Isabella går till Almedalen med Antarktis i sin hand

Nästa vecka sätter Almedalsveckan igång för i år och vi kommer givetvis att följa vad partiledarna säger i klimat- och energifrågan under sina tal. Det gäller alla partiledare och språkrör men låt mig redan nu försöka förutspå lite av vad som kan komma att ingår i Isabella Lövins tal som hon håller den 8 juli.

Det mesta kommer säkert att bli samma som vi sett och hört tidigare som:

– Arktis smälter med X antal kubikmeter is under tiden som jag håller mitt tal!

– Årets maj har varit det varmaste någonsin och min gräsmatta var helt brun.

Nu har det kommit en ny oneliner att foga in i hennes tal nämligen:

– Antarktis smälter tre gånger så fort!

Det är korrekt att en studie publicerad i Nature sägs visa det men frågan är om det är mycket eller lite till att börja med. Avsmältningen de senaste 26 åren motsvarar 7,6 millimeters havshöjning, enligt studien, och dessutom med en felmarginal på över 50%. Det kan alltså handla om 3,7 millimeter.

På 26 år.

Anna Wåhlin, Professor vid Göteborgs Universitet,  blev intervjuad om studien i Nature i Sveriges Radio (ca 55 minuter in i programmet). Jag tycker att hon höll en lugnande ton och hon menade att det inte var en särskilt alarmerande siffra med ca 0,8 mm per år under en mellanistid.

Jag tog kontakt med Anna Wåhlin och fick veta lite mer om hennes syn på studien. Hon menade att avsmältningstakten tydligt har avstannat de senaste ca 7 åren i Västantarktis. Avsmältningstakten kan ha ökat i Östantarktis men siffrorna har stora osäkerheter. Dessutom är Östantarktis tillbaka på 0 det senaste året och då med mycket mindre osäkerhet. Så här ser graferna ut vad gäller smältningstakten:

Antarktis smälter

Den tabell som finns redovisad i studien stödjer slutsatserna men visar inte enstaka år utan ett antal olika intervall:

Antarktis smälter_tabell

Huruvida den här studien verkligen kan anses så särskilt alarmerande eller inte är nog en öppen fråga egentligen. Men för svensk media blev det ett halleluja moment. Glädjen stod högt i tak, krigsrubriker kunde sättas och Isabella Lövin fick ännu ett ”bevis” för att Miljöpartiets beslut att satsa allt på klimatfrågan i den här valrörelsen var rätt.

För en politiker är det viktigast att människor tror på det du säger, inte om det är sant eller inte. Det gäller givetvis alla men för Isabella är det slagkraftiga påståenden om klimatet som gäller. Det är så Miljöpartiet ska hålla sig kvar i Riksdagen.

Tror de.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Lena. Bra att du ringer upp och ställer frågor. Det behövs verkligen.
  Sverige har blivit ett land fyllt med politiska bedrägerier.
  Vi säljer vapen till Saudiarabien som inte får användas, Bedrägeri?
  vi bord sälja vattenpistoler till dom i stället. Men då kanske öknen krymper och Isabella får spader och skyller på klimatförändringar. Vi köper in värdlösa,svindyra robotar till försvaret som bara kan se fiende-robotar som kommer från rätt håll.
  Sedan försöker vi pracka på andra vårt, faktiskt superba JAS Gripen system, som jag för modar inte heller får användas i krig. Jättebedrägeri.
  Vi satsar 50 miljarder mer än er bla, bla, bla.
  Men vi satsar tjugo miljarder mer än er på bla, bla, bla.
  Vilka då vi? Vems pengar är det ni satsar?
  Svensk politik är rena lekstugan.

 2. Gunnar Strandell

  Jag tror att människor i Sverige ha mer näraliggande saker sker som påverkar deras deras val än ismängden på Antarktis och hastigheten hos Golfströmmen. I synnerhet då professorer som Anna Wåhlin och Anders Stigebrandt getts möjlighet att moderera alarmen.

  Miljöpartiet behöver något mera näraliggande och akut, som säl- och skogsdöden, att spinna sina berättelser kring. Och deras stolthet över att ha stiftat en klimatlag ses nog som en bekräftelse på den hybris de har. Att se varmt och soligt väder i maj som en katastrof som ska undvikas ger väl inte heller några ovationer.

 3. Peter Stilbs

  Tack Lena – i dag var det en idiotartikel i SvD Näringsliv (skriven av någon på TT), om havsnivåhöjning på en meter till 2100 som skulle dränka sveriges kustnära bebyggelse. Medhåll av någon ”anpassningskonsekvensanalyserare” på SMHI, som framställdes som ”klimatexpert”.

  Landhöjning nämndes givetvis inte heller i bluddret

 4. Håkan Bergman

  Almedalen får mig att tänka på Povel Ramels Naturbarn. -Komma hit till ö titta på varann.-

 5. Ivar Andersson

  #2 Gunnar Strandell
  Klimatlagen hjälper inte eftersom det blivit så varmt men så långt tänker inte Isabella Lövin 🙂

 6. Allan Forsling

  Jag har tjatat om detta tidigare. https://polar.se/

  Det finns forskning som vi medborgare borde kunna få ta del av- fakta måste fram.

 7. Ingemar Nordin

  Tack Lena,

  Man kanske också kan nämna att en stor NASA studie från 2015 (uppdaterad 2017) tvärt om visade att Antarktisisen ÖKAR totalt sett och att således dess bidrag är en MINSKANDE havsnivåhöjning.

  https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

  Författarna är dock eniga med tidigare studier som visar en viss avsmältning på delar av den västra delen av Antarktis.. Men där är ju frågan om detta beror på underliggande vulkaner eller ej.

 8. Relevant i sammanhanget
  https://wattsupwiththat.com/2018/06/26/volcanic-heat-source-discovered-under-pine-island-glacier-the-poster-child-for-antarctic-melting/

 9. Lasse

  #3
  SVD s artikel innehöll en uppskattning av värdet på strandnära bebyggelse-illustrerad med en bild på flotta villor på en sluttning ner mot havet-en brant sluttning.
  SCB hade fått uppdraget att bedöma värdet inom 500 m från sjön.
  3284 miljarder står på spel.
  SMHI tycker att 1 m höjning är sannolik.
  Jag tycker SMHI är osannolika.

  Fö smälter isen vid Arktis rekordlångsamt.

 10. Mats Rosenqvist

  Vilseledandet kan ske på en mängd olika sätt, till exempel genom oriktiga uppgifter eller genom manipulerad våg.
  Gemensamt för de olika rättssystemen tycks vara att endast
  uppsåtligt
  vilseledande är straffbart.

 11. Håkan Bergman

  Om jag vore partiledare skulle jag i god tid ha bokat bord på nån sportbar med storbildsskärm, kanske flyttat runt mellan olika barer, och umgåtts med det riktiga folket dom här veckorna. Almedalen är blaha blaha.
  Är det nån som kan rekommendera ett öl med rund karaktär, det ska passa bra till fotboll?

 12. jensen

  Det är egentligen skrämmande att vice statsministern har totalbrist beträffande perspektiv.
  Havshöjning 1m innebär 12 mm/år. fram till 2100
  Under övergången senaste glacial till interglacial var havshöjningen maximalt 10 mm/år. Var finns all den isen nu???

  http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/reprint/sea_level_not_rising.pdf

 13. Björn

  Om isar smälter eller ökar i volym har alltid varit en del av naturens gång. Hur kan man få för sig att 100 ppm CO2 skulle förändra någonting? Men det som sker är att vi har relativt stora variationer i solens olika flöden som UV och solvind. Meteorologerna har inte hängt med i denna forskning vilken har tagit rejäl fart efter 1979 då satelliterna blev bärare av instrument för studium av solen och rymden och inåt mot atmosfären. Det är dags för meteorologerna att sluta med sin navelskådning och inse sin bristande förståelse för hela klimatsystemets komplexa vidd.

 14. Håkan Bergman

  jensen #12

  För MP handlar det om pengar och överlevnad. Åker dom ut ur riksdan ryker riksdagsarvoden, statsrådslöner och partibidrag, en sån smäll kan leda till totalkollaps för MP. Om jag hade minsta tro på högre makter skulle jag be till dom dagligen att så sker.

 15. jensen

  # 13
  Komplexitet var sanningens ord.

  Datamodeller är helt oförmögna att vara prediktiva beträffande komplexa system.
  Kan endast lösa komplicerade system om alla . ALLA !. parametrar är korrekta.

 16. Jan-Åke

  Havsnivån har vissa århundraden höjts runt 50 mm årligen sedan senaste istiden.
  Nu diskutterar man om det är 2 eller hisnande 3 mm

 17. Olav Gjelten

  Jag känner mig fortfarande inte trygg på att det kommer att gå dåligt för miljöpartiet under valet. En algblomning lite utöver det vanliga, kanske i kombination med någon annan miljöfråga som tas stort upp i media kan lätt göra att typ 20 procent vid höstens val ger sin röst till MP.
  Glöm inte att väldigt många har just miljöpartiet som andrapreferans och att dessa väljare finns i alla partier. Det senare förmodligen på grund av svenskens extrema förhållningssätt till allt som har med miljö att göra.

 18. Sören G

  #16 Jan-Åke
  Under istidens avsmältningsskede kunde havsnivån höjas med 10-20 mm/år som max. Men efter istidens slut kan det knappast ha kommit upp i de värdena. Under holocenska optimat var temperaturen flera grader varmare än nu i norr. Hur mycket höjdes havet mellan 8000-5500 BP?

 19. Lars-Eric Bjerke

  SMHI anger på sin hemsida att för utsläppsscenariot RCP 8,5 blir den globala havsnivåhöjningen år 2100 i intervallet 52 till 98 cm med ett väntevärde av 75 cm. RCP 8,5 innebär extremt mycket fossileldning t.ex. är koleldningen år 2100 fem gånger högre än idag. Det är nog få geovetare som tror att det är möjligt att öka kolutvinningen så mycket.
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.36622!/IPCC_fakta_nr2.pdf

 20. Lars Kamél

  Artikeln i Nature om isen i Antarktis har till och med 1-sigma som felmarginal, fast det normala i vetenskap är 2-sigma (eller mer). Så med normal definition på felmarginal, är den över 100 % och forskarna kan egentligen inte säga om istäcket alls har minskat!

 21. sibbe

  Först och främst: GRATTIS SVERIGE.
  Och för det andra: borde inte Löfven/Lövin kalla hem Sveriges fotbollslandslag för att protestera mot den ohyggliga klimatpåverkan som fotbollsVM har. Eller?

 22. Ivar Andersson

  #19 Lars-Eric Bjerke
  SMHI använder IPCCs klimatmodeller. IPCCs klimatmodeller duger inte för att göra prognoser utan endast för att göra scenarior, som är utfall som modellerna producerar under förutsättning att modellerna är korrekta. Men modellerna har inte kunnat visas vara korrekta och innehåller många gissningar som inte kan förklaras teoretiskt.

 23. latoba

  Någon eller några av era alla kunniga som skriver här borde vara på plats i Almedalen och utnyttja ev chanser att ställa frågor till politikerna. Finns det möjligheter?

 24. Peter Stilbs

  Lite OT, men i klass med klimatmodelleringarna

  https://www.technologyreview.com/s/611397/machine-learning-predicts-world-cup-winner/

  Nej, Tyskland vinner inte VM

 25. Evert Andersson

  Isabella är ju biståndsminister också. Intervjuades i Aktuellt.. Vi har ju enprocentmålet för bistånd vilket gör att vi nu ger 49 miljarder. Lika mycket som vi spenderar på vårt försvar. Kritiska röster menar att det är fel att ha mål för utgifter före att behoven preciserats. SIDA har inte byråkratisk kapacitet att hantera alla pengarna så hälften lämnas till FN. Den andra halvan tar man hjälp av olika organisationer att sköta, t ex WWF. Det här har ju förstås inte hon kommit på men hon är ansvarig minister och hon försvarade sakernas tillstånd! Det vore en lättnad att bli av med henne och hennes kamrater i landets ledning.

 26. Gunnar Juliusson

  #11
  På tisdag kl 16-18 kommer åttondelsfinalen Sverige – Schweiz kollidera med Almedalens evenemang, precis före Jan Björklunds tal. Han tippade 1-0 mot Mexiko, så han var inte helt fel ute då, men han får ha beredskap hur han ska vinkla sitt tal utifrån den då just avslutade matchen.

 27. Håkan Bergman

  Gunnar J. #26

  Ser att om vi går till kvarten så är det SD och Jimmie Åkesson som ”drabbas” nästa Lördag, Jimmie får väl fila på ett segertal där. Finns en intressant punkt 16.30 den dan, DN har ett seminarium på temat ”Världen utanför Almedalen”, kan bli ett intressant test.

 28. Olav Gjelten

  Har just varit på resa till Tjeckien med familjen. Där var det endast kontanter som gäller och inga kortbetalningar, som gynnar banker, skatteverket och polisväsenet.

  Den dagen verkligheten hunnit ikapp oss kommer det förmodligen gå upp för många vad extremt dumma och naiva vi varit som gått på myten om det kontantlösa samhällets ”fördelar” — när det bara var fråga om bankernas glamourösa förtjänster och polisstatens extrema kontroll över oss..

 29. Pingback

  […] – Arktis smälter med X antal kubikmeter is under tiden som jag håller mitt tal! – Årets maj har varit det varmaste någonsin och min gräsmatta var helt brun. – Nu har det kommit en ny oneliner att foga in i hennes tal nämligen: – Antarktis smälter tre gånger så fort! (Läs mer). […]

 30. Mats Kälvemark

  Kom alltid ihåg att all poltiserad idioti som vi nu upplever från IPCC, MP och regeringen utgår från att rotorsaken till ”allt ont” är våra utsläpp avv fossilt koldioxid. Detta är en obevisad hypotes som snarast är falsifierad, bl.a. suveränt sammanfattat av J. Christys i hans diagram med de 102 fallerande datromodellerna, som är baserade på IPCC:s antagande om koldioxidens klimatkänslighet. Dessutom, IPCC:s egna referensdataom kolcykeln (AR 4, 2007) anger att fossilt koldioxid är ca 4%, resten av tillförseln till atmosfären kommer från hav och land.
  Vaf gäller isarna i polerna saknar alarmsiterna helt det historiska perspektivet bakåt från ca 1980. Det var varmare förr och isfriare också, långt innan fossilt koldioxid kan ha spelat någon roll. I Arktis gäller detta dokumenterat åren 1878-80 då Nordenskiöld seglade genom Nordostpassagen med träfartyget Vega. Passagen var också isfri 1927, 1939 och 1947. På 1930-talet bedrevs kommersiell sjöfart där, utan påverkan av fossila koldioxidutsläpp.
  Havsvattenståndet (netto av landhöjning och havsnivåhöjning) i Sverige sjunker på de flesta ställen, i synnerhet norröver! Det betyder att nya grund kommer i dagen. I Stockholm har kajerna behövt sänkas för att anpassas till et lägre vattenstånd.
  Sjöafartsverket går ut med data i ”Sjökortskatalog 2018” där vattenståndet korrigeras med en sänknng på 30-40 cm, som har uppstått sedan förra revideringen för ca 45 år sedan.
  Den numera beryktade artikeln i Natrue om avsmältningen i Antaraktis borde ju inte kunna ge någon som helst anledning till oro. Den siffra som nämns vad gäller avsmältningen är ca 0,01% av Antarktis totala istäcke under en tidsperiod av 26 år,
  För att komma upp till 1 % avsmält istäcke skulle det med samma takt ta 100 x 26 = 2600 år.
  Istäcket har en tjocklek som över Antarktis kontinent som varierar mellan 2-4 km.
  Mats Kälvemark

 31. Olav Gjelten

  Påhittad klimathot för att sno dig på dina pengar, feminism i stället för jämställdhet, pridefestivaler som inga politiker vill eller ens vågar missa, uppbyggande av kontrollstaten genom det kontantlösa samhället…

  Jag tror många är med på det fullständigt absurda bara för att framstå som ”moderna”. För 50 år sedan skulle till exempel alla röka av exakt samma orsak.

 32. Gunnar Strandell

  Gunnar Juliusson #26
  Björklund får väl hoppas på att matchen avgörs med ett självmål.
  Då kan han hålla sig till standardtalet. 😉

 33. Det blir allt kallare: Enligt SR har man nu funnit att den kallaste platsen på jorden, en snöig och hög platå mitt i Antarktis, under de kallaste nätterna i juli och augusti kan bli så kall som minus 98 grader. Det är fem grader kallare än vad man tidigare trott.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6984617
  Jag hade för mig att det inte smälter någonting alls vid den temperaturen…

 34. tty

  #32

  Egentligen har ingen temperaturändring skett. Det var en av de berömda ”justeringsalgoritmerna” som kapade bort temperaturer under 180 K såsom härrörande från moln och inte från snöytan. När man jämförde med molnighet upptäckte man att det var faktiskt var molnfritt när de lägsta temperaturerna uppmättes.

  Lägg märke till att det gäller snöytans temperatur. Lufttemperaturen på 2 meters höjd är troligen minst ett par grader högre.

  Det kan nämnas att motvarande värmerekord ligger på 71-72 grader, och har uppmätts i Dasht-e-Lut-öknen i Iran och Pilbarra i Australien. Också marktemperatur, men där är det mycket svårar att bedöma vad motsvarande lufttemperatur skulle bli beroende på konvektionen.

 35. Fredrik S

  Håkan #11

  Det är bättre de samlas där själva och spelar kubb, umgås med varandra , dricker öl, ljuger, överdriver och låter oss slippa eländet. Vi vet ju ändå vad det kommer tjatas om.

  Fasta Isabella kan de skicka ner till Antarktis ett tag, -76 i Dome C där nere såg jag. Hon behöver kylas av.

 36. #28 Olav

  Helt korrekt konstaterat. Bort med kontanter och förbjud krypto-valutor.
  Det har talats om en ”E-krona”, en svensk krypto-valuta. Fast då kan man nog utgå ifrån att staten har koll på valutaflödet så den blir nog ingen succe. Jag tror inte heller att försöket med ”swisch” är någon vinnare.
  I Venezuela (Om jag minns rätt) så är förtroendet för den egna valutan minimal. Där är det BitCoin och PayPal som gäller.
  Estland är lite intressant. De kommer att lansera en egen Krypto-valuta (EstCoin) och de har även lanserat ett ”elektronisk” medborgarskap som gör att du kan starta företag och göra affärer etc i landet utan att vara där fysiskt

 37. Bert Nilsson

  Minns inte på rak arm vad kolsyresnö har för temp, men vid mer än 90 grader minus borde väl kolsyresnöfall kunna inträffa! Se där, kanske den perfekta kolsänkan göms i antarktisk snö.

 38. tty

  #36

  Nej. Om atmosfären bestod enbart av koldioxid skulle den kondensera vid 79 minusgrader, men nu är ju bara 0,04 % av atmosfären koldioxid och vid det partialtrycket kondenserar koldioxiden först vid ca 135 minusgrader. Det har troligen aldrig funnits koldioxid i fast form på jorden, även om det teoretiskt sett skulle kunna inträffa på drygt 10,000 meters djup i havet vid ca noll grader.

 39. Ulf

  Hej idag på SvD finns ett inlägg om enskilda avlopp och en faktalös utredning. Det här haveriet anser jag beror helt på en havererad klimatdebatt.
  Gjorde följande kommentar på SvD:

  Ännu ett tecken i tiden. Slogs själv i 3 år med myndigheten för att installera ett vettigt avlopp utan horribla kostnader. Tyvärr har dessa invaderats av världsfrånvända miljönissar som är helt ointresserade av fakta. Istället är de moralister. I högre instanser finns det faktisk kompetens fortfarande som tur är. Dock är det en tidsfråga innan även detta havererar och kompetenta jurister ersätts med nymoralister.
  Här har vi alltså en av många kostnader för att vi tillåter en helt havererad miljödebatt som bedrivs helt utan faktaunderlag.
  Så går det när alla sitter och jamsar med i klimathotarnas trams.
  Om alla nickar instämmande när Lövin pratar om klimathot för att det är varmt i Stockholm i Maj månad samtidigt som den globala medeltemperaturen sjunker, varför tror vi då att andra ”miljöproblem” ska belysas med korrekta fakta istället för vansinnig nymoralism? Speciellt som invasionen på olika miljömyndigheter av nymoralistiska mp are är massiv.
  Som man bäddar får man ligga och vi har de politiker och journalister vi förtjänar. Orkar folk sedan inte sätta sig in i problematiken själva utan istället lyssnar på charlataner så blir det förstås så här. Grundproblemet är att miljödebattens fullständiga haveri nu sprider sig ner i samhället via olika instanser. Kostnaderna kommer att bli enorma. Den här avloppsfrågan är växelpengar i det stora hela. För Sveriges del kommer detta att kosta tusentals miljarder om vi inte tar in fakta i miljödebatten.

 40. Ivar Andersson

  Om jag förstått saken rätt ska regeringen ställa in bojkotten av fotbolls-VM i Ryssland och flyga till S:t Petersburg för att se Sveriges match mot Schweiz. Så mycket var den bojkotten värd. Nu vill man vara på plats och sola sig i glansen runt fotbollslaget. Varför ska regeringen flyga dit? Utnyttja vinden och segla dit i stället borde vara MPs självklara val. Eller duger inte vinden?

 41. Ulf

  Det var ju innan de visste att opinionssiffrorna skulle vara så usla och att det skulle gå så bra för Sverige. Känns som de skulle sälja sin morsa för att vända opinionen. Men sånt hör gillar inte folk fast det krävs då en kritisk granskning av media och den har jag inte sett ännu.

 42. Håkan Bergman

  #39-40

  Det är inte bara morsan som är ute till försäljning, här slaktas även dom heligaste korna i ren desperation.

  https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-vill-infora-hemkorning-fran-systembolaget-till-alla/

  Ropen skalla, hemkört till alla.

 43. Ivar Andersson

  #41 Håkan Bergman
  Idag läste jag att glass med 4% alkohol bara skulle få säljas på systembolaget. Undrar vad den glassen kommer att kosta hemkörd? Kan jag få den levererad till badplatsen?