Recension av Malena Ernmans bok Scener ur hjärtat

Kulturpersoner är så gott som alltid politiskt korrekta och står till vänster. De står politiska adeln nära och tillhör själva etablissemanget. Ett ekonomiskt beroende finns ofta då kulturpersoner direkt eller indirekt är beroende av bidrag. De har tidigare ofta synts i invandringsdebatten men nu börjar de ge sig in i klimatfrågan.

Malena Ernman har givit ut boken ”Scener ur hjärtat” som jag har läst och recenserar här.

scener-ur-hjartat

En stor del av boken ägnas åt ”klimatfrågan” och kommande jordens undergång om vi inte snabbt får ner koldioxidutsläppen till noll. Varför gör jag denna recension? Malena Ernman kan väl inget om klimat och vetenskap? Må så vara men hon syns i debatten och hennes 15-åriga dotter Greta Thunberg har synts ännu mer på senare tid. Jag vill förstå hur Malena Ernman tänker och vad som driver henne. Boken är till stor del självbiografisk och handlar förutom om klimatet om de stora problem föräldrarna haft med sina barn och även Malenas egna problem. Malena har många, många följare på sociala medier. Där tillåts inga klimathotskeptiker kommentera.

Malena Ernman växte upp i ett radhus i Sandviken. Modern var diakon och Malena Ernmans uppväxt var full av inneboende flyktingar och illegala. Flyktingarna bodde i garaget.

Malena Ernman (f 1970) gifte sig 2004 med skådespelaren Svante Thunberg och fick de två barnen Greta och Beata Thunberg. Svante var medföljande hemmaman under många år av Malenas turnéer runt om i Europa. Malena Ernman heter Magdalena Ernman. Tillsammans med sin man driver de företaget Ernman Produktion AB. Bolaget har gjort rejäla vinster och det finns 3.4 Mkr i eget kapital. Bolaget äger också ett fordon – spekulerar att detta är elbilen paret använder även privat.

En del av boken beskriver hur Greta mådde mycket dåligt och hade problem med skolan och kamraterna där. Gretas ätstörningar tog mycket kraft och tid av både föräldrarna. Diagnosen blev Aspergers, högfungerande autism och OCD. Greta skyller själv idag på att hon mådde dåligt flera år ”på grund av klimatfrågan”.

Malena skriver i boken:

”Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat. Hon såg hur växthusgaserna strömmade ut från våra skorstenar, svävade uppåt med vindarna och förvandlade atmosfären till en gigantisk osynlig soptipp.”

Även om Malena blivit kändis betraktar hon sig själv som socialt skygg. Även med andra dottern Beata får familjen stora problem vid 10-årsåldern. Så småningom får hon diagnosen ADHD med drag av Aspbergers, OCD och trotssyndrom.

Malena Ernman har det själv jobbigt. Hon tar antidepressiva och lugnande läkemedel. Sommarstugan på Ingarö hyrs ut till flyktingar.

Andra delen av boken handlar huvudsakligen om klimatet och hållbarhet. Flyget är ett stort hatobjekt. Kött och fossildriva bilar andra hatobjekt. Till skillnad från första delen, där Malena självbiografiskt berättar öppet om alla problem i familjen,  blir del 2 helt annorlunda. Nu ska det mästras med svenskarna som inte förstår sig på den kommande katastrofen.

Ingen som helst vetenskaplig insikt finns. Det är helt religiöst betingat. Det hänvisas diffust till ”ledande forskare” eller ”världens forskare” , ibland också till Johan Rockström och Pär Holmgren. Lite hat mot Donald Trump hinner Malena också med. Konsumtionssamhället fördöms. De som är på skeptiska sidan kallas ”klimatförnekare”.

Lite grann lever Malena som hon lär. Hon har slutat flyga. Hon vägrar att skriva krönikor i tidningar som ger redaktionellt utrymme åt ”klimat- och förintelseförnekare”.

Malena har ett stort confirmation bias och kan inte alls skilja på väder och klimat. Greta är till stor del inblandad i hatet mot samhället som gör för lite. Mitt i klimatdelen hoppar Malena ibland över till självbiografi och beskriver hur hon själv troligtvis har ADHD och visar tydliga tecken på depression och utmattningssyndrom. Bulimi fanns också i samband med Malenas tid på Operahögskolan.

Ett genomgående tema är att Malena och Greta vill vara personer som ska visa att de vill ”rädda världen”. Al Gore tror jag avslöjat klimatbluffen men ljuger medvetet då han tjänar pengar på det och samlar in ”godhetspoäng”. Malena Ernman tror på vad hon berättar. Känslor är fakta.

Vi ska inte underskatta maken Svante Thunbergs roll i detta. Han har också slutat flyga, slutat shoppa och äter inte kött. Istället för att flyga med de två barnen till London tar Svante elbilen. Huruvida det sparar koldioxidutsläpp att resa med elbil många dagar istället för att flyga låter jag vara osagt. Några godhetspoäng blir det väl från PK-eliten.

Malena har läst att man vid flygning ska dra ner plastgardinen vid start och landning för att spara bränsle. Vad Malena inte fattat är att det är en säkerhetsbestämmelse att gardinerna ska vara uppe. Likaså förstår inte Malena att sol- och vindkraft kräver reserv- och balanskraft.

I all sin godhet har Malena glömt bort sin hund. Den släpper också ut en del koldioxid speciellt då man räknar in maten som hunden äter.

Nu till Gretas show utanför riksdagshuset och på COP-mötet.

Greta_Thunberg2

Klimatstrejken bara råkade sammanfall med lanseringen av Malenas bok. Rebecka Uvell har beskrivit historien bakom detta på sin blogg.

Hur media kan ge så mycket uppmärksamhet till Greta Thunberg är en gåta (eller kanske inte). Hon rabblar bara massa floskler. Visst kan hon säkert mer om klimatet än andra 15-åringar. Vetenskapligt är det noll. Talet på klimatmötet i Katowice hölls nästan utan åhörare. Talet var naturligtvis inte skrivit av Greta själv. Likaså fick inte staben (där pappa Svante ingick) runt Greta synas då hon intervjuades i Svt. Mycket nära fake news.

Sammanfattning

Malenas bok ”Scener ur hjärtat” är rörig med sina två helt olika delar:

1. Självbiografin med alla problemen med barnen.

2. Mästrande klimatdelen med lite insprängd självbiografi.

Självbiografin i första delen är mycket öppet skriven och Malena har ingen rädsla att lämna ut sina barn eller sig själv. Malena påstår att barnen varit drivande för att lämna ut så mycket detaljer. Men enligt min uppfattning är det inte barnen utan föräldrarna som ska ta besluten och ansvaret. Barn är helt enkelt inte vuxna för att ta sådana beslut.

Greta skyller på ”klimatfrågan” för hon mådde dåligt flera år. Malena och Svante säger att de blev ”klimataktivister” för att Greta blev det. Bostaden på Ingarö lånades ut till flyktingar för Greta och Beata ville det. Gretas ”klimatskolk” utanför riksdagshuset skedde på hennes eget bevåg enligt Malena.

Klimatdelen tillför ingenting vetenskapligt, absolut ingenting. Här har Malena valt ut de värsta alarmistiska flosklerna av de mest extrema alarmisterna. Känns som en religiös syn. Familjen Ernman Thunberg påstår sig ha ”förstått klimatfrågan” som nästan inga andra har gjort.

Hade Malena hållit sig till självbiografin hade boken kanske fått godkänt. Nu blir boken inte helt oväntat underkänd.

Bokens tacklista säger väl var Malena står politiskt. Exempel: Pär Holmgren, Özz Nüjen, Helle Klein, Jonas Gardell, Djurens Rätt, Mina Dennert, Stina Wollter, Anders Wijkman, Johan Ehrenberg, Alexandra Pascalidou. Kan det bli mer politiskt korrekt?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Vilken magisk syn Greta måste ha. Som kan se den osynliga koldioxiden. Skulle inte vara så bra för henne om hon såg ett vulkanutbrott. När jag var i femtonårsåldern la jag mest märke till tjusiga tjejer.

 2. Carin

  Tack Per för att du orkade läsa denna bok och recensera den så vi slipper läsa den.
  I landet Sverige så måste man ha rätt åsikter för att accepteras. Det var så när jag gick I skolan på 70-talet och inget nytt nu. Fast nu är det klimat i stället för skogen o Vietnam, men USA är fortfarande lite bov o så ryssen.
  Jag lärde mig tidigt att det som sags i nyhetsmedia är vinklat då vi lyssnade på norsk radio oxå. Där såg man ju världen med andra ögon som medlem i NATO. Fortfarande så är det PK vänstern som på något outgrundligt sätt har rätt o andra har fel, är skeptiker eller får andra nedsättande epitet. Vi sager att det råder åsiktsfrihet i vårt land men tyvärr så är grupptrycket stort och man använder alla härskartekniker som går då någon bryter mot MSMedias uppfattning om vad som är rätt o riktigt. Lite grand som häxjakt i forna tider.
  Vi får hoppas på att sociala medier får verka fritt och att vi slipper allt för mycket åsiktspolis där.
  Så hoppas vi att dagens o kommande natts extremväder i norr är just väder och inte en del i en kommande nedkylning av klimatet.

  Carin

 3. Ulf

  Verkligen djupt obehagligt att det i ett land som Sverige som skadades mycket allvarligt av den politik som S drev i slutet på 1960 talet och början av 1970 talet åter kan hamna i ett liknande tillstånd.

  S drar sig återigen närmare socialistisk vansinnes politik nu senast med förslag om inskränkningar i äganderätten. Återigen lyssnar media på kulturfolk som inte har en susning om hur en samhällsekonomi eller världsekonomi fungerar. Istället handlar det om vanföreställningar som media sedan sprider vidare.

  Att vi hamnade här är för att vi tillåtet en omfattande historieförfalskning. I skolan redogörs inte för varför Sverige hamnade i en enorm ekonomisk kris under 70 och 80 talet.
  Ej heller redogörs för hur kommunismen, socialismen och planekonomi förstört samtliga länder där det prövats. Inte undra på att ungdomar idag är lättpåverkade.

 4. Rolf Mellberg

  Om man går till judithcurry.com och söker på ”bengtsson” så kan man botanisera lite i vad som kommer fram.

  Då framträder en bild av en ytterst framstående forskare som under en lång karriär bedrivit sitt arbete med en fullständigt självklart sunt kritiskt förhållningssätt till vad som kommer fram inom detta ytterst komplexa forskningsfält. Eller snarare framträder det gatlopp han förnedrats till.

  Ungefär när han hade uppnått normal pensionsålder började det bli politiskt känsligt vad man sa och inte sa vad gällde klimatet men han vägrade frångå det vetenskapliga förhållningssättet och har sedan dess blivit allvarligt bespottad. Kanske var det så att den ålder han nått – och det ekonomiska oberoendet – gjorde honom fri att agera helt efter sitt sambevete.

  Idag har vi en rent kafkamässig situation där

  GRETA ÄR DEN STORA HJÄLTINNAN – Jesu moder och jungfru i ny inkarnation
  JOHAN ROCKSTRÖM är Jesus själv med det mest vildsinta HOT EARTH-galenskaper i sina predikningar.
  Medan de få med en djupgående kompetens och sund skeptisk hållning släpas i smutsen. T ex av Martin Hultman på Chalmers. (och hela det alarmstiska etablissemanget hjälper till)

  Detta är ett mått på vår samhälles förfall – det är VÄMJELIGT.

 5. pekke

  ”Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat. Hon såg hur växthusgaserna strömmade ut från våra skorstenar, svävade uppåt med vindarna och förvandlade atmosfären till en gigantisk osynlig soptipp.”

  https://www.youtube.com/watch?v=NzlG28B-R8Y

  Det här landet är verkligen illa ute.

 6. Ann lh

  Tack Per!
  Allt kring Greta med föräldrar är så märkligt att det borde ge åtminstone en och annan liten massreporter kraft att växa upp och vad hans eller hennes titel säger – dvs Journalist.

 7. Ann lh

  # 6 Ett ord föll bort, ska stå …. och BLI vad ….

 8. Sören G

  ”Greta såg koldioxidmolekylen”. Unga flickor i en omgivning av extatisk religiös övertro under tidigare århundraden har sett Jungfru Maria och andra helgon och därefter själva blivit hegonförklarade.
  När blir Greta helgonförklarad?

 9. pekke

  Ännu ett tecken på att ” Klimathotet ” allt mer liknar en religion.

  https://www.nyteknik.se/miljo/fler-flyger-trots-okad-klimatmedvetenhet-6944250

  ” – Det börjar bli lite pinsamt att vara en uppenbar klimatförstörare, säger forskaren Maria Wolrath Söderberg. ”

  Damen är Lektor i retorik och pedagogik:
  https://www.sh.se/p3/ext/content.nsf/aget?openagent&key=sh_personal_profil_sv_430011#

  Klimatforskningen går framåt . . .

 10. Håkan Bergman

  Att byta flyg mot bil är ingen höjdare ur säkerhetssynpunkt, bortsett från att miljövinsten också är tveksam. Nu kommer statistik som visar på en mindre nedgång för inrikesflygets kortare linjer och samtidigt kommer statistik som visar på en kraftig ökning av dödstalen för vägtrafiken. Priset för demoniseringen av flyget kan bli oacceptabelt högt.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/2018-svart-ar-i-trafiken-malet-till-2020-kommer-ej-klaras

 11. Lasse

  Det smarta med att sätta upp en flicka i den åldern som frontfigur är det tar emot att kritisera.
  Samtidigt gör det hela tilltaget så osmakligt.

  För övrigt så har jag haft en diskussion med en av de ”goda” ovan.
  Givande!
  Hans film om att solens strålning inte hade ändrats på de 35 år som temperaturen stigit var ett bottennapp som krävde lite reaktion. -han var tacksam efter att få tagit del av Martin Wilds solar brightening rapport och SMHIs globala solinstrålningsmätningar. Jag vet inte om det gav mig annat än fågelholksutseende?

 12. Fredrik S

  Tack Per för recensionen!

  Jaha, det var ju värre än befarat. Godhetseliten känns ju rätt värdelösa från Schyffert till Ernman. Känns som om de skolkat från allt förutom kanske roliga timmen och musiklektionerna.

 13. Peter Stilbs

  Har hon verkligen skrivit boken själv? Eller finns det en till? Det var ju någon spökskrivare som blev satt i strålkastarljus för någon månad sedan.

  Sorgesamt, alltihopa

 14. Peter Stilbs #13: Vet inte om hon skrivit boken själv. Med tanke på nivån kan jag tro det. Hennes man Svante Thunberg står som medförfattare fast med liten text på omslaget. Tror mest han varit med som korrekturläsare. Han har ju upplevt familjeproblemen på nära håll.

  Sen har troligtvis någon klimatalarmister typ Pär Holmgren eller Martin Hedberg gjort faktagranskning för att få bort de allra värsta klimatgrodorna. De står båda med på ”tacklistan”.

 15. L

  Klimataktivisterna har inte ens fattat att i ett geologiskt perspektiv befinner vi oss i en istid.

 16. Kjell Lindmark

  Det mänskliga lidandet tar sig många uttryck, i familjen Ernmans/Thunberg fall så projiceras det på klimatfrågan. Klarar man inte av att hantera sitt välbefinnande ligger det nära till hands att skylla det på yttre omständigheter, i detta fallet hotande klimatförändringar. Så som många andra med klimatångest där problemen snarare ligger inom sig själv och förhållandet till omvärlden. Hela storyn bakom familjen Ernman/Thunberg är sorglig, och värre är när diverse PR gurus blåser upp detta personliga lidande till en möjligt kassaklingande berättelse blir det än mer tragiskt.

  Vad händer den dag luften går ur klimathypen och den inte längre hamnar på medias framsidor utan möjligen återgår till vetenskapliga tidskrifter och vetenskapliga institutioner? När strålkastarna slocknar på de som idag solar sig i glansen av popularitet?

  Verkligen en sorglig historia och den som kommer att få betala det högsta priset är dessvärre Greta.

 17. Vi understryker ofta att de ledande klimathotarna har en politiskt motiverad agenda och att klimatet för dem endast är ett medel för att uppnå målet. Bland de äkta klimathotstroende är det tydligt att klimatfrågan blivit en religion, vilket Per helt riktigt antyder.

  På sistonde sänder fransk radio intervjuer med personer som lagt om sin livsstil till ett så kallat hållbart leverne, vilket är helt i linje med politikernas budskap om att ni (sic) måste radikalt ändra era (sic) levnadsvanor, om planeten ska överleva. Det framgår helt klart av intervjuerna, att det är nyfrälsta människor som berättar om hur lyckliga de är i sitt nya enkla leverne, t.ex när de borstar tänderna i svartsåpa eller köper livsmedel och drycker i lösvikt, för att undvika förpackningar. De här intervjuerna är skamlös propaganda för ett fattigare samhälle med lydiga undersåtar, med de intervjuade som nyttiga idioter.

  ”Kulturpersoner är så gott som alltid politiskt korrekta och står till vänster.” Stämmer, med enstaka undantag som bekräftar regeln. Här ett av undantagen. Undertextad på engelska. ”De Goda och de Onda”: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=cBiHJxGxz1g

 18. Rolf Mellberg

  Fram till för ett år sen var ”de stackars svältande isbjörnarna” det narrativ som mycket framgångsrikt eldade på den kollektiva känsloorgien.

  Men Malena ska väl ändå få en eloge för hur skickligt hon har exploaterat sin dotter ”i kampen”? Nu när isbjörnarna blivit oanvändbara.

  Min mer övergripande reflexion är att vårt demokratiska styrelseskick ”firar” nu all time low i ett hundraårsperskektiv. Förnuftet har fått ge vika för känslostormar. Inte för att jag kan visa på något bättre politiskt system precis men…..

  Utveckilingen i västerlandet har hamnat i baklås vågar jag påstå och där är ju migrationsfrågan en minst lika stor nöt som klimathysterin.

  Med skräckblandad förtjusning kan man dock nu iakta vad som händer på energifronten i Kina och då vill jag peka på följande (främst för dig med hyggliga insikter i fysik)
  https://www.nextbigfuture.com/2018/08/china-has-multi-billion-projects-developing-liquid-and-solid-fuel-molten-salt-reactors.html

  För dig som har mycket goda kunskaper i fysik kan jag rekommendera den här filmen:
  https://www.youtube.com/watch?v=YVSmf_qmkbg

  Den filmen är enastående underhållande, ett källarmöte ordnat av en MakerSpace-grupp i Calgary för 8 år sen.

  Under större delen av historien har Kina stått i en klass för sig inom teknik och vetenskap. Nu har det åter tagit täten, kanske.

 19. Björn

  Det hela verkar vara en familjetragedi som projiceras på delvis klimatfrågan. Tragiskt och med förstärkning av media. Det finns ett gammalt uttryck som, ”skomakare bliv vid din läst”, det borde Malena också vara, alltså vid sin sångarkarriär.

 20. Christer Löfström

  En kommentar triggad av #18
  Med goda kunskaper och lång erfarenhet inom multifysik, det mesta kopplat till energiomvandling och miljö, har jag ett förslag för den som vill bilda sig om kärnkraft.
  Följ World Nuclear Association.
  http://www.world-nuclear.org/

 21. Jag har också läst boken och förvånades över bristen på koppling till klimatvetenskap. Det står egentligen bara att de har läst och lyssnat men inte på vad eller vem.

  Den underliggande frågan jag fick är om det verkligen är bra för ett barn med dessa diagnoser att bli en offentlig person? Så länge det går bra och hon inte får någon kritisk fråga kanske men sen?

 22. Björn

  Christer Löfström 20]; Visst, kärnteknologi i någon form är framtidens energialstrare. Men alla världens hjärnor har inte hunnit dit ännu. En del har bara hunnit till att omfatta det synliga som vindkraftverk.

 23. Alvar Nyrén

  Naturen kommer att slå tillbaka här precis som inom på börsen och på många andra ställen, slående lika nära nog var det inträffar. När något stegras på detta vis kommer det förr eller senare att falla hårt till marken. Ju högre dess snabbare och hårdare. Stackars människor som är så grundlurade. Ett folkrättsbrott i mina ögon att trakassera gemene man så här med ren lögn.

 24. Rolf Mellberg

  #20 Christer

  Tack för den länken, ska bli intressant att studera.

  Du skulle möjligen inte även kunna förse oss med uppmuntrande lösningar vad gäller att vårt polito-mediala etabissemang inte längre verkar förlita sig på gedigen vetenskap och ingenjörskunnande. (som var fallet t ex när jag var ung) Rockström är här skräckexemplet nummer ett. Som jag ser det visar (tyvärr) Kina tecken på att vara ett bättre samhälle härvidlag.

  Skäll inte på mig nu, detta är inget jag gillar utan ett iskallt konstaterande.

 25. Den som vill se Malena Ernmans hallelujah-kör kan titta på facebook. Inlägg 1 har 4.200 kommentarer och 58.000 gilla. Läs kommentarerna så ser man att folk gillar att sola sig i glansen av en kändis. Rent sektbeteende. Så underskatta inte påverkan av en kändis som berättar hemska sagor om ”jordens undergång”.

  När jag läser kommentarerna på Malenas Facebook-sida kan jag inte låta bli att tänka – vad otroligt korkade och okunniga många människor är. Å andra sidan är klimatfrågan komplex och tittar man bara på Svensk Tvångstelevision och läser Aftonbladet så blir det lätt så. De flesta är känslomässigt styrda.

 26. Ivar Andersson

  Om Greta kan se koldioxiden vid förbränning ser hon också koldioxiden i sin egen och övriga familjens utandningsluft. Kalla vinterdagar kan jag se kondenserad vattenånga i utandningsluften som kanske Greta inte vet vad det är utan tror att det är koldioxid. Jag har förslag på en ny diagnos: koldioxidfobi.

 27. Fredrik S

  Tja, folk får ju faktiskt tillbe vilken religion de vill. Det som gör mig mest upprörd är hur vår stasitv kan lägga ner rejäla resurser på att följa ”Messias” under hennes Polenresa. En helt team följde henne under en hel dag avslutat med en inspelning av ett ”tal” sent på kvällen inför tomma läktare. Sen kommer man helt oblygt med fake news om hennes uppträdande inför världsledarna.

  Att familjen Ernman har stöd av sina fina vänner inom kultureliten etc.är en sak men när SVT stöder aktivismen blir det förbaskat obehagligt!

 28. Daniel Wiklund

  Eftersom Malena E är så intresserad av klimatet, så hoppas jag att hon ( och Greta) har läst ”Ett satans år” av Olle H och Hans W. Den berättar om den senaste klimatkatastrofen i Sverige. Nödåren under 1860-talet, där 1867 sticker ut som ”ett satans år”. För att få lite perspektiv.

 29. Lasse

  #28 Daniel W
  1867 var det kyla i norr och 1868 varmt och torrt i söder. Påminner om sommaren 2017 resp 2018.
  Det finns en bok om detta också, Augustprisvinnare 2018:
  Fackbok: Magnus Västerbro, Svälten: hungeråren som formade Sverige (Albert Bonniers Förlag)

  Skall bli kul att se hur SMHI förklarar förra årets väder ! Solen var oss nådig -Julirekord med över 100 timmar över större delen av Sverige.
  Tack vare fossil energi så funkar transporten över jorden idag jämfört med den svält som drabbade isolerade samhällen. Nöden var stor då hästen stod för transporten!

 30. Björn

  Lasse [29]; Vill inflika här att det var ett solfläcksminimum år 1867. Det är oundvikligt att några regioner över världen får känning av en lägre solaktivitet. År 2008 inträffade ett extremt solminimum som drabbade andra delar av världen. Vi är nu återigen på väg mot ett solfläcksminimum men en åtföljande solcykel 25 med ett förväntat lågt maximum. TSI, Total Solar Irradiance, speglar antalet solfläckar, med eller utan optiskt synbara fläckar.

 31. Lasse

  #30 Björn
  TSI (1365-1367 W/m2) är ”bara” en del av den variation vi upplever när solen värmer oss.
  Molnen spelar betydligt större roll för enskilda platser. (tror jag och kanske även den meteorolog jag mailade)
  SMHIs globalstrålning har ju ökat rejält sen 1980.
  SMHI förklarar:
  ”Sedan noggranna satellitbaserade mätningar inleddes 1978 har variationerna i den totala solstrålningen varit inom några promille från medelvärdet 1361 W/m².

  De stora och snabba variationer som vi ser vid jordytan beror framförallt på moln som skuggar solen. Det är inte ovanligt att den direkta solstrålningen ändras från 900 till 0 W/m² eller tvärtom på några sekunder.

  För den långvågiga strålningen är inte variationerna lika dramatiska. Källan till den nedåtriktade långvågsstrålningen är ju atmosfären själv och de moln som finns där. Förändringar på uppemot 100 W/m² kan noteras när ett lågt moln drar förbi på en i övrigt klar himmel.”

 32. Gunnar Strandell

  Per Welander!
  Du skriver:
  Hon vägrar att skriva krönikor i tidningar som ger redaktionellt utrymme åt ”klimat- och förintelseförnekare”.
  Jag har inget att invända mot att människor har egen tro eller övertygelse, men reagerar stark mot att de går samman och sätter epitet på människor utanför den egna kretsen.
  Malena gör här en reprisering av Lars Ekborgs ”Bunta ihop dom” utan att förstå att originalet var en parodi.

  De av oss som likt Christopher Es protesterat mot användning av själva begreppet ”klimatförnekare” får alltså rätt i det här fallet. Polletten har trillat ned i den Ernmanska familjen. 🙁

 33. Daniel Wiklund

  Lasse #29. Igår fick jag boken Svälten av min dotter. Hennes morfarsfar föddes den 28 juni 1866 i en by utanför Piteå, det låg kvar is på träsket, likadant 1867. Han hade 9 syskon så hans föräldrar hade nog klimatångest, även om det ordet kanske inte fanns då. Han blev 91 år så jag hann träffa min farfar. Hans livssituation har gjort mig intresserad av klimatfrågan. Kan tänka mig att min farfarsfar och farfarsmor av prästen fick veta att klimatkatastrofen berodde på att dom syndat. Där lyste vetenskapen med sin frånvaro.

 34. Claes Forsgårdh

  Bland kulturvänstern är det en merit att vara obildad, okunnig, historielös och helst ha flera andra tillkortakommanden.
  Familjen Ernman/Thunberg är ett utmärkt exempel på detta.
  Men det är ju tragiskt att familjen blottlägger sin totala okunskap i (klimat)vetenskapliga frågor i en bok.
  Man kan fråga sig vad som finns i huvudet på förläggaren som publicerar sådan smörja?

 35. Björn

  Lasse [31]; TSI är en integrerad summa av alla våglängders intensitet vid TOA (Topp of Atmosphere). Globalstrålning är inte det samma som TSI. Den del av strålningen som filtreras av atmosfären ingår alltså inte i globalstrålningen. Det är högenergetisk UV under 400 nm som filtreras bort och ger en variabel uppvärmning av olika atmosfärslager över troposfären. Hur denna energi påverkar nedåt mot jordytan ingår inte i klimatforskarnas kalkyler, för de förstår den inte.

 36. Rolf Mellberg

  OT

  På följande länk kan vem som helst (även Greta) bota sin ångest lite grann:

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Man ser på den korta kurvstumpen till vänster att istillväxten har börat bara fin-fint i år: Till höger kan man tända och släcka årtal och då sker man lätt att efter 2012 har inget år haft mer is den 10:de januari!

  Körsbärsplockning? Jovisst – men ändå!

 37. Gunnar Strandell

  Lasse #31
  Du har hittat fakta bakom min strikt personliga iaktagelse:
  Om jag ligger på en solig plats och det kommer ett moln som skymmer solen känns det genast kallare, men om jag öppnar en läsk och släpper ut koldioxiden ovanför mig märker jag inget alls. Förmågan hos CO2 att genom återstrålning höja temperaturen är uppenbart minimal jämfört med molnens förmåga att sänka den.
  Molnbildning är en av de svaga punkter både väder- och klimatmodeller har och det är en erfarenhet de flesta soldyrkare som litat på prognoser fått lära sig.

 38. Göran J

  #6 Kjell Lindmark

  En alldeles utmärkt analys av detta elände.

  Om hela familjen E. bara vill bli fri från sin klimatångest så är det lätt att hitta tecken. Greta kan åka till Grönland och där titta på minus 50 grader Celsius som just nu råder där. Kan hon se CO2 kan hon säkert se temperaturen också utan att fuska med en termometer. En fantastisk gåva som den tösen fått.
  Varför inte ta en tur till Antarktis där det nu är sommar och bara minus 30 grader Celsius.
  Tack Per för din analys av boken.

 39. Göran J

  ”16 Kjell Lindmark skall det vara.

 40. LarsF

  Om någon kändis offrar sin artistiska integritet för att agera politiskt, låt dom göra det.
  De väljer bara bort en stor del av sina fans.

  Pga idolskap hänger vissa på vad en kändis säger – så har det väl alltid varit.

  Denna masshysteri får nog mer av motsatt effekt – och har så mycket övertoner redan nu att det blir något löjeväckande över det. Låt dem gräva sin egen grop att falla i.

  Hörde ett inslag RingP1 för några veckor sedan – en inringare ville ha klimatnytt precis som ekonominytt och info om börsen och vädret typ.

  Sofi Eriksson som är bland de bättre att leda programmet menade
  – blir inte folk bara ännu mer trötta på att höra detta om klimatet

  Jag tror det är allmän uppfattning och varför Mp nästan åkte ur riksdagen.
  Deras opinion ökar väl inte nu heller vad jag sett.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsundersökningar_inför_riksdagsvalet_i_Sverige_2022

  Detta trots den otroliga ökning av propagandan sedan valet. Någon har tydligen trott att vi inte är tillräckligt skrämda än och trappar upp något ofantligt. Det ät tjat i människor o tro, filosofiska rummet, studioett har besök från naturvårdsverket och upprepar dessa plattityder de hört/läst någonstans. Senast idag hörde jag Sara Sällström på vetenskapsradion prata om hur bin dör pga klimatförändringarna – det lär väl mer vara allmänna bekämpningsmedel vi använder som dödar det vi vill och allt annat också.

  Sunt förnuft lär segra i långa loppet.

 41. Karl Eider

  #40 LarsF

  Klimatnytt, dagliga klimattrender. Risk att kurvorna kan bli hyfsat tråkiga. Per definition kan man inte förvänta sig mer än max 0.01% förändrig per dag. 🙂

 42. Rolf Mellberg

  Ökenutbredning har ju varit ett slagträ i klimatkriget och värst har alarmisterna varit som spritt rena lögner.

  Jag har nu studerat detta lite och fått HELT ny kunskap. Det handlar om forskning om säger att betande kreatur i lagom omfattning och i måttliga tidsperioder faktiskt kan leda till mer grönska och torktålighet än om marken inte betas alls. Den som vill veta mer om detta kan läsa här:

  https://ourworld.unu.edu/en/reversing-desertification-with-livestock

  Greta borde viga sitt åt boskapsskötsel i torra klimat !!!!

 43. Gunnar Strandell #32: Ingen klimathotskeptiker förnekar klimatet. Begreppet ”klimatförnekare” är just för att sätta en elak etikett genom att koppla ihop det med förintelseförnekare. Malena klarade inte att låta bli att bunta ihop det hela ännu värre med ”klimat- och förintelseförnekare”.

  Jag tror vissa klimatreligiösa inte har alla hästar hemma. Ingen nämnd och ingen glömd.

  Klimatbluffen är tidernas största bluff och allra värst är det i Sverige. Ingen annanstans är media och politiker så likriktade som just i Sverige. Därför har svenskarna i klimatfrågan blivit världens mest hjärntvättade folk. Sen finns de som kan tänka själva och läser utländsk press. Men de ska helst tystas. Martin Hultmans jobb på Chalmers att kartlägga ”klimatförnekare” är väl i paritet med maktmissbruket i diktaturen DDR.

  Varför måste klimathotskeptiker tystas? Vi stör maktens informationsmonopol. Vi får inte släppas fram i public service eller de stora tidningarna. Vi stör klimatbluffen om vi får chansen att påtala felen i IPCC:s läror. Sen för de klimatreligiösa, dit Malena tillhör, är det en hädelse att överhuvudtaget yttra sig mot klimatreligionens teser. Klimatupplysningen stör makten, tro inget annat.

 44. LarsF

  Karl Eider #41. Exakt det – och därför så utmärkt sätt att låta klimathetsarna gräva sin egen grop.
  Har inte allmänheten kräkts förut så blir det nu.

  Dessa fanatiker vi har att göra med ser inte detta själva, de är blint troende vi pratar om.
  Dom skulle ta giftbägaren med Jim Jones och gå i döden också, troligen.

 45. Sören G

  Just nu i Go’kväll I TV1 sitter Svante Axelsson och berättar vilka åtgärder vi själva kan göra för att hejda den globala uppvärmningen.

  Klimathotspropganadan genomsyrar vår media. USCHHH!

 46. Fredrik S

  Sören G #45

  Japp, fick precis lära mig att mordernt storstadsliv är att inte ägs någon bil alls. SVT är ett skattefinansierat häxeri.

 47. Christer Löfström

  #24 Rolf
  Är vetenskapen och ingenjörskonsten, och utövarna, sämre i dag än för 50 år sedan?
  Jag ser det inte så.

  Det du frågar om, det polito-mediala etabissemanget, är helt klart i Sverige inte i kontakt med verkligheten, och är i dag av lägre kvalitet än för 50 år sedan.
  Det påverkar negativt den miljö som forskare och ingenjörer verkar i och ger sämre samhällsutveckling, oavsett hur man mäter sådan.

  Har inga skarpa förslag på hur man snabbt förändrar. På lång sikt tror jag förändringen kommer via näringslivet. Jag försöker med Investor. Kan verka naivt att en liten aktieägare skulle kunna påverka, men jag har inget bättre förslag. Och där är många som lyssnar på årsmötet.

  I vardagen håller jag mig till det danska, både tidningar och TV. Danska tidningar, även affärstidningen Börsen, kan läsas med pressreader, som jag har tillgång till med lånekort på Lunds Stadsbibliotek. Dansk TV ser jag enkelt bara genom att rikta en antenn mot Köpenhamn.

  Två danska länkar till vetenskap och ingenjörskonst.
  https://videnskab.dk/
  https://ing.dk/

  Klimatnoja finns även i Danmark, men det är inte lika galet som i Sverige

 48. Daniel Wiklund

  Svante A igen och igen i TV, en av dom flitigare domedagspredikanterna. Man kan undra hur många i Sverige som har sin brödföda tack vare den ”globala uppvärmningen”. Och som avlönas av skattemedel. Dom har ett egenintresse att prata om domedagen.

 49. Roland

  Detta bör höras ang Malena Ernmans dotter
  https://www.youtube.com/watch?v=nzBnLPQCO_Y

  En Johan ringer till kommunikatören Carin Balfe Arbman på Fryshuset, som inte verkar bry sig nämnvärt om Gretas kunskapsförakt. Istället går hon till stenhårt motangrepp mot frågeställaren.

 50. Fredrik S

  Daniel Wiklund #48

  Ja, kompisklubben träffas och levererar floskler utan risk för motfrågor och ifrågasättande. Skattebetalarna ska tiga och lyssna.

 51. Rolf Mellberg4

  #47 Christer

  Vi är nog rättså mycket överens men två exempel:

  För 50-60 år sen byggdes en kärnkraft ut här i landet som snabbt sänkte både våra CO2-utsläpp tillika gav oss stabil och billig el. Sen kom en känslomässig rekyl som jag i.o.f.s. har en viss förståelse för. Då satt ingenjörer och vetenskapsmän i samhällets förarsäte.

  För 10? år sen började vi jäsa spannmål till etanol, vilken djävla korkad ide var inte det? Inte nog med det, man skulle nödvändigtvis tvinga var enda mack att skaffa en ny pump i stället för att blanda ut all bensin med de etanoldroppar man producerat. Då tvingades en massa glesbyggdsmackar att stänga. Sämsta sortens prestige-politik av MP-märke. Hur ser slutnotan ut på det kalaset? Politierna lät inget förnuft komma till tals.

 52. Olav

  Om Ernman, genom sitt tillsynes helknäppa agerande, ökar sin popularitet bland miljoner klimathotstrogna kan vi bara gissa vilka inkomster det kommer att ge för henne under många åt framöver.

  Den aspekten är nog den viktigaste för hennes och familjens agerande.

 53. Apan

  Tydligen är Pär Holmgren inte alls mot demokrati, men han verkar inte ta avstånd från sina uttalanden om det motsatta. Rapa upp att vi snart dör klimatdöden ännu en gång tar inte bort det faktum att han faktiskt sagt och skrivit vad han kritiseras för.
  http://omni.se/a/RxMmRx

 54. tty

  Måste vara jobbigt att kunna se koldioxid.

  Flickan måste ju lida svårt av att behöva se sin egen utandning med 50000 ppm koldioxid dessutom måste den ju skymma sikten.

 55. Frej

  Lite OT Men ändå roligt . http://www.climatedepot.com/2019/01/10/climate-scientist-retires-then-declares-i-am-a-skeptic-offers-to-debate-rejects-denier-label-we-dont-live-in-medieval-times/

 56. Fredrik S

  Helt OT från The Ernman Story men:

  Haven värms tydligen upp fortare än vi, vilka det nu är, trott. TT’s lilla larmartikel basuneras just nu ut för fullt i MSM. Här AB:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaopXA/haven-varms-upp-snabbare-an-trott

  ”Den globala uppvärmningen är här och får redan stora konsekvenser. Det finns inga tvivel, inga!”, skriver forskarna i ett uttalande.

  Allt är klart som korvspad.

  ”Mätningarna på ned till två kilometers djup visar att haven värmdes upp med en tiondels Celsiusgrad mellan 1971 och 2010.”

  Själv har jag svårt att sätta den där tiondelen Celsiusgrad, fint ord, i perspektiv. Någon här som är insatt i vad tiondelen innebär?

 57. Björn

  Fredrik S [56]; Det är märkligt att det inte i klimatforskarnas värld inryms sådana fakta som att 1900-talet har genomgått ett s.k ”solar grand maximum”. Det är klart att haven har värmts med den massiva direktstrålning som har varit unik efter Lilla istiden. Nu går vi mot motsatsen, alltså ett ”solar grand minimum”.

 58. Rolf Mellberg

  #56 Fredrik S

  Jag tycker att Aftonblaskans rapport var riktigt bra! Klipp:

  ”Det innebär i sin tur att syrenivåerna i haven minskar, att vattennivåerna stiger, att ekosystemen drabbas och att oväder och stormar blir allt kraftigare.”

  Man behöver inte vara doktor vare sig i ocenanografi eller biologi för att inse att 0.1 grader påverkar syrenivåer och ekosystem helt försumbart eller för den delen oväder i atmosfärsfen. I ytnivån växlar temperaturen flera grader så vad gör då 0.1 grad??? Eller m.a.o. skriver bladet rappakalja, =självmål.

  Men 0.1 grad är i.o.f.s. väldigt mycket energi och trögheten kan väl röra sig om typ 1000 år i ett sånt system. Jag är visserligen bara amatör men vi kan kanske befinna i oss mitt i en månghundrarårig uppgång orsakad av lilla istidens slut. Kanske? Samband med CO2-halt ser jag som bra mycket svagare än ett möjligt samband mellan CO2 och lufttemperaturen.

 59. Fredrik S

  Rolf Mellberg #58

  Ja, det låter ju helt försumbart men det handlar väl om att behålla nivån på forskningsanslagen.

 60. Lasse

  #56 Fredrik S
  Nu är ju inte aftonblaskan den enda källan till forsknings nyheter.
  http://notrickszone.com/2019/01/10/science-the-deep-ocean-plays-a-leading-role-in-global-warming-its-colder-now-than-during-the-1700s/

 61. Fredrik S

  Nä, tur det. Man får ta det för vad det är. Men larmen kablas ut i MSM med högsta prio. Det är väl TT som är en del i det hela.

  Tack för länken!

 62. Fredrik S

  Lasse, #60

  Nä, tur det. Man får ta det för vad det är. Men larmen kablas ut i MSM med högsta prio. Det är väl TT som är en del i det hela.

  Tack för länken!

 63. Wille Börlin

  Det heter ASPERGER, vad står det i boken ?

  B . Esserwisser

 64. Wille #63: Tack! Mitt stavfel. Rättat. Tyvärr slinker en del stavfel igenom då och då. Klimatupplysningen inte har någon/några som korrekturläser. Fast läsarna korrekturläser.

 65. Wille Börlin

  Tack för rättelsen Per.
  Som Du kanske anar hade jag hoppats att det inte var Ditt stavfel……………..!

  B . Esserwisser

 66. Alienna

  Faktafel:
  ”Malena har många, många följare på sociala medier. Där tillåts inga klimathotskeptiker kommentera.”

  Jag tillbringar tid på Twitter, och inte har jag eller nån annan skeptiker (vad jag vet) förvägrats kommentera.
  Rätt ska vara rätt.

 67. Alienna #66: Faktafel i din kommentar. Malena rensar kommentarer och blockerar klimathotskeptiker på Facebook. Detta även om kommentaren är rent vetenskaplig. Detta har jag sett själv. För övrigt skriver ju Malena själv i sin bok att hon vägrar skriva där ”klimatförnekare” släpps fram.
  Så ditt rätt var fel.

 68. Alienna

  #67 Det rätta är alltså att hon på Facebook gör så. Du har rätt.
  Men på Twitter gör hon det inte. Jag har rätt.

  Twitter ”släpper fram ’klimatförnekare'”. Hon skriver alltså där hon ”vägrar” skriva…