Jakten på ett rekord

Jag har i ett tidigare inlägg visat att 2018 års sommartemperatur (juni till augusti) inte var något rekord i Uppsala, se ’Inget onormalt har hänt’. Men det finns ju så många rekord att slå, se tidigare inlägg ’Rekordår i år igen’.Det är tydligt att det var varmt i Sverige och speciellt i södra sverige. Ingen annanstans på jorden, utom möjligen i ett hörn på Antarktis, hade vi lika stor temperaturavvikelse uppåt. Men det här var ingen global händelse. Är det varmt på ett ställe är det kallt på något annat ställe. Medeltemperaturen över jorden är förvånansvärt stabil. Vem vet, nästa sommar kanske blir rekordkall, motsvarande hände åren 1901 och 1902. Men jag tror inte att man kan se något sådant generellt mönster. Det är helt och hållet slumpen som styr.

uppsala summer2
Medeltemperaturen för Uppsala för sommarhalvåret

Men nu har jag hittat ett rekord som vi faktiskt slagit det här året. Rekordet gäller det varmaste sommarhalvåret. Se figur nedan.

2018 var faktiskt det varmaste sommarhalvåret sedan mätningarna startade. Men vissa år på 1700-talet nosar årets rekord i hälarna. Men mätningarna på 1700-talet är också mer osäkra och därför kanske det inte var så varmt då som dessa mätningar visar.

Det finns faktiskt ett ytterligare rekord som 2018 är överlägset högst på, och det är varmaste maj till augusti.

uppsala mjja1
Medeltemperatur för Uppsala för månaderna maj till augusti.

Många vill göra gällande att det här är resultatet av klimatförändringar. Men det finns ju ingen trend mot varmare somrar. Detta är ett enskilt år där det stora väderlotteriet har givit oss vinst-lotten eller nit-lotten beroende på hur man ser det. Nedan har jag plottat mätningar maj till augusti 2018 med satellit (UAH) för nedre troposfären, alltså det luftlagret som ligger närmast själva jordytan.

uah_mjja_2018
Medelavvikelse för månaderna maj till augusti 2018 för UAH TLT.

Det är tydligt att det var varmt i Sverige och speciellt i södra Sverige. Ingen annanstans på jorden, utom möjligen i ett hörn på Antarktis, hade vi lika stor temperaturavvikelse uppåt. Men det här var ingen global händelse. Är det varmt på ett ställe är det kallt på något annat ställe. Medeltemperaturen över jorden är förvånansvärt stabil. Vem vet, nästa sommar kanske blir rekordkall, motsvarande hände åren 1901 och 1902. Men jag tror inte att man kan se något sådant generellt mönster. Det är helt och hållet slumpen som styr.

Så i år har vi slagit minst ett rekord av det hundratalet rekord vi borde slå varje år, rent statistiskt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. LarsF

    Tack för presentationen.

    Intressant att notera är hur klimathetsarna hänvisar till perioder långt före industriell tid som intäkt för att ”nu är det verkligen fara å färde”.

    Var det 266 år som vi passerade sent i somras, i östra sverige, vilket betyder att ung. 5 mdr färre männsikor, all olja i marken, inga bilar, ingen industri – så var det lika varmt som större delen av sommaren.

    Någonstans i juli var en klimatolog från SMHI i SR och berättade att 1994 är vi nästan uppe i nu. Så en nedåtgående recordtrend, eller hur man kan kalla det – om det nu tog ytterligare en månad innan vi slog 266 år.

    Fridolin intecknade maj månad redan vid almedalstalet som klimatförändring.
    Lövin i valdebatt dagarna innan valet ”det är global kris nu”.
    Men Mp och världsbild – det är skrämselretorik som gäller när det inte finns fakta som stöder argumenten.

  2. Torbjörn

    Magnus, det kan väl vara precis tvärt om också, att mätningarna visar för lite på 1700-talet

    ”Men mätningarna på 1700-talet är också mer osäkra och därför kanske det inte var så varmt då som dessa mätningar visar”

  3. Arne

    Man kan bli sorgsen över hur folk,då särskilt vanliga tidningsläsare och mediakonsumenter så lätt förleds att tro på propagandan. Med påföljande klimatångest. Det kan verka som att inget kan få skutan att vända åt rätt håll. Det enda man kan trösta sig med är att man kan sova gott om nätterna utan klimatångest.
    Det kan ingen ta i från oss. Sen kan man ju ha ångest över andra galenskaper…

  4. Sören G

    Undrar om det fallit borte ett ”inte” i meningen.

    ”Jag har i ett tidigare inlägg visat att 2018 års sommartemperatur (juni till augusti) i var något rekord i Uppsala, se ‘Inget onormalt har hänt‘.”

  5. Sören G

    I nyheterna i dag. ”Vi kan nå 1,5 graders målet, men då krävs enorma ansträngningar”.

  6. Sören #4:
    Tack, fixat!

  7. Torbjörn #2:
    Ja mätningarna på 1700-talet skulle kunna visa för lite. Men det är just somrarna som sticker ut under 1700-talet. Det finns en misstanke om att mätstationen inte var tillräckligt skärmad mot solen. Man måste göra ett detektivarbete och jämföra med andra mätningar och andra nedtecknade väderobservationer för att få nån klarhet i detta.

  8. Johan M

    ”.. utom möjligen i ett hörn på antarktis, ..”

    och et hörn är vad det är. När man ser på dessa kartor så får man en väldigt sned bild av hur världen ser ut (eller rättare sagt platt). I den projektion som här används ser Antarktis ut att vara större än hela Asien. Antarktis är till ytan mindre än halva Afrika. Det gigantiska område som är varmare än än resten på Antarktis skulle ingen bry sig om, om det låg som en fläck i central-Afrika. Sveriges yta är lite mer än hälften av Borneos.

  9. elias

    #7
    Om de var dåligt skärmade från solen, är det ju bara att kolla åren intill o längre föa utröna detta. Borde isåfall framgå tydligt.

  10. Lasse

    Magnus-ett rekord som slås i sommar är väl antalet soltimmar! Med god marginal tror jag.
    I Juli var det ca 3 timmar mer sol varje dag (100 timmar) på vissa platser.
    Soligt och torrt-det ger värme!

    Beträffande Antarktis fläck så syns det här en anomali som förbryllar:
    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/overlay=temp/orthographic=99.36,-85.63,721
    Vad skapar denna varma fläck på hög höjd? +3 grader i stället för -50.
    Är det en bild av ozonhålet just nu?

  11. Olav

    Det mycket intressanta den här gången är att MP:s och medias enorma satsning på klimathotet under senare del av valkampanjen inte tycks ha givit något större resultat.
    Politiskt sett får vi dock räkna med att lilleputtpartiet på vänsterkanten även i framtiden kommer att styra svensk politik. Det fullkomligt helknäppa är att både vänstern och alliansen vill ha stollepartiet med i regeringen. Det är bara de själva som bestämmer om de vill vara med eller inte.

  12. Sören G

    #10 Lasse
    Att det ska vara så svårt för folk att förstå solens betydelse.
    Meterologen i går på Rapport betonade dock flera gånger att det beror på om det blir sol eller molnigt de närmaste dagarna hur högt dagstemperaturen kommer att stiga.

  13. pekke

    Att årets extrema sommarvärme i Sverige var en ytterst lokal historia är det ganska tyst om, resten av Europa och Världen upplevde inte samma väder.
    Sverige var epicentrum för ett blockerande vädersystem, vilket inte är ovanligt, men det som var ovanligt i år var tiden som det låg kvar, normalt sett brukar blockeringarna upplösas efter ett par veckor.

    Att mäta den globala temperaturen är inte lätt eftersom det inte finns nåt speciellt nätverk av stationer för det, ett rutnät av stationer Jorden runt skulle vara lösningen, tyvärr är verkligheten helt annorlunda.

    Hur man mäter temperaturen har även förändrats med tiden, för bara 30 år sedan så var manuell avläsning vissa tider fortfarande dominerande, i dag dominerar automatiska stationer som läser av tempen kontinuerligt dygnet runt.

    En video över antalet stationer och placering från år 1702 till 2014, år och månad syns i videons nedre högra hörn, notera vad som händer med antalet stationer mot slutet.

    https://www.youtube.com/watch?v=h95uvT67bNg

  14. Sören G

    Ena året varmt och andra året kallt är inget konstigt. Sommaren 2017 var ju rekordkall (kallaste på 150 år).

    Sommaren 1959 var rekordtorr och 1960 var det rekord-regnigt, som jag minns det.

  15. Ivar Andersson

    #11 Olav
    MP är numera det minsta partiet i riksdagen. Vi var nog många som hoppades på att MP skulle peaka och åka ur riksdagen men vi ger aldrig upp. Skatter räddar inte klimatet. Trots flygskatt och klimatångest åkte många semesterfirare som vanligt med flyg till badorterna vid Medelhavet och njöt av sol och värme. Jag tror inte att miljöpartisterna avstod.

  16. Lasse

    #15
    Till skillnad från riksdagens sammansättning så blir jorden grönare:
    https://wattsupwiththat.com/2018/10/04/the-most-amazing-greening-on-earth-thanks-to-increased-carbon-dioxide/

    Noterade att rekordskördar år efter år sänker priserna år efter år!
    Slår skörden fel så ökar transportbehoven.
    http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/en/

    Observera att det inte är möjligt möta en ökande befolknings behov utan fossila bränslen!

    Ändå samlas världens miljömedvetna i Korea nu för att sänka denna utveckling eftersom de är oroliga för 1,5 grader varmare klimat( något vi ser främst i Arktis vintertid vilket ingen mår dåligt av)
    Klart man blir engagerad!

  17. Munin

    I det tidigare inlägget påpekade du:
    ”Notera att kurvan är justerad med hjälp av Uppsala flygfält från 1950-talet och framåt för att få bort effekten av att Uppsala har växt kraftigt från den tiden och framåt.”
    Skulle vara intressant att få veta hur stor justering det resulterar i. Det ger i så fall en uppfattning om
    hur mycket framväxten av värmeön vid mätstationen slagit igenom i deras temperaturserie under samma tid.

  18. Björn

    Jag tycker att UAH säger allt, vad mer behöver sägas? Ovanför 40e breddgraden har värmen varit koncentrerad och utbredd över hela norra halvklotet. Förändringar i de planetära vågsystemen är orsakade av solens reducerade energi i UV. Den atmosfäriska cirkulationen påverkas därmed oundvikligen, men detta är inget nytt, för sådana cirkulationsförändringar är verkan av solensnaturligt pulserande energi över tid.

  19. Munin #17:
    För sommaren är kurvan justerad c:a 1 grad. Man kan lätt göra denna övning själv genom att jämföra data från Uppsala flygfält från SMHI:
    http://opendata-download-metobs.smhi.se/explore/#

    Med den långa Uppsala-serien som finns här:
    https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855

  20. Lasse

    Jakten på rekord:
    https://wattsupwiththat.com/2018/10/04/2018-us-tornadoes-lowest-in-65-years-of-record-keeping/

  21. jensen

    17
    Angående urbaniserings effekt:

    https://principia-scientific.org/modern-warming-is-substantially-artificial-traced-to-urbanization-bias/

  22. Munin

    Magnus #19:
    Tack för den uppgiften. C:a 1 grad för hög temperatur (genom värmeön), det är inte någon liten överskattning av temperaturnivån i så fall! Det bör föranleda att fler stationer granskas och om det växt fram värmeöar kring dem, vilket i så fall gör att de redovisar för höga temperaturer och som inte går att jämföra bakåt. Det har tidigare nämnts att Falun/Borlänge och Göteborg kan vara mätstationer med ökande värmeö-innehåll genom framväxt av byggnader, nya asfaltytor m.m. runt mätstationerna. På nationell nivå reser det också frågan om vi får för höga värden redovisade från SMHI m.fl. när de uttalar sig om hur temperaturerna ändrats över tid.

  23. Torbjörn

    Det slås en del köldrekord också, inte att förglömma.
    Det har varit kallare än normalt på många ställen i år

    https://theprovince.com/news/local-news/record-breaking-cold-temperatures-recorded-across-b-c/wcm/d68c593c-75ce-4342-9897-21cdca1a128a

  24. Torbjörn

    Hittade ytterligare länk
    https://www.patreon.com/posts/21840256