Global uppvärmning och T S Eliot

t s eliot
”Många menar att klimatförändring har blivit vad filosofer och logiker kallar en icke-falsifierbar hypotes”, skriver Steven F. Hayward på The Enterprise Blog i The American. Vad som än händer tillskrivs det den globala uppvärmningen, från en ökning i tonårsfinnar till krympande hjärnor och ett uppsving i prostitution. Varmare vintrar? AGW. Ovanligt kalla vintrar? AGW, vad annars? Mycket regn? AGW. Inget regn? Också AGW. Någonstans måste man väl ändå dra gränsen? Men diverse ”mikrofonkåta” individer vill gärna hitta en koppling även där det inte finns någon sådan.
“What might have been and has been / Point to one end, which is always present,” skrev T S Eliot.
En ganska klok liten krönika.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  På TV ser jag just att 4:an har en meteorolograpport från Australien? Varför?
  Kanhända är de alarmistiska klimataktivisterna i Svenska Mainmedia nu så oroade och upprörda över bristen på solidaritet från den Norra hemisfärens väder, att man helt enkelt överger den, och istället övergår till att prata om vädret på den södra halvan av klotet? Som ju verkar lite mer samarbetsvillig.
  Där är det ju sommar och varmt, gubevars!

 2. M-17

  Jag lyssnade just på ett inslag om Svensk Kärnbränsle
  hantering och deras forskning i P1 (finns på deras hemsida).
  Man kan väl inte direkt säga att det ämnet behandlas på samma sätt
  som den sk. klimatforskningen. Där får ett par forskare med
  avvikande åsikter oändligt med media attention och media gör
  verkligen allt de kan för att granska SKB. TRots att som det verkar
  SKB jobbar på ett betydligt mer vetenskapligt sätt än
  IPCC och deras fanclubs…   

 3. Toprunner

  Labbibia #1:
  Jag funderar också över södra halvklotet och minns ett TV-program där de visade hur eländigt det var med torkan i Australien. Massor med bönder som gick runt med huvudet vänt mot himlen månad efter månad, spanande efter regnmoln som troligtvis försvunnit p.g.a den globala uppvärmningen.
  Igår hörde jag att vissa vattennivåer nått 9 meter över det normala p.g.a regnandet.
  Statistiskt sett så har man väl då normalt väder ?

 4. Staffan D.

  Intresset för klimatet bara sjunker.  ”Bo-ho-ho-ring” (trö-hö-hö-ttsamt) tyckte NY Times.  Förskräckligt detta, tycker de gröna;  hur ska vi väcka folk?  Sex?  ”Klimatförändring är sexig”, menade flera grupper.  Baddräkter i Arktis…?  — Kritisk debatt?  Ja du… —  En ny Messias?  Men Al Gore försvann, han.   — Nej, det är inte lätt, det här.  För resten är det -14º här i Norrköping enligt Wunderground…
  Spiegel:  ”Naked Bodies and a New Messiah:  Green Groups Try To Sex Up Climate Change”
  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,737451,00.html

 5. Staffan D.

  ”Dot Earth”, NYTimes miljöhörna, flyttades nyligen från nyhetsavdelningen till åsiktsavdelningen.  Bara så du vet… 
  http://dotearth.blogs.nytimes.com/2010/10/27/global-warming-and-the-tyranny-of-boredom/

 6. Hoho

  http://antigreen.blogspot.com/

  Warmist follies
  Richard Littlejohn
  This is the season for quizzes. So ­fingers on buzzers, here’s your starter for ten. In percentage terms, how much electricity do Britain’s 3,150 wind ­turbines supply to the ­National Grid? Is it: a) five per cent; b) ten per cent; or c) 20 per cent? Come on, I’m going to have to hurry you. No conferring.
  Time’s up. The correct answer is: none of the above. Yesterday afternoon, the figure was just 1.6 per cent, according to the official website of the wholesale electricity market.
  Over the past three weeks, with demand for power at record levels because of the freezing weather, there have been days when the contribution of our forests of wind turbines has been precisely nothing.
  It gets better. As the temperature has plummeted, the turbines have had to be heated to prevent them seizing up. Consequently, they have been consuming more electricity than they generate.

 7. Labbibia

  Ingvar E # 5
  Tack. Tittade på hur det såg ut för vindkraften på Gotland för någon dryg vecka sedan. Jag har förstått att de har gott om vindvispar där. Förbrukningen var vid tillfället 150 MW. Vindkraftens bidrag var vid tillfället 0 (noll!)%. Lite senare samma eftermiddag hade andelen vindkraft segat sig upp till offentligt ofantliga ofattbara 3 %!
  Om man betänker vindkraftvännernas argument ”… det blåser alltid någonstans, och då kan man föra över ström från det området till ställen där det inte blåser för tillfället” samtidigt som man ser hur verkligheten ser ut, så kan man nog med fog konstatera att det argumentet är rena blåsningen!
  Vindkraften duger inte!
  Hör ni det alla som tror att vi ska kunna försörja det här landet med vindkraftsel!
  Den duger verkligen inte!

 8. Lena Krantz

  Aktuell effekt för Sverige är tydligen 111 Mw eller 10% av möjlig kapacitet.
  Vad motsvarar det vad gäller förbrukningen totalt, nån som vet?

 9. Labbibia

  Lena Krantz #7
  Siffror för den 16 jan 2009….
  http://www.svk.se/general/Sveriges-hogsta-elforbrukning/
  ”Sveriges högsta elförbrukning 2008/2009
  Den högsta elförbrukningen under vintern 2008/2009, som vi snart lämnar bakom oss, inträffade fredagen den 16 januari mellan klockan 8.00 och 9.00. Medeleffekten för effekttoppen blev avrundat 24 900 MW. Vintern 2007/2008 blev den högsta förbrukningen 24 500 MW. Sveriges hittills högsta elförbrukning, 27 000 MW, är från den 5 februari 2001.
  Den 16 januari var det något varmare än normala lägsta vintertemperaturer. En viktig anledning till den förhållandevis låga maximala elförbrukningen är minskad elanvändning inom industrin.”

  Det ger ju lite perspektiv på de 111 mW som vindkraften står för idag?

 10. Lena Krantz

  Labbibia
  Om jag räknar rätt innebär det alltså att vindkraften står för ca 0,4% alltså av behovet sådana här kalla vinterdagar.
  Egentligen ingenting om man avrundar det hela!
  😀

 11. Mer elände!
  http://notrickszone.com/
  This is serious. A new law has been passed by the German government, quietly and almost unnoticed. Soon in the future, the government will tell its citizens how much energy they can consume.

 12. L

  Gotland har 157 vindkraftverk som på papperet kan jämföras med Malmös 49 när det gäller installerad effekt, dom är alltså ganska små.
   
  Nu vill man bygga ut så att man kan exportera el till fastlandet, vilket kräver att man först tillgodoser sin egen elkonsumtion, vilket man idag är långt ifrån, mycket långt.
   
  Därför ska vi (staten) dra en ny elkabel för tre miljarder och sen ska det investeras 15 miljarder till i nya kraftverk. På Gotland tycker man att det är bra eftersom det kan skapa 300 nya jobb.
   
  Undrar bara hur många jobb som försvinner när turisterna överger ön? Jag brukade besöka Gotland ganska ofta förr i tiden, men efter att vindkraftverken började komma upp är det slut med det.

 13. Ingemar

  Det som Steven Hayward tar upp har ju påpekats flera gånger; svårigheten att empiriskt pröva AGW-teorin. Det mesta av den forskning som SH pekar på är den enorma mängd av skräpforskning som pågår världen över där man alltså inte diskuterar den klimatologiska kärnteorin utan där man titta på effekterna av så och så många graders uppvärmning. Den typen av forskning är rena spekulationerna rakt ut i det blå och det verkar mest handla om att komma fram till så alarmistiska resultat som möjligt för att få ytterligare forskningsmedel.
  Lite mer seriös är frågan om AGW-teorins prövbarhet; är den överhuvudtaget falsifierbar? Ja, säger en del, men då får vi vänta 50 eller 100 år. Men hur var det nu med hotspotten i troposfären – den saken är ju prövbar idag? Eller låtsas man inte om detta eftersom resultatet pekar på en falsifikation?

 14. Staffan D.

  Helsingborg:  ”Kallaste december någonsin.  Medeltemperaturen låg på 5,3 minusgrader, vilket är lägst sedan mätningarna startade år 1948.” — 1948??
  http://hd.se/helsingborg/2011/01/03/smhi-kallaste-december-nagonsin/

 15. Labbibia

  Lena Krantz # 9
  Visst är det ”lysande”?
  Man hoppas ju att vi kan få stopp på vansinnet innan det är försent!
  OT, men inte ändå i sammanhanget…..
  Läste på Text-TV i går att Kina har kommit på en metod som får kärnbränslet Uran 60 ggr effektivare än vad  det är idag, varför deras Uranreserver nu beräknas räcka i 3000 år.
  Äntligen någon som lyssnat på Gunnar Littmarck! 🙂
   Kanske något för svenska politiker att titta på då?

 16. tty

  Toprunner #3
  Torkan i Australien har nog mest varit munväder och dålig vattenhushållning. Jag var där på en konferens för två år sedan och tog en vecka ledigt för att åka ut i malleen efteråt (den är fantastisk under vårblomningen) .  Jag var tveksam till om jag skulle bry mig, eftersom jag läst en massa om den katastrofala torkan. Döm om min förvåning när jag fann att vårblomningen var fullständigt normal och att fåglar och känguruer hade massor av ungar (australiska djur slutar att fortplanta sig när det är torka, en anpassning till det nyckfulla klimatet).
  Visst, vattenståndet i Murray och Darling var lågt, och en del träskmarker var uttorkade, men inget anmärkningsvärt (jag har varit i Australien när det varit riktig torka också). 

 17. tty

  L #12
  Och så mycket el man kommer att kunna exportera från Gotland. Just nu producerar de 157 vindkraftverken exakt 0,0 % av Gotlands behov:
  http://217.115.55.55/lasten/default_1.htm

 18. L

  tty, visst är det fantastiskt att man vill bygga monument över sin dumhet!?

 19. Kent Forssgren

  Ingvar #11.
  Detta är en av konsekvenserna av vindkraften. Man har dragit ner på kärnkraften och glömt reglerkraften till vindsnurrorna.
  Svenska Regeringen är inte mycket sämre än den tyska.
   
  Prioritering av elanvändare vid elbrist
  http://www.regeringen.se/sb/d/12569/a/157359
  I lagrådsremissen behandlas frågan om prioritering av elanvändare vid elbrist. Regeringens uppfattning är att det ska vara en central myndighetshantering av de skyddsåtgärder som får vidtas när en situation med elbrist uppkommer och beslut om frånkoppling måste fattas. Förslaget utgår ifrån att det även fortsättningsvis ska vara Svenska kraftnät som beordrar frånkoppling och beslutar om hur den ska göras. Underlaget för frånkopplingsbesluten ska dock tas fram inom ramen för en planeringsprocess på regional och lokal nivå. Regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, föreslås få bemyndigande att meddela föreskrifter om hur överföring av el till elanvändare får begränsas eller avbrytas.
  Ändringen föreslås träda i kraft den 1 april 2011.
   

 20. mig

  Hjälp Jonny!

  Vindkraften – ett sänke i elförsörjningen
  I Östgötacorrespondenten (Corren) på Nyårsafton lyckades jag få in en replik på Maud Olofssons artikel i samma tidning.
  Maud Olofsson har skrivit samma artikel i flera regionaltidningar och jag hoppas att repliken också dyker upp i andra tidningar, tex Borås tidning.
  Vi får se. Om någon sett artikeln i ”sin” tidning så hör av er med mailadress till debattredaktionen så skickar jag repliken dit också
  Maud Olofssons artikel
  http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5474775
  Landskapsskydds replik
  http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5484993&date=&menuids=
  Jonny Fagerström
  Landskapsskydd

 21. Djäkligt bra skrivet Jonny. Innehåll, formuleringar och slutsatser

 22. Slabadang

  Ingemar!
  Nu är inte politikerna det stora problemet längre.De letar efter bakdörren.Problemet är alla de som blivit ekonomiskt och prestigemässigt beroende av klimathotet.Klimathotet i sig är ju vetenskpaligt redan sågat ned till en spekulativ fantasi.Rensar man bort allt krimskrams så ser logiken ut enligt följande.
  1 Co2 är en växthusgas
  2 Co2 halten har ökat
  3 Temperaturen har ökat.
  Slutsats Co2 är orsaken till Tempökningen. Viola!! Att det finns säkert åttiotvåtusen olika scenarier som kan användas till samma slutsats bevisar hur åggskalstunn hela hypen är.
  Har du läst Solanki/Krivovas artikel?? Jamenar den räcker för att lägga ner hela AGW hypen helt och hållet.En mycket enkel tydlig konkret kontrollerbar/falsifierbar artikel byggd på observationer och som dessutom ger förklaring på varför ozonskiktet varierar. Är det inte konstigt att det är dödstyst ifrån AGW håll? Att UW strålningen ökat med 50% är lite svårt att hoppa över.Att det är Max Planck institutet som är basen försämrar inte budskapet.Varför är det så tyst om detta Ingemar?

 23. AOH

  http://www.eike-klima-energie.eu/uploads/media/DailyMail.101228.pdf
   
   
  ….“As the temperatur has plummeted the turbine have had to heated to prevent them seizing up”…..

  Det här påminner om den trevliga sången häromdagen där vindkraftanläggningen måste tankas för att drivas av en egen liten motor.

 24. Jan-Erik S.

  AOH #23:
  Skrämmande verklighetsbeskrivning från UK.
  Att inte någon styrande tar till sig är ännu mer skrämmande.

 25. Slabadang

  Nu ljuger de helt ohämmat!
  Nu påstår Metoffice att de visste att det skulle bli en svinkall vinter men höll tyst om det!! Hahhahahahahhaha!!! Vilka korrupta ljugande skitstövlar de har i England.BBC s Harrabin hjälper Metoffice att sprida denna patetiska efterhandskonstruktion.Där de hävdar att endast nägra ministrar blev informerade och att de höll tyst för att det var pinsamt.Kan ingen göra demokratin en tjänst och med bulldozer jämna hela djävla Metoffice med marken och börja om från början med Corbyn som chef för de längre prognoserna.Med en WWF are som styrelseordförande kan det inte gå annat än åt helvete.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1343863/Met-Office-knew-Decembers-big-freeze-coming-hushed-up.html?ITO=1490

 26. Slabadang

  AOH!
  Well??? Va ska man säga? Tankas på 92 och förbrukar mer ström än vad de levererar.Hål i huvudet på Olofsson och Carlgren är väl bästa förklaríngen? Ett djävligt stort hål!!

 27. Håkan Bergman

  Slabadang #25
  Nån får väl tala om för Met Office att landstigningen gick bra kriget är över, ni behöver inte lura tyskarna längre.
   
  tty # 16
  Kollade in Rockhampton, som visas upp i en video på DN, översvämningar verkar inte vara särskilt ovanliga där, med tanke på läget och foton man kan se på Google Earth. En bild visar översvämningen 2008, då steg floden 7.5 m, position för spärrdammen här: 23°21’37.99″S 150°29’55.33″O

 28. Kent Forssgren

  AOH #23 och alla andra. Här är direktlänken. Sprid denna artikel. Med uppmaningen att under läsningen byta ut  engelska begrepp till svenska motsvarigheter då denna situation gäller också i Sverige. Även så i Tyskland vilket Ingvar Engelbrecht visat i kommentar 11. 
  http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1342032/You-dont-need-weatherman-know-way-wind-blows.html

 29. Håkan Bergman

  Google Earth för Linux på svenska är lite konstigt, visar kordinaterna på svenska, alltså med O som i ost, men kan bara söka med E som i east? Rätta kordinaterna här: 23°21’37.99″S 150°29’55.33″E

 30. Se satir http://www.kallestrokirk.se/11jan04.htm

 31. Staffan Lindström

  T S Eliot dog idag för 46 år sedan, 20 dagar innan Winston Churchill gav upp andan omgiven av sin katt Jock {Hette också hans adjutant i filmen som går att se på SVT Play till midnatt…rekommenderas!}  T S Eliot skrev om de praktiska katterna t.ex. ”Mefistoffelees” Apropå ”Mefisto-partiets” server…i tråden efter denna…
  Staffan D.  Temp från Weather Underground är från Norrköping FP i Kungsängen…Hade tydligen -18C som lägst men enligt SMHI så var man själva kallast i Götaland med -15.4C…alltså minst 2.1C högre… kollade inte trafikverket eftersom de verkar ha undermålig kapacitet på nätterna, en server till sätts på 11:00??? Om det rusar ner till -24.7C i Svanberga i natt med lite halvkall luft så vad är fel med utstrålningen??  Hur kallt hade det blivit om luften kommit som vår variant av ”Siberia Express” tänk januari 1987…Pär Holmgren!!: Hear me loud and clear: -40C in Uppland before +40C…Hope I’m wrong as always!!
   
   

 32. Esko Polvi

  Kent #19The sad news is that even in US the mechanism to control theenergy consumers’ use of electricity is on its way. The Installation of smartmeters at the point of the consumer gives the utility the tool to regulate howmuch energy they will supply to each consumer. For example in Pennsylvania the intentis to force the utilities start producing a certain % per year less energy andif they fail they must pay a penalty. Each consumer gets a quota based on theaverage of the two past years as the base line and must start saving from there.Fortunately the smart meters have not been installed yet in any bigger scale.This starts to remind me of when I lived in China and theheat was shut off in the office at a certain date regardless of the temperatureso I had to sit at my computer with a heavy coat, hat, and glows in order notto freeze to death.

 33. Jag kommer inte ihåg vems ide det var här men den verkar ju realistisk.
  diesel och eldningsolja är väl ungefär samma pris. Diesel + generator för el.  Verkningsgraden ligger väl på 50% eller något högre, har glömt. Generator har hög verkningsgrad. Ta vara på överskottsvärme  från kylvatten och sätt på båtavgaslimpor för att även fånga upp värmen från de heta avgaserna.  Kan man sen få tag i sån där billig diesel också! Hmm.  Ett litet fartyg verkar inte fel. Självförsörjande på el och värme. Bunkringsolja

 34. tty

  Håkan Bergman #27/29
  Jodå Rockhampton ligger på en flodslätt så det ligger i sakernas natur att staden översvämmas tämligen frekvent. Så här års är det regntid i Queensland och det är normalt både outhärdligt varmt och dyngsurt där. I år är det tydligen betydligt svalare (bara drygt 30 grader i kustlandet) och ännu regnigare än vanligt.
  Jag har varit i Queensland några gånger men jag har aldrig varit dum nog att åka dit under regntiden. Det är alldeles nog varmt och fuktigt under torrtiden.

 35. tty

  M-17 #2
  Jo SKB:s forskning håller genomgående hög klass. De har gjort en hel del bakgrundsstudier beträffande t ex istider, långsiktiga klimatförändringar, landhöjningar, jordbävningsrisker och dylikt som hör till det bästa som finns inom respektive områden.
  http://www.skb.se/Templates/Standard____15338.aspx

 36. Kent Forssgren

  Esko Polvi #32. I USA, demokratins och frihetens företrädare! Som dom själva, vissa politiker förståss,  i alla fall.  Och Sverige följer alltid USA i spåret.
  Vad skall vi förvänta oss i framtiden? Andreas Carlgren och Maud Olofsson beslutar hur mycket el var och en av oss skall få tillgång till. Verkar så fullkomligt osannolikt, att det antagligen är sannolikt . Sverige, mitt fosterland, vart är vi på väg? 

 37. Kent Forssgren

  Esko Polvi #32. I USA, demokratins och frihetens företrädare! Som dom själva, vissa politiker förståss,  i alla fall uttrycker det.  Och Sverige följer alltid USA i spåret.
  Vad skall vi förvänta oss i framtiden? Andreas Carlgren och Maud Olofsson beslutar hur mycket el var och en av oss skall få tillgång till. Verkar så fullkomligt osannolikt, att det antagligen är sannolikt . Sverige, mitt fosterland, vart är vi på väg? 
  Bortse från mitt föregående inlägg. Två ord kom inte med. Sorry.

 38. Staffan D.

  ”Gröngölingarna fick allt de ville ha — subsidier, inside deals, ryktbarhet, pengar, inflytande…  Men sedan kom Climategate, och multimiljonären Al Gores personliga och professionella meltdown, de kallaste, isigaste och snöigaste vintrarna i mannaminne, alla falska varningar om enorma oväder och tsunamis, och en orwellsk metamorfosande nomenklatura.  (Gorismen blir ett ständigt skämt hos late night comedians.)  När New York Times envisas med att publicera op-eds om hur rekordkylan nu bevisar den globala uppvärmningen undrar världen:  Vad skulle rekordvärme bevisa?” 
  –  Det är V D Hanson, jordbrukare och professor i Kalifornien, som skriver om Grekland och Kalifornien och varför de är i konkurs, trots att de gjort precis som media sagt.  Men konkursen betyder kanske att uppvärmningen bromsas?
  http://pajamasmedia.com/victordavishanson/raging-against-them/

 39. Slabadang #25
  MetOffice-Gate!!!
  🙂
   

 40. Kent #37
  >I USA, demokratins och frihetens företrädare!
  Not with current Democrats it seems!!

 41. OT, men intressant problem dryftas nu på TV2.
  Ganska mycket koppling till marknadsekonomi och politisk avreglering dock.
  65 miljarder för modernisering av gamla grejor ger tydligen bra lönsamhet på kundernas bekostnad.

 42. skogsmannen

  UffeB, #41!
  Kopplingen till kostnaderna för 30 års flum inom energipolitiken med dess fullständiga avsaknad av långsiktighet var väl det mest uppenbara i reportaget!

 43. L

  Skogsmannen, ja, nu får vi räkningen för 70-talets plakatbärare…

 44. Skogsmannen och L…
  Och vilka tycker ni ska betala?
  Plakatbärarna eller bolagen som inte kunnat hantera situationen? Eller ska de politiker som struntat i situationen få förnyat förtroende i år efter år?

 45. skogsmannen

  L!
  Inom företagssekonomi måste alla (nästan) projekt bära sina egna kostnader.
  När det gäller kostaden för dessa j-a plakatbärare så är det politik. Då får vi alla ”förmånen”” att ”solidariskt” vara med och betala, vad vi än tycker.
  UffeB!
  Jag tycker att roten till det onda borde betala, dvs plakatbärarna. Men jag tror inte att de klarar av att ta ansvar för sina handlingar så det blir väl vi konsumenter som får betala.

 46. Labbibia

  Ja, själv försökte jag på den tiden att stödja Staten, genom att vara ”plakat” i stället. 😉

 47. skogsmannen

  Labbibia!
  🙂

 48. L

  Uffeb, dagens plakatbärare, dom som vill ersätta kärnkraft med vindkraft, borde tänka lite längre än näsan räcker. Skulle deras idéer förverkligas kommer ingen att kunna/vilja bo kvar i det här landet.
   
   

 49. Skogsmannen #45
  Jo det är dyrt att konsumera, men tycker inte även du att man kan tycka att det är märkligt hur en producent kan tjäna mer på att låta bli att leverera? Du vet det där med tillgång och efterfrågan… det fungerar väl bra när det finns alternativ (hoppa över eller byta), men för den som sitter med ett elberoende för värme så är det inte så lätt att välja annat än el med kort varsel.
  Och när det gäller politik så är det ytterst märkligt att det till och med stödröstades på C i senaste valet (som någon nämnde)…
  Det måste ju ha varit någon som insåg hur illa konstigt dom hanterar landet, men ville ha med dom för att allt annat kändes mer skrämmande.
  Det måste ha varit någon som trodde att dom skulle ge sjutton i sin egen ideologi bara dom fick vara med på ett hörn…
  Undrar hur länge den s k ”Alliansen” håller. Det sprack ju i det alternativa samarbetet direkt efter valet, så visst vore det kanske friskt med något annat än ett ”tvåpartisystem” i Sverige.
  Om man nu ska blanda in politik i frågor som rör teknik och vetenskap…

 50. L #48
  Du spetsar till det på ett alarmistiskt sätt tycker jag.
  Men det kan ju vara en personlig känsla du har. En känsla som du kanske fått från media eller dina närmaste.
  Du kanske inte ens lever och verkar i Sverige? Och det behöver man ju inte bara för att man känner sig som svensk.

 51. L

  Uffeb, min tillspetsade känsla fick jag av dom som i valrörelsen på fullt allvar hävdade att kärnkraften ska stängas snarast och ersättas med vindkraftverk i massor. Varför skulle det fungera hos oss när det inte fungerar någon annanstans? När Sverige ska gå före, går vi baklänges.

 52. Iven

  När Riksdagen beslöt att ”fasa ut” – avskaffa kärnkraften och att  kk-forskning och kk-tänk skulle förbjudas, lades grunden för dagens situation för kärnkraften och därmed elförsörjningen.
   Sedan dess har alla räknat kallt med en snar avveckling, sparat på underhåll, förlorat kunskap och kompetens till utlandet  och påbörjat avvecklingen med att stänga ett välfungerande välskött kärnkraftverk i Barsebäck. Riksdagen är tydligen fortfarande oenig om kärnkraftens och därmed elförsörjningens framtida öde.
  Är det då förvånande att även de ansvariga i kk-verken haft svårt att veta vad den veliga politikerkåren kommer att hitta på framöver och hur mycket det är rimligt att satsa på kk?
   
  När det gäller elpriset, så bestämmes det väl på Nord Pool (elbörsen) där säljare och köpare delvis har samma intresse att maximera vinsten för el-producenterna. (Bl.a. såldes i somras svensk vattenkraft till bra priser till Tyskland och vattenreserverna, som nu skulle behövas för den svenska marknaden, minskades då och har tydligen inte lyckats fyllas på igen…)
  Den skrattretande visionen om att den numera vintertid mest stillastående vindkraften skulle ersätta en del av den utfasade kärnkraften har redan fått ett svar när vi nu får se utfallet i verkligheten.
  Och vem ska betala? Det blir alltid den vilseledda konsumenten i alla led – även höjda priser för produkter som tillverkas med höga elpriser vid tillverkningen…

 53. skogsmannen

  UffeB!
  Kan utan omsvep hålla med om att elmarknaden är mycket märklig, men det man (du) borde ha noterat från reportaget i kväll var att den primära orsaken till ”kärnkraftsfjaskot” var bristen på långsiktighet i de politiska besluten.
  Att sedan marknadskrafterna ”utnyttjar” situationen må vara såväl märkligt som klandervärt, men endast något som flummet inom energipolitiken banat väg för.

 54. Jan-Erik S.

  Faktiskt som Moment 22:
  Ju mer de inte producerar el…desto mer tjänar de.
  Detta sades av VD:n (tror jag det var) för Vattenfall i dagens TV-program.

 55. Staffan D.

  ”Climate warnings boost scepticism” säger Nature.  ”Undergräver man tron på en rättvis värld betyder det att klimatvarningar nonchaleras.”
  –  Det är bara det att deltagare som fått en starkare tro på en rättvis värld, är mer skeptiska, och mindre villiga att ’reducera sitt karbon-avtryck’, om man får tro samma artikel!  Om nu tron på en rättvis värld kan förändras av att man reflekterar någon minut över en mening, eller en annan. 
  –  Var kommer rubriken ifrån, den om klimatvarningar?  Och vad har det med rättvisa att göra?  Det är svårt, så’nt där.  Men psykologer ska väl också leva…
  http://www.nature.com/news/2011/110104/full/news.2011.701.html

 56. ThomasJ

  Innehållets bäring är bra nära dagens perverterade ’situation’:
  Byt ut ett par ord bara…
  http://www.americanrhetoric.com/speeches/dwightdeisenhowerfarewell.html
  Go figure!
  Mvh/TJ

 57. ThomasJ

  L #51:
  ”När Sverige ska gå före, går vi baklänges.”
  LOL – som alltid!  😀
  Framtidens ’yrke’ i detta land torde/borde vara/bli hjärn-transplantionskirurgi. Jättestor ’marknadspotential’; S ~ 25%, MP ~ 10%, M ~ 32%.
  ’Wasters’: KD, C & V => no ’care’ available/possibel…
  Go figure… 😉
  Mvh/TJ

 58. Staffan D.

  ”December var kallaste någonsin, och mer elände är på väg när snön kryper söderut den här veckan.  En ny snöomgång kommer att nå England och Wales, medan Skottland redan fått svårt väder.  Norr om gränsen väntas över 10 cm på högre mark, och i söder blir det mer vinter … Större delen av landet får mer snö på fredag.”  Daily Mail idag.  (Bra bilder!)
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1344329/Snowfall-hit-southern-England-Friday-Scotland-braced-blizzard-today.html

 59. Labbibia

  Staffan D
  Även södra delen av Sverige slog väl nytt köldrekord i December?

 60. Labbibia: Ja, det gjorde vi. På flera platser i Skåne var december den kallaste som uppmätts.

 61. Michelangelo

  Ruggiga bilder av inverterad CAGW i Kina på CCTV-9
  Severe cold in Guizhou have turned the roads into ice, leaving thousands of people stranded. Authorities are using various measures to cope with the disaster.
  http://english.cntv.cn/program/newsupdate/20110106/102851.shtml