Klimatalarmismen skapar allvarlig klimatångest och psykisk ohälsa

klimatangest

I en välmatad artikel av Paul Driessen på WUWT tas problemen med klimatångest upp. Det har ju länge påpekats – inte minst från psykologer – att alltfler människor drabbas av ångest, depression, sömnsvårigheter och t.o.m. självmordstankar i samband med sin fruktan för att jorden skall gå under.

Anställda på US Fish and Wildlife Service erbjuds betald tjänstledighet för att gå kurser och få psykologisk behandling för sina besvär. Problemen är tydligen stora inom just den byråkratin. Men Driessen nämner en lång rad artiklar som tar upp samma problem för andra grupper av människor.

”Krisen för mental hälsa i klimatet” påverkar redan människor som har ”förlorat allt i förvärrade klimatinfernon”, hävdar en NASA-forskare och klimataktivist som är säker på att vi står inför ”slutet på livet på jorden som vi känner det.” Han är inte ensam om att vara övertygad om att varje extrem väderhändelse och ekologisk katastrof idag beror på eller förvärras av fossila bränslen och utsläpp från jordbruket.

Redan innan de tvingades utstå Covid-inducerade lockdowns tog nästan 20 % av amerikanerna antidepressiva och andra psykiatriska droger, några kopplade till påskyndande våldshandlingar; en tredjedel av gymnasieeleverna upplevde långvarig ångest, depression och hopplöshet; och nästan en av fem tonåringar hade övervägt självmord.”

”Klimatsorg är verklig”, insisterar självutnämnda experter, och den sprider sig snabbt bland unga människor. ”Framtiden är skrämmande”, sa 77 % av 10 000 ungdomar i åldrarna 16-25 från USA och andra länder till ”klimatångest” och ”klimatdepression” berättar utredare. Många barn har klimatmardrömmar.

Föräldrar fantiserar om att döda sina barn, över rädslan för en ”klimathärjad framtid”. Föräldrar, tonåringar och till och med barn överväger i allt större utsträckning självmord.

Men som Driessen noterar:

Det finns inget tal om program för att hjälpa anställda (inom FWS) att hantera inskränkta livsmiljöer och förstörelse av habitat för vilda djur som kommer att bli resultatet av miljontals vindkraftverk, miljarder solpaneler och tiotusentals mil av nya överföringsledningar, på grund av ”netto noll”-policyer implementerade i namnet att avvärja ”klimatkrisen”. Uppenbarligen erbjuder inga program betald ledighet för att delta i ”konservativ stolthet”-kampanjer eller studera jordens historiska istider, varma perioder, små istider och decennier långa torka.

Vi har ingen klimatkris. Däremot har vi en kris orsakad av den alarmistiska och felaktiga rapporteringen om klimatet.

Media och politiker måste sluta att påstå att det sker alltfler extremväder med stormar, orkaner, översvämningar, accelererande havsnivåhöjningar och extrema värmeböljor över hela jorden. För det gör det inte. Och informera om att den globala temperaturen inte ökar i en accelererande eller farlig takt. Vore inte en saklig information om väder och klimat ett bättre motmedel mot sådana här klimatrelaterade ohälsoproblem?

Jag tvivlar inte på att många människor, inklusive många barn, har fått och får psykiska hälsoproblem. Detta är en allvarlig sak. Och jag tvivlar inte på att de flesta av dessa ohälsoproblem är direkt orsakade av en närmast kriminell propaganda i TV, radio, tidningar, myndigheter och i skolan.

Ingemar Nordin

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Mycket insiktsfullt Ingemar, det är inte klimatet som är det stora hotet utan den extrema politiskt betingade klimathotsagenda som Guterres med flera företrädare för den så kallade eliten bedriver.
  När kommer ansvarsutkrävandet och finns det någon tillräckligt stark utan smuts på händerna som kan utkräva ansvar?

 2. Lars Thorén

  Bra Ingemar! Ungefär som med 50 år gamla Fukushimas haveri vid tsunaminkatastrofen. Kärnkraftverkets härdsmälta skadade ingen men rädsla och okunskap med tillhörande hysteriska evakueringsvåg dödade väldigt många.

 3. tompas

  Att vissa människor får psykiska hälsoproblem på grund av att klimatet förändras, vilket det alltid gjort, beror i hög grad på att dessa människor förlitar sig på ensidig propaganda som utbasuneras från media. Om dessa människor i stället hade tänkt ett varv till och sökt information själva, så hade utfallet blivit ett annat. Men det har de inte gjort. Man kan ju fråga sig varför, eftersom informationen finns fritt tillgänglig för den som söker den. Kan det bero på ren slöhet eller beror det måhända på ett uselt intellekt?

 4. Micke Lindström

  Man borde ge ut en reviderad version av Elsa Widdings bok och massdistribuera den likt Ikea eller Biltemas kataloger. Den reviderade versionen bör på pedagogiskt sätt kunna förklara hur det egentligen ligger till ”klimathotet”.
  Största faran ligger hos maktgalna politiska institutioner som inte vill oss väl.

 5. Lasse

  Överdrivna och osannolika berättelser om vad som väntas hända med klimatet ”om inget görs” skrämmer.

  Överdrifterna skall motivera till späkelse och offer av delar av vårt välstånd.
  Vår tids religion.

  Frågan är om detta går att stoppa med kunskap om bakomliggande naturliga frekvens ?
  Den vägen vill jag följa-kunskap och upplysning.
  Det var väl detta som tog död på förra religiösa perioden?
  Avlatsbreven var väl bara ett sätt att hålla makten nöjd även då? 🙂

 6. Svenska naturskyddsföreningen sammanfattar det väl -” har du klimatoro så visar det att du är empatisk och smart”.

  Det märkliga är att vi idag har en samhällelig agenda – att skapa oro och ångest för att acceptera dom nödvändiga förändringarna.

  Politiker och media vill framstå som goda och empatiska men hade dom haft förmågan till insikt och att kunna höra sig själva hade dom förfasats – och som om det inte vore nog…dom riktar in sig på barnen!

  Dom uttalar sig dessutom som att dom vet sanningen om klimatförändringen – trots att forskarna i underlagen till IPCC:s alla rapporter i många år påtalat att dom själva inte vet – där brister rockström och media fullständigt.

  Dom motsägelsefulla budskapen haglar från svt och tv4 – samma programledare kan i samma nyhetssändning längta efter sol och värme med glada miner för att i nästa stund med bister min förklara att isbjörnarna inte klarar värmeböljan eller att det aldrig varit 40 grader varmt i Cordoba i juni ( fastän att det är i den månaden det tillhör vanligheterna )..

  Klimatvetenskap har blivit makt, skådespel och agendor – långt från vetenskapen…och barnen och dom sköra offras.

  Det senaste årets hårdkörning för att sudda ut klimathistorien förskräcker – i min värld är det sista steget innan samhällskatastrofen och den yttersta dagen.

 7. Hans Schultz

  Tre länkar där läraren kan hämta uppgifter för att skrämma våra barn. Det finns många flera.

  https://www.so-rummet.se/kategorier/geografi/miljo-och-hallbarhetsfragor/klimatforandringar-och-global-uppvarmning

  https://www.so-rummet.se/lektioner-och-lararmaterial/lararhandledning/vad-ar-problemet-med-klimatet

  https://www.so-rummet.se/content/nar-klimatet-andras

  / Gammelfarfar

 8. Lennart Bengtsson

  Det rör sig om en tragisk version av inbillad oro. Är man krasst lagd, kan man bara konstatera att även detta är en konsekvens av Darwins lag om ”survival of the fittest”. Är man okunnig, lättsuggererad eller korkad eller allt på en gång så är det inte mycket man kan gör på kort sikt annat än att rikta allvarsord till alla aktivister som utan grund skrämmer upp enkla själar. Extra stort ansvar har här massmedias sensationsjournalister. På lång sikt är det nödvändigt att förbättra utbildningen i fysik.

 9. Sören G

  SF-författaren Ray Bradbury känd för bl.a. ”Fahrenheit 451” och ”Invasion på Mars” skrev också en novell om människans undergång.
  En spådom eller förutsägelse om att mänskligheten skulle gå under vid en viss tidpunkt hade etablerat sig hos den vuxna befolkningen.
  För att bespara barnen det hemska som skulle komma att inträffa kom man överens om att döda alla barn.
  Morgonen kom då mänskligheten skulle ha utplånats kom utan att något hänt, utom att alla barn hade dödats. – Det var alltså det som var spådomen. Mänskligheten gick mot sin undergång då det inte fanns några barn mer.

 10. UffeH

  # 7
  SO-rummet samhällsvetenskap och religion är det som hittas där och det är väl symptomatiskt för hela ”klimatfrågan”som drivs av forskare i dessa discipliner och även ”klimatdebatten” i MSM drivs på kultursidorna.
  Kollade lite snabbt efter en motsvarighet till SO-sidorna men fann bara en enkel sida där man planerade en och sökte kunniga att hjälpa till och utforma den, vet inte hur länge den sidan funnits men det fanns en epost om man vill komma i kontakt.
  https://www.no-rummet.se/

 11. Man kan fundera på om försvinnandet av de traditionella religionerna i västerlandet har betydelse i sammanhanget. Kanske har människan en gen som leder till religiösa föreställningar. Undertecknad är och har alltid varit absolut ateist, men i ljuset av uppkomsten av sekulära religioner som klimatalarmism, feminism eller veganism, har jag börjat tro att det är bättre för samhället i sin helhet med en mer eller mindre allomfattande mild klassisk religion. Troligtvis försvinner då grogrunden för de sekulära religionerna.

 12. Tänk om nyheterna i dag hade rapporterat om dom onormalt låga temperaturerna i USA, över nordpolen och i Sibirien och över stora delar av Atlanten – vem hade då ringt upp redaktionen..Fn..rockström..eller..?

  Tänk om någon påtalat att det pågår en kraftigt minskad avsmältning av glaciärer på Grönland, Island och Norge – sedan 10 år tillbaka.

  Tänk om nyheterna hade vågat ta upp diskussionen om ” the cold blob” i Atlanten.

  Jag minns våren 2022 när jag lyckades lura ut en, liksom jag, äldre pimpelräv och naturvän på isen utanför Karlskoga..i slutet på mars.
  Det finns väl inga isar nu sa han efter en vinter i stan och dagliga nyhetsrapporteringar om värmen – han fick en smärre chock när vi klev ut på 40cm hårdis…hur var detta möjligt efter alla rapporter om värmen?

  Jo, även kloka och intelligenta och reflektiva människor som hör värmepropagandan dagligdax kan få en sned uppfattning om sitt eget väder – trots att det pågår på andra sidan fönsterutan.

  Tänker man då på alla dom som inte interagerar med naturen så förstår man faran.

  Här i norr och generellt över NH hade vi en rejäl uppvärmning från mitten på 90- talet och en plötslig värmestegring i ytvattnet över norra atlanten – men dom senaste 10 åren har mycket hänt med utvecklingen av temperatur i hav och avsmältning på dessa nordliga glaciärer, en utveckling som aldrig nämns i nyhetssändningar.

  Min käpphäst om djurlivets utveckling i Arktis förvrider Svt till djupaste vetenskapsförnekelse – och särskilt minns jag förra årets rapportsändning med en klimatolog som uttalade sig om att arktiska fjällrävar numera blivit närmast tama och att dom dessutom trodde att dom fortfarande var kamoflerade när det var barmark längs den grönländska kusten.
  Maken till felaktigheter i ett nyhetsreportage får man leta efter – direkt propaganda om den gulliga fjällräven.

  Den typen av reportage borde fällas av granskningsnämden – men istället fortsätter vi att tvångsmatas i våra vardagsrum och i skolsalarna med denna fullständiga ovetenskaplighet.

  En samlad grupptalan mot svt:s hets och förvridning av vetenskapen hade varit mycket intressant.

 13. Lasse

  #10 På kulturen i dagens Ex Press:
  https://www.expressen.se/kultur/bocker/hur-kan-nagon-skriva-om-annat-an-klimatet/
  Hon som skriver om klimatet utgår från Svalbard.

  #8 Varför lämna fältet öppet för denna propaganda?
  Vetenskapen finns väl och har ett ansvar trots att det kan vara obekvämt .
  SMHI har kunskap som de tvingas undertrycka men som framkommer i deras kommentarer. Lyft fram andra orsaker till klimatvariationerna! Solens roll eller molnens!

 14. Lars Kamél

  En kris kan det bara vara om många människor dör och/eller stora kostnader uppstår på grund av skador.
  Den globala uppvärmningen har i stället räddat liv.
  Allt färre människor dör i extremväder.
  Kostnaderna för extremväder har minskat som andel av global BNP sedan 90-talet, så långt tillbaka som det finns data.
  Den globala uppvärmningen är raka motsatsen till en kris!

 15. Lasse #13,

  Kulturskribenten Jens Liljestrand verkar ju närmast vara hysteriskt troende: Alla skall skriva om klimathotet, överallt och alltid. Han har säkert drabbats allvarligt av den psykiska ohälsa med livsångest och sömnproblem som nämns i inlägget ovan.

  Är det alltför hårt och oempatiskt att inte tycka synd om honom utan att istället tycka att han för fasiken får skylla sig själv?

 16. PS

  #11 Lars
  Har samma tankar å det nog ligger en hel del i det. /P

 17. Lasse

  #15 Ingemar
  ”han får skylla sig själv”
  Det brukar jag säga om min omgivning när de inte tar till sig min bristande oro för klimatets utveckling.
  Det ingår inte i min filosofi att upplysa oupplysta om hur de har manipulerats om de inte vill .

  Men media bör hållas upplysta när de sprider felaktigheter.
  Därför är dessa kulturbärare som inte sprider fel utan bara ”känner” hopplösa fall.
  Offer och stackare!

 18. Åke S.

  Detta med psykisk ohälsa är rena tramset, det tar kanske 30 sekunder att ta bort en rädsla. ”psykisk ohälsa” är ett mentalt problem som ingenstans har att ta vägen! Sätt dit en pol till avsiktligt och swisch laddning drar iväg. Alla psykiska ”problem” ger vika för samma fenomen – 2 poler!!!!
  Även elöverkänslighet, om den betraktas som en apati, ger vika.
  Detta gör psykologen arbetslös, det är därför det mörkas, eftersom man kan göra det själv på kammaren. Urenkelt om man kan lära något på en halvtimme.
  Jag kan rabbla upp en massa terapier som grundar sig på samma teori, såsom EFT, Reiki, Satori, TROM. t.o.m Dianetics som är svår att göra själv…
  Lite mer tekniskt, tänk kondensator.

 19. Ivar Andersson

  För 50 år sedan oroade man sig för en ny istid, att oljan skulle ta slut och att folkmängden skulle öka så att fler svalt ihjäl.
  Vad kan vi lära av detta? Prognoser är så osäkra att max 5 år kan prognostiseras i bästa fall. Vem trodde 1973 att Berlinmuren skulle falla och järnridån rosta sönder.

 20. UffeH

  Klimatkrisen är väl att verklighetens klimat inte vill samarbeta med förespråkarna av sagda kris.

  För att då få stanna vid köttgrytorna trots klimatets ovilja att spela med gör att man är beredd att ta till alla knep som enstaka väderhändelser, skrämselpropaganda för att ge en falsk bild av att klimatkatastrofen är nära förestående trots att man vet att andra mår dåligt psykiskt, och trots att klimatet är som alltid varierande.

  Man är beredd att kasta ut barnet med badvattnet om det gynnar en själv och verkligheten är bara ett hinder i ”klimatforskarnas” värld av datormodeller.

 21. Håkan Bergman

  Peter Wennblad har en tänkvärd ledare i SvD idag,
  Omställningen är dömd att gå åt helvete.
  Bakom betalvägg men kan läsas i bibblans pressreaderversion. Kort kan man sammanfatta det som att titta på alla infrastrukturprojekt, löper dom över mer än säg fem år så går alla planer åt helv*te. Vad är det som säger att dom här galenskaperna man planerar idag ska lyckas bättre än Hallandsåstunneln, Citybanan, Förbifarten, Västlänken you name it. Vi måste nog börja med att lära oss av redan begågna misstag.

 22. Håkan Bergman

  Jag glömde Slussen och Öresundsbron, den senare gick väl rätt bra vill jag minnas liksom Stora Bältbron, Öresundsbron var ju rätt ifrågasatt kan det ha bidragit till mera skärpa hos planerarna?

 23. Karl Eider

  #11 Lars

  Frågan varför religioner finns har debatterats under lång tid. Det finns ett antal teorier. Och visst kan man se att människan har en fallenhet att tro på allt möjligt, som inte bara är religioner. T.ex. utomjordingar, spöken och andar.

  Här kan man läsa lite om olika förklaringar till vårt troende.

  https://www.psykologisktvetande.se/vart-behov-av-gudar.html

  ”Hur stor del av jordens befolkning som kan anses vara religiösa skiftar över tid och beroende på vilken undersökning som refereras till. Det brukar handla om procenttal mellan cirka 60 och 90, vilket får anses som en hög siffra då naturvetenskapen enligt många motbevisat existensen av gudomliga väsen. Av någon anledning håller många av oss fast vid en tro på något övernaturligt och psykologiska faktorer tycks spela in.”

  Olika teorier:
  – Människan börjar tro på övernaturliga krafter genom insikten om sin död.

  – En produkt av människans existentiella utsatthet.

  – Ett behov av svar och av tröst.

  – Evolutionärt grundade.

  Klimathotet kan nog passa in som surrogat, om man inte har något annat att tro på.

 24. Lars Cornell

  H B #21 ”Vi måste nog börja med att lära oss av redan begångna misstag.”

  Alla misstag är nya. ”… planeringen var verklighetsfrämmande från början.”

  • Biobränsle och biokol. Redan för hundra år sedan lärde somliga av oss att bioenergi finns det inte så mycket av. Det var kol och olja och senare kärnkraft som räddade Europas och Sveriges skogar den gången. Så är det nu också.

  • Hybrit i kombination med vindkraft och vätgaslager är verklighetsfrämmande. Blir ren katastrof. För tusen miljarder kronor, förstörd välfärd och miljö och av vindkraft ödelagda landskap kommer vi att påverka jordens temperatur med ungefär tio miljondels grader (*) om 80 år. Det är helt vettlöst.

  • CCS. Ambitionen är nog god. Men företrädarna saknar kunskap i algebra. Kostnaderna blir enorma och resultatet i form av påverkan på jordens temperatur blir obefintligt eftersom behovet av energi ökar. Men det är kanske tänkt, att till CCS skall vi använda kärnkraft.

  • Den svenska klimatomställningen uppfyller i stort sett alla kriterier för ett projekt som är dömt att misslyckas.

  ”Kognitionsforskaren Douglas Hofstadter har döpt fenomenet till Hofstadters lag: ”Allt tar längre tid än du tror, även om du tar hänsyn till Hofstadters lag”.”

  https://www.svd.se/a/BWvj6E/pourmokhtaris-plan-ar-domd-att-ga-at-helvete

  (*) Jordens temperatur kommer troligen att öka med ca en grad på 100 år. Om det råder god enighet. Av det svarar människan för kanske hälften, men om det råder ingen enighet. Sverige svarar för drygt en promille. Hybrit svarar av det för kanske 6%. Men sex tusen nya vindkraftverk, vätgashantering, ljusbågsugnar och allt annat kommer att öka koldioxidutsläppen. Så det blir inte mycket kvar.
  1 °C * 0,001 * <0,06 * 0,5 = <0,00003 °C.

 25. Lasse

  En sanning som nu har vetenskaplig grund.
  Vårt välstånd eftertraktas av allt fler och det innebär att globens befolkning kommer fortsätta öka sina CO2 utsläpp.

  https://www.expertsvar.se/pressmeddelanden/analys-av-30-ars-data-visar-att-befolkningstillvaxt-ar-den-framsta-padrivaren-av-okade-koldioxidutslapp/

  Tur att detta inte är så farligt!

 26. Ulf

  När jag säger i ett rum fullt av välutbildade människor att jorden värmts upp 0,13 grader per decennium de sista 40 åren, enligt satellitmätningar, så tror ingen på mig.
  Nej istället börjar det oreras om vintrarnas längd i Sverige, alper som smälter bort etc och att jag förnekar verkligheten som de alla ser.
  Jag inser att mentalt har inte människan kommit längre än för ett par tusen år sedan, trots alla fantastiska uppfinningar.

  Men som klimatrealist borde några enkla budord hamras ut. Ska man övertyga folk så måste budskapet vara enkelt.

 27. Fredrik Lundell

  #26 Ulf

  Håller med, enkla budskap ska det vara.

  I Sverige håller vi fortfarande på att återhämta oss från senast istiden, fortfarande landhöjning.

  Sannolikt att människans koldioxidutsläpp sedan 1850 i ringa mån kan ha ha höjt temperaturen, men inte chans att de olika värmeperioderna, holocen, den romerska och den medeltida kan ha gjort det. Alla kommer nog ihåg från grundskolan att vi hade medelhavsklimat fram till bronsåldern.

 28. Evert Andersson

  Koldioxid är osynlig, ofarlig i måttliga koncentrationer, lukt- och smaklös.

  Den enda detekterade skadliga effekten är påverkan på intellektet hos vissa människor, som helt tappar förståelsen för perspektiv och proportioner.

 29. #Karl Eider 23#

  Från din länk: ”Något som skulle kunna underbygga en evolutionär förklaring är ”gruppselektion”, sådant som medför fördelar för individer som är en del av grupp, vilket religioner utgör exempel på.”

  Om de flesta människor har någon form av tro på det övernaturliga tyder det väl på att det finns en gen som leder oss dit och då lutar jag åt förklaring i citatet ovan. Att uppkomsten av religionen skulle bero på dödsfruktan tror jag inte alls på. Vilda djur är mycket medvetna om vad döden är och de har ingen gudstro utan en väl utvecklad instinkt för att undvika att själva bli dödade, vilket självfallet beror på evolutionen.

  För några år sedan berättade jag på KU om en hares beteende. Jag satt högt upp på en stapel av halmbalar och passade på räv vid en stubbåker. En hare åt fridfullt 50 meter från mig. En räv dök upp långt bortom haren, vilket den genast såg och satte sig upp på harars vis för att ha koll på räven. Jag sköt räven, men kulan träffade för långt bak, vilket resulterade i att den sprang ett par hundra meter innan den dog. Strax därefter började den sparka våldsamt, vilket är en naturlig reaktion.
  Haren ignorerade knallen helt fixerad på räven. När räven blev stilla sprang haren i full fart fram till sin döde fiende och började hoppa och skutta i en cirkel runt denne. Det kan beskrivas som om haren dansade av glädje. Därefter betade den utan tecken på oro några meter från räven

  Ett annat exempel. Jag satt i mitt jakttorn. Två rådjur betade 50 m bort. Plötsligt reste de på huvudet och stirrade i riktning mot jakttornet. Det var en räv vilken jag sköt med min magnumstudsare som dånar nästan som en kanon. Rådjuren fortsatte att stirra på den döde räven utan att reagera för knallen. Några minuter senare gick de båda fram till räven och luktade på den för att snart återgå till att lungt äta.
  Här 4 foton av händelsen: https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=383579

  T.o.m kaniner som inte anses vara de mest intelligenta av djur kan omedelbart skilja på en levande och en död predator. På min gårdsplan sitter under natten ett 50-tal tama och halvtama vildkaniner. Ytterbelysningen är tänd hela natten. Om en räv eller iller dristar sig in på gårdsplan och jag ser den blir det det sista den gjorde i livet. Efter skottet går jag genast ut och kallar in kaninerna samtidigt som jag visar att fienden är död genom att flera gånger lyfta upp den och släppa den handlöst i backen. Kaninerna förstår att faran är över och de modigaste kommer fram för att nyfiket lukta och titta.
  Varken harar, rädjur eller kaniner är kända för att tro på vidskepelse.

  Iller och kanin: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/390093/3872944.htm

  Räv och kaniner: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/390093/3872946.htm

  Gårdsplanen med kaniner: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/390093/3872941.htm

 30. Karl E #23,

  Det är vår stora hjärnas fel att religion är viktig för människan. Experiment på djurs beteende visar att ju större hjärna desto större är förmågan (och därmed fantasi) att förespegla sig framtiden. En orm reagerar enbart på det den ser. Om en mus försvinner bakom en vägg så finns den inte längre och ormen tappar intresset. En katt kan däremot ligga lång tid utanför ett mushål och föreställa sig att en mus tittar fram i sinom tid.

  Människan har jämförelsevis en extremt god förmåga att föreställa sig framtiden och kalkylera med vad bytesdjur och fiender kan tänkas göra. Och då är inte steget långt till att människan också kan föreställa sig gudar, naturväsen och sin egen eventuella död. Utvecklingsmässig så har denna förmåga gynnat vår art mycket bra. Men ibland så kan det slå helt fel, som t.ex. föreställningar om en gudom och gudomliga straff om vi inte gör si eller så. Eller som i klimatets fall; helt ogrundade föreställningar om jordens undergång pga vårt koldioxidutsläpp. Här kan dock kritiskt tänkande och riktig vetenskap vara en bromskloss mot självdestruktivt beteende.

 31. Brutus

  #29 Lars M : Verkligen intressant! Helt nytt för mig.

 32. #Brutus 31#

  Tack ! När man levt ett helt liv nära vilda djur ser man på dem på ett annat sätt än den som inte gjort det. Vad som kanske inte är känt är att förutom de basala instinkterna har individerna också vitt skilda personlighetsdrag. T.ex tornuggleungar är till 98% ilskna och folkskygga, de andra är snälla och oskygga. Jag vet därför att jag i min kommun satt upp 13 bolådor för tornugglor. När kullen är stor blir bobalen blöt och kläggig av träcket. Ungarna får då infekterade sår på ben och mage. När de är drygt halvvuxna brukar jag plocka ut hela kullen och byta till nytt torrt bomaterial. Det fungerar bra, men är strängt förbjudet.

 33. Daniel Wiklund

  Har just sett vetenskapens värld. Om solstormar. Ett helt program om rymdväder utan ett ord om globaluppvärmning, om koldioxid, om hur människorna förstör planeten. Däremot om hur viktigt det är att forska om solstormar så vi kan vara beredda när det händer. Solstormarna kan orsaka katastrofala skador på stora delar av samhällen över hela världen. Idag har klimataktivister terroriserat stockholmstrafiken. Dom borde studera solen på mycket nära håll.

 34. tty

  #32

  ”När de är drygt halvvuxna brukar jag plocka ut hela kullen och byta till nytt torrt bomaterial. Det fungerar bra, men är strängt förbjudet.”

  Detta är ett gott exempel på att myndigheter inte förstår sig på hur djur fungerar. Fåglar är nämligen i stort sett helt oberörda av sådana ingrepp. Jag har satt upp nedfallna fågelbon och dito ungar på plats många gånger. Föräldrarna är skärrade medan det pågår men återgår snabbt till att mata ungarna som vanligt, ibland bokstavligen innan jag hunnit ta bort stegen. Detsamma gäller när man ringmärker boungar. Ingen negativ effekt har kunnat påvisas.

  Det lär vara kinkigare med däggdjursungar, förmodligen för att lukten är oerhört mycket viktigare för däggdjur.

  Och visst, djur är olika och har personlighet, i varje fall däggdjur och fåglar. Det vet alla som någon praktisk erfarenhet.

  #12

  ”en klimatolog som uttalade sig om att arktiska fjällrävar numera blivit närmast tama”

  Fjällrävar har alltid varit extremt oskygga för människor, det gäller ju f ö även för isbjörnar, men dem är man ju betydligt mindre benägen att gulla med. Fjällrävar är däremot nästan oemotståndliga.

  https://www.youtube.com/watch?v=0OaxZXizA0M

 35. Brutus

  #32 Lars M : Så är det säkert. Djur ”förstår” mycket mer än mman tror. Vi är nu inne på vår andra Perro de A E. (chien de l’eau espagnol) .Visserligen båda tamdjur, men väldigt olika personligheter. Intressant. Varje dag. För att anknyta till ämnet i viss mån: Urbaniseringen innebär att uppväxande barn inte får stoppa fingrarna i en kalvs mun. Ej heller sitta på ryggen på en ardenner. Man får inte dra upp en morot ur landet , nödtorftigt torka av jorden och knapra den i sig. Istället upplever man naturen som främmande, fientlig och farlig. Den intensiva propaganda som bedrivs om miljö- och klimatförstöring har man inget att sätta emot. Klart att den sk psykiska ohälsan ökar.

 36. #tty 34#

  Mer från mitt kriminella liv. Minervauggleungar lämnar boet alltför tidigt och blir lätta offer för kattor och andra predatorer. På min gård har jag satt upp en bolåda som tacksamt utnyttjas varje år av denna art. När det är tid för ungarna att lämna boet går jag en runda varje kväll och morgon för att plocka upp de ungar som sitter på marken. Jag föder upp dem inomhus på mjölmask och färs tills de kan flyga hjälpligt. Därefter placerar jag dem på vinden där föräldrarna brukar tillbringa dagen. De blir då matade omgående. Det fungerar varje gång.
  Vid ett tillfälle ringde en bybo mig och berättade att det satt två uggleungar på vägen utanför vederbörandes hus. Jag körde dit. Vi kunde inte hitta boet så jag tog hem ungarna och födde upp dem under ett par veckor. Mitt minervaugglepar adopterade dem omedelbart.

  Man hör ibland ”naturexperter” som varnar för att röra fågelungar därför att föräldrarna känner människolukten (sic) och då överger ungarna.

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/384819/3907636.htm

 37. Nr 32 Lars.
  Intressant med insiktsfulla harar!

  Själv hade jag en märklig upplevelse med en räv för några år sedan – jag var ute med min åldrande far och vi skulle leta upp hans föräldrahem utanför hyltebruk.

  Vi visste att bara grunden återstod och gick långt utefter en grusväg för att leta – efter någon timme började min far tröttna och vi beslutade att vända tillbaka med oförättat ärende..grunden var som uppslukad av snåren, trist.

  När vi vänt och gått ett hundratal meter tillbaka längs vägen så vände jag på huvet och blickade tillbaka – där vi hade vänt satt en räv i solskenet.
  Jag visade pappa räven och av någon anledning vände vi om igen och gick mot räven – den satt helt lugnt kvar och tittade på oss, till slut var vi märkligt nog alldelles inpå räven….då tog den ett långt skutt in bland snåren och när jag nyfiket glodde efter den, till liten nytta, såg jag till min förvåning att där – nästan helt övervuxen låg husgrunden vi letat efter.

  Såå, tack vare räven vet jag idag var pappas fäderneshus låg – och har kunnat visa min son, cirkeln sluten.

  Det var en märkligt stark upplevelse och jag å pappa pratade ofta om räven som fick oss att vända om igen.

  Kul att du jobbar med att främja ugglorna – jag gör samma men då är det oftast kattugglor och slagugglor.
  Ugglor är nyttiga och fascinerande!

 38. #Brutus 35″

  ” Den intensiva propaganda som bedrivs om miljö- och klimatförstöring har man inget att sätta emot. Klart att den sk psykiska ohälsan ökar.”

  Det stämmer precis.

 39. Nr 37 tty
  Jo, dom kan verkligen förefalla tama.
  När jag i ungdomens glada dagar tillbringade en del tid i Alaskas tundraliknande landskap så hade vi ofta lägren fulla av rävungar – helt orädda.

  Vi hade en revolver, 37:a magnum, som skydd mot närgångna björnar – en natt lyckades rävungarna stjäla ammunitionslådan och vi kunde följa patronspåret till lyan, där vi tillslut lyckades återfå det mesta av ammunitionen…

 40. Ulf Lindberg

  Att djur kan se skillnad på en ofarlig död räv och en levande farlig verkar rimligt, också att den kan känna saknad efter en död flockmedlem, men kan ett djur förutse sin egen död?
  Jag tvivlar på det eftersom det kräver en självreflektion som djur i allmänhet inte har.
  Därför är vetskapen om vår egen död en existentiell frågeställning inte ens intelligenta djur förmår att behandla.

 41. Björn II

  Min rädsla är att någon psykotisk klimatalarmist ska välja att ta med sig så många hen kan vid sitt självmord. Terror med andra ord. Det finns redan tendenser med stoppad trafik och fastlimningar. Det är en tidsfråga…

 42. foliehatt

  Bolund tar bladet från munnen.
  ”I det här fallet är det inget snack om att det är Miljöpartiet som drivit igenom det första klimatpolitiska ramverket och som fortfarande vill se att det blir en politik som gör att det fortfarande kan nås”

  Så – de partier som önskar bedriva miljöpartistisk politik ser till att försvara det klimatpolitiska ramverket.

  De partier som anser att deras egna politik är bättre borde arbeta för att undanröja miljöpartiets trojanska häst som heter det klimatpolitiska ramverket.