Miljömäktigast 2009

Miljöaktuellts läsare och expertjury har nominerat och rankar svenskarna som påverkar miljöagendan mest just nu – och under det kommande året.
”Titeln Miljömäktigast 2009 är inget pris. Det är ingen belöning för tidigare prestationer eller lång och trogen tjänst. Nej, det här är en uppmaning och ett ansvar att leva upp till. Det är en kombination av morot och piska. Det är ett sätt för oss på Miljöaktuellt att tala om för 49 inflytelserika personer att vi har förväntningar på dem.”
På första plats hamnar professor Christian Azar.
Christian Azar, Sveriges miljömäktigaste 2009
”Trovärdig och engagerad ledande akademiker i klimatdebatten. Om någon kan övertyga Anders Borg om vikten av koldioxidskatter är det han.”
God tvåa är Svante Axelsson, Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Svante Axelsson
”En respekterad debattör som gjort att miljörörelsen tas på allvar som har släppts in i politikens finrum.”
På bronsplats ser vi ingen mindre än vår statsminister, Fredrik Reinfeldt.
En något yngre Fredrik Reinfeldt
”Bär ett tungt ansvar inför EU-ordförandeskapet och klimatmötet i Köpenhamn senare i år.”
Fyra är Andreas Carlgren, miljöminister.
Andreas Carlgren
”En fantastisk kommunikatör med stort ansvar över miljöpolitikens inriktning, om än inte regeringens tyngsta politiker.”
På femteplats Lars G Josefsson, koncernchef för Vattenfall.
Lars G Josefsson
”En man som gärna lägger på ett kol för miljöns skull och har inflytande i såväl Sverige som EU.”
Anders Wijkman hamnar på plats tio och är förmodligen något stött över detta. 🙂 Och Pär Holmgren kommer först som nummer 17, med motiveringen ”Vårt tv-svar på Al Gore som ofta oemotsagd får uttolka klimatkrisen i Sverige. Han har stor räckvidd och mjuk makt.”
Mest intressant är att inte en enda journalist kvalat in på 49-i-topp. För att inte tala om bloggare. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Toprunner

  Hittar gud-ske-lov inte Andreas Malm på listan, trots att han verkar kunna ta till våld för att påverka.

 2. L

  Skönt också att dom fokuserar på miljö och inte klimat för en gångs skull. Hoppas dom nominerade förstår skillnaden…

 3. En toriumsalong för d’herrar ? Någon ?

 4. Toprunner

  Elling:
  Vad tror du om audi-torium .. förlåt, svårt att låta bli. 🙂

 5. Be inte om ursäkt för träffsäkra formuleringar…
  Själv föredrar jag BMW framför Audi. Dom har serieproducerade hydrogenlimmos. Fattas bara nån billig och skalbar kryogentech för flytande H2. Tänker på at använda ammoniaks kylförmåga först i nerkylningskädjan.. 

 6. Andreas

  Tycker att de två första på listan borde klassas som samhällsfientliga och deporteras till valfritt u-land i centralafrika på livstid.

 7. Andreas: Men jösses, varför tycker du så illa om afrikaner? 😉

 8. Red Hansen

  Afrika är nog för varmt för dom herrarna, låt dom sällskapa med isbjörnarna….

 9. ThomasJ

  Andreas (#6): Håller med maggie (#8); folk i Afrika har la näppeligen gjort nåt SÅ illa..
  Förslag: överlämna personer ’rankade’ nr: 1, 2 & 4 till slutförvaring med person nr 5 som ’övervakande’ övergeneraldirektörsaspirant..
  Mvh/TJ

 10. Xi

  Mer d2w Oxo-bioplastlösningar, på återförslutbara påsar

 11. Iven

  Maggie:
  Var det någon speciell avsikt med att presentera  vår statsminister, Fredrik Reinfeldt, med en bild från ”MUF”-tiden? 

 12. Iven: Jag tycker att han är sötare med håret i behåll. 😉

 13. Iven

  Chefen för Svenska Vattenfall på femte plats bland miljökämpar!
  Många tyskar, framför allt befolkningen i Lausitz, kan nog hålla sig för skratt, när dom får veta detta. Vattenfall lär skövla tyskt kulturlandskap för att kunna utvinna brunkol och driver några av Europas värsta CO2 utsläppsbovar: brunkolkraftverken.
  Men tysk närmiljö är väl inte så viktig, när det gäller valet av svenska miljömakthavare?

 14. Iven: Nej, Lars G är bara miljökämpe i Sverige. Det går alldeles utmärkt nuförtiden. 😉

 15. Azar sa väl nyligen att lågkonjunkturen är bra för klimatet. Rädda Barnen kom i dagarna ut med en rapport om att andelen fattiga barn i Sverige kommer att öka pga konjunkturen , det borde väl glädja Azar och hans anhang att dessa barn varken kan konsumera eller resa…m.a.o.  minimal klimatbelastning!

 16. Labbibia

  MILJÖMUPPIGAST 2009
  Som en liten motvikt till ”Miljömäktigast 2009” kommer här en personlig motlista, Miljömuppigast 2009.
  För att komma ifråga, måste man/den vara så enögd att beslut som fattas, eller artiklar som skrivs (vi känner oss inte för fiiiina för att nominera journalister och bloggare) saknar all vett och sans, när det gäller att beskriva den klimatverklighet vi lever i, och vilka beslut som (eventuellt) bör fattas, för att få ordning i leden.
  And the winner is………………
  ANDREAS CARLGREN  
  Labbibiajuryns motivering: För att vara miljöminister så är hans enögdhet monumentalkolossal. Vi pratar om mannen som silar molekyler (nämligen Co2) och glatt sväljer ett av de giftigaste ämnen som existerar, nämligen kvicksilver.
  Som nummer två har juryn efter mycket huvudbry beslutat sig för att utse……………..DN, med frontfiguren, hedersdoktorn Karin Bojs.
  Labbibiajuryns motivering: Snyggt jobbat DN, att till och med få köldrekordet i Maine att framstå som ett tecken på Global Warming, det är en bedrift utöver det vanliga! Vi bugar för dylik uppfiningsrikedom. (Joseph Goebbels hade blivit grön av avund om han  bevittnat detta)
  Som nummer tre har vi ännu en (nåja) journalist. Mannen som påtalade googlandets katastrofala effekt på klimatet. Att han sen räknade rejält fel är ju inget som hindrar en virtous i domedagsprofeterande  som denne……….. Naturligtvis talar vi om…………….

  Aftonbladets Joakim Kerpner!
   
  En man som skriver artiklar så urbota enögda, så den gamle enögde Asaguden Oden vid en jämförelse framstår som  försedd med facettögon.

 17. ThomasJ

  Labbibia (#16):
  Lysande!
   
  Susanna B då? Föll hon på finalen, eller?
   
  F.ö. ger en snabb koll på personerna i juryn [den andra alltså, inte din] bra förklaring till att rankingen blev som den blev…
   
  Mvh/TJ

 18. Labbibia

  ThomasJ
  Nja, ”Blaffan” föll på att hon vid något tillfälle tvekat att publicera stollealarmistiska uttalanden. Du måste tänka på att det råder stenhård konkurrens om platserna 1-3. 😉

 19. Iven

  Labbibia:
  Skulle inte Koncernchefen Lars G. Josefsson platsa på din Miljömuppelista? Hans företag Vattenfall bygger och planerar både brunkol- och stenkolkraftverk i Tyskland på löpande band. I Hamburg, Berlin och Boxburg och tar nya rekord i CO2-utsläpp, förmodligen som delmål, för att främja miljön. Bara Boxbergverket kommer att släppa ut 4,4 miljoner ton CO2/år, motsvarande utsläppet från 1,5 miljoner personbilar.
  Har (därför ?) hedrats med titeln miljörådgivare hos Tysklands förbundskansler a. Merkel. Föreslås härmed att hedras även på din  Labbibia-lista för ”miljömuppar”.

 20. Iven

  Labbibia!
  Om inte ovan anförda meriter för kandidaten LGJ. skulle vara kvalificerande, kan nämnas att hans företag även planerar att förvandla utvalda delar av Sveriges vackra natur till miljöparker, dekorerade med konstnärliga installationer i form s.k.vindkraftverk.

 21. Labbibia

  Iven: # 20
  Definitivt en kandidat att räkna med. Dock betvivlar juryn hans ”äkthet” som miljömupp. Med tanke på att han leder ett vinstdrivande företag, så kan det kanske vara så att hans miljöengagemang är spelat? 🙂

 22. Hin Håle

  Bara jag som tänker på Årets svensk?

 23. Andreas

  Jag tycker inte alls illa om afrikanerna, tvärt om så är jag rätt igenom humanist. Tyckte bara att de två skulle få se hur den framtida samhällsutvecklingen för Sverige och övriga industriländer ser ut och lida som de fattiga i Afrika får när deras idéer hindrar de fattiga ländernas utveckling och ger bestående misär.

 24. ThomasJ

  Andreas (#23):
  Övertygad att du är ’rätt igenom humanist’. Mitt inlägg (#9) var en [dålig] travestering på ställd fråga när Wärnesson [fd. skolminister (S)] utnämndes till landshövding i Blekinge: ”Vad har de stackars blekingarna nu gjort för att ’förtjäna’ detta?”
   
   
  Labbibia (#18): Förstår till fullo konkurrensens hårdhet. Labbibiajuryns ’regelverk’ torde då också innehålla ’rättesnöre’ typ: ”Vill man ha de breda massornas sympati måste man berätta de dummaste och mest naiva saker för dem.” [citat av Joseph G:s chef (A.H.)]
   
  Mvh/TJ

 25. Gunnar Littmarck

  Först blev en egyptier årets svensk, sen blev Bengt årets fitta…
  Tja lite som med norrbaggarnas fredspris.
  Apropå Hin Håle #22

 26. Fenix

  Gäller det inte årets förvillare?

 27. Peter

  Christian Azar…Svante Axelsson…. jag ryser.

 28. Labbibia

  ThomasJ # 24
  Som sagt,  Labbibiajuryn kan ju inte utse en journalist, Susanne B, som uttrycker sig på detta vis, till någon tätplats i MILJÖMUPPIGAST 2009.
  http://blogg.svd.se/klimatochmiljo?id=11784
  Med den här typen av skriverier, är du chanslös i juryns ögon!
  (Tack Susanne B!)

 29. Rasp

  Kolla in den som kom på 28-e plats:
  http://arkelsten.blogspot.com/
  Nån som tänker på köttgrytor?
  / Rasp

 30. ThomasJ

  Labbibia (#28):
  Ok, gotcha. Goodie. Keep it up!
  Mvh/TJ

 31. ThomasJ

  Rasp (#29):
  Tyvärr består svensk politik till 90++% av personer med högsta livsmål att leva & verka (?) så nära köttgrytorna det bara går [helst i dessa..]  o Arkelsten tycks ingå i denna ’grupp’. Man kan få en uppfattning över hennes ’attraktivitet’ som ’ofantlig’ person via koll av hennes blogg o antal kommentarer där = närmast genomgående 0.
  Hemsidan [miljösmart.se] är [var åtminstone] en fullgången katastrof – begriper inte hur man kan uppvisa nåt slikt o hoppas på att nå trovärdighet. Suck!
  Mvh/TJ