IPCC ska studera kosmisk strålning

I en ny studie sponsrad av Indiens miljödepartement (som tidigare utmanat IPCC:s syn på glaciäravsmältning i Himalaya) är slutsatsen att IPCC överskattat betydelsen av CO2 och samtidigt underskattat effekten av kosmisk strålning på klimat och temperatur. CO2:s bidrag till uppvärmningen (som i studien anges till 0,75°C) är i själva verket endast 0,42°C, vilket är avsevärt mindre än vad IPCC hävdar.
V Ramanathan från USA-baserade Scripps Institute of Oceanography vid University of California säger dock att den aktuella studien i själva verket stärker hypotesen om att CO2 är den drivande faktorn för global uppvärmning.
Rajendra Pachauri har kommenterat studien med att IPCC i sin kommande rapport tänker studera effekten av kosmisk strålning i betydligt större omfattning än man gjort hittills.
Läs mer om studien här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Han säger: ”Science is all about raising questions.”
  Tänk om IPCC väntade ett år med att ge ut sin sammanfattning för politiker och opinionsbildare när deras femte rapport är publicerad?
  När dom gjorde som senast, gav ut sammanfattningen långt innan rapporten var klar, lämnades inget utrymme för forskarvärlden att utvärdera rapporten.

 2. Slabadang

  Svensmark och Fris for Nobelpriset!
  Sen är det bara underskattningen av konvektionens betydelse för värmetransporten i atmosfären som saknas för att lägga ner hela klimathotskiten så vi kan ägna oss åt något fruktbart istället.
  Att reducera utsläppen av idiotiska politiska beslut i internationella organ blir ett viktigt mål för en hållbar demokrati och välfärd.Att ta hand om det miljöpolitiska avfallet är en svår uppgift.Vad är halverigstiden på Carlgren B Dahl och Maud Olofsson? Kanske polisen kan utfärda ett typ ”inblandningsförbud” för Centern Sossar och MP vad gäller energipolitiska ansvarfulla beslut? För det kan knappast vara svårt att inför Tingsrätt bevisa att de utsätter energipolitiken för ren misshandel med svåra och otrygga konsekvenser för hela svenska folket.

 3. Kent Forssgren

  Slabadang. En annan intressant kandidat förslås nu i Norge. WikiLeaks bør få Nobels fredspris i 2011, mener stortingsrepresentant Snorre Valen… Detta lär knappast Storebror i väst godkänna.
  http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2073100.ece
  Kan man börja med att kräva att två herrar lämnar tillbaka sina medaljer.

 4. Slabadang

  Vem vet?
  IPCC kanske börjar titta på molnens betydelse också? Men var inte klimatvetenskapen ”settled”? Hur kan man som privatperson fatta mer om forskningslägets totala osäkerhet än summan av en internationell panel av forskare och politiker ?
  Man börjar liksom få träningvärk i mungipor och tunga av att säga ”Vad var det jag sa” hela tiden!! Det är så tråkigt att alltid få rätt. Men det gäller främst att lära sig hur de som har ärligt uppsåt heder och moral argumenterar och beter sig. När gaphalsarna är ute och skriker plakatord så är det ALLTID ett bevis på brist av substans.Att de springer och gömmer sig näör det skall granskas och debatteras var den absolut säkraste indikatorn på att de ljög så det small om det vad gäller den verkliga sanningen om forskningsläget.
  Sen var det bara att följa regelverket och bocka av alla de beteenden och skeenden som följer i deras spår.En gammal lögn täcktes över med en ny.Gamla prognoser och scenariier doldes med hjälp av nya.Gamla uttalanden ersattes med helt nya som sa tvärtom.IPCC måste läggas ner med omedelbar verkan.Det är det värsta politiska missfoster någonsin skapat och troligen det MINST vetenskapliga.
  Är det Hansen Mann och Sommerville i samråd med Briffa och Salinger som ska ”utreda” den kosmiska strålningens betydelse?
  Med W O Connoley och Bob Ward som ansvariga för sammanfattningen? Med tanke på att Robert Orr under Baan Kii Mooon redan skrivit manuset till sammanfattningen för AR5 innan ”forskningen” är ens hunnit på plats så kan man ju undra varför ”forskarna” behövs överhuvudtaget? Fattar ni hur uppenbart riggat och planerat hela skiten är.?? Vi ska lämna det korrupta FN omedelbart.
  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jTw3fiNCFCKCQTQkmNr9hZMKkceg?docId=CNG.a68c702f4d660fe03b24c702ca3a8f9e.911
  Vad säger ni om herr Robert Orrs profetior om vad som kommer stå i AR5? Han måste väl vara Saidas hemlige halvbrorsa?

 5. Kent Forssgren

  Slabadang. Med tanke på att Robert Orr under Baan Kii Mooon redan skrivit manuset till sammanfattningen för AR5 innan ”forskningen” är ens hunnit på plats så kan man ju undra varför ”forskarna” behövs överhuvudtaget?
  Hur sjukt kan detta med klimatlarmen bli? En vanlig hederlig människa tror inte att detta är sant. Dom tror att man blåljuger när man påstår något så här osannolikt. Men det är ju förståss det där med sannolikheter! Man får påminna om visionären Tage Danielsson. Då uppkommer trots allt tvivel…

 6. Björn

  Äntligen en vettig artikel och dessutom från rätt håll, eftersom Rajendra Pachauri själv är indier. Oavsett procent hit och dit, är det en skandal att IPCC har hittills spridit falska uppgifter om koldioxidens totala dominans som klimatpåverkare.

 7. Morgan

  Glöm inte att IPCC har en uppgift: Att bevisa AGW, så deras intresse i alternativa förklaringar är i det närmaste noll, så inget kommer att hända från IPCCs sida annat än att försöka avfärda hypotesen

 8. Kent Forssgren

  För övrigt så anser jag att Henrik Svensmark, Pirece Corbyn och Noor van Andel skall ges Nobels Fredspris år 2011. Då kan norrmännen förlåtas en (1) tidigare synd.

 9. Thomas

  Maggie, är det inte lite överdrivet att kalla det där en ”studie”? Rao har ju bara plockat en figur ur en gammal artikel av Svensmark och skrivit lite text runt den?
   
  Det är också intressant hur å ena sidan det här på bloggen klagas över att forskningen är politiskt styrd, men å andra sidan när man har rapporter som verkligen är politiskt styrda som Raos eller Wegmans, då applåderas det.
   
  Kent #8, blir inte det lite komplicerat eftersom Corbyn anser Svensmarks teorier om kosmisk strålning så dumma att de bara gynnar AGW-sidan? (enligt en kommentar han skrev på WUWT) Det är ju synd om just fredspristagarna börja puckla på varandra under utdelningsceremonin 🙂

 10. Thomas # 9
  Det vore helt i sin ordning om de pucklade på varann verbalt. Det är ju så det ska vara.
  Till skillnad från den unisont bräkande skocken inom den (för)”ledande” klimatvetenskapen. Mann, Hansen, Dessler, Jones, Briffa, Trenberth etc etc.

 11. Björn

  Thomas, är det inte dags att lägga korten på bordet? Det handlar om att kvantifiera de olika faktorerna som kan bidra till klimatets förändringar. Koldioxiden är en faktor vid sidan av andra, men att som IPCC och andra AGW-troende, påstå att koldioxiden driver klimatet, är en bedräglig vetenskaplig hållning. Vad är det för vetenskap som driver ett konsensusbegrepp om koldioxiden, utan att först ha studerat världsrymdens och solens kosmiska påverkan? Men vad man kan se numera i litteraturen, så uppmärksammas denna faktor mer och mer, vilket måste vara besvärande för alla som har förträngt den, eller inte ens vet att det existerar kosmisk strålning.

 12. Slabadang

  Fasen att man inte är Almgren!!!
  De viktigaste namnen på Stasilistan är journalister.
  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9641&Itemid=98
  Jag skulle ta fängelsestraffet direkt och släppa namnen utan att tveka.Nu låter de STASI rapportörer slippa undan.Hur är det med SVT? DN Aftonbladet Arbetaren? Den politiska eliten med sitt MSM sluter sig allt tätare ihop.Att Freivalds i samarbete med M Lejonhufvud hanterade listan ökar inte direkt förtroendet.Den nya demokratiska ordningen är numer att det är lagligt och okey att jobba för STASI men det är behängt med fängelse straff att avslöja dem som gör det. Så går det till när den politiska överklassen försvarar sig mot medborgarna.

 13. Slabadang

  Thomas!
  Har du fler dumheter på lager? Eftersom som du systematiskt hittar på vad som helst och kastar ut i tron att det inte ska avslöjas så funkade det kanske i början för dig men nu börjar det bara bkli tjatigt.vad Corbyn varnar för är att BARA hänga sig fast vi GCR eftersom han vet att det inte är endast och allena det som styr väder och klimat. Att du läst Corbyn i smyg avslöjas dock!! 🙂
  Han är störtskön med sitt totala förakt för CAGWkyrkan.I kraft av sin bevisade dokumenteradw skicklighet och kompetens så förstår man varför han inter darrar på manschetten det minsta när han sågtaer dina polare längs halskotorna.

 14. Thomas, varifrån har du fått att Wegman skulle varit politiskt styrd. Alla invändningar som kommit mot rapporten har ju handlat om form, person, men inte innehållet i sak.  Dvs invändningarna har låtit som sedvanlig (tex) politisk pajkastning.
  Du har ju ivrigt stämt in i dumkören som ropat ’Plagiat! Plagiat!’

 15. Thomas

  Jonas N, hört talas om begreppet ”lawyer’s science”? Wegman vart utvald av en kongressman som visste vilket resultat han ville ha och vart han skulle vända sig för att få det, och då fick det bli en statistiker utan kunskap om klimatet. Att rapporten mest bestod av plagiat med små justeringar av texten för att ändra innebörden var symptomatiskt. Vad annat kunde Wegman göra i ett ämne han inte behärskade? Innehållet i sak är skräp. Wegman fick en kopia av M&M:s kod, körde den och fick samma resultat. Jaha, och vad skulle det bevisa?
   
  Slabadang, jag återgav citatet från Corbyn i en tidigare tråd här på bloggen. Din lögn av vad det innehöll håller inte. Det är avslöjande för din inställning att jag skulle behöva läsa WUWT ”i smyg”. Du själv håller dig tydligen enbart till renläriga förnekarbloggar utan att besmutsa dig med avvikande uppfattningar.

 16. Thomas

  Slabadang #12, du kan väl börja i den lilla skalan och avslöja vem som döljer sig bakom din signatur?

 17. Thomas #15, det var just den sortens invändningar som är så symptomatiskt politiska och okunniga. Du noterade väl att du inte invände mot en enda detalj i sak (Troligen upprepade du bara sådant du läst hos DeepClimate och i John Masheys 250-sidors haverist-skrift)
  NAS rapporten kom ju fö fram till samma bedömningar som Wegman (men lindade in detta i löpande texten och bland en massa annat också).
  Det är nästan komist att du försöker rädda Mann’s hockeklubba (eller iaf dess rykte) genom att hävda att Wegman inte behärskar statistik ….
  🙂

 18. Thomas # 15
  Man behöver inte besöka några AGW-troende bloggar för att ta del av för skeptiker avvikande uppfattningar.
  De trycks nämligen ner i halsen på oss dagligdags av MSM.
  Har det möjligtvis undgått dig?

 19. Rättelse mitt # 18
  ”De trycks nämligen ner i halsen på oss dagligdags av MSM och statlig propaganda.”
  Skulle det vara.

 20. Hallå! IPCCs uppgift är att fastställa CAGW! Att Pachauti, Orr och gänget skulle acceptera att kosmiska strålningen har någon betydelse för jordens klimat är uteslutet! De kommer att fixa ”vetenskapliga bevis” på detta. Vi vet ju vad vi kan vänta av ”klimatvetenskapen”! Vi har ju sett det så många gånger allt sedan ”the hockey-stick”!
  Att IPCC skulle gå ifrån CO2-teorin  är lika troligt som att Thomas skulle ändra uppfattning eller att Mubarak skulle bli demokratisk.

 21. Michelangelo

  Obstinata CAGWare bör betänka att det idag och förmodligen aldrig kommer finnas  finns några formler som passar in att göra ”klimatmodeller” av en form av hybris hos ”klimatforskare”
  .
  “Today’s debate about global warming is essentially a debate about freedom. The environmentalists would like to mastermind each and every possible (and impossible) aspect of our lives.”
  Vaclav Klaus
  Blue Planet in Green Shackles

 22. Slabadang # 12
  Om hon hade någon heder i kroppen så kunde hon ju ”läcka” listan.
  Frågan är bara, vilken journalist, eller svensk dagstidning, skulle publicera den? 😉
  Vi vet ju faktiskt att det var ett av målen med Öst:s infiltration. Att bearbeta svenska journalister, för att påverka opinionen i Sverige i för Öst önskad riktning.
  Kärnkraftsmotstånd, ”fredsrörelser” osv….
  Och de lyckades över förväntan.
  Det är banne mig helt otroligt att det här hemligstemplas.

 23. Dagens goda gärning:
  På min morgonpromenad på Kinnekulles SV-slutning tog jag följe med en vacker kvinna. Vi började tala om det vacka vädret. Hon visade då stor oro för AGW.
  Jag sade att det är en jättebluff och berättade lite om klimathistoria och alla lögner. Vi skildes och hon sade: ”Tack då behöver jag inte vara så orolig längre”!
  Hemskt att FN,MSM, miljöorganisationer mf skall skapa så mycket oro hos människor!

 24. Bengt Abelsson

  Thomas # 15
  Jag tackar för tipset om hur man får en vetenskapare att lämna det resultat som jag som beställare vill ha.
  Du kanske har goda kunskaper i ämnet?

 25. Michelangelo

  #23# Vad det dig hon föll för eller din argumentation ?
  Hursomhelst skall du ha cred för att ha räddat en själ. Bravo!.
  En räddad från climatitis pandemic. Låt detta bli ett föredöme för oss alla .
  http://www.thegwpf.org/opinion-pros-a-cons/2358-climatitis-pandemic.html

 26. Åke N

  Slapadang #12.
  Är detta sant att damen hotas av fängelse om hon avslöjar journalister från Stasis arkiv. Då är vi värre ute än jag trott. Men inget förvånar mig längre. Har en god vän, lektor i tysk realia vid Uppsala Universitet (emeritus) som har kollat. Han fanns oxå där. Varför skall detta hållas hemligt??
   

 27. Slabadang

  Åke N!
  Jajamen regeringrätten gav henne tillträde till dokumenten endast på dessa villkor.Det mycket mycket märkliga ör ju att NSA CIA var de som skickade över listan till dåvarande sosseregering.Jänkarna hade nämligen gjort upp en affär med någon i ledningen för Stasi om att de skulle få tillgång till arkivet redan innan muren föll.
  Det är åtminstone den officiella storyn.Min gissning är att de hade tillgång till stasis register redan innan muren föll. 🙂 V i kan också utgå ifrån att det inte var talgoxar som fanns på listan utan riktiga sångfåglar.

 28. Slabadang

  varför det ska hållas hemligt?
  Ja vi kan ju bara spekulera i vems intresse det kan vara. Denna affär är ett klockrent exempel på varfrö vi ska ha en konstitutionell domstol som får avgöra vad som är i demokrastins intresse eller ej.Här sitter en minister med Baltbakgrund och representant för ett parti som satt vid makten i princip hela den tid som är aktuell för stasilistan och avgör tillsammans med den chef för säkerhetspolisen de själva tillsatt och bestämmer att den ska hemligstämplas.Fullständigt uppåt väggarna!!!!!.Varför MSM höll truten är ju inte så svårt att gissa heller.
  Vi har rätt att få veta om det finns riksdagsmän journalister eller andra viktiga beslutsfattare eller opinionsbildare på listan.
  Hade det INTE funnits några sådana hade man med säkerhet berättat det.Men eftersom det var locket på så är det med garanti precis tvärtom. Antalet kan också vara det som förskräcker.Det blir lite jobbigt om man haft total nollkoll på hur omfattande stasis verksamhet i Sverige faktiskt var.

 29. Slabadang # 28
  Vi får kanske hoppas på en viss Australiensare med dålig ”preventionsteknik”?

 30. Slabadang

  Labbibia!
  ?

 31. Slabadang # 30
  Julian Assange, Wikileaks….
  Han misstänks ju i Sverige för ”sam-ag med trasig prevention” 🙂

 32. Slabadang

  Åke N.
  Birgitta Almgren forskning om Britta Stenholm (mor till Olle Stenholm rapport och pressombudsman) samt Stellan Arvidsson bör tillhöra allmänbildningen.
  Almgren:
  För skolpolitiker och tjänstemän som exempelvis Britta Stenholm, Stellan Arvidson och Jonas Orring var skolsystemet i DDR en positiv förebild med sammanhållen enhetsskola och integrerad yrkesutbildning samtidigt som DDR hämtade inspiration från det svenska utbildningssystemet. Skolan skulle stå i samhällets tjänst och fostra självständiga, demokratiska människor: En skola för alla. Så formulerades skolidealet både i Sverige och DDR av politiker och skolreformatorer, som tog avstånd från gamla, auktoritära traditioner. Som skoldirektör i Täby, som skolinspektör och skolexpert i flertalet utredningar för Skolöverstyrelsen (SÖ) och Utbildningsdepartementet samtidigt som hon samarbetade med östtyska utbildningsministerier blev Britta Stenholm tillsammans med Stellan Arvidson opinionsbildare som kom att utöva inflytande över utformningen av den svenska skolan och också över innehållet  i läroböcker.

  Medlemmar i föreningen Sverige DDR
  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rbundet_Sverige-DDR
  Stellan Arvidsson
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stellan_Arvidson
  Britta Stenholm
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Britta_Stenholm
  Olle Stenholm
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Olle_Stenholm

 33. Jan-Erik S.

  Stasiarkiven…kan inte namnen avslöjas anonymt?
  Birgitta Almgren kan ju knappast vara den enda som har namnen.
  Vem som helst som har namnen kan ju offentliggöra namnen var som helst-
  Skickas de anonymt så behöver ju inte källan komma fram.

 34. Slabadang

  Labbibia!
  Man är lite trög …förhoppningsvis bara ibland ? 🙂

 35. Slabadang

  Jan Erik S.
  Det är endast ett fåtal som läst listan och Beatrice Ask gjorde en dundertavla att inre kräva att stasifilen öppnades.Hon gick på SÄPOs råd och tydligen UTAN att själv ta del av innehållet.

 36. Jan-Erik S.

  Slabadang #35:
  Hoppet ligger då på att någon av de fåtaliga avslöjar, anonymnt, namnen eller att någon från forna DDR gör det.

 37. Jan-Erik S.

  Läste twitter på SD:s hemsida. De kräver att Stasiuppgifterna läggs fram 🙂
  Kul att det är något parti som gör något.

 38. Håkan Sjögren

  Labbibia # 10 : Det är ju som Ludde sjöng : They are poor little lambs, who have lost their way, bah, bah,bah. Mvh, Håkan.