Hur mycket koldioxid förbrukar en webbsida?

Är detta verkligen nödvändigt? På vår egen KTH har man utvecklat ett program som mäter olika webbplatsers koldioxidförbrukning. Det heter Greenalytics. Några av de webbplatser som redan abonnerar på tjänsten är miljöpartiet (surprise!), Tidningsutgivarna och Tricorona.

Greenalytics
Miljöpartiet följer sin webbplats CO2-förbrukning

Greenalytics påpekar dock att alla beräkningar de lämnar är högst ungefärliga och bygger på en mängd olika antaganden. Jag är mäkta imponerad att de överhuvudtaget lyckas sälja tjänsten externt. Har vi så dåligt klimatsamvete?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Finns det ingen som har räknat på hur mycket alkohol en webbsida förbrukar. Eller hur många huvudvärkstabletter den konsumerar?

 2. Konstigt att miljöpartiet och Greenalytics inte valt att ha svart bakgrundsfärg på sina sidor – det borde ju dra ner på energiförbrukningen på klientsidan. 😉 Sen kan jag själv tycka att det är störande med webbsidor som får datorn att snurra igång som en hötork då det finns en massa flashreklam och annat som käkar cpu, men CO2? Det borde alltså vara ”klimatsmart” att köra en adblock! Man kanske skulle skriva en guide för klimatsmarta webbsidor, fniss…

 3. Matte Matik: Bra affärsidé! 🙂 Jag är övertygad om att den skulle sälja. Om den inte redan gjort det. 😉

 4. @maggie: Jag läste nån gång i förbifarten att det var någon som hade räknat på hur mycket ström som skulle sparas om Google skulle välja att ha svart bakgrundsfärg som standard istället för vit. Någon borde starta en Facebookgrupp för att lobba för detta. XD

 5. Anonym

  Matte Matik,
  På en platt skärm (som de allra flesta har numera) är bakgrundsbelysningen tänd hela tiden oavsett om skärmbilden är svart eller vit. Svart bakgrund sparar bara energi på gamla CRT-skärmar.

 6. Labbibia

  Alltså……..
  Missbrukare brukar man väl definiera som någon som är onaturligt beroende av något….
  Alcoholics, Workaholics….ungefär så…..
  Och sitter man och räknar på hur mycket koldioxid som går åt för att göra/driva en hemsida…….så har man bevisat att man är onaturligt beroende av att Co2-hotet hålls vid liv……
  Alltså, kan man då med fog kalla dessa för…
  Greenaholics?

 7. Peter Stilbs

  Jag tycker det kommer mer och mer pinsamma PK-utspel från KTH-anknutna – sorry.  

 8. @Anonym: Sant, det var några år sedan jag snubblade över den där uträkningen om Google och vita bakgrunder.

 9. Klarsyn

  En webbsida skall inte förbruka CO2, utan generera stora mängder CO2.
  Detta görs bäst genom att webbsidan innehåller mycket rörlig grafik som fordrar CPU-kraft samt att webbsidan betraktas via en stor energislukande plasmaskärm. All den till värme omvandlade elenergin skall naturligtvis vara alstrad med kol eller oljekraft. På detta vis höjer vi atmosfärens temperatur och höjer även dess CO2-innehåll.
  Högre temperatur och mer CO2 ger ett klimat med många fler prunkande gröna växter, och det är väl ett grönare samhälle vi vill ha!?

 10. Stig S

  ”Miljöpartiet följer sin webbplats CO2-förbrukning”
  Om koldioxiden förbrukas, då är väl problemet eliminerat

 11. Lennart Paulson

  När vi vanliga människor som inte har huvudet fullt av koldioxid läser om ett program som mäter co2 förbrukningen på en website så blir första reaktionen att det bara är en bluff eller ett sätt att skoja med AGW hotarna. Tyvärr är det inte så , det finns verkligen ett sådant program som dessutom KTH ligger bakom !! Som skeptiker kan man väl bara tacka och ta emot, varje sådant här tokeri får ju bara fler och fler att inse vad som håller på att hända. Undrar om AGW sidan någonsin går ut och frågar vanligt folk vad dom tror och tycker ? Om man lyssnar på hur folk numera tar emot alla hot och konstigheter när det gäller klimatet, så är det oftast med en gäspning eller ett gapskratt. Man har matats med den ena tokigheten efter den andra. Har man dessutom eldat på mer än vanligt när verkligenheten visar det väder vi haft de senaste åren så förstår man att fler och fler tappar tron på domedagsprofeterna. AGW sidan underskattar verkligen vanliga människor , man tror att man skall kunna skrämma dem med påhittade hot. Så funkar det inte , för några år sedan trodde de flesta på att människan kunde påverka klimatet i dag inser fler och fler att man blivt förd bakom ljuset och när man känner sig lurad så övergår det snabbt till ilska.

 12. Johan M

  Inte så förvånad – ett i raden av forskargrupper som vill utveckla ny teknik och ser klimathysterin som det enkla sättet att få forskningsanslag. Ordet man skall använda idag är ”sustainable”, lagom luddigt för att innefatta allt gott samtidigt som man inte hävdar något som man måste försvara.

 13. Kent Forssgren

  MP har givetvis köpt utsläppsrätt för sin hemsida. Kan vi få se av vem och avräkningen.

 14. Staffan Lindström

  Såsom 666-missbrukare…Serverns antal gram CO2-utsläpp… …Djävulen finns som alltid i detaljerna…

 15. Labbibia

  Kent Forssgren # 13
  Vem som stått för fiolerna borde väl inte vara så svårt att räkna ut?
  Samma gäng som alltid betalar när det ”ofantliga” kastar pengar i sjön, dvs skattebetalarna….

 16. Peter Stilbs

  Jag har i många år nyttjat http://www.aftonbladet.se som startsida och nyhetssida – men nu är det så mycket reklam som ska laddas ned att det kan ta en minut eller mer att få upp den – det kanske är därför vi fått så kalla vintrar ?

 17. Lennart Paulson

  Peter #16
  Det är inte bara Aftonbladet, ävan en landsortsblaska som Östersundsposten http://www.op.se är numer nästan omöjlig att ladda ner om man inte har gott om tid. Försvaret är att utan denna reklam så går det inte att ge ut en tidning, det skall alltså vara för vårat eget bäst ! Tidningarna tenderar mer och mer att bli reklamblad som lite för skams skull även har lite nyheter.

 18. Björn

  I dumhetens spår finns lycksökarna som exploaterar den godtrogenhet som visar på stora kunskapsluckor i befolkningen. Det behövs en optimistisk upplysningskampanj som bryter upp den fördummande demagogi som sprids av de AGW-trogna. Vi kan tveklöst med kunskap och forskning bemästra de naturliga fenomen som vi är omgivna av.

 19. Kent Forssgren

  Det går åt mycket koldioxid och skattpengar för att hantera utsläppsrätterna. Till vilkas konton; Al Gore, Greenpeace, WWF eller SNF?
  Regeringen
  Regeringen ansvarar för Sveriges genomförande av handelsdirektivet och deltagande i de internationella klimatförhandlingarna. De myndigheter som i Sverige arbetar med genomförandet av handelssystemet är Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Nutek och länsstyrelserna.
  Miljödepartementet
  – Deltar i omförhandlingar av direktivet och ansvarar för den nationella lagstiftningen. Lämnar in den nationella fördelningsplanen till EU-kommissionen.  
  Energimyndigheten
  – Har ansvaret för uppbyggnad och drift av det register där alla transaktioner inom ramen för utsläppshandeln ska registreras.
  – Ansvarar tillsammans med Naturvårdsverket för information om handelssystemet.
  – Bereder förslag till beslut om tilldelning i ett särskilt råd med representanter från Naturvårdsverket och Nutek.
  – Bidrag till Länsstyrelserna för tillståndsprövning
  Naturvårdsverket
  – Fattar beslut om tilldelning av utsläppsrätter till deltagande anläggningar. Besluten bereds av ett särskilt råd med representanter för Energimyndigheten, NUTEK och Naturvårdsverket.
  – Bistår länsstyrelserna i deras roll som tillståndsmyndigheter.
  – Är tillsynsmyndighet och ska granska företagens årliga rapporter om faktiska utsläpp. Verket tar även fram regler som gäller tilldelning av utsläppsrätter, övervakning och rapportering av utsläpp samt preciserar reglerna för verifiering av utsläpp liksom kraven på den kontrollör som ska genomföra arbetet.
  – Ansvarar tillsammans med Energimyndigheten för information om handelssystemet.
  Sveriges länsstyrelser
  – Beslutar om tillstånd för utsläpp av koldioxid.
  SWEDAC
  Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. Ackrediterar företag som verifierar utsläppsrapporter.
  http://www.utslappshandel.se/
   

 20. Håkan Sjögren

  Peter Stilbs # 7 : Tyvärr kan jag konstatera att mitt gamla Alma Mater gör bort sig mer och mer. Går det inte att bilda en motståndsrörelse med mottot ”För sanning och rätt”?
  Mvh, Håkan.

 21. pekke

  Slog upp mp:s webhotell pi.se för skojs skull.
  http://www.lindqvist.com/vilka-webbhotell-har-de-politiska-partierna/
  Miljöpartiet
  mp.se – 195.149.157.27 – Interoute Communications Limited, (Interoute köpte Pi, placeras geografiskt i tjeckienTjeckien). Detta är det märkligaste uppslaget hos de politiska partierna.
   
  En av ägarna till interoute är det här företaget i Dubai.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Etisalat
  Företaget anklagas för politisk censur i vissa nät !
   
  Man kan verkligen hitta mycket roligt när bara för skojs skull kollar lite på djupet.
  Tror inte nån skugga skall falla över Mp, men det är verkligen lustiga kopplingar som går att göra om man vill.

 22. Torsten Wedin

  Håkan Sjögren och alla andra språkligt bildade:
  Visst är ”förbrukning” dvs ”konsumtion” motsatsen till ”utsläpp” dvs ”produktion”.
  Jag tycker att man blandar ihop begreppen i artikeln och vissa kommentarer.
  /Språkpolisen Totte

 23. Håkan Sjögren

  Torsten Wedin # 22 : Du har ju helt rätt. Man får allt större anledning att skämmas för KTH, som tidigare stod för Vetenskap och Konst men nu mera ägnar sig åt pseudovetenskap och konstigheter. Mvh, Håkan.

 24. Hur förbrukas om det är en sida med nakna människor på? Då flåsas det nog ordentligt.

 25. # 24 Glömde ett ”mycket” i början av första meningen.

 26. Lars L

  Förbrukar? Som startar jag bara ett par miljoner webbsidor till så har vi ingen koldioxid kvar eller? Låter ju som att KTH har hittat lösningen.

 27. mig

  Peter Stilbs # 7
  Jag tycker det kommer mer och mer pinsamma
  PK-utspel från KTH-anknutna – sorry.
  KTH kan ansöka om pengar för forskning av getingar!De rackarna vet att ved värmer!Har klubbat 5 st senaste månaden.Ett stort mörker kan finnas, vet inte hur många jag släppt ut vi skorstenen!

 28. Kent
  Fungerar utsläppshandeln?  I USA är den väl död. Åtminstone så lägger världens största trade-centrum, Chicago ner har jag förstått

 29. Per

  Jag var på en föreläsning där det påstogs att alla världens server farmer , typ Goggle och Yahoo,  drar mer energi än hela flygsektorn.
  Surfa mindre och rädda världen

 30. Jan-Erik S.

  Från det ena till det andra.
  Skulle vara oerhört intressant att ha en ”sluten” omröstning bland alla klimatforskare beträffande deras tro på CO2-hotet.
  En garanterat sluten sådan där de, oavsett resultat, blev garanterade ekonomiska anslag motsvarande dagens.
  Resultatet kanske hade blivit sensationellt.
  Kanske Kejsaren visades naken då.
  Jodå…vet det är en utopisk tanke och rent praktiskt svårt att genomföra men ändå 🙂
  Kul o tänka tanken.

 31. Torsten Wedin

  Carl #24:
  ”……om det är en sida med nakna människor på? Då flåsas det nog ordentligt.”
  Då förbrukas syre och CO2 produceras!
  /Totte

 32. Dan

  Jag misstänker att det här är en del i media och vissa partiers konspiration att skölja över oss så oehörda mängder dumheter att vi blir helt avtrubbade och inte orkar värja oss mot detta Niagara av enfaldigheter.

 33. Michelangelo

  Kreativt och efterföljansvärt. Hoppas pengarna går till ett vettigt ändamål, t.ex inköp av festsprit.
  Att någon är så korkad så att han köper tjänsten är väl knappast kretörens fel.  Världen vill bedras.

 34. Slabadang

  En bortglömd grundläggande ordningsfråga!
  Maggie! Du som jobbar i ”kommunikations branchen” och det är inte med ansyftan på transport av gods och människor utan transport och överföring av information.Inom näringslivet så jobbar man strukturerat för att säkerställa att relevant information när relevant mottagare. Ett kvalitets och effektivitetstänk där man ser informationsmottagaren som ”kund” till informationen.Att utröna vem som är kund till vad är av största intresse.Den som nås av informationen skall ha en nytta av den samt förstå den för att den skall få ett värde.
  Den ”information” om klimatet som nu sköljer över oss som en tsunami verkar helt ha glömt dessa grundläggande villkor.Vem är kunden? Vem har nytta av ”informationen”? Vad ska den användas till? Vad är målsättningen?
  En webbsida drar x antal watt ….. och ? Vem pratar de till?

 35. Håkan Bergman

  Webben har ju, rätt utnyttjad, potential att spara massor med resurser, tänk på allt man kan läsa utan en massa papper, allt man kan uträtta utan att förflytta sig, men en del företag och myndigheter verkar inte hänga med i utvecklingen. Skulle just göra en ändring av mitt pensionsuttag, men se det går inte, trots inloggning med e-legitimation, nej ladda hem en blankett, fylla i den och skicka med snigelpost till Pensionsmyndigheten. Varför? Skatteverket klarar ju det här, men pensionen kan jag bara gå in och titta på, titta på sånt som jag redan visste dessutom.

 36. Lejeune

  Lennart & Peter
  Det finns ett litet fiffigt program som rensar bort en del av reklamen, allt lyckas det inte med. Har använt det i något år utan att finna några uppenbara nackdelar.
  http://adblockplus.org/en/
  ….funkar bara för firefox.

 37. Slabadang

  Torsten Wedin!
  Som språkpolis har du väl betraktat mig som ett hopplöst fall och ägnar dig endast åt dem där hopp om ett korrekt språk finns inom räckhåll?  🙂

 38. Torsten Wedin

  Slabadang #37:
  ”Tillfällig språkpolis” skulle jag ha undertecknat med. Jag brukar inte hänga upp mig på normala felskrivningar men i detta fall använde man väl ordet ”förbruka” precis tvärtemot vad det betyder. Eller?
  /Totte (igen)

 39. Lennart Paulson

  Tack Lejeune, jag testar.

 40. Slabadang

  Torsten!
  Det är rätt.När hela budskapet blir fel genom språkmissbruk så bör polisen rycka ut.Själv har jag glömt ordet ”inte” flera gånger vilket ger en 180 gradig vänding på budskapet.Man kan bara lita till läsarens fantasi att bli rätt uppfattad.

 41. Slabadang.
  Efter ett antal misstag i emails har jag faktiskt tagit för vana att läsa hela min text en innan jag skickar iväg den. Funkar bra.

 42. Lite Off-Topic i denna tråd, men de stackars vilsna UI-själarna, som så gärna vill få göra och företräda auktoritetstron, gör ett nytt försök på Newsmill att rättfärdiga sin aktion att vå VoF att utnämna Stockholmsinitiativet till (förra) årets förvillare:
  Läs här, och kommentera gärna!

 43. Pelle

  Nya LED-skärmar dra mindre ström när bakgrunden är mörk. Så i framtiden kan man mycket väl spara energi enligt Matte Matiks förslag.

 44. Håkan Sjögren

  Jonas N 42 : På tal om de stackars vilsna UI-själarna, så erinrar jag mig Louis Armstrongs sång- svar på frågan vad han ansåg om musiker, som spelade bee-bop : They are poor little lambs, who have lost their way. Bah, bah,bah. Mvh, Håkan.

 45. Torsten Wedin

  Apropå ”grönmuppar” etc. Finns det en grönare gas än CO2? Nej!
  /Totte