I år skulle Vasaloppet ha ställts in enligt Pär Holmgren

Idag körs Vasaloppet i vad som ser ut som fantastiskt fina förhållanden med mycket snö och fint väder. Men i ett berömt uttalande i Expressen från 2006 spår meteorologen Pär Holmgren (MP) att Vasaloppet inte skulle överleva sin 100-årsdag 2022:

Expressen: Snön på väg att försvinna för alltid

Men mätningar från Siljansfors strax utanför Mora visar ingen signifikant minskning av snödjupet under de senaste 100 åren:

SLU: Snödjupet stabilt i Vasaloppsspåret under 100 år

Stora problem med snön hade man på 1930-talet, vilket också framgår tydligt från SLUs snödjupsstatistik. Den enda gången då snödjupet var noll i Siljansfors var år 1932. Teckningen nedan är från 1938.

vasan

Pär Holmgren skulle ha levt på 1920-30-talen istället. Då hade kanske hans profetior hade slagit in.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  Jag träffade Pär i Umeå vintern 2007 tror jag det var. Han berättade om hur koldioxiden ackumulativt ansamlas i atmosfären, ”vart skall det ta vägen?” minns jag att han sa. Och han berättade om koldioxidens växthuseffekt.
  Hans skrämsel var äkta, ingen tvekan om det.

  Det han inte berättade om, sannolikt eftersom han inte hade den kunskapen, var återflödet till mark och hav på grund av ökad fotosyntes när koldioxidhalten ökar.
  Henrys lag nämnde han inte heller något om.

  Som oftast när miljöpartister är i farten var principerna rätt (nåja någotsånär). Men proportionerna helt galna.

 2. foliehatt

  Det är ju till och med värre med Pär Holmgrens påståenden.
  Han menar att han fick rätt:
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/holmgren-om-vasaloppets-framtid-hade-tyvarr-ratt/

  En strategi som vi ser allt fler politiker ta till när de blir påkomna med lögner – dra en ännu större lögn!!

 3. Arne

  Tittar på loppet just nu. Inte en tillstymmelse till att det är brist på snö. Snötäckta vidder och i den mån det har körts snö till banan är för att klara belastningen av många åkare på svaga partier. Inget som har med det påstådda klimathotet att göra.

 4. mattias

  Tack Magnus för att du uppmärksammar detta och följer upp med robust statistik. Göran Greider skriver också om Vasaloppet: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/g6Od8L/goran-greider-om-vasaloppet
  Han undviker nogsamt Väder-Pärs famösa uttalande, men är ändå bekymrad över klimatavtrycket – siffran 7000 ton nämns precis som i Expressen – utan att problematisera alternativkostnaden som inte är 0 ton. De som satsar på Vasaloppet hade alternativt åkt skidor någon annanstans eller åkt på en semesterresa till Thailand. Första delen av artikeln tar upp ett annat miljöproblem som känns mer angeläget att lyfta – helikopterbilderna avslöjar obarmhärtigt alla kalhyggen längs spåret.

 5. Lasse

  Såg starten och viss tog loppet slut för vissa.
  Kanske var de inte uppvärmda tillräckligt utan de föll i en stor hög.
  Det var minus -15 grader i dalgången där starten gick.

  Intresset för Vasaloppet har exploaterats så allt fler väljer att åka. Öppet spår halvvasor mm.
  Så väder Per hade noll koll på framtiden för loppet.
  Det är svårt att spå framtiden även utan modeller!
  Men man kan alltid se hur det sett ut förr och förstå vädrets variationsrikedom.

 6. Per H har ju fått plåster på såren. Som välavlönad EU-parlamentariker. Det finns ju kllmatångestterapi som han kan gå i för att behandla sin koldioxidrädsla. Han kan ju se Vasaloppet på tv med grönfärgade solglasögon. I hans värld är ju numera allt i gröna färger.

 7. Bo Ingemar Skarpås

  Ett par intressanta dokument om hur växten Hassel haft mycket nordligare utbredning förr: den ena är från slutet av 1800-talet: https://resource.sgu.se/dokument/publikation/c/c134rapport/c134-rapport.pdf
  den andra skall eg finnas på Nordiska Riksmuseets s k Viruella Flora, men den är just nu inte nåbar för att de flyttar sajten till en annan webserver eller dyligt. Båda nämner ungefär att ~”Hassel – Corylus avellana – hade en mycket nordligare utbredning förr… beroende på att det är mycket kallare nu.

  Det vetenskapsmän visste för hundra 125 år sedan det vet de riktiga vetenskapsmännen även nu!
  – förr hade en mycket nordligare ut

 8. Lennart Svanberg

  När det gäller klimatet så håller jag mig här för att få fakta och när det gäller Ukraina håller jag mig på https://cornucopia.se/. Lars Wilderäng, som driver bloggen, ger en helt annan bild än Public Service (som hela tiden tror att Ryssland är överlägset) och hittills har varenda uppdatering varit korrekt. Även BBC är för pessimistiska om Ukrainas möjligheter att stå emot och endast CNN ger en hyfsat lika initierad bild som Lars.

  Vad säger då detta? Kan en enda person ha mer rätt än exempelvis alla på SVT och BBC? Svaret är ett rungande JA.

  Nyhetsrapportering är uppenbarligen inte mer varierad än vad som bestäms av högsta chefen. I Sverige kommer vi uppenbarligen inte få en nyanserad bild på temperatur och klimat tills hela ledargarnityret har bytts ut. Istället hittar de förstås på ’försvarsartiklar’ dagar som dessa när famösa uttalanden repriseras.

  Gör om Public Service och tag bort 80 % av deras resurser. Strippa uppdraget så att strikt nyhetsrapportering är det som gäller, skippa analyser, och ha kvar kulturen.

  Det är dags att Hålla Sverige Rent från alla dessa smutskastande reportrar.

 9. foliehatt

  Lennart Svanberg, #8,
  fast, det är påfallande ofta som just kultursektorn som för fram klimatalarmistisk propaganda.

 10. foliehatt

  Erika Bjerström är tillbaka från krigets Europa. Tyvärr.
  Hon beklagar sig i Godmorgon Världen över att kriget har satt den mycket allvarliga IPCC-rapporten som nyss släpptes – i mediaskugga. ”Klimatkatastrofen är redan här”

  Jag välkomnar i och för sig hennes påståenden. I och med att katastrofen inte längre ska dyka upp någon gång i en obestämd framtid, utan är här NU så kan hennes utsagor synas – precis som Pär Holmgrens.

 11. Björn

  Temperaturen var -15 grader vid starten i Sälen. Inte är det brist på snö heller. Kanske SMHI borde börja dementera eller ursäkta sig för Holmgrens ovetenskapliga uttalanden. Inte nog med det, MP har skickat en dessinformatör och aktivist till parlamentet i Bryssel.

 12. Ulf

  Faktum är att propagandan kring klimatet liknar rysk propaganda i rysk TV.
  Detta kan fortgå eftersom journalister vägrar göra sina jobb.
  När vetenskapsmän som t ex Pieltke Jr ifrågasätter de politiska slutsatserna i IPCC rapporten, anses detta vara klimatförnekande.
  Men allt som behövs är att media sätter sig in i rapporten. Också granskar de som skriver sammanfattningen. Det är uppenbart att många av dessa har en aktivistisk profil och inte en vetenskaplig. Men någon granskning sker inte.
  Detta har drivit in EU i en fullständigt vansinnig energipolitik.
  Så vansinnig att vi sitter i knäet på en galen mördare till den grad, att EU inte kan stänga av gas eller oljekranen till Putin.
  Fantasierna fortsätter om att vi inte byggt ut solenergi eller vindkraft tillräckligt.
  Man fortsätter låtsas som att man kan ersätta balansenergi med icke balansenergi.
  Nu måste alla klutar sättas till. Återstart av kolkraftverk. Avsluta all nedläggning av kärnkraft. Utbyggnad av vattenkraft.
  Beroendet av Ryssland måste bort snarast. Länder med olja måste investera tungt i olja. Biden måste sluta ge sig på oljeindustrin i USA.
  EUs energipolitik ska bara ha ett mål, totalt oberoende av skurkstater som Ryssland. Klimatpolitik måste förpassas till den soptipp den hör hemma.

 13. sibbe

  Kanske snwofree Perre skulle ta sig en blick på den här grafen: https://globalcryospherewatch.org/state_of_cryo/snow/
  Mest snö på norra globen sedan 1982. Så det så!

 14. Christian H

  Nämen, vad är detta? Jag har sett vasaloppet på TV och det var snötäcke hela vägen till Mora, där det dessutom var is på Siljan. De stora ”klimatexperterna” Per Holmgren och Al Gore hade ju lovat att det inte skulle finnas snö i vasaloppsspåret efter 2016 och det trodde de flesta av våra msm-journalister också, och inte kan väl dom ha fel? I övrigt instämmer jag till fullo i #8, Lennart Svanbergs synpunkter angående kriget i Ukraina. Jag följer också https://cornucopia.se/ och inte msm- media i detta ämne.

 15. Gabriel Oxenstierna

  Ja, märkligt nog har den notoriske rysshataren som driver Cornucopia en bra bevakning av detaljerna, som annars är svår att hitta på svenska.

  Tyvärr är det han skriver om krigsutvecklingen obalanserat, eftersom han bara sprider den ukrainska sidans verklighetsbild. Vilket man snabbt märker.

  Han har t ex spridit mängder av foton och uppgifter som sedan vid faktagranskning visar sig felaktiga. Många är gamla foton från andra strider. Många foton påstås visa ryska militära fordon, men kan lika gärna vara ukrainska.

  Exempelvis har han hyllat en film med luftstrid där någon pilot som kallas Ghost of Kiev skjuter ner 6 ryska plan. Visade sig vara ett klipp från ett dataspel!

  Här är en genomgång med några av dessa felgrepp.
  https://www.bbc.com/news/60528276

  Så ta det mesta på cornucopia med en nypa salt.

 16. Håkan Bergman

  Skippa brödrosten till frukosten i morgon.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 17. Ulf

  BBC fungerar bra. Intervjuar mycket duktiga experter, både militära och diplomatiska. Helt överlägset svensk media.
  Mest patetisk är DN som fortsätter sin abnorma fokusering på Trump och SD. Den lär fortsätta även om det blir världskrig.

 18. Lasse

  #16
  Vilken märklig prisbild i morgon.
  Högt pris mellan 7 och 10, 5 SEK/KWh
  Lågt fram till 3, 0,5 SEK

  Borde väl locka fram en och annan uppfinning.

  Fö gratis uppvärmning från kl 6 medelst solvärme genom fönster!

 19. pekke

  När verkligheten inte stämmer överens med klimatmodellen så gäller alltid klimatmodellen . . .

  Vet ju varenda klimataktivist !

 20. Peter+Stilbs

  Någon gång runt 2005 eller så satt Pär Holmgren och Christan Azar (prof på Chalmers) hos Carin Hjulström efter 21 – eller vad det hette. Tyvärr spelade jag aldrig in det, och det finns inte på öppet arkiv. Dessa två wise guys påstod bland annat att vid det här laget, eller något decennium senare – så skulle det vara så varmt på sommaren att Italienare skulle vallfärda till Pite Havsbad, därför att Medelhavet skulle vara för varmt att bada i, samt att skulle växa fram hotellanläggningar och Olivlundar längs Norrlandskusten. Ja, det måste ha varit hösten eller vintern efter den lokala mellaneuropeiska värmeböljan sommaren 2004.

 21. JonasW

  Det som kännetecknar en alarmist är att de konsekvent har fel i allt de säger.

  Om jag inte minns fel så skulle följande ha hänt till 2020:
  Ökenutbredning skulle ha gjort stora områden obeboeliga, polarisen skulle vara borta på sommaren, söderhavsöar under vatten, New York, och andra stora städer under vatten, skördarna skulle minska kraftigt, och miljontals människor skulle vara på flykt undan klimatkrisen.
  För att inte glömma alla tipping points som skulle ha inträffat vid det här laget.

  0 rätt !

  Om de hade någon slags självinsikt så skulle de ha den goda smaken att hålla igen truten nu. Tyvärr verkar det inte vara fallet.

 22. Thorleif

  Politiker klarar helt enkelt inte säga att de haft fel! Det handlar konstigt nog om att de inte vill förstöra deras trovärdighet inför väljarna.
  Och media har ofta kort minne. Förmodligen finns det undersökningar som generellt visar att det är en hyfsat bra strategi ändå.

 23. Sven M Nilsson

  #20
  Efter den ”efter 21” mådde jag illa. Jag hade diskuterat sedan. en tid med Azar och Han hade inte ens grundkunskaper om klimatet utan var en högst medioker sifferrullare, Jag hade ej så djupa kunskaper i den specificerade. Frågan han ställt. Så #ja mailade Dig. Fick ett fint svar som jag sände till Azar. Han blockerade mig därefter.

 24. tty

  #7

  Det finns en annan intressant rapport SGU som berör hassel:

  https://resource.sgu.se/dokument/publikation/c/c658rapport/c658-rapport.pdf

  Under den förra mellanistiden (den som vi nu påstås ha lika varmt som, ni vet) fanns det hassel i Svappavaara, på 350 meters höjd, 120 km norr om polcirkeln. Där är vi nog inte riktigt än….

 25. Lennart Svanberg

  #9 Foliehatt – ja kulturmänniskor är av ett särskilt skrå och det jag främst tänkte på var bevakningen av kulturutövare samt radioteater med liknande.

  #15 Gabriel – håller inte med dig om att Cornucopia.se skulle ha mer fel än någon annan som gör sitt bästa för att bevaka krigsutvecklingen. Han var den enda som på Svenska tydligt förklarade att detta skulle ej bli en promenadseger för Putin. Den Svenska krigsbevakningen i övrigt landar hela tiden i analysen att ’men i slutändan är allt motstånd mot den övermäktiga ryssen meningslöst’. Detta är ett lika allvarligt misstag som görs med CO2-bevakningen då profetior tenderar att bli självuppfyllande. Låt oss stå upp mot övermakten och kämpa, det är det enda budskapet vi behöver!

 26. Gabriel #15,

  Det vore bra om vi kan slippa debatter om Ukraina versus Ryssland här på denna blogg. Jag kommer att radera alla kommentarer som inte håller sig till ämnena klimat och energipolitik.

 27. Fredrik S

  20-års profetior i all ära men nuförtiden kablar ju msm ut reportage och tom bildmontage som påstås återger hur världen ser ut 2100 om vi inte gör som de vill.

  Gemensamt för dessa reportage är att de refererar till anonyma forskare eller spågubbar som Rockström.

 28. pa

  #16

  Då får man dra igång elverket med gengas mellan 6 – 11.

 29. Lars Lundqvist

  Henrik Jönsson om Putin och klimataktivisterna är värd att se;

  https://m.youtube.com/watch?v=AVnWKtqpQwg

 30. #26, Ingemar, ja absolut – det passar inte på en tråd om snö i Mora. Men du kan väl ändå inte mena att invasionen av Ukraina och en bedömning av det ryska ledarskapet ska bort från bloggen. Det kommer att styra europeisk energipolitik under resten av din och min livstid och hör hemma här.

 31. Per Holmgren har alltid varit beredd att slira på sanningen. Och han skröt om att han gjorde det i internbladet Polarfront 2006.
  https://klimatupplysningen.se/par-holmgren-och-gralet-pa-smhi/

 32. Fredrik S

  Pär Holmgren påminner om Janne Korp, olyckskorpen i Fablernas Värld som hade förutfattade meningar om det mesta och som gillade att sprida rykten innan han visste hur det låg till.

 33. Gabriel Oxenstierna

  #26 Ingemar.

  Ok.

 34. Roland Salomonsson

  #7
  påminner om de pollenprov från Norrländska myrar som visar att ända upp till Pite Älvdal så hittar man pollen från Hassel. Där det växer hassel, finns i regel även Ek. kan dock inte minnas att Ek nämndes i artikeln om Hasselpollen.

  Däremot är det bara ca 20 år sedan som biologerna upptäckte att fjällsluttningarna från södra Jämtland resp norra Härjedalen har växande Ek. Så pass tätt att de kunnat föröka sig då och då sedan istidens slut. Ek är så långlivad att förökning inte behöver ske annat än typ var 50:e år eller så. I Härnösands kommuns västra delar hittar man också Ek här ock där. Det är så som naturen håller beredskapen uppe för att när klimatet blir varmare på nytt beskoga med Ek. Tyvärr har skogsbruket saboterat naturen genom kalhyggesbruket. Då ryker även de enstaka Ekarna.

  När Riksdagen 1752 beslutade om eldningsförbud i skogarna, samt förbjöd att låta kreatur beta i skogarna, så fick den pågående (Lilla Istiden) tajgabildningen en starkt skjuts då Tall byttes mot giftig Gran. Det är nu ”granen” ”invandrar”, fast arkeologiskt är gran det äldst kända trädslaget i Norden (22000 fkr i norra Nordkalotten – idag kanske äldre har hittats). Gran måste förbjudas så att den gamla blädade naturen kan återskapas via bl a regelbunden markbränning (så som de första människorna i Norden gjorde).

 35. Karl Erik R

  #34 Roland Samuelsson. När förbjöd man betande kreatur i skogen, och när upphävdes det? Idag finns ju ett antal aktiva fäbodar med djur som betar i skogen. Min farfar berättade om en ganska omfattande betesdrift i skogen under tidigt 1900-tal. Var de alla lagbrytare?

  Skälet för markbränning var just att då skapades bättre skogsbete för kor och får. Markbränningen dödade och skadade många träd men träden hade lågt värde då. Man avverkade timmer för att bygga hus och mindre träd för att få brännved till uppvärmning av husen. Ingen industrived förrän på 1800-talet.

  I tätbefolkade delar av landet uppstod vedbrist och skogsbrist pga att de flesta, från slott till koja eldade i öppna spisar. På 1700-talet togs kakelugnen fram, för att spara på ved. Grundidén till kakelugnen kom från Tyskland men utvecklades till den konstruktion som fortfarande används.