Jo, det HAR varit varmare förr

Ide, manus och presentation: Elsa Widding

Introduktionsvideo och musik: Ulf Gabrielsson och Carl Johan Thore

Filmning och redigering: Ulf Gabrielsson

Undertext avsnitt 50 Mina svar på SVT’s frågor https://www.klimatkarusellen.se/post/…

Fjäll och trädgränser i ändrat klimat http://www.kullmantreeline.com/

Här smälter glaciärerna i Kirunafjällen – spår efter vildrensjakt tinar fram | SVT Nyheter: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/nor…

Det har inte varit så varmt på 100 000 år: https://amp.svt.se/nyheter/vetenskap/…

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Återigen en nyanserad och balanserad bild som lyfter sig över main stream media. Stort Tack!

 2. Simon

  Tack Elsa!
  Visst har det varit varmare förr. Nyligen postade ju också tty en studie som visade att där det påstås ska varit störst temperaturökning, dvs norra Sverige, där lyser den med sin frånvaro. Inte varmare än 30-talet egentligen. Och den temperaturökning som skett har skett mellan 1802-1930.

  https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/joc.946

 3. Adepten

  #2 Simon
  Tittar man på Isförhållanden i Östersjön de senaste åren för jag en känsla av att vinterklimatet har blivit mildare vid kusten än tidigare.
  https://havetstore.blob.core.windows.net/dokument/Havet2007-klimat.pdf

 4. Simon

  #3 Adepten
  Svårt hitta något negativt med det dock. Möjligen att pimpelfiskarna muttrar. 😉

  Frågan om detta och de studier som faktiskt finns, tillsammans med familjen Bohnsacks temperaturmätningar i verkligheten borde lyftas ordentligt, liksom Leif Kullmans forskning. Det korrelerar inte med SMHI:s information och jag har svårt tro att det skulle röra sig om extremt lokala variationer. En förklaring skulle åtminstone vara behövlig.

 5. D Lundqvist

  50 miljoner år av global avkylning … 17 intressanta minuter.

  https://www.youtube.com/watch?v=PxVL_lGaJc0&t=13s

 6. Simon #4,

  Jo, Leif Kullmans forskning är verkligen värd att lyfta. Och tack Elsa för att du gör det i din video.

  Kullman dokumenterar hur fjällvärldens fauna återtar mark som den förlorat under den Lilla Istiden. Läs mer:

  http://www.kullmantreeline.com/

 7. Katarina

  Tack Elsa!

  Tänk om du fick höras av fler än vi som redan är övertygade. Jag önskar att SVT skulle kunna sända ett liknande avsnitt, eller det här. Som du avslutar Man önskar att alla barn som skrämts upp av Greta och SVT kunde få en mer balanserad bild. Det är inte koldioxidutsläppen som är farligast för dom det är lögnerna och klimathotsagendan som är orsaken till deras ångest.

 8. Lars Kamél

  Vad menas med att torka har fördubblats? Hur definieras torka där? Och på vilket sätt har den fördubblats?

 9. Arne Nilsson

  Nu börjar det visa sig vad koldioxidskatterna åstadkommer i Europa. Isabella Lövin är väldigt glad över dem men det blir kanske lite bekymmer tror hon. Elpriserna går upp och industrier flyttar från Europa. Det är smällar man får ta. Men inte för henne då. Att sol och vind är billigare än kärnkraft har hon ju sagt många gånger. Hur kommer det sig att elpriserna skenar då? Var är den billiga miljöelen?

 10. Ivar Andersson

  #7 Katarina
  SVT släpper bara fram Greta, Johan Rockström och Erika Bjerström för annars pyser klimatnödläget ihop som en misslyckad sufflé.

 11. Sören G

  #8
  Kallare klimat innebär mindre fuktighet i atmosfären och därmed torrare.
  De forntida kulturerna blomstrade under varmare klimat och kollapsade när det blev kallare enligt iskärnedata från Grönland. Men på sydligare breddgrader var nog anledningen att det blev mindre med nederbörd.

 12. Göran J

  Tack Elsa för allt det arbete du lägger ner för att få fram verkligheten om klimatet.
  Av en händelse kom jag att titta på ett Youtubeklipp från 2011 (för 10 år sedan) gjort av SGU.
  Youtube klippet behandlar tiden från 20 000 år tillbaka och hur isen över Skandinavien efter hand smälte och hur landet lyftes upp efter att isen smält.
  Filmen avslutas med att konstatera att I Stockholm kommer landhöjningen om hundra år att vara en halv meter högre än idag (2010).

  Här är länken:
  https://www.youtube.com/watch?v=gk5llZqQPxU&ab_channel=Sverigesgeologiskaunders%C3%B6kning

 13. jax

  I dag skriver Norrbottenskuriren i sin ledare om behovet av granskning av SVTs opartiskhet. Man tar upp ”slaget om skogen”, som fått mycket kritik, och rättegången mot Ann-Sofie Hermansson, men nämner inte med ett ord klimatbevakningen förstås. Trots det är det ändå intressant att kritiken kommer nu. Rätt vad det är kommer kanske några av SVTs kritiker att upptäcka fördelen med att ta upp just hanteringen av klimatbevakningen då den ger dem öppet mål i debatten. Vill tillägga att jag inte är motståndare till en fungerande public service, men det måste till en granskning av utomstående, och dessutom måste de sluta upp med att besätta de vakanta tjänsterna med sina kompisar och meningsfränder.