Intressant solstudie?

Jag vill rikta er uppmärksamhet på följande nya studie:
C. de Jager, S. Duhau: Episodes of relative global warming, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, vol. 71 (2009) 194 – 198.

Abstract:

Solar activity is regulated by the solar dynamo.  The dynamo is a non-linear interplay between the equatorial and polar magnetic field components. So far, in sun-climate studies, only the equatorial component has been considered as a possible driver of tropospheric temperature variations. We show that, next to this, there is a significant contribution of the polar component. Based on direct observations of proxy data for the two main solar magnetic fields components since 1844, we derive an empirical relation between tropospheric temperature variation and those of the solar equatorial and polar activities. When applying that relation to the period 1610 – 1995, we find some quasi-regular episodes of residual temperature increases and decreases, with semi-amplitudes up to ~ 0.3 °C.  The present period of global warming is one of them.


För att ladda hem hela studien, klicka nedan.

2009-episodes-jastp-71-194

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Svensmark, Friis-Christensen, Calder, Shaviv… och nu dessa två. Det blåser friska solvindar kring AGW-öronen (även om solfläckar och solvind för tillfället tycks minimalt aktiva). Därtill Grays och andras rön om havsströmmarnas inverkan. Rent vetenskapligt sitter AGW trångt.
  Tege

 2. Vaddå sol? The science is settled, remember?

 3. Vid närmare granskning så är denna studie exceptionellt intressant om den stämmer. Om jag inte misstolkat det helt så tycks figur 4 visa att den hemska globala uppvärmningen inte kan sägas vara unik mht solaktiviteten, iaf fram till år 2000. Sen vet vi ju alla vad som hänt med både solaktivitet och temperatur sedan dess.

 4. recon: Jag väntar med spänning på att Thomas ska såga den. 🙂

 5. Steve

  Med i alla fall möjlig anknytning till ämnet (via the Maunder minimum):  ”1709: The year that Europe froze”, New Scientist, issue 2694. 
  http://www.newscientist.com/article/mg20126942.100-1709-the-year-that-europe-froze.html?full=true%26print=true

 6. Vart tog era annars så skeptiska sinnen vägen?

 7. ErikS: Vi är ju skeptiska. 🙂 Vi har inte förklarat AGW-hypotesen död. 😉

 8. maggie: Typ 🙂 Jag kan se några ev. svaga punkter men överlåter sågningsarbetet till kamraterna på Centralkommittén för Sågning av Anti-AGW-propaganda.

 9. Leo

  Maggie #4: Glöm inte Mikael också 😉
   
  Skämt åsido, jag ser fram emot kvalificerade kommentarer, som så ofta dyker upp till (de förträffliga) blogginläggen på Climate Scam.

 10. Labbibia

  Recon: 🙂

 11. Thomas

  Maggie har helt rätt i att jag inte är imponerad. Den här typen av korrelationsstudier kan i och för sig vara en intressant startpunkt för vidare studier, men i sig bevisar de inget. Genom att införa en ny kurva över en annan parameter i solens variation och anpassa med både effekten av antal solfläckar och polära magnetiska fältet som fria parametrar är klart att han kan få en bättre anpassning till temperaturkurvan än om man bara använder sig av en fri parameter. Man får i princip alltid bättre resultat med fler fria parametrar vare sig det finns något verkligt orsakssamband eller inte. Någon statistisk kontroll på om resultatet är signifikant finns inte inte heller någon modell för hur detta polära fält skulle påverka.
  Det skulle varit mer upplysande om i figur 4 man istället för delta T fått både verklig och skattad temperatur uppritad så att man i alla fall visuellt kunde se hur väl anpassningen fungerar. På mig verkar delta T vara stor i förhållande till amplituden på temperaturvariationerna i Figur 2, dvs den här modellen har lågt förklaringsvärde.
  Sen är naturligtvis ekvation 1 tveksam eftersom den ignorerar den termiska trögheten i systemet.
  Den här artikeln lär knappast bli någon bestseller.

 12. Gunnar Littmarck

  Jag håller med Thomas, med det jag sett av många liknade verk från de klimatoroades håll, faller  med liknande argument.
  Nu tycker jag fallet Sydpolen är intressant, samma klimatgasökning och samma solaktivitet, inget som helst mätbart resultat..
  Har det blivit så mycket varmare i norr där mänsklig aktivitet är så mycket mer frekvent?
  Finns inte AGW? Bara för de delar som bebos… då blir det inte helt globalt..
  Kanske ska vi införa ALW?  Som alla kan vara överens om.
  Ett alternativ är att den globala temperaturen skulle sjunkit om inte vi fanns.
  Kanske skulle det vara 0.21-0.35C kallare på Antarktis utan mänsklig fossilförbränning?

 13. Iven

  Maggies spådom (farhågor?) blev uppfylld. Oraklet Thomas har talat. Så synd! Jag, som hoppades att tiden varr inne för att svenske solforskaren Henrik Lundstedt i Lund skulle få göra sin ödmjuka röst hört i klimatdebattens brus. Men ack, vad jag åter bedrog mig. Och nu kommer väl domen från samma håll fällas även över alla andra, som dristar sig att tro på solens betydelse för klimatet…

 14. Gunnar Littmarck

  Finns det några som inte tror att solen är den i särklass viktigaste klimatfaktorn?
  Om några årmiljarder har den förgasat oss, vare sig vi cyklar eller kör bil.
  Däremot duger inte hyggligt sammanfallande kurvor, utan ett fysikaliska resonemang som sen ska kunna argumenteras för och emot.
  Så har ju de klimatoroade gjort, en massa sammanfallande kurvor och så ett resonemang att bestrida.
  Just att CO2haltens ökning från dagens nivå, ska leda till en global klimatkatastrof, tycks allt svårare att styrka.
  Först så saknas spåren i atmosfären, sen finns inga indicier på tippingpoint, då vi haft varmare klimat utan att de skett.
  Utan pippingpoint faller hela hotet.
  Jag fattar inte varför inte frågan i Sverige uteslutande handlar om sannolikheten för att en tippingpoint sker nu då vi haft det varmare utan att det skett.
  Vidare om någon av de skatte och regleringkåta kan visa att metoderna de propagerar för ska minska den globala fossilförbränningen.
  Hela grejen är:
  1: Ingen kan styrka eller ens visa klimathot scenariot.
  2: Ingen av de åtgärder Sverige utför leder till minskad global fossilförbränning.
  Så enkelt att vara pragmatisk och med forcerad teknikutveckling lösa allt oavsett om det finns tippingpoints eller ej.
  Men att debattera propagera ska det vara, beskatta och lura den ”lilla” människan till ändringar av sin vardag, är vad all energi tycks läggas på.

 15. S. Andersson

  Bara det att vi diskuterar temperaturkurvor som går upp och ner är ju ett framsteg. Jag undrar vad som hände i början av 1700-talet som fick temperaturen att stiga? Var det då V8:an uppfanns? Vilken tur att man inget visste om ”tipping points” då, tänk annars vad oroliga man skulle ha blivit.
  Man kan ju också konstatera att det där med Maunder Minimum var en jädrans otur för Karl XII. Om det inte hade varit så nedrans kallt det året hade han kanske vunnit vid Poltava… Bad timing.

 16. S. Andersson

  Gunnar: Varför skulle nu solen vara så viktig? Jag såg den faktiskt idag men den värmde inte alls. Och då  kan den ju inte bidra till jordens uppvärmning eller? 🙂 🙂

 17. Patrik

  Solen är vår tids största myt, helt klart.
  Att den skulle ha särskilt mycket med värmutvecklningen på jorden att göra är högst osannolikt. 
  Beviset för det är att de senaste 30 åren så har kurvorna för uppmätt solaktivitet och uppmätta temperaturer inte sammanfallit – det kan omöjligt ha hänt förut. Det är endast CO2-kurvor och övriga kurvor som kan divergera. Det förstår vem som helst, eftersom [CO2 * månens albedo/antalet miljöpartister = 666], ergo CO2 = det samma som ”odjuret” i den heliga skrift (men berätta inte det för Lars Ohly).
  Innan någon till 100% har förklarat vetenskapligt hur solen skulle kunna påverka klimatet så anses alla sådana hypoteser vara trams och/eller omoralisk högerpropaganda. 😉 😉
  </irony mode off>

 18. Thomas

  S. Andersson Karl IX marsch över Stora Bält för att belägra Köpenhamn är ett mer klassiskt exempel på dåtidens kyla (i Europa)*. Poltava hade andra orsaker, långa försörjningslinjer, dåligt krut och en plan med anfall i mörker som ledde till kaos i de egna förbanden. Slaget skedde i slutet på juni nere i Ukraina, så speciellt kallt tror jag inte att det var.
  * Jag läste för någon dag sedan att danskarna under ledning av Bernadotte hotade att tåga över isen till Sverige ~1808. En revansch som dock aldrig blev av.

 19. Iven

  Gunnar Littmarck
  En enkel fråga: när du nu har satt in dig  så intensivt och grundligt i Thorium / saltsmält reaktor- teorin, kan du då inte övertyga  Alliansen om att utveckla den tekniken och bana väg för dess användning i praktiken, så att vi kan slippa tjafset om kärnkraftens eventuella avigsidor med ”slutförvaringen”!
  Du skulle väl kunna bli någon sorts energirådgivare då?

 20. Iven

  Patrik!
  Men månen då? skulle man inte kunna lansera en ny teori om månens inflytande på klimatet. Går det att hitta på några månskatter eller så? 🙂

 21. Magnus S

  Thomas:
  1) ”Den här typen av korrelationsstudier kan i och för sig vara en intressant startpunkt för vidare studier, men i sig bevisar de inget”
  Sant, men varför är AGWs sidans korrelationsstudier mellan  temp och DATORMODELLERi så fall är så signifikanta?
  2) Visad korrelation tillsammans med Svensmarks kausalitet imponerar varje fall på mig.

 22. Patrik

  Iven>> Ja, NER med månen! 10% av den är antropogen, det kan bevisas med interpolerade data! Det räcker att ngn från IPCC sitter bredvid datoroperatören och säger ”enhance” så ser man det tydligt.  😉 😀

 23. Labbibia

  Thomas #18
  Nej, Karl X var det som tågade över Bälten. Rätt ska vara rätt.

 24. Patrik

  Äh, det finns nog kurvor som kan påvisa att molekylvinklarna i isen som han ska ha tågat över inte stämmer med historiska källor och att de egentligen åkte båt. 😉

 25. Ett annat stort problem med den här studien är just att de korrelerar ”smoothade” data. Detta skapar ofta artificiella korrelationer, vilket jag inte kan se att författarna resonerat kring.

 26. Iven

  S. Andersson och Thomas!
  Som så ofta i livet så även den här gången: båda hade rätt på sätt och vis, när det gäller slaget vi Poltava. Det ägde rum på sommaren. Där har Thomas rätt. Men den svenska hären var starkt decimerad p.g.a. att ett stort antal soldater frysit ihjäl
  under det ryska fälttåget (på vintern) innan de marscherade mot Poltava. Där har S. Andersson rätt. Om nu rätt ska vara rätt, som Labbibia bruka säga. 😉

 27. Gunnar Littmarck

  Iven #19
  Jag jobbar för fullt med information, (propaganda?) på alla plan.
  Trist då vi kan lösa så många problem nu men det saknas nog politisk handlingskraft.
  Rådande kris och vilja till uppoffring som klimatdebatten skapat, borde vara en drömsituation för ett genomgripande nytt energisystem.
  Jag har några skrivelser kvar, så ska jag avsluta min beskrivning på min blogg, nu har jag fått svar på alla frågor jag sist hade.
  Jag trodde i min enfald att motståndet mot kärnkraft var, uranbrytning och slutförvar, men det finns nog en stor grupp som är emot av alla konstiga själ, som att elkraft blir för billigt???
  Hur ska jag argumentera mot sådant?

 28. Thomas

  Magnus S, du förstår visst inte skillnaden mellan att göra en modell baserad på bästa tillgängliga fysik och se hur bra den stämmer med verkligheten och bara kurvanpassa med ett antal fria parametrar.
  2. Vadå visad korrelation? Var i den där artikeln visas på någon korrelation? De har ju avsikligt(?) gjort sin figur 4 som borde vara det centrala så att det inte går att enkelt se hur väl deras anpassning fungerar.
  Den här tråden är ett bra exempel på varför min närvara här blir mer och mer sporadisk. Kommentarerna är helt enkelt för idiotiska och förutsägbara.

 29. István

  Månen ja. Rätta mig om jag har fel. Mina kunskaper i dynamik är numera preskriberade, men jag har för mig följande:
  Tidvatten rörelserna orsakas av Månen.
  När vi utnyttjar tidvattnet till energiproduktion, då tullar vi på
  kraftbalansen mellan Jord och Måne.
  Detta kommer att medföra att Månen flyttar sig längre från Jorden. Vi kommer att förlora vår kamrat!
  NB Månen flyttar på sig i allafall oavsett vad vi gör, men jag tycker att holländare borde betala skatt till oss för att dom stjäl en resurs.
  Detta är ett rättvisekrav.
  Notabel är att tidvattenkraften är den enda kraftkälla vi har som inte av kärnkraftsnatur. (Solar eller jordisk, fossil eller ”förnybar”)
  Undrar om Mona är informerad.

 30. Patrik

  ErikS #25>> JA! Alla studier där interpolerade data ingår borde underställas extremt hårda beviskrav i övrigt om inte diskvalificeras omedelbart (beror lite på sammanhanget kanske). Antingen de kommer från pro-AGW eller kontra-AGW. Helt klart.

 31. Patrik

  Thomas #28>> ”…att göra en modell baserad på bästa tillgängliga fysik …”
  Du glömde lägga till: ”samt justera modelldata baserat på uppmätta referenser för att modellernas precision ska framstå som bättre än vad de är”. 😉

 32. Patrik

  Var finns förresten de modell-utdata som visar en sjunkande trend mellan 2006-2014, vilket UK Met numera verkar anse vara sannolikt? 🙂
  Har efterlyst det tidigare här på bloggen men missat om ngn har hittat dem…

 33. Gunnar Littmarck

  István
  Tidvattenenergin (som blir värme) resulterar i en allt långsammare rotation.
  Även jordskorpan har såklart en svag tidvattenvåg där deformationen resulterar i värme.
  Månen hade med all sannolikhet en rotation då den slungades ut från jorden, den rotationen har dess tidvattenvåg tagit död på.
  Solen samverkar i bland då får holländarna springflod…
  Bortsett denna kommentar gillar jag starkt då helt ovidkommande saker kommer upp.

 34. Svante

  Patrik: om UK Met Office gjort den prognosen, så är det nog sannolikt att du hittar modell-utdatan just där, då den lär ligga till grund för prognosen…

 35. Patrik

  http://www.telegraph.co.uk/topics/weather/4534358/Snow-Britain-Further-snow-and-ice-forecast-for-rest-of-the-winter.html
  Där säger Dave Britton vid UK Met:
  ”… the last 10-year assessment – carried out in 2004 – suggested a decade where global warming would be held back by a natural cooling trend. But beyond 2014 the climate will resume its warming trend…”
  Är nog lite för lat för att försöka få fram den daterade kurvan från Met, tänkte att ngn annan kanske hade gjort det. 🙂
  Samt; hur många alternativa förutsägelser hade de i så fall för åren 2008-2014? Är det fler än två olika? Tre?
  Samt; hur kommer det sig att man inte ser ett spår av detta i IPCCs profetior?
  Samt; undrar hur allvarligt en så pass ändå lång nedkylning kommer att skada opinionen för AGW:s del?

 36. Johan M

  Nu har växthuseffekten varit framme igen,
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=882937&rss=1400

 37. Labbibia

  Johan M:
  Hmmmm……..intressant artikel! Läste du att ön tydligen försvann nån gång i slutet av 90-talet. Har de inte upptäckt det förrän nu? Lite roligt är också att politikerna (enligt artikeln) kräver ett svar från presidenten om vart ön tagit vägen. Misstänker de stöld, månntro? 🙂

 38. S. Andersson

  Thomas: Karl X Gustav tågade över Bälten. Ingen annan.

 39. Labbibia

  S. Andersson:
  Nja, han hade väl iallfall den Svenska Armén med sig? 8)

 40. Patrik

  Varför behöver man en ö för att veta var gränsen går? 😮

 41. Andy

  Måste ju bara pusha för denna länk:
  http://aftermathnews.wordpress.com/2009/01/28/this-january-is-18th-coldest-in-139-years-in-western-new-york/
  Nu har det varit den 18:e KALLASTE januari i västra N.Y. state på 139 år!
  Tilläggas ska också att år 1932 var det varmaste året 🙂
  Global cooling – here we come!
  Faktum är att jorden ALLTID håller balans. Är det kallt i USA/Canada är varmt i Australien. Eller nån annanstans. I januari var det tämligen milt i Skandinavien,  men kolla medeltemperatuen i Prag, Madrid, Berlin m fl städer. Då kan ni se att samtliga dessa ligger under ”normal” temperatur.
  (Gillar iofs inte detta med ”normal” temperatur, vem har sagt att det klimat vi lever i nu eller som vi börjat mäta någorlunda korrekt sedan ca 1960 är det som bör beaktas som ”normalt”???)
  Som vanligt: Varför har inte DN & Co rapporterat om kylan i USA och Canada???
  Andy

 42. Johan M

  Labbibia: Ja man undrar vad i hela fridens namn det är som har hänt, det kanske var el nino som stal den innan han flyttade söderut? Jag var först tvungen att kolla datumet så det inte var första april innan jag började skratta… 🙂

 43. Andy

  Och när jag ändå är på gång kan ju nämnas att Chicago hade en RIKTIGT KALL janauri –  en av de tio kallaste sedan mätningarna började:
  http://archives.chicagotribune.com/2009/feb/01/news/chi-ap-il-coldjanuary
  Kan det bero på  att Barak Obama redan har fått ned utsläppen i USA??? 🙂

 44. Magnus S

  Thomas:
  ” Kommentarerna är helt enkelt för idiotiska och förutsägbara”
  Du känns verkligen lättretad. Förstår i och för sig det som läget för AGW sidans argument ser ut.
  ”Den här tråden är ett bra exempel på varför min närvara här blir mer och mer sporadisk”
  Med sådana invektiv är det inte mig emot!

 45. István

  Tack Gunnar
  Det är alltså jordens rotationsenergi som tidvattenskraftverken omvandlar till el.
  Gör vi inte det så blir det strömningsförluster dvs värme.
  Med tiden kommer då jorden att sluta rotera.
  Har jag fattat det rätt?
  Synd att det inte går att skylla det hela på människan.
  Månen som bov duger inte.
  För övrigt är det riktigt kul  åxå med svensk historia.
  Hur fan får man till dom där skrattgubbarna (smilies) ??

 46. UnoK

  Thomas #18
  Karl XII var på väg mot Moskva när han drog iväg från Tyskland 1708 med världens då största och starkaste armé. ”Försörjningslinjer” hemifrån fanns bara i form av soldater och vapen/ammunition – inte föda för vare sig människor eller de 30,000 hästar han började med. Hälften var borta på våren 1709 efter en helvetes vinter. Han fick dra sig Ukraina i hopp om föda och därmed hann inte den från Finland emanerande styrkan fram. Nattattacken var en nödvändighet mot en helt överlägsen rysk styrka.

 47. S. Andersson

  Labbibia #39. Ha-ha. Nej han var nog inte helt ensam även om stora delar av armén redan svultit/frusit ihjäl.
  (Det här diskussionsforumet är ju helt otroligt. Här slipper verkligen inget igenom. Förbannat kul.)

 48. Labbibia

  Uno K
  ”Var faaan har Lewenhaupt tagit vägen?”
  Lite roligt, jag har haft en ättling till denne anställd på mitt jobb. Hon var tyvärr inget ljushuvud, hon heller.

 49. Iven

  István
  Smilies förvandlas ibland på något mystiskt sätt till skrattgubbar. Det är något eller någon som styr det: ungefär som våra mänskliga CO2 utsläpp styr klimatet – eller hur det nu går till. 🙂  (den här gången gick det inte). 🙂

 50. Olaus Petri

  Den militära taktiken under de stora europeiska krigen var ofta grundade i avsaknaden av försörjningslinjer. Kika bara på hur GA II:s fälttåg såg ut under 30-åriga kriget. Det mönster som framträder avslöjar lite om krigarkonungens militära geni men mer om hur han var tvungen att föda sin armé. Manövrerna siktar helt enkelt in sig på nästa snabbmatställe, exempelvis kvarnar, bördiga jordbruksmarker etc.
  Innan Napoleon var inte heller stora masslag något somgärna  rekommenderades. Förlusterna som förknippades med storskaliga konfrontationer ansågs oförsvarliga. ”Försiktighetsprincipen” fick därför  ofta råda, vilket också förstärkte ovanstående militära beteende. Moritz av Sachsen lär ha sagt:
  ”Jag är icke för strider och jag är övertygad om att en skicklig general skulle kunna föra krig i hela sitt liv utan att se sig nödsakad att inlåta sig i strid. Man måste engagera sig i smärre träffningar och få fienden att så småningom vittra bort.”

 51. Frans

  Är det inte starkt att en enkel ekvation med två variabler kan förklara temperaturutvecklingen under 400 år. Med bara ca 0,3 graders maxdifferens. Inte mycket mer att förklara väl?

 52. Thomas

  Magnus S, du klagar på att jag är lättretad. Läs igenom de 50 inlägg som finns här. Hur många anser du ens försöker diskutera den artikel tråden bort handla om?

 53. Toprunner

  Den här studien angående SO2 i atmosfären från Dr. Peter L Ward har just dykt upp, den ser klart intressant ut och ligger ju i nivå med vad man iaktagit runt ”det bruna molnet”. SO2 utsläpp från människor och vulkaner tangerar toppar av uppvärmning.
  Det ser ut som om CO2 mer och mer förpåassas till ”spårgas” i atmosfären.. vilket är rimligt.

 54. István

  Iven
  AHA :-

 55. István

  Eller 🙂

 56. István

  Där satt den.Tack 🙂