Äntligen plusgrader på Nordpolen!!!

Här är ett gästinlägg av civ. ing. Mats Persson om fejkade nyheter från regeringen:

Regeringen publicerar ”fake news” på sin hemsida

På regeringens hemsida finns numera ett inlägg där man kan läsa att Nordpolen smälter, inte bara under några korta sommarmånader, utan nu också mitt i vintern.

https://www.regeringen.se/debattartiklar/2018/03/nordpolen-smalter-mitt-i-vintern–sluta-blunda-for-klimathotet/

”Under vintern har det varit varmare på Nordpolen än i Göteborg. I Arktis har det varit plusgrader, vilket gör att isarna smälter – mitt i vintern.”

”Det är Ett allvarligt tecken på att klimatförändringarna går oerhört snabbt”.

Detta budskap finns alltså fullt öppet på en statligt finansierad nätsida som kontrolleras av landets regering.

Frågan är om inte regeringen med detta påstående gått över en gräns när det gäller att förmedla så kallade ”fake news” i syfte att missleda en hel nation.

Att det är fake news som förmedlas inses lätt ifall man tittar närmare på en temperaturtrend över området runt Nordpolen (80N).

DMI temp

http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Grafen ovan visar tydligt att Nordpolen inte varit i närheten av att nå några plusgrader mitt i vintern.  Att Nordpolen då ”smälter mitt i vintern” är inte sant. Det var inte förrän för en dryg vecka sedan som Arktis (80N) nådde temperaturer över 0°C. Faktum är att i den del av Arktis som utgörs av området norr om breddgrad 80° så är det i snitt plusgrader endast 50-70 dagar per år och då vanligtvis endast ett par grader över nollan vilket grafen ovan tydligt visar.

Och att då isarna i och runt Nordpolen skulle smälta mitt i vintern känns inte så troligt vilket också trenden nedan visar. Den visar isens utbredning (Ice extent) i Arktis sedan årsskiftet enligt DMI (The Danish Meteorological Institute)

DMI isutbredning

Det går knappast att finna stöd i denna graf för att isarna smälte mitt i vintern som regeringen påstår. Faktum är att nu mitt i sommaren, när vi nu åter går mot mörkare tider, så finns det ca 11 miljoner km2 is i Arktis. Det är ungefär detsamma som de senaste 5 åren och inte långt ifrån medelvärdet för perioden 1981-2000. 11 Miljoner km2 är lika mycket som 24 gånger Sveriges landyta. Säger lite om vilket gigantiskt områden som Arktis utgör och det säger mycket om att regeringen är ute på väldigt djupt vatten när de påstår att klimatförändringen i Arktis går fortare än någonsin

Det blir ännu värre ifall vi tittar på isvolymen för de senaste åren. Just nu är isvolymen i Arktis precis på den nivå som den varit under de senaste 10 åren. Det ger då inget stöd till regeringens påstående att isarna i Arktis krymper i en rasande fart.

http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/thk.uk.php

DMI havsistjocklek

Slutligen kan vi också konstatera att inlandsisen på Grönland inte tycks vara utsatt för någon nära förestående kollaps. Faktum är att den inte förrän nu tycks nått sin maximala årliga tillväxt. Från det att regeringen påstod att Arktis smälte mitt i vintern har alltså Grönlands inlandsis ökat sin massa med drygt 200 GT. Det är väldigt mycket is.  Och om man omvandlar det till något greppbart så motsvarar det att hela Sveriges yta skulle täckas av ett nästan halvmetertjockt istäcke på bara 3 månader!

DMI grönland

Grafen visar också att årets tillväxt varit större än medelvärdet under 30 årsperioden 1981-2010.

Så varför påstår regeringen då att Nordpolen smälter mitt i vintern och att isarna försvinner i en takt vi aldrig tidigare skådat när fakta visar att isarna i Arktis tycks ligga nära det som är normalt och när inlandsisen de senaste 3 månader uppvisat en tillväxt av 200 GT ny is och snö.

Får regeringen verkligen påstå vad som helst även om det bevisligen går att visa att det är felaktigt? När det gäller klimat och klimatpolitiken är uppenbarligen sanningen och faktabaserad information inget som styr våra politikers handlingar.

Tvärtom så är skrämselpropaganda och rena falsarier något som nu blivit en normalisering när regeringens klimatpolitik till varje pris skall genomföras i vårt land. Fakta är då något som uppenbarligen står i vägen för den politiken.

Vi får hoppas att det inte riktigt är så illa inom andra viktiga samhällsområden där regeringen påstår saker i syfte att genomföra sin politik.

Mats Persson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Varangian

  ”Vi får hoppas att det inte riktigt är så illa inom andra viktiga samhällsområden där regeringen påstår saker i syfte att genomföra sin politik.”

  Hehe, ni som är positivt lagda och fortfarande tror på en ljus framtid kan ju hoppas på det. Men jag kan ju se minst ett viktigt samhällsområde där det påstås allt möjligt för att inte sanningen ska komma fram.

 2. Tack för uppfriskande data! Jag startar numera dagen här för att orka med fake-medias rapportering.

 3. Robert N.

  ”Vi får hoppas att det inte riktigt är så illa inom andra viktiga samhällsområden där regeringen påstår saker i syfte att genomföra sin politik.”

  Att vi utsätts för mycket ljug och indoktrineras med olika former av propaganda, har som tur är börjat förstås av många svenskar.
  Men när både makten och media gör gemensam sak så har det gått alldeles för långt i flera – för Sverige – helt avgörande frågor.
  Energiproduktion är bara en av av dessa frågor.
  Bara hoppas att tillräckligt många inser det mycket allvarliga läget som makten försatt landet i.

  Nedan ett klipp från dagens DI.
  ”Tre miljarder kronor har gått upp i rök och Uniper tvingas släcka ned gaskraftverket i Malmö decennier i förtid. Det är senaste offret för kraftverksdöden och nu varnar den tyska kraftjätten för att den svenska elförsörjningen hotas.”

 4. Christopher E

  Utmärkt utförd kontroll med fakta i inlägget. Mycket bra.

  Det tråkiga är väl att ljugandet och hjärntvätten redan ”övertygat” så många att sanningen har liten chans. Såg nyss sommarlovsmorgon på TV med min dotter. Där intervjuades en pojke i publiken som skrivit brev till statsministern om att hindra isbjörnarna från att dö ut. Det hade han fått lära sig i skolan att de gör… Statsministern skrev tillbaka att Sverige är bäst i världen på låga utsläpp.

  Det är där vi är. Och isbjörnarna är som bekant inga problem med.

 5. Sören G

  #4
  Fördumningen av Sverige fortsätter!

 6. Göran A.

  Citat från den länkade artikeln till regeringen:

  ”Dagens göteborgare har uttryckt tydliga önskemål om att kunna bo och vistas nära vattnet. Det är därför helt avgörande att dessa områden skyddas inför kommande förändringar i klimatet.”

  Om havsnivån nu stiger så kommer fler göteborgare att bo närmare vatten. Är inte det bra?

 7. Göran A.

  Om det är som det står i grundlagen att makten i Sverige utgår från folket ska då inte folket få korrekt information från regeringen så att folket kan utnyttja sin makt på ett korrekt sätt?

 8. Arild Fuglerud

  Regeringen väljer sina rådgivare utifrån den egna visionen. Om visionen har dålig verklighetsförankring så leder det ofta till rena osanningar.

  Det är väl sällan som journalister är ärligt objektiva. Även de har visioner och chefer med visioner som skall stödjas i skrivna artiklar. Dagspressens kunskap om vetenskap är ofta undermålig. Det märks tydligt när det skrivs om ämnen som man har fördjupade kunskaper i.

  Många s.k. vetenskapliga tidskrifter bygger mer på tro och spekulationer än vetenskap.

 9. Kjell Lindmark

  #6 Göran A

  Om havsnivån sjunker för att det blir kyligare då glider stora delar av Göteborg ut i havet då får Göteborgarna se havet på mycket nära håll.

 10. Kjell Lindmark

  Hm, enligt kurvorna ovan ökar ismassan betänkligt samtidigt som våra politiker står och ljuger oss blåa med motsatsen.

 11. Lasse

  Det anmärkningsvärda är att de påstår att det sker en acceleration och att detta är en funktion av uppvärmning pga att albedot ger större instrålning av energi.
  Ingen acceleration!
  Svårt att förstå hur de tror att det sker en uppvärmning där uppe.
  Det blir mindre kallt, men det är inte samma sak som en uppvärmning.
  Öppet vatten där uppe ger mer avkylning, men kan även ge varmare luft.
  Om kylskåpet krånglar så kan man ändå inte använda det som spis!

 12. Ulf

  Tja vi har ju en skattefogde till finansminister vilket gör att fokus på det fiskala är så stort att företagare får allt svårare att driva sina företag. Personalliggarna är ett sådant exempel. Hon har dessutom lagt hemska förslag som åtminstone stoppats i riksdagen. Är väl ungefär samma sak som att ha fanatiska miljöpartister att sköta miljöpolitiken.
  Det finns säkert fler exempel för de som är insatta i andra ämnesområden.

 13. Björn

  Det verkar som våra inhemska meteorologer inte vill kännas vid att det förekom en s.k SSW, Sudden Stratospheric Warming, i februari. Denna händelse gav upphov till den plötsliga uppvärmning som skedde över Arktis. Genom att inte försöka förklara fenomenet SSW, låter meteorologerna myten om ”klimatförändringarna”, stå orubbad. Det som står på regeringens hemsida är alltså en konsekvens av avsaknad av en vetenskaplig förklaring till fenomenet SSW.

 14. Olav Gjelten

  Arild Fuglerud beskriver verkligheten väldigt bra, # 8.

 15. Andersson

  Det handlar inte om vanlig journalistik utan om marknadsföring och propaganda. Folk läser inte så noga och reflekterar inte över innehållet utan tar det till sig omedvetet. Det handlar om att sprida budskapet i stor volym och hög frekvens. Sedan tar flockmentaliteten över och man vill inte avvika från vad alla tror alla andra tror. Hoppet står vid att propagandamakarna skruvar informationen för hårt så att det blir uppenbart att det inte kan stämma. Tydligen är det inte uppenbart att isen på nordpolen inte kan smälta mitt i vintern, men kanske om SVT eller SVD skriver att det går att koka ägg i smältvattnet på Nordpolen vaknar kanske en och annan. Vem vet, med dessa journalisters klimatfantasier kanske man får läsa något snarlikt i framtiden.

 16. Robert N.

  ”Ny statistik visar: Var tionde svensk riskerar sitt hem när havet stiger.
  En egen sjötomt kan vara guld värd – men frågan är hur länge till. I takt med att havsnivån stiger är fastigheter för mångmiljardbelopp i farozonen, enligt färsk statistik.
  – Det är enorma värden som påverkas, säger Peter Nyhlén på Lantmäteriet.”

  Galenskaperna fortsätter att spridas av media och fler o fler spelar med.
  Klipp från Ny Teknik

  https://www.nyteknik.se/miljo/ny-statistik-visar-var-tionde-svensk-riskerar-sitt-hem-nar-havet-stiger-6921386

 17. tty

  Nu är det ju inte till 100% lögn, bara 99,9 %. Det hände faktiskt vid ett tillfälle i vintras att temperaturen vid Nordpolen troligen var uppe över noll grader under några timmar. Jag säger troligen, för det finns ju ingen väderstation vid Nordpolen.
  Sådant händer då och då (men inte varje år) när ett kraftigt lågtryck rör sig norrut över Framsundet. Det brukar för övrigt också leda till kraftigt snöfall på Grönland.
  Förmodligen är det denna händelse som politiskt transmogrifierats till att isen smälter även vintertid.

  Istjockleken i bilden ovan är beräknad, men den enda mätserie som faktiskt finns (CRYOSAT) visar också på att isen i Norra Ishavet är ovanligt tjock i år:

  http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.html

  Tyvärr går mätningarna bara t o m april, eftersom tjockleken inte går att mäta när det finns smältvattenpölar på isen.

 18. Otto Støver

  Det at myndigheter lyver er ikke noe nytt. Men det som er spesiellt med klimasaken er at media ikke belyser denne svindel, men tvert imot er fullt med på den. Både i Sverige, Norge og resten av Europa er dessverre media medløpere til denne usannheten. Private bedrifter som aviser kan selv bestemme sin egen politikk. Men SVT og NRK har begge statlig finansiering og et regelverk som sier at begge sider skal komme frem i reportasjer. Den regelen bryter begge, og ingen blir stilt til ansvar. I alle fall ikke enda. Men det er en stygg flekk på deres integritet at de er slik.

  Det er trolig derfor at tilliten til media er blitt så lav.

 19. Robert N.

  Pensionspengarna rullar och de som är yngre idag finansierar ”miljövänligt” enligt AMF:s aktiechef.
  Hoppas det blir någon krona över till pensioner också.

  ”Stena Renewable inleder nu en gigantisk utbyggnad av vindkraft i södra Sverige. På tre-fyra år ska 6 miljarder investeras.
  Dan Sten Olsson säljer 65 procent av kraftbolaget Stena Renewable till pensionsjättarna AMF och KLP.
  Affären är värd över 2 miljarder.
  De tre ägarna startar samtidigt en utbyggnad av ny vindkraft för 6 miljarder de kommande åren.
  – Vi tror det här är en bra affär på sikt och den har potential att växa. Våra sparare får en stabil avkastning, även om det är ett lågt elpris för tillfället.
  – Sedan är det bra ur miljösynpunkt att vi är med och investerar i vindkraft”, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig och aktiechef på AMF.”
  Klipp från DI

  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/stena-gor-miljardsatsning-pa-vindkraft-tillsammans-med-pensionsjattarna/

 20. Håkan Bergman

  Robert N. #19

  Så förlitan på att dagens politik håller för evigt är det nya långsiktiga. Det är naturligtvis smart att sylta in pensionsjättarna, lite som ”tänk på barnbarnen” men på medellång sikt. Höga elpriser ska alltså trygga framtida pensioner, låter lika hållbart som ATP-systemet.

 21. Pingback

  […] blev igår så upprörd  av en post av Mats Persson på bloggen “Klimatupplysningen” att jag skrev nedanstående insändarmanus om […]

 22. Kjell Lindmark

  Speciellt i det här fallet är regeringen inte ute på djupt vatten, snarare ute på hal is.