Japan havererar

Bild på kol1
 
Japan har blivit ett land med kraftigt underskott i handelsbalansen skriver DN idag. Underskottet under första halvåret var fem gånger så stort som förra året.
Orsaken är framför allt ökad import av fossila bränslen. Endast två av landets 50 kärnkraftsreaktorer är i drift för närvarande. Vissa experter menar att Japan inte klarar  att jämna ut handelsbanlansen utan kärnkraft medan en växande andel av befolkningen vill att Japan ska bli ett land helt utan kärnkraft.
Det lär ju bli en del diskussioner om det här.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Hur kan ett utvecklat land hugga kniven i egen mage på detta sätt? Är det traumat efter Hiroshima och Nagasaki som manifesterar sig på detta vis? I så fall varför har inte statsledningen ingripit och försökt att informera folkflertalet? Var förlusten av kejsarens ära så demoraliserande att saken inte kunnat luftas offentligt? I så fall är don bra lika oss som inte tål att få veta vila som löpte med DDR och förrådde oss alla?????

 2. bom

  dom    vilka

 3. bom

  Or rattfyllerinyset från UI har satt nytt kommentarsrekord!

 4. pekke

  100 mille dollar om dygnet kostar kärnkraftsstoppet i Japan p.g.a. ökad import av gas ( + 10% ), kol ( + 10% ) och olja ( +6% ).
  USA har fördubblat sin export av kol till Japan senaste året, lite ironiskt med tanke på hur div. organisationer och myndigheter ser på kolet i USA.
   
  Vi får väl se hur länge japanska företag står ut innan de flyttar utomlands.

 5. Ingemar Nordin

  Att handelsbalansen haltar behöver inte betyda att landet går sämre, eller att industrin förlorar pengar. På sikt kan det bli problematiskt, men tydligen så har de pengar att handla för … än så länge.

 6. OT,
  Intressant från WUWT
  http://wattsupwiththat.com/2012/08/09/a-fascinating-new-interview-with-prof-richard-muller-quote-on-climategate-what-they-did-was-i-think-shameful-and-it-was-scientific-malpractice/
   

 7. Muller kortfattat: Människan orsak till den globala uppvärmningen,
  2/3 av en grad Celsius,om den är farlig för framtiden,vet vi inte.
  ALI.K.

 8. Men indvändningen mot detta , ’ den globala uppvärmningen började före CO2 höjningen’,finns de som hävdar.
  Isen började tina redan under slutet av 1800-talet .
  ALI.K.

 9. CO2 i växthusgaser, mystiken forsätter med fler kapitel för framtiden.
  Det blir långa fortsatta diskutioner med detta ämne,som nog är
  oändlig.
  ALI.K.

 10. Svend Ferdinandsen

  På en eller anden måde virker mange som om de er afkoblede fra virkeligheden.
  Det er fint nok at ville undgå atomkraft, men så må de jo oplyse om alternativet -mangel på strøm eller meget dyrere strøm.
  Af og til virker det som om disse aktivister blot forventer at deres behov er tilgængelige uanset at de aktiverer for at reducere dem.
  Man bliver altså nød til at slå et svin ihjel for at få flæskesteg.
   

 11. Inge

  2009 hade Japan en statsskuld på 192 % av bryttonationalprodukten och var där med tvåa. Grekland hade bara 113 %, så Japan ligger illa till,

 12. Inge

  OT
  I dagens GT är en insändare  som skönmålar vindkraftens betydelse för jobb och ekonomi:
  http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7863714

 13. bom

  Svend #10
  Ditt språk är yndigt. Ingen skinka utan grisdråp den är go. I Sverige brukar vi säga att en miljöpartist som vill ha mera el ringer elektrikern och låter honom installera fler vägguttag i sin södermalmslägenhet.

 14. PJ

  Bättre för Japan vore om de såg till att bli ett land utan tsunamis! Men, i praktiken är nog det lika omöjligt.

 15. S. Andersson

  Svend och bom: Jag kan bara hålla med. När jag härförleden körde från Helsingborg till Malmö insåg jag att de stora kraftledningarna till Barsebäck inte monterats ner ännu. 2×600 MW mina damer och herrar. Smaka på det i dessa tider när man bygger hundratals vindkraftverk med en effekt på 2 MW istället.
   
  Alldeles bortsett från min högst personliga smärta av att se den fina Barsebäcksanläggningen stå still – jag arbetade faktiskt sju år med att försörja reaktorerna med bränsle – så gör det mig faktiskt förtvivlad att se detta monument över slösaktigt vansinne. De mörka krafter som tilläts verka för att fördärva det svenska samhället sitter väl bekvämt tillbakalutade med höga pensioner nu. Men de har lämnat efter sig ett förförfärligt arv.
   
  Bara som jämförelse: En Barsebäcksreaktor räcker galant för att försörja hela Köpenhamn med el. Man hade troligen kunnat hålla liv i Barsebäcksreaktorerna till 2030. Billig el för svenska folket.
   
  Hemläxa för TCS läsare: Fundera på de nationalekonomiska konsekvenserna av Barsebäcksverkets förtida nedläggning.

 16. Lars

  Japanerna borte givetvis höja sin säkerhetsnivå till samma som finns i Sverige , alla våra kärnkraftverk är utrustade med filtra .Om det blir övertryck i reaktoren som i Fucoshima så släpper man ut gasen i filtrat där nästan all radioaktivitet stannar .I japan släppte man övertrycket i reaktorhallen som ledde till knallgas explotion.

 17. Toprunner

  Lars #16:
  Ironiskt nog nobbade TEPCO att installera den Svenska lösningen i början av 90-taler med motivet att deras anläggningar var av ofelbar, japansk teknologi.
  En av de åtgärder det 50-tal avställda reaktorerna nu måste presentera för återstart är just en filtrerad ventileringslösning. Det finns ytterligare runt 50 åtgärder man tänker sig införa.
   
  Tyvärr kommer ett flertal reaktorer avställas för gott i Japan.

 18. ThomasJ

  S. Andersson #15: Hemläxan borde/torde i första hand riktas till de personer (inom la politicum) för nedläggningstidevarvet…, men där fanns/finns en hel del – av nationalekonomisk konsekvens, direkt/indirekt, att belysa;
  Totala kostnaderna ligger/låg vid pass 22-23 miljarder kronor, direkt/indirekt. BB’s ägare hade enormt ’starka kort’ visavi svenska staten, representerat av Göran Persson etCons, så att de – förutom en kontantbetalning om ~ 5 miljarder (som därtill i efterskott reavinst-skattebefriades!!!) erhöll 29% av Ringhals.
  BB’s – och f.ö. övriga kkv-anläggningars – geografiska placeringar var/(är) utstuderat förnuftiga, där BB, inkl. distribution avsågs täcka just de sydligaste landsdelarna. Helt ’plötsligt’ knäpps denna produktion av… Bingo för de nanosekundstänkande (om öht!!) beslutsfattarna…
  Nu, idag, har eftertankens bleka verklighet hunnit ikapp och Mikael Odenberg, gd för Svenska Kraftnät, har på eget bevåg (där finns inget mandat från varken regering eller riksdag!!) indelat landet i fyra zoner della distributionsnäten och där förutvarande BB’s ’zon’ numera är klassat som zon fyra = dyraste – detta för att, som M.O. hävdar, finansiera byggandet av nya nät, bl.a. för vindkraftvansinnerierna… 
  Intressant i denna politokratiska, fullständigt hjärnamputerade soppa (dyrbar till x^y…) är att en el-handlare i zon 4-området har lyckats(!) få till en rättslig prövning av nämnda zon-indelning och utslag kommer under hösten – mycket intressant!
  De enda, mig bekanta/kända transportkompani-politiker i dessa frågor, är Flyborg (Fp) respektive Fransson (SD), men båda har stark motvind från PK-ismfläktarnas motvindsmotorers ’energi-producenter-källor’…  😉 
  Repeterar; Arma Land!
  Mvh/TJ

 19. ThomasJ

  Test…
  /TJ

 20. ThomasJ

  Försökte lägga in ett svar till #15 för ngn minut sedan – kom inte in. Därefter #18 ’Test…’ som publicerades prompt. Que?
  Mvh/TJ

 21. ThomasJ

  Sorry för ##19/20 – ursprunget kom ju ändock ’in’.
  Egentligen en nedranns bra bra rubrik: ”Japan havererar!. Det ÄR ju för bövfelen i allra högsta grad gällande för ’vårt närområde’ = dvs EU-27 – så varför gå över stora vattan för att finna något än värre…  🙄
  Är övertygad om att Japan kommer att komma tillbaka till den ’stormakt’ som en gång var under -60 ==> 90-/-20-talen, helt enkelt pga av deras, japanernas, medfödda & frambördade inställning att vi ska & kan ph**n ta mig kavla upp ärmarna och KLARA av detta!  Denna inställning saknas inom snart sagt samtliga EU-27 staters invånare/medborgare – mer än mindre bedövade av diverse ’EU-bidrag’…
  Arma (f.d.) Länder!
  Mvh/TJ