Jordbruksverket – Kossor i hagen

Jordbruksverket om kött
I tisdags kom Jordbruksverket ut med en ny rapport med rubriken ”En hållbar köttkonsumtion” som gav upphov till feta tidningsrubriker och diskussioner i både media och på bloggar. Jordbruksverkets pressrelease där det även finns en länk till själva rapporten.

Om vissa bara hade läst så långt som till ingressen till pressreleasen hade nog många märkliga diskussioner kunnat undvikas:   

”I västvärlden behöver vi äta mindre kött för att utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktionen ska minska. Vi föreslår inte någon köttskatt men konstaterar att frivillighet också behöver kompletteras med offentliga styrmedel på internationell nivå. Det är slutsatser i en ny rapport där Jordbruksverket beskriver olika aspekter av en globalt hållbar köttkonsumtion.”(min fetning)

Vidare i texten i releasen menar Jordbruksverket att konsumtionen kan minskas genom att vi i första hand slänger mindre mat. Att betande djur behövs för den biologiska mångfalden och de öppna landskapen. Att svensk köttproduktion ligger bra till ur hållbarhetssynpunkt. Att vi behöver bättre märkning och kunskap för att kunna göra bättre val men att frivilliga val behöver kompletters med offentliga styrmedel på internationell nivå. Jordbruksverket betonar att det är avgörande att regler, miljöskatter och subventioner är på en internationell nivå.
 
Jag vet inte riktigt hur mycket dumt som har skrivits i media och på bloggar de senaste dagarna men här är några axplock:
 
Aftonbladet skrev att ”Nu föreslår Jordbruksverket att regeringen inför en koldioxidskatt”.
 
DN att ”Svenskar kan tvingas skatta för kött” och att ”Fundamentalistiska LCHF-profeter gör inte saken bättre”.
 
Några har, liksom Expressen ändå ögnat igenom rapporten och hittat att Konsumtionen fortsatte att öka under 2011 medan utfallet för 2012 återstår att räkna ihop. Dock visar att senast tillgängliga statistik att konsumtionen av nöt- och griskött sjönk något i fjol, enligt verket.”
 
Det fungerar alltså inte så bra att som Susanna Birgersson på DN gör, hacka ner på just dem som äter LCHF-kost. Jag vet inte om hon skriver utifrån ren okunskap men kosten går inte ut på att äta mer kött utan mer fett (och mindre kolhydrater). Att LCHF-kosten har blivit mycket populär samtidigt som köttkosumtionen visar en liten nedgång speglar kanske till en del att det inte är fråga om ett ökat intag av kött. 
 
Jurdbruksverket diskuterar i rapporten vilka slags styrmedel som skulle kunna vara intressanta och genomförbara och det handlar inte bara om kött. För min del skulle jag vilja se en tydligare märkning, så långt är jag med, men införs en generell skatt på exempelvis nötkött, utan att ta hänsyn till hur djuren har fötts upp, tycker jag att man helt missar målet.
 
———————
Uppdatering 2013-01-24 09.36
 
Tydligen har fler än jag reagerat på Susanna Birgerssons utfall mot LCHF-kosten och i dagens papperstidning har hon gjort en rejäl pudel. Heder till dig Susanna!
http://www.kostdoktorn.se/rattelse-i-dn-om-kott-och-lchf/

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Jonsson

  Lena
  Balanserat och bra, men på sid 2 i själva rapporten står att läsa citat:
  En koldioxidskatt i konsumentledet i kombination med information och märkning om hur köttet producerats skulle kunna påverka konsumtionen i en mer hållbar riktning.
  Det är inte ett förslag, men ändock liksom. Jag kan absolut hålla med om att en allt mer ökande köttkonsumtion kan bli ohållbar globalt sett. Men jag anser att denna fråga bör ses lokalt. Kan Sverige producera kött med inhemskt foder är detta till gagn för miljön. Klimataspekten på nötproduktion, i form av metangaser är närmast fånig. Rättviseaspekten på att producera kött istället för vegetariska grödor har relevans, men knappast så länge vi använder åkemark för att göra drivmedel.

 2. Per-Åke

  Och här förklaras att siffran 85 kg bör sänkas till 23,4 kg innan man blir alltför upprörd.
  http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/23/myt-att-vi-ter-85-kilo-k-tt-om-ret

 3. Lars Jonsson

  Ursäkta, det står på första sidan.
  Jag har bara läst sammanfattningen, men det finns en övergripande ide om att matproduktionen skall underställas en klimatagenda, och här blir det väldigt tokigt. Bara påståenden som 
  Köttproduktion har inte bara negativ påverkan på miljön. 
  Betade öppna ängs- och hagmarker, vare sig det är vilda djur eller domesticerade är en oerhört viktig miljö för biologisk mångfald, att prata om inte bara negativ, borde ersättas med ” betande djur har en positiv inverkan på miljön”
  Att sedan läsa om att snabbuppfödda djur inomhus ger mindre klimatgaser än långsamt uppfödda djur utomhus visar på hur tokigt hela ideologin är.
  Jag är rädd för att nu börjar vi se indoktrineringen i skolor under tio-yjugo år ge resultat i olika verk och myndigheter. Det är helt enkelt jättetokigt.
  Jag är generellt för ekologiska produkter och ett tänk om hållbarhet, att inte tära på kapitalet utan enbart skörda räntan – men klimatsmart mat är ett uttryck som borde avfärdas från ekologi. Ekologiska produkter skall inte blandas samman med klimatfrågan.

 4. ces

  Förslaget om köttskatt är nu ute internationellt. Die dummen Schweden.

 5. Lasse

  Reinfeldt i Davos: ”Vi har redan världens högsta koldioxidskatt.”
  Värst igen!
   

 6. Bertel

  Bra artikel Lena.
  Dessa kloka ord av en FB-vän, passar in i debatten hur vi skall styras/styrs, med skatter, till önskvärt beteende, tex att inte äta kött.
  Ständiga förslag om olika straffskatter som ska styra/styr oss mot ett beteende, urholkar idén om vad skatter i grunden är; ett sätt för medborgare att gemensamt finansiera kollektiva nyttigheter”.

 7. Håkan R

  Världen blir tydligen lite bättre om fattiga satar inte har råd att äta kött.

 8. JAg skulle inte bli förvånad om det när man tittat på förslaget ur ett mångkulturellt perspektiv istället blir en skatt på fläsk.

 9. Jan

  Sten Bergheden avslutar sitt inlägg i SVD debatt med:
  ”Hur kan det vara så lockande för klåfingriga politiker att föreslå skatter och förbud så fort någon annan inte tycker som dem eller inte äter den mat som de själva föredrar? Vad är nästa steg för miljödebattörerna – motbok på kött, bilfria dagar, skatt på miljöpåverkande sällskapsdjur? Möjligen skulle man kanske behöva införa en skatt på klåfingriga politiska förslag.”
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/politiker-ska-inte-lagga-sig-i-matvanor_7852486.svd
   
   

 10. bom

  Jordbruksverket är väl inte galnare än andra verk? Dom fick väl en liten påspädning av galenskap när Djurskyddsmyndigheten ( 2004-2007 ett av de få verk som lagts ned?) assimilerades 2007. Det leddes av f d språkröret Matz Hammarström teologie kandidat och gymnasielärare (han fick det i present när han byttes ut mot den här surögde kalixbon ni vet han med stadsjeeparna). På bara tre år lyckades teologen med konststycken som ”Du måste köpa två hästar för dom är flockdjur-Du får inte meta med levande agn-Om Du vill ge en bit korv till Din hund så skall Du ansöka om det och betala 350kr för vårt tillstånd (att misshandla hundkraken med torrfoder är dock OK utan särskillt tillstånd)-Minkar skall ha badbassäng i buren för dom gillar vatten.
  Det var väl The Borg som räddade oss från den allt mer bizzarra Djurskyddsmyndigheten?
  Börjar vi inte ha alldeles för många verk och myndigheter som rotar i vårt ätande?
  Livsmedelsverket
  Folkhälsoinstitutet (blev lugnare när de flyttades till Östersund i st f I5/A4)
  Socialstyrelsen
  Jordbruksverket
  Kgl Medicinalstyrelsen/verket
  Sju stycken politiska partier
  Med flera….
  Konkurrens är bra i näringslivet  men när verk och myndigheter konkurrerar om vår själar och magar då är det upplagt för ett dumrace! Lägg ner!
  Och vad beträffar det ekologiska Lars så är det ju bara ännu ett grönt bedrägligt stolleprov. Sälj din trehundrahästars John Deere och köp TVÅ hästar och producera bara en tredjedel med tio gånger mer arbete!

 11. Gaupa

  En tillfällighet att det är ”The World Weeks for the Abolition of Meat”, nu?
  http://www.meat-abolition.org/en/wwam_intro

 12. Lars Jonsson

  Jag har inte hunnit studera hela rapporten i detalj men ögnat igenom vissa väl valda delar. Utifrån detta blev jag nästan bara mer förvirrad. De har ett avsnitt där de pekar på att fribetande djur är bra för kulturlandskapet och biodiversiteten. När de går in på olika sorters styrmedel skriver de att det vore bra att lyfta fram bra djurhållning men att det skulle vara för krångligt och därför är det lättare med ett generellt påslag för varje ”köttslag”, fisk, kyckling, gris och nöt.

  Det var väl inget bra förslag tycker jag. 

   

 13. Tack Lena och ni andra som verkligen bidrar med kunskap i stället för att sprida myter.

 14. Bertel #6
  Precis! Alla dessa ”Do gooders” som vet hur man skall leva och vill få oss alla att göra som de har bestämt är bäst är inte vad vi vill ha och bekosta via skattemedel. Och det är resultatet av att organisationer utan ett tak hittar ständigt nya områden att styra. Alla myndigheter är imperiebyggare med karriärstegar och växer ständigt.
   

 15. Janne

  Lasse #5,
   
  Och tack vare klimatsmartsindoktrineringen är det ingen som tycker att det är fel eller protesterar.
   

 16. 22/1-13 GP – Jordbruksverket: Ingen köttskatt
  http://www.gp.se/matdryck/1.1234021-jordbruksverket-ingen-kottskatt
   
  22/1-13 DN – Anders Borg säger nej till köttskatt
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-borg-sager-nej-till-kottskatt
   
  Skööönt att det blev så – tycker jag.
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-907

 17. Ann L-H

  OT – SI på Newsmill, utan möjlighet att kommentera förståss. Mycket BRA!
  http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/23/wef-i-davos-varken-dagens-och-g-rdagens-domedagsprofetior-st-mmer

 18. Lasse

  #14 Skatt som skatt. Det är bara fel om det är kontraproduktivt.
  OT hittade Der Spiegels utmärkta sammanställning om klimatartiklar. Innehåller väl både alarm och lugnare artiklar vad jag kan se:http://www.spiegel.de/international/topic/climate_change/

 19. Slabadang

  Ann LH!
  Kan du inte klistra in texten här? För om alla TCSare går in på Newsmill kan de ju tro att vinden har vänt för dem om trafiken spikar!! 🙂 Sisst jag var inne var de rankade 645 i sverige!! 🙂

 20. Slabadang

  Ann LH!
   
  Jag läste Ahlgrens artikel och den tar ett mycket bra grepp om hela företeelsen.
  Bra med alla länkar infällde till varje argument. BRAVO Göran!!

 21. Björn

  Ann L-H [16]; Bra artikel Göran Ahlgren! Jag håller med: ”Rusta samhället för klimatförändringar, kalla såväl som varma. Stoppa alla fruktlösa försök att styra klimatet”. Tänk om vi hade framträdande politiker som uttalade sig på det här sättet och inte blev nedmejade av PK-eliten.

 22. Slabadang

  Peak … vaddå?
  Man tycker nästan synd om Aleklett och IEA. De fanatiska gröntalibanerna Lewandwski Crook och Lier presidenteten har ödet lipande dem i spegeln.
  Australien kan vara ett nytt Saudi Arabien.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/9822955/Trillions-of-dollars-worth-of-oil-found-in-Australian-outback.html
   

 23. Håkan Sjögren

  Ingvar Engelbrecht # 13 : Jag erinrar mig en gammal ”gruck” : Folk, som vet vad som är bäst, härjar världen som en pest. Mvh, Håkan.

 24. bom

  Mycket troligt att Down Under är det nya oljelandet! Dom har ju redan kamelerna och en ohederlig  religiös styrelse! 🙂

 25. Ann L-H #17
  Med avpixlade kommentarer kan du kommentera på Newsmill
  http://avpixlat.info/avpixlade-kommentarer/

 26. Håkan #21
  gruck. Det var länge sen. Och den här va bra!!

 27. Ann L-H

  Jag hoppas att Lena kan klistra in Ahlgrens artikel här på TCS. Detta skrev jag redan för några timmar sedan med den kommentaren verkar ha försvunnit ut i universum.

 28. Ann L-H

  Har varit på lite möten men nu har jag lagt upp en blänkare!

  😀

   

   

 29. Ann L-H

  Lena # 27 – ursäkta, det blev lite plumpt i hastigheten. Jag undrade vart kommentaren tagit vägen och tänkte inte längre än näsan räckte.
  Tack för att Du lagt in artikeln!

 30. bom

  #29 Även jag efterlyser två av mina kommentarer till Göraninlägget med Lena som värd.
  Det verkar som om vissa NM artiklar får kommenteras öppet via facebook? Har dom pudlat?

 31. bom

  Sorry, jag vet inte varför de fastnade. Jag springer runt på lägenhetsvisningar, ska byta till en mindre på Söder tänkte jag. Därför dröjde det lite!

   

 32. bom

  #31
  Gör inget Lena! Söder – inte vill Du väl bo där med sådana idioter till grannar?

 33. bom

  Det gör jag ju redan 😉

   

 34. bom

  Äsch då!

 35. bom

  Jag står ut, det är hårt, men jag står ut!

  😀

   

 36. bom

  Outstanding!

 37. Lajban

  Det är väl snarare som så att de vänsterliberala nyheterna har skaffat sig blogg övervakning där de tex. övervakar bloggar med halvt avklädda snygga brudar som försöker undervisa män i allt från vegetariska dietar till medmänsklighet och annat uppförande.
   
  När så någon debatt kilar iväg och de får för sig att de kan driva någon fråga så blir det så där, någon tjänsteman får i uppgift att hitta på något och så trycker de skiten sedan. En förväxling av politik & nyheter samt väldigt dålig analys…….. visste tex. Dagens Nyheter att det handlade om sex och inte kött när de studerade vad som skrevs?
   
  Sedan börjar man bli trött på ältandet om CO2, vi har hört den förr men förstår förstås att Mp-Sd:s unika positioner bäddar för en debatt om nonsens:
  Talare 1: Sveriges CO2 skatt har ett överskott om papper på 70MSEK, vi föreslår att dessa makuleras istället för att säljas.
  Talare 2: Vi kan ej föreslå att dessa 70MSEK makuleras då de är värdefulla, dock (finstilt) går de inte att sälja eftersom nästan alla länder har överskott.
  Talare 3: Föreslår att staten ska lösa in paper för 70MSEK och ge pengarna proportionellt till de företag som förminskat sin CO2 skatt mest sedan förra året som morot.
   
  Cheezus, men talare 3 var ju faktiskt angenäm…
   

 38. Det här är visserligen ett skämt, men det allra roligaste med det är att det är mer sannolikt att det har någon positiv effekt än alla de skämt som presenteras som klimatpolitik.
  http://diggingintheclay.wordpress.com/2013/01/23/flood-defence-an-army-of-snowmen/#more-3766

 39. Holmfrid

  I Tv-Debatt menar kött-motståndarna (MP m fl)  att man kan bli veganer.  Dock innebär detta att pruttande kor kommer att ersättas med pruttande människor, som ju omsätter vitkålen till metan.  Då införs nog pruttskatt.
  Att nötkött skulle ersättas med kyckling skapade bråk, då kycklingen är negativ ur uthållighetsperspektiv.

 40. Mikael

  Jag hoppas att peak-bullshit snart är nådd. Jag är så trött på alla dessa lögner som politiker, religiösa och försäljare försöker pracka på en. Jag hoppas att det fria nätet ska kunna avslöja alla bedragare.

 41. Pingback

  […] Krantz  skrev nyligen ett inlägg på denna blogg om Jordbruksverkets märkliga rapport (pdf). Turerna går vidare och vi ska […]