Klimatanpassa, ja. Men för vad?

”Det är hög tid att klimatanpassa”, är kontentan av konferensen Climate Adaptation in the Nordic Countries som hölls i Stockholm i slutet på 2010. Det är en sak att utsläppen av växthusgaser måste minska, men vi kan inte längre undvika vissa negativa effekter av mer CO2 m.m. i atmosfären.
De sju forskare som tar upp ämnet ställer frågan vad som menas med klimatanpassning. Och jag undrar förstås samma sak. För att klimatet ändras kan vi i alla fall vara hundra procent säkra på.
Bland de områden som nämns i debattartikeln är:

 • Hur ska vi hantera stora nederbördsmängder?
 • Hur kommer människor med hjärtproblem att påverkas av högre temperaturer?
 • Kommer träd som planteras idag frodas i ett förändrat klimat ?

Men jag saknar andra frågor, som t.ex.:

 • Hur förbereder vi oss för fler sådana vintrar som 2009/2010 och 2010/2011?
 • Hur säkerställer vi att vårt land har tillgång till energi, som dessutom är rimligt prissatt? Varken vindsnurror eller solpaneler är mycket att ha i snöstorm.
 • Hur kommer äldre människor att drabbas av iskalla och snörika vintrar? Finns det kapacitet inom sjukvården att ta hand om alla sjukdoms- och olycksfall?

Varför utgår klimatforskarna från att klimatförändring på våra breddgrader per se innebär att det blir varmare och blötare? Årets vinter och vintern dessförinnan bevisar ju att motsatsen är fullt möjlig. Borde vi inte rusta för båda delarna?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Michelangelo

  Los Angeles Times:
   
  New Mexico, the only state besides California to move forward on comprehensive global warming regulations, is reversing course under a new Republican governor, Susana Martinez.
  Martinez said in a statement that New Mexico has been hurt by policies that discourage economic development and result in businesses fleeing the state. ”Unfortunately, the majority of EIB members have made it clear that they are more interested in advancing political ideology than implementing common-sense policies that balance economic growth with responsible stewardship in New Mexico,” Martinez said

 2. Kent Forssgren

  Lösningen är att den breda allmänheten får veta vad klimatlarmen handlar om. Det vi här på TCS försöker bidra till. Vårt engagemang börjar få effekt på klimatet. Mediaklimatet!
  Ystad Allehanda har tagit in en artikel av en skeptiker. Skeptiker till klimatlarmen samt SMHI och deras förmåga att göra väderprognoser. Gå in och kommentera.
   
  http://www.ystadsallehanda.se/tycktill/article1344583/Naturvardsverket-och-SMHI-forvarrar-snokaoset.html
   
  Tyck till!.
  Naturvårdsverket och SMHI är djupt involverade i besluten att avveckla vår beredskap för att klara av snö och kyla.
  Lars Westermark vid Naturvårdsverket försöker i en insändare den 29 december rädda klimatforskningens fiasko.
  Det haveri vi just nu ser i vår infrastruktur går att spåra till de scenarier för Sveriges framtida klimat som målades upp i ”Sveriges fjärde nationalrapport om klimatförändringar” som har författats av Naturvårdsverket och SMHI. Denna rapport skickade Regeringen till FN:s klimatpanel (IPCC) 2005.
  I denna rapport går det att läsa om följderna av att medeltemperaturen i Sverige kommer att öka med mellan 2,5 och 4,5 grader. Slutsatsen är att ”detta minskar behovet av snöröjning, sandning och saltning av vägbanorna.” I rapporten lovades det att snö och kyla tillhörde det förgångna. Detta ledde bland annat till att SJ skrotade sina snöplogningslok.
  Lars Westermark skriver att det vetenskapliga innehållet i rapporterna ifrån FN:s klimatpanel är robust. Men FN:s klimatpanel är i verkligheten en politisk konstruktion med syftet att avveckla det kapitalistiska samhället. Enligt miljörörelsen beror miljöförstörningar på kapitalismen. Därför vill man bakvägen införa en socialistisk planekonomi där en statlig myndighet som Naturvårdsverket ransonerar varje individs konsumtion.
  Det har dock de senaste åren skett en storslakt på ”växthusteorin” som säger att jorden är 33 grader varmare eftersom atmosfären innehåller växthusgaser. Enligt fysiker bryter denna teori mot termodynamikens andra lag som säger att värme överförs ifrån varm materia till kall materia.
  Det som i verkligheten sker är att värme överförs ifrån solen till jordens mark- och vattenyta. Därefter överförs värme ifrån jordens mark- och vattenyta till atmosfären. Värmen transporteras sedan ifrån de lägre luftlagren till de högre, och till slut ut i rymden. Ingen värme överförs således ifrån atmosfären till jordytan.
  Westermark skriver att Grönlands istäcke har minskat och vattnet runt Grönland har blivit varmare. Men det har alltid funnits varma och kalla cykler som har varat i 20-30 år. Detta beror på att oceanerna lagrar värme och när de varma strömmarna dominerar överförs värme till atmosfären. Detta är orsaken till att temperaturen stiger i det lägsta luftlagret.
  Det som i verkligheten har skett är att strömmarna i Stilla Havet har varit inne i en varm fas ifrån slutet av 1970-talet och är nu inne i en kall fas. Strömmarna i Atlanten har varit inne i en varm fas ifrån början av 1990-talet och kommer inom något år vara inne i en kall fas. Enligt forskare kan perioden 2009-2035 bli den kallaste cykeln på 200 år
   

 3. Vintertid innebär ökade nederbördsmängder i Skandinavien oftast snöproblem. Speciellt om det sveper ned kalla vindar från norr samtidigt som vi har relativt varma hav på alla sidor.
  Med den kommentaren menar jag bara att snöproblem nog ingår i artikelns kommentar om ökade nederbördsmängder. 

 4. Claudius

  Maggie, du radar upp ett antal frågor, varav några har ställts, men andra, mycket angelägna, som du tar upp. inte brukar beröras.
  Och under tiden har Sveriges Radio, i P1-morgon, tagit upp en annan fråga, som dom antagligen tycker är den kanske allra viktigaste: Vad ska göras med de överblivna utsläppsrätterna (som Sverige förfogar över till följd av att vi är i princip bäst i klassen när det gäller att producera CO2).
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4275060
  I debatt mellan Åsa Romson och Lars Hjälmered i programinslaget förekom olika alternativ: Att sälja utsläppsrätterna, att skänka bort dem eller att makulera dem.
  Häromdagen uttalade Peter Englund, De Adertons Ständige Sekreterare, i något av Akademiens sammanhang, att skillnaden mellan Klokheten och Dumheten är att Klokheten har vissa begränsningar.

 5. Claudius

  Förtydligande: Vi är i princip bäst i klassen när det gäller att inte producera CO2 skulle det vara, förstås.

 6. Uffeb: Jag hoppas verkligen att de tänker sig det alternativet. Annars brukar det ju heta att svenska vintrar kommer att bli varmare och regnigare.

 7. maggie #6
  Man ska inte tro på allt som nämnts om framtida väder här uppe i norr.
  😉

 8. Olaus Petri

  Tur för New Mexico. Staten är ju inte någon av tigrarna bland USA:s delstatsekonomier. Dessutom bor det lika många per km2 som i Libyen varför dess avtryck är ganska marginell oavsett.
   
  Staten kan istället lägga pengarna på att emancipera ”the natives” från trycket av ”etnoporren”, som är starkt bidragande till att indianerna ”tvingas” göra glaspärlor för att tillfredsställa ett  filantropiskt behov hos vita (som ju kan detta med förtryckets baksidor). Så fort en indian slutar leva av av naturen (dvs bo i tipi och dricka eldvatten för att istället anamma en annan livsstil) skrider dessa blekansikten till verket och talar om en hotad kultur etc…
   
  Lite tillspetsat av mig kanske, men ändå inte…

 9. Olaus Petri

  Mitt #8 var till # 1

 10. Jan-Erik S.

  Kent Forsgren #2:
  Väl skrivet!

 11. Bim

  Är det inte underbart att världen har en politisk klimattermostat?
  Det är ju bara att bestämma hur vi vill ha klimatet.
  Men jag tycker att i alla demokratiska länder så bör alla få vara med och rösta för vilket klimat vi vill ha…eller? Är jag dum?… Eller vem är det som är dum? 

 12. Har verkligen nederbörden ökat de senaste vintrarna. Jag vill minnas att jag läst att nederbörden varit något minder!?
  Att snön ligger sedan november kan förvilla!

 13. Bra frågor Maggie.
   
  Ytterligare ett verkligt delikat  problem är hur man skall förhålla sig till flyktingar som lämnat sina regioner pga förändrat klimat, men också de som flytt pga politisk instabilitet och krig till följd av klimatförändringarna och naturresursers kollaps (exempelvis färskvatten eller skördar).

 14. Jan-Erik S.

  Det verkar inte heller som tropiska cykloner (orkaner) ökat heller.
  2010 hade det lägsta antalet cykloner worldwide sedan 1972.
  Slutsatser?

 15. Jan-Erik S.

  Hmm…försökte bifoga diagram hämtat från ”Climate depot”.
  Lyckades inte…

 16. Olaus Petri

  Jan-Erik, det betyder tt det bara blir värre och värre. 500 miljoner människor är beroende av sin vindkraftsförsörjning tack vara cyklonerna. Massvält hotar! 😉

 17. Labbibia

  Tack Maggie
  Hur ska vi anpassa oss till stora nederbördsmängder?
  Ett tips kan ju kanske vara att lägga en vettig budget för snöröjning?
  Som Kent Forssgren så riktigt påpekat, verkar det som om kommunerna lyssnat lite för mycket på Naturvårdsverket och liknande propagandaorgan.
  Ett annat tips kan ju vara att införa hjälmtvång, med tanke på vad som hänt i Jönöping i dag?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8375681.ab

 18. L

  Fritänkaren #13, en bra fråga. Det är ju inte säkert att vi är lika välkomna i Amerika som vi när vi kom i 100.000-tals för 150 år sedan.

 19. HenrikM

  Apropå spårbunden trafik som nämns ovan. Jag fick höra via en släkting att man inte kan köra godstrafik på den nya Bottnia-banan. Jag trodde inte på han. Men det verkar sant! Se följande artikel http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.2568467-ingen-godstrafik-pa-botniabanan. Jag trodde att Bottniabanan byggdes först och främst för godstrafiken (men jag kan vara helt fel ute). Om det är så, så är ju detta en enorm skandal som jag inte har hört talas om.
   

 20. Hur

  Tja, varför ta hänsyn till dagens teknik?
  I dag är säkerhetssystemet ATC dominerande på svensk järnväg. Men på Botniabanan och Ådalsbanan kommer man att satsa på ett europeiskt, mer utvecklat standardsystem. Det nya systemet är data- och satellitstyrt och kommer att ge mer information till lokföraren. Problemet är att det kostar pengar att anpassa loken till det nya moderna systemet som på sikt kommer att bli standard i Europa.
  Men vindfjollor är ok!

 21. Jan-Erik S.

  HenrikM #14:
  Helt enkelt affärsmässigt korrekt agerat då de garanterat kommer att få bidrag för ombyggnationerna då de inte anser sig ha råd själva.
  Smart av ledningen helt enkelt 🙂

 22. Kent #2
  Väl skrivet och beskrivet. Skicka till alla riksdagsledamöter!!

 23. Kent Forssgren

   Alla dessa larm. Vi har här tidigare dissekerat ett antal. Nu har vi ett nytt avslöjande: En advokatfirma har mutat en forskare! Finns det nått larm som har visat sig vara sant?
   
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/medveten-bluff-bakom-vaccinrappport_5848401.svd
  2011-01-06 12:09:07
  En studie, som 1998 skrämde föräldrar världen över med påståendet att barn riskerade att bli autistiska av trippelvaccin, var en medveten bluff, skriver den medicinska tidskriften British Medical Journal (BMJ).
  Enligt BMJ fick Wakefield, som förnekar alla anklagelser, i hemlighet hundratusentals dollar av en advokatbyrå som planerade att för vaccinmotståndares räkning starta en rättslig process mot vaccinet.
   

 24. Hur

  Ingvar Engelbrecht # 22
  Varför inte göra en gemensam sak?
  Alla uppmanas att skicka!
   

 25. Ann L-H

  Bim #11 Climate Design?

 26. Slabadang

  Naturvårdsverket SMHI och Metoffice!
  Här har vi bevisen på hur infiltrationen av de demokratiska instituten skett av gröna aktivister som fullständigt hänsynslöst springer i  miljörörelsens särintresse på samhällsekonomins och medborgarnas bekostnad.Vi har idag absolut inget som helst skäl att lita på någon inom som säger sig representera ”miljöfrågor” eller ”klimatfrågor”.
  Lars Westermark går inte att sklija ifrån Joe Romm eller Bob Ward han använder exakt samma falska bevisföring och är totalt befriad ifrån både ansvar och opartiskhet.Lögnen har följt dessa herrar som nu finns i tusentals utplacerade i demokratin.
  SMHI är genom ”Rossbycenter” i liknande situation som Met Office
  (Kalls allt ofgtare för ”Myth” eller ”Meth” office.Napier är tillika ordförande för engelska WWF samtidigt som han är ordförande för ”Myth” Office.Där han i sin position kan styra rekryteringen av fler Westermarkare Rommare och Wardare. Vicky Pope som redan är ett fullblod i att sprida klimatlögner ifrån de klimatmodeller som kan visa precis vad man vill och är kopia på Colin Jones på Rossby Center.
  ”Meth” Office är nu så depraverat att de tappat kontakt med verkligheten och som en medföljande naturkraft med den gröna infiltrationen kommer de systematiska lögnerna och förvirrade felprioriterade samhällsplaner som ett brev på posten.Räkningen får plockas upp av snälla lurade hårt arbetande skattebetalare.
  Ämbetsmannaansvaret plockades bort 1974 och vår grundlag plockade därvid bort den övergripande integriteten och det personliga ansvaret för våra statliga tjänstemän.Det var ett mycket medvetet drag för att kunna använda mydigheterna MOT folket och FÖR propagandan.Skicklighet ansvar och kunskap fick vika sig för ideologi och indoktrinering och nytillsatta politiska politruker tilläts invadera och styra myndigheter och medborgare med utnämningsmaktens ideologiska direktiv i ryggen.
  Därför kan nu dessa politruker som Westermark helt ogenerat utan risk bedriva fullständigt verklighets frånkopplad propaganda ifrån Naturvårdsverket medans den översta politruken Maria Ågren klappar händerna tillsammans med Marianne Lilliesköld.Vilken skit som helst får spridas lögner omskrivningar felaktigheter och försvar av den internationella gröna infiltrationen i synnerhet.
  Vilka skitstövlar! Vilka lögnhalsar ! Vilka folkförrädare! Vilka klimathotssage profitörer! Vilka ansvarslösa och hänsynslösa bedragare!
   Vi har INGET parti i riksdagen som står upp för demokratin idag alla partierna utnyttjar dess svagheter till sina egna intressen och går det senaste grundlagsförslaget igenom utan ändring så kan vi konstatera att vi UPPHÖRT existera som nationell demokrati och våra myndigheter och internationella ”expert” paneler är de som kommer vara främsta aktören för att sno vår medborgerliga makt och styrning ifrån oss.Makten är redan till dessa organ förflyttad.Vi kommer helt enkelt inte ha något kvar att rösta om. Deras målsättning är att permanenta vår vanmakt och stärka sin egen makt.
  Jag ber er att inse att det här ÄR faktiskt vad som sker och den nya strukturen ger våra politiker all frihet att själva i lönndom kunna föra en politik i förskott utan att konsultera medborgarna utan vi sätts i ett feta compli som redan var riggat från början.
  Att sätta upp internationella organ och byråkratier utan att tala om det VERKLIGA syftet och målsättningen med det är första steget.Nästa steg är att utse vem som skall vara ”rådgivare”.
  Det är då man bestämmer utfallet då politikerna redan vet vad dessa ”rådgivare” står för.Att se svenska folket eller någon med ett umätningsbart ansvar som ”rådgivare” måste undvikas i största möjliga utsträckning. Att som politiker låtsas att besluten egentligen ser ut att komma ifrån någon annan än de själva är det reptrick man eftersträvar.För politkerna så kan de bara göra en hopplös gest och hävda att det är ”experterna” och ”rådgivarna” som står bakom deras beslut fullständigt medvetena om att vi aldrig kan ställa ”rådgivarna” till svars och de själva vet varför de utsågs. En Winn Winn situation för både rådgivare politruker och politiker.
  Sluta lyssna på vad de säger!. Kontrollera vad de istället faktiskt gör!!
  Den nationella demokratin är redan en fasad.Utvecklingen mot enpartistaten är utvecklingen mot etablissemangets diktatur då ingen verklig demokratisk opposition får utrymme.Inget av de existerande partierna är intresserade av en folklig demokrati.ALLA partierna jobbar för den motsatta.MSM fungerar som grindvakten och håller oppositionen och mina frågor och min kritiska nutidsasnalys borta ifrån spalterna och debatterna.Att få oss acceptera den nya ordningen är deras självpåtagna uppgift.

 27. Esko Polvi

  L#18That is easy, just travel to Mexico stay a week in Cancun toget some sun tan and run over the border and the rest is provided by the USGovernment

 28. Esko Polvi

  WOW, Fantastic!The sad thing is that this is so wide spread and infiltratedglobally that all this can be said on this side of the pond as well

 29. Esko Polvi

  #28 is for Slabadang #26

 30. Bim

  Ann L-H #25
  Jaaaa!!! Att de bara kan? Man måste beundra dem. 😀

 31. Jan-Erik S.

   Slabadang #26:
  Tror faktiskt du överträffat Dig själv nu.
  Fantastiskt bra skrivet! 
  Sååå synd att meddelandet inte når de stora massorna bara.

 32. Torsten Wedin

  Slabadang #26:
  Otroligt bra skrivet!
  Totte

 33. Ann L-H

  Slabadang -jag sitter i den insnöade västskärgården och tackar ödet för att det är 2011 och inte  något av alla tidigare decennier och sekler då mina förmödrar och -fäder drog sig fram här med saltsill och potäter utan TV, radio och med en postgång med månaders fördröjning. Mina förmödrar var nöjda och lättade var gång de fick en hälsning från gubbsen i fjärran land och hoppades att brevskrivaren  skulle komma helskinnad tillbaka. Jag sitter här med datorn i knät och kan läsa Dina – och alla andras – störtintressanta tankar på direkten.
  Det är en ynnest på alla sätt!  

 34. Torsten Wedin

  Slabadang #26:
  Jag harvidarebefordrat ditt inlägg till mina politikervänner i Västerås! Har dock inte fått nåt svar ännu.
  /Totte

 35. Kent Forssgren

  Vad vore TCS utan Slabadang

 36. Staffan D.

  Ja, Ann L-H har rätt:  Vi har det bra. Sverige är jämfört med de flesta andra länder i nuläget en skyddad oas — ekonomiskt t.ex.  Statsmakten går inte i konkurs, som så många andra länder.  Att det sedan finns problem, det är en annan sak.  Ni är gudlösa, och därför dör ni ut.  Men so what — det är er huvudvärk.  Lever man ”kristligt”, så att man inte kommer i konflikt med lagar eller förordningar, eller får familjelivet förstört, har man det bättre än förmodligen alla föregående generationer.

 37. Micke Johnsson

  Slabadang #26
  När ska du(vi) föra ut dina tankar om demokratin utanför TCS? Jag är med, jag kan stå bredvid, bakom eller uppepå(skånska)   🙂

 38. #26 Slabadang – Du är bra!
  Vad tycker du vi skall göra? Politisk handling krävs! Men hur?
  Om SD får över 6% så borde väl ett verkligt ”demokratiparti” få det dubbla!

 39. #23 Kent
  Gamla vacciner konserverades med ett kvicksilversalt – tiomesal.  Detta är numera förbjudet! Användes dock i det framhastade svininfluensavaccinet förra året i Sverige (ej i andra länder). Jag har personliga kontakter inom ”vaccinbranschen” som blev mycket upprörda över att tiomersal fick användas. Inoff inom vaccinindustrin anser man att tiomersal som sprutades in i babykroppa har orsakat skada. MEN DETTA ÄR NEDTYSTAT. Som alltid måste man gräva djupt för sanningen!! Inte minst innom klimatområdet!
  Jag kollat alltid att de vacciner jag tar ej innehåller TIOMERSAL (”mer” som i mercury= kvicksilver).
  OT tror jag mycket på det nyligen noterade Uppsala baserade vaccinbolaget Isconova.

 40. Olaus Petri

  M.SC.Eng # 39
   
  Har du inga kontakter branschen som kan fixa fram lite Tribalosal så att vi kan massvaccinera UI? 🙂

 41. Jan-Erik S.

  M.Sc. Eng. #38:
  ”Demokratipartiet” skulle definitivt få min röst.
  Ett parti grundat på kunskap och sunt förnuft.
  Tekniskt och ekonomiskt skolade UTAN PK-svammel skulle vara företrädare.
  Slabadang en given talskrivare.
  Maggie kommunikationsminister med avseende på utformning av muntlig kommunikation.
  Gör ett upprop…fullständigt övertygad om att det finns massor av kunnigt folk ”out there” som skulle hänga på.
  Läser man tidningarna så är ju absoluta majoriteten skeptiska till CO2 som klimathot.
  Tror på  minst 10% röster 2014.

 42. tty

  Uffeb #3
  Både november och december var torrare än normalt så, nej snöhögarna därute går inte att förklara med större nederbördsmängder.
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/nederbord
  Ett tips: det snöar bara när det är kallt.

 43. Esko Polvi

  Staffan D #36Your philosophy works if you stick your head in the sand,accept the lies that are fed to you, do not care about the less fortunate inthe world, and do not care of the impact on the future generations. I guess in Sweden lot of people are accepting the level of  “lagom bra” as the yard stick and only worryingabout if the neighbor has gotten ahead by more than “lagom” instead of  striving for the maximum capability of theSwedish society. I can never dumb myself to the level that I can accept the substandard scientific arguments and the lies the global warming alarmists aretrying to feed me and at the same time accept paying them for fooling me throughhigher taxes, and energy prices that will impact everything else in oursociety. Any God loving people should never accept living under the false environmentalGods.

 44. Slabadang

  tty! 🙂
  Kom inte med så där enkla sanningar det förvillar folket! 🙂
  Metoffice och parlementet får ett antal frågor de inte vill svara på.
  The Meth Offices chef Napier kommer få ljuga sig friskare än någonsin för att bortförklara foljande orimligheter motsägelser.
  Han får nog ta hjälp av CRU för att dra ihop en story och en ”oberoende utredning” av denna nya ”Methgate”. Kanske Milliband bröderna skall utnämna Oxburgh eller kanske Anreas Carlgren och Lillieskiöld som ”oberoende”? Att Corbyn och även andra slagit ”Mythoffice” genom att tillhöra en helt egen elit i prognoser har fått de AGWkorrupta springpojkarna att skita på sig i otakt.R Harrabin på BBC förvärrade situationen genom att inte tänka efter först när han skulle använda public service för att skönmåla och bortförklara Methoffice inkompetens.
  Frågorna från GWPF är enkla raka och djävligt relevanta.
  http://wattsupwiththat.com/2011/01/06/metoffgate-the-questions-begin/#more-31039
  Frågorna

 45. Slabadang

  Micke och Mats C Eng.
  Jag har fått ihop finansieringen av ”tittarnas television” men inte mina egna högt ställda villkor för redaktionen/ledningen av den.Villkoren är att den skall vara dokumenterat tvärpolitisk med endast de grundläggande demokratiska ordningsfrågorna och deras värde som gemensamt fundament för verksamheten.
  Svensk media är en liten ankdamm och alla är rädda för att utmana varandra.Eftersom ”guilt by association” går före det sakliga innehållet idag så är det en hel kedja av ömsesidiga förtroenden som måste byggas upp. Folk som ser annars ser sig som ideologiska motståndare måste hitta en gemensam demokratisk nämnare.En process som också har sina erfarenheter och slutsatser att dra. 🙂
  Samtidigt är jag säker på att det kommer att bildas ett nytt parti i en form eller annan.Men ska partiet vara framgångrik och förtjäna den så krävs en väldigt sträng diciplin att inte ge sig hän åt åsikter i olika frågor utan vara trogen att slåss för demokratins funktioner och inte vilka beslut som fattas utan säkerställa de demokratiska villkoren för HUR de fattas HUR de granskas och VAR den demokratiska makten insynen och kontrollen sker… sen kan vi rösta om själva sakfrågorna var för sig. Vem har röstat fram Rockström? Vem granskar SEI?

 46. ThomasJ

  Varför inte fråga Moonbot… erhm Monbiot ska dé vara… 😉
  http://autonomousmind.wordpress.com/2011/01/06/when-will-george-monbiot-acquaint-with-the-truth/
  Mvh/TJ

 47. Slabadang

  SVTs dokumentär om kärnkraften!
  Att behandla ämnet som SVT VALDE att göra är bara ett i raden av bevis på att de är etablissemangets trutförlängare och trogen i första hand MP.Att inte en enda gång nämna det hundra procentiga ansvaret som lett till ett systematiskt sabotage för alla grundförutsättningar till en långsiktig energiproduktion är som om att ge råd om resväg från Stockholm till Malmö utan att nämna E4 an.I tittarnas television börjar vi med i smma ämne att besöka B dahl Olof Johansson Garthon dahleus och Carlgren och överlämnar en räkning från svenska folket på en första avbetaning på 100 miljarder för uppkommen ekonomisk skada. 🙂

 48. Labbibia

  Slabadang # 45
  En första demokratisk gemensam nämnare kunde kanske vara att alla ställer sig bakom kravet på en ”verklig” författningsdomstol, värd namnet, och återinförande av tjänstemannaansvaret?
  Någonstans måste man ju börja.

 49. Slabadang

  Labbibia!
  Om du framför det kravet så försvinner 80% av sossarna direkt eftersom de i ryggmärgen istället för dess grundläggande funktion har associationer till ”USA” och där finns INGENTING av värde förstår du. 🙂 Men du har rätt i att det går banne mig inte att upprätta en tryggare demokrati utan att ta begreppet i sin mun. Vi har bara pinsamma ursäkter till motsvarigheten.Men jag hävdar att det är främst de gamla betongsossarna med deras korporativistiska syn på ”demokratin” som utgör motståndet.Många yngre sossar lystrar till idèn.

 50. Labbibia

  Slabadang
  Tja…jag är ju ”egentligen” sosse, och jag lär inte försvinna! 🙂
  För övrigt håller ju sossarna på att försvinna redan, partiet gör sig mer och mer omöjligt bland vanliga, hårt arbetande människor, som insett de blivit ”mjölkor” åt alla de som hellre stannar hemma från jobbet…….

 51. Torsten Wedin

  Labbibia:
  Problemet med socialism är att så småningom tar andras pengar slut.
  /Totte

 52. tty #42
  Kloka ord från dig. Men kanske välkända för de flesta.
  10 mm regn brukar man översätta till 10 cm snö om vädret gör att nederbörden faller som snö. Och med hård vind så kan 10 cm snö ställa till med elände i t ex Skåne.
  Men vi kan avsluta våra väderdiskussioner där. Det börjar bli alltför elementärt för att intressera någon.
  För övrigt anser jag att det lokala vädret kan bli nästan vad som helst trots att den globala temperaturen ökar i långsam takt,  trots tillfälliga skutt upp och ner.
  Vad det nu beror på?
  Jag tvivlar på att det beror på förändringar i kosmisk strålning över utvalda delar av klotet.
  Och passa er för om de nya lågtrycken tar en ovanligt sydlig bana. (på grund av fortsatt negativ NAO) Då kan det bli både blötsnö och underkylt regn i södra Sverige.

 53. Staffan D.

  Lörpöttely, Esko-43!  Det bättre nu än på 1900-talet:  Första världskriget, Andra, 1968…  —  Den globala upphettsningen är inget att oroa sig för;  i nuläget verkar det mera som att vi borde vara rädda för en ny istid.  Och det där inser folk!  Och alltså politiker, så småningom.  — Finland har varit bättre än vi, ett tag, men hur går det nu, när man har Euro’n som betalningsmedel?  —  Mycket positivt idag är väl internet, som gör att man inte är beroende av svenska tidningar, och alltså den svenska debatten.  Världen ligger öppen…

 54. Staffan D.

  ”Republicans kill global warming committee” —  The Select Committee for Energy Independence and Global Warming, skapad av Nancy Pelosi år 2006, har avslutats under det nya republikanska styret.  Det hade pratats bland republikanerna om att hålla kommitten vid liv, så att den kunde användas för att driva med klimatförändringsfolket och ’forskarna’, men ledningen ’put the kibosh on that idea’.
  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/06/republicans-kill-global-warming-committee

 55. Michelangelo

  #54# Bra start !

 56. Torsten Wedin #51
  Kul tanke. Och med motsatsen får några så mycket att dom med glädje skänker en del av sitt överflöd till några få och trevliga behövande…

 57. Esko Polvi

  Staffan D # 53Gratulerar om du kan ligga under korkeken och lukta pablommorna.#54 – This is one of the results from our grass root effortsto expose the global warming scam. The November election result told anyone whowants to have a future as a politician that they better start listening to uspeople or they will be booted out.

 58. Esko Polvi
  Märker Du att, Du kunde ha haft nytta av ”tvångssvenskan”, när Du nu på engelska, försöker få en näbb med i spelet på denna blogg ?

 59. Staffan D.

  ”Den svenska kronan tävlar med schweizerfrancen när det gäller att ha ”trygg hamn”-status, skriver Financial Times … båda länderna har ihållande bytesbalansöverskott … Enligt Riksbanken är de svenska bankernas exponering mot de fem perifera EMU-länderna bara två procent av BNP, jämfört med 10 procent för Schweiz. Vidare har oron kring Sveriges exponering gentemot Baltikum sjunkit undan i betydande grad”.  (Dagens Industri idag)
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=282975&rlt=0&pid=224053__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

 60. Genialiskt  skrivet  Slabadang #26.
   
  Vill  upplysa  att  redan  så  håller  Partiska  SR – SVT – SVD-  Aftonbladet  -Expressen – DN – TT  +  alla  dessa  totalt  hjärndöda media  Svansar  på  att   DÖ  ut  därför  att  jag  läser  dom  inte  längre  sedan  flera  år  tillbaka eller  tittar  eller  lyssnar  då  jag  numera  bara  läser  Bloggar  från  Demokratiska  Världsmedborgare  via  internet!!  #L#
  http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/u

 61. Ett  gott  tips  är  att  betrakta  ovanstående  mediabolag  som  vilken  partisk  köpt  personlig  blogg  och  som  du  som  demokratisk  Världsmedborgare  måste  ignorera   så ATT dom  dör  bort  från  frihetens  Nya  Sweden – Amen,