Öppen Tråd

höstfärger

Klimatlarmen står som spön i backen nu. Man får anta att SVT och SR laddar upp inför COP26 i Glasgow. Det gäller ju att hetsa våra politiker till att komma fram till än fler drastiska beslut. Vi andra kan ju istället njuta av en vacker höst med helt vanliga temperaturer för årstiden. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gabriel Oxenstierna

  Fick en artikel publicerad idag på DGS om hur Rädda barnen försöker göra barnen rädda med skrämselpropaganda om klimathotet.
  Även detta väl timat inför COP26.

  Slutklämmen: ”I unga år undrade jag alltid vad barnen i Rädda Barnen egentligen var rädda för? Nu vet vi att organisationen aktivt arbetar i klimatfrågan just för att göra barn rädda. Men tack vare Lomborg och andra fria forskare, samt klimatrealister som inte går på klimatpropagandan kan vi bli fria från vår rädsla. Våra barn och alla vi andra behöver inte vara rädda, utan kan fortsätta att leva våra liv som vi vill och med välbehag fortsätta andas in det syre Jorden ger, och andas ut vår koldioxid – livets gas. ”

  https://detgodasamhallet.com/2021/10/09 … da-barnen/

 2. Gabriel Oxenstierna

  Korrekt länk:
  https://detgodasamhallet.com/2021/10/09/gastskribent-gabriel-oxenstierna-de-radda-barnen/

 3. Stefan Eriksson

  #2 Gabriel Oxenstierna
  Jag är rädd för att ”barnen” som skall ”ta över” helt förlorar förmågan att hantera verkliga problem som de möts av under ”livets resa”.
  Detta tack vare att de matas med fiktion, förvrängda fakta, och dogmer som har ett sekteristiskt ursprung.

  Att ”mata” barnen med propaganda, gör oss en ”björntjänst”, som vi lite äldre får lov att ”äta upp”.

 4. Magma

  Jag har aldrig förstått vad det är som gör att en del människor är så måna om att skrämma våra barn genom att ensidigt och onyanserat föra fram en bild som passar den egna uppfattningen.
  Stort Tack till Gabriel och alla ni andra som bidrar till en mer nyanserad bild och verklighetsuppfattning än vad som passar in i dagens politiska agenda och medieflöde.

 5. Lars Thorén

  ” Det officiella värmerekordet på jorden uppmättes redan 1913 – då var det 56,7 grader i Death Valley. Sommaren 2020 gick temperaturmätaren upp till 54,4 grader på platsen, och i somras uppmättes samma temperatur. ”

  Jaså, det var varmare förr?

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/livet-pa-jordens-varmaste-plats–varmen-och-isoleringen-tuffast/

 6. BG

  ”Ett 30-tal miljöpartister vill ändra innehållet i Aktuellt och Rapport, så att fler klimatnyheter lyfts på SVT:s bästa sändningstid. De föreslår även att Miljöpartiet verkar för att det blir verklighet, vilket partistyrelsen motsätter sig. ”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-profiler-ville-styra-svt-s-nyhetssandningar

 7. Claes-Erik Simonsbacka

  The Energy Transition And What It Means For European Power Prices And Producers: September 2021 Update
  17 Sep, 2021

  https://www.spglobal.com/ratings/en/research/articles/210917-the-energy-transition-and-what-it-means-for-european-power-prices-and-producers-september-2021-update-12108381

  Mvh,

 8. tty

  #5

  Det var en riktigt rejält överdriven historia om Death Valley. Jag har varit där några gånger, dock inte under högsommaren, och större delen av året är det faktiskt ganska behagligt. 40 grader i ökenklimat med låg luftfuktighet är inte alls särskilt påfrestande förutsatt att man dricker ordentligt.

  Och att väderstationerna skulle vara hemliga är nys. En av dem syns t o m på Google Maps:

  https://www.google.se/maps/@36.2295998,-116.7671503,3a,40.2y,118.04h,92.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6YgVU-x1eOeb8bUPh-cA9A!2e0!7i13312!8i6656

  Nu råkar jag visserligen veta exakt var den ligger eftersom jag passerade den då jag var ute och letade efter ett korpbo. För korpen häckar faktiskt i Death valley, trots sin korpsvarta fjäderdräkt, samtidigt som det är den enda fågelart som övervintrar på norra Grönland.

  Den enda art som tävlar med människan när det gäller klimatanpassning?

 9. TB

  Erica Treijs i SvD idag underrubriken ”Trams att ställa det fria ordet mot klimatkampen”. ”Nobelkommittén har trots allt gett hopp åt en hel generation unga i den tid när temperaturkurvorna skenar. ” skriver hon.
  Flera här borde upplysa henne om att det inte finns några skenande temperaturkurvor.

 10. Ivar Andersson

  Klimatdissident var nytt ord som dök upp. Det är en lämplig benämning på oss som inte tror på klimatnödläge.

 11. Lars Cornell

  #9 TB
  Jag skrev till Erica Treijs !
  Du förvånar mig med två saker i det du skriver,

  1 – ”temperaturkurvorna skenar”

  Vad har du för ”temperaturkurvor” som jag och andra vetenskapsmän saknar?
  Visa vad du utgår från! Jämför avsnittet Vetenskap i
  http://www.tjust.com/2021/klimat/svt-jo.pdf

  2 – ”passerat 1,5 graders uppvärmning”

  Det är från förindustriell tid. Det har redan blivit 1,2 grader varmare och återstår 0,3 °C. Tror du att vi kan hindra jorden att bli 0,3°C varmare på 80 år och hur skall det gå till?

  Varför blir du så skrämd av 0,3 grader?
  Beskriv för mig din rädsla för den temperaturhöjningen som motsvarar klimatskillnaden mellan Humlegården och Arlanda eftersom jag inte kan förstå den.

  3 – Litet vetenskap från mig till dig.

  Växthuseffekten är nu 0,5 – 1 W/m2. Mer är 90% av det värmer haven. Det innebär att om nuvarande situation består kommer haven att värmas med en grad på 1000 år.
  Atmosfären kan inte bli varmare än vad haven tillåter. Vad är det för oroande med det?

 12. Ivar Andersson

  Johan Hakelius granskar Gert Helgesson som är professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet.
  ”Jag tror inte att jag någonsin läst något så ängsligt i hela mitt liv. Inte heller något så fullfjädrat idiotiskt i sin infantila argumentation. Det har tagit gruppen ett år att komma fram till dagis-slutsatsen att ingen borde få vara lucia, om inte alla kan vara det.”
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/talibanartat-reningsbad–pa-karolinska-institutet/

 13. Torbjörn

  Jag vill återknyta till en kommentar från tty i gårdagens tråd

  https://klimatupplysningen.se/avskaffa-klimatlagen/#comment-407388

  ” Det är mycket troligare att energin istället överförs till en annan molekyl, helt eller delvis i samband med en molekylkollision, detta kallas termalisering. Termaliseringen tenderar att återställa gasens termiska jämvikt, och överför den absorberade energin till värme.”

  Jag är med på energiöverföringen mellan molekyler, men termaliseringen är lite svårare att förstå vad du menar.
  Är det fotoner som emitteras eller vad består termaliseringen av?

  En annan sak jag läste om igår var att avståndet mellan ekvatorn och Nordpolen skulle vara 10002290m enligt gps-mätningar
  Någon som vet var man kan läsa mer?
  http://www.fysikersamfundet.se/wp-content/uploads/Kosmos_2020_Särtryck2-webb.pdf

 14. Karl Eider

  #6 BG

  Nu förstår jag inte. MP har väl redan full kontroll. Halva styrkan på Svt är väl trogna miljöpartister. Vad är det de gnäller över? Svt:s nyhetsförmedling står ju redan för en urstark förmedling av klimathotspropaganda. Skrämmer skiten ur våra barn och ungdomar.

 15. Karl E #14,

  Om MP-förslaget skulle gå igenom så gör det knappast någon skillnad eftersom ”nyhetssändnigarna” redan idag handlar om klimathot (ofta även väderprognsen).

 16. Mats O

  Frågan har dykt upp och är värd att diskutera. Hur skall man rösta om ett år – med tanke på klimatfrågan – när samtliga partier tycks tro på tomtar och troll och mumbojumbo.
  Det är olyckligt att takhöjden i partierna är så låg att man bara är i stånd att ha en idé i huvudet. Hade man kunnat erbjuda väljarna fler listor i valet så hade antalet partier kunnat reduceras. Jag motionerade för ca 25 år sedan på moderaternas förbundsstämma i Stockholm för fler listor i valet. Hade man nappat på de hade varken Kd eller Sd behövts. I stället bredde Timbro högern ut sig med massinvandring på programmet för att sedan mutera till Stureplans Centern.
  Jag föreslår att vi bildar ett Ingenjörsparti (Många som skriver här har ingenjörsbakgrund eller annan naturvetenskaplig bakgrund.). Med den bakgrunden kan man ta upp förhandlingar med övriga partier om ”mer listor i valet”.
  Förutom mer förnuft vad gäller klimat och energifrågorna så måste ”public service” reformeras. Vi behöver också möjligheter att få till stånd folkomröstningar på samma sätt som Schweiz har.

 17. En annan

  Äsch, alla dessa NGOer vill egentligen bara komma över dina pengar, ibland blir det uppenbart som när canser-fonden fick en psykopat till chef, eller när antnia axson lyfte miljonlön.
  Ibland verkar dessa organisationer för att underminera staten vilket gjorde att Ryssland och Ungern slängde ut dom! Dessutom ger alla skattebetalare redan bistånd genom SIDA, en inte helt rumsren organisation, full öppenhet saknas om hur våra skattemedel används, kanske rätt ner i fickan på despoter

 18. #1
  Bra. Se till att det når fram till RB också. Det försökte jag innan jag drog in mitt månadsbidrag och gav till nåt bättre.

 19. Sören G

  Eftersom det är öppen tråd och miljöpartiets alla vanvettiga beslut och motioner diskuteras så här något från twitter:
  Lars G
  @KalmarGunnars5
  Helt klart att (mp) styr Sverige. Alla sanslösa motioner och förslag kommer från dem.
  1,7 miljoner till utbildning om svensk slavhandel ska motverka ’afrofobi’

 20. Håkan Bergman

  Ingemar N. #15
  Jag tycker klimatet får för lite plats i sportnyheterna. Där kunde man t.ex. ta upp oskicket att fansen reser kors och tvärs till bortamatcherna inom bollsporterna. Där tror jag folket behöver upplysas om nödvändigheten att få bort det om vi ska kunna rädda planeten.

 21. Claes-Göran Carlsson

  Bra artikel i Expressen: https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/karnkraft-ar-losningen-i-sverige-och-i-europa/

 22. sibbe

  Alles ist relativ.

  Merkels tyska politik: enkelt mein Watson: ich mache aus der CDU eine SPD dann wählen uns alle.
  Men tyskarna valde originalet.
  De gröna skulle vinna valet, så jublade medierna när man fick en kvinnlig kanzlerkandidat. Man var enligt opinionsmätningar upp i 30 % för 4 månader sen. Men sen granskades den fantastiska akademiska karrieren av Bärbeck och visade sig vara ”Verschönt”. Damen hade inte ens en Bachelor! Wikipedia som för länge sen är en grönextrem uppslags”bok”, vägrade ta in några förändringar i hennes CV. Dessutom kom det fram att hon plagierade största delen av innehållet i flera böcker som hon publicerade. Även här slätade Wikipedia över. Så försvann de grönas Kanzlerkandidat*in efter katastrofvalet i skymundan i andra raden bland gröna regeringssonderare
  Vad blir det för regering i Tyskland? Gröna och SPD vill höja skatter och öka skuldsättningen. Liberala FDP har röda linjer, inga höjda skatter och ingen ökat skuldsättning, för grundlagen förbjuder att staten lånar till driften.
  Stupar koalitionssamtalen p.g. av dessa meningsskiljaktigheter?
  CDU är just nu utan partiledning. Enlig min egen konspirationsteori så sitter Mutti och väntar på att bli ombett att rädda nationen. För, det som de flesta glömmer: hennes avgång skedde inte frivillig…

 23. Adepten

  #13 Torbjörn
  Här kan du läsa vad termalisering innebär, typ temperaturjämviktstillstånd bland molekylerna https://ssl.fysik.su.se/blog/kaos-pa-atomar-niva/

 24. Rolf Mellberg

  Om man söker på ”Molten salt reactor” på youtube och selekterar på senaste månaden så får man många träff därför att Kina startar sin nya Thorium-reaktor i dagarna.

  Detta kan bli den gamechanger som kan skaka om energi- och klimatdebatten rejält och globalt. Man har skakat på ketchup-flaskan länge nu men snart händer det, tror jag.

  Här kan vi klimatskeptiker ”spela lite falskt” ett tag bara för att få även sverige att tänka om i kärnkraftsfrågan. De åtgärder som svenska politiker nu inriktar sig på är helt löjeväckande om man jämför med nästa generation kärnkraft som dels kan förse planeten med stabil billig el men även ”decarbonisera” en väldans massa tunga industriprocesser.

  MP kommer att stå handfallna inför ett sådant genombrott.

 25. Torbjörn

  #23 Adepten
  Det framgår inte riktigt från artikeln hur själva termaliseringen går till, d.v.s. vilka energier omvandlas till värme (strålning?) och i så fall kan energin stråla ut i flera våglängder eller bara i den våglängd som exiterade molekylen från början

 26. Ann Löfving-Henriksson

  Det är inte bara Climate Depot som påpekat att Nobelpriset i fysik i år var politiskt motiverat.
  Klimarealistene har nu i eftermiddag publicerat en mycket bra artikel på samma tema.
  Klimarealistene.com

 27. Roger

  En fråga i den öppna tråden från en som inte är så kunnig.
  I skolan fick jag lära mig att energi inte kunde förstöras, bara omvandlas.
  Jag tänker på all värme som vi människor producerar, från miljoner bilar och hus mm. Vad blir det av den?
  Inte för att jag tror att den skulle påverka klimatet, men frågar man inget får man inget veta.
  Tack på förhand!

 28. Brutus

  Idag, 211009, har Sveriges Radio ett program om svenska kyrkan och klimatet. Värt att lyssna till. En programledare sade t ex i förbifarten ” den eskalerande klimatförändringen”. En klimataktivist/diakon illustrerar väl klimatalarmismen som religiös rörelse.
  https://sverigesradio.se/avsnitt/det-behovs-en-profetisk-rost-om-vi-ska-fatta-allvaret

 29. tty

  #25

  All energi termaliseras så småningom (det följer av termodynamikens andra lag)

  Energin kan i normalfallet stråla ut i ett antal olika våglängder (vi talar alltså om en gas), sannolikheten för de olika våglängderna beror av temperaturen.

 30. Torbjörn

  #28 tty
  tack för svaret, alltså omvandlas den absorberade fotonenergin hos koldioxid till andra våglängder efter kollision med andra molekyler, har jag uppfattat det rätt då?
  I så fall är det inte konstigt att det inte strålar ut så mycket energi i de våglängder som absorberas av koldioxiden

 31. Joachim

  Vad bör jag svara en person som sett videon Top 10 climate change myths (https://youtu.be/FBF6F4Bi6Sg)?

 32. Joachim

  Dom tio ”myterna” som ”avslöjas” i videon är dessa:
  Myt 1: ’Global warming’ was changed to ’Climate change’
  Myt 2: Climate is always changing (therefore humans can’t be responsible)
  Myt 3: CO2 levels have been higher when Earth was colder
  Myt 4: There’s no correlation between CO2 and global temperature
  Myt 5: ”It’s the sun”
  Myt 6: Temperature rise is caused by wobbles in the Earth’s orbit
  Myt 7: CO2 always leads temperature
  Myt 8: CO2 always LAGS temperature
  Myt 9: Only 3-4% of CO2 in the atmosphere is caused by humans
  Myt 10: Global warming has stopped
  Jag tycker det är svårt att ge effektiv moteld.

 33. tty

  #30

  I princip absorberas och avges lika många fotoner inom ett absorptionsband. En del energi kommer att absorberas av t ex vatten och avges inom andra frekvensband.

  Att den totala intensiteten är lägre inom t ex CO2:s absorptionsband än i närliggande delar av spektrat sett från rymden beror dock på att strålningen avges på högre höjd där temperaturen är lägre. Strålning som avges på lägre höjder absorberas utan att nå rymden.

 34. Wojciech Waligórski

  Det handlar inte bara om drastiska beslut, utan om maffiametoder.

  Det som sägs är egentligen detta;

  ”- Med tanke på att vi beskyddar dig från jordens kollaps – var god och betala! Du ser väl själv att vi måste beskydda dig.”

  Camorra är som en liten dvärg i jämförelse.

 35. Magnus

  Jag har en fundering kring havsnivåhöjning och landhöjning. Havet stiger med 2 till 3 mm per år. Den höjningen borde väl märkas i våra hav i Norden också? Landhöjningens noll-linje går vid gränsen mellan Danmark och Tyskland enligt SMHI. Betyder det att havsnivåhöjning minus landhöjning är noll där? Och om havsnivåhöjningen accelererar så skulle väl noll-linjen flyttas norrut? Kanske tänkt helt fel men då hoppas jag nån upplyser om det.

 36. Sven Norén

  # 24
  Visst är det intressant att följa utvecklingen av kärnkraften. Kineserna tar ett stort grepp och ifrågasätter allt. Varför inte Torium istället för Uran i en breedreaktor? Varför inte smält salt istället för vatten för att ta upp värmen? Måste man verkligen ha ett kraftigt stålkärl runt reaktorn? Kan man inte istället gräva ner reaktorn under jord? Är det självklart att reaktorn skall producera el? Kan man inte istället utnyttja värmen för att producera vätgas direkt?
  Kanske kommer kineserna att få till en radikalt bättre reaktor men knappast under min livstid.
  Varför skulle MP vara emot detta?
  För övrigt är fusion ännu bättre och det har vi ju redan i solen.

 37. JonasW

  #33 tty

  Ja, vid högre höjd. Det som är oklart är om det är kallare. idag är det kallare vid den nya emissionshöjden. Frågan är om detta gäller även efter att emissionshöjden förskjutits uppåt.

 38. Rolf Mellberg

  #35 Magnus

  Jag skulle tro att den noll-linjen räknas utan att havshöjningen är med i kalkylen. I (större delen av) Danmark och i Skåne har vi en liten landhöjning men en ännu lite större havshöjning. Så noll-linjen för landhöjningen relativt ett stigande hav ligger ett gott stycker längre norrut än norra Tysklands (och Polens) kust. Kungsholmsfort (Karlskrona) och Göteborg tror jag ligger på denna noll-linje.

 39. Simon

  #31,32 Joachim
  Här i denna artikelseries olika delar där just detta tas upp finns bra argument att ta till:
  https://klimatupplysningen.se/dns-halmgubbe-del/

 40. Sigge

  Magnus #35

  Senast jag läste om noll-linjen som var skrivet av forskare så beräknades den gå genom Halland, Varberg eller Falkenberg på västkusten. På ostkusten så är noll-linjen lite högre upp för att temperaturen i Östersjön ökat mer än på västkusten. Ungefär i höjd med Västervik beräknades den vara där.

  Havsnivåhöjningen är mindre i kalla hav än i varma hav därför att värmeutvidgningen för vatten är inte rätlinjig.

  Eftersom det är så stora årliga nivåskillnader så är det svårt att få en riktig uppfattning med att mäta på ett litet geografiskt område. Det måste mätas över hela världen och ta ett medeltal och även mäta havens temperatur för att kunna räkna ut hur mycket havsnivån stiger på olika platser i världen.

  Du förstår säkert själv att om man bara mäter på ett litet geografiskt område så är det omöjligt att kunna göra en verklig bedömning hur mycket havet stiger om det är frågan om millimetrar per år när havsnivån skilja ett par meter beroende på vädret.

 41. Magnus

  #Rolf Mellberg
  Tack för svar. Det är inte ofta på den här sidan. Det är Lantmäteriet som har kartan jag kollat. Så varför byggs murar i Falsterbo? Borde inte Erika Bjerström som reser så mycket resa dit och göra reportage om hur havsnivåns noll gräns letar sig upp i Danmark? https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/

 42. Joachim

  #39 Tack Simon!

 43. Lars-Eric Bjerke

  #35 Magnus,

  Enligt satellitmätningar, Copernicus, har vi inte haft någon landhöjning i Nordsjön sedan man började mäta 1993. Det beror antagligen främst på att Nordsjön är grund och det därför inte blir så stort värmeexpansionsdjup som ute i Atlanten. tty brukar kalla detta för termosterisk effekt.
  https://marine.copernicus.eu/sites/default/files/images/omi/global_omi_sl_thsl_trend-hq.png

  SMHI tror emellertid inte på detta se
  https://kundo.se/org/smhi/d/havsniva-brli/?subscription=q92g6yt11tttycp0h2bpq40p2wubbxb0#c3992121

  Pegeln i Götebors i Torshamnen visar en linjär havsnivåminskning sedan 1850.

 44. Magnus

  Sigge #40
  Så Lantmäteriet har fel alltså? Deras kartor är ganska tydliga och förändras inte år efter år. Och vi får ofta höra på SVT nyheter att havsnivåerna kommer accelerera. Flera meter år 2100. Det måste väl redan nu märkas av? Aktivister i kommunen gör sitt till saken och bygger mur på Falsterbo. Det är ett cirkelbevis. Eftersom de bygger murarna måste det finnas substans i teorin och så bygger andra murar också. Och så gör SVT fler reportage. Cirkeln sluts. Var ser vi de höjningarna? Det här borde väl vara sidan man frågar om det? Borde inte Lantmäteriet uppdatera sin sida emellanåt? Falsterbo har landhöjning ändå ska de bygga murar där. Om det inte vore så tragiskt skulle det vara komiskt.

 45. BG

  GP på lördag kväll (9 oktober):

  ”Välbeställda personer har oproportionerligt stor påverkan på globala utsläpp. Men också bättre möjligheter att driva på klimatomställningen, är slutsatsen i en ny forskningsstudie.

  Det är de som har bäst råd, som mest använder flyg och bil, som måste förändra sitt beteende, säger Kimberly Nicholas, klimatforskare och universitetslektor vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling (Lucsus), till TT.”

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/rika-manas-leda-klimatskiftet-1.56729851

 46. Lars-Eric Bjerke

  #43 Rättelse

  Enligt satellitmätningar, Copernicus, har vi inte haft någon havsnivåhöjning i Nordsjön sedan man började mäta 1993.

 47. Rolf #38,

  Tydligen ligger även Viken på södra delen av Kullahalvön på noll-linjen. Åtminstone mellan 1980 och 2020.

  https://www.psmsl.org/data/obtaining/map.html#plotTab

  Ändå larmar SMHI om faran för havsytehöjning.

 48. Rolf Mellberg

  #41 Magnus

  Det är nog inte uteslutet att det skulle vara bra med en vall vid Falsterbo. Den s.k. Backafloden vill jag minnas var en 2.4 meter havshögning år 1872, skulle ha varit kanske drygt 2.5 meter idag.
  För bara fyra år sen steg havet 1.5 meter.

  Vi pratar alltså om icke antropogena variationer som är långt mycket större än de vi människor orsakat.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/strid-om-jattemur

 49. Lars-Eric Bjerke

  #41 Magnus,

  Det finns en pegel i Skanör sedan 1990. Till skillnad från andra peglar på Västkusten visar den att havsnivå sigit med 10 cm sedan 1990. Det kan ju också ha andra orsaker än global uppvärmning. I Varberg har havsnivån minskat med ungefär lika mycket. Kanske har det berott på den seismiska aktivitet som finns där.

  https://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/2108.php

  Johan Motelius har skrivit två inlägg om muren i Falsterbo här på Klimatupplysningen.

 50. Magnus

  Rolf Mellberg #48
  Ja det var en storm jag tror 1600 talet som sopade rent på en dansk ö öster om Danmark. Men det är nåt annat än havsnivåhöjningar. Försöker bara få klarhet i detta med landhöjning och hav. Jag ser ju vid min sjöbod att det går inte ha båten där vi hade den. Så när kommer havsnivåhöjningen? jag vill inte behöva muddra. Kan Erika Bjerström ge mer info om detta kanske.

 51. Magnus

  Ingemar Nordin #47
  Vad skiljer då Lantmäteriet från de data du hänvisar till? På LM går noll gräns i södra Danmark. Falsterbo har en mm landhöjning. Det stämmer med de som sagts av de som bor där också. De har landhöjning. https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/

 52. Läser i dagens kurir om det höga priset på diesel. Sofie Quant, kommunikationschef på Drivkraft Sverige, säger att prishöjningar beror bl a på stigande råoljepriser. Men också på klimatomställningen. ”Branchen arbetar med något som kallas reduktionsplikt och det syftar till att minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel. Det gör man genom att blanda in biodrivmedel och de är idag dyrare än fossila drivmedel”, säger Sofie Q. Hon säger vidare ” klimatnyttan som redan idag finns i biodrivmedlen”. Vem i h-e har uppfunnit reduktionsplikten. Måste vara nån tråkmåns. Men det kanske blir nobelpris snart. Om det reducerar koldioxidutsläppen och därmed påverkar klimatet på ett nyttigt sätt står nog skrivet i stjärnorna. Däremot leder reduktionsplikten till att reducera folks ekonomi. Denna totalt meningslösa men ofantligt dyra jakt på koldioxid. Verkar vara så att ju mer miljöpartiet jagar koldioxiden ju färre vill lägga sin röst på dom. Reducera miljöpartiets makt till ett minimum.

 53. Magnus

  Lars-Eric Bjerke #49
  Det verkar vara lokalt. Land kan sjunka och stiga. Delta kan slammas upp och det finns många orsaker. Jag är ute efter nåt globalt och objektivt som visar att havsnivån stiger. Har någon hört om nåt sånt? Dom här 2 till 3 mm per år var ser vi det i praktiken?

 54. BD-Nille

  I dagens pappers-Aftonbladet har Robert Collin en krönika på en helsida. Han rekapitulerar historiken. Först var det etanolbilar som var lösningen. Sedan snåla dieselbilar med partikelfilter. Och nu batteribilar.

  Han konstaterar att batteribilarna har en mörk sida med barnarbete för kobolt i Kongo, anrikning av kobolten i Kina, och att Miljöpartiet stoppar alla initiativ till nya gruvor i Sverige,

  Han konstaterar att folket/bilägarna blivit lurade gång på gång.

  Det är en mycket tänkvärd krönika – men det går inte att hitta på Aftonbladets web! Inte PK??

 55. Magnus

  Lars-Eric Bjerke #43
  Var i Nordsjön? Östersjön sitter ihop med Nordsjön och jag kan intyga att det har varit en stor landhöjning i Östersjön sen 1993. Om inte annat visar det hur svårt det är att mäta havsnivåer. SMHIs karta visar att det finns en nollgräns. Min tes är att om inte den linjen förflyttas norrut så har vi inga accelererande havsnivåhöjningar. Och jag vill gärna ha mothugg. Har jag rätt eller fel? https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/

 56. Magnus

  Sigge #40
  Jo det är klart att det är svårt att mäta havsnivåhöjningen men det är ändå de som ger sig på det och ger ett värde. Tre mm per år sägs det, Då undrar jag hur märker vi av det? Vem märker av det? Borde vi inte ställa den frågan? Den är ganska central.

 57. Magnus #51,

  HELA Sverige har en landhöjning. Det stämmer bra med att den relativa havsytehöjningen i Viken är +-0.

 58. Lars-Eric Bjerke

  #53 Magnus

  ”Jag är ute efter nåt globalt och objektivt som visar att havsnivån stiger. Har någon hört om nåt sånt? ”

  Det bästa är att läsa i IPCC´s AR5. (AR6 är fortfarande svår att läsa.) Den beskriver hur stor den globala havsnivåhöjningen är, vad den beror på och hur man mäter detta. De främsta orsakerna är uppvärmning av haven och den kalvande glaciären på Grönland.
  Kruxet är bara att höjningen inte är densamma på hela klotet, som du såg av min tidigare referens från satelliten Copernicus.

  https://marine.copernicus.eu/sites/default/files/images/omi/global_omi_sl_thsl_trend-hq.png

  Uppvärmningen på grund av termiska effekter är liten eller ingen vid kuster där man har en bred kontinentalsockel såsom Nordsjön och Sveriges Västkust. I våra trakter har man heller ingen eller liten höjning från kalvning på Grönland, eftersom vattnet hamnar kring ekvatorn och på södra halvklotet på grund av cetrifugal resp. gravitationseffekter. Även andra gravitationseffekter är stora. Till exempel drar den stora ismassan på Grönland åt sig havet i närheten, som ger en höjning av kanske 10-15 m och trycker förstås också ner landmassan under isen och skjuter upp havsbotten längre bort.

  Jag misstänker att de temosteriska effekterna kan förklara en del av skillnaden mellan satellitmätningar med radar, som visar en medelhöjning av världshaven med 3 mm/år och pegelmätningar som sker vid kuster och visar 1,5 mm/år. SMHI verkar dock inte hålla med mig, som du kan se i länken jag angav i # 43.

  https://kundo.se/org/smhi/d/havsniva-brli/?subscription=q92g6yt11tttycp0h2bpq40p2wubbxb0#c3992121

 59. Robert Norling

  #55 Magnus
  Finns ingen accelererande havsnivåhöjning uppmätt utefter våra kuster.
  Graferna som peglarna mäter är helt linjära och har absolut ingen Hockeyklubba på gång.
  Nedan Kungsholmsfort (Karlskrona)

  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081

  Kul läsning från Klimatupplysningen 2017

  https://klimatupplysningen.se/smhi-och-vattenstandet-utanfor-blekinge/

 60. Ann Löfving-Henriksson

  # 54 BD-Nille, uppmuntrande att läsa att Robert Collin är på hugget – igen. Han har tydligen återigen visat att han är en självständig, grävande journalist.

 61. Ulf

  Nu när energikrisen slår till i Europa är det dags att fundera på hur detta kommer slå politiskt.
  I USA ser klimatdebatten helt annorlunda ut. Republikanerna är inte anhängare av klimatreligionen. Frågan debatteras och forskare utan klimatpanik kommer till i debatten. Man kan säga förstås säga att Biden vann och Trump förlorade mem det berodde mest på att Trump hade oflytet att covid drabbade mänskligheten.
  Allt i USA kommer ofelbart till Europa. Speciellt till Sverige.
  Så vilka partier vågar vara först ut och plocka röster ifrån en energikris tyngd allmänhet som tröttnat på vindkraftens enorma miljöförstöring?
  Ja om inte etablerade partier lägger beslag på denna ”slam dunk” så kommer mindre rolig partier göra det.
  För gränsen för den perversa klimatreligionen är nådd i Europa och 2021 är året det vände.
  Den når inte upp till islamistisk nivå när det gäller åsikts och kvinnoförtryck. Ej heller till kristenhetens pedofilövergrepp på hundratusentals småpojkar.
  Nej det vänder nu och de partier som vågar svära i klimatkyrkan kommer vinna stort. För urballningen har gått så mycket längre i Europa att det finns mycket röster att vinna på att peka ut de värsta perversiteterna i klimatreligonen .

 62. Lasse

  Ang havsnivån:https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=120-022

  Denna kurva visar att havsnivån varierar och har noll korrelation med CO2.

  Tossevallen i Falsterbo behövdes för 150 år sen!
  En gång!

 63. Simon

  #61 Ulf
  Instämmer i det du skriver. Det är den uppfattningen jag också har. Om inte annat så visar ju det stöd på ynka 3% MP numera har, att väljarna tröttnat på klimatgalenskapen. När elpriset börjar krypa mot 3kr kwh kan folk hålla sig för skratt.

 64. Adepten

  #61 Ulf
  Jag har lärt mig att ca 80 parametrar styr klimatmodellerna vars ingångsvärden uppdateras och itereras ett okänt antal ggr för att förutsäga den globala uppvärmningen till 2100. Den enda modell som verkar stämma bäst med verkligheten är den Ryska INM-CM4-8. Den tycks inte ha accepterats av IPCC?
  Jag blev intresserad av din modell Ulf. Vad bygger du den på och när slår dina förutsägelser in?
  Själv arbetar jag med en modell som bygger på hur välståndet utvecklas med avseende på hur CO2 halten varierar. Hittilldags visar den att välståndet ökar när CO2 halten i atmosfären ökar.
  Våra modeller kan kanske ge ett Nobelpris i framtiden 😉

 65. # 58 Lars-Eric B Du använder dig flitigt av IPCC. Dessa internationella byråkratdjävlar som PCR- uppfinnaren Kary Mullis redan för 25 år sedan kallade IPCC

 66. Hittade detta på
  Watts Up With That?

  The Old Farmer’s Almanac Seasonal Forecasts
  https://wattsupwiththat.com/2021/10/09/the-old-farmers-almanac-seasonal-forecasts/

 67. L

  Om den Ryska moduleringen stämmer hyfsat mot verkligheten vad gör dom som vi inte gör? Vilka parameter använder dom? Finns det prestige? Och hur ser dom på framtiden?

 68. Ulf

  Svar 64

  Min modell bygger på historia. Hur och varför faller dumheter samman?
  Men den är rätt enkel och det är så att det som händer i USA händer oftast i Europa också.
  Så därför tror jag på en öppnare debatt ganska snart. Det räcker för att ta röster att med framgång hävda att detta inte blir någon katastrof.
  Klimatprästerna kommer naturligtvis att kämpa emot precis som i USA. Debatten kommer nog fortsätta i många år, men domedagen är det snart dags att plocka bort.

 69. jensen

  Allmän skrämsel och ångest är ihärdiga.
  Av psykologi-information på hög nivå /Länk finns tidigare/ framgår att även när logik och sunt tänkande borde giva genomslag, fortsätter sekt-tänkande, eftersom paradiset hägrar gentemot motsatsen, som makten (och tidigare kyrkan) alltid skrämts med.
  Historik: När väl ångesten eller feltänkandet ändock dämpats uppstår så småningom ny cykel, med kanske hundraårig cyklicitet.
  Tänk på flogistonteorin, eugeniken, lysenkoismen, antikontinentaltskiftes- övertygelsen m.fl. för att inte tala om tellus som centrum i solsystemet.

 70. tty

  #53, 58

  För att få överblick över den absoluta havsnivåhöjningen är nog SONEL bäst, eftersom de i motsats till PSMSL också integrerar GPS data med tidvattenmätningarna.

  Ta upp sonel.org

  Klicka ”Products (demonstrative)” och ”Sea level trends”.

  Man får då upp en karta över stationer som både har tidvattenmätningar och GPS-mätningar av marknivån. Klicka på de enskilda stationern för detaljerade data.

  Notera att osäkerheten är rätt stor eftersom GPS-mätningar bara pågått några årtionden vilket är en kort tid i dessa sammanhang.

  Titta gärna även på ”Vertical land movements” och ”Horizontal land movement”.

  ”Allting flyter” för att citera gamle Herakleitos.

 71. tty #70,

  För forskningssyfte så kan den absoluta havsnivåhöjningen vara intressant. Men för att kontra SMHIs skrämselpropaganda gentemot kommunalgubbar landet runt så är det den relativa nivån, dvs peglar, som gäller allt annat är irrelevant. Fördelen med peglar är också att de ofta har serier över 100 år bakåt i tiden .

  SMHIs argument att man skall skydda Skanör-Falsterbo för 100-årsstormar kan man kontra med att det är billigare att bygga nya hus än att bygga förfulande murar mot något som inträffar så sällan. Hur många moderna hus kommer att hålla i mer än 100 år? Själv skulle jag inte tveka ett ögonblick att som – i likhet med Obama och Al Gore – bygga när havet för att få en suverän utsikt i 100 år. Det är väl investerade pengar.

  I Ängelholms havsbadsskog så finns det bebyggda markområden som ligger under havsnivå, och det gjorde de redan när sommarstugorna byggdes på tidigt 1900-tal. Men att kräva att kommunen skall rädda deras hus vid en sällsynt kraftig storm är att kräva för mycket. Det är en privatsak mellan de som bygger och deras försäkringsbolag.

 72. Lars-Eric Bjerke

  #70 tty
  Tack för länken.
  De vore kul om du ville titta på mina frågor till SMHI om havsnivåhöjningen. Jag har svårt att hitta bra information om temosteriska effekter vid breda kontinentalsocklar och har inte blivit så mycket klokare av SMHI´s svar.
  https://kundo.se/org/smhi/d/havsniva-brli/?subscription=q92g6yt11tttycp0h2bpq40p2wubbxb0#c3992121

 73. Lars Thorén

  ” Strängnäsföretaget Energiengagemang, installatör av solceller, har nyligen via ett pressmeddelande uttalat att man strax öster om Ulvåsa slott i Motala kommun tänker bygga vad som ska bli Sveriges största solcellspark. Med 44 400 solpaneler över 35 hektar åkermark, en yta om cirka 70 fotbollsplaner. Projekteringen ska vara i slutfasen inför byggstart i april och drift under andra halvåret 2022.”

  Så här kan man tvätta solceller. Hmm, förnybart skapar några meningslösa jobb men förstör våra åkrar och landskap. Stackars Ulvåsa Slott …

  https://youtu.be/JqaWuNN4PM8

 74. #71,

  Jag tror att stort problem med SMHIs desinformation om havsnivåhöjningar är att de drar RCP8.5, värsta scenariot, och varnar att detta KAN inträffa. Detta eftersom IPCC har med det som ett bland flera scenarier. Men sanningen är att det inte ens KAN inträffa.

 75. Johan Montelius

  test, en kort kommentar för att se om det fungerar

 76. Torbjörn

  #27 Roger
  Här kommer ett sent svar på din fråga.
  Det är alldeles riktigt att all energi människor använder i slutändan blir värme, men det är en liten mängd i förhållande till andra energikällor.
  Men eftersom den mesta av energin förbrukas i städer och tätbefolkade områden så påverkar det bl.a. den lokala temperaturen och bidrar till det som kallas Urban Heat Island, värmeöar.
  Den mesta av energin (olja,kol,gas,ved,el,mat,drycker etc) kommer från lantliga områden och transporteras till städerna där den förbrukas

 77. Lasse

  https://notrickszone.com/2021/10/09/thunderous-new-atmosphere-publication-warming-of-last-20-years-mainly-caused-by-cloud-changes/#comments

  😉

 78. Simon

  Det totalitära partiet:
  https://www.di.se/ledare/var-vaksam-mot-mp-s-totalitara-tendenser/

  Frågan är om det är möjligt att bli mer verklighetsfrånvända än 3 procents-partiet MP?

 79. Fredrik S

  Simon #78

  Nu vill de helst inte locka hit utländska turister bortom våra grannländer, plus 223 andra gröna förslag läste jag.

 80. Roger

  Torbjörn #76
  Då förstår jag lite bättre.
  Tack för svaret.

 81. Stefan Gustavsson

  MP-förslaget om att styra SVT:s program visar bara vilka totalitära aktivister MP är.
  Som alla aktivister skriker de bara högt utan att ha något på fötterna.
  De har inga begrepp om verkligheten eller någonting överhuvudtaget.
  Måtte de åka ur riksdagen nästa år, till att börja med.
  Sen skull de utrotas från jordens yta.

 82. Håkan Bergman

  Roger #80
  Den totala värmeeffekten från fossilförbränning och kärnkraft är runt 0.03 W/m², sol, vind och vatten är energi som redan finns i systemet och har ingen sån effekt. En fördubbling av CO₂-halten ska i teorin ge en extra uppvärmning på runt 3.5 W/m², alltså en helt annan storleksordning.

 83. Roger

  Håkan #82.
  Tack för informationen. Tack vare all info här på klimatupplysningen har jag förstått att allt som MSM basunerar ut är väldigt missvisande.
  Frågan om all värme från bilar mm har legat och gnagt, men nu vet jag bättre.

 84. Torbjörn

  #82 Håkan
  Förvisso blir det bara 0,03W/m2 om man slår ut det på hela jordklotet, men effekten är större per m2 på de platser (städer och tätbefolkade orter) och påverkar alltid temperaturavläsningar i närheten

 85. Håkan Bergman

  Torbjörn #84
  Men värmeöar i städer och industriområden har strängt taget inte med den globala medeltemperaturen att göra, annat än för att skrämma barn och andra lättskrämda med planetens nära förestående undergång.

 86. Jojje

  Lite om torka i USA.
  https://newtube.app/TonyHeller/NjIdGIi