Klimataktiviteter i Helsingborg II

I Lördags morse skrev jag (lite sturskt) i en kommentar på Öppen Tråd: ”Jag är ute på demonstration idag. Jag har tagit av mig silkesvantarna och ersatt dem med handskar, för det är minsann ganska kyligt och grått här i NV Skåne. Nåväl, jag skall snart ta av mig en av handskarna och kasta den för att utmana klimathotarna på duell. Inte med pistol, men väl med argument. Och med en grön knapp på rocken. Fruktan är mitt vapen.  ”

OK, jag gjorde allt det där, men jag vet inte om det var några som blev rädda. Ingen från klimathotssidan antog min utmaning i alla fall. På ett småkallt och lite blåsigt Rådhustorg så var det kanske 15-20 personer samlade + ett antal förbipasserande som förvånat tittade på oss och rusade vidare in i värmen i någon affär.

Demonstrationen var superbt arrangerat av Sture Åström och medhjälpare, med en väl fungerande ljudanläggning, proffsigt utförda skyltar, sandwichsvästar, knappar, böcker och infoblad.  Nedan är programmet för eventet:

program mars HGB 2019

Jag utmanade våra motståndare på duell. Beskrev Klimatupplysningens roll att föra fram vetenskapliga artiklar om klimatet samt sakliga rapporter om energipolitiken. Samt poängterade storstadsmedias (inklusive public services) ointresse av att sätta sig in i fakta. De vet inte att 100-tals klimatforskare inte håller med om klimathotsscenariot, att det publiceras omkring 500 vetenskapliga och peer-reviewade artiklar i ansedda vetenskapliga tidskrifter per år. De vet inte ens vad IPCCs AR5, eller dess politiskt dikterade SPM, säger utan förmedlar istället en massa hitte-på om extremväder, polarisarna och havsnivåhöjningar. De får behjälpligt stöd av vårt alarmistiska SMHI för denna desinformation.

Som ett exempel på våra motståndares ovilja att möta oss i en öppen och faktabaserad diskussion så berättade jag om Peter Stilbs erfarenheter härom veckan. Han blev inbjuden till att delta till en öppen debatt om klimatet och arrangörerna letade förgäves bland tusentals välbetalda anställda på klimatforskningsinstitutioner i Stockholmstrakten för att hitta någon som vågade ställa upp mot en klimathotsskeptiker. Ingen vågade anta utmaningen utan programpunkten fick ställas in.

Vår utmaning kvarstår! Närsomhelst och var som helst. Handsken är kastad. Vad är de rädda för?

Nåväl, vi blev inbjudna att prata fem minuter med en av Helsingborgs Dagblads (HD) redaktörer, Sture och jag. Han förklarade att HD minsann inte hade några förutfattade meningar om vilka man skulle släppa in på sina debattsidor och krönikor. Men att han inte hade hört annat än att det fanns en totalt överväldigande majoritet bland forskarna om att klimatkatastrofen stod inför dörren. Sture förklarade i detalj om hur myten om de 97 procenten hade uppstått. Och jag drog min upplysning om 500 klimatvetenskapliga artiklar per år, och att inte ens IPCC trodde på ökande extremväder eller smältande polarisar i närtid. Men han verkade inte riktigt kapabel att ta till sig den informationen. Att hela mediasverige skulle ha fel i sin parallella verklighet om en nära förestående klimatkatastrof verkade nog rätt otroligt i hans öron. Men han lovade att vara öppen för faktabaserade inlägg (fan tro’t). De fem minuterna hade dragit ut till 25 minuter. När vi skildes så utlovade jag ett tvåtimmars seminarium där jag ställde upp helt gratis för att informera deras journalister om klimatfrågan. Tveksamt om de nappar.

Så blev det dags för en sen lunch på ett närbeläget etablissemang. Trevligt och gott. Därefter ytterligare ett par tal innan det var dags för hopplock och hemfärd.

Ett stort tack till alla tappra själar som ställde upp! Det var en bra början.

Ingemar

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Droppen urholkar inte stenen med dess kraft utan med dess uthållighet!
  Bra jobbat Ingemar.
  Ni med SVD kan på debattsidan läsa en psykolog som vill se åtgärder så världen inte går under:
  https://www.svd.se/darfor-har-miljororelsen-misslyckats
  Ni kan även skriva en kommentar under hans oroskapande artikel.
  Vad lever psykologer på?

 2. Anders

  Vill bara ösa beröm över Sture, Ingemar, Kevin, Ingvar, Jan och Mats för att ni bokstavligen tar bladet från munnen och sprider klimatfakta och klimatsans bland vanligt folk!

  Själv ska jag försiktigt öppna upp i en annan del av landet med att sätta på ett grönt gem på rockslaget…

 3. Rolf Mellberg

  Bra jobbat !!!

  Jag vill spinna lite på ETC:s nedräkning till domedagen, idag 675 dagar kvar, scrolla ner lite på sidan här:

  https://www.etc.se/klimat/vad-hander-om-800-dagar

  Hur skulle det vara om skeptiker ägnade sig åt svart humor, d.v.s. låtsades vara tolstollar som trodde att jorden kommer att gå under om 675 dagar. Folk skulle ju inom ett par sekunder inse att det var ett sarkastiskt skämt men humor kan vara ett bra vapen och locka folk att stanna och tänka till.

  ”Aktivisterna” får väl gå till Myrorna för att hitta passade kläder som för tankarna till kärnkraftsmotståndet på 80-talet?

 4. Lasse

  #1 forts
  Kallt och blåsigt i Syd.
  Bra för elproduktionen vid Jyllands vindkraftverk-sämre för deras ekonomi.
  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
  Såg på Vasaloppsstarten där de påstods släppa loss krafter motsvarande ett kärnkraftverk.
  Stämmer det?
  15 000 pers. Kärnkraftverket ger 1000 MW. 66 KW/person.
  Verkar vara en överskattning av de krafter som släpptes loss!

 5. Rolf Mellberg

  OT

  Såg en film som kan vara lämpligt att sprida i sociala media:
  https://www.youtube.com/watch?v=zMLuBxGpx54

  Personligen skulle jag låta följande kommentar bifogas filmen:
  Huvudskälet att sprida denna typ av ”altertiva narrativ” är att den handlingen utgör en skarp protest mot massiva mediala ensidighet som råder i den här frågan. Yttrandefriheten i vårt samhälle är idag i praktiken hotad genom en oerhört obehaglig stigmatisering av oliktänkande.

 6. Från Jo Nova
  http://joannenova.com.au/2019/03/huge-week-in-perth-plimer-archibald-abbott-nova-libertyworks/

  Brazil’s New foreign minister has said that climate change is a Marxist plot and he is right. Hear the whole story of Global Warming Hysteria including its dark Nazi origins. Australia is destroying itself for not good reason. Increased CO2 is wholly good.

 7. Christer Eriksson

  Tack för att ni sprider ett ljus i mörkret.
  Det är mycket märkligt att media fullständigt springer gatlopp för att intervjua en 16 åring med små kunskaper om klimatet,men nonchalerar forskare med kunskaper om klimatet.
  Men å andra sidan säger väl det allt om medias kunskaper om klimatet.
  Det är en sanning som gäller och inget annat.
  Ve den som säger något annat

  Christer Eriksson

 8. Rolf Mellberg

  #4 Lasse

  Det var nog i högstadiet jag la på minnet följande:

  Om en 75 kg tung person springer uppför en trappa och vinner en höjdmeter per sekund så utvecklas en hästkraft (=0.75 kW). Sedan dess har jag undrat hur många sekunder en elitidrottsman skulle klara att utveckla en hästkraft på detta sätt.
  Ska man hålla på i fem timmar så skulle jag gissa att 0.2 – 0.3 kW vore en rimlig effekt per skidlöpare.

  D.v.s. ca en 250:ndedel av de 66 du angav. Journalister är kompletta idioter.

 9. Sören G

  #7 Christer Eriksson
  Hörde på nyheterna i radion att Merkel hyllar Greta i Tyskland. Var inte hon utbildad naturvetare, Merkel alltså?

 10. Olav

  Stort tack Ingemar för att du gjort allt som varit möjligt i Helsingborg.
  Att bara 15-20 personer mött upp för att stödja dig visar väl ändå att det knappast finns något hopp för Sverige. Önskedrömmen för våra makthavare är fullkomlig:

  Folk är villiga att beskattas till nära döden för vår tids största lögn: De rika kommer i allt större utsträckning att få åka i sina vrålåk på el, subventionerad av de som inte kommer att ha råd med bilar när bensin/diesel utfasas.

  Det socialdemokratiska Sverige är också villigt att sitt land utvecklas till att bli ett av Europas ojämlikaste i ekonomiskt hänseende för att ”rädda” ett klimat som på intet vis är i behov av att räddas.

 11. #7 Christer

  >Men å andra sidan säger väl det allt om medias kunskaper om klimatet.
  Nu handlar det ju i grund och botten inte om klimatet utan att på klassiskt vis skrämmas
  med något som fordrar en Global ”Regering”.

  Metoden är ju väl beprövad inom olika kyrkor.
  På min website finns 2 dokument som klargör detta med all önskvärd tydlighet

 12. Olav

  Gällande Vasaloppet:
  Är det inga inbitna klimatstroende som funderar på om sändningen på teve just nu är inspelad för typ 10-15 år sedan?

  Hur får de det annars att gå ihop med den ”klimatvetenskap” som presenterades av SMHI något år efter millennieskiftet? Ett Vasalopp anno 2019 skulle ju vara en omöjlighet.

 13. Skogsmannen

  Lite ordning är det i alla fall i EU-parlamentet. Klimat-Greta portad till vänsterns förtret!

  https://www.etc.se/klimat/malin-bjork-skandal-att-eu-hogern-portar-greta-thunberg

 14. Ernst Herslow

  Bra jobbat av Skånegänget! Det ska bli spännande (eller kanske inte) att se om HD överhuvudtaget nämner något om arrangemanget.
  Apropå journalisters oförmåga att ta till sig fakta och förstå vad den vetenskapliga metoden går ut på: det gäller uppenbarligen även för lärare. Författarna till denna artikel utgör skräckexempel på vilken ovetenskaplig propaganda som pågår inom skolan.
  https://lararnastidning.se/tillat-att-eleverna-strejkar-for-att-stoppa-klimathotet/
  Som gammal skolfux blir man mörkrädd, något som även alla föräldrar med barn i skolan borde bli.

 15. Ann lh

  # 9 Sören G.
  Merkel, ängeln, har kvalificerad naturvetenskaplig utbildning, disputerad, från Sovjet. Klart att hon vet vad det handlar om, eller inte handlar om. Kom ihåg att hon var miljöminister i det enade Tyskland i början på 1990t och att hon ledde COP1 i Berlin, då u-länderna fick fritt fram att utvecklas utan restriktioner, medan i-länderna skulle straffas för att de utvecklats. Att hon hyllar Greta stärker endast att klimathotet inte är grundat på vetenskap utan på politiska mål att utjämna dvs sänka i-länderna.

 16. Arne Nilsson

  # 14 Ernst Herslow Hur står det till på redaktionen på Lärarnas Tidning? Kunskap verkar inte stå högt i kurs där. Ibland ser jag debattörer som vill att lärare och rektorer ska bestämma i skolan och inte som nu, politiker. Läser man artikeln i tidningen så framstår ju inte lärarnas egen organisation som några ljushuvuden direkt. Huvaligen.

 17. jensen

  Jag håller fullständigt med lärarna enligt deras rubrik. Stoppa klimathotet.
  Följ i stället vetenskapliga principer, om de vet vad dessa innebär.
  Lärarna har mycket att lära.

 18. Björn

  Apropå domedagen, läs under SVTs nyheter: ”Nya fynd visar vad som hände när Golfströmmen stannade”. Reportage från den nya TV-serien: ”De nya svenskarna”. För 8200 år sedan var det varmare än idag, men så hände något som gjorde att det plötsligt blev mycket kallare i samband med att Golfströmmen slöade ner. Nu finns det de som tror att detta kan hända igen, men av en annan orsak, nämligen ”klimatförändringarna”. Men hur förklarar man att det var varmare för 8200 år sedan?

 19. Göran J

  Jättebra jobbat ni alla som deltog i Helsingborg. Ni är verkligen ett föredöme för mänskligheten.
  Jag undrar vad skolan berättar om när man är inne på fotosyntesen och växternas förmåga att tillverka vårt syre utav CO2.
  Utan CO2 så dör vi, ty syret tar slut när inte växtligheten tillverkar det längre. Detta borde Greta och hennes tillskyndare ha lärt sig i skolan. Men det är klart skolkar man från skolan saknas kunskapen och man grips av ångest.
  Den enda frågan man egentligen ska ställa till den Alarmistiska sidan är om dom vet varifrån syret som vi andas kommer ifrån.

  Måste också slå ett slag för den här filmen som berättar om CO2 och hur CO2 skapar en bättre värld.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=177&v=GTeIkNud25I

 20. Christer Eriksson

  Aftonbladet varnar för att det blir besvärligt väglag för sportlovsresenärerna pga kraftigt snöfall.
  Men det är väl inget problem för klimatstrejkande skolungdomar, dom tar väl tåget pga klimatförändringen.
  Christer Eriksson

 21. eon

  #3 Rolf Mellberg

  Får mig osökt att tänka på Harold Camping och hans domedagsprofetsior.
  Efter dagen passerat var det givetvis många som skrattade och skakade huvudet åt hans nonsens, och givetvis kommer denna sortens personer alltid upp med en reviderad historia och ett nytt undergångsdatum efter utebliven undergång.
  Av någon anledning behandlades han helt annorlunda än de gröna domedagsprofeter i media.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Camping

 22. Sören G

  #18 Björn
  Det är inga nya forskningsresultat. Det kallas för 8.2 k-eventet och sätts i samband med att en stor isdämd smältvattensjö i Kanada tömdes genom att smältvattnet bröt igenom fördämningen. Det kan inte hända nu eftersom det inte finns någon motsvarande uppdämd issjö.
  Att det var varmare berodde på Milankovitch-cyklerna.

 23. Sören G

  På tal om Greta så är det ett väldigt enkelspårigt budskap hon har. Hon kräver omedelbart stopp för alla koldioxidutsläpp för att inte äventyra hennes framtid. Om man upphörde med alla fossila bränslen nu så skulle hennes framtid verkligen vara hotad.

 24. Ivar Andersson

  #23 Sören G
  När Greta slutar att släppa ut koldioxid via utandningsluften kommer hon att dö. Utandningsluften innehåller 100 gånger mer koldioxid än inandningsluften 400 ppm. Undrar om hon förstår detta?

 25. Thom Lindén

  Det var ju synd att jag missade detta arrangemang. Jag hade gärna varit med och stöttat. Skall bli intressant att se om den lokala tidningen Helsingborgs Dagblad rapporterat något. Förmodligen förbigås detta med tystnad. Annars har de sin redaktion vid just Rådhustorget! ”Men man kan ju inte täcka in allt” som det brulkar heta. Kritiserade en gång tidningens ensidiga rapportering till chefsredaktören då man hade en hel upplagda om klimatet och efterlyste lite andra vinklingar. Tror det var i samband med valet. Det var dumt! Av hans svar att döma träffade jag en öm tå och förmodligen är han nog fortfarande konvalescent.

 26. Rolf Mellberg

  Det jäser och bubblar av ilska, frustration och engagemang i kommentarerna på denna blogg. Som jag ser det mycket viktigt att ”klimat-totalitarismen” blir börjar brytas upp senast i maj, d.v.s. lagom innan EU-valet.

  Då tror jag att utvecklingen för arktis isar kan bli en nyckelfråga. Kolla här:
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20190302.png
  Om den svarta kurvan når även ovanför den röda och den turkosa inom 5-6 veckor får vi ett tämligen starkt case!
  (Förhoppningsvis ser kurvorna för isutbredningens yta också bra ut, och kanske fortsätter antalet spotless days att bli högt)

  Då kan vi skeptiker kräva att den tydliga återhämtningen av isen i arktis KAN TÄNKAS ha samband med solfläcksminimum och detta KAN INTE LÄNGRE UNDERTRYCKAS i den offentliga klimat-debatten.
  Detta då utvecklingen går HELT PÅ TVÄRS mot alarmismens förutsägelser. Och att ingen is har krympt på 10 år.

  Jag tror man bör fokusera på något som inte är för komplicerat om det ska bli ett genombrott i maj.

  Valborsmässofirandet skulle kunna bli lämpligt tillfälle att göra en större satsning??
  Samfällt på många platser.

 27. LarsF

  Kudos till alla som orkar stå på barikaderna.

  Kommer tillbaks till – var är filmen?

  Så alla, om och om igen, kan njuta och få alternativ att väga sin ståndpunkt mot.

  Jag ställde frågan förra veckan, och kunde ställt upp några kameror om det inte var planerat att filmas.
  Så utgår från att så skett.

 28. Peter F

  Hoppsan. Lennart Bengtsson har fått komma till tals i Expressen. Tyvärr bakom betalvägg.
  https://www.expressen.se/premium/nyheter/forskaren-om-klimathotet-ingen-anledning-till-oro/

 29. Daniel Wiklund

  OT Maria Wetterstrand var på tv-4 alldeles nyss och pratade om sin utredning om fossilfritt flyg. Hon skulle lämna över utredningen till din partikamrat Isabella L. Alltid dessa miljöpartister. Maria skäms när hon åker flyg. Hon åker mycket flyg, hon bor ju i Finland också. Maria sa att hon är tvungen att åka flyg, färjorna är ur miljösynpunkt inte bra heller. Det är synd om Maria som måste åka flyg som ju förstör våran planet. Hon har förstört min dag, de ord som kommer ur hennes mun är betydligt giftigare än koldioxid, hon har ju sett till att rena sin utandning från koldioxid.

 30. Tommy Dahl

  Något helt annat. Ser att Lennart Bengtsson får uttala sig i dagens nätupplaga av Expressen. Artikeln är bakom en betaltvägg så jag har inte läst den. Rubriken är dock lovande.

 31. pekke

  Tommy D. #30

  Ja, såg detsamma, tyvärr betal-artikel som sagt.

  https://www.expressen.se/premium/nyheter/forskaren-om-klimathotet-ingen-anledning-till-oro/

 32. Lasse

  #31 pekke
  Det hindrar inte dem i en ledartext för att hylla en 15 åring som tycker att vi vuxna sviker dem.
  Det går inte att få rätt om inte vetenskapen ger oss det.
  Kanske är ett steg på vägen lagt när forskningsmissar uppmärksammas!
  http://notrickszone.com/2019/03/03/while-bbc-corrects-faulty-reports-on-ocean-heat-german-media-happy-to-leave-audience-misinformed/#comments
  Polarforskarna skall samordna Arktisforskningen 2020. Kanske var 2018 års expedition, som det är välgörande tyst från (Inga alarm), lite för positiv för deras smak.
  Värre isläge än på länge och ingen sol på hela kalotten under en månad.
  Ni vet hur visan låter-Solen skall värma havet i Arktis när isen är borta.
  Det enda som värms är överkanten av molnen!

 33. Peter F

  Här finns Expressens artikel live

  https://www.expressen.se/tv/nyheter/jag-har-forsokt-att-fa-manniskor-oroa-sig-betydligt-mindre/

 34. Robert Norling

  Fyller på lite från artikeln med L Bengtsson i Expressen.

  ”Den svenska klimatdebatten är ”helt vrickad”, Donald Trump är ”mycket kompetent” och jorden mår förmodligen bra av att bli lite varmare.
  Möt Lennart Bengtsson, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och en av världens mest meriterade klimatforskare.
  – Jag kan säga utan tvekan att jag har satt mig in i klimatet mer än de flesta människor, säger han.”

 35. Lars Lundqvist

  #29

  Dags att utreda energiförbrukningen för alla serverhallar. Enligt P1s Klotet igår orsakar de lika stora CO2-utsläpp som flyget och deras energiförbrukning fördubblas vart 3e år, då alla ska lagra allt i molnen. Tillväxten har på detta området inga gränser.

 36. Inovus

  Apropå Klimataktiviteter,
  Ni följde väl Vasaloppet i går? Temperatur -3 och ymnigt snöfall. Varmaste året var 1959 med +12 grader i Mora och 2006 var det -8 grader där – enligt SMHI i alla fall. Ingen kommentar från Professor Rockström ännu.

 37. Robert Norling

  Just nu -4 grader i Texas.
  Det borde vara +7 till +20.

 38. Håkan Bergman

  Lars Lundqvist #35
  Men alternativet till molnet är att alla kör en egen datalagring, tror inte att det blir energieffektivare. Idag finns billiga laptopar med SSD-drivar som är mycket energisnåla jämfört med en desktop som klarar säker lagring och backup.

 39. latoba

  Läste följande av Tove Lifvendal i SvD 3 mars:
  ”Just nu befinner sig resandet i skottgluggen; en projiceringsyta för den samlade kollektiva klimatångesten. Tveklöst genererar en
  flygresa koldioxidutsläpp. Men resandet
  medför oändligt mycket mer, som exempelvis
  överföring av kunskap, prövande av förutfattade meningar, tillkomst av nätverk, vänskap
  och affärsrelationer, forskningssamarbeten
  och skapande av kulturella uttryck. Just nu
  genomför exempelvis nyhetsdelen i SvD resor
  för att kunna berätta om innovationer på miljöområdet. Hade människan begränsat sig till
  den ort där hon föddes, hade världen sett radikalt annorlunda ut – och var så säker – inte
  till det bättre.
  Men som vanligt när vi springer i flock slutar
  vi tänka; någon pekar ut ett fenomen, men orkar inte, alternativt aktar sig för, att dra resonemanget hela vägen. Hanne Kjöller gick mot
  strömmen och utmanade änglakören i en obekväm ledare i DN (25/2): ifall det helt överordnade är koldioxidutsläppen, är måhända den
  stora elefanten i rummet att folk skaffar så
  många barn i västvärlden, när överbefolkningen redan är en global utmaning. Det ekologiska fotavtrycket står så att säga i målkonflikt
  med den mänskliga drivkraften att föröka och
  förverkliga sig. Många stötte ifrån sig tanken
  som makaber – vilket den ju är – på samma sätt
  som det är orimligt att ställa människans rörlighet mot rädslan för jordens undergång.
  Andra som också stört sig över bristande
  konsekvens i argumentationen eller upphöjandet av reserestriktion till religion, påpekar
  exempelvis att vår ovanligt stora förekomst
  av husdjur, eller faiblesse för motorsport,
  med sin inverkan på koldioxidutsläppen också borde bli föremål för upprop om ”hockeytacklingar” och politisk intervention som står
  över demokratiska funktioner. ”Den bästa
  hunden/hästen är den som inte föds”, alternativt ”Halvera/hårdbeskatta/förbjud motorsporten” är analoga budskap med dem som
  nu riktar in sig mot just flygresandet. En tanke vore att meddela omvärlden att turister
  som avser anlända med flyg till Sverige inte är
  välkomna längre.”
  Kan man hoppas på in ny insikt?

 40. Carl

  #29
  Maria Wetterstrands utredning om minskat utsläpp genom biodrivmedel i flygbränsle haltar eftersom vad jag kan se den inte tar med produktionsdelen av bränslet, uthämtning, transporten och själva produktionen.
  ”Förgasning av biobränsle till fordonsbränsle leder till ökade koldoxidutsläpp snarare än tvärt om, enligt en avhandling från Linköpings universitet.”
  /Carl

 41. Lasse

  #37 o 38

  Ett bra argument blir väl snart att ge folk ”datorskam”.

 42. Rolf Mellberg

  En ny handikapplagstiftning för sporttävlingar skulle väl bli bra.

  Alla deltagare måste deklarera hur de har transporterat sig till tävlingen (de själva och hela deras team, utrustning, hästar, motorsportfordon etc, när sådant är aktuellt) och sen blir det tids-tillägg i proportion till hur mycket CO2 som släppts ut för resan hemifrån och tillbaka.

  Kanske lyckas vi lite bättre i vasaloppet efter det!

 43. Roland Salomonsson

  Berömvärt!

 44. Roland

  Ang Lennart Bengtsson

  Nu finns det ett videoklipp med Lennart ute på Expressen
  https://www.expressen.se/tv/nyheter/jag-har-forsokt-att-fa-manniskor-oroa-sig-betydligt-mindre/

 45. Håkan Bergman

  Rolf Mellberg #40

  Om olyckan skulle vara framme och Stockholm får vinteros 2026 kan vi införa det då och sopa banan med ryssar, norrmän och kanadensare.

 46. Lasse

  #40 Rolf
  Varför inte tävla i minst CO2 utsläpp under tävlingen i stället. 😉

  Västerås stifts ekoteologiska grupp tävlar i en annan sport-Aningslös godhet!
  https://www.svd.se/vi-bor-ta-vart-ansvar-for-klimatflyktingarna

 47. PAB

  Lennart Bengtsson i Expressen.
  Med tanke på det bildmaterial som åtföljde reportaget så tycks det hela vara ett försök att åstadkomma något som faller under begreppet oxymoron. Alltså förlöjliga på ett förtäckt sätt. Jag vill gärna veta om jag missuppfattat Expressens motiv.

 48. PAB

  Komplettering.
  Alltså att bildmaterialet motsäger Lennart Bengtssons budskap.

 49. Stig

  ….bakom betalvägg pratas det om…
  Aftonbladet har här en artikel
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oR2dKa/fem-klimatforskare-sa-ser-jorden-ut-om-20-ar
  ”Fem klimatforskare: Så ser jorden ut om 20 år”
  varför är det bara dom som har råd att köpa sig igenom betalväggen som får veta vilka katastrofer det blir?
  Jag brukar tänka ”det är nog bara skvaller” eftersom det är nått alla inte ska bli upplysta om, eller så vill dom att bara dom ”Rika” ska ha förtur…
  det var väl undantaget som bekräfta regeln , att Lennart Bengtsson fanns inlåst bakom betalvägg….(och fanns öht.)

 50. Sören G

  #49 Stig
  Rockström som ”spjutspetsklimatforskare”!

 51. Rolf Mellberg

  #46 Lasse

  Isabella förde upp Kiribatis hotade läge (havshöjning) i höstas på en SR15-konferens.
  Hon nämnde inte att denna nation hade för knappt 100 år sen tre tusen 3000 innevånare, men idag 103.000 (över 30 ggr) Källa:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kiribati

  DN i september i höstas hade en förfärlig lögnsoppa publicerad om att Bangladesh också har en massa klimatklyktingar, DE HAR PROBLEM MED ÖVERBEFOLKNING, det enda ansvar västvärlden har för det är den s.k. gröna revolutionen. Kraftigt ökad produktivitet i jordbruket som möjliggjort en sanslös tilväxt av befolkningen.

 52. Ulf

  Självklart har vi klimatflyktingar men i avtagande eftersom levnadsstandarden ökat så otroligt mycket de senaste 50 åren så är det lättare för lokalbefolkningen att hantera detta.
  Däremot har vi absolut noll klimatflyktingar pga koldioxiden.
  Kan också konstatera att en viktig del i den fantastiska utveckling världen sett de senaste 50 åren är inte minst beroende på ökad kommunikation där flyget spelat mycket stor roll. Så flyg mer om ni är humanister.

 53. Robert Norling

  Att MP för länge sedan blev ett extremistparti är ju allmänt känt.
  Men att ”rädda Jorden” med palmolja slår nog det mesta.
  Isabella uttalar sig i nyhetssändningar att ”vi i Sverige måste” blanda i biobränsle i flygfotogenen.
  1% från och med år 2020 och därefter till 2030 50%.
  Hugga ner djungeln och frakta palmolja runt halva jordklotet är ju smart…..

 54. Ulf

  Svar 47

  Ja det är inte helt lätt att svara på. Själv tycker jag det är mer komiskt med bilderna men å andra sidan så är jag betydligt mer insatt i frågan än gemeneman. Så hur uppfattar då medelsvensson detta? Svårt att säga.

  Samtidigt kan jag också tänka mig att det är helt oavsiktligt, tidningen är så van att köra katastrofbilder till allt som har med klimat att göra så det går av bara farten.

 55. Ivar Andersson

  #38 Håkan Bergman
  Om du vill undvika att lagra data i molnet är en extern hårddisk ett bra alternativ.

 56. Rolf Mellberg

  Isytan har gått neråt i en vecka men vänder upp nu igen:
  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
  Denna kan möjligen redan nått årets maximum.

  Isvolymen tuffar på uppåt:
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20190303.png

  Stay tuned….

 57. Ingemar Säfbom

  ”Klimatfördröjare är inte mycket bättre än klimatförnekare. Om någon av dem får sin vilja igenom, då är vi körda” skriver ETC
  Maria Wetterstrand hör tydligen till gruppen klimatfördröjare eftersom hon vill ha att mer biobränsle till flyget.
  https://www.etc.se/ledare/sa-kanner-du-igen-klimatfordrojarna?fbclid=IwAR1GkodaNuFW5FKVCJuvAy8Xv-Jj5bq2myh_mt2su3kIo1ZtKGhy3uKbGgY

 58. Sören G

  #47 PAB
  Ja de visade ju en isbjörn som hoppade på isflak och vattenånga från skorstenar som ”populasen” uppfattar som koldioxid. De vanliga ingredensierna när medierna presenterar sina klimathot ”värre än vi troot”.

  #56 Rolf Mellberg
  Att isytan minskat, tillfälligt, medan volymen ökat betyder naturligtvis att isen skjutits ihop genom vind.

 59. Håkan Bergman

  Ivar Andersson #55

  Jag tänkte mest på energiaspekten, molnet lär på sikt leda till lägre energiförbrukning totalt sett. Externa hårddiskar kan också gå på lunch och ingen garanti i världen täcker förlusten av datan, finns garanti kvar får du en ny hårddisk. Har man en död hårddisk är det ofta kontrollerkortet som felar, kan man hitta en likadan hårddisk och testa att byta ut kontrollerkortet och ofta rädda det mesta av innehållet för en billig penning. Den skadade disken skrotar man, den är sannolikt skadad på diskytan.

 60. Håkan Bergman

  Ingemar Säfbom #57

  Dom riktigt farliga klimatfördröjarna finns här:

  https://www.svd.se/kan-co2-sugen-pa-island-radda-planeten

  Det lär bli svårt att få det ekonomiskt, men vi kan ju alltid subventionera oss till döds. Genomfört storskaligt skulle vi kunna fortsätta elda kol tills det tar slut. Sen står vi där med allt fossilt kol som vi använt bundet i mineraler samtidigt som kol fortsätter att sedimenteras in på havsbottnarna. Nå kanske nästa försök till biologiskt liv på jorden kan få tillbaka lite fossilt kol.

 61. Gunnar Strandell

  Carl #40
  Det fulaste tricket med biobränslen för flyget anser jag vara påståendet om att CO2 som släpps ut på hög nivå är skadligare än den vid markytan som nu alltså följs upp med att rekommendera biobränslen.

  Det är uppenbart att miljövänner lever i en egen värld, men en statlig utredning borde höra hemma i verkligheten.

 62. mattias

  #61
  Det fulaste tricket med biobränslen för flyget är att det innebär en fullständig utarmning av våra skogar (här hemma såväl som i regnskogen, med förlust av biologisk mångfald och naturliga kolsänkor) som på kort sikt kommer att öka koldioxidutsläppen med förfulande kalhyggen överallt i vår landsbygd, men det bryr sig ju inte storstadsmänniskorna om.

 63. Håkan Bergman

  Gunnar Strandell #61

  Jo det finns alarmister som tror att höjden spelar roll för utsläppen av CO₂. I själva verket handlar det om andra ämnen som släpps ut på hög höjd, men dom har kort uppehållstid och hinner inte blanda sig mer än lokalt. Tyvärr har nån aktivist lyckats smyga med en graf där dom här effekterna i pdfen under adderas till effekten av CO₂, sannolikt för att politiker och journalister ska svälja betet. Läser man texten inser man att det inte går att addera effekter med så olika tidsskalor och så olika blandning i atmosfären.

  https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/03/av-en-1.pdf

  Tittar man sen på flightradar så ser man att dom inrikeslinjer som flyger jet ligger på topphöjden ca 5-10 minuter, och då med minimal bränsleförbrukning, det är därför dom lägger sig där. Det mesta flygbränslet går så klart åt för att ta sig upp till den höjden. Turbopropen, som gäller på rätt många linjer, går inte högre än 20-25000 fot, inte i närheten av tropopausen alltså. Undrar om nån har gjort en realistisk beräkning på inrikesflygets klimatpåverkan? Tror inte det är värt flera hundra miljarder att minska inrikesflygets marginella på verkan.

 64. Fredrik S

  OT. Nu ska vi inte äta semlor heller, åtminstone inte med mandelmassa från kaliforniska mandlar.

  Förbrukar vatten vilket bidrar till skogsbränder vilket leder till co2-utsläpp vilket bidrar till mer extremväder. Påverkar resten av världen enl . Naturvårdsverkets biolog.

  Undrar om det går bra med vaniljkräm.

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/darfor-ar-den-smaskiga-semlan-en-vattenbov/

 65. Fredrik S

  Fast Naturvårdsverket har ju 500 anställda och ett anslag på 6-7 miljarder så det är väl bra att de är sysselsatta.

 66. Lars-Eric Bjerke

  40 #Carl ,
  ”Maria Wetterstrands utredning om minskat utsläpp genom biodrivmedel i flygbränsle haltar eftersom vad jag kan se den inte tar med produktionsdelen av bränslet, uthämtning, transporten och själva produktionen.”

  Wetterstrand föreslår en reduktionsplikt för flygbränsle på samma sätt som gällande EU-krav för bensin och diesel, där reduktionsnivån av CO2 baseras på en livscykelanalys av biobränslet.

  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/s%C3%A5-ska-flyget-bli-h%C3%A5llbart-f%C3%B6r-klimatet-tillg%C3%A5ngen-p%C3%A5-biobr%C3%A4nsle-f%C3%B6r-flyg-%C3%A4r-l%C3%A5g-11971450

 67. Lars-Eric Bjerke

  #62 mattias,
  ”Det fulaste tricket med biobränslen för flyget är att det innebär en fullständig utarmning av våra skogar (här hemma såväl som i regnskogen, med förlust av biologisk mångfald och naturliga kolsänkor) som på kort sikt kommer att öka koldioxidutsläppen med förfulande kalhyggen överallt i vår landsbygd,”

  Vi har ju stora uttag av biomassa från skogen och jordbruket idag. Trots detta står skogen och marken i Sverige för ett CO2- upptag av 50 Mton/år. Våra totala utsläpp är 52 Mton, så vi är i det närmaste koldioxidneutrala. Det gäller förstås bara Sverige.

 68. Daniel Wiklund

  Lars-Erik Bjerke. Tycker du att man i likhet med Maria W ska ha dåligt samvete när man åker flyg. Reduktionsplikt eller inte ( låter ju väldigt fint) så tycker jag Maria W ska lägga av med att fördyra mina flygresor till barn och barnbarn i Stockholm. Du kanske i likhet med Maria W får dåligt samvete när du flyger. Kan tillägga att jag får inte det minsta dåligt samvete när jag flyger.

 69. Daniel Wiklund

  Maria W sitter i styrelsen för Cortus Energy AB som avser att producera förnybart flygbränsle. ( har 615000 aktier där)

 70. Fredrik S

  Daniel Wiklund #69

  Sedär! Fast de goda får nog vara jäviga. Det är ju planetens överlevnad som gäller.

 71. Staffan Lindström

  En del småsyrliga kommentarer på Avanza om Maria Wetterstrands dubbla stolar… Cortus Energy AB:s aktier ca 25 öre… Som gamla Fermentaaktier efter Refaats imaginära doktorshatt…

 72. Gunnar E

  #69#
  Follow the money!

 73. Ingemar Nordin

  Maria Wetterstrand hoppas nog tjäna en hacka på den lagstiftning hon förordar. Korruptionen inom MP blir bara värre och värre. Fullt jämförbar med Centerpartiets ordförande Maud Olofssons som hade ekonomiska intressen i etanolbranschen när beslutet om etanol i drivmedlen togs.

  https://samnytt.se/avslojar-maria-wetterstrand-utredde-fragan-om-fornybart-flygbransle-sitter-i-styrelsen-for-bolag-som-ska-producera-det/

 74. Håkan Bergman

  Är anläggningen i Höganäs verkligen skalad för kommersiell produktion, eller är det bara nån pilotanläggning. Där finns en ficka för 80 m³ flis, det blir inte mer än 12 ton torrvikt. Cellulosa består till hälften av syre viktmässigt, blir 6 ton kvar att göra syntesgas av, om man använder nåt annat som bränsle för pyrolysen. Många lastbilslass blir det om det ska rulla kontinuerligt.

 75. Lars-Eric Bjerke

  Cortus energys aktie har gått stadigt ner sen förra sommaren då aktien låg i 1,70 kr mot idag 0,28 kr. Avanza pension är största aktieägare. Det verkar dock som om Wetterstrand enligt Ny Teknik tror att HVO från t.ex. Preems raffinaderier ligger närmare i tiden som flygbränsle än den energigas (syntesgas) man får i Cortus process genom att finpulveriserat biokol får reagera med het vattenånga. Norge ligger faktiskt något före Sverige vad gäller reduktionsplikt för flygbränsle.

 76. Lars-Eric Bjerke

  #74 Håkan Bergman,
  Cortus har byggt ett antal testanläggningar av olika storlek för att verifiera processen. Nu har man byggt en 6 MW anläggning i Höganäs. Den pyrolysgas man får, då ingående biomassa värms, används som energi till processen. Det är biokolet, som bildas vid pyrolysen, som sedan mals och får reagera med vattenånga som är deras produkt.

 77. Daniel Wiklund

  Lars-Eric Bjerke. Varför försvarar du Maria W? Väljer man ett gammalt miljöpartistiskt språkrör till att utreda ett eventuellt fossilfritt flyg så behövs det ingen Einstein för att räkna ut vad hon kommer föreslå. Tycker du att hennes utredning är bra.

 78. Ulf

  Angående Cortus och Wetterstrand så bör detta rimligen vara åtalbart allt annat vore konstigt.

 79. Daniel Wiklund

  Lars-Eric Bjerke. Tycker du att Marias utredning är bra. Håller du med Maria när hon tycker att man ska ha dåligt samvete om msn flyger. Är du positiv till flygskatten.

 80. Daniel Wiklund

  # 75. ”Norge ligger faktiskt något före Sverige vad gäller reduktionsplikt för flygbränsle”. Hur som helst så kan Marias utredning reducera min pension. Det är ju miljöpartister bra på, att via avgifter och skatter försämra folks ekonomi. Gör dom inte det så kommer planeten att gå under, vilket den i och för sig redan gjort flera ggr under dom senaste 50 åren.

 81. Lars-Eric Bjerke

  #79 Daniel Wiklund
  – Jag har varken berömt eller kritiserat Wetterstrand, bara angett några fakta.
  – Wetterstrand sa att hon hade något dåligt samvete när hon flyger. Var och en får väl ha sitt samvete.
  – Jag har inte läst Wetterstrands utredning.
  – Alla länder som haft flygskatt har avskaffat den, så mig veterligt finns det ingen flygskatt.
  P.S. Har jobbat på McDonnalDouglas

 82. LarsF

  Att framföra ett komplicerat budskap på enkelt och underhållande sätt är svårt.

  Vad lyssnar du helst på
  – en duktig kunnig person som saknar humor – som historiker Dick Harryson
  – en duktig retoriker som är rolig – Herman Lindqvist som berättar om historia

  För mig är det två skilda världar.
  Herman Lindqvist tänker som en ståuppare och helkul att höra på.

  Och skall man gå rakt på och påstå saker tvärtemot vad folk hört mest då måste man se sig själv som en otrolig auktoritet och de som lyssnar också.

  Har man en professorstitel har man en chans, annars inte.
  Och man måste presenteras noga med de meriter man har.
  Lyssna noga till de amerikanska senatsförhören hur personer introduceras – hela CVn i stort sett.
  Skall man auktoritärt motsäga vad folk hört mest – då behövs detta.

  Om vem som helst pekar på
  – åh, vad fel de hade, titta så polarisen växer till

  Vem bryr sig?

  Med varenda redaktion med ett färdigt manus hur man nu skall marknadsföra Greta som framkallar mycket känslor
  – ååååhhh vad fint, ja det är ju våra barn-barns framtid det gäller

  Jag kommer att tänka på en gammal sketsch med Magnus o Brasse, Brasse iklädd babydress i en barnvarn och vill ha mammas uppmärksamhet då han inte vill sova.
  – mamma. jag e törstig
  – kommer mamma och dö?

  osv och publiken vrider sig av skratt. Alla föräldrar känner igen sig. Det är ju på denna nivån Gretasyndomet rör sig – men på fullt allvar, så till den grad att det blir komiskt i sig.

  Så det otroligt patetiska i Gretasyndromet kan man göra till något roligt, men får träda försiktigt så inte motsatt reaktion och bara plumpt.

  Så andra sättet är att agera som en ståuppare och på ett roligt sätt framföra budskap som kan få folk att tänka till en smula. Lyssna t.ex på Mark Steyn och hur han engagerat framför än det ena och andra – både humor och allvar.

  Publikt – kanske med lite teater med kul inslag som sketscher.
  – Det drar folk när de hör ståhejet
  – Det underhåller
  – det har chans att nästla sig in allvar i komisk situation

  Men det får inte inte bli pekpinne.

  Minns jag läste en av Gillous böcker och storyn rullar på och så kommer hans egna pekpinnar och vips är man borta ur storyn. Någon samhällskommentar om något som fick mig sluta läsa där – för gott i den boken.

  På med rolig hatt och någon rolig situation.

  Prata med framstående komiker, kanske någon känner någon osv.
  Tomas Petterson, Batra, Sven Melander och de som sysslat med ståupp.

  Propagandan i SR, och förmodar SVT då jag inte har tv, är så välregisserad. Det är ingen slump att Göran Rosenbergs krönika i söndags hyllade Greta och att man bär detta stackars barn fram som en prinsessa i någon saga.

  Det är ingen slump att Kropp & själv pratade klimatångest, inte ur perspektiv att det möjligen är överdrivet – utan ”att man inte tar till sig kunskap” hette det hela programmet igenom.

  Det är så det är i alla diktaturer där makten vet betydelsen att kunna styra budskapet helt.

  Men ändå föll muren – glöm inte det govänner!!!!

  Man bara fortsätter plugga denna sanning – nu är undergången nära och allt står på spel.
  Men det är fanatiker vi har att göra med – och allmänheten ”tar inte till sig” för att man ser överdrifterna.
  För fanatiker finns inga gränser.

  Hur bemöter man denna massiva vägg med domedagsprofetior?

  Hasse o Tage kunde på sin tid med intelligens göra Lindemän som fick oss att skratta åt både det ena och det andra.

  Eller satir som Jesper Rönndal och vad heter han med Late show i usa, grymt effektivt gör narr av makten osv.

  Att bemöta dessa gravallvarliga fanatikers budskap – gör det med humor.
  Hur en ståuppare kan se det lustiga i många vardagliga situationer.

  Galenskaparna i Göteborg gör roliga revyer – men filmerna är fulla med pekpinnar.
  – åhh, vad dåligt med vapenexport
  – åhh, vad dåligt med något annat

  är sensmoralen i samtliga filmer.

  så jag tycker de misslyckas med filmerna, men filminstitutets pengar kan man göra mycket med, varför säga nej.

  Dagens egenterapi från mig….

 83. Daniel Wiklund

  # 81 Lars-Eric Bjerke. Flygskatten infördes den 1/4 (tyvärr inget aprilskämt). M och KD såg till att den skulle bort, vilket tidigast kan ske 1/7 i år, fast den nuvarande regeringen med MP i spetsen har sagt att den ska vara kvar. Ett land har därmed flygskatt. Vågar du Lars-Eric B säga om du tycker det är bra eller dåligt med flygskatt.

 84. Håkan Bergman

  Maria W. köper aktier för att förlora pengar om jag förstår henne rätt.
  https://www.expressen.se/nyheter/wetterstrands-tva-stolar-utredare-och-aktieagare-/
  Märklig inställning.

 85. Lars-Eric Bjerke

  #83 Daniel Wiklund.
  Om man vill minska utsläpp av olika slag bör man beskatta utsläppen. Det gäller även för transporter som bil, båt och flyg. Man bör däremot inte beskatta transportmedlet t.ex. bilar med dieselmotorer eller flygplan.
  I vissa fall kan det i stället vara motiverat att ha gränsvärden för utsläpp t.ex. för att göra handeln med bilar enklare.

 86. Daniel Wiklund

  # 85. Lars-Eric B. Stödjer du Miljöpartiet när dom vill ha flygskatt. Ja eller nej.

 87. Fedrik S

  Håkan Bergman #84

  Avkastning ger ju tillväxt vilket är skadligt för miljön. Hon visar väl vägen.

 88. Håkan Bergman

  Stenen är i rullning.
  https://www.dn.se/nyheter/politik/expert-wetterstrands-dubbla-roller-kan-vara-jav/

 89. Håkan Bergman

  Så har då självaste regeringsorganet tagit till orda, i form av en TT-artikel som öppnas i incognitofönster.
  https://www.svd.se/wetterstrand-anklagas-for-jav-j33s/i/senaste

  ”Min bedömning är att det här inte har påverkat utredningens förslag, men det är olyckligt att misstanke mot utredningens trovärdighet väcks”, skriver miljöministern.

  Nej det är ju naturligtvis förskräckligt, misstänkliggöra en miljöpartists trovärdighet. Man får hoppas att några i riksdagen frågar Lövfén hur länge han tänker tolerera det allt annat än statsmannamässiga agerandet från koalitionspartnerns ministrar, the bottom is nådd.

 90. Håkan Bergman

  DN öppnar portarna för alla.
  https://www.dn.se/nyheter/politik/wetterstrand-informerade-inte-regeringen-om-sina-aktier/
  https://www.dn.se/ledare/wetterstrand-borde-kanna-nar-det-luktar-skunk/

  ”Enligt bolagets styrelseordförande Per-Olov Norberg har Wetterstrand har hållits utanför när styrelsen diskuterat eller har fattat beslut som rör grönt flygbränsle. Beslutet, som inte ska finnas dokumenterat i något protokoll, fattades i samband med att hon utsågs till att leda regeringens utredning.”

  Borde nog tillsättas en utredare med hårda nypor här, det är mycket som är motsägelsefullt.

 91. Fredrik S

  Ja, skumt. Om hon inte har tagit del i verksamheten har hon väl nästan agerat som målvakt?

 92. Fredrik S

  #91 svar till Håkan Bergman #90

  Slant lite på tangentbordet.

  Undrar hur mycket det faller på Lövin som fick kännedom, dock sent men la locket på?