Katowice – och sedan?

I. Katowice

Det blev märkligt tyst i media efter COP24 i Katowice. Våra utsända reportrar har inte haft mycket mer att berätta om än att lilla Greta läxade upp världen och några granskande Journalister har vi inte sett till.

Klart är i varje fall att IPCCs hastigt uppdykande specialrapport Global Warming of 1.5˚C (SR1.5) inte blev välkomnad utan vetenskapligt avfärdad (länk1) och när den gröna klimatfonden nu är punkterad har entusiasmen för den så kallade klimatkrisen svalnat här och var. Dessutom, i och med att åtgärder mot den tänkta krisen blivit påtagliga, har paralleller till de ”Gula Västarna” dykt upp lite varstans ute i stora världen. Möjligen har detta sammantaget påverkat arbetet med Regelboken.

Vidare kan man konstatera att NIPCCs rapport Fossil Fuels, som släpptes under konferensen, varken välkomnades eller ens noterades av svensk media.

Den för övrigt mest intressanta nyheten levererades, även den helt utanför mediernas bevakning, av den Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB). Vid ett sidoinvent under mötet meddelade banken att den under året brutit med den ”evigt gröna Världsbanken” och nu avser att stödja framför allt kolkraftsprojekt i Afrika söder om Sahara eftersom ”we have to use what we have”.

http://www.cfact.org/2018/12/16/africans-promote-oil-and-coal-at-katowice-climate-summit/

Men, hur är det med den ständigt g(l)ömda storspelaren, det vill säga Kina? Landets energipolitik grundas primärt på att hålla ihop landet och att undvika uppror, vilket kräver utveckling, utveckling och utveckling. Kinas inhemska energitillgångar är begränsade utom när det gäller kol och för att lyckas med de primära målen krävs import av fossila bränslen.

csm_ChinaMapping-Silk-Road-DEC2015-EN_686923c005

Det nya Mittens Rike med sina diffusa och tänjbara gränser

Det är nog främst länderna i nätverket OBOR/BRI, som förser Kina med energi för sin utveckling. Den officiella intentionen är att landet fram till runt 2030 ska ha gett tillräckligt stor del av befolkningen tillräcklig hög levnadsstandard för att undgå uppror. För att nå dit beräknas att landet behöver fördubbla sin energianvändning jämfört med 2015.

1_27_14_Eric_CoalPlantsUSvsChina_take5_1050_928_s_c1_c_c (2)

Kinakännaren Patricia Adams skrev inför COP21 i Paris rapporten The Truth about China och inför COP24 kom en liten uppföljning The Road from Paris:

Kol är och förblir under överskådlig tid Kinas huvudsakliga energikälla. Landet är involverat i 240 kolkraftsprojekt i 25 olika OBOR/BRI -länder och är världens mest betydande spelare i kolbranschen. Dessutom är Kina nu världens största importör av olja och snart även av gas och de konfliktfyllda intressena i Sydkinesiska sjön styrs av energiförsörjningen.

Kina har 45 st. kärnkraftsreaktorer i drift och 15 st. under konstruktion.

De förnybara energikällorna sol och vind syns knappast i de stora sammanhangen och subventionerna till dem har dragits in.

Det officiella Kina talar sällan om koldioxidutsläpp eller klimatförändringar, särskilt nu när den gröna klimatfonden sinat.

Kina u-turn

https://www.thegwpf.org/the-road-from-paris-chinas-climate-u-turn/

Erika Bjerström intervjuades i SVT efter Katowice och verkade rätt nöjd med resultatet. Varför? Tänkte hon möjligen på projektet skatter och ersättning för ”loss and damage”.

http://www.cfact.org/2018/12/20/cop-24-dangerous-rules-added-to-paris-climate-accord/

(Länk 2)

Varje normalhäftig väderepisod kan numera skyllas på klimatförändringar(na). Det vore mycket intressant om Erika Bj. eller någon officiellt ansvarig förhandlare under COP24 kunde berätta om vad Climate Change Loss and Damage innebär för oss, som återfinns i grafens ”Kyoto developed states”, vi som kanske för evig tid ska betala av vår ”klimatskuld” till ”emerging economies” och alla andra.

naked-copenhagen-chart

II. Och sedan?

Förutom alla hinder och allt vederhäftigt motstånd mot det tänkta klimathotet kan tilläggas att den nya administrationen i Brasilien genast visade upp sig som klimatskeptiker, inte minst utrikesministern:

https://wattsupwiththat.com/2018/11/21/new-brazilian-foreign-minister-climate-change-is-a-plot-by-cultural-marxists/

och nu i dagarna ska världsbankens chef Jim Yong Kim avgå i förtid, i konflikt med president Trump.

Kort sagt kan man säga att pusslet om mål och medel kring det visionära klimathotets eventuella framtid blir allt mer intressant att lägga och kikar man lite extra i sömmarna så dyker snart den här ”oberäkneliga” nunan upp:

Trump 1

Vem eller vilka kommer att ta makten över vår framtid?

Ann Löfving-Henriksson

Länkar:

 1. https://www.thegwpf.com/the-ipccs-special-report-global-warming-of-1-5%E2%84%83/
 2. https://reporterre.net/IMG/pdf/cdt_report_december_2018_2_.pdf
 3. https://www.reuters.com/article/us-worldbank-kim/world-banks-kim-abruptly-resigns-to-join-infrastructure-firm-idUSKCN1P11OV?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=b09519252a-EMAIL_CAMPAIGN_2019_01_08_12_45&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-b09519252a-36463721

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Bra! Ann LH.
  Du är en mästare på att förmedla kunskap.
  Tänk om du vore en reporter i main stream media, då hade landet befunnit sig i en helt annat läge än det kaos som råder nu.

 2. pekke

  Får hålla med, bra artikel.
  Det borde skrivas mer om hur Kina och även andra länder vräker på med fossil energi samtidigt som vi i väst skall späka oss till svältnivå.

  Det är knappt en svensk får andas ut numer när så kallade personliga kvoter kommer på tal.

 3. Lasse

  Tack Lena.
  Med den agenda som de har så är varje misslyckande en befrielse!
  Nu är det väl inte så säkert att inget kom fram från mötet. De kom väl överens om hur utsläpp skall räknas?

 4. Rolf Mellberg

  …ta makten över vår framtid?

  Det är en bra fråga men det land som kommer att spela en ledande roll i världens utveckling är naturligtvis Kina. 500 år av västerländsk dominans är över, det historiska normalläget är återställt.

  Kolla bara hur GM shabblade bort SAAB och hur Ford vinglade en krokig väg med Volvo något decennium. Nu kör Geely med sitt Volvo (och fler brands) på ett sätt som blir bara pinsamt för amerikanerna att se.

  Sen vill jag vända mig åt att vi västerlänningar (kulturcentriskt) spekulerar i chansen att kineserna kommer att göra uppror. Det är ju inte precis en stagnation de lever under. De har nog betydligt större anledning att betrakta oss västerlänningar (inkluderande USA) och med undran betrakta vårt/våra samhälles nedgång. Det är ju inte direkt så att demokratin har sina bästa dagar sveriges politiska förfall är et riktigt bra exempel.

  Kinesernas pågående satsning på kärnkraft kan komma att slå välden med häpnad. Spännande tider.

 5. Ivar Andersson

  Tack Ann för ditt trägna arbete.
  Alla som tror på klimathotet kan satsa sina pengar i FNs klimatfond. Klimatfonden tar pengar från de fattiga i i-länderna och ger till de rika i u-länderna. Hur bra FN lyckas har SVT de senaste dagarna visat på situationen i Yemen. Biståndet kommer till Yemen men når inte den svältande befolkningen.

 6. Robert Norling

  # 5 Ivar A.
  På tal om att svälta.
  Ett föräldrapar misstänks ha låtit sin ettåring svälta genom att bara ge sonen vegankost.
  De åtalas nu vid Nacka Tingsrätt då pojken slutade växa och var undernärd.

 7. Daniel Wiklund

  OT Läser just på text-tv att vi kanske får ha kvar Isabella L som minister. Inte så konstigt med tanke på vilket stort stöd MP fick i valet. Många, speciellt politiker verkar ha svårt för matematik. Där fyra verkar uppfattas som minst fyra gånger fyra.

 8. Ann lh

  #4 Rolf Mellberg, så som jag har uppfattat risken för uppror i Kina är det snarast interna uppror mot det styrande partiet, the one and only, uppror som skulle kunna leda till inbördeskrig. Hotet från Kina i min värld är snarast de små stegens revolution, t.ex. hamnar och områden runt sina industriprojekt, de så kallade lånefällorna mm

 9. Ingvar i Las Palmas

  Bra genomlysning av läget Ann!
  Påminner mig om en reporter från min ungdom som brukade säga:
  ”Vad som sig föredragit haver uti konungariket Sverige”
  🙂

 10. Håkan Bergman

  Rolf Mellberg #4

  Kinas ekonomiska under bygger på att den amerikanska och europeiska medelklassen fortsätter att köpa kinesiska varor. Självklart oroar det ledarna i Kina som ser hur galna våra politiker är. Det är för stabiliteten helt nödvändigt att Kina minskar sitt beroende av västerländsk konsumtion.

 11. latoba

  Bra Ann! Det som man inte ska glömma när det gäller Kina är den kontroll över medborgarna som blir allt mer fullständig. I stort sett ska staten/partiet veta exakt var varje kines är och vad den gör i varje ögonblick. Kameror, övervakning och avlyssning överallt. Den som gör eller säger något som partiet inte gillar bestraffas hårt och blir av med rättigheter. Skrämmande tycker jag. Kan man lita på att västerlandet i allmänhet och Sverige i synnerhet inte kommer att ta efter det?

 12. Håkan Bergman

  Daniel W. #7

  Har dom frågat Sjöstedtarn om lov, röstar V emot spricker det?

 13. LarsF

  #7 #12 Jo, man kunde hoppats att S ditchat Mp i regeringen, men det är väl att hoppas på för mycket.

  Den skada hon ställer med i varje gång det blir ”sverige ville gå längre” som Mp-media beskrev det ger mig magkramp. Fanatiker skall inte ha så mycket makt.

  Hoppfullt med artikeln dock, tack till författaren.
  Gillar afrikanska utvecklingsbankens hållning att de skall få använda de resurser de har på sin kontinent. Det lär väl förbli stor emigration från kontinenten annars. Alla har ju internet och kan se hur man lever i andra delar av världen.

  Ihop med Kina ännu står för så mycket utsläpp ger det hopp att vi inte får alltför vansinniga åtgärder här, det är ju meningslöst till att börja. Folks motstånd lär öka att få så mycket pålagor som har noll effekt i det stora hela.

  Men per kapita – vet inte hur Kina står sig då?
  Det är väl inte så stor medelklass ännu.
  Kina plus Indien är väl 1/3 av jordens befolkning sådär.

 14. Björn

  Bra inlägg och analys! Fokus måste vara på Kina som upprätthåller en falsk fasad i klimatfrågan, men i själva verket dammsuger världen på fossil energi för sin egen interna politiska frid och utveckling. Det är det dubbla spelet som är falsariet. De spelar med i det spel som FN och IPCC driver, men bara för att uppvisa ett bra ansikte utåt. Expansion kräver tillgång till energi, så enkelt är det. Hur kan vi här i EU ha så naiva och okunniga politiker som inte förstår det. Här i Europa låter vi politikerna strypa tillgången på energi, vilket är det samma som att strypa utvecklingen. Det är en degenerativ politik. Hur långt skall det gå?

 15. Fredrik S

  Håkan Bergman# 12

  Sjöstedt kommer väl med en kravlista. Får han igenom den ska det bli underhållande att höra bortförklaringarna om detta från C och L.

 16. Ivar Andersson

  #14 Björn
  Sverige gillar FN och EU eftersom man får sitta ihop med de stora pojkarna. Varken FN eller EU jobbar för dig och mig utan för någon annan och sig själva. FN och EU drömmer om beskattningsrätt så att dom kan styra över alla länder.

 17. Göran J

  Håkan #12

  Sjöstedt och Löfven är kompisar men i lönndom.
  Löfven är en ful fisk som inte drar sig för att bluffa sig fram.
  Sverige kommer att få en ny Sosseregering med DÖ överenskommelse som riktar sig till L och C.
  Jag hoppas verkligen att jag har fel.

 18. Ann lh

  Angående dagens stora inhemska nyhet: Vill man vara optimist kan man tänka att de tre partier på ”fel sida”, som nu dissats och blir i opposition kan vara öppna för lite nytänk i klimatfrågan. Det finns nog en och annan där som skulle våga ”komma ut” nu när de redan är ute i kylan eller vad man även kan säga på sidan med utveckling och framtidstro.

 19. Rolf Mellberg

  #8 Ann Ih
  #10 Håkan

  Först, tack Ann i efterhand för ett bra inlägg.

  Jag ser Kinas inrikesproblem med t ex korrumption som rätt små och att det skulle kunna bli ett inbördeskrig som totalt uteslutet. Landets ledning har mycket brett stöd i befolkningen, men de har tryck på sig att fortsätta leverera.

  Under 1900-talets första hälvt rådde kaos och inbördeskrig och en revolution följde. Nu är situationen så otroligt långt i från det att ord saknas för att beskriva skillnaden.
  Den kinesiska kulturen skiljer sig drastiskt från vår, den formades för 5-8 tusen år sen när man tvingades jobba oerhört hårt på att bemästra den Gula floden genom massiva kollektiva arbeten.

  Ett sätt att greppa kinas otroliga utveckling är att studera:
  http://www.highestbridges.com/
  Kolla vad de har byggt på ynka 20 år?
  Alla dessa broar rymmer minst ett Turning Torso UNDER brobanan.

  Västerlänningar ojade sig en massa över att rätt mycket folk behövde ”maka på sig” när man byggde Three Gorges, vem har åkt dit och undersökt vad de ”drabbade” nu tycker?

  Men det är med rätt hårdhänta metoder som Kina nu styr upp Tibet och Xinkiang, men USA lyckades pressa in sina urinnevånare i reservat och Israel pressar in palestinerna i små splittarde enklaver så varför kommer inte kina att klara den saken? Men vackra är inga av dessa processer.

  Håkan, för sin explosiva tillväxt har USAs och Europas konsumenter länge varit avgörande. Men nu svänger balansen mot övriga världen rätt snabb. Och med One Belt, one Road sätter man sprutt på många grannländer (och Afrika) och gynnar därmed sin egen tillväxt.

  Jag är rätt säker på att Kina inte ser CO2 som något stort problem eller större risk. Men de ligger lågt och skrattar i lönndom åt västerlandet när vi skjuter oss i fötterna.

 20. Rolf Mellberg

  Mitt stalltips,

  Kärnkraften står inför en ny guldålder:
  https://www.youtube.com/watch?v=ciStnd9Y2ak

  och Kina tar täten:
  https://www.nextbigfuture.com/2017/12/china-spending-us3-3-billion-on-molten-salt-nuclear-reactors-for-faster-aircraft-carriers-and-in-flying-drones.html

 21. Björn

  Rolf Mellberg [20]; Den som har tillräckligt med energi, ingår i täten av utvecklingen, så enkelt är det. Europeiska ledare förstår tydligen inte denna enkla devis. Om man tar avstånd från allt som heter fossilt, vad återstår då, nu och i närtid? På grund av den klimatförändring som en reducerad solaktivitet medför, kommer vi dessutom för ett expansionsbehov hos industrin, få ett ökat behov av energi för uppvärmning.

 22. Fredrik S

  Ja, tack för jätteintressant läsning Ann!

  Lutar starkt åt en ny regering nu, inte röd-grön röra som Bildt sa, utan snarare grön-röd sörja med lite liberala inslag beroende av smygkommunisterna.

  Ska vi behöva stå ut i fyra år med Annie och Isabella ljugandes ikapp om klimatet som ministrar?

  Finns väl de som tror på det men jag är skeptisk.

 23. LarsF

  Vetenskapsradions veckomagasin avbröts idag pga tekniskt fel.

  Jag hade förväntat mig att det skulle skyllas på klimatförändringarna.
  Är dom klimatförnekare nu på SR eller vad pågår?

  Allt är ju klimatförändringarnas fel, det vet ju alla.

 24. Astrid Å

  Africa Oil Week känns ju positivt.
  https://www.africa-oilweek.com/Home

  I fjol talade A Epstein där.
  https://www.youtube.com/watch?v=qjU5wb5PC88

 25. Ann lh

  Rolf Mellberg, det där eventuella uppror har jag stött på lite här och var, nu senast i inledningen till rapporten ”The Road from Paris”. Den rapporten avslutas med att världen nu förstått att det inte går att lita på vad kineserna säger, bland annat för att det löften, som Kinas ledning och Obama gav inför COP21 nu efter bara tre år inte längre är aktuellt. De filurerna!

 26. Håkan Bergman

  Fredrik S #22

  Och Annie vann kapplöpningen att bli först med presskonferens. Rätt fantastisk presentation, Lövfén ska driva centerpolitik utan att C ens sitter i regeringen? Jag tappade räkningen på hur många gånger hon upprepade att V inte kommer att ha nåt inflytande efter statsministeromröstningen nästa vecka. Ändå förväntar hon sig att V ska släppa fram den regeringen. Vi får hålla koll på spelbolagen, om dom ens tar ett sånt spel? Är hon enbart ute efter att ”visa ansvar”?

 27. Göran J

  Det som händer i svensk politik är en katastrof för landet. Så nu är dags att tänka på att fly från detta helt flummiga rike där klimatångesten sprider ut sig som digerdöden.
  Häxjakten på vi som har en annan uppfattning om klimatet kommer att krossa oss i det som liknar häxprocesser där 15 åriga ungdommar vittnar om att dom kan se koldioxid som vi häxor vräker ur oss.
  Detta är så idiotiskt att klockorna stannar

  Såg just annie lööf förklara att hon väljer stefan löfven som Statsminister.
  Vissa människor lär sig aldrig. Sverige är i och med detta DÖ(dförklarat) som nation.

 28. Göran J

  I min frustration glömde jag att tacka dig Ann LH. för utmärkt inlägg med många bra och viktiga länkar.

 29. Fredrik S

  Håkan Bergman, #26

  Ja, lite underligt känns det allt. Han bara se delar.

  Hon sa enligt AB:

  ”Jag utgår från att partier tar sitt ansvar och att alla partier vill ha en regering på plats, säger Lööf på frågan om Vänsterpartiets roll. ”

  Känns inte direkt förankrat hos Sjöstedt. Kommer han bara att acceptera att tex vinster i välfärden bara läggs åt sidan?

 30. Fredrik S

  Göran J, #27

  Sverige är ju tyvärr ett extremernas land, från feminism till klimatpolitik.

  Alldeles för lite pragmatism och alldeles för mycket plakatpolitik.

 31. Robert Norling

  Ingen högtidsstund att vara svensk, MP, C och L ihop med S ska leda vårt arma land i drygt 3,5 år.
  Nedan följer en del av alla förslag som det tydligen enats om. Undrar om de har fått hybris (storhetsvansinne) hela gänget.
  En kraftfull grön skatteväxling ska genomföras med höjda miljöskatter.
  Målet är att den ska omsluta minst femton miljarder kronor inklusive de förslag som genomförs i vårändringsbudgeten 2019.
  Bygg ut infrastrukturen – bind ihop Sverige med tåg som går i tid. Den beslutade nationella planen för infrastruktur 2018–2029 med investeringar i vägar och järnvägar i hela landet på 700 miljarder ska fullföljas.
  Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg, Malmö knyts samman.
  Ökad punktlighet för svensk järnväg.
  Det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk, till exempel i solceller och solvärme, eller i vindkraft till havs eller på land.
  Ett försök med statliga gröna obligationer ska genomföras genom ett uppdrag till Riksgälden 2019 och utvärderas.
  En aktiv klimatpolitik som värnar det klimatpolitiska ramverket. Utveckla och effektivisera klimatinvesteringsprogrammen. All relevant lagstiftning ses över så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag (Utredning tillsätts under 2019). Miljömålsberedningen får i uppdrag att bereda frågan om mål för konsumtionsbaserade utsläpp.
  Fossilfria transporter. Fossilfri laddning och tankning ska möjliggöras genom att infrastrukturen byggs ut. Investera i produktion och distribution av biogas. Från år 2030 kommer det inte längre vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar (Utredning tillsätts 2019. Kräver godkännande av EU-kommissionen. Ny lagstiftning beslutas under mandatperioden). Regeringen kommer att driva ett motsvarande förbud i hela den Europeiska unionen. Ett årtal ska utredas för när fossila bränslen ska vara helt utfasade (I samma utredning som innan). Reduktionsplikten ska vara utformad så att den bidrar till att nå det nationella målet om minskade växthusgasutsläpp från inrikes transporter med 70 procent år 2030. Vid en kontrollstation som genomförs 2019 ska successivt ökade kvotnivåer skärpas för tiden efter 2020.
  Återinföra flygskatter.
  Minska flygets klimatpåverkan. Genomför en obligatorisk klimatdeklaration vid köp av flygresor.
  Prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas förbjuds.
  Sverige ska driva på för en klimatlag på EU-nivå.
  Stadsmiljöavtalen utvecklas och effektiviseras för att bland annat främja alternativ till bil i städerna. Andelen som reser med cykel ska öka. Bilpooler ska stimuleras. Skatteregler ska underlätta för cykelpendling.

 32. Robert Norling

  Hyckleriet vet inga gränser. Först ska Vattenfall ställa om till en fossilfri produktion av värme, men fått tekniska problem. Så istället för torv ska man nu elda kol. Men det tycker chefen är bra, för det blir mindre koldioxidutsläpp??!!

  ”Under den närmaste veckan kommer Vattenfall att värma Uppsala genom att elda 9 000 ton kol. Anledningen sägs vara att det har uppkommit tekniska problem i omställningen till fossilfria bränslen.
  Det statliga energibolaget Vattenfall driver en anläggning i Boländerna i Uppsala som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och ånga för staden. Anläggningen har fått stora investeringar för ombyggnation som ska möjliggöra en koldioxidneutral produktion till år 2030.
  Nu meddelar Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall Värme Sverige, att produktionen har stött på tekniska problem som försvårar övergången till fossilfria bränslen. Anledningen är att det råder brist på torv och därför måste situationen lösas med andra alternativ. Alternativet hade varit att elda olja, rapporterar UNT.
  – Vi hoppades på att vi aldrig skulle behöva använda kolet men när den här situationen dök upp så hade vi inget val, förklarar Jardfelt. Försening av torvleveranser gör att Vattenfall öppnar sitt reservlager och använder 9 000 ton kol under de närmaste åtta dagarna. Men enligt Jardfelt blir det mindre utsläpp med den här lösningen.
  – Det blir faktiskt lägre koldioxidutsläpp än med torv. Stenkolet är mycket mer energitätt än torv och då man använder en mindre volym, än i jämförelse med torvet, blir koldioxidutsläppen mindre, säger Jardfelt.”

  Klipp från Samhällsnytt.
  https://samnytt.se/vattenfall-tvingas-varma-uppsala-med-9-000-ton-kol/

 33. Ann lh

  Alla! Ibland har jag bråkatnär ämnen utanför tråden tagit över dagens ämne, men det som har hänt i svensk inrikespolitik idag hör verkligen hit!
  Nu när Kina, Indien och stora delar av SydOstasien, Ryssland, länder som tyr sig till Afrikanska utvecklingsbanken, USA och nu även Brasilien har lämnat det hämmande FN-diktatet så kan vi verkligen fråga oss vad händer nu med stackars gamla Sverige.
  Resonera gärna, men var hövliga!

 34. Robert Norling

  # 33 Ann lh
  Ursäkta mitt övertramp, men jag blev lite för upprörd över dagens händelser i Sverige och kände att jag måste ventilera mig lite.

 35. pekke

  Som på beställning kommer nyheten att Kina stoppar alla subventioner till sol och vind, de måste nu priskonkurrera med kolet !

  https://wattsupwiththat.com/2019/01/11/china-says-no-to-wind-and-solar-tech-unless-it-can-compete-with-coal-on-price/

  https://www.forbes.com/sites/johnparnell/2019/01/10/china-no-wind-or-solar-if-it-aint-as-cheap-as-coal/#5639841a3e2f

 36. Jax

  #32

  Jobbade på UKAB (Uppsal Kraftvärme AB) som det hette innan Vattenfall tog över, i mitten på åttiotalet. Redan då planerade och byggde man ett torvlager för att elda kraftvärmeverket med, i stället för eller som utfyllnad till sopor som man eldade med då. De eldade med torv efter att jag slutat men torvlagret brann upp efter något år efter en dammexplosion. De borde därför ha rätt lång erfarenhet av torv och därför borde de väl känna till hur torveldning går till, och hur tillgången på torv ser ut.

 37. Fredrik S

  Lite märkligt är det att S skulle gå med på allt det där. Fast enligt PM Nilsson på DI handlar det mesta om att tillsätta en utredning. Ett känt sätt för sosseregeringar, och andra, att förhala och kanske förhindra frågor.

 38. Alvar Nyrén

  Tack jättebra! och ang #18 . Jag håller med fullt ut och hoppas och tror att det här kan bli riktigt bra med tiden. Jag hoppas att riktigt många fortsätter bearbeta M, Kd och SD och kanske tom L (som är kärnkraftsvänliga – ett första steg) med fakta så är de förmodligen inte okänsliga för bra argument, vilket jag fått en viss respons för att de inte är. Kanske tom solforskarnas teorier omsätts i verklighet? Då lär det vara kört rel snart ( i relativa termer) för hycklarna. Jag tror på en liten platsrevolution vad gäller L och ev C med tiden när det kanske inte går riktigt som beräknat. MP och V räknar jag helt kallt bort successivt. Felaktigt och dumt tänkt? Vi får se. Och det man vet sedan gammalt är att det sällan blir som man tror.
  En bonus lär i alla fall bli att intresset och välviljan för kärnkraft i olika former har stora utvecklingsmöjligheter. Det här kan bli riktigt bra!!

 39. Fredrik S

  Det stormar med Jan, fast inte om Jan B direkt. Har han tagit tidigt sportlov?

  Vore kul att höra alla punkter han fått igenom.

 40. Ann lh

  # 31 mm. Robert Norling, Ursäkta Dig inte! Det Du kom med ligger verkligen inom ”och sedan?”

 41. latoba

  Märkligt att de gröna fortfarande tillåter husdjur, rid-och travhästar. Tänk såna mängder växthusgaser dessa släpper ut, för att inte tala om klimatpåverkan av tillverkning och transport av foder till dem och skjutsandet av travhästar snart sagt varje dag i veckan som ATG kräver.

 42. Christer Löfström

  Beträffande Afrika så börjar det komma info från SS Afrika att Trump är negativ till Power Africa.

 43. Evert Andersson

  Märklig känsla att se Svante Axelsson i Gokväll predika sin propaganda som om han levde i en parallell verklighet. Efter Katowice ännu tydligare.

 44. tty

  #32

  Det blir mindre koldioxidutsläpp med kol än med torv. Torv är det absolut värsta bränsle man kan välja om man vill ha låga koldioxidutsläpp. Och naturligtvis är det ett fossilt bränsle. Kol och torv är samma sak, kol är bara mera komprimerat. Torv blir till brunkol när det får komprimeras av överliggande lager. Med större tryck under längre tid blir det stenkol. Ännu större tryck och litet högre temperatur så blir det antracit.
  Att torv inte räknas som fossilt är ett rent politiskt beslut som inget har med verkligheten att göra.

 45. tty

  #37

  ”Lite märkligt är det att S skulle gå med på allt det där.”

  Att tillsätta 34 utredningar är väl inte så farligt. Feta tjänster åt några hundra partikamrater med instruktion att inte komma fram till någonting före 2022.

 46. Ann lh

  #42 Ch. L., Vad har Du för källor?

 47. Ingvar i Las Palmas

  Rolf Mellberg
  Lite kul.
  Det var ju fullkomligt bakvänt att Ford tog Volvo och GM SAAB.
  Det borde varit tvärtom. Ford är krångligt som tusan. För vissa reservdelar måste man veta år (och ibland tom tillverkninsmånad) Precis som SAAB. GM är mästare i att göra det enkelt. Precis som Volvo.
  Ödets ironi
  🙂

 48. Jaha, får vi då alltså den stora glädjen att behålla Isabella som klimatminister 3,5 år till.

 49. Rolf Mellberg

  #33 Ann Ih

  Du radar upp de väsentliga delar av världen som uppenbarligen trotsar IPCC alltmer och underminerar hela det alarmistiska etablissemanget.

  Jag undrar vad som egentligen har hänt. Är de så att en massa lokala ”rådgivare” i olika länder har berättat för sina regeringar att IPCC:s alarmistiska linje har visat sig bli mer och mer fjärran från verkligheten? Att IPCC tappat fotfästet?

  Någon borde genomföra någon form av attitydundersökning som bl.a. skulle utröna i vilken grad IPCC (och det alarmistiskt sinnade forskarsamhället) anses agera i egen sak. Och om det är en allmänt spridd uppfattning att verkligheten har glidit alltför långt från prognoserna. Oavsett sakfrågan är det intressant att få veta hur man i olika länder ser på detta, hur IPCCs förtroendekapital ser ut.
  Resultatet skulle kunna bli en chock för t ex vårt land där tron verkar vara blind.

  GWPF är väl den bästa parten som skulle kunna utreda detta. Eller ska vi fråga om Chalmers tar bollen, ha ha.

  Kan någon av er i den inre KU-kretsen be GWPF om det 🙂

 50. LarsF

  #49 Dessa konferenser som IPCC är nog som på vilken företagarkonferens som helst, massa halvfulla, eller värre, representanter som tycker det är trevligt med god mat och lite samkväm och bevakar sina intressen.
  – aaaeerr de heer jag sall skviva på **hick***

  Mer eller mindre drogade personer leds runt.

  Det var väl Nic Lewis artikel J Curry publiserade som såg motstridiga skrivelser. Ena hur stora osäkerheter det var i datat ”large uncertainties” ung., och sedan hur det blev ”high confidence” i slutändan osv.

  Är det i baksmällan från gårdagen man drar denna slutsats och helt glömt hur tidigare skrivelse löd.

  Det var något från IPCC jag såg här om hur trend i klimatmodeller i stort följer och visar på uppmätt trend. Det är upprörande bortom beskrivning hur slarvigt det går till i slutledning och sammanfattning. Om det var i SR1.5,

  Extrapolera dessa avvikelser de senaste 20 åren in i framtiden och modellerna pekar flera grader över sannolik verklighet om 30, 50 eller 80 år som till 2100.

  Jag kommer att tänka på tjuren Ferdinand i Kalle Anka på julafton
  – Ja, den modellen måste vi ha!!!!!

  Allteftersom det kommer fram vilka otroliga inskränkningar som kommer på allas dagliga liv kommer också mer mottaglighet för kritiskt tänkande. Så låter troligt att alltmer motstånd uppstår mot IPCC då detta uppdagas. En sak att hoppas på lite tillnyktring efter hand.

 51. Astrid Å

  # 42 o # 46
  Power Africa är ju ett biståndsprojekt som Obama tog initiativet till 2013. SIDA är också inblandat i detta. De vill ju sprida förnybar el i Afrika. Trump väntas väl skära ned på bistånd, antar jag.

  https://www.usaid.gov/powerafrica
  http://www.xn--hllbartsamhlle-gibf.nu/internationella-relationer/power-africa-krafttag-for-ett-lysande-afrika
  https://foreignpolicy.com/2017/11/03/trumps-dangerous-retreat-from-africa/