Intressant bok: Global nedkylning

Global nedkylning
Historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist har grävt ner sig i klimathistoria och resultatet är boken ”Global nedkylning”. Den handlar om hur klimatförändringar påverkat människan under de senaste 10 000 åren. Mer om boken kan läsas i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.
Fredrik (född 1982) är doktorand och lärare i historia vid Stockholms universitet och sekreterare för universitetets tvärvetenskapliga Centrum för medeltidsstudier.
PS Är det någon mer än jag som undrar hur i hela fridens namn ska jag hinna läsa alla dessa böcker? 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Var inte orolig, det ser snyggt ut i bokhyllan i alla fall. Men en obruten bokrygg är rätt avslöjande då många böcker idag inte är inbundna. 🙂

  2. Labbibia

    Men Maggie
    Den här boken hävdar ju att det var varmare i Europa på medeltiden. Vad vet en historiker om sådant? Tacka vet jag riktiga vetenskapsmän som Michael Mann.
    Allvarligt talat. Tack för tipset. Ännu en (suck) bok att införskaffa.

  3. Tege Tornvall

    Tilltagande dilemma: medan man läser en bok, kommer två nya ut. Man är i ständigt underläge. Polyhistorer som t. ex. den klassiske ”allvetaren” Einar Haglund i Uppsala blir allt mer sällsynta.

  4. Claudius

    Fredrik Charpentier Ljungqvist förekom i Sveriges Radio häromdagen, i något historiskt program tror jag. Han lät klart intressant.

  5. Magnus A

    Om någon är intresserad nämner jag om en liten studie av fredrik och dess resultat — stick i stäv med IPCC — här:
    http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/09/ny-bok-om-historiskt-klimat-samt-ipcc.html

  6. Fenix

    Fredrik Charpentier Ljungqvists bok GLOBAL NEDKYLNING behandlar klimatet och hur det påverkat människan under de senaste 10000 åren. Jag har inte hunnit läsa hela . Den är välskriven och ger ett mycket vederhäftigt intryck. Han tackar flera erkända forskare som på olika sätt hjälpt honom. Bland dem märks fil drs Jan Esper, Schweiz, Håkan Grudd, Stockholm, docent Anders Moberg, Stockholm och professorerna Wibjörn Karlén och Karin Holmberg, Stockholm.
    Boken innehåller bl.a. ett mycket sansat kapitel ”Global uppvärmning och växthuseffekten”. Han konstaterar att det senaste seklets relativt väl dokumenterade förändringarna i temperatur, nederbörd och havsnivå inte utan vidare kan tillskrivas människan. Klimatet har alltid fluktuerat och dessutom har vi nyss lämnat Lilla istiden. Hypotesen om antropogen uppvärmning bygger på växthusgasernas fysikalisk-kemiska egenskaper. Ljungqvist framhåller också att vattenånga är den dominerande växthusgasen och de svårförstådda molnens vikt för klimatet. Vidare att snabba klimatskiften snarare är regel än undantag. Därmed faller alarmisternas mantra att den nuvarande temperaturhöjningen är snabbare än någon tidigare.
    Epilog heter ”I väntan på global avkylning” och har nog gett boken dess namn. Under senaste årsmiljoner har klimatet växlat i 100000 års cykler, varav 80000-90000 varit kalla, istider, och 10000-20000 varma, mellanistider eller interglacialer. Eftersom vi levt i en intergacial i drygt 10000 år bör vi vänta en istid om mönstret håller. När den kommer är dock osäkert.
    Läs boken!

  7. Magnus A

    Claudius. Ja, han verkar ambitiös och hederlig och är även intressant då han lyfter in stor naturlig variation i klimatet tidigare. Men han är inte — säger han själv — insatt i frågan om dagens klimat och vad som påverkar det.
    Vidare påpekar han (i en bloggpost nyligen) att påverkan från Milankovitch-cykeln verkar förstärkt (alltså med återkoppling) och skriver att det därför finns anledning till försiktighet med koldioxid. (Men den varningen kan väl iofs ses mot bakgrund av han inte studerar nutida klimatförändringar, om man vill det…)
    Jag håller med honom om förstärkning i historisk tid (istidscykelns istider) men det är inte lätt att finna bevis för förstärkning för den den mer isfria jorden under interglaciärer. Det är tydligt att klimatet är mycket stabilare under interglaciärer.
    Här diagram (Schwartz and Randall) för temperaturproxy från Grönland (finns ungefär motsvarande graf från NASA) :
    http://math.ucr.edu/home/baez/temperature/100KYearsGreenlandTemp.jpg
    Positiv återkoppling sker ofta när ämnen ändrar aggregationsform, och när det viktiga vattnet gör detta så att stor påverkan på klimatet sker — där albedo vid is är en mycket kraftig påverkan (idag har vi f ö ynkligt lite is jämfört med vid istider) — så är förstärkning och den högre instabiliteten självklar.

    Men det finns inte mycket i historien som visar att vi i det tillstånd vi nu är i, under en interglaciär, har kraftig förstärkande återkoppling. (Och ”vi skeptiker” känner ju till en mängd studier som talar för samt visar på negativ eller neutral återkopling; jag nämner ett antal i fotnoterna [1] och [2] här:
    http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/09/reflektion-om-utslappsminskning-och.html ).

  8. Bengt A

    Intervju med författaren på vetenskapsradion:
    http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1919431&BroadcastDate=&IsBlock=
    15 minuter in i programmet. Mycket bar!

  9. Bengt A

    Intervju med författaren på vetenskapsradion:
    http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1919431&BroadcastDate=&IsBlock=
    15 minuter in i programmet. Mycket bra!

  10. Leo Kramár jr

    Intressant när man jämför recensionen av historikern Charpentier Ljungqvists bok med den av professorn och forskaren Johan Rockström, båda på http://www.miljoaktuellt.idg.se.
    Om Charpentier Ljungqvists bok sägs: ”Den röda tråden i hans bok, ”Global nedkylning”, är att det alltid funnits vinnare och förlorare vid alla historiska klimatförändringar. Fredrik Charpentier Ljungqvist berättar om tider då England kunde konkurrera med Frankrike i vinproduktion och vikingar kunde bosätta sig som bönder på södra Grönland samtidigt som Mayaindiarnerna dukade under av svår torka”.
    Om Rockströms bok står däremot: ”Jorden har befunnit sig i ett relativt stabilt stadium de senaste 10 000 åren. Under dessa år har den mänskliga civilisationen utvecklats och frodats. Johan Rockströms grupp har försökt att kvantifiera de biologiska och fysiska gränser som inte kan överträdas om man vill stanna kvar i detta stabila stadium”.
    Man undrar i sitt stilla sinne hur väl underbyggda Rockströms historiska slutsatser är.

  11. Lena Krantz

    Fenix
    Jag har inte heller läst hela men kastade mig naturligtvis över just kapitlet om ”Global uppvärmning” men också om MWP och Vikingarna på Grönland.
    Han är helt klart mycket läsvärd, kunnig och sansad.
    Får se om jag hinner fortsätta läsningen i helgen för jag lånade bara boken. Men nu tänker jag faktiskt köpa den istället eftersom den dessutom innehåller så mycket smaskigt om forna civilisationers uppgång och fall.

  12. Raska Puckar

    Äntligen någon som ser det stora och historiskt omgripande istället för dagens snuttifierde forskning som nästa behandlar
    vad som hände förra veckan i förhållande till veckan efter……nån sans och vett torde komma fram i denna bok.

  13. CecilB

    @Fenix:
     
    Den interglaciala perioden vi lever i nu, har väl pågått i mer än 10k år? Jag har sett data på att vi är uppe i 18k år sedan senaste istiden.

  14. Steve

    Uttryckssätten förändras!  Först var det ”global uppvärmning”.   Sedan blev det av förklarliga skäl ”klimatförändring”, osagt i vilken riktning.  Och nu är det mest avancerat att tala om ”klimatstabilitet” som den stora målsättningen för oss alla — inga förändringar alls tillåtna i fortsättningen!  Säger någon som lyssnat när National Public Radio, statsradion over there, kommit upp i varv om, eh, klimatet.