KLIMATET FRÅN ROMARIKETS FALL TILLS SLUTET AV DEN LILLA ISTIDEN

Screen Shot 2020-04-05 at 21.36.09

Nu ligger avsnitt 3 i min serie ”Myter och sanningar om klimatet” ute på Youtube och går att se HÄR

Detta är det näst sista avsnittet som tar upp den första klimatmyten som säger att det inte har varit så varmt som nu på 12 000 år. Efter en kort sammanfattning av föregående avsnitt tar jag upp köldperioden efter romartiden ”The Dark Ages”, därefter den ”Medeltida värmeperioden” och sist den ”Lilla istiden”. Avsnitt 4 handlar om 1900-talet, lite kortare men säkert enligt många också på tok för långt. Avsnitt 5 kommer att bli kortare och kanske mer i linje med vad många önskar.

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  Finns det någonstans man kan läsa korta sammanfattningar av dessa you tube inlägg? Låter intressant men är ingen fan av att sitta och lyssna lättare att läsa lite snabbt. Tar för lång tid.

 2. Tack Elsa, som historienörd hade jag inga problem med längden på detta intressanta avsnitt, gillar speciellt ”cliffhangern” på slutet till kommande avsnitt. De som inte har orken att lyssna på din ”stå-upp” kan jag rekommendera Fredrik Charpentiers bok ”Global Nedkylning” den finns säkert på många bibliotek att låna i dessa karantänstider. Ser fram emot fortsättningen med spänning.

 3. Lasse

  Medeltida vidskepelse-Häxor påverkade klimatet så det blev kallare.
  Nutida vidskepelse-CO2 påverkar klimatet så det blir varmare.
  Tur att vi fixat häxorna så vi slipper kylan. Fast nog hade skatan i bakgrunden ett meddelande som vi får ägna oss åt att tolka.
  Att solens påverkan varit och är stor på klimatet får vi nog ta för givet även om våra myndigheter vill tona ner det: https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Darfor-blir-det-varmare/Solen-orsakar-inte-uppvarmningen/
  Jag är skeptisk till myndigheterna 😉
  Tack Elsa!

 4. Elsa Widding

  Nr 1:
  Du kan gärna läsa Fredrik Charpentiers böcker men min tanke var att det skulle vara lättare att lyssna på mina sammanfattningar på totalt mindre än 90 min. Sista avsnittet är kortare. Mitt hela syfte är att fler ska intressera sig för hur klimatet har varierat historiskt och sluta vara så rädd för en och en halv grads uppvärmning, oavsett vad den beror på. Mycket vi inte vet idag men ingenting talar för att vi står inför en kris, i vart fall inte till följd av koldioxid.

 5. Ingemar

  Tack för de fina och bra föreläsningarna om klimatet!
  De stämmer mycket väl överrens med vad som presenteras i boken ”istider” som är ca 40 år gammal. Men man visste redan då med utgångspunkt av borrkärnor att klimatet har varierat ungefär på det sätt som du beskriver.

  I början av 1990- talet var jag på resa norrut till bl a Voullerim i Norra Norrland där hade man frilagt en stelålderbosättning ca 6000 år gammal. I myrarna i omgivningen hade man hittat pollen från den tiden av sk ädellövträd, som t ex Ek, i stor omfattning! Guiden talade t o m om Ekskogar! Det innebär att årsmedeltemperaturen där måste ha varit åtminstone 5 ° högre än idag! Hur kan jag minnas det? Jo bla för att den kvinnliga guiden var av Franskt ursprung och uttalade Ek som ”Äck”, det glömmer man inte!

 6. Anders

  Utmärkt bra Elsa! Du är grym!

 7. Ulf

  Svar 4

  Tack men hade tänkt mig mer en sammanfattning av dessa i så fall. Inland förs det sammanfattande inlägg på denna blogg

 8. Tommy Dahl

  Tack!
  Ditt oförtrutna arbete är värt all beundran. Du får mig att tänka på Hans Rosling. När han tyckte att hans studenter var helt bakom flötet så jobbade han hårt med att utveckla sin pedagogik. Han var också envis och ansträngde sig för att de skulle förstå. Låter enkelt men det kräver en ängels tålamod och ett gigantiskt hjärta. Min egen attityd är tyvärr inte lika generös. Den är nog oftast ” Skit på er!”
  Bli inte som jag utan fortsätt!
  ❤❤