Kärnkraften kommer

kärnkraft

 

Foto: Tomas Oneborg

Den här regeringen har ju bestämt sig för att det här landets elproduktion ska komma från enbart förnybara energikällor. Jag vet inte hur det är med er men för min del känner jag inte att jag har varit med i den beslutsprocessen och tycker dessutom att det är en dålig idé i dagsläget.

Det som fungerar bra i vårt kalla och mörka klimat är vattenkraft som räknas som förnybar. Att tillverka el från solenergi har kanske framtiden för sig men vindkraftverken, i sin nuvarande form,  borde förpassas tillbaka till det igår som den hämtats upp ifrån. En del tror att tekniken att producera el med hjälp av vind är något nytt men det stämmer inte. Redan mot slutet av 1800-talet började denna innovation utvecklas och tog fart rent kommersiellt under 1930-talet. Givetvis har tekniken utvecklats sedan dess. Den mest iögonfallande utvecklingen handlar om storlek. De har växt sig högre och högre och blivit alltmer framträdande i landskapet.

Jag tillhör dem som menar att kärnkraftverk som kan använda avfallet från de gamla kärnkraftverken borde vara i högsta grad intressant även om det inte räknas som en förnybar energikälla. Det handlar inte bara om att vara effektiv utan också att det skulle ligga bra i linje med Sveriges utveckling vad gäller sopor och avfall. Har vi inte lämnat det där med att gräva ner saker eller lägga på hög till kommande generationer att ta hand om? Det vanligaste argumentet mot nya typer av kärnkraftverk (generation 4) är att de inte kommer att kunna levereras på väldigt länge. Vi behöver ju så småningom ersätta de gamla kärnkraftverken. Det är väl egentligen det som energidebatten i Sverige handlar om. Kärnkraftverken vi har idag måste ersättas med något annat.

Den senaste tiden har det kommit några glädjande nyheter. Ryssland har just satt en bridreaktor i drift och Kina är på gång (enligt Ny Teknik).

Rolls-Royce planerar att bygga en fabrik i Storbritannien som ska producera mindre och billigare kärnkraftverk. De siktar på att börja leverera 2025. Det framgår inte riktigt i artikeln i The Telegraph om de är tänkta att kunna använda avfallet från de gamla verken som energikälla, i alla fall inte vad jag kan se.

I dagsläget satsas inget på att bygga ny kärnkraft I Sverige. Den teknik som utvecklats på KTH går istället utomlands (enligt Sveriges Radio).

Det riktigt dåliga är att politiker och media använder klimathotet som ett argument för att vi ska ha 100% förnybart i Sverige. Kärnkraft släpper inte ut koldioxid när el produceras. Det är precis som att den här regeringen har bestämt sig en gång och då måste de fortsätta på den linjen även om de kör rakt in i kaklet.

Men blir det en riktig kall vinter med en vindkraft som inte förmår att leverera och en vattenkraft som har för lite vatten i dammarna efter den torra hösten kanske de står inför ett uppvaknande. Förmodligen ett dyrt uppvaknande.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Greger

  Gläd dig du svenska folk! Donald Trump vann. Klimatvansinnet kommer att baxas ned i graven. I Marrakech är folk chockade.

 2. Lars Cornell

  Lena !
  Energiöverenskommelsen säger ej ’förnybart’ utan ’förnybart + kärnkraft’ således ’fossilfritt’.

 3. Lasse

  Blykylda reaktorn som KTH nu satsar på är väl en bra utveckling om man vill återvinna energi från äldre kärnkraftsavfall?
  Återvinning!
  Media är i chock och har satt oss mediaberoende som fågelholkar!

 4. Jan-Åke

  Det största nederlaget för klimathotsindustrin man kan tänka sig är ett faktum !!!

 5. Sören G

  OT Hälften av snöröjningsbudjeten har redan gått åt på Gotland.
  Har man gått efter SMHI:s prognoser om framtida snötillgång?

 6. Evert Andersson

  På något sätt måste det väl gå att få stopp på att Johan Rockström och Svante Axelsson får sitta i TV-sofforna och förklara hur fantastisk utveckling som sker för vind – och solkraft utan att få en enda motfråga hur de tror de ska kunna ske. Dessa källor står för ett par procent av världens energianvändning idag. 85 – 90 procent kommer från kol, olja och gas. Bara att se dessa siffror borde väl få varje något så när klok människa att förstå att det är en utopi. Kom ihåg också att 1,3 miljarder människor i den eländigaste delen av planeten inte ens har el idag. Den kommande folkökningen blir ju i samma områden. De ska inte få använda kol utan klara sig med något inte vi rika konsumenter har råd med utan enorma subventioner!

 7. Simsson

  Låt oss se vad som händer i Tyskland. Trots massiv satsning på vindkraft har tyskarna ännu inte lyckats med att minska utsläppen av CO2. Elpriserna har dock stigit kraftigt. Man börjar skönja ett stort misslyckande. Hur länge kommer gemene man och den tyska elberoende exportindustrin acceptera den nuvarande energipolitiken?

 8. Lasse

  #5
  OT Stockholm har fått en sk snökanon, NO vindar, som öser ner snö över staden. Lamslår trafiken helt. http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/norden
  Tur att vi har el som funkar.

 9. Peter F

  Isabella Lövin, MP, satt nyss på radio och påstod att den förnybara energiindustrin idag sysselsätter lika många som den fossila industrin. Hur f-n kan hon påstå det.

 10. Thomas P

  Lasse #8 Vackert är det, men inte speciellt praktiskt och snart lär det bli slask av alltihopa. Kanske dags att gå ut och skotta upp gången igen.

 11. Christopher E

  #9 Peter F

  Låt oss anta det vore sant för skojs skull. 1-2% av världens energiförsörjning sysselsätter fler än 85-90% av resten av försörjningen gör… säger en hel del om priset på förnybart…

  Vi hör ju ofta hur gröna förespråkare talar om hur många nya ”gröna” jobb förnybar energi ska skapa. Alltså fler jobb för att producera mindre. Inser de själva vad de säger i ekonomiska termer?

 12. Olav Gjelten

  Dagen i dag är den största i våra liv: Den lilla människans seger över etablissemanget, som i decennier gjort livet för oss allt svårare både i USA och här hos oss.
  Samma mobb försökte till och med att ljuga om att väljarstödet var så enormt till Clintons fördel att det var lönlöst att ens rösta för republikanerna.
  Grattis till alla som längtat efter en bättre och rättvisare värld.

 13. Mats G

  9
  Peter F

  Här är ett intressant samspel mellan etablissemang och MSM. En politiker påstår något som med en enkel kontrollfråga skulle mosa påståendet. Intervjuaren avstår.

  Förtroende bränns från båda ändar. Det här är ju ett sådant monstruös felinformation så någon borde ju reagera. Att de inte gör det säger väldigt mycket. Hur djupt de är i det egna snömoset.

  Betänk att denna person ingår i Sveriges regering. Kan någon här förklara hur hon överhuvudtaget skall kunna ta något beslut som även slumpvis skulle kunna vara rätt?

 14. Verner

  Tyvärr är programledarna i TV och radio uselt pålästa när det gäller klimatfrågorna.
  Jag såg nu under presidetvalet hur Johan Rockström helt okritiskt fick sitta och påstå rena rappakaljan.
  Johan Rockström påstod att vindkraftindustrin har mer än dubbelt antal anställda jämfört med Oljeindustrin i USA. Och även om han skulle ha rätt i detta så bör väl frågan ställas angående hur många kWh som varje anställd producerar för dom olika energslagen.
  Man kan naturligvis sätta varje medborgare påen trampdriven generator och på så vis påstå att hela befolkningen är producenter och engagerade i Energiindustrin men hur mycket skulle det täcka behovet.
  Det glädjande att USA nu har fått en President som öppet kritiserar klimatalarmisterna. Det nuvarande etablisemanget kommer att få det tufft.

 15. Mats G

  12
  Olav Gjelten
  ” längtat efter en bättre och rättvisare värld.”

  Det intressanta är att de som är Trumps belackare säger exakt samma sak. Det är intressant hur man kan analysera världen så fruktansvärt olika.

  Nu hoppas vi att det kommer ett inlägg vad Trump kommer innebära för klimathotet här på bloggen.

 16. Lars Cornell

  Det är möjligt men regeringens mål är 100% förnybart.

  http://www.regeringen.se/regeringens-politik/energi/fornybar-energi/mal-for-fornybar-energi/

 17. Rale

  Utanför Stockholm såg jag i morse saltbilar(!) ute på vägarna. Fast de kom inte så långt då trafiken fastnat i snön. Förr i tiden brukade det mesta vara plogat fram mot gryningen men plogbilar anses kanske inte behövas längre!?

 18. Mats G

  17
  Rale
  ”plogbilar anses kanske inte behövas längre!?”

  Troligen inte. Enl teorierna så snöar det inte längre.

 19. Lennart Bengtsson

  Om man har bekymmer om klimatet så bör man verkligen i energpimixen inkludera kärnkraft som nu genomgår en intressant och lovande utveckling. Huruvida etablerade media låter sig övertygas härom är tveksamt med sin petrifierade syn på energiförsörjning. Här kanske det amerikanska valet kan ha en positiv inverkan då man nu har fått en icke-politiker som president. Det kommer förstås att innebära att diverse ”kulturpersonligheter” som skådespelare, sångare och dansare får minskat inflytande på energi-och klimatpolitik. Vi vanliga enkla själar får försöka genomlida en sådan intellektuell förlust och må hoppas att landet inte som följd skall få alltför stora svårigheter.

 20. Ingvar i Las Palmas

  Etablissemanget!
  Man kunde läsa att Sverige skulle förvänta sig en rejäl dykning av svenska börsen om Trump vann
  (Veckans Affärer)
  Svensk tid 08:00, ungefär den tidpunkt då det blev klart att Trump vunnit stod OMX i 1392.86
  Kl. 10:30 står OMX i 1426.58

 21. JIMMY

  Underbart att Donald Trump nu kommer att med kraft och omedelbar verkan att bryskt kasta ut alla FNs politiska IPCC religiösa medeltida avlatsbrev pseudo olaga klimathotare från USA.

  Europa kommer snart att befrias från dessa kommunister som blev över sedan DDR murens-fall!!
  Detta skall firas skål!’!

 22. Håkan Bergman

  Simson #7
  T.o.m. dom gröna i Tyskland börjar inse att det har blivit väl dyrt för hushållen, industrin och andra storförbrukare har haft lägre priser tills nu. Så nu har man kommit på en genial och enkel lösning, även industrin ska få vara med och betala kalaset, då försvinner ju som bekant kostnaden.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/stromkosten-verbraucher-zahlen-fuer-die-industrie-mit-14508606.html
  Med lite tur kanske Fritz får behålla jobbet och får en lägre elräkning. Jaja, övriga levnadsomkostnader går förstås upp, men man kan ju inte få allt här i livet.

 23. Thomas P

  Ingvar #21 ”Svensk tid 08:00, ungefär den tidpunkt då det blev klart att Trump vunnit stod OMX i 1392.86
  Kl. 10:30 står OMX i 1426.58”

  Det var ett initialt ras från 1440 som du inte fick med även om det varit förvånansvärt stark återhämtning. Jag antar att ”marknaden” inte tror att Trump kommer att genomdriva sina förslag om upprivna frihandelsavtal, omförhandling av amerikanska statsskuldspapper osv.

 24. John Silver

  Oh happy day

 25. Svempa

  Medan Thomas är ute och skottar kan vi andra som redan gjort det få oss vår årliga nöjesstund med dessa två reklamfilmer för public service signerade Naturvårdsverket 2003:

  Räven simmar över sjön
  https://m.youtube.com/watch?v=ANDOcPUlfC0

  Alla skall bada
  https://m.youtube.com/watch?v=FA0qzhJWHyw

 26. Olav Gjelten

  Det skulle varit intressant om någon skribent ville ta upp den numera obefintliga snöröjningen i många kommuner. Vad är orsaken till den enorma bristen på snöplogar och annan utrustning vid snöfall?
  Själv tvekar jag knappast. I decennier har vi predikats om att snö och kyla hör det förflutna till. Klimatförändringstroende kommunpolitiker har naturligtvis varit ovilliga att satsa pengar på sådant som ändå skulle vara onödigt.
  Kan vi få en belysning om detta? Jag minns 60-talets snörika vintrar i Sverige. Bättre snöröjning än den vi hade här då finns nog fortfarande inte i världen.

 27. Ingvar i Las Palmas

  Thomas P #23
  Det intressanta är inte bortförklaringar utan det faktum att ”etablissemanget” världen över, inte bara i Sverige hade helt fel

 28. Olav Gjelten

  Rale # 17 Förr i tiden (säg 1960-talet) började inte plogbilarna röja snö från vägar och gator först vid gryningen.
  De gick oavbrutet hela natten när det snöade.

 29. ces

  #7 Här är det senaste från Tyskland: German-economy-minister-blocks-agreement-on-climate-change-plan.
  http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-3918662/German-economy-minister-blocks-agreement-climate-change-plan.html

 30. Många som kommenterar valutgången ser jag.

  Jag personligen är inte alls glad över resultatet. Det finns trots allt annat än just klimatfrågan här i världen.

 31. John Silver

  Oh happy days

 32. ces

  Vindkraften kommer att få det svårare: Green Crash: World’s Biggest Wind Turbine Maker Sinks After Trump Victory.
  http://www.thegwpf.com/green-crash-worlds-biggest-wind-turbine-maker-sinks-after-trump-victory/

 33. Olav Gjelten

  Är det bara möjligt att Isabella Lövin skryter av att 2 procent av energiproduktionen (förnybar energi) kräver lika många sysselsatta som den konventionella som står för 98 procent??
  Politiker som henne styr alltså landet…..

 34. Håkan Bergman

  Ang. dagens snöröjning tror jag det har blivit för mycket fokus på priset när man upphandlar. Det är inte alls så att man måste ta det lägsta anbudet, man kan ta ett högre bud om man bedömer det som kvalitetsmässigt bättre. Men för att kunna göra såna bedömningar måste man ju ha kompetens inom området och det har inte dagens broilerpolitiker. Vill man se riktig professionell snöröjning här i Stockholm får man åka ut till Arlanda.
  https://www.youtube.com/watch?v=myaH9ClDjW8

  Nåja, vi har iallafall fått könsneutral snöröjning.

  http://www.friatider.se/genusneutral-snorojning-hotar-stockholm-mp-kraver-att-dagis-och-busshallplatser-skottas-fore-vagarna-annars-gynnas-man

 35. Thomas P

  Ingvar #27 På vilket sätt var det en bortförklaring att påpeka att du fått fel på startkursen och därför fått för dig att kurserna gått upp fast de bara inte gått ned så mycket som man kunnat befara.

 36. Lasse

  Röjde hela uppfarten på snö bara för att sen få höra att väntad transport inte kunde ta sig fram alls.
  Men det är väl så att de som röjer snö numera vill vänta tills det snöat klart.
  Sen kan de ju skotta vid busshållplatserna så mycket de vill ,det spelar ingen roll eftersom bussarna i hela länet står. http://sl.se/
  Tänk om man hade haft ledningar in till stan med kärnkraftens kylvatten-såsom föreslogs på 70 talet.

 37. Att klimathotet mest är politik har väl få missat .. iaf få av dem som kan och förmår hålla sina ögon öppna.

  Hade tänkt att länka detta tidigare (från RealClimate):


  Dear US voters,

  the world is holding its breath. The stakes are high in the upcoming US elections. At stake is a million times more than which email server one candidate used, or how another treated women. The future of humanity will be profoundly affected by your choice, for many generations to come.

  ..

  Och samma sak har försökts från aktivisthåll lite överallt. Men det verkar verkligen som om dom inte begriper ngt om vare sig människor eller samhälle. Och inte vetenskap heller, trots att de hela tiden hävdar att det är det dom ju pratar om …

  Men allt detta hänger förstås ihop. De både vill och intalar sig redan leva i en helt annan värld …

  Inte undra på att det blir så bjär kognitiv dissonans ..

 38. Peter F

  Klotet på P1 nu om Trump och klimatpolitiken.

 39. Thomas

  Din poäng tycks vara (eller ha varit) att OMX inte har rört sig speciellt mycket idag.

  OK. Var det någon innebörd i den poängen i så fall? Att klokare människor inte förutspår (eler befarar) ngt armageddon?

 40. Lasse

  Klotet just nu: Vad innebär Trumps vinst?

 41. Michael

  Claes Johnson sammanfattar Trumps uttalanden om klimatet: http://claesjohnson.blogspot.se/2016/11/trump-end-of-global-warming-alarmism.html?m=1

 42. Mats G

  Webtv:n från de stora dagstidningarna börjar gå från patetisk till pinsam.

  De som hade helt fel innan försöker nu förstå varför de har så fel.

 43. Bäckström

  Thomas P #35
  😀
  Om man säger så här då. Skillnaden från igår när alla trodde Clinton skulle vinna är just nu Kl. 14.15, -0,22 %
  Mao. en vanlig dag på börsen.

 44. Ingemar Nordin

  En svårighet med det amerikanska valet har varit att så lite om sakpolitiken kommit fram. Jag är t.ex. inte alls säker på att Hillary var en så stor beundrare av vindkraft. Vindkraftsindustrin har för övrigt varit på tillbakagång länge och det var väl bara en tidsfråga innan VESTAS skulle gå i putten.

  Möjligen bli situationen tydligare nu efter att presidentvalet är över och de får annat att syssla med än att kasta skit på varandra?

 45. Thomas P

  Jonas #39 m fl. Min poäng var att korrigera Ingvars felaktiga påstående att börsen gått upp efter Trumps vinst, men jag förstår att det inte är lika roligt att kritisera en allierad. Tribalismen är ju stark här.

 46. Johan M

  ”om de är tänkta att kunna använda avfallet från de gamla verken som energikälla,”

  Det som RR nu annonserar tror jag är ett samarbete med Moltex Energy från Kanada. De har två versioner av en smält-salt-reaktor varav den ena kan använda utbränt kärnbränsle.

  http://www.moltexenergy.com/stablesaltreactors/

  Det finns andra som är med i den tävling som utlysts i Storbritannien, 250 miljoner £ dvs ca 3 miljarder kr…. vilket vi kanske skall jämföra med de 10 miljarder som vi i Sverige har spenderat på att utvärdera ett bergrum, hmmm.

  http://www.world-nuclear-news.org/NN-UK-government-launches-SMR-competition-1803165.html

 47. Ingemar Nordin

  # 44,

  En sak till angående det amerikanska valet. En anledning till att svenska media hetsat upp sig så mycket om Trump har säkert varit just klimatfrågan. Men de har, skulle jag vilja påstå, gravt överskattat USAs betydelse här. USAs egen CO2-produktion har varit sjunkande sedan skiffergasen (som de gröna avskyr) kom. Indien och Kina är mycket större konsumenter av kol.

  Och för att anknyta till trådens ämne: Till skillnad från Sverige så har det aldrig varit förbjudet att forska på och utveckla ny kärnkraft i USA. De ligger också långt framme på kärnteknikomådet och jag gissar att vi står inför en ganska snabb utveckling av gen 4-tekniken – i många länder (utom i Sverige då).

 48. Lasse

  #45 Thomas
  Det du försöker påpeka är trivialt. Börsen var inte öppen kl 8. Så Ingvar har ingen siffra på börsen utan på nån förhandelssiffra, som tydligen var lägre innan Trumps vinsttal kom och lugnade marknaden. Men du slåss gärna och ivrigt mot väderkvarnar tycks det.
  Det som jag vill se är en korrigering av den temperaturserie som skett under Obamas tid. Det hade varit coolt!

 49. Thomas P

  Ingemar #47 ”Till skillnad från Sverige så har det aldrig varit förbjudet att forska på och utveckla ny kärnkraft i USA.”

  Det har aldrig varit förbjudet att forska på ny kärnkraft i Sverige. det är en vanlig myt, men jag undrar hur de som ägnat i sig åt sådan forskning ser på påståendena om att de inte kan existera.

  Och jag tror miljöfrågan varit rätt liten när det gäller motviljan mot Trump. Det finns så oerhört mycket annat att ogilla honom för när det handlar om rasism, sexism, serieljugande, okunnighet i alla ämnen en president bör förstå osv.

 50. Thomas P

  Lasse #48 ”Det som jag vill se är en korrigering av den temperaturserie som skett under Obamas tid. Det hade varit coolt!”

  Trump kan möjligen tillsätta någon lydig chef på GISS som tvingar dem att göra en politiskt korrekt temperaturserie där, men jag tvivlar på att han kan påverka temperaturserier från England, Japan etc.

 51. Håkan Bergman

  Och till Nacka promenerar man i det fina vädret.
  http://www.webbkameror.se/webbkameror/gondolen/slussen_3_640.php

 52. Daniel Wiklund

  OT Har sett på hur svensk media kommenterar valutgången. Har hållit på med idrott i hela mitt liv, men aldrig har jag sett så dåliga förlorare som nu. Verkar nästan som om Trump gjort en kupp, och inte vunnit ett demokratiskt val. Kan tilläggas att jag inte är ett fan av Trump, men i USA (och det är ju där valet är) verkar det ju finnas flera miljoner. Verkar finnas dom i Sverige som tycker att delar av USA-s befolkning borde bytas ut.

 53. Ingvar i Las Palmas

  Thomas #35
  Kom igen då!
  Man förväntade sig att kursen skulle ”rasa” idag!!
  Vad har den gjort idag?
  stigit!!
  http://www.nasdaqomxnordic.com/

 54. Johan M

  #46 Johan M
  ”Det som RR nu annonserar…”
  Nu gick det snabbt, Motex är från UK och det kanske inte är RR och Moltex som samarbetar. RR har i USA ett samarbete med NuScale och NuScale är även de en intressent i UK.

 55. Peter F

  #52 Daniel

  Jag har lyssnat på P1 sedan arla morgonstunden. De dåliga förlorarna i de svenska etablissemanget har formligen öst galla över Trump och de som röstat på honom. Jag har inte hört en enda ur etablissemanget som försvarat Trump eller hans seger. Jimmy Åkesson hade vettiga förklaringar till utgången. Folkets val framför etablissemangets Hillary. Dock skulle han inte själv ha röstat på endera. Som Daniel skriver är detta verkligen de dåliga förlorarnas dag. Man kan må illa för mindre.

 56. PelleB

  Thomas #23 etc etc. Ditt resonemang om OMX-kurser kan jag följa och finner att du kör
  runt i cirklar. Om dina återkommande kommentarer på denna blogg gällande klimatet är av samma klass förstår
  jag varför du är en hackkyckling här, om väl en modig sådan, med gott om tid.

 57. Rolf Almlund

  Thomas P #49
  https://data.riksdagen.se/fil/0C6AB37E-DA5B-4F75-B45E-33053001170E

  Med ”vidta andra sådana förberedande åtgärder” innefattades bland annat forskning om byggande av kärnkraft så…

  Dock omfattades inte forskning inriktad på export.

 58. István

  #30 Lena
  Jag tror att vi kommer att se en helt annan Trump i aktion nu som inte motsvarar den mediabild vi har blivit matade med i ett års tid nu. Tror tom att Trump helt medvetet spelade med. Väl medveten om att mediernas förtroende är i botten hos folket, så, låt dom skriva. Ju mera dess bättre.
  Det var Trumps indiska reptrick. Annars är det ju omöjligt att vinna val i ett demokratisk land, när man har medias orkanvind emot sig. I vart fall om man uppträder som en snäll körgosse.
  Låt oss hoppas. Trump är ett oskrivet blad ännu. Clinton är alltför ökänd.

 59. sibbe

  Det ligger snö från ishavet till Alperna. Och kommer till. Även i sådana områden där man inte skulle veta ens vad snö är: t.ex i mina gamla hemtrakter i Hoch Taunus!
  Hur kommer jag då på Trump? Hep,hep?
  Ärligt talat: vid min 70 -årsdag för några veckor sedan, som jag firade i ett hotell i Värtan, tyvärr 1 vecka tidigare än konferensen på Lidingö ägde rum, mådde jag riktigt bra.
  I morse mådde jag förbaskat mycket bättre: min bästa dag på många år: bänkade mig framför dumburken, via satellit ett antal tyska, österrikiska, svenska och finska kanaler och till grädda på tårtan NY Times på min Tablet. .
  Tidigt i morse.
  En så fantastisk känsla som i morse har jag inte haft på länge! Bättre än att fylla år!
  Det bästa var: jag trodde mig ha vetat utgången förut!
  Men för dom stackars journalister som satt där med sina inbjudna gäster som skulle fira ett Hillary-party för hela slanten:
  Dom mådde inte bra. Tyskarna nådde inte sin utrikesminister som pratade skit om Trump för dagar sen.. (Trump är utan tvekan av tysk börd: ingen tog notis om detta. Lite svensk lär han också vara:
  ?)
  Och Merkel:
  Hon har förstås inte sagt något skit om varken bra eller dåligt om Donald. Som vi nog kunde gissa.!
  Det var ett nöje att se på dom svenska politiker och deras journalister, hur de försökte hålla upp humöret: det lyckades inte. Sin Clinton som trots allt var deras favorit, fick hivas ner i graven:
  – Jag kan inte hålla mig, idag är det latin-dag (just för att latino ( och framförallt de svarta) svek Hillary!) Vi har ju hört i veckor att de skulle rösta på Hillary! Kom dom inte fram p.g.a. att de sköts på vägen till valbåset? Det borde väl Obama ha sett till att svarta och latinos inte längre är måltavlor för vita poliser!
  Vit ”patrask — s ( et) NEDS föraktad grupp människor” … valde Trump: Jobbare utan jobb!!
  Vad är det för journalister att döma dom? ODI PROFANUM VULGUS ET ARCEO.
  Vem brys sig om patrasket.
  Journaliter, när den personen de tycker borde väljas i demokratins namn inte gör som dom bör göra…

  Obit anus, abit onus. På svenska: den gamle kvinnan dör och lasten avlyftes:
  Därför orkade Hillary inte längre: .
  Vinna utan majoritet? En specialitet som enbart USA har.

  Kärnkraft? USA invigde nyligen två nya mailer. och 5 till är planerade. Och vår Fennovoimas planer ligger på bordet inför Putin. Blir väl godkänt, gissar jag…

 60. Thomas P

  Rolf #57 Nyckelorden är ” i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor.” Forskning är till sin natur internationell, så det fanns inget förbud mot att forska. Däremot minskade finansieringen när ny kärnkraft inte ansågs relevant för Sverige, men en del fanns kvar.

  István #58 ”Trump är ett oskrivet blad ännu. ”

  Fullt så oskriven är han inte. Vi vet hans historia av skumraskaffärer som att strunta i att betala räkningar till folk som jobbat åt honom, Trump University, ”smarta” konkurser som han gått skadelös ur medan andra fått notan osv. Den stora frågan är väl om han avser ägna sig åt samma fulspel å USA:s vägnar eller om han ser jobbet bara som ännu en chans att gynna sig själv.

 61. sibbe

  #### 59 Fortfarande: hur blir jag till syskon? Jag är SIBBE!!!!

 62. Rolf Almlund

  Thomas #60
  Nej, men som du själv skriver, så påverkade det forskningsanslagen väldigt mycket. Jag har vänner som forskade under den perioden, och anslagen försvann, så de hamnade i Taiwan istället, knappast positivt för Sverige.

 63. OK Thomas #45, du ville bara göra en petimeterkommentar då?
  Inget djupare …

  Hade fått för mig att du ville ’tolka in’ diverse ’slutsatser’ ur faktiska ’observationsdatat’ också. Men jag förstår om du är obenägen att utveckla sådant när jag frågar.

  Det är mao som det brukar …

 64. wilgon

  # 49 Thomas P
  Du far ovarsamt fram med sanningen.
  Den första februari 1987 drev den dåvarande miljöministern i den socialdemokratiska regeringen Birgitta Dahl igenom den s.k. ”Tankeförbudslagen”
  Den löd:

  ”Ingen får utarbeta konstruktionsritningar , beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidtaga andra åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftreaktor”

  Lagen som fanns kvar till 2006, hade straffsatser från böter upp till två års fängelse, innebar att all utbildning inom kärnteknik stoppades vid våra högskolor och universitet. Utbildningen har nu återupptagits.

 65. sibbe

  Och Thomas har hittat en ersättare för Reagan som han också hatade:
  OBEVISADE ”kommunistiska SANNINGAR! Varför frågade de inte honom i morse i SVT?
  – De hade andra som berättade samma lögner som Thomas…
  Och varför valde amerikanska proletarier Trump? För att de ville gräva efter kol?
  Schlimm…

 66. wilgon

  # 49 Thomas P
  Du far ovarsamt fram med sanningen.
  Den första februari 1987 drev den dåvarande miljöministern i den socialdemokratiska regeringen Birgitta Dahl igenom den s.k. ”Tankeförbudslagen”
  Den löd:

  ”Ingen får utarbeta konstruktionsritningar , beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidtaga andra åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftreaktor” (1987:3 kärnteknisk verksamhet. 6§)

  Lagen som fanns kvar till 2006, hade straffsatser från böter upp till två års fängelse, innebar att all utbildning inom kärnteknik stoppades vid våra högskolor och universitet. Utbildningen har nu återupptagits.

 67. Thomas P

  wilgon #64 ”Lagen som fanns kvar till 2006, hade straffsatser från böter upp till två års fängelse, innebar att all utbildning inom kärnteknik stoppades vid våra högskolor och universitet. Utbildningen har nu återupptagits.”

  Dumheter! Det fanns både kurser och forskning i reaktorteknik när jag gick på KTH. Jag gick inte stora kursen i reaktorfysik, men ett studiebesök på Studsvik hann jag med. Hur tror du folket som jobbar i våra reaktorer fått sin utbildning? Även forskning har hela tiden varit laglig och förekommit. Så det är snarare du som far ovarsamt fram med sanningen.

  I själva verket är den där”tankeförbudslagen” helt oprövad och hade troligen inte hållit i domstol. MUF försökte en gång sätta upp planritningar för en reaktor och polisanmäla sig själva men ingen åklagare nappade.

 68. Simsson

  #49 Thomas P

  Lagen kom till i kölvattnet av Tjernobylolyckan 1986 och trädde i kraft i januari 1987. I lagen står att ”ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor”.

 69. Torbjörn

  #30 Lena

  Jag hade varit mer rädd om krigshetsaren Hillary blivit president. Hon om någon, hade kunnat trigga igång ett världskrig med sin aggresiva framtoning (dvs om hon kan tjäna på det).
  Trump vill dra tillbaka US trupper från övriga världen.
  Han har insett att globalismen (och EU) inte fungerar och jag hoppas att politiker i Sverige också kommer till den insikten

 70. Lite fascinerande …

  Thomas lägger nu krut på att föresvara eller iaf bagatellisera den sk tankeförbudslagen …

  Närmast obegripligt.

  Hur svårt hade det varit att säga att det var en idiotlag, den borde aldrig stiftats, det är bra att den är borta, och måtte vi inte få fler liknande idioter i vår regering och riksdag som vill försöka med liknande totalitära fasoner igen …

  Nåja, kanske det är riktigt svårt för somliga att säga sådant, vem vet ..

 71. Thomas P

  Simsson #68 jag *vet* hur lagtexten lyder och det har även citerats tidigare i tråden. Varför drar du åter upp den och vad menar du dig visa med det?

  Jonas #70 Hur svårt hade det varit för dig att hålla med om att Ingemar hade fel? Något forskningsförbud fanns aldrig. sen har du rätt i att lagen var idiotisk, jag drog rentav upp detta på en centerstämma, vilket inte var helt populärt.

 72. Jan-Åke

  Som sagt.Klimathotarindustrin har nu till sist fått pyspunka

 73. Jan-Åke

  Trump kallade Paris ”löjeväckande” på frågan om han tror på global uppvärmning orsakad av utsläpp sa han ”det blir varmt det blir kallt det blir varmt som alltid sedan miljontals år” dec-15

 74. Thomas,

  Ingemar beskrev denna idiotiska lag med orden:

  Till skillnad från Sverige så har det aldrig varit förbjudet att forska på och utveckla ny kärnkraft i USA

  Du tycks tycka att man kunde formulerat detta ännu bättre/mer noggrant. OK. Men i sak var det just förbjudet att prospektera, vilja utveckla, ’forska på’ ny Kärnkraft-i-Sverige.

  Blir du gladare om man, tex med bindestreck, klargör att dessa tre ord i kombination utgjorde objektet?

 75. Olaus Petri

  Thomas P, dubbelmåttstocken förblindar dig som vanligt. Ponera vad som skulle sägas om någon riksdagshen försökt lägga ett liknade formulerad restriktion över något annat forskningsområde, ex:

  ”inghen får utarbeta genuskonstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en ny könsordning”.

 76. Ingvar i Las Palmas

  Vaclav Klaus om Trump

  http://www.klaus.cz/clanky/4020

 77. Roggan

  #30 Lena#

  Mycket bra påpekande från dig. Det finns andra värden att försvara, typ demokrati, jämställdhet yttrandefrihet mm som vi skall akta och där DT uttalat sig, skall man kalla det för ren idioti.

  Det enda som kan vara positivt är väl DT hållning i klimatfrågan, nu kanske det kan bli någon form av diskussion i frågan som kan medföra en mer nyanserad debatt.

 78. Ingemar Nordin

  Thomas P,

  Du ödar återigen kraft på att försvara en förlorad sak. OK, kanske kunde man under mycket gynnsamma omständigheter fortfarande bedriva forskning om kärnkraft under förbudslagens tid – för export. Men några pengar fanns knappast. Sökantalet bland studenter till det utbildningsprogrammet sjönk som en sten, och forskarkompetensen fick söka sig utomlands, Det var ett av de värsta dråpslagen mot ett viktigt forskningsområde som genomfördes enbart grundat på grönideologisk nit.

  ASEA pysslade lite med kärnkraft ett tag (för export), men sedan avvecklades det hela.

  DN skrev 2006: ”I snart 20 år har det varit förbjudet att forska om kärnkraft i Sverige, genom den så kallade ”tankeförbudsparagrafen”. Men från och med första juli blir kärnkraftsforskning åter tillåten. … – Lagen har haft en hämmande verksamhet på forskningen. Man har avvecklat mycket av den kompetens som fanns på universiteten. Industrin har lagts ned och det statliga forskningsstödet har upphört, säger Sven Kullander, ordförande för Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott.”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/forbud-mot-karnkraftsforskning-upphor/

  DI skrev 2016 att utarmningen av svensk kärnkraftskompetens fortsätter: ”Regeringen håller i det tysta på att svälta ut den kärntekniska forskningen i Sverige, som nu hotas av nedläggning på grund av resursbrist.” Forskarna flyr landet.

  http://www.di.se/artiklar/2016/1/20/forskare-flyr-landet/

 79. Nu var det ju ett tag sedan jag kollade sist …

  Men Olle Häggström (på Inhägnaden mfl ställen) säger att ett demokratiskt val är värre än terrorattackerna den 11:e september 2001. Ja, om inte hans sida vinner det demokratiska valet alltså ..

  .. en långt mer katastrofal och omvälvande händelse än 9/11 för femton år sedan

  Jag förmodar att Olle inte haft några bekymmer alls med alla gånger den sittande presidenten, eller för all del hans utrikesminister och tills i går kandidat att efterträda honom, ignorerat både lagar och konstitution.

  Det är först när sådant inte lyckas som konsekvenser bör jämföras med terrordå …. tycks han mena.

  Jojo, vi har allt sett dessa tendenser förut .. många ggr.

 80. Thomas P

  Ingemar #78 ”OK, kanske kunde man under mycket gynnsamma omständigheter fortfarande bedriva forskning om kärnkraft under förbudslagens tid – för export.”

  Vadå ”för export”? Forskning tar i huvud taget inte upp frågan om var en reaktor skall byggas. Mycket forskning handlar inte ens explicit om att bygga nya reaktorer utan om tillverkning av bränsle, hur material påverkas av strålning osv som är precis lika relevant för att driva existerande reaktorer som för att bygga nya. Svenska forskare var bl a involverade när Carlo Rubbia hae sin idé om acceleratordriven fission.

  ” Men några pengar fanns knappast. ”

  Minskningen av anslag för nya reaktortyper är verklig och i och för sig inte så konstig när man beslutat att det inte skulle byggas fler reaktorer och forskningen därför inte skulle få praktisk nytta i Sverige. Minskning av anslag är dock inte detsamma som förbud, och det var förbud du talade om. Att jag anser paragrafen i fråga var dålig ursäktar inte de myter som sprids om den, där du hittar ett par exempel från MSM också. Här har du skillnaden mellan en skeptiker som ogillar myter och en troende som tycker att ändamålen helgar medlen.

  ”ASEA pysslade lite med kärnkraft ett tag (för export),”

  Jo, det var synd att de fick bygga sin teknikdemonstration av koleldning i Värtan istället för sin lilla kärnreaktor. Tänk om man tagit växthuseffekten lite mer på allvar…

 81. Ingemar Nordin

  Thomas P #80,

  Du har som vanligt ingen aning om när du har förlorat debatten. Du måste vara en äkta alarmist, till skillnad från mer sansade klimatdebattörer.

 82. Mats G

  79
  Jonas N

  Jisses, det verkar vara rena dårhuset därborta….

 83. ces

  # 79 & 82 Det är bara när UI kommenteras här som dom får några klick. Utan denna hjälp så kommer dom snart att tyna bort.

 84. Sten Andersson

  Kan någon tala om för mig var tar all den energi vägen från kärnenergin som kyler kraftverken
  Försvinner energin rakt ut i rymden för det är väl inte så väl att den är försumbar
  All hjälpenergi skapar nya bekymmer