En kortis: Finländare skippar köttet

Enligt Svenska YLE har ett upprop på Facebook resulterat i att 10000 finländare nu lovat att hålla en köttfri diet januari ut. Detta på grund av de koldioxidutsläpp som köttproduktionen orsakar.
Speciellt produktionen av nötkött förorsakar stora utsläpp av koldioxid. Därför är det bra att äta vegetariskt, säger Mikael Fogelholm, docent i näringslära vid Finlands Akademi.
Har ni också gjort några nyårslöften?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Olaus Petri

    Man kan förstås låta bli att äta kött av många skäl, men att börja vegetera bara för att en näringsfysiolog blivit klimatforskare låter väldigt näringsfattigt i mina öron, rent av dumt.
     
    Fast det kanske beror på att jag just har torkat bort kräks från gardinerna här hemma. Alltid lika kul när bli väckt av en kaskad av välling…

  2. Per-Åke

    Har de inte hört talas om fotosyntesen?
    (http://sv.wikipedia.org/wiki/Fotosyntes )
    Växter behöver ju faktiskt CO2 för att växa.

  3. EB

    Steget från att klicka “gilla” på FB till att verkligen agera är myyycket långt. Och hur bra brukar nyårslöften egentligen hålla…
    (Jag kör Atkins-diet fr o m i går 🙂 )

  4. Men,
    Grönsaker drar väl också rätt mycket CO2 i produktionen? Traktorer, transporter, kyla mm.
    För att inte tala om den “onödiga” produktionen av grönt – allt det vi kastar. Det är mycket det, men det har producerats, transporterats och kylts.
    Jag tror inte att det spelar någon större roll vilken mage grönmassan går igenom, direkt till oss eller via en ko. Lite förluster blir det naturligtvis men det kanske kompenseras med spill? Någon som vet mer om detta?

  5. karlsson

    Ska bli intressant att se hur mycket den lokala temperaturen i finland sjunker efter ett sådant beslut.
    Med så många människor måste det ju påverka både klimatet och temperaturen.
    Vi kanske får se att klimatförändringen i Finland upphör, avstannar och kanske backar tillbaka några hundra år. 
    För visst är det ett slut på klimatförändringarna som eftersträvas?

  6. Wolter: Inte om alla producerar sin egen gröna mat i liten skala. 😉 Balkongodling är ju det senaste.

  7. Maggie,
    Kanske är det framtiden. Varför tänkte dom inte på det förr – när svälten stod för dörren då och då?

  8. Labbibia

    Maggie
    Oj, odla balkonger? 😉
    Undrar hur många som redan var vegetarianer av dem som sade sig villiga att skippa köttet ?
    Vi har ju sett i klimatdebatten att veganer kan vara ett ganska högljutt släkte. På mer än ett sätt……..

  9. Labbibia

    För övrigt var det just en Finsk undersökning som för något år sedan avlivade myten om köttet som klimatbov……
    http://labbibia.wordpress.com/2010/04/08/slopa-kottet-och-radda-klimatet-logn-det-ocksa/
    http://www.aftonbladet.se/matvin/article6915125.ab

  10. Labbibia: #8 Alla? 🙂 Tippar på ganska många.

  11. Toprunner

    Finländare äta grönsaker ?? Finland är väl en vit fläck på grönsakens karta?

  12. Labbibia

    Topprunner
    Enligt vad jag hört så tycker de ju i  allafall om görnsaks-smoothies. Här ett gammalt fint recept från Finland:
    “Häll 10 liter vodka i en stor bålskål. Tillsätt EN grön ärta. OBS, låt inte ärtan dra för länge, det kan fördärva smaken

  13. Lars W

    Nja…  Finland hade mycket hög insidens av hjärt-kärlsjukdomar men har kommit ned i “normala” nivåer efter kost och livsstilsomläggning.

  14. Lars W

    För att inte tala om gurka och brännvin!

  15. Michelangelo

    Bra ! Hoppas på efterföljare i Sverige .Desto mer kött blir över till oss allätare. Dvs oss med en varierad näringsriktig kost.  Förhoppningsvis blir det även billigare.

  16. Peter

    Varför äta över huvudtaget?

  17. tty

    Kanske dags att återuppliva kolingens visdomsord:
    “Di säjer att vegetarianism ska va hälsosamt, men de ä en evier lögn, bror min rörde inget annat än öl o brännvin det sista året men lik förb-t dog han”

  18. Peter Stilbs

    Botkyrka kommun utanför Stockholm har tänkt sig bygga ett Globenstort runt växthus i transparent material, med ett spiralformat transportband – för att trygga den framtida livsmedelsförsörjningen på en krympande yta – tror jag de sade på ett inslag i ABC-nytt i Julhelgen.
    Det blir nog billiga gurkor…
    I kväll är det något program på SVT efter kl 21 tror jag – om “Kärnkraftfiaskot” – troligen nämns inte med ett ord Birgitta Dahl’s eller Torbjörn Fälldin’s insatser. 
    Finland har ju i övrigt haft bättre ordning på sin energiförsörjning, och mycket kortare underhålls-stopp på sina verk. Och de har fått ändan ur vagnen att bygga nytt.    

  19. Labbibia

    Peter S #18
    I bland undrar man om det är man själv som börjar bli galen, eller om det är omvärlden som ätit något olämpligt…..
    Vi har såvitt jag vet en enorm mängd åkermark här i landet som ligger i träda, efter som EU vill ha det så. Bönderna får betalt för att inte odla, allt för att hålla priserna uppe antar jag.
    För bara något/några år sedan plöjde flera gurkodlare i Sverige ner hela skörden i backen igen, eftersom de fick så dåligt betalt. Det hade kostat mer att skörda….det minst kostsamma alternativet var alltså att “Jordisera gurkorna” igen…(tror jag uttrycket lyder)
    Så, lycka till Borkyrka kommun!
    Och stort grattis till alla kommuninvånare där som ska betala vansinnet!

  20. Muminpappan

    Skratta inte! Här i Finland tror vi fullt och fast på att
    koldioxid är farligt – det är därför våra gröna går med på att
    bygga kärnkraftverk och subventionera torven som bränsle och att
    inte bygga lika många vindturbiner som Sverige. Då kan jag nog i en
    månad låta bli biffen som ändå kommer från Brasilien!

  21. tty

    Muminpappan #20
    Verkar mycket smart. Inget annat bränsle producerar tillnärmelsevis så mycket koldioxid per energienhet som torv. Och dessutom fortsätter de utbrutna mossarna att producera koldioxid i århundraden efteråt (om man inte dämmer över dem, då producerar de metan iställlet).

  22. Per-Åke

    #18 och #19
    För att få rejäl fart på växandet i en sådan där kula lär man behöva tillämpa koldioxidgödsling, som i de flesta större kommersiella växthusodlingar. Det innebär att man ökar koldioxidhalten i växthuset från den vanliga nivån till det dubbla (600-700 ppm) eller rent av uppemot 1000 ppm. Koldioxiden får man endera från fabriksframställd gas i tankar, eller via förbränning av något material som ger någorlunda rena avgaser, exv. naturgas eller gasol. Förbränningsgaserna leds då direkt in i växthuset.
    Googla på koldioxidgödsling+växthusodling för mer information.
    OT – apropå växthusodling: gurkor! Visste ni att att gurkor innehåller mera rent vatten (ca 99%) än havsvatten (ca 97-98%) ? Gurkor är alltså en väldigt dyr förpackningsform för vatten, dyrare än vatten på flaska.

  23. Michelangelo

    #21# Äter ni GMO grödor från Monsanto så riskerar landet snart att bli folktomt.
    Tråkigt för Finnkampen.

  24. Michelangelo

    #21# Så torven CO2- kompenserar för kärnkraftens CO2 bortfall ?! 

  25. Esko Polvi

    Hello my former countrymen what you are doing is totallycounterproductive.A living cow fart methane while a dead cow does not! I.e.eat meat!

  26. Esko Polvi

    Lite tisdags roligt:I told my American wife that the Swedes are well ahead of usto control the climate and she got it confirmed when we visited Sweden some few  years ago. She noticed all the signs along the roads about fart kontrol,Infart, and utfart.

  27. mig

    GMO är enbart ett sätt att kontrollera utsädet!Ett exempel är hur våra fröer skall godkännas!Helt suveränt hur man blir tvungen att köpa utsäde!Innan detta bedrägeri kunde bonden så med eget utsäde!Michelangelo
    #21# Äter ni GMO grödor från Monsanto så riskerar landet snart att bli folktomt.
    Tråkigt för Finnkampen.