Öppen Tråd

energi kriget

Bild från Michael Shellenbergers inlägg på Common Sense om hur de gröna rörelserna satt oss i knäet på Putin.

Helt klart handlar kriget i Ukraina till stor del om den geopolitiska kampen om energi. Vi ser det inte minst på de kraftiga prishöjningarna på elen och drivmedlen. Är kampen mot koldioxiden värd detta? Här är hursomhelst veckans öppna tråd med en fri diskussion om väder, klimat och energipolitik.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  En massiv uppslutning av 15 chefredaktörer går nu ut med ”Journalistik viktigt vapen i kampen mot desinformation”.
  https://tu.se/standpunkt/journalistik-ett-viktigt-vapen-i-kampen-mot-rysk-desinformation/

  Om man hade gott samvete skulle den artikeln inte behövas. Samtidigt som de 15 chefredaktörerna bröstar sig för hedervärd journalism om kriget trampar de i träsket i journalism om FN, Globalisering, koldioxid och klimat.

  Utan minsta ifrågasättande och undersökande journalism publicerar de FN-chefens propaganda [SPM]. Ingen försöker svara på frågan ’vad får vi för pengarna och miljöförstörelsen’. ’Vem måste betala och hur mycket?’

  Samtidigt förvägrar dessa chefredaktörer riktiga vetenskapsmän att beskriva sin vetenskap [IPCC-AR6, Clintel.org, klimatupplysningen.se mfl] till läsekretsen.

  De fördömer Putins strävan mot maktmonopol (och det gör jag också). Samtidigt bejakar de samma slags maktmonopol och åsiktsförtryck när FN vill införa ”en ny världsordning” som innebär detsamma som Putin strävar efter, makt över jordens resurser. Som innebär avskaffande av demokrati, införande av maktmonopol och censur.

  Det är dubbelmoral så man vill spy.

 2. En annan

  Tja Lars, antingen är dom dumma i huvudet eller så är dom köpta mutkolvar. Det är längesedan tidningarna återspeglade verkligheten, numera fylls deras sidor mest av känslosås samt skuldbeläggande. Att dessa prostituerade högdjur kunde man faktiskt begära bättre, vi skattebetalare finansierar trots allt deras verksamhet. Nästan som att Anticimex skulle mata råttor i stället för att eliminera dem.
  Det som nu behövs är att rikta ljuset på alla organisationer som indirekt finansierats av ryssarna som hellre vill sälja olja och gas till Europa. Betänk att miljörörelsen blev tidigt infiltrerad av DDR på 70-talet när kärnkraften slog igenom som energikälla för vem skulle då behöva olja och gas för att värma sina hus. Fast då hade vi politiker som såg framåt inte som nu i spegeln, så alla slängde ut sina oljepannor i takt med att även fjärrvärmen byggdes ut. Tack vare tidigare realistbetonade politiker sänkte Sverige den så ”dödsmördarskitfarliga”gasen koldioxid rejält , dessutom blev vårt energibehov oberoende av utländska intressen vilket var Wallenbergarnas mål. Fast då var dom nationalister, nu är dom globalister+.
  Här kommer en tankeväckande länk:https://www.covid-19-informationscentret.se/2022/03/03/ar-corporate-usa-bakom-bade-covid-19-och-ukraina/?fbclid=IwAR2XDL5XmDsm6xER9nwd19nhVfhivOcGve5QonWVHWfJ9_HPlzbeiHcej-w

 3. En annan

  Sedan kommer då denna information som klokskallarna på tidningshusen i huvudstaden missat;https://joannenova.com.au/2022/03/russian-linked-groups-donated-to-anti-frakking-green-groups-because-they-love-the-planet-right/
  Jag tror faktiskt att man kan se ut från Marieberg om man tittar in i en viss chefredaktörs öra! En köpt mutkolv…

 4. foliehatt

  En annan, #2,
  de enda tankar som kommer till mig när jag följer länken du lade upp – är att det mesta i den är sådant som Putins trollfabriker fabulerar ihop. ”Nazistiskt Ukraina..” Jo, tjenare! det är nog den sanna anledningen till att Putin har lanserat Rysslands defensiva, humanitära försvarsmilitära specialoperation… Eller inte.

  Läste du ens dyngan i länken innan du lade upp den?

 5. Ann Löfving-Henriksson

  # 1-4
  Missa inte den till både ord och tanke sluddrande mannen ovala rummet i Vita Huset.

 6. Anevs

  Det har sagts manga gånger:
  Endast verkligheten kan övertyga naturdyrkande klimatprofeter om orsak och verkan av till synes kaotiska påverkansfaktorer.
  Chefredaktörerna kommer med den tilltagande kylan att spekulera om när isen åter ligger kilometertjock över vårt land och vart vi ska ta vägen.
  Har alla tokigheterna runt CO2 varit förgäves? Svar NEJ.
  Fossil energi ska användas så sparsamt som möjligt för enkel produktion av värme och el. Fixa metanol genom att trycka ihop vätgas och CO2.
  Först reduceras CO2 med vätgas till koloxid och vatten:
  CO2+H2–>CO+H2O
  Sen fixas metanolen med vätgas
  2H2+CO—>CH3OH
  Lämpligen i stora anläggningar i blåsiga öde havsområden nära vulkanisk aktivitet och med kalkberg intill. Så att vi kan hålla en bra atmosfärisk halt av CO2 för optimal växtlighet. 650 ppm?
  När månlandningen genomfördes var sidoerfarenheterna synnerligen värdefulla. Det blir detsamma med hybritjärn, uttjänta vindmöllor, falska profeters handhavande etc.
  Glad vår.
  Keep calm and carry on!

 7. Det är många som gjort sig lustig över att Ukrainas president Zelenskyj bla verkat som komiker. Idag ligger dom lågt. Kanske det är komikerna, inte alla förstås, som vi skall sätta vårt hopp till. 8.25 och två minuter framåt i det här klippet får IPPC och Guterres den uppmärksamhet de förtjänar. https://www.svtplay.se/video/34060134/svenska-nyheter/svenska-nyheter-sasong-9-4-mars-22-00?position=505&id=KM3Pmd5

 8. Phabster

  Vi körde E6:an igår, från Varberg till Malmö. Ni som kört där vet säkert att man då kör förbi ganska många vindkraftverk. Alla, utom en fåtal, stod stilla. De som ändå snurrade gjorde det med en hastighet som omöjligt kan ge någon el i någon större mängd. Samtidigt läser man att elpriserna återigen rusar i höjden. Jag tycker mig ändå kunna se ett visst samband.
  Det är alltså härifrån som Miljöpartiet tycker att vi ska få vår el.
  Jag har för övrigt aldrig någonsin fått förklarat för mig från någon vindkraftsförespråkare hur vi ska göra när det inte blåser.
  Framtiden för mina barn ser inte speciellt ljus ut. 🙁

 9. Ivar Andersson

  Både världsledarna och chefredaktörerna uppträder ofta som narrar utan att förstå det själva. Men folk med sunt förnuft ser narrarna.

 10. Carl

  Henrik Jönsson i en ny insiktsfull video publicerad idag, denna gång om hur Putin gött miljörörelsen i Europa och fått politikerna att fatta ödesdigra beslut som gynnar Ryssland.

  https://youtu.be/AVnWKtqpQwg

 11. Håkan Bergman

  Phabster #8
  Inte bara MP, den regering vi har idag tror att lösningen är mera ”svensk” vindkraft i just det vindbältet. När man tittar på utfallet just dessa dagar kunde man tro att Putin kontrollerar vinden också!
  Så här såg det ut för 2021:

  https://sprayhattas.crabdance.com/elstatistik/el%c3%a4nde/graferna/

 12. En annan

  Ojdå, foliehatten har glömt när SVT skulle sända den Franska dokumentärfilmen om revolutionen i Ukraina…Ajojnävaf… Det blev ett visst hallå där vilket fick filmarna att klippa om filmen så att den kunde visas för oss hederliga …

 13. Claes Forsgårdh

  Sverige är en enda stor experimentverkstad för globalisterna och WEF. Magdalena Andersson är tyvärr WEF-skolad, så vänta er inte några vettiga beslut vad det gäller bensin-/diesel- och el-priser och energipolitik baserade på seriös vetenskap och sund politik.
  Bildt och Reinfeldt är ju tyvärr betalda av globalister och Reinfeldts stöd till USA:s sämsta president, Biden, i mannaminne (nuvarande approvalrating 37%) ska ses i det ljuset. Jag efterlyser listor på vilka svenska politiker, företagsledare och andra som är skolade av WEF och personer som sitter/har suttit i Trilaterala Kommissionen, Bilderbergruppen, Romklubben m.fl. globalistorganisationer. Detta förklarar dessa personers ställningstaganden och borde vara mycket bra för svenska väljare att känna till.

 14. Ulf Westberg

  # 11

  Inte bara Regeringen även C har inte förstått elproduktion.

  Nu ska vi vara hela Europas elproducent. 400 TWh havsbaserad el. Det är minst 120 GW installerad effekt där nära 100 GW produceras blåsiga dagar – dagar som är lika blåsiga i Tyskland. Just nu är effektbehovet 27 GW som mest i Sverige och kanske 45 GW om Hybrit och järnsvamp blir verklighet.

  Jag får det till minst 80 GW i överproduktion i värsta fall. Det är omöjligt att bli av med.

  https://www.expressen.se/debatt/stryp-all-import-av-gasen-som-betalar-putins-krig/

 15. Joachim

  Jag tittade på dokumentären 100 år med Vasaloppet i SVT. Vid 50:50 börjar det obligatoriska avsnittet om klimatet:
  ”Under Vasaloppets hundra år, har medeltemperaturen längs spåret stigit två grader. Snabbast har det ökat dom sista 30 åren.”
  ”Och om 70 år är det sannolikt att natursnön inte kommer att räcka till på en mycket stor del av banan nästan varannan vinter.”
  Hur har det sett ut med snö under de hundra åren med Vasaloppet?
  Vilken medeltemperatur är det mellan Sälen och Mora första söndagen i mars numera? Är det temperaturen som är avgörande för snötäcket?
  Hur trolig är profetian om stora delar snöfritt framåt 2100?

 16. Håkan Bergman

  Ulf #14
  Ja du, jag röstade faktiskt på C 1968, första valet för min del, och 1972 och tyckte att Fälldin lät som en hederlig karl. 1976 röstade jag, som aldrig trott på marxism och socialism, på Palme av alla politiker. Nu vann ju Fälldin på sina lögner 1976, men en tröst i bedrövelsen var när en bekant, centerpartist, personligen fick leverera en flaska whisky dan efter att Barsebäck 2 laddades. Jag förstår uppriktigt sagt inte hur C har kunnat gå från att representera folk som mig uppvuxen i Norrlands inland till att bli ett parti som mest verkar ömma för krogfyllon runt Stureplan.

 17. foliehatt

  En annan, #12,

  anser DU att Ukrainas ledning? eller Ukraina i sin helhet är nazistisk/t?

  anser DU att Rysslands/Putins anfallskrig mot Ukraina är rättmätigt? I så fall, på vilka grunder?

 18. Glenn

  Jag ser ibland kommentarer, både här och på andra forum, där man skriver att vindkraften inte genererar något när ”det inte blåser” eller när ”det är vindstilla”. Kan vi inte försöka lära svenska folket att det är värre än så?

  Vindkraft bidrar bara något nämnvärt om det blåser friska vindar!

  Man startar vindkraftverk vid vindar på 3 m/s. Vid måttliga vindar bidrar de med 10-30% av sin kapacitet. Först vid rejält friska vindar närmar man sig 100% av kapaciteten.

 19. Thorleif

  #17

  I krig finns det ingen sanning, bara döljande av fakta, direkta lögner eller i bästa fall subjektiva tolkningar av samma fakta. Propaganda!

  Krig är alltid fel och därför ska alltid massivt motstånd och kritik framföras. Samtidigt är det ansvarsfulla ledares ansvar att alltid försöka förhandla. Putin har trots allt försökt men alltid mötts av kalla handen sedan 2014 inkl Minsk-avtalet. Fråga vilken seriös statsvetare som helst. Kompromisser krävs alltid precis som under Kuba-krisen 1962. Fråga förresten H Kissinger vad han anser om det som nu (2014) pågår. Dags att media försöker ta lite mer ansvar.

  ”The demonization of Vladimir Putin is not a policy. It is an alibi for not having one.” // H. Kissinger

  https://m.youtube.com/watch?v=tYfOhpklSFs&feature=youtu.be&cbrd=1

  USA har sin Monroe-doktrin. Vi (Nato) borde respektera att Ryssland har sin.

  Det som händer nu gynnar ingen.

  (enbart för dig: https://newsvoice.se/2022/03/ukrainas-militar-bombat-ryssar-2014/)

 20. Håkan B #16,

  C har en nästan lika stor skuld till energikrisen och drivmedelskrisen i Sverige som MP. Under Alliansregeringens tid så var det C-ministrar som höll i energi- och miljöministerierna. De satte krav på övriga partier som släpphänt och utan eftertanke lät dem påtvinga oss etanol och vindkraft.

  Carl #10,

  Tack för länken till Henrik Jönssons utmärkta föredrag om Putins finansiering av europeiska gröna klimatrörelser som försatt oss i detta utpressningsläge, och som mycket väl kan ha inspirerat Putin till att våga invadera Ukraina.

  https://youtu.be/AVnWKtqpQwg

 21. GK

  Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen: Titta på filmen om Ukraina som Oliver Stone gjorde 2018
  https://vimeo.com/252426896
  Komplettera med detta föredrag från 2015 av Chicago-professorn John Miersheimer
  https://youtu.be/JrMiSQAGOS4

 22. Thorleif #19,

  ”Kompromisser krävs alltid”, ”Samtidigt är det ansvarsfulla ledares ansvar att alltid försöka förhandla”

  I normala förhandlingar och kompromisser så får båda parter ge efter på något. Men i det här fallet så handlar det inte om riktiga förhandlingar utan om öppet hot.

  Vad skulle Putin ha att ”ge” menar du? Vad har han erbjudit som ”kompromiss”? Att erbjuda någon att inte hota och döda är knappast något ”erbjudande” annat än det som rånaren gör när han säger: ”An offer you cannot refuse”.

 23. Bernt O

  Tyskland har börjat vakna ur sin grönvåta dröm – men den politiska helomvändningen innefattar inte någon ny ”energievende” än så länge – tvärtom skall man nu lösa alla sina problem med ytterligare rejäla satsningar på sol och vår – energi???
  Efterklokhet är tydligen inte allltid STOR klokhet. Den gröna vakendrömmen är för stark i lekstugorna i väst. Skurkledaren Putins småleende blev bredare ju mer hans 15-års ”masterplan”närmade sig slutmålen. Lättlurade västerländska idioter!
  https://www.youtube.com/watch?v=ekeq4szDmJo

 24. Torbjörn

  #17 foliehatt
  Är Ukraina oskyldigt?
  Det har varit många dödsoffer, 13000 2014-2018, och ännu fler nu, på båda sidor under inbördeskriget, varför accepterar västvärlden det?

  Jag tycker du är ganska enögd (som många i väst är) just nu.

  https://www.unian.info/war/10416549-donbas-war-death-toll-rises-up-to-nearly-13-000-un.html

 25. Ulf Westberg

  Problemet med överproduktion av el från volatila energiproducenter har varit uppe här tidigare.

  Här är ytterligare information som visar att det inte bara är att slänga ur sig att vi gör vätgas av överskottet. Förutom att det krävs 3 kWh ren el för att få tillbaka 1 kWh ren el via vätgas krävs det annan utrustning och material.

  Vissa påverkar kärnkraftsindustrin också, t ex är det underskott på vissa kompetenser som driver kostnader. Nästa gång någon säger att det är bara att göra vätgas av överskottet, referera hit.

  https://www.ft.com/content/2850293e-da34-4ba8-8461-3fe140f16a52

 26. sibbe

  Nej, jag gillar inte Putin. Men: att ukrainska hägerextremister färsvarar Mariepol skrev tyska FAZ i morse. Sidan färsvann, de tvar tydligen inte tillräckligt politiskt korrekt. MEN, för att några nazister fanns bland Ukrainska styrkor, berättigar inte en krig framför allt mot civila.
  Varvid vi kommer till USAs krig, senast i Irak: också här var det framförallt civila som satte livet till i bombningar. Och minst 100000 döda, framförallt civila.
  Och, nej, jag står inte på Putins sida. Men ogillar censur!

 27. foliehatt

  Torbjörn,
  det skulle ju kunna vara så att Ukrainas ledning utgör en nazistisk komplott som har som mål att förgöra den fredsälskande, folkvalda ledningen i Moskva – ja till och med hela det ryska folket – så som Putins propagandister hävdar. Men det tror jag inte.

  Jag finner att du och jag står mycket långt ifrån varandra i den här frågan. Så långt att jag faktiskt inte tar dina argument på allvar.

  Det är på frukten man känner igen trädet – och Putin har för länge sedan visat att han inte är den beskyddare av det ryska så som han vill framställa sig. Det är som i den gamla Beatlessången – All through the day, I, Me, Mine.

  Slutligen är det aningen paradoxalt att Putin anser sig behöva helt förstöra den nation han säger sig vilja rädda.
  Men hans verkliga drivkraft är ju att till varje pris undvika exempel på att framväxt av demokrati är möjligt. Framför allt i f.d. Sovjetrepubliker nära Ryssland.

  OM det nu finns något alls positivt i detta oprovocerade anfallskrig, så är det att EUs energipolitik måste reformeras, om man inte vill sitta fast i Rysslandsberoende. Detta betyder i så fall döden för subventioner till den intermittenta kraftsektorn. Men, det är en smal sak i sammanhanget.

 28. Lasse

  #8
  Det var synd att verken inte gick-det hade lönat sig bra eftersom elpriset låg på 2-4 SEK/KWh.

  Tycker det är svårt att koncentrera i dagar som dessa.
  Distraktion behövs-melodifestivalen utom tävlan:

  https://www.youtube.com/watch?v=yL2_h9Rnyys

 29. När ryssarna tog över ett kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina fick vi lugnande besked om att branden i ett närliggande förråd var släkt och att verket var under kontroll. Men sedan läste jag någonstans om att det inte var ryska soldater som tagit det utan tjetjener. Så då blev jag lite orolig igen. Någon som vet hur det gått?

  Här är ett par pro-ukrainska länkar som jag brukar följa:

  https://cornucopia.se/
  https://kyivindependent.com/

  I SvT och radion ges det så lite information om hur det går på marken, i synnerhet från den Ukrainska sidan.

 30. sibbe

  Men Merkels gloriesken håller på att försvinna. Allt fler medier anser att hon körde Tysklands energipolitik i en återvändsgränd.
  Nå, det visste vi väl förut. Samma medier hyllade henne för inte så länge sen..
  Intressant vad som sker härnäst i Tyskland: kärnkraftverk som inte är nedmonterade startas så snart som möjligt. Det är fråga om upp till 8 mailer. Men enbart om staten garanterar minst 10 år drifttid. Samt betalar för förändringen. Brunkolsuppgörelsen makkuleras. Nedkörda kolkraftverk återuppstår. Stenkolimporten är problematisk, men inte olösbar.
  Men gasproblemet kan inte lösas ens på längre sikt.
  Så tyskarna får elda igen olja i sina villor —Så här spekulerar medierna.
  Fossila tider, kära Greta!

 31. Tord Andersson

  #13
  I nationalekonomen Assar Lindbecks memoarer första sidan, prolog, står att läsa: Jag har i mitt arbete också betraktat Sverige som ett slags samhällsekonomiskt och socialpolitiskt laboratorium-i vissa avseenden rent av ett högrisklaboratorium

 32. Paul Håkansson

  Claes Forsgårdh
  12:02, 2022-03-05

  http://pharos.stiftelsen-pharos.org/wefs-unga-globala-ledare/

  Jakob Nordangård är i full färd med att sammanställa vilka som utbildats hos WEF.

 33. Ulf Westberg

  #20 Ingmar

  Det är intressant med C. Inte bara för att de är ett parti som ställer ultimatum typ kärnkraft, Öresundsbron och isolering av ytterkantspartierna utan för att de förflyttats från att vara ett landsbygdsparti mot ett storstadsparti i högre grad.

  Det är symptomatiskt att SD har större stöd bland lantbrukare än C. C är ju nu definierat som den breda mitten, inte längre som ett landsbygdparti.

  Vi är ju inte alltid så glada över SVT men det finns faktiskt en riktigt bra sida om opinionsundersökningar.

  https://www.svt.se/special/valjarbarometern/

  Det är inte svårt att se att C är ett parti som har övervikt av kvinnor, relativt välutbildade och många yngre personer. De har även lagt sig nära S vilket naturligtvis är en risk. S har en stabil grund av pensionärer, inte alltid välutbildade, som röstat på S hela livet som det ska mycket till om de ändrar sig.

  Med det sagt har C en volatil väljarbas, så de ligger riskfyllt om missnöjet med dem skulle öka. Intressant att de stöder volatil energiproduktion…

  Så, för att säkerställa att opinionen mot vind- och solkraft ökar måste framförallt unga och kvinnor övertygas om dess problem. Hur få ökad genomslagskraft för bloggen i dessa grupper? Jag har inte koll på alla som är här men det känns som en majoritet välutbildade äldre män.

 34. Frej

  32# Paul Håkansson Jag börjar få en känsla av att det kommer gå rätt enkelt för WEF Och FN med omställningen . Först corona och början på inflation .Sen kriget mot Ukraina som kommer fortsätta sänka ekonomin. Och Ryssland och Ukraina står väl för en 40% av veteskörden i världen . Har jag fel ? Den perfekta stormen kan det bli. Kina har väl köpt allt vete dom kommit över dom senaste åren ? Det känns rätt mörkt , om jag ska vara ärlig . Är allt enligt plan ? Eller är det Slumpen .

 35. Bernt O

  Putin kommer att förlora – han har redan förlorat – här en bra förklaring varför:
  https://www.youtube.com/watch?v=FQ4hvLqNfqo

 36. #Sibbe 30#

  ”Men gasproblemet kan inte lösas ens på längre sikt.”

  Jo, med god vilja är det möjligt på medellång sikt genom att utvinna skiffergas. Tysklands närmsta grannländer har stora reserver av sådan gas.

  ”According to the 2013 energy study by Germany’s Federal Institute for Geosciences and Natural Resources (BGR), technically recoverable shale gas reserves in Europe amount to 14 trillion cubic metres (tcm), and exceed Europe’s conventional natural gas reserves estimated at 5.2 tcm. Poland and France have the largest estimated shale gas resources in the EU.”

 37. Fredrik S

  Utanför klimatet men angående debatten.

  Det är väl knappast rimligt att tro att antalet öppet uttalade nazister skulle skilja sig nämnvärt med omvärlden och väst (Sverige)

  För de som inte vet vad de ska tro är det värt att påpeka att i senaste valet röstades både en öppet judisk president och premiärminister fram.

  Det är den första judiska statschefen någonsin i en demokrati i Europa.

  Därmed inte sagt att landet haft sina problem.

 38. Claes Forsgårdh

  Paul Håkansson stort tack! Listan kommer att bli viktig så vi förstår vilka svenska politiker, företagsledare m.fl. som är korrupta och/eller hjärntvättade!

  En annan intressant information är att Biden stoppade Keystone pipeline och annan oljeutvinning medan han öppnade Nordstream 2. Följden blev att USA under 2021 t.o.m. november importerade 17,8 miljoner fat olja från Ryssland. Under president Trump var USA nettoexportörer!

 39. Thorleif

  #22 Ingemar N

  ”Vad har Putin att ge”

  Kanske vi skall skilja på före och efter invasionen. Som jag skrev har Ryssland försökt få till stånd förhandlingar om Nato’s (inkl EUs) agerande i Ukraina. Alltså kring respekten för Rysslands gränszoner och att de inte ska militariseras via varken EU eller Nato. Men man vägrar från väst utan man ser med passivitet på när t.ex Donbas ända sedan 2014 utsätts för krig och förföljelse. Samtidigt som västländer aktivt både utbildar och förser Ukraina med moderna vapen sedan 2014. Återigen är det oerhört provocerande enligt tidigare ömsesidiga doktriner.

  Ryssland godkänner inte att Ukraina blir medlem i Nato (enligt samma doktrin som Monroe) eller EU. That’s it!

  Skillnaden idag mot Sovjet-tiden var att förr fanns denna respekt. Ändå är Ryssland idag en mer demokratisk nation än under kalla kriget men då togs kärnvapen-hotet på allvar! Folk borde veta att Ryssland aldrig varit en demokrati men på sikt kan de bli det när den gamla stammen kommunister etc lämnat. Tålamod alltså.

  Kuba-krisen gällde utplacering av kärnvapen men här handlar dagspolitiken om folkgrupper i Ukraina som utsätts av civila/militära krigshandlingar som hos extremgrupperingar (inkl nynazister) bottnar i hatet av ryssar pga av Stalins historiska agerande i Ukraina.

  Så de ryska kompromisserna kommer knappast att presenteras förrän väst visar god förhandlingsvilja att respektera att Ukraina’s suveränitet inte ska bygga på militär support direkt eller indirekt från ”väst”.
  Ekonomiska samarbeten etc är något helt annat.

 40. Rossmore

  Ser flera referenser ovan till att Ryssland, Putin, etc skulle referera till ”nazism” i Ukraina och att det skulle finnas ett ”nazistiskt” problem i Ukraina.

  Läste ett inlägg på Twitter igår från en ryskspråkig twittrare som påpekade att ordet ”nation” på ryska heter ”natsiya”. Inlägget utvecklade att det Putin, Lavrov m fl pratar om har alltså ingenting att göra med nazism utan handlar om att Ukraina ska ”avnationifieras” dvs landet Ukraina ska helt utplånas som land, begrepp, kultur, folk, etc. Det är sju universum värre än att rensa ut nån påstådd nazism och riktigt skrämmande.

  Slava Ukraini!

 41. Magma

  Jag kan bara konstatera att jag upplever det som extremt provocerande att det finns personer på bloggen som mer eller mindre försöker lägga skulden för den ryska aggressionen på företrädare för det land som Putins styrkor invaderat.
  Det finns inte någon som helst ursäkt för att invadera ett demokratiskt grannland – oavsett syfte.
  Redan annekteringen av Krim-halvön var ett övergrepp som borde föranlett både eftertanke och tydliga ställningstaganden i väst … men Putin kom den gången undan med några vaga uttalanden från EU, USA och NATO, så klart att han trodde att det var fritt fram den här gången också …

 42. Jag hörde Johan Rockström i Vetenskapsradion den 2/3. Enligt honom ligger fyra ekosystem närmast kollaps: korallreven, Västantarktis, Arktis sommaris och Amazonas. Han sa följande om Amazonas:

  ”Det som kanske gör mig mest nervös, det är ju osäkerheten kring Amazonas, att vi har mer och mer forskning som pekar på att vi är så nära en tröskel, alltså vi har förlorat 17 procent av ytan, men vid 20 procent så visar mer och mer forskning att med den globala uppvärmning vi har idag, så riskerar hela systemet att tippa över. Och det som är viktigt att förstå är att anledningen till att Amazonas nu är så nära beror väldigt sannolikt på att avsmältningen av is från Grönland kyler ner hela Nordatlanten och bromsar ner Golfströmmen, som knuffar monsunen söderut, som gör att vi får högre frekvens av torka i Amazonas.”

  Det där med att ”avsmältningen av is från Grönland kyler ner hela Nordatlanten och bromsar ner Golfströmmen” – är det något han hittat på själv eller står det i nya IPCC-rapporten någonstans?

  Här finns inslaget från radion:

  https://sverigesradio.se/artikel/rockstrom-amazonas-nara-kollaps

 43. Thorleif #39,

  Jag tror inte att detta är rätt forum för en fortsatt diskussion om Putins anfallskrig och vem som har rätt eller fel, om Ukraina är befolkat av drogade nazister eller ej osv. Bara sådant som berör energikrisen som detta krig orsakat. Så jag tar bort andra typer av kommentarer från och med nu.

 44. Rossmore

  #15 Joachim

  Om du tittar en gång till och fokuserar på målgången i Mora då Mora-Nisse vinner sitt första lopp så ser du att hela målrakan i Mora var en skottad snösträng. Det var 1943.

  Enda åren som Vasaloppet ställts in pga snöbrist är 1932 och 1990. Två gånger på 100 år och ingen gång de senaste 32 åren. Klimatkris, jo tjena!

 45. Magnus

  Angående fantasiprojektet Hybrit som aldrig kommer bli av. När de mot förmodan byggt allt kommer CO2 hysterin vara över. Ingen kommer köpa dyrt stål då.
  50 TWh per år som LKAB vill ha blir 5700 MW kontinuerligt, 24 timmar gånger 365 dagar. Såg en uträkning att för 12 MW kraftverk behövs ca 3000 såna vindkraftverk för att få fram effekten 50 TWh per år. Sverige har 4500 vkv nu. Sen behövs sex 400 kV ledningar bara till LKAB och SSAB. Man räknar 1000 MW per ledning.

  Men de vill ju kunna leverera fulla effekten när det blåser. Då blir det fler ledningar söderut. Sverige ska ju ”trycka undan kolkraftsel”.

  LKAB har sagt de behöver 5 Markbygden vindkraftparker för att få sin gröna el. De räknar antagligen på genomsnitt produktion.

  Men när det blåser var ska den fulla effekten ta vägen från Norrland? Man kan bygga 6 nya 400 kV norr till söder ledningar men sen ska den elen kunna tas emot också. Efter nedläggning av två Ringhalsreaktorer så minskade möjligheten att ta emot el från Norrland med 1000 till 1500 MW. Det krävs svängmassa från stora generatorer i kkv eller fossila kraftverk, förmåga att hålla frekvensen och att balansera reaktiv effekt för att ta hand om den effekten.
  Men säg detta till Strandhäll eller statsministern. Dom har inte en aning om hur stora problemen är. Och ingen vill eller vågar upplysa dom. När ska de upplysas om att allt detta är en fantasi? Upplys dom om att planering av elsystemet bör hanteras av fackfolk och inte av ministrar utan kunskaper i ämnet.
  https://www.pitea.se/invanare/Kommun-politik/hallbar-samhallsutveckling/alla-projekt-samhallsutveckling/aktuella-projekt-landsbygdsutveckling/storsta-vinkraftsparken-i-europa—markbygden/

 46. Bernt O

  Rossmore # 40
  Mycket intressant, det var något som inte stämde med nazist- kopplingen, så fel det kan bli! Nynazister är kanske t.o.m. mycket mera rumsrena för Putin och hans gäng än nationalister!
  Som du skrev, riktigt ordentligt skrämmande!

 47. Fredrik S

  Karl-Erik Tallmo #42

  Det som Rockström, vad jag förstår, bygger sin kollapsillusion på är studier (Potsdaminstitutet är inblandat) ) som använder proxydata för att indirekt räkna ut hur stark golfströmmen varit sedan 1600 år tillbaka. Proxydatan kommer ifrån alltifrån koraller till is på Grönland. Direkta mätningar började först 2004.

  Här är två professorer i oceanografi från Göteborgs Universitet som är skeptiska. Rockis skulle de nog döma ut fullkomligt, inte för att han skulle våga ställa upp på debatt å andra sidan. Tyvärr!

  Läsvärt!

  https://www.tidningenvastsverige.se/artikel/anna-wahlin-tror-inte-att-golfstrommen-kommer-stanna/

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/professorn-domer-ut-larmet-om-forsvagad-golfstrom

 48. Thorleif

  kommentaren borttagen

 49. Thorleif

  #43 Ingemar N

  Sorry, såg din kommentar först nu!

 50. #41 Magma, instämmer, #43 Ingemar, det var på tiden.
  Europas energiförsörjning, så länge Putin eller hans anhang är i närheten av makten är rysk energi ute. Naziguld. Men vi behöver tid. Och inte ens om de gör sig av med galningarna på måndag kommer Europa längre att tordas satsa på rysk energi. Den kan vara helt ute redan om två -tre år. Och tro inte att det är bara för ryssarna att ställa om kranarna mot Peking. Nej, Putin har förstört rysk ekonomi för decennier. Vad var det DT, mannen med det goda omdömet, beundrande sa om Putin. Mycket smart eller var det kanske mycket intelligent. En rysk ledare för andra nationer att avundas,

 51. # 50 Eilif DT efterträddes ju av ”geniet” Biden. Om tio timmar startar Vasaloppet. Kanske med vårt eget klimatgeni Rockström. Om han inte hunnit uppleva the tippning point innan starten imorgon bitti. Det verkar bli mycket bra skidföre imorgon för vasaloppsåkarna. Om nu inte snön hunnit tina bort innan dess. Med tanke på den gröna omställningen, kallad grönifieringen i kuriren, så vore det ju passande med grön snö i Vasaloppet.

 52. Håkan Bergman

  Daniel W. #51
  Varför denna glorifiering av grönt, inte ens dom gröna växterna vill veta av grönt, dom ratar och reflekterar bort dom våglängderna och därför uppfattar vi dom som gröna?

 53. # 52 Håkan B Det är väl för att göra reklam för Miljöpartiet de gröna.

 54. Rossmore

  kommentaren borttagen

 55. En sak som förbryllar mig är kommentarerna att ”att återstarta de nyligen nedlagda kärnkraftsreaktorer inte är möjligt”. Är allt inte en fråga om kostnader? Låt expertmyndigheter och seriösa elkraftsföretag (undanta här Vattenfall) räkna och redovisa kalkylerna. Gärna med jämförelser i klimatpåverkan med andra kraftslag, Inget är omöjligt.

 56. Håkan Bergman

  kommentaren borttagen

 57. kommentaren borttagen

 58. Fredrik S

  Daniel Wiklund #51

  Det blir nog bra, startemperatur -15 och bra medvind verkar vara prognosen. Undrar förresten hur många miljöpartister som åker Vasaloppet?

  Angående snö så har klimatförändringarna tydligen ändrat lukten på snön enligt experter. Ser framför mig klimathundar som vintertid kan konstatera var det är som värst.

  Snart kommer det nog en rapport om färgförändringar.

  https://www.washingtonpost.com/science/2022/02/05/snow-smell-climate-change/

 59. Fredrik S

  Håkan Bergman #56

  Tackar!

 60. Håkan Bergman

  Är det Putin som modererar i kväll? Skit samma här är Stephen Kotkin igen,
  https://www.youtube.com/watch?v=ylaC0MUleZs

 61. En annan

  Öppen tråd är öppen tråd Ingemar eller …

 62. Håkan, jo, en konstig moderering. Förstår inte hur Ingemar tänker. Mitt inlägg om ”but it takes two to tango” på öppen tråd är rimligen ok på öppen tråd. Det tycker inte Ingemar. Tror att Thorleif gärna svarat. Thorleif, hör av dig eilif@hensvold.se om Ingemar modererar. Nej, det här är inte bra.

 63. Fredrik S

  Läste att i Storbritannien har regering där misslyckats med incitament med finansiering av de investeringar på 50 miljarder GBP som krävs årligen för att klara klimatmålen till mitten av århundradet och förhindra att jorden brinner upp därpå.

  Boris kanske kan ringa Sverige om hur fanken han ska få till det. Här hemma verkar många anse att det knappt kostat och knappt kommer kosta något.

 64. Fredrik S #47

  Tack för länkarna. Mycket intressant.

 65. Lasse

  #47
  Avsmältningen på Grönland ställer till det så Amazonas hotar världen med katastrof.
  Då vore det väl bra att hålla koll på hur det ser ut på Grönland-eller hur?
  Watsonfloden mäts intensivt för att kolla flödet från en del av Grönland,
  Eller ?
  Ingen uppdatering sen 2019, då avrinningen avtagit från höga värden 2012.

  Om detta är världshotande så borde väl data uppdaterats?
  http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/

  Run off är på rekordlåga nivåer!

 66. Thorleif

  Jag förstår Ingemar’s reaktion på mina resonemang kring nuvarande krigssituation. Ryssland är trots allt det militära hot vårt lands militära försvar varit byggt för. Och just nu är det tydligen (se msm) tabu att vuxet resonera kring Rysslands beslut apropå t.ex uttalanden från Blinken. Harris och nu sist (efter krigsutbrottet) von der Leyen. De två föregående i direkt strid mot Budapest-avtalet och den senare i strid mot EU-rätten. Han kan man verkligen ifrågasätta samtligas kompetens!

 67. Magma

  #62
  Jag känner mig lite skyldig i frågan om ”but it takes two to tango” som jag i går uttryckte min frustration över.
  Är det någonting jag uppskattar så är det en fri debatt och jag har full respekt för att nuvarande situation i Europa engagerar, märkligt vore det annars – och det gäller såväl en antidemokratisk klimatrörelse, en fullständigt misslyckad energipolitik och storebrors övergrepp på lillebror i öster.
  I alla dessa tre frågor ser vi att det finns en sida som vill ha monopol på ”sanningen” och man kan därmed med fog säga att ”tangon” haltar – och frågan är om man ens kan kalla det en tango när kavaljeren inte respekterar sin partner …
  De flesta av oss är nog införstådda med att västs svaga ledarskap bjudit in despoten i öster till att testa gränserna, men hur det än är så kan kavaljeren inte kalla dansen för tango om partnern (Ukraina) tackar nej.
  Det ovan sagda gäller då de faktiska förhållandena – bör vi då inte fritt kunna diskutera denna obalans i dansen?
  Självklart är en fri diskussion central och de flesta av oss som brukar diskutera i det här forumet är nog de första att vidhålla den ståndpunkten.
  Samtidigt får debatten naturligtvis inte bli alltför ensidig varför jag ändå måste rikta ett Tack till Ingemar för sina försök att moderera diskussionen.
  Samtidigt hör jag på SVT nyheter i dag hur viktig de anser att yttrandefriheten är … tänk om de ändå kunde få lite självinsikt i hur de agerar – och ägna en tanke åt en smula åt självkritik avseende hur de ställt sig helt och hållet på klimatalarmismens sida.

 68. Lars Kamél

  Rockström fortsätter att dilla om tröskeleffekter. Om de verkligen hade funnits i klimatsystemet, skulle de för länge sedan ha gjort den här planeten olämplig för liv!
  Inbillar sig Rockström att 20 % är en gräns för bara Amazonas? För gäller den för alla regnskogar, har väl många andra regnskogar passerat den gränsen. Vad har hänt där? Har de förvandlats till savann, kanske?
  Nej, regnskogar förvandlas till savann när det blir kallare, så att nederbörden minskar. Uppvärmning förvandlar inte regnskogar till savann. Skogsskövling förvandlar inte regnskogar till savann, utan bara till skövlad, tidigare skogsmark, där det kan växa skog igen om människor tillåter det.

 69. Ulf

  Ur energipolitisk synvinkel har det förstås varit helt oförlåtligt av framförallt Tyskland att göra sig beroende av Ryssland.
  Hur Putins hjärna fungerar har alla vetat sedan massakern av Tjetjenien.
  Nu vet vi alla att vi inte ska ha något att göra med Ryssland så länge Putin och Putin liknande figurer styr.
  Jag tycker BBC har bäst rapportering avseende kriget. Sedan är det mycket svårt att få pålitliga rapporter om hur kriget går. Men så är det alltid.

 70. Fredrik S

  Lars Kamél #68

  Regnskogsområden i på jorden är kanske inte heller alltid så gamla som vi förut trott. Många områden som verkar orörda kan i själva verket vara återväxt från tidigare mänsklig påverkan och besittning.

  Inte ett själ för utökat jordbruk, vilket kanske är den största faran, men som du skriver regnskog kan komma tillbaka om vi tillåter det.

  Själv har jag lite svårt för de självgoda ledare i EU som kritiserar Brasilien för att förstöra regnskog samtidigt som vi importerar stora mängder av deras sojabönor (ca 50 resp 30 % av sojamjöl samt bönor 2021).

  https://www.newscientist.com/article/dn27945-myth-of-pristine-amazon-rainforest-busted-as-old-cities-reappear/

 71. Paul Håkansson

  På bara några timmar har den nya dokumentären av Jonas Nilsson, ”Makthavarna du aldrig valde”, haft mer än 20.000 tittare. Dokumentären, som bland annat handlar om World Economic Forums inflytande i världen, hade premiär igår.

  https://nyheter.swebbtv.se/succe-for-ny-dokumentar-om-makthavarna-du-aldrig-valde/

 72. Håkan Bergman

  Paul Håkansson #71
  Oj då, det finns gott om idioter i den här världen som drömmer om världsherravälde, dom har en sak gemensamt, dom tror att dom är ensamma om denna briljanta idé.

 73. UG senaste program attackerar våra hushållsprodukter för att de innehåller smutsigt nickel.
  Jag får det till ca 5 kg Ni i vårt hushåll räknat som 18/8 stål.

  Ett Teslabatteri innehåller 45 kg Ni.
  (Och Co, Cu, Li mm exklusiva metaller)
  När skall UG och SVT göra ett program om nya metallsamhället?

 74. Karl Erik R

  Johannes.

  Ja, det vore intressant att se hur många nya gruvor som måste startas runt om i världen. Framför allt att alla de som älskar el- och vindkraftsamhället men hatar nya gruvor i Sverige ska få se och fundera på hur det hänger ihop.

  Sen är det ju inte nickeln i sig som är ”smutsig”, utan gruvbolagets metoder och framför allt utsläpp till recipienter. Gruvbrytning helt utan påverkan på miljön är omöjlig men påverkan går att minimera med rimliga kostnader.

 75. johannes

  Jag skrev till ug och påpekade orimligheten med metallsamhället och metallåtgången i bilbatterierna.

  Till svar fick jag att de är på gång med ”blodsbatterier”.
  Ser verkligen fram mot det avsnittet.

 76. Paul Håkansson

  Jakob Nordangård hos folkets radio.

  Hur påminner livet med en destruktiv partner om relationen till en maktelit som inte har folkets bästa för ögonen?
  Vad är det som kännetecknar en sådan relation och varför är de ofta svåra att lämna?

  Det är frågeställningar som diskuteras i detta avsnitt.

  Programmet handlar också om ”trollkarlens andra hand.” Vad är det egentligen som sker bakom den hypnotiska medierapporteringen, först om Corona non-stop i två år, och nu om Ukraina?
  Ekonomijournalisten Ernst Wolff kallar det för ”The biggest financial takedown in history”, en medveten ödeläggelse av värdens valutor med syfte att införa ett globalt, digitalt valutasystem.
  Varför rapporteras det knappt något om detta i media? Fungerar tsunamin av ensidiga nyheter som en gigantisk distraktion från det vi faktiskt borde prata om?

  Ett reportage av Per Shapiro

  https://www.podbean.com/media/share/pb-yxps5-11c569c?utm_campaign=w_share_ep&utm_medium=dlink&utm_source=w_share

 77. Fredrik S

  Johannes #75

  Bra att du skrev till dem och bra att de återkom.

  Förra året bönade och bad Elon Musk företag om mer nickelbrytning.

  Endast från Tanzania blev han bönhörd.

  Här hemma har vi en av Europas största fyndigheter utanför Storuman som skulle kunna förse Northvolt med nickel ett stenkast bort i sammanhanget.

  Men företagen orkar inte längre söka tillstånd, det är för krångligt och så kommer protesterande personer, i strejk, med plakat söderifrån i pappas Tesla.

 78. Lars Thorén

  ”Kriget är bara en fortsättning på politiken, men med andra medel”, sa von Clausewitz eller vad han hette. Vi har således synnerligen dåliga politiker i Europa och världen just nu. Sju år med Miljöpartiet t ex har förstört vårt välbalanserade svenska energisystem, likaså i Tyskland och Danmark m fl länder. Skådespelare, damfrisörer, DJ:s och andra pajaser leker ministrar och statsmän och fundamentalistiska miljöfanatiker spelar bort våra energisystem till ryska despoter i tron på de imaginära klimathoten. Vart ska det sluta?