Isbjörnarna mår så bra – ny årsrapport för 2018 ute

Den nya årsrapporten – ”STATE OF THE POLAR BEAR REPORT 2018” av Susan J. Crockford har just blivit släppt via GWPF.

 

Polar_Bear_Report_2018_s

Varför är detta så intressant och varför ägnar Klimatupplysningen utrymme åt isbjörnar? Jo, klimatalarmisterna använder ofta barn och djur i sin propaganda. Detta därför att barn och djur väcker folks känslor. Dessutom kan klimatalarmisterna undvika fakta som folk inte tänker på när de ser barn och djur.

Angående barn i propaganda har vi ett aktuellt exempel med Greta Thunberg, Malena Ernmans dotter. Jesus-Greta och Klimat-Greta har hon också kallats för. Men Greta kan ingenting vetenskapligt om klimatet.

Greta_Thunberg2

Greta kan inget vetenskapligt om klimatet utan rabblar färdigskrivna politiska floskler

Greta är ett vetenskapligt helt obildat barn som sprider politiska floskler. Ett barn som utnyttjas i propaganda och som exponeras mycket av public service och gammelmedia. T.o.m. fake news PK-programmet Ekdal och Ekdal kunde inte låta bli att exponera Greta men lät inte seriösa vetenskapsmän som Lennart Bengtsson få yttra sig. Se mer om detta på Svensk Webbtelevision.

Isbjörnarna är ett djur som kan väcka starka känslor. Detta vet vår statliga tvångstelevision och gammelmedia. National Geographic körde en serie förra året på en ”svältande isbjörn”.

isbjorn5

Svensk gammelmedia med Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen hängde på, se här. Men det var fake news och hade ingenting med någon påstådd ”Global uppvärmning” att göra. Isbjörnen var allvarligt sjuk. National Geographic tvingades senare att be officiellt om ursäkt för de falska nyheterna. Men inte har Dagens Nyheter, Expressen eller Aftonbladet bett om ursäkt för att de spred falska nyheter. Eller har jag missat något?

isbjorn10_Aftonb_s

Ett av Aftonbladets ständiga larm om isbjörnar från 2015

WWF och Miljöpartiet utnyttjar isbjörnar hårt i sin falska propaganda.

isbjorn6_MP_s

Miljöpartiets propaganda inför valet 2018

Miljöpartiet tog senare bort sin fake news på sin sajt efter Svt publicerat denna artikel. Själv blev jag intervjuad av tvångstelevision (Svt) efter att ha skrivit denna artikel på Klimatupplysningen. Svt ville ha en kommentar om mina ”falska nyheter” för Faktiskt.se. Jag vägrade att kommentera. De försökte också intervjua Susan Crockford men misslyckades.

Årsrapporten

Nu till årsrapporten om isbjörnarna. Susan Crockford som skrivit rapporten är biolog och adjungerad professor vid University of Victoria i Kanada.

 • Data från senaste året visar fortfarande att antal isbjörnar växt något sedan 2005. Varningarna om att isbjörnarna skulle minska med 67% var falska. Det inträffade aldrig.
 • Kanadensiska organisation Committee on the Status of Endangered Wildlife (COSEWIC) beslöt att inte uppgradera statusen för isbjörna till hotad (Threatened) utan har statusen ”Special concern”. 2/3 av världens isbjörnar finns i Kanada.
 • Förändringarna av istäcket på Arktis har i stort inte påverkat isbjörnarnas antal och välbefinnande.
 • Attacker,ibland med dödlig utgång, har fått uppmärksamhet i media.

isbjorn7_areas

Indelning av områden där isbjörnar finns

I rapporten beskrivs område för område vad beträffar händelser och populationen av isbjörnar. Det är inte lätt att uppskatta antalet isbjörnar. De kan flytta sig över stora områden. Dessutom används olika statistiska metoder på olika områden. Men jämför man från år till år med samma metod blir det hyfsat tillförlitligt.

Den som vill ha detaljerna kan läsa rapporten. Här är en bild visar som storleken på populationen och visar förändringarna i stort.

isbjorn9_2018

Population och trend för isbjörnar 2018

Notera hur lång söderut det finns isbjörnar i Kanada. Latituden motsvarar norra Tyskland.

Crockford går även igenom hur isen har varit i olika områden. Det är svårt att hitta korrelation mellan förändringar av isutbredningen och antal isbjörnar. En slutsats som Crokford gör är att längre isfri sommarsäsong gör sälarna, isbjörnarnas främsta föda, fetare. Detta ger mer näring på våren för isbjörnarna. 67% av födointaget kommer på våren för isbjörnarna.

Ingen ändring av hälsotillstånden syns. De bilder som har synts av magra isbjörnar har berott på sjukdom och har inget med ”global uppvärmning” eller istäckets utbredning att göra.

De fall där människor dödats finns med i rapporten. Ibland skrämmande händelser där offret dött ett par timmar efter isbjörnens attack. En otäck olycka inträffade 3:e juli 2018 i Nunavut vid Hudson Bay. En pappa gick emellan när en en isbjörn började följa efter ett av hans tre medföljande barn. Detta för att barnen skulle få tid att springa och ta skydd i båten. Barnen lyckades ta sig till båten men pappan blev tagen av björnen och hård kastad hit och dit samt riven. Han dog snart efter attacken av skadorna framför ögonen på sina barn.

Susan Crockford går igenom all forskningslitteratur om isbjörnar samt vad media skrivit. En mycket omfattande sammanfattning. 346 referenser finns med samt en lista över rapporter och tidskrifter. Till skillnad från svensk medias bluffande om isbjörnarna kan du här få enormt mycket fakta. Crockfords rapport är på 80 sidor och fullspäckad med fakta så det tar tid om du ska läsa hela.

Referenser

STATE OF THE POLAR BEAR REPORT 2018 – Susan J. Crockford

Svältande isbjörnen – National Post

National Geographics ursäkt – Mail Online

Polar Bear Science – Susan J. Crockford

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Isbjörnarna mår bra-tack vare eller trots?
  Media kommer att gå ut stort med denna goda nyhet?

  Fettisdag idag-Ex-pressen går ut och ger oss bullskam!
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/darfor-ar-den-smaskiga-semlan-en-vattenbov/
  Helt utan kontakt med verkligheten.
  Varför är det så svårt att granska fakta innan man skriver en sådan artikel. Fetma är betydligt värre än mandelskam! Det går att skriva en sådan artikel som barn kan bli hjälpta av!
  Mer nederbörd än nånsin i Kalifornien! Vilket kan vara ett bekymmer för framtida bränder.
  Torra somrar är en regel där. Föregås de av rikliga regn så växer det rejält.
  Miljövännerna gillar växtlighet och har satt upp regler för hur de vill rensa i skogarna.
  Därför får bränderna så stor spridning.

 2. Olav

  Varför skulle det bli mindre mat till isbjörnarna om domedagssekten har rätt i att isen är på väg att försvinna långt där uppe i norr? Man utgår helt blint från att isbjörnen är helt befriad från anpassningsförmåga och att allt annat än sälkött vill han inte äta.. Hör inte folk hur helknäppt resonemanget är??

  För övrigt gynnas djurlivet, människan och växtlivet av ett mildare klimat. Men sådant fakta passar givetvis inte in i den gröna religionen.

 3. Jan-Åke

  Ja Olav , har inte hittat något som tyder på att isbjörnen hade problem då undet holocenes klimatoptimum då arktiska Ishaven var ”free or near icefree on milleniascale” som IPCC säger.

  OT
  Läs ”finns ingen anledning till oro” i Expressen, Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorologi fick stort utrymme i Expressen igår !

 4. Mats Kälvemark

  Saxat från Crockfords rapport:
  ”However, data published in 2018 brought that number to almost 29,500 with a relatively
  wide margin of error. This is the highest global estimate since the bears were protected
  by international treaty in 1973”
  Isbjörnen som separat art uppskattas vara 0,4 -0,6 miloner år gammal.
  Ref. exempelvis https://www.livescience.com/19785-ancient-polar-bears.html respektive https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_bear
  Det innebär att den som art har överlevt minst fyra tidigare värmeperioder med lika eller högre temperaturer än idag. Om alarmister nån gång i framtiden åter igen använder ”isbjörnsargumentet”
  så kan de fakatbaserat och omsorgsfullt sågas rejält.

 5. Fredrik S

  Lasse #1

  Spännande att få se om vi får läsa om detta i MSM.

  Tack för inlägget Per! Såg på FB att Greenpeace hotar på om björnarna igen. Ge oss pengar och döva ditt samvete, ja ungefär så.

  Vad beträffar bränder i södra Kalifornien så är det ju precis så. Nederbördsrika vintrar, torra varma somrar samt något som antänder krävs för de farligaste bränderna. De två sista kommer de ju inte undan. Fast i MSM är det ju bara torka som gäller.

  För övrigt såg jag som hastigast någonstans att vi bara ska äta 14g kött om dagen samt en jäkla massa mer sallad enl en rad forskare.

  En 14 g Big Mac samt en balja sallad tack!

 6. Lasse

  #3 Jan-Åke
  OT
  Lennart B kan läsas här också:
  https://detgodasamhallet.com/2019/03/05/vad-kan-vi-gora-at-klimatet/

 7. Lars Cornell

  Här finns min uppfattning om isbjörnar och sälar.
  http://www.tjust.com/2018/klimat/icebear.pdf

 8. pekke

  Man kan undra vad Vikaresälarna tycker om att isbjörnarna blir fler, det är deras ungar som är det främsta bytet ute på havsisarna där de försöker gömma sina nyfödda ungar tills de kan simma själva.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vikare

  Har alltid undrat hur WWF ( isbjörnsfadder ) har hjälpt björnarna i ishavet, har de matat björnarna med nyfödda sälungar eller vad !?

  OT.
  Manns universitet i Arizona har tydligen tvingats släppa mängder med mejl.

  https://wattsupwiththat.com/2019/03/04/climategate-continues-the-mann-hockeystick-university-of-arizona-emails-are-now-public/

 9. Ulf

  Svar 3

  Synd att man inte kan läsa artikeln i expressen är en premium artikel.
  Inte så att den på något vis kan återges på dessa sidor.

 10. Peter F

  #9 Ulf

  Videosnutt.

  https://www.expressen.se/tv/nyheter/jag-har-forsokt-att-fa-manniskor-oroa-sig-betydligt-mindre/

 11. OT: Är det någon som sett om det finns det några dagstidningar som reagerat på Maria Wettwrstrands ”korruptionsutredning” ang flygbränsle. Samhällsnytt var på bettet men inga större dagstidningar?? Jag såg att Hanif Bali reagerat, men är journalistkåren verkligen så genomrutten att man inte tar upp en skandal som denna, som varit mumma i vanliga fall?

 12. Guy

  Pekke # 8

  Personligen tycker jag det intressanta med Climate Gate -mailen är att dom visar på strategidiskussioner om vad man skall göra med ”fienden”. Konstig inställning till vetenskap, i mitt tycke.

 13. Peter F

  #11 Alvar

  https://www.dn.se/nyheter/politik/expert-wetterstrands-dubbla-roller-kan-vara-jav/

  Detta är ju uppenbart ruttet och måste få konsekvenser

 14. #11 Peter F
  Tack, jättebra att veta och det lugnar mig en smula att det öht förekommer i större media. Självklart skall det utredas vidare. Har själv bett Ekobrottsmyndigheten utreda frågan, men möjligen bör även andra instanser inkluderas. KU kanske? Håller på att dra även i dessa trådar.

 15. Håkan Bergman

  Ingen nyhet för folk på den här bloggen, öppnas i incognitofönster.
  https://www.svd.se/varldsnaturfonden-skakas-av-mord-och-tortyr

 16. Robert Norling

  #14 Alvar N.
  Även Expressen har en artikel om MP:s Maria W. utredande, som ju gynnar den bransch som hon är verksam i.
  Men man får skrolla långt ner i dagen nätupplaga om man ska hitta den.
  Nedan en genväg.
  https://www.expressen.se/nyheter/wetterstrands-tva-stolar-utredare-och-aktieagare-/

 17. #16 RN
  Tackar. Vinklingarna som görs är de förväntade, men det bör såklart utredas om vi skall ha utredare på bananrepubliksnivå. Bortförklaringarna är ju också de förväntade men görs med ryggraden så vi får se vad en ev laglig prövning ger för resultat .

 18. Lasse

  #17 Varför är det fel att satsa på den häst som man ger dopat havre?

  All klimatforskning som överdriver risken för katastrof ger ju utfall som är positiv för fortsatt forskning.
  Hela institut har satts upp för att visa hur illa allt är (SEI.)

 19. Fredrik S

  Varför ska en avdankad miljöpartist utreda flyget från början? Ungefär som om en viktcoach skulle utreda McDonalds.

 20. Jag fick denna artikel publicerad idag.
  https://nyheteridag.se/mats-jangdal-klp-klimatalarmisterna-har-fel-om-global-uppvarmning/

 21. Björn-Ola J

  Enligt Lennart Bengtsson i videosnutten, så ska han komma ut med en bok om ett halvår. Typiskt att allt det lugnande han säger illustreras med isbjörnar på smältande isar och rykande skorstenar.

 22. Robert Norling

  #19 Fredrik S.
  Avdankade och andra miljöpartister är specialister på flygresor…

 23. Fredrik S

  Robert Norling #21

  He he, ja det är sant! Bara Lövin då som inte riktigt verkade ha koll på var hon satt i planet alla gånger.

 24. Robert Norling

  Nu händer det grejor för MP:s flygexperter!!

  https://www.expressen.se/nyheter/mp-profilen-informerade-om-styrelseposten-men-utelamnade-aktierna-/

 25. Rolf Mellberg

  Sitter och tittar på Ekdahl och Ekdahl, denna gången handlar det om flyktingfrågan migrationsproblemen. Här har vi i det svenska offentliga samtalet nått så fantastiskt långt att vi numera kan tillåta OLIKA synpunkter och perspektiv kan får komma till tals. Visst är det imponerande??? (rätt stor förbättring på 3-4 år)

  Ska vi försöka på att gissa hur lång tid det tar innan en lika mogen hållning kan känneteckna klimatfrågan?

  Ett krux är dock att det är så försvinnande få människor i vårt blidningsföraktande samhälle som har tillräckligt djupa kunskaper i naturvetenskaper fär att överhuvudtaget förstå den komplicerade klimatfysiken.

 26. #23 RN
  Ja, det blir bra med en KU-anmälan så det blir mera känt. Och Maria W. kan såklart inte förstå kopplingen, trots att hon enl uppgift gjort ytterligare köp av aktier efter att utredningen startat. Det är väl bara tillfälligheter? Man undrar hur folk kan bli så korkade, så de tror att inte sådant skall komma fram, men man blir tydligen rätt korkad med fingrarna i syltburken.

 27. Håkan Bergman

  Alvar Nyrén #25
  Samtidigt ska man hålla i minne att under nuvarande mandatperiod kommer man att stänga ner två kärnkraftsreaktorer i Sverige, vilket får till konsekvens att utsläppen från kolkondens på kontinenten ökar i storleksordningen 20 gånger vad svenskt inrikesflyg släpper ut, eller ungefär lika mycket som våra personbilar släpper ut. Finns två vägar att gå, försöka upplysa folk om hur bisarr dagens politik är eller ta tillfället i akt när dom står med sylt upp till armhålorna och piska dom tills dom erkänner. Piska nu!

 28. Robert Norling

  #25 Alvar N.

  Makthavare har ju som bekant lätt för att bli fartblinda.
  Makten berusar, så de tror de kan komma undan både det ena och det andra.
  Listan kan göras hur lång som helst på personer som trampar i klaveret.
  Ändå kommer nog de flest undan offentlighetens ljus.

 29. ces

  Det var på en blogg som Wetterstrand-skandalen avslöjades inte i media med värdegrund.

 30. Lasse

  #29
  Maria Wetterstrand var tydligen öppen med sina intressen så avslöjandet var inte så svårt-för den som förstår sig på det.
  Miljödepartementet är väl inte direkt intresserade av annat än att sätta dit företag och dra in skatter från dem. Det är dit skandalens blickar bör riktas.
  Intervju med Maria i P1 och hennes naivitet verkar inte ens spelad!

 31. Daniel Wiklund

  Maria W var i tv-4:s soffa innan avslöjandet kom. Ingenting om hennes styrelseplats eller aktieinnehav. Desto mer om flygskam. Hon berättade om hur dåligt samvete hon fick när hon ”tvingades” flyga. Jag tror inte alls att hon har dåligt samvete över det, men hon kanske hade lite dåligt samvete över hennes dubbla lojaliteter. Om hon nu besitter förmåga att ha samvetskval. Det som utmärker miljöpartister är att dom agerar som att dom hade stöd av nästan hels svenska folket, man kan ana att det inom MP grasserar ganska mycket hybris.

 32. ces

  Men hon ”glömde” att tala om att hon hade 650 000 aktier i företaget. Lustigt nog har dom stigit me 75% efter publiceringen av utredningen.

 33. ces

  Rättelse till # 32 Wetterstrand ägde bara 615 000 aktier.

 34. Fredrik S

  Aktiespararna sågar Wetterstrand.

  https://www.di.se/nyheter/aktiespararna-sagar-wetterstrands-dubbla-stolar/

 35. Torsten Nilsson

  Undrar hur Isabella ,Stefan ,Annie m.fl reagerat om Wetterstrand varit Sverigedemokrat.

 36. Enough

  #21

  Att den gravt vänster/grön-vridna tablioden publicerar Lennart Bengtsson, är överaskande, men kanske ett försök att förlöjliga honom/ klimathots-skeptiker. Då kan de elda på med irrelevanta rullande bilder på bl.a. vattenånga från förbränning.

  Någon gång kommer sanningen fram, men innan dess har vårt väl och omsorgsfullt uppbyggda land, lidit svåra och kanske nästan obotliga skador för lång tid framåt-