Indiens väg mot torium

torium
 
Sveriges Radio skriver om kärnkraftverk drivna av torium som nu byggs i Indien. Landet har ont om uran men däremot gott om just torium.
Behovet av energi är mycket stort i Indien. Hundratals miljoner människor saknar helt tillgång till elektricitet idag. Kärnkraften står idag för tre procent av elproduktionen i Indien men planeras öka till 25 procent på 40 år.
Den första kärnkraftsreaktorn driven av torium står nu så gott som klar söder om Chennai som ligger vid Indiens östkust. I sommar väntas de sista delarna installeras och nästa år beräknar man kunna börja leverera ström.
Till den reaktor som snart står klar utanför Chennai behövs fortfarande uran till en del av processen men departementet för atomenergi har tagit fram en avancerad tungvattenreaktor som körs på bara torium. Den här allra senaste tekniken kommer förhoppningsvis att kunna användas från år 2017-2018.
De toriumtillgångar som Indien har beräknas räcka i tusentals år.
En stor möjlighet för ett fattigt land med andra ord
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Fantastiskt 
    Jag trodde det låg längre fram i tiden. Nu är det viktigt för alla inblandade att ge indierna biliig energi så att de kan minska användandet av biobränslen, dvs träd och kvistar och kodynga för Indiens natur och människors skull. 
     

  2. ThomasJ

    ” En stor möjlighet för ett fattigt land med andra ord”
    Ett: Indien må tes vara ett ’fattigt land’ men ÄR deFacto rejält tvärtom.
    Två: Sverige ÄR däremot ett utomordentligt fattigt land, idag visavi den utbredda tron att där finns ett s.k. ’klimathot’ (27% av 9-11 åringar tror bestämt att jorden kommer att gå under inom kort… världens bästa utbildningssystem…? duh!), och i morgon pga [bl.a.] nedan inlägg i svensk MSM:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-vill-utoka-samarbetet-med-mp_7186949.svd
    Go figure!
    Bra att du uppmärksammat detta Lena!. Tack!
    Mvh/TJ

  3. Christopher E

    Detta är jättekul.
    Min beundran för Indien är mycket stor, och sådana här satsningar är mycket spännande. (I Svenska ankdammen försöker den gröna falangen övertyga oss om att kärnkraft är åldrad och under avveckling 😀 )
    Ett land med mycket torium i vår närhet är Norge, men det har ju nämnts här flera gånger förr.
    Det är annars god tid för våra ungdomar att lära sig hindi* och kinesiska om de vill vara med på ett hörn när nu västvärlden hamnar i bakvattnet med vår utvecklingsfientlighet och domedagstro.
    * (OK, ska man vara petig är inte hindi utan tamil språket i Kalpakkam där den första toriumreaktorn ligger)
     

  4. Sven

    Kina planerar att ha en 5 MWe LFTR i drift 2015 vid Shanghai Institute of Applied Physics enligt Next Big Future.
    Det finns hopp för framtiden!
     

  5. Thomas

    Frågan är hur ekonomin blir för dessa reaktorer. Det är sådant man inte brukar bry sig om i demonstrationsanläggningar men som blir viktigt om man skall förlita sig på dem i större omfattning.

  6. Slabadang

    Gåta!
    Indien och Kina lämnar biobränslen som komockor och kvistar och satsar på Thoriumkraft. Inom EU och i Sverige satsar vi på biobränslen och dissar Thoriumkraft. Åt vilket håll går utvecklingen i de båda exemplen?

  7. Christopher E

    #5
    Det är sant, men just länder som Kina och Indien har kapacitet (och långt gångna planer) att bygga dessa anläggningar i stora serier vilket får ner priset rejält.
    Anit-kärnkraftsmaffian brukar ju peka på hur dyr G3+ reaktorn i Finland blev, men som jag uppfattat det kostar nästa G3+ i Asien bara hälften att bygga.
    Lite tillspetsat är skillnaden som att handbygga en bil på en mekanisk verkstad eller bygga en i löpande bandet i en bilfabrik. Skiljer en del i kostnad.
     

  8. Bertel

    Slabadang # 6
    🙂

  9. Thomas #5
    Hmm, är det inte du som brukar hävda att man kan behöva stöd innan ett energislag har nått så stor produktion att den är lönsam av sig själv?
    Fast det kanske bara gäller vind- och solkraft?
    😀

  10. Palle136

    Thomas #5: Ja precis. Som den svenska vindkraften…

  11. Tack Lena!
    Det är verkligen glädjande nyheter du presenterar. Verkligheten håller på att komma ikapp våra des/missinformerade politiker. När Indien väl är igång, bara MÅSTE ju våra ankdammspolitker vakna till ut Vindfjolledrömmarna?
    Vår tids Jöran Persson kanske får se sig om efter nytt jobb?

  12. #9  och #10
    Touché! 😀 

  13. Gaupa

    Spännande nyhet! 
    Måste tyvärr hålla med Thomas J # 2 

  14. Läste för några år sedan om Indiens utbildningssystem.
    Ingenjörer, ingenjörer, data, data  en masse

  15. Slabadang

    Ingvar E!
    I Sverige satsar man på genusvetenskap ”klimatet” och tillsätter ”klimatsamordnare” och ”hållbarhets redaktörer”. Ingen tredjegradsekvation att lösa för framtidsutsikterna för respektive länder.

  16. bom

    OT
     SvD sid 21
    Vindkraftverken i Kåphult (Laholm) skall utrustas med ljuddämpande hajtänder. De fästs på baksidan av vingarna i syfte att ändra luftflödet och på så vis även ljudet som uppstår av vingarna.
    Då får vi väl se om detta leder till att ännu fler bevingade varelser lemlästas av den ”gröna” elen. Var det inte någon som påstod att VKV-tekniken ständigt förbättras? Påhejarna tycks däremot oförbätterliga!      

  17. Slabadang

    Indiska målsättningar och inriktning av energiingenjörsutbildning:
    http://www.ese.iitb.ac.in/EnEdu.pdf
    I den Svenska varianten har man istället könskvotering som främsta förslag på vilka problem den krympande försöjningen av ingenjörer först skall prioritera.
    http://www.ingenjoren.se/2012/04/kvotering-%E2%80%93-pa-gott-och-ont/
    Nej nu har jag bestämt mig! Jag ska övertala frugan att emigrera. Det har pockat på länge och skärgården och vänner har varit det enda argtumentet till att vara kvar. Att vårt land är på väg åt helvete är bortom allt tvivel.
    Här är förklaringen bakom allt som styr vår utveckling:
    http://www.youtube.com/watch?v=8fQoGMtE0EY
    ”Lär dem allt som INTE är rationellt och funktionellt” det är så man raserar en kultur och en civilisation. Få alla grupper att slåss och bråka för att destabilisera landet och utvecklingen. Stöd alla extrema hållningar åsikter och grupper. Slit sönder de band som håller landet familljer och folket samman.

  18. Gun

    Gud vad spännande! Ska genast informera mina kärnkraftmotståndare-vänner. Något som jag själv också har varit, men sedan jag började ”tänka” själv genom att hitta mycket information via böcker, internet denna blogg m.m. har jag ändrat åsikt helt och förstått att tekniken går framåt, i alla fall i andra länder. Kul!

  19. Bengt Abelsson

    Jag hade för ett antal år sedan kontakt med Indiska Järnvägsministeriet, på en tämligen djup teknisk detaljnivå. Jag uppfattade mina Indiska kontakter som väl så kunniga och ”pålästa” som sina SJ-kollegor.

  20. ChristerL

    Men av rapporten i nedanstående länk verkar det som om kk industrin är på dekis
    http://www.worldwatch.org/system/files/NuclearStatusReport2011_prel.pdf

  21. bom

    Gun #18 Du skall också veta att i Sverige finns ca 80% av allt uran (karterade fyndigheter) i Europa. Det är bl. annat därför de gröna vill oåtkomligt gräva ner allt brukat kärnbränsle som fortfarande innehåller ca 98% med IV-teknologi utvinnbar energi. Det är därför det är så viktigt för dem att förhindra att våra barnbarn kan utnyttja denna resurs.
    Oviksfjällen i Jämtland är packade med uran och torium men de gröna har lurat kommunledningen för denna Sveriges fattigaste kommun att inlägga sitt veto mot utnyttjandet av denna resurs.
    För att starta en toriumreaktor behöver man uran 233. Första steget i utnyttjandet av torium ar att det transmuteras till U-233 sedan går klyvningen vidare till kortlivad och ohet ”atomaska”. När de gröna fattat det kommer de att jiddra att toriumreaktorerna egentligen går på uran. Ja hujeda mig som di säger i Småland! Vi kommer att få uppleva den vanliga skräckpropagandan mot allting! Läs Gunnar Littmarcks blogg. Han är teknisk  fysiker och kan detta ämne helt utantill. Dessutom är han jätterolig i motsats till en del andra av sina kollegor figurerande på den här bloggen. Där får man nog tänka på ord som innebär visst medlidande (moderera mig inte nu för mildare kan det inte sägas)! 
       

  22. Slabadang !
    Vart??

  23. Thomas

    Lena #9 det var ju precis det jag sa! En sådan här demonstrationsanläggning får stöd vilket är helt naturligt, men skall man övergå till fullskaleproduktion måste den så småningom stå på egna ben. I ett land som Indien måste det dessutom gå snabbare, de har inte råd att subventionera lika mycket som vi gjort med vindkraften. 
     
    Christopher #7 det kan fungera. Frankrike har varit rätt bra på att bygga standardiserade reaktorer snarare än att var och en är specialdesignad. Då gäller det bara att man har tillräckligt med tålamod och kapital att verkligen designa en bra reaktor. Det är pinsamt, lindrigt sagt, om man bygger 50 identiska reaktorer bara för att fem år senare hitta något fatalt konstruktionsfel som förkortar deras livslängd eller innebär en oacceptabel olycksrisk. Å andra sidan har man fördelen att man får en väldig massa erfarenhet av att driva just den reaktortypen.

  24. Slabadang

    Ingvar E!
    Mauritius i första hand. South Carolina Charleston/ Savannah ( N.Gorgia) i andra.Schwietz är ett stabilt alternativ men helvetiskt dyrt.
    Vad gäller folkdemokratisk stabilitet är Tjeckien kanske det tryggaste landet under V Klaus men jag gillar inte naturen tillräcligt mycket. För lite hav och sjöar. 🙂

  25. Bengt Abelsson

    SR formulerar sig med full PK:
    ”Toriumenergin beräknas räcka i tusentals år och har vissa fördelar när det gäller atomavfall och olycksrisk…”
     

  26. Christopher E

    Slabadang…
    ”Mauritius i första hand”
    Inget dåligt val. Har du varit där mycket? Jag betalade mina flygbiljetter dit i förrgår… 🙂 sticker i augusti när det är som svalast och skönast där. Ska hälsa på svärföräldrarna i vanlig ordning, vi passar på en gång till innan lillan fyller två så slipper vi betala en extra biljett (nä, koldioxidskatt avskräcker inte, och någon ”kompensation” blir det inte heller…)
    Nog har jag funderat på att flytta dit också, genom hustruns mauritiska medborgarskap är det inga direkta problem, men det gäller att hitta vettig försörjning (är ju inte ekonomiskt oberoende, tyvärr 🙁  ).
    Nåja, tills dess väntar dock förhoppningsvis en repris på förra årets dykupplevelse norr om huvudön, fågelskådning och massvis med god mat (färsk bläckfisk är en favorit).
    Finns det något sätt att kontakta dig direkt utan att du behöver röja identiteten? 

  27. S. Andersson

    När jag reste omkring i Indien och besökte kärntekniska installationer där, för 15 år sedan, hamnade jag ständigt i diskussioner om Europa, Sverige och kärnkraft. Detta var vid en tidpunkt när Indien hade ca 1800MW installerad effekt i sina kkv och de slet för att få igång mer.
    Jag fick frågan om det var sant att Sverige tänkte stänga av väl fungerande kärnkraftverk. Jag fick ju erkänna att så var fallet. De bara stirrade. Jag har aldrig skämts mer i hela mitt liv. Där satt jag och fick klä skott för hela västvärldens arrogans. Vi kan t o m tänka oss att slänga bort en sådan samhällsresurs som ett kärnkraftverk. Mina indiska värdar kunde inte förstå detta.
    Det skulle vara väldigt intressant att få veta vad de tycker om Tyskland nu. 

  28. Christopher E # 26
    Grattis! Som ett litet tack för allt tänkvärt du skrivit här på TCS  lovar jag att ”klimatkompensera” för dig genom att låta bli att fälla några träd……(som jag ju naturligtvis inte skulle ha fällt ändå. men kan andra så kan väl jag?)
     Dessutom lovar jag dyrt och heligt att inte dricka några läskeblask över huvudtaget under er bortavaro, eftersom de ju innehåller höga halter av den ”livsfarliga” växthusgasen CO2.
    Detta måste ju mer än väl kompensera för er flygresa? 😉

  29. Christopher E

    Tack Labbibia!
    Det var vänligt av dig. Jag tänker dock inte själv avstå läskeblasken… brukar bli en hel del. Även om det vinter på södra halvklotet då, är det rätt varmt tidvis ändå.

  30. ThomasJ

    Info över ’tongångarna’ inom ’vindkrafteriet’ i USA:
    http://www.cfact.org/a/2121/Time-to-terminate-Big-Wind-subsidies
    Mvh/TJ

  31. István

    Slabadang  # 24
    Vad gäller folkdemokratisk stabilitet är Tjeckien kanske det tryggaste landet
    Du borde kanske googla på ”Benesdekreten” för att få ett något nyanserat bild på idyllen Tjeckien.
    Klaus må vara en förståndig karl i klimatfrågan,men det utesluter inte att han än idag försvarar den kollektiva skuldbeläggning av etniska minoriteter och därav följande förvisning, utplundring och massmod som skedde efter krigsslutet 1945.
     

  32. Slabadang #24
    Kolla Costa Rica! De har både Karib- och Stillahavskust!Den senare har bäst klimat. Billigt och massor av frukt. Ingen armé. Fridfull liten pärla! Bodde ett tag hos Bri-Bri indianerna…..
    Ingen problem med uppvärmning och havsbrisen svalkar. Jag har besökt landet 18 ggr. Forsränning i de tropiska floderna är nog det bästa jag varit med om.( Mycket vattenkraft!) Har en gamal kompis från KTH som bor där och njuter! Man klarar sig hyfsat med engelska.

  33. Bosse J

    Med tanke på utfallet för kärnkraften hittills är det obegripligt att rationella människor faktiskt vill avstå från teknologin. Olycksfrekvensen med allvarliga konsekvenser är ju oerhört låg i relation till nyttan (elproduktionen) och antalet omkomna pga strålning från kkv är ju blygsamma 40-55 st (alla från en enda olycka som berodde på inkompetent handhavande gränsande till kriminellt beteende).
    Lägg på ytterligare några decennier av utveckling sen omröstningen 1979 och svaret borde bli: starta fler kärnkraftverk, gärna med närproducerad Torium 🙂

  34. Slabadang

    Bosse J!
    ”Ekologisk kärnkraft” med närproducerat Thorium ! 🙂

  35. Slabadang #34
    På landet har jag närproducerad elförsörjning: Kärnkraft från Forsmark.
    Men jag är lite oroad av att Vattenfall erbjudit mig en solcellsdriven radio med vevbackup som tack för att jag blivit kund. 😀 
    Länk:
    http://www.jordklok.se/eko-teknik/solceller/cheetah-solcells-och-dynamodriven-radio-power-plus
    Obs uppladdning via USB. Det är gratis eftersom datorn ju ändå är igång! 😀  😀
      

  36. LBt

    Att kärnkraft behövs för att begränsa vårt fossila missbruk är självklart. Vi borde naturligtvis starta försöksanläggningar för nästa generations anläggningar. Att länder som Kina och Indien, har inte koll på Brasilien, storsatsar på kärnkraft är viktigt, utvecklingen kan vi inte hejda, den sker, och det som inte produceras via vind, sol, våg eller kärnkraft kommer att produceras fossilt. Mao en välgärning för vårt klimat.

  37. HenrikM

    Ett längre reportage, även från Sverige:
    http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=3924363&codingformat=.m4a&metafile=asx 

  38. Gunnar Strandell

    LBt #36
    Kärnkraft och väte som bränsle för fordon är ett möjligt scenario för att klara energiförsörjningen utan fossila bränslen.
    Men väteförbränning kommer att avge vattenånga som avgas.  Och antropogen vattenånga kanske är ett lika stort hot mot ett stabilt klimat som CO2 den dag den räknas både som forcing och feed back?!

  39. Bertel

    Bosse J # 33 Slabadang # 34
    ”Ekologisk kärnkraft” med närproducerat Thorium, vilken pärla.   🙂 

  40. Thomas

    Gunnar #38 framställning av väte är trivialt i teorin, men i praktiken är det en rätt dyr och ineffektiv process. Än värre är att förvara väte på ett säkert sätt i ett fordon. Produktionen av vattenånga som klimatproblem kan vi dock glömma med dagens energiförbrukning. (Med exponentiell ökning blir förr eller senare allt ett problem).  Den blir dessutom snarare mindre än med dagens bensinbilar.

  41. hahn

    I stor utsträckning verkar ju samma människor som oroar sig för klimatet även rata kärnkraft. Och de som ifrågasätter klimathotet verkar paradoxalt nog gilla kärnkraft. Jag hör ju till den senare gruppen. Jag upplever att grupp 1 styrs av känslor, nästan alltid på tvärs med fakta och förnuft.
    I övrigt verkar det vara lite mycket kärnkraft, landskapskydd och vindkraft och lite klimat av och till?? 

  42. Thomas

    hahn #41 ja själv anser ja ju att de som förnekar klimathotet är de som mest styrs av känslor i sin selektiva jakt på ”bevis” för att AGW bara är någon sorts bluff. Det handlar sällan om ett ”ifrågasättande” utan motståndet är mycket starkare än så.
     
    Däremot kan jag hålla med om att det är lite konstigt med dem som accepterar AGW för att experterna ser det som ett hot samtidigt ser kärnkraften som ett större hot (eftersom de föredrar att stänga kärn- före kolkraftverk) trots att experter ser kärnkraften som relativt riskfri.

  43. Thomas #42
    ”Irrationellt” är väl en bättre beskrivning än ”konstigt”

  44. Merchants of Despair
    Har just läst den
    1. Förvåning. Maltusianismens historia. Skräckläsning
    2. Aha. Bioengineering är konst som är mer än 10000 år gammal
    3. Ebook. Index med massor av länkar. Fantastiskt media!
    4. Antihumanismen

  45. Gunbo

    OT, ang. Heartlands blunder. Många sponsorer hoppar nu av, General Motors t ex. Det verkar som om Heartland grävde sin egen grav med sina billboards.
    http://www.guardian.co.uk/environment/2012/may/09/heartland-institute-donors-lost-unabomber-ad?INTCMP=ILCNETTXT3487

  46. Christopher E

    Gunbo #45
     
    General Motors drog sig sig ur Heartland till följd av Gleicks tilltag redan i mars, långt före annonsen. Det var också resultatet av påtryckningar från extrema miljögrupper som Sierra Club (eftersom klmatalarmismen inte klarar argument vill de tysta kritiken istället för att bemöta den).
     
    I din länk framgår att det nu är huvudsakligen försäkringsbolag som hoppar av. Jag går givetvis med på att annonsen gav dem en ursäkt att göra detta nu, men min teori är att de redan var på gång ändå. Försäkringsbranschen är inte dummare än att de inser att de största vinsterna finns i ett överdrivet klimathot, med vars hjälp premierna kan höjas.
     
    Att institutet är på väg i graven är nog dock endast önsketänkande från de som stör sig på att andra röster i debatten får höras. Visst vore det väl skönt om inte skeptiker fick någon plattform utan alla möten bara hade övertygade klimathotare som fick vara ostörda? 😉

  47. Christopher E

    Thomas #42
    Vi kommer aldrig enas, men för min del anser jag att känslorna är starkast på klimathotarsidan. Det är ju där det också selektivt letas ”omen och järtecken” på ett vis som för tankarna till medeltiden. Minsta värmebölja, djurart som minskar, djurart som ökar, blåst, isstatistik mm tas okritiskt som intäkt för att nu är katastrofen här.
    Klimatkatastrofen är ju inte alls något som ”experterna” är eniga om. Det finns ju gott om klimatforskare med starka argument emot den. Det är dessutom bara en hypotes om framtiden, som ännu idag saknar handfasta data.
    På kärnkraftsidan är det annorlunda. Där är det ytterst få kritiker bland dem som kan anses ha expertis på området. Det är inte så konstigt, för här finns det handfasta data efter bortåt 15 000 (?) reaktorår av samlad erfarenhet. Riskerna har visat sig mycket små även med erfarenhet av tre olyckor av varierande grad.
    Jag kan tycka att de som har en irrationell rädsla för kärnkraft också till stor del är dem som har en rädsla för klimathot gör det till en belastning att hänvisa till hur många som tror på klimathotet.
    Jag tycker också AGW-supportrarnas teatraliska beteende vid demonstrationer utklädda i diverse fåniga kostymer visar tydligt var känslorna finns. Det är ju inte precis så skeptiker brukar välja att föra fram argumenten.
    Vi nog också vara rätt övertygade om var denna känslosamma grupp står i klimat- och kärnkraftsfrågan. Jag är glad att det inte är min sida:
    http://www.youtube.com/watch?v=VThQr8fDiLA&feature=youtube_gdata_player
    Ja, jag vet, den var låg. Men det är ju fredag.