eEa1Ea/klimatkrisen-stjal-ditt-morgonkaffe

  Anledningen till att kaffepriset skjuter i höjden just nu beror inte på värme och torka utan för att det tidigare under året var frost i Sydamerika och skördarna förstördes.

 11. Karl Eider

  #4

  Här är Erikas CV:

  Bjerström har en journalistutbildning från Temple University i Philadelphia, USA och har arbetat som journalist sedan 1982.
  Mellan 1982 och 1987 arbetade hon som miljö- och vetenskapsjournalist på bland annat Miljöpartiets tidning ”Alternativet”, tidningen Land[4] och Dagens Eko.
  1988 gick hon över till Dagens Nyheter som miljöreporter. 1992 vann hon ett av EG-kommissionens journalistpris för bästa miljörapportering för serien ”Miljövår” som handlar om framgångar inom svensk och europeisk miljövårdspolitik. Reportagen gavs senare ut samlat som en bok med samma namn 1993. 1994–1996 var hon biträdande redaktionschef på Dagens Nyheter, och lämnade tidningen 1997 då hon gick över till SVT.
  Hon har sedan 2002 varit utrikeskorrespondent på SVT och rest och bevakat politik, migration, klimat- och globaliseringsfrågor i ett 100-tal länder. Mellan 2002 och 2006 var hon SVT:s Bryssel- och Europakorrespondent. Som EU-korrespondent var hon programledare för ”Samtal Europa” som spelades in i olika europeiska storstäder med inbjudna debattörer som avhandlade de mest aktuella frågorna.
  2009 var hon värd för Sommar i P1.
  2010–2013 gjorde hon SVT-satsningen ”Det Nya Afrika” där hon i ett 20-tal afrikanska länder skildrade ekonomiska och demokratiska framsteg. Materialet gavs även ut som en dokumentär, som ett digitalt läromedel för svenska gymnasieskolor samt i boken ”Det Nya Afrika”, översatt till engelska 2016, ”The New Africa”.
  År 2019 blev Erika Bjerström SVT:s första klimatkorrespondent.
  På SVT har hon varit programledare för Korrespondenterna, Agenda Europa, Destination Strasbourg och Samtal Europa samt medverkat i Packat & klart, Gomorron Sverige, Go’kväll och Pärleporten.

  Källa:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Erika_Bjerstr%C3%B6m

 12. Ann Löfving-Henriksson

  # Karl Eider, tack för upplysningen. Med den stabila förankringen i miljö- och klimatrörelsen var det Packat och Klart för Pärleporten.

 13. Ivar Andersson

  #5 Simon
  Solens energi räcker mer än väl och solen skiner alltid någonstans. Så vind-, kol-, olja-, gas- och kärnkraft är helt onödigt och inga energilager behövs. Nu gäller det bara att bygga elnätet jorden runt så att även vi får el dygnet runt och året runt 🙂

 14. Sören G

  #8
  Alla argument mot en klimatkris stoppas ju av medierna.

 15. Simon

  #13 Ivar
  Det låter toppen. Då får man väl bunkra upp med konserver och pälsjackor fram tills dess. 😉

  #12 Ann
  Nej ingen tvekan vilket parti som gäller där. Skulle vara intressant veta vilken slags bil som EB:s familj använder. Jag gissar att det precis som miljöpartiets riksdagsledamöter inte är en elbil. Var inte också maken en av de som drog i gång miljöpartiet? Har för mig jag läst det i DN en gång i tiden men kan ha fel på den punkten.

 16. OT:
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/08/26/regeringen-ger-klartecken-ta-emot-mer-karnavfall-i-oskarshamn.html

 17. Alvar N #16,

  Tack för den nyheten. Då behöver man inte stänga kärnkraften 2024. Vad säger Erika om det?

 18. Jan

  Nu är det bara drygt ett år till nästa riksdagsval. Nu gäller det att lägga alla klutar på att rädda kvar journalistkårens favoritparti i riksdagen. Då försvinner alla ambitioner till en nyanserad och saklig rapportering.

 19. laco

  Ivar #13.
  Tror du inte man skulle kunna ordna speglar i rymden som reflekterar solens strålar mot solpanelerna så att de ger el dygnet runt? Visst finns det Mp-ingenjörer som klarar sån’t och eftersom någon annan betalar finns inte heller den begränsningen.

 20. Sören+G

  En insamlingsgala för klimatet i TV4 i kväll.
  ”Galan fokuserar på klimat, natur, djur och miljö. Efter den här sommaren känns det väl mer aktuellt än någonsin tidigare, och efter klimatrapporten från FN känns det som att ingen kan blunda för hur läget är längre, säger Brolin.”
  Att värmebölja, bränder och översvämningar skulle bero på koldioxid har effektivt hamrats in genom medias ihärdiga propaganda.

 21. Håkan Bergman

  Ivar A. #13
  Det bör kompletteras med ett förbud mot större vulkanutbrott, eller det kanske räcker med en riktigt fet vulkanskatt.

 22. BG

  I dagens, 26/8, GP har Göteborg Energi kostat på sig en helsida för att förklara, att ”alla kan inte göra allt samtidigt” Men för klimatet måste vi lägga på – inte ett kol – men väl en högre växel.

  ”Fossila bränslen och annan smutsig energi måste bytas ut mot el.” Men det verkar kunna bli ont om energi. Skulle vi snabbladda elbilen samtidigt som vi kör tvätt- och diskmaskiner, har alla lampor tända, samtidigt som industrin kör för fullt, då är det inte säkert att energin skulle räcka. För enligt GE kan elnätet liknas vid ett vattenrör med många hem och vattenkranar och öppnas alla kranar samtidigt minskar trycket och effekten blir svag.

  Så det gäller att vi hushållar med elen så att den räcker.
  Man kunde lätt tro, att alla åker omkring i statssubventionerade elbilar. Göteborg Energi lär väl göra det på vår bekostnad.

 23. Bengt Abelsson

  En bekant skulle förklara ”demokrati” för barnen.
  Som exempel fick de rösta om middagsmaten. Två röster på tacos, två röster på pizza.

  Hen lagade stuvad blomkål, för att visa hur miljöpartiets vågmästarroll fungerar.

 24. Lars Thoren

  Som statligt anställd tyckare har EB ca SEK 66.000 i månaden, nästan 800.000 om året! (Skatteverket källa). Väldigt mycket tycker jag för att sprida klimatfelaktigheter i public service.

 25. BD-Nille

  #7 Karl-Erik R
  ”Kan det vara så att all överskotts-el i SE1 är intecknad av bl a Hybrit och någon annan större förbrukare släpps inte in?”

  Detta handlar sannolikt om kapacitetsbegränsningar Skellefteå Krafts regionnät 130 kV till Robertsfors.

  Vad gäller 400 kV stamnätet så ska ju Hybrit etableras i Gällivare, så den effekten påverkar inte norr- och västerbottenskusten så mycket.

  Men däremot H2 Green Steel i Boden. De har överbokat all ledig kapacitet i stamnätet för kustområdet. Pga det kösystem som tillämpas är det stopp för alla större elintensiva industrietableringar i alla fall längs Norrbottenskusten, tills stamnätet förstärkts. Dvs 10-12 år.

  Alternativt att H2GS planer visar sig orealistiska och de åker ut ur kön.

 26. pa

  #19

  De klarar inte få upp speglarna för de har ingen som kan räkna.

 27. BD-Nille

  #25
  https://www.industrinyheter.se/20210623/31934/h2-green-steel-skapar-etableringsstopp-i-norrbotten

 28. Lars Thorén

  EB verkar enligt bilregistret ha en ganska törstig bil i hushållet: ”En svart herrgårdsvagn av årsmodell 2009 som är i trafik. Växellådan är manuell och motorn är på 231 hk och drivs med bensin och metangas. Vid blandad körning förbrukar den 8,8 liter/100km. Årlig körsträcka 1 219 mil.”

 29. Simon

  Har jag förstått saken rätt här? (börjar tro jag har en mardröm)
  Levereras det el till facebooks serverhallar, dessutom till reducerat elpris (halvt öre skatt per kwh) samtidigt som all elström som där konsumeras knappt ger några jobb (och skatteintäkter) alls. Medan ett företag som kan ge uppemot 2.000 arbetstillfällen på en ort som Robertsfors (det motsvarar väl 100.000 jobb i Stockholm) stoppas pga kapacitetsbrist?

  #28 Lars
  Tack! det ante mig.

 30. #28
  Walk the Talk, NOT

 31. Bo Samuelsson

  I Energitidningen. se påpekades det vansinniga i att svenska politiker lockat hit de stora mulrtijättarne med skattesubventionerad el till serverhallar. Man påpekar där att sådana tilltag äventyrar medborgarnas tillgång till billig och säker el. vidare: Vätgasproduktion för stålframställning kommer kräva ytterliggare el motsvarande två kärnkraftverk. Batteritillverkning, laddning av elbilar, som nu ska ersätta bilar med förbränningsmotorer, kommer kräva ytterliggare el motsvarande två kärnkraftvewrk. Enligt eneregimyndigheten kommer behövas 60% mer el för ”klimat”omställning. Så till EU: EU-teknokraterna presenterat en sk. Taxonomi, verktyg för ”hållbara klimatanpassade investeringar”. Enligt den så är inte vattenkraft och svenskt skogsbruk hållbar verksamhet. Däremot vindkraft och elproducerad vätgas. Till skrivningen finns en bilaga, ”Compromice amendement”, där planen för EU:s elförsörjning presenteras. Där ska gigantiska vindkraftinvesteringar göras. Första etappen av havsbaserad vindkraft skall öka från 12 MW till 60 GW=12000 vindsnurror, fram till 2030. Till 2050 skall vindkraftproduktionen öka till 450 GW= 90 000 vindsnurror. Betänk att beräknad livslängd för vindsnurror är 25 år! Vindsnurrorna skall placeras runt hela Östersjökusten ända upp till Norska gränsen. Svenska kraftnät skall bygga elanslutning mellan vindsnurrorna och det Europeiska kraftnätet. Om nu någon tror att denna elproduktion kommer svenska medborgare tillgodo så kommer besvikelsen bli stor när internationellt kapital ska stå för bygget. Elen ska konsumeras i andra delar av EU.

 32. Stefan Gustavsson

  Sören 20

  Jag har alltid haft svårt för alla dessa tiggerigalor i TV, men denna ”kväll för klimatet” tar väl ändå priset. Vart ska pengarna gå? Till WWF? Till Rockström? Eller skickas de till Afrika för meningslösa klimatprojekt? Så att gerillorna kan köpa vapen?
  Eller ska de rädda MP kvar i riksdagen?
  Jag förutsätter att ni bojkottar denna gala.

 33. JP

  #28, #30

  Till EBs försvar så kan man köra den angivna bilen på biogas och får då en räckvidd på ca 25 mil. Och biogas klassas väl som fossilfri…
  Vad som i verkligheten hamnar i tanken (bensin, naturgas eller biogas) är ju förstås en annan fråga.

  Men numera är det ju elbilar som gäller för att vi skall lösa klimatkrisen… 😉

 34. Lasse

  #32
  Hoppas de planerat en utomhussändning!
  +13 med regn och blåst hela dagen.

 35. Ann Löfving-Henriksson

  # 11 Karl Eider m.fl.
  Erika Bj. är född 1962 och var redan 1982 klar med sin ”utbildning” till journalist, vid ett universitet i USA. Enligt hennes CV har hon sedan ägnat sig åt miljö- och klimatfrågor och var under en tid även vetenskapsjournalist (!) på miljöpartiets tidning. Hon har även arbetat på tidningen Land och på Dagens Eko.
  Tunga uppdrag på tunna axlar, men hur kan SVT och dagens Eko ge en så vetenskapligt sett mager figur så viktiga uppdrag?
  Men!
  Hörde just Magdalena Andersson tala om Sverige ekonomiska situation med framtida risker för den positiva ekonomiska utvecklingen. Ett exempel var extremväder som beror på, gissa vad. Jo klimatförändringarna som beror på våra utsläpp. Hon föll hårt!

 36. Gunnar Strandell

  Alvar Nyrén #16 och Ingemar Nordin #17

  Naturskyddsföreningens jurist jublar över beslutet.
  🙁

  Kampen i domstolarna är alltså inte över och vi får alla vara med och betala. Och det handlar bara om vilka mätdata man väljer att mata en modell över korrosion i koppar med.

  Juristernas himmelrike är fortfarande öppet för mer manna från ovan. Kan det fortsätta i 100 000 år?

 37. Gunnar S #36
  Naturskyddsföreningen har under senare år varit allt annat än miljöbevarare. Istället så har man propagerat för miljöförstörelse genom vindkraft. Deras jubel över HDs beslut visar bara att de dessutom inte förstår konsekvensen av sitt jubel. Gå ur Naturskyddsföreningen!

 38. Lars Thorén

  Jsg har ju svårt att tro stt EB eller hennes man orkar lista ut var man tankar biogas : https://www.energigas.se/.

  Det blir nog hellre bensin eller i nödfall gas från ”fossilt” eller det som bör kallas organiskt eftersom det kommer från växtdelar och bakterier osv. Sorry alla klimathotare! Grattis EB!

 39. tty

  Apropå den ”tropiska orkanen” som SVT pratade om så var det alltså ingen orkan, det var inte ens en storm när den nådde kusten. Det var kuling med litet extra regn.

  SVT:s reportage påminde litet om en liknande klassiker i USA där en journalist sitter i en kanot och orerar om översvämningen varpå någon knallar förbi med vatten strax över fotknölarna….

  https://www.bing.com/videos/search?q=canoe+fake+flooding&view=detail&mid=AA1528A22E511C8D0B69AA1528A22E511C8D0B69&FORM=VIRE

 40. Anders

  #32 Stefan Gustavsson. Sedan flera år bojkottar jag alla TV-galor. Men den galna variant om klimatet Du nämner bojkottas med särskilt stor glädje!

 41. Ulf Sandberg

  https://kvartal.se/artiklar/undergangen-ar-inte-nara/#share
  Lennart Bengtsson i dag i Kvartal.

 42. Simon

  #41 Ulf
  Det där var annat än man får höra från ”Rockefeller Rockström” det. Tendensen är väldigt tydlig nu. Allt fler media har börjat publicera ifrågasättande och riktigt läsvärda artiklar.

 43. En annan

  https://wattsupwiththat.com/2021/08/26/drying-and-warming-of-our-earth-part-1/
  kanske bättre att gilla läget och acceptera omständigheterna eller hur EB?

 44. Fredrik S

  Angående ”klimatkorrespondenter” så läste jag någonstans, kommer inte ihåg var, att ”orkanen” Henri slog till NY med 11 m/s.

  Hade han haft en jättestor sombrero på sig kanske den blåst bort.

 45. Fredrik S

  tty #39

  Den här är rätt bra också, från orkanen Florence.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZyrRCx8-fZk

 46. Roland

  2 000 jobb inställda, i en kommun med färre än 7 000 invånare. Orsak: regeringens elbrist.

  https://www.dagensps.se/foretagare/foretag/svensk-kommun-nobbar-2000-jobb-orsaken-elbrist/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=QOn4b0Ceev9HAK

  Och för ett tag sedan Miljöpartiets klimat- och energipolitiske talesman, riksdagsledamoten Lorentz Tovatt, i inlägg på Twitter. ”vi har varken brist på el eller höga elpriser”, twittrar han.

  Hur ironiskt är inte det

 47. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #37
  Naturskyddsföreningen har tidigt tagit beslut om att kärnkraft inte ska användas.
  När erfarenheten visat att den fungerar och att haverier vid Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima inte leder till de katastrofer som utmålats blir föreningen desperat och famlar över minsta halmstrå som kan hjälpa agendan.

  Naturskyddsföreningen drar sig inte för att medvetet ljuga när de torgför sin agenda. Det har idag lett till att deras jurist berättar för oss hur man ska tolka vetenskapliga försök om korrosion i koppar och segjärn.

  Jag vill ha en värld där man är beredd att ta konsekvenserna av de åtgärder man förespråkar.

 48. BD-Nille

  #1 Gunnar Juliusson

  Tack för denna länk. Denne Fredrik Thool, en juridikstudent, förklarar på ett lysande sätt det jag som naturvetare och ingenjör inte förmår att kommunicera begripligt.

  Jag klistrar in Gunnars länk igen, ytterst läsvärd.

  https://bulletin.nu/debatt-klimatalarmismen-har-blivit-en-religion

 49. Simon

  #46 Roland
  Han borde skrivit att miljöpartiet saknar verklighetsförankring och konsekvenstänkande. Det hade i alla fall varit sant.

  Jag föreslår samhällstjänst för sådana när bubblan spruckit.

 50. Robert Norling

  #31 Bo Samuelsson
  ”Betänk att beräknad livslängd för vindsnurror är 25 år!”
  Skulle nog tro att det är tio år för mycket. Betänk att de nya verk som byggs är betydligt större än gårdagens verk och där med blir påfrestningarna betydligt större. De stora verken har i stort dubblat sin vinglängd till över 100 m och bladhastigheten är en bra bit över 300 km/h.
  En forskningsrapport visade på stora problem med vindverk redan efter fem år i Nordsjön. Nedan ett klipp:
  Dessutom har det nyligen förekommit flera uppmärksammade fall av erosion i framkant. I mars 2018 var Siemens Gamesa tvungen att utföra ”nöd” bladreparation av 140 av de 175 turbinerna i vindkraftverket 630 MW London Array på grund av tidigare än förväntad erosion i framkant [15]. Detta kom en månad efter att Siemens Gamesa tvingades ta bort 87 av 111 turbiner på en 400 MW-gård i Anholt, Danmark [16]. I båda fallen var turbinerna 3,6 MW med en rotordiameter på 120 m och installerades 2013. Det faktum att det som nu är relativt små turbiner upplevde en erosion i framkant i denna skala efter bara fem år belyser allvaret i den fråga som vindkraftsindustrin till havs står inför.
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032119305908?fbclid=IwAR3gaZzNzzDF8UhS1issecwxbdKHC7RHrPmxiNzD8da2SuUCp_Fg8wGCtn4

 51. BD-Nille

  #50 Norling

  Bra inlägg Robert Norling.

  Men i livslängden måste man beakta också de maskiner som havererar direkt vid start eller kort därefter.

  Här ett exempel på ett vindkraftverk som löpte amok från lördag till måndag, och sedan havererade. Gick inte att stoppa, de ansvariga kunde bara avspärra området och vänta på kollapsen.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/vindkraftverk-i-pitea-rasade-efter-haveri

 52. Bo.

  Elsa Widding skulle dra ned mameluckerna på Erika Bjerström i direktsändning, därför vill inte Erika ställa upp på de villkoren.

 53. BG

  Bjerström hade god hjälp med sin analys av orsaken till talibanernas återkomst?

  https://www.climatedepot.com/2021/08/25/crazy-cbs-blames-climate-change-for-resurrected-taliban-after-blaming-opium-in-2015/