Jetströmmen är ansvarig för extremt väder

Av Christer Käld på Klimatvett https://www.klimatvett.fi/post/jetstr%C3%B6mmen-%C3%A4r-ansvarig-f%C3%B6r-extremt-v%C3%A4der :

Extrema väderförhållanden som värmeböljor, torka och översvämningar i Europa kan kopplas till förändringar i jetströmmen över Atlanten. En omfattande studie ledd av professor Stefan Brönnimann visar hur jetströmmen under de senaste 600 åren förändrats och kraftigt påverkat klimatet.

Jet stream variations explain European hydroclimate extremes of the past 600 years | Nature Geoscience 

jetstream

Jetströmmar är starka vindar som uppstår på en höjd av cirka 10 kilometer och kan nå hastigheter på upp till 500 kilometer i timmen. Jetplanet vid polarfronten, en stark västlig vind i den tempererade zonen över Nordatlanten och Västeuropa, är av särskild betydelse för vädret i Europa. Den styr fukt- och vädersystem från Atlanten till Europa, vilket kan leda till översvämningar. Samtidigt kan förändringar i denna jetström mellan Atlanten och Europa också leda till torka i Centraleuropa.

Finns det då en koppling : jetströmmen – klimatförändringar?

Under de senaste åren har journalister upprepade gånger gett intrycket av att jetströmmen försvagas av den globala uppvärmningen, vilket leder till en ökning av så kallade stagnerande väderförhållanden i Europa, Nordamerika och Nordasien: Det är ihållande varmt i flera veckor eller så regnar det oavbrutet i flera dagar – eftersom jetströmmen förmodligen inte längre har kraften att svepa bort motsvarande väderkonstellationer utan vidare. Med andra ord är klimatförändringarna ansvariga för många extrema väderförhållanden genom sitt inflytande på jetströmmen och kan vi då som media vill framhäva direkt koppla det till fossila bränslen och våra utsläpp av koldioxid i så fall?

Fram till nyligen fanns det inte tillräckligt med data för att kunna påvisa eller inte påvisa detta. I vilken grad jetströmmen faktiskt fluktuerar och hur nära den är kopplad till extrema väderförhållanden var därför okänt.

För att undersöka detta har en forskargrupp ledd av klimatologiprofessorn Stefan Brönnimann från Geografiska institutet och Oeschger Centre for Climate Research vid universitetet i Bern ägnat fem år åt att samla in, digitalisera och utvärdera tiotusentals data från arkiv som de samlat in från åren 1421 till 2023. Uppgifterna inkluderar tidiga mätserier, historiska dokument (t.ex. om nedfrysningsdatum för floder) samt naturliga klimatarkiv som trädringar och iskärnor. I studien, som nyligen publicerats i tidskriften Nature Geoscience, visar forskargruppen att förändringar i jetströmmen till stor del är slumpmässiga men ändå har långtgående effekter.

Slumpmässiga fluktuationer dominerar

”Torka och översvämningar som de vi har upplevt under de senaste åren är sällsynta”, förklarar Brönnimann, ”så det är viktigt att undersöka tidigare händelser för att ta reda på hur de relaterar till förändringar i den atlant-europeiska jetströmmen.” Det är särskilt viktigt att bättre förstå jetströmmens roll i utvecklingen av extrema väderhändelser, eftersom torka och översvämningar har inträffat oftare på senare tid och deras omfattning förväntas öka ytterligare.

De viktigaste resultaten i studien handlar om orsakerna till dessa förändringar: även om faktorer som vulkanutbrott eller El Niño-fenomenet har en inverkan, är den liten. Förskjutningarna i jetströmmens styrka, geografiska latitud och lutning sker främst av en slump – som ett resultat av naturliga fluktuationer i den atmosfäriska cirkulationen.

Klimatförändringarna har ännu inte haft någon inverkan på jetströmmen

Vissa situationer kan dock uppstå ofta efter varandra. ”Vissa extrema händelser som översvämningar varar bara några dagar, men de väderförhållanden som är ansvariga för dem upprepar sig och formar ofta en hel säsong”, säger Stefan Brönnimann, ”vi kan också se detta i de extrema väderhändelser som inträffade förr i tiden för det har faktiskt förekommit liknande situationer även tidigare ”.

Klimatförändringarna har dock ännu inte påverkat förändringarna i jetströmmen. ”Även om fluktuationerna har varit uttalade på senare tid, ligger de inom ramen för de förändringar som vi har kunnat rekonstruera under de senaste 600 åren”, förklarar Brönnimann. Studien, som nu finns tillgänglig, är det viktigaste resultatet i ett forskningsprojekt för vilket Stefan Brönnimann tilldelades ett prestigefyllt ”Advanced Grant” från Europeiska forskningsrådet (ERC).

Man kan bara undra varför media helt nonchalerat denna studie!

Christer Käld

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören G

    ”Man kan bara undra varför media helt nonchalerat denna studie!”

    Passar inte in i narrativet om att klimatförändringar beror på koldioxiden.

  2. Tackar!
    Dom senaste 30 åren inom normalvariationen sedan 1400 – talet.

    Jajamen – så är det även med Våra temperaturer – där finns inget nytt att rapportera – trots medias Längtan efter att rapportera extremtemperaturer.

    40 grader har förekommit vid vissa orter på sommaren, I Sverige – redan i början på 1900 – talet…även om våra officiella rekord är 38 grader.
    Numera har vi ofantligt mycket större geografisk täckning, med mätstationer – men vi har fortfarande Inte fått några nya temperaturer.

    Dock är det fortsatt högsta prioritet att skrämma oss, att hota oss – Ni kommer att dö, gå under och både brinna upp och kokas sönder…t o m FN hotar oss med detta.

    Men det finns inget nytt klimat, jämfört med dom senaste 10 000 åren – vilket vi lätt kan avläsa i naturens Facit.

    Det senaste inom modern klimatvetenskap och dess propaganda är sagan Om Det Stabila Klimatet – här på bloggen hör vi signaturen ” Kent ” saluföra detta – och inga argument biter på dessa hotfulla utsagor.

    Normalvariationen sedan 1400 – talet råder – Men säger man Det – får man epitetet klimatförnekare.

    Skönt i a f att det fortfarande finns verklighetsförankrade Professorer – som ser till verkligheten och inte bara glor på modeller..av den samma.

    Det vore en befrielse om klimatvetenskaparna av idag kunde vänta med påståendet att vi har ett nytt klimat, nya havstemperaturer osv – tills det faktiskt inträffat.

  3. Tege Tornvall

    Liksom många andra har jag upprepat påpekat att jetströmmar börjat gå i bukter på båda halvkloten. Här släpper de omväxlande mer kall luft från norr och mer varm luft från söder. Större temperaturväxlingar och mer och starkare vindar. Men utan minsta koppling till koldioxid passar det inte in i rådande narrativ.

  4. iah

    jag tror det var tony heller som någon gång hade letat upp tidningsartiklar från tidigt 30-tal där man i södra frankrike hade haft +50 grader.

  5. Stefan Eriksson

    Ursäkta,, men OT! Admin får ta bort den om den inte passar här.
    Nyhet,, i alla fall för mig:
    Stegra går miste om stöd från ”klimatklivet” (staten). De beräknas ”släppa ut” för mycket CO2.
    Bra gjort att neka Stegra dessa skattepengar.
    https://www.impactloop.se/artikel/stegra-nekas-statliga-miljarder-forutsatter-att-regeringen-hittar-ett-annat-satt

  6. iah

    Av Jo Nova

    Medan karriärer och statyer har dött av blotta antydan om att inte vederlägga slaveri tillräckligt hårt, kommer Storbritanniens Labour Party att se till att slavtillverkade solpaneler fortfarande kommer att importeras till Storbritannien, och att de som utnyttjar slavarna fortfarande kommer att få betalt.

    Vi måste fråga, O’ Great Moral Guardians, var det för att det inte finns tillräckligt med solpaneler som inte är slavtillverkade, och om vi slutar stödja slavarna kommer de enda panelerna som finns kvar att kosta en förmögenhet? Är den stora rädslan att det ska spränga klimatbudgeten, eller göra grön el ännu mer absurt dyr?

    Eller säger vi att slavarnas liv 2025 inte är lika viktigt som att kyla världen med 0,0001 grader om 100 år?
    (med slavar menar hon kinesiska solpaneler)

    utdrag ur jonova 26 mars

  7. Nr 4 iah
    Det finns temperaturer upp till 51 grader från bl a Sevilla i Spanien från långt över 100 år tillbaka.

    Det jobbas idag stenhårt på att underkänna nästan alla gamla värmerekord – det är nämligen väldigt negativt för narrativet – dom vill till varje pris att dagens värmetoppar skall vara högst – det är svårt att hota någon annars.

    Vi som är intresserade av väder och klimat och statistik i västsverige – vet att dom högsta temperaturerna här var under tidigt 1900 – tal.

    Dom värsta värmeböljorna med höga dödstal i Frankrike- härstammar från 1910 – talet.

    Dock kan man inte säga det till den moderna klimatvetenskapen, eller ” Kent ” – för då….

  8. TorbjörnR

    #5 Stefan Eriksson

    Nu vill de ha pengarna från Industriklivet istället för där ställs inte krav på co2 utsläpp antar jag….

  9. På tal om extremväder.

    Under Mars månad har det tydligen varit extremvärme I stockholm – enl smhi:s avvikelsekartor för månaden.
    3 – 4 grader högre Medeltemperatur än mars 1991 – 2020!

    Det är onekligen en rätt extremt hög medeltemperatur – jäklar vilken värmebölja.
    Jag bor i västsverige, här har mars varit ganska kall och senast igår syntes både snöfläckar och isfyllda kallkällor i våran skog.

    Har vi några Stockholmare som märkt av denna extremt höga medeltemperatur för månaden?

  10. Christer Eriksson

    Lite oft men ändå inte.
    Borås tidnings larmar om att dom flesta svenska glaciärer kommer att försvinna.
    Om 75 år så är dom borta enligt glaciärforskaren Nina Kircher.

  11. Lasse

    Att vi har varierande väder vet vi.
    Att det kan förutspås någon vecka framöver.
    Men att göra kollen bakåt till 1421 är ambitiöst!
    Som amatör är det lätt att konstatera att torka och översvämningar kommer och går.
    Spanien och Italien hade torka som tömde reservoirer , som i dag fylls tack vare ändrade nederbördsmönster.
    Regnet förs in från varma Atlanten som avkyls:
    https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/?dm_id=natlan

    #9 Jodå-Eon visar att mars i år är ca 1 grad varmare än förra året såhär långt och 3 grader varmare än 2023

  12. Kent

    ”Förskjutningarna i jetströmmens styrka, geografiska latitud och lutning sker främst av en slump – som ett resultat av naturliga fluktuationer i den atmosfäriska cirkulationen.”

    Eller så förstår man inte helt vilka parametrar som påverkar?

  13. BG

    #12 Kent

    ”Eller så förstår man inte helt vilka parametrar som påverkar?”

    Då kan väl du förklara, vilka parametrar det gäller och på vilket sätt de påverkar!

  14. Dumsnuten

    Jag vädjar till redaktion att ni stänger av Kent.

  15. TorbjörnR

    #14 Dumsnuten

    Jag tror inte du har något argument för det. Yttrandefrihet gäller för alla.

    Du kan alltid strunta i hans kommentarer. Att vara enögd är inte brottsligt

  16. Uffe

    # 9
    Om det varit så mycket varmare i Stockholm vet jag inte men mina solceller har gett ca 20% mer el under mars månad, vi har haft strålande sol från molnfri himmel andra halvan av mars, detta har säkert höjt både temperatur och som i mitt fall gett mer solel.

  17. Nr 16 Uffe
    Tack för infon, låter som här, soligt.

    Dock har våran sol å högtryck med övervägande nordliga vindar här I västsverige gett kyligt väder – men hyfsat gött i lä, dagstemperaturerna har legat mellan 5 – och 10 grader och nätterna har varit ovanligt kalla, lägsta minus 11.
    Smhi säger att vi på västsidan haft 2 grader högre Medeltemperatur än 1991 – 2020 – vilket inte visar sig på min termometer – men jag bor på landet – kanske har solen värmt städerna och särskilt storstädernas betong?

    Smhi räknar enligt dom själva grovt när det gäller avvikelsekartorna – och kanske ger solvärmda städer denna, enl mig, grovt missvisande bild – av närmast extremvarmt för mars.
    Här hos mig har vi haft snö I skogen en stor del av mars, vilket är ovanligt hos oss – väldigt bra för lodjursspårningen dock, vilket alltid är lika intressant.

  18. foliehatt

    Kent, #12,
    om man inte helt förstår vilka parametrar som styr ett fenomen så kan man ju gissa på någon, bygga modeller kring just den parametern som styrande och inkludera allt annat som hittepåparametrar in i modellen. Sedan vrider man på alla parametrar tills man får något som hjälpligt stämmer mot observationer. De modellerna säljer man sedan in som SANNINGEN.

    De som eventuellt har vetenskapliga invändningar mot proceduren kan avfärdas som jetströmsförnekare

  19. Dumsnuten

    #15 Torbjörn

    Han är bara här för att ställa till bråk. Yttrandefrihet i all ära men jag har fått på moppe några gånger när jag pratat om saker man inte tycker hör hemma här. Det tycker jag inte hans oförskämda beteende och nonchalans när det kommer till att svara gör heller.

  20. Fredrik Lundell

    9,11#
    Har inte mätdata klara för mig, men från minnet är intrycket här, från lite söder om mitt i Östergötland, att årets mars innebär ett fall framåt, klart mildare än de bistra mars 2024 och 2023. Hoppas fet håller i sig så att april kan blir vårskön, i fjol var det bedrövligt, snö som låg kvar flera dagar i mitten av månaden.

  21. Benny

    Det är knappast förbjudet att skriva korkade inlägg som ”Kent” gör hela tiden, värre är det om det finns politiker med makt som tror på dyngan som sådana som ”Kent” sprider! Det värsta scenariot vore väl i alla fall om ”Kent” är en av dessa politiker med makt, då är det illa ställt!

  22. TorbjörnR

    #19 Dumsnuten

    Att han vill bråka istället för att nyfiket lära sig saker är uppenbart.
    Bli inte upprörd utan strunta i honom, han sprider bara hypotesen i alla fall med ett barns attityd.

    Andra ämnen än energi och klimat är för andra bloggar. Hoppas att du inte drabbats av censur i de ämnena.

  23. tty

    #12

    ”Eller så förstår man inte helt vilka parametrar som påverkar?”

    H H Lamb, den store pionjären inom klimathistoria studerade faktiskt mycket hur och varför vågigheten i polarfronten/jetströmmen varierade baserat på historiska data.

    Hans slutsats var att kraftiga vågor och ”låsta lägen” var betydligt vanligare under Lilla Istiden än i nutiden, t ex:

    https://sci-hub.ru/https://doi.org/10.1007/BF00867443

    Sådan forskning förekommer knappast numera. Det är troligen ren klimatförnekelse.

  24. Lasse

    Lite OT
    Eller från en plats utanför jetströmmarna.
    Antarktis temperaturmätningar studeras:
    https://www.aaadts.com/home
    Metodiskt och utifrån kända mätstationer.
    Felaktigheter avslöjas! (och erkänns utan rättelse)
    Lita inte på uppgifter om varmast nånsin!
    Även på Nelsons POD.

  25. Berra

    OT: Tänkvärd krönika angående ”grön” el…

    Många politiker och beslutsfattare som borde läsa den…

    https://www.energinyheter.se/20250325/32957/kronika-industrier-som-kallas-parker

  26. Den aktuella studien förklarar egentligen inget nytt. Det är självklart jetströmmarnas position och förändring meridionalt som bestämmer förändrade vädersituationer. Extremvädersituationer blir en funktion härav. Det ger upphov till två frågor; 1) vad bestämmer huruvida jetströmnarna vid polarfronten har en mer koncentrerad zonal eller vågig meridional utbredning? 2) kan extremvädersituationer såsom ihållande torka, svåra översvämningar och orkaner etc. härledas till någon atmosfäriskt extern faktor? Tentativt vill jag framföra följande;
    1) En mycket aktiv sol förändrar Tropospausens höjdgradient mellan ekvatorn och polarområden, så att jetströmnarna blir mer zonala, medan det motsatta sker vid en inaktiv sol, varvid polarfronten trycks utåt mot ekvatorn genom den mellanliggande mekaniska Ferrel-cellen. Det har konstaterats att en aktiv sol minskar ozonets uppvärmande verkan över polarzonen, vilket medför att Tropospausen flyttas uppåt och genererar mer zonal karaktär på jetströmmarna. Motsatt gäller vid inaktiv sol således att Tropospausen trycks nedåt och trycker ut jetströmnarna, dvs mer meridionala jetströmmar. Verkan är större över NH m.h.t. till dess större yta av kontinenter.
    2) T. Landscheidt ’förde i bevis’ att extremsituationer enlig ovan med mycket hög statistisk konfidens hänger samman med den solrörelsecykel, som varierar mellan 3 och 14 år, vilket avser den variabla tidslängd som kontinuerligt ges av konsekutiva nollpunkter avseende solens angulära momentum. En analys av de 24 värsta väderhändelserna under 1900-talet, enligt forskare vid NOAA, befanns 20 st av Landscheidt inträffa inom ’minor’ av gyllene snittet för en standardiserad tidslängd (ref till tidslängderna 3 till 14 år), medan endast 4 inträffade under resten av den standardiserade tidslängden. Nollhypotesen att ingen korrelation skulle finnas mellan topphändelserna och kritiska faser av solens rörelsecykler kunde avvisas (chi-square test med värde 18,8 P=0,000015, för två klasser och en frihetsgrad).
    Jetströmnarnas utbredning & extremväderhändelser ser ut att vara länkade till solen, dess variationer och rörelsemönster, enligt min uppfattning, och inte alls ’stokastiska’, vilket studien anvisar.

  27. Rossmore

    #9 Magnus blomgren

    Gör som jag, ställ alla frågor till AI.

    ChatGPT säger så här om temperaturen i Stockholm i mars:

    ”Under mars 2025 i Stockholm varierade dygnets minimitemperaturer från -4,2 °C den 14 mars till 8,5 °C den 8 mars. Maximitemperaturerna varierade från -0,1 °C den 13 mars till 13,0 °C den 6 mars.”

    På uppföljningsfrågan om det finns något särskilt att notera avseende marstemperaturen i Stockholm svarar AI:

    ”Sammanfattningsvis verkar mars 2025 ha haft en mix av både ovanligt milda och kalla dagar, vilket kan bero på väderomslag mellan hög- och lågtryck.”

    Stämmer ganska bra med eget intryck att det varit över +10 några enstaka dagar och mestadels minus på nätterna.

  28. TorbjörnR

    #26 Göran Åkesson

    Det verkar finnas mycket man kan anklaga solen för. Någon konstant är det ju inte … och avancerade samband med vårt väder och klimat lär säkert upptäckas framöver.

  29. Berra

    OT:

    ”Den tyska ståljätten ThyssenKrupp pausar sin stora satsning på vätgas i Duisburg, rapporterar tekniksajten Hydrogen Insight. Kostnaderna för utrustningen som ska användas för direktreduktion med hjälp av vätgas uppges vara alldeles för höga.”

    ”Totalt har ThyssenKrupp erhållit två miljarder euro från tysk federal nivå och från delstats-regeringar. ”

    Men hybris, numera sk stegra säger sig ändå komma att springa efter den bollen…om de får tillräckligt med bidrag…

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/staljatten-thyssenkrupp-bromsar-miljardsatsning-pa-vatgas

  30. Kent

    #23 tty
    ”Hans slutsats var att kraftiga vågor och ”låsta lägen” var betydligt vanligare under Lilla Istiden än i nutiden”

    Så Lilla Istiden kanske inte alls var något globalt fenomen utan bara en effekt av olika låsningar i polarströmmarna? Dvs ett lokalt fenomen. Den gode Osman visade ju att globala medeltemperaturen inte har någon dip under den tiden om man tar hänsyn till temperaturindikatorer från hela planeten.

  31. foliehatt

    En sista gång för min del – Kent, #30,
    Osman har inte alls visat på det du påstår.
    Osman använde temperaturer för landområden som var skapade av klimatmodeller.
    Värden som gick på tvärs mot de proxyvärden han använde för havstemperaturer.

    Sammanslagna visade de en mycket jämn och fin kurva – vilket var avsikten från början och ett förväntat utfall då han tog ut”data” från klimatmodeller konstruerade så att det är koldioxidhalten som styr. Således, ett cirkelbevis parat med medelvärdesbildning från dataset med helt olika identiteter och kvaliteter.

    Som du skrev för någon dag sedan. Skit in –> skit ut.

    Om du förstår detta så kommer du att sluta att referera till Osman. Men om du framhärdar så kommer jag framgent endast att skratta och håna dig när detta i så fall inträffar.

  32. Fredrik S

    foliehatt #31

    Det är nog lönlöst, vi ser ju utfallet när de får förtroende att påverka beslut och fördela våra skattepengar.

    Lokalt som globalt.

  33. Nr27 Rossmore
    Låter ungefär som på västkusten, fast vi har haft betydligt lägre lägsta temperatur.

    Sannolikheten att Stockholm haft 3 – 4 grader över medeltemperaturen för mars 2025 – jämfört perioden 1991 – 2020…verkar låg.

  34. Lars Kamél

    Jag vill påminna om följande temperaturrekonstruktion för världens landområden. En rekonstruktion som visar det holocena klimatoptimumet, den medeltida värmeperioden och den lilla istiden. Som alla alltså var globala för världens landområden.
    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2008GL034187

  35. Benny

    Undrar vad den här figuren ”Kent” menar med att lilla istiden var lokal när den bevisligen drabbade hela norra halvklotet och säkert resten av världen också? Är det en ny lögn som ska torgföras för att få klimatalarmismen att framstå som vetenskap? En fullständigt löjeväckande kommentar för oss andra som läst på om ämnet! Man kan nästan ta på desperationen hos alarmisterna när sanningen kommer fram.

  36. Tege Tornvall

    #35, Eftersom Jorden rotera,r var Lilla Istiden inte lokal. Väder kan vara lokalt, men inte klimat. Däremot finns klimatzoner på olika breddgrader. Kent är ute och cyklar – men utan styre.

  37. foliehatt

    Benny, #35,
    lustigt nog så är ju allt klimat lokalt. Platsen med medelklimatet, medeltemperaturen finns ju inte. Bara en massa lokala klimat och väder.

    Så, finns det (lokala) bevis för att det utmärkt går att leva i ett varmare klimat på platsen x, y, eller z så kan vi raskt plocka bort dessa från kartan som visar på var alla klimatkatastrofer ska komma att drabba oss – enligt modellerna, då.

  38. Sören G

    I medierna dyker det då och då upp farhågor att glaciärerna kommer att försvinna. Varför denna omsorg om glaciärer? Det har t.om gjorts försök att täcka över glaciärer på sommaren för att hindra avsmältning.
    Om vintarna blir något mildare är väl bra. Går åt mindre tilluppvärmning och mindre med snöskottning.
    Jag tror inte att någon längtar tillbaka till Lilla istiden då framryckande glaciärer krossade hela byar.

  39. Kent

    #31 foliehatt
    Att använda modeller för interpolation mellan datapunkter är en väletablerad metod inom dataanalys. Det är en mycket bättre metod än att inte göra det. Ett extremt exempel: om vi bara utgår från isborrkärnor i Antarktis framstår jordens medeltemperatur som särdeles låg. Men om dessa kombineras med en modell för hur temperaturen varierar globalt får man ett betydligt mer rättvisande medelvärde.

    Man kan ha åsikter om detaljerna i den valda klimatmodellen som Osman använde, tex om den innehåller delar som var annorlunda för ett antal 1000 år sedan. Men din kritik om cirkelbevis stämmer inte. Osman har inte velat få ett visst resultat, han har presenterat den temperaturhistorik som hans metod ger. Hans resultat är inte ens ett uttalande om vad som skapar temperaturförändringen historiskt. Klimatvetenskapen säger ingalunda att koldioxiden ensamt styr jordens temperatur. Osman drar heller inga slutsatser om orsaker i detta arbete.

    Det finns ett antal punktvisa temperaturproxies runt om i världen, och för att få en bättre bild av ett globalt medelvärde använder han en modell för interpolation.
    Det är ett väletablerat faktum att koldioxiden har betydelse för klimatet, oavsett vad folk vill tro här i forumet. Den klimatmodell han använder får vi förutsätta inkluderar koldioxidens växthuseffekt. Det betyder inte att Osman bevisar att koldioxiden ”styr” klimatet.

  40. Kent

    #38 Sören
    Ungefär 1 miljard människor är beroende av vatten som delvis kommer från glaciärer i Himalaya. Om glaciärerna försvinner blir det besvärligt minst sagt

  41. Sören G

    #40 Kent
    Om glaciärerna inte smälter så kommer det väl inget vatten heller enligt ditt resonemang.
    Floderna fylls väl på av nederbörd, antingen som snö eller regn, i högre terräng koninuerligt.
    Ingen vattenbrist så länge som det kommer nedrbörd.

  42. Fredrik S

    Sören G #41

    Du har förmodligen helt rätt, om man antar att den årliga nederbörden i form av snö och regn som fyser till is inte förändras kommer kommer förlust av smälvatten från krympande glaciärer knappast märkas.

    Läste en undersökning från Nepal och där stod glaciärvatten för tre procent av det årliga flödet i alla floder.

    Däremot är dammbyggen ett problem för både vattenförsörjning och tex den så viktiga sedimenteringen av Bengaliska Deltat, vilket en del amatörklimatexperter lyckats få om bakfoten.

  43. tty

    #30

    ”Så Lilla Istiden kanske inte alls var något globalt fenomen utan bara en effekt av olika låsningar i polarströmmarna?”

    Välj en kontinent så skall jag plocka fram data som visar att Lilla Istiden inträffade även där.

  44. tty

    #40

    ”Ungefär 1 miljard människor är beroende av vatten som delvis kommer från glaciärer i Himalaya. Om glaciärerna försvinner blir det besvärligt minst sagt”

    Fantasier. Tror du vatten på något sätt uppstår i en glaciär? Det enda sätt en glaciär kan ge ett (temporärt) nettotillskott till vattenflödet är när den smälter bort.

    Den effekt en glaciär har är att den omfördelar vattenflödet under året från vinter till sommar. Men det är rätt betydelselöst i Sydasien där man har monsunklimat med torra vintrar och regniga somrar.

    Litet statistik som visar hur orimligt det här påståendet är.
    Himalaya har ca 20 000 km2 glaciärer. Lägg märke till att en glaciär enbart byggs upp av snö som faller den.

    Ganges har ett tillrinningsområde av 1 090 000 km2, Brahmaputra 580 000 km2 och Indus 1 000 000 km2, Summa 2 670 000 km2. Glaciärer upptar alltså långt under 1 % av tillrinningsområdet (i synnerhet som långtifrån alla glaciärer i Himalaja ligger inom tillrinningsområdena). Även om nederbörden troligen är högre än genomsnittet över glaciärerna är det alltså en mycket liten del av vattnet som kommer från (eller rättare sagt passerar via) glaciärerna.

  45. tty

    Ett litet tillägg. Vid Lilla Istidens klimax (som ju var ett lokalt fenomen i Nordatlanten enligt Kent) var glaciärytan i Himalaja 28 000 km2. Den har alltså minskat ca 40% sedan dess vilket innebär ca 0,01 mm havsnivåhöjning per år. KATASTROF!

    https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0959683616658530

    https://www.nature.com/articles/s41598-021-03805-8

  46. Jonas W

    #43

    Nu blev jag nyfiken.

    Sydamerika ??
    Afrika ??

    Vilka data visar att lilla istiden fanns i dessa områden?

  47. tty

    #46

    Litet från Sydamerika (det finns mycket mera):

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018209001345

    https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.0603118103

    https://www.cambridge.org/core/journals/quaternary-research/article/abs/chronology-of-the-little-ice-age-in-the-tropical-andes-of-bolivia-16s-and-its-implications-for-climate-reconstruction/CA2F149F2513645DC6B0811CB3769190

    https://comptes-rendus.academie-sciences.fr/geoscience/articles/10.1016/j.crte.2005.07.009/

    Och i Patagonien har jag själv sett att det finns ändmoräner från Lilla Istiden framför i princip alla glaciärer. Man kan se att de är unga på att de ser ”färska” ut och att lavarna på blocken ännu är små.

    I Afrika är det tunnare, men det finns en del:

    https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A1%3A24315905/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A3060842&crl=c&link_origin=scholar.google.com

    https://web-static-aws.seas.harvard.edu/climate/seminars/pdfs/russell_johnson_2007.pdf

    https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2005GC000959

    https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00334-021-00837-y.pdf

    https://journals.openedition.org/mediterranee/7146

    Som sagt, det finns data som visar att Lilla Istiden märktes överallt, dock ofta mindre i tropikerna, där den mest märktes genom att den intertropiska konvergensen flyttade sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *