Houston, we have a problem

Houston

Bilden är från Poweroutage och visar de olika länen i Texas tillgång till ström 2021-02-16.

Texas i USA har drabbats av en svår köldknäpp. Frysta vindkraftverk och begränsad gastillförsel har hindrat förmågan att generera tillräckligt med ström enligt ett uttalande från ERCOT (Electric Reliability Council of Texas), skriver CNN. I måndags startade energibolaget därför rullande strömavbrott där människor hade 30 minuter med ström och 45 minuter utan. ca 4 miljoner invånare blev helt utan ström. Människor frös och tog sin tillflykt till bilar som alltså kördes på tomgång på parkeringen. I skrivandets stund (igår) är det fortfarande många som är utan ström.

Tucker Carlsson, Fox News skriver (Googles översättning):

”I stället för att fira och dra nytta av statens enorma naturresurser, tog politiker den fashionabla vägen och blev hänsynslöst beroende av så kallad alternativ energi, vilket betyder vindkraftverk. För femton år sedan fanns det nästan inga vindkraftsparker i Texas. Förra året kom ungefär en fjärdedel av all el som produceras i staten från vind. Lokala politiker var nöjda med detta. De skryter om det som om det var något dygdigt att förstöra landskapet och förnedra kraftnätet. Bara förra veckan accepterade den republikanska regeringen Greg Abbott stolt något som kallades Wind Leadership Award, utdelat med tacksamhet av Tri Global Energy, ett företag som blir rikt på grön energi.”

De som propagerar för en stark utbyggnad av vindkraft kanske borde sansa sig. Jag själv propagerar för ny modern kärnkraft som en nödvändig del i energimixen och kanske är den på gång nu äntligen.

Svenska Dagbladets Jesper Sandström skrev igår en ledare med rubriken ”Bolund blundar för el-verkligheten” där han menar att det är märkligt att miljöminister Per Bolund reagerade i det närmaste med en fnysning på nyheten om att energibolaget Uniper vill bygga en prototyp för ny kärnkraft i Oskarshamn. Jesper menade också att :

”Ett parti som tar klimatfrågan på allvar, borde inte ha en energipolitisk talesperson som skryter med att han i sociala medier ”blockerar jobbiga kärnkraftskillar”. Det är en ytlig och barnslig hantering av ett område som med stor sannolikhet innehåller viktiga lösningar på morgondagens behov av billig och utsläppssnål el.

Även Dagens Industri har reagerat på Bolunds uttalanden. Ellen Gustafsson skrev en ledare med rubriken ”Framtidens kärnkraft är redan här” där ingressen tål att citeras:

”I söndagens Agenda deklarerade Per Bolund högt och tydligt att tekniken för den nya generationens kärnkraft inte finns. Det är bara drömmar om framtiden hette det. Men redan på måndagen verkade framtiden vara här.”

Det är alltså energibolaget Uniper, Kungliga Tekniska Högskolan och företaget Blykalla som har skickat in en ansökan till Energimyndigheten om att medfinansiera bygget av en prototyp av en ny typ av reaktorteknik, med små modulära reaktorer (SMR). De vill att Energimyndigheten går in med 125 miljoner kronor. Prototypen ska i så fall byggas vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Men är det verkligen så märkligt att Per Bolund (han som fnös) och Lorentz Tovatt (han med kärnkraftskillarna) gör sådana här uttalanden? I Miljöpartiets partiprogram kan man läsa:

”Vi motsätter oss byggandet av nya reaktorer i Sverige, eller effekthöjning i befintliga, och vill i stället påbörja avvecklingen av kärnkraften omedelbart.”

Det är ju medlemmarna som röstar fram partiprogrammet på Miljöpartiets kongress förmodar jag. Bolund och Tovatts agerande går alltså helt i linje med medlemmarnas önskemål om framtiden. Det handlar inte om politiskt käbbel utan om partipolitik. Om Miljöpartiet inte ändrar i sitt partiprogram måste man inse att de kommer att ha mycket svårt att gå med på en utbyggnad av ny modern kärnkraft.

Vi får hoppas att kärnkraftsvinden vänder i både USA och Sverige. Minst 20 personer tros ha dött på grund av vinterstormen i Texas.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simon

  Verkligheten måste vara jobbig för såna som Bagdad Bolund och Bagdad Tovatt.

  Det tråkiga är att verkligheten är en realitet för alla oss andra som inte lever i miljöpartistiska utopier.

 2. Låt oss se till att Miljöpartiets lekstuga i svensk politik upphör 2022, vi lever väl fortfarande i en demokrati värd namnet då får man hoppas

 3. foliehatt

  Läs gärna Mikael Törnwalls artikel i dagens SvD: https://www.svd.se/avveckla-karnkraft-inte-enkelt-men-mojligt/i/senaste
  Där beskriver representanter från Svenska Kraftnät och konsultföretaget Sweco hur det kommer att vara möjligt att till och med utveckla ett hög-elberoende samhälle samtidigt som vi ratar kärnkraften.

  Katarina Yuen, från Sweco framhåller ”flexibilitet” och ”samverkan” och säger

  ”– Flexibilitet handlar om att skapa incitament för en förbrukare att ändra när man använder el. Det kan vara att din värmepump går igång en liten stund senare för att sprida ut användningen, eller att en industri planerar sin produktion efter tillgången på el.”

  Synd att intervjun gjordes innan Texasdebaclet. Hade den gjorts lite senare hade hon kunnat sätta siffror på ”flexibiliteten”

  30 minuter på – 45 minuter av.

  Ja – vad säger man? ”- Vi såg det inte komma” Eller?

 4. OsoPolar

  Vad är det som är värst, ”klimatpolitik” eller hotet att inte få tala fritt. Tony Heller skriver:
  The wind turbines have shut down in Texas, and now green energy scamsters are spinning the truth to place the blame on somebody else.
  YouTube shut me down for two weeks and has made it clear to me that they intend to silence me.
  https://newtube.app/TonyHeller
  https://rumble.com/user/tonyheller

 5. Simon

  #3 Foliehatt
  Helt otroligt!
  Att Sweco tycker så är iofs inte förvånande. Man tjänar ju storkovan på klimatalarmisternas murbygganden, vindkraftsparker och olika klimatanpassningar.

 6. Lasse

  Aktuell prognos för Texas Austin:
  https://retro.yr.no/sted/USA/Texas/Austin/langtidsvarsel.html

  Medeltemperaturen i veckan ligger på plus 10 grader celsius-var finns problemet? /Bolund Mp

  Men det finns kanske hopp-Marslandaren kan hitta en ny civilisation för MP att skapa sin Utopi. Sker idag!
  Houston we have a solution to Your problem!

 7. Lars Cornell

  Tack Lena! Bulletin har nu flera artiklar i ämnet.

  ”Redan nu innebär kapacitetbristen att många kommuner måste skjuta upp olika infrastruktur- och bygginvesteringar. För Stockholms lokaltrafik handlar det om totalt 350 GWh, vilket motsvarar en medelstor svensk stads årsförbrukning.”
  https://bulletin.nu/elkrisen-i-stockholm-kritisk-brist-fram-till-2030

  ”Kärnkraftsfobi – det är vad det handlar om”
  ”I Agenda kunde man lyssna på ytterligare en av dessa debatter. Du fick garanterat inte svar på en enda av dina frågor.”
  ”I själva verket handlar avstängningarna och den framtida avvecklingen om Miljöpartiets (och Centerpartiets) irrationella rädsla för kärnkraft.”
  https://bulletin.nu/karnkraftsfobi-det-ar-vad-det-handlar-om

  Bill Gates: ”Femdubbla forskningen på ren energi”
  ”Det handlar om att omvandla hela världens energisystem i en hastighet som saknar motstycke. Enbart privata investeringar räcker inte.” … ”Vi behöver alltså politisk handling och den måste vara målinriktad, beständig och förutsägbar.”
  ”Eenergianvändningen kommer att fördubblas globalt till 2050 och ökningen kommer att drivas av betydande tillväxt i låg- och medelinkomstländer.”
  https://bulletin.nu/bill-gates-femdubbla-forskningen-pa-ren-energi

  Bill Gates använder ofta uttrycket ”Ren energi”. Men han förklarar inte vad han menar. Vinden är ren och förnybar, men el från vindkraftverk är det skitigaste som finns.
  http://www.tjust.com/2021/energy/kostnad-wind-nuclear.jpg

  #3 foliehatt.
  ”Man kan inte använda media för att förstå världen”. /Hans Rosling.

  Vi har hört det förut,

  ”Vi var naiva” / Fredrik Reinfeldt (M) år 1914.
  ”Vi såg det inte komma” / Staffan Löfven, SVT Agenda 1019.
  Om några år kommer det att ursäktande låta i klimatfrågan,
  ”Vi förstod inte bättre”
  eller
  ”Vi litade på media – men det visade sig fel”.

 8. Lennart Bengtsson

  Det märkliga är att ett litet 3-4% parti i princip avgör Sveriges energipolitik. Härtill hör att partiets uppfattningar i frågan knappast är baserat på vetenskapliga fakta utan på ledande medlemmars magkänsla och allmänt tyckande.
  Sverige var tidigare en kunskapsnation. Detta är tyvärr inte fallet längre.
  Konsekvenserna härav kommer att bli förödande särskilt på lång sikt. Risken är att det redan kanske är för sent att göra något åt saken.

 9. Anders

  Tack Lena Krantz att Du lyfter fram den bistra sanningen!

  #3 foliehatt. Sweco bygger kanske sina ”analyser” mer på silkeslen rödgrön värdegrund än på matematisk beräkning av faktiska värden?

  #5 Simon. Exakt! Follow The Money!!

 10. Staffan Lindström

  3 foliehatt
  ….Du ska inte ens TRO att du kan bestämma någonting, det tar PARTIET hand om… Välkommen till vår nya SKÖNA värld…./BB (Står INTE för Björn Borg eller Brigitte Bardot……) UTANDNINGSSKAM nästa??

 11. Ann+Löfving-Henriksson

  Tack Lena!
  Katastrofen Bylund m.fl. visar hur det går när ”Bolibompa-journalister” får styra folkupplysningen.

 12. Simon

  Nu räcker det inte med att vi ska förstöra skogarna med vindkraftsparker. Nu ska vi tydligen förstöra ännu mer skog på att bygga torn till vindsnurror. Det är ju rena snurren minst sagt:

  https://www.svt.se/nyheter/medvind-for-svenska-tratorn

 13. Daniel Wiklund8

  I nordnytt alldeles nyss om att Piteå och Umeå ska starta ett samarbete på olika områden, mest kreativa områden. Men sist nämndes förnybar energi. Kanske Umeå ska få tips om hur man bygger vindkraft. Där har ju Piteå erfarenhet, Markbygden är ju störst i Europa. Eller varför inte ett samarbete mellan Piteå och Texas. Förre landshövdingen i Norrbotten Björn Nilsson ansåg ju att det skulle byggas 10 Markbygden i Norrbotten.

 14. Anders

  Vestas nya vindkraftverk slår GE:s rekord-blad
  https://www.nyteknik.se/energi/vestas-nya-vindkraftverk-slar-ge-s-rekord-blad-7009725

  ”Under ett år räknar Vestas med att V236-15.0 MW, lite beroende på platsens förhållanden, ska kunna leverera cirka 80 GWh. Det innebär att ett vindkraftverk kan förse 20 000 europeiska hem med el. Om elen ersätter en fossil produktion så kan mer än 38 000 ton koldioxid sparas in , vilket motsvarar 25 000 bortplockade bilar. ”

  Värdegrundsflum i sin prydno! Hur många tusen vindeldrivna ”villor/hem” stod kalla i Texas häromsistens? Jag bara undrar..

 15. Lars Thorén

  # 9
  Sweco brände 100-tals miljoner på ett fantasiprojekt i Linköping som kallades Plantagon. Kommunen stod för infrastruktur för 10 miljoner. Meningen var att odla vertikalt i en 30 våningar hög byggnad med kontor och växthus. Kinakålen (!) som skulle produceras skulle Linköpingsborna själva kunna komma och hämta. Ägare till projektet var en indianstam i östra USA!!! Kommunalråd, Cleantech-människor och den stackars landshövdingen kramade om den influgna indianhövdingen och lokala Corren skrev aningslöst om bluffprojektet. Sweco förlorade nog upp mot 800 miljoner i projektet. George Monbiot dissade samtidigt vertikalodling med att det enda lönsamma att odla i sådana vore ”höggradig marijuana”.

 16. Per I

  MP lever på skrämselpropaganda. Men de har kanske kommit till vägs ände nu när energifrågan blir akut. De kommer inte kunna godta ny kärnkraft och deras vision om framtiden med vätgas är inte möjlig. I varje fall inte att den ska ersätta kärnkraften.
  Man kan fråga sig vad KD och M tänkte när de ingick energiöverenskommelsen 2016. Bara tre år senare hoppar de av.

  MP är dessutom inte ett parti som andra. De har i uttalanden visat totalitära egenskaper. Det är logiskt för deras politik går inte att genomföra utan regleringar. Så långt det går kommer de använda skatter men sen kommer det mer. Dom tror ju faktiskt att jorden håller på gå under och då kan man gå långt för att rädda den. MP är farligaste partiet i riksdagen. Dom har bara fyra procent men de har mycket sympatier i andra partier. Annars skulle de inte varit med i regeringar sen 1998.
  Den här artikeln är läsvärd.
  https://www.energinyheter.se/20210214/23406/vem-vill-leva-i-en-ekodiktatur

 17. En annan

  Kanske Bolund och hans skulle åka hit och propagera för mer väderberoende el.
  https://www.zerohedge.com/political/texas-facing-humanitarian-crisis
  Varningarna kom redan i lördags, sedan brakade det loss.
  Läs kommentarerna till artikeln, herrejösses. Det kommer i alla fall att rulla några huvuden i efterspelet till denna katastrof.
  Även WUWT har ett flertal artiklar, läs och begrunda!
  Nu kan väl alla PK-ister påstå att det är en sällan-händelse, javisst men man måste ta höjd för det också när man dimensionerar elsystemet!
  Mellan 4 och 7 miljoner utan ström sedan i måndags i världens mest utvecklade land, resan till att bli ett u-land går fort!

 18. Lasse

  #15 SWECO rör sig inte med de summor du nämner.
  Men de brände säkert en massa gratistimmar!
  Många priser fick de också. Det kostar att ligga i framkant-speciellt när utvecklingen vänder!

  Ex-pressen har kl 11 en chatt med Chalmersprofessor om förnybar energi. Ni hittar säkert!

 19. Staffan Lindström

  12 Daniel Wiklund8
  Kvinnan med semikronisk Covid-19 då…?
  OT WinX YT DL fungerar för SVTPLAY igen… Då RÅKAR Aktuellt och Kulturnyheterna utgå av ”rättighetsskäl” Aktuellt har ngt förkortade kulturnyheter… Skäms ni för att ge en (Cassandra Lorca) MACCHIAVELLI en röst om vitheten på Konstfack..?. Det var 16/2/2021… Kände det på mig faktiskt… 🙁

 20. Göran J

  SVT förnekar sig aldrig och speciellt programmet Aktuellt som kallar ”SVT:s fördjupande nyhetsprogram.”
  Inslaget igår 21:00 om Texas energi är nog så djupt man kan komma i dyn för nyhetsrapportering.

  https://www.svtplay.se/video/29611380/aktuellt/aktuellt-17-feb-21-00-3

  20 minuter in i programmet krälar man i dyn och pratar om Texas som en föregångsstat med grön energi. Erika Bjerström breder ut sig och Stefan Åsberg visar i ett inspelat reportage hur Texas ser ut med vindmöllor och solceller. Samtidigt somvi vet att boende i Texas krigar för att att inte frysa ihjäl. Vindkraft och solceller fungerar inte i vinterklimat men det förstår inte Aktuellts redaktion utan låter aktivisten Bjerström tala om Bidens nya energipolitik som redan visar sig inte fungera.
  Vi alla som sett detta inlägg och känner till vad som hänt i verkligheten vi kan absolut inte lita på att dessa marionettreportrar tala sanning.

  Personligen har jag inget som helst förtroende för SVT eller SR nyhetsprogram efter ett antal liknande händelser.
  Den stora frågan är om reportrarna ljuger medvetet eller om okunnigheten har bosatt sig permanent i SVT/SR.

  Jag tror inte att man är okunnig utan har en annan Agenda.

 21. Per I

  En annan #17

  Jisses. Det visar vidden av katastrofen. Hus förstörda, ledningar har frusit sönder. Brist på dricksvatten och mat. Och problemet är elbrist inte vädret. Det kommer hända här bara en tidsfråga.

 22. Sören+G

  Per Bolund anmäls till riksdagens konstitutionsutskott för ett uttalande om fjärde generationens kärnkraft. Han ska ha försökt påverka Energimyndighetens kommande beslut om en ansökan om medfinansiering för utveckling av fjärde generationens kärnkraft.

 23. Per I

  Frågan är vad Sverige ska ha vindkraft till egentligen. Elproduktionen är redan 98 procent fossilfri. Det är ju helt uppenbart att den ska ersätta kärnkraft och att det är MPs ide och krav för att ingå i regeringar.
  Nu kommer säkerligen fler kraftverk att byggas. Och ska ny kärnkraft byggas kommer krav på lönsamhet, dvs vindkraftsel måste begränsas eller el från planerbart subventioneras. Tvärtom mot för hittills alltså.
  Ett alternativ är att vindkraften levererar enbart till serverhallarna och Hybrit.
  Faktum är att vindkraften har skapat oreda på elmarknaden och det måste till en lösning.
  MPs fantasier avslöjas när verkligheten med elbrist visar sig. Det är ett stort dyrt fiasko som framförallt den här regeringen men även tidigare regeringar har orsakat.

 24. Ivar+Andersson

  Väderberoende vindkraftverk ska vi kalla väderkvarnar som det hette förr. Då påminns många om varför väderkvarnar avvecklades och ersattes med motordrivna kvarnar.

 25. Göran J

  CNN nyhetsprogram skriver om att Texas drabbats av vinterstorm???
  FAKE NEWS

  Citat”(CNN) En vinterstorm och en lång nedkylning har förlamat kraftanläggningar i Texas och orsakat cirka 2,3 miljoner avbrott från och med onsdagskvällen, vilket lämnar invånarna i kyla och mörker i flera dagar.
  Bristen på kraft till ungefär en fjärdedel av staten har skapat en omfattande nödsituation, med familjer som stannar i hem eller bilar utan värme, spruckna vattenrör, bristande vattensystem och bensinbrist.
  Barbara Martinez sa att hon hade bränt ved för att försöka värma sitt förortshus i Houston, som hade varit utan ström från tidig söndag till tisdag”.

  Går man tillbaka till den 14 februari och framåt kan jag konstatera med Vetusky att vindhastigheten aldrig var över 6 m/s i någon del av Texas. Det var på många platser vindstilla eller nästintill vindstilla.
  Det är säkert därför som vindkraftverket på många platser inte snurrade och därför frös fast.

 26. Lasse

  Om vindkraften avkrävs effektgarantier så är de snart borta.
  Ex Pressens chatt avslöjade alternativa intäkter för vindelen och den olönsamhet för alternativen som vindelen bidrar till.

 27. Håkan Bergman

  Göran J #25
  Och inte lär det hjälpa att ringa spindoktorn.
  Vi får sända ett stort tack till Texas som går före och visar vägen, fel väg i det här fallet.

 28. Anders

  #20 Göran J. Tyvärr är dessa MP-marionetter experter på att ljuga ”snyggt”. De vet, men ljuger!

 29. foliehatt

  #28, Anders.
  så sant, så sant. De utgör en grupp av
  ”-gör som jag säger, inte som jag gör” – profeter.

  https://www.svd.se/mp-minister-placerar-i-olja-och-karnkraft/i/senaste

 30. Simon

  Man tycks ju inte ens själva tro på vindkraften när det gäller egna pengar:

  https://www.di.se/nyheter/grona-ministerns-sparande-oljebolag-pipelines-och-karnkraft/

  Väldigt talande faktiskt

  Foliehatt hann före ser jag 🙂

 31. Lasse

  #25
  Göran J
  Det är nog så att storm betyder annat väder än vad vi menar.
  Närmast översätts med oväder.
  Storm brukas även när det är nederbörd. Stormdrains-tar hand om det!

 32. Simon

  Verkar som att vattnet i Luleå-älven nu stiger så kraftigt att politikerna däruppe har krismöte. Jag förmodar att det har att göra med att man tvingats skruva på vattenkraften så mycket. Någon mer insatt som vet?

 33. Anders

  #32 Simon. Så länge MP och/eller C har fingrarna med i Vattenfalls syltburk lär vi inte få reda på sanningen i alla fall! Kan det vara så att vattenkraftens politiskt drivna överanpassning till vindenergin nu börjar märkas i fysiska mätbara variabler som km3 vattenmassa i vattenmagasinen? Kommer osökt att tänka på Peter Dalle som den aningslöse men entusiastiske uppfinnaren från Sundbyberg. Alla hans mindre bra idéer stupade på hans eget oförglömliga konstaterande ”tänkte inte på det”…

 34. Håkan Bergman

  #32-33
  http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/sweden/rescontent.cgi?area=SE1
  Välfyllt över lag, men nåt magasin kan ju ligga ännu högre och behöva tappa extra mycket.

 35. Anders

  Rättar mig själv i #32: Så länge det överhuvudtaget tillåts politisk styrning av våra basnäringar blir det rappakalja. Låt snarast yrkeskunskap och kompetens få en renässans! Detta gudsförgätna land har numera ett bakslugt smygministerstyre. Som endast gynnar politrukerna, inte folket.

 36. Håkan Bergman

  Man fryser i Portugal också, mest på grund av dåligt byggda hus och höga energipriser. Men det drabbar ju bara dom fattiga, känns igen?
  https://www.politico.eu/article/freezing-in-paradise-portugals-energy-poverty-problem/

 37. Göran J

  Lasse #31

  Jomenvisst är det i betydelsen oväder.

  Men om det faller snö i vindstilla är det nog ingen som beskriver det som oväder.

  I mitt lexikon ”Oxford Advanced Learners Dictionary” Beskrivs storm som ”very bad weather, with strong winds, rain and thunder.” 🙂

 38. Staffan Lindström

  20 Göran J
  Och så RÅKADE man hitta en bra mycket(?) äldre bror till Hollywoodstjärnan Matthew McConaughey, Mike ”Rooster” McConaughey, vilken numera sades tugga sina cigarrer (av klimatskäl??) Tjänade pengar på vind,
  sol och olja… Inte för jag vill ta Erika Bjerström i försvar, men hon nämnde det vintriga vädret i Texas dock visades inga bilder väl i gårdagens Aktuellt. Allt är inte frid och fröjd med Bidens USA-klimatsatsning, man måste höra och se mellan raderna….

 39. Håkan Bergman

  Nu lobbas det stenhårt för att stoppa biobränslen inom EU.
  https://www.ecowatch.com/scientists-demand-stop-burning-trees-2650534163.html?rebelltitem=1#rebelltitem1
  Putins gas eller små kärnkraftverk? Jag vill fortsätta att ha det varmt och gott, men Värtan kan väl återgå till kol under en övergångsperiod. Och arma danskar med sina designade vedkraftverk.

 40. Lennart Svanberg

  Facebook kommer att förlita sig på experter från universiteten George Mason, Yale och Cambridge för att identifiera felaktiga påståenden om klimatet… Informationssnaran dras åt kring oliktänkande https://omni.se/a/rgdKAe

 41. tty

  #15 ”SWECO rör sig inte med de summor du nämner”.

  Plantagons obetalda skulder vid konkursen var ca 19 miljoner, aktieägarna förlorade ca 117 miljoner, Linköpings kommun ca 10 miljoner medan tillgångarna i konkursboet var ca 40 000 kr (mest kontorsmöbler).

  Så det var ändå ett rätt gediget fiasko.

 42. tty

  #34

  Det är faktiskt SE2 (södra/mellersta Norrland) som har tappat av mest:

  http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/sweden/rescontent.cgi?area=SE2

  Förmodligen är det bristen på ledningar som har hållit igen i Norra Norrland.

  Sedan är just Luleälven knepig eftersom det största magasinet (Suorva) ligger överst. Producerar det för fullt måste verken nerströms också göra det, eller släppa vatten förbi verken. Hörde för övrigt av en bekant som jobbat med dammsäkerhet att om Suorva skulle fallera ryker därför även samtliga dammar nedströms och Norrbottens nya centralsjukhus i Sunderbyn hamnar under vatten. Han ansåg placeringen av sjukhuset fullkomligt huvudlös.

 43. Lasse

  #41 tty
  Alltid så välinformerad och trovärdig-men de summor du nämner är inte så stora. Sweco blev rikligt uppmärksammade i media och fick priser för sina gröna visioner.

  #39 Den kampanjen skulle jag stödja. Men Stockholm exergi är stolta och kommer säkert försöka ta hand om CO2 i stor skala vid pannan. Minusutsläpp! Kosta vad som helst.
  För den som sett: https://www.youtube.com/watch?v=5x7UgKfSug0
  ”Planet of the humans” framgår det tokiga i biobränslet.

  Nu drabbas Texasborna av den giftiga gasen CO!
  När de försöker hålla värmen.
  Det verkar som om eltillförseln inte fallit bort helt utan det är uttagen som gör att nätet är överbelastat, uttag som görs för att hindra kylan skada hus och människor.
  Går detta att förhindra?
  Minns kalla Påskar då fritidshusens uttag släckte lokalnätet gång på gång.

 44. tty

  #43

  ”Det verkar som om eltillförseln inte fallit bort helt utan det är uttagen som gör att nätet är överbelastat ”

  Det hela är inte helt enkelt. Vindkraften tycks mer eller mindre helt ha fallerat p g a nedisning, den ger tydligen nästan inget just nu, inte solkraften heller.

  Kol- och kärnkraft går för fullt, tydligen utan problem, men Texas har inte mycket kvar av någondera.

  Texas kraftnät är i princip isolerat. Det går alltså inte att få in nämnvärt med el från andra stater.

  Det som ska ta smällen och även vara reglerkraft för vind/sol är alltså naturgasdrivna kraftverk. De har ökat produktionen men kan inte gå för fullt p g a brist på naturgas. Detta beror dels på att uppvärmning av hus i USA till helt övervägande delen går på naturgas. Efterfrågan har därför ökat till mer än vad gaspipelines kan hantera. Dessutom har man produktionproblem, framför allt med naturgas från ”the Permian Basin” i västra Texas och New Mexico. Naturgasen som kommer upp ur källorna är inte helt ”ren” metan utan innehåller både tyngre kolväten, vattenånga och ibland även svavelväte och svaveldioxid, och den måste därför gå via ett ”raffinaderi” innan den kan distribueras. Normalt är det inga problem med dessa relativt korta ledningar eftersom naturgasen är rejält varm när den kommer upp ur jorden, men nu tycks man ha fått problem med is- och paraffinproppar i ventiler och ledningar. Produktionen från källor i Mexikanska golfen (där temperaturen är över noll) går däremot för fullt.

  Naturgas är svårt men inte omöjligt att lagra i större mängder. Det kräver dock platser med rätt geologi eftersom man lagrar den i gamla tomma oljefält och saltgruvor (lagret måste vara gastätt). Det finns dock rätt få lager i just Texas, förmodligen för att man inte ansett sig behöva dem med milda vintrar och gaskällorna nära förbrukningsplatserna. Man törs nog gissa att det blir aktuellt med flera nya lager efter detta om inte Biden & Co sätter stopp för det.

  Sedan finns det ytterligare en komplikation, nämligen ”ice storms”. Vid stora kalluftsutbrott i Nordamerika tränger polarluften söderut längs markytan och tränger in under den varma fuktiga tropikluften från golfen. Resultat: underkylt regn som bildar kraftiga islager på allting. Det är framförallt detta som lamslår vindkraft (och även solkraft). Dessutom rasar mängder av grenar och hela träd under tyngden (kom ihåg att många träd i Texas är vintergröna). Resultatet blir mängder av utslagna elledningar, plus att reparatörer har svårt att ta sig fram på isglaserade vägar med sommardäck.

  https://texarkanafyi.com/wp-content/uploads/2016/12/dayafterchristmasicestorm2000feature.jpg

  https://dmn-dallas-news-prod.cdn.arcpublishing.com/resizer/N5dAT9ZB7cZTss8fKcVHJmgK9Vw=/1660×934/filters:focal(1115×755:1125×745):no_upscale()/cloudfront-us-east-1.images.arcpublishing.com/dmn/GAHAWHWMPBFX7P3PQNGMDUEPVU.jpg

  Även när kylan är över kommer det därför att ta tid innan elnätet är reparerat. Plus att ingen vet hur många vatten- och avloppsledningar som har frusit sönder eller hur mycket coronasmittan spritt sig när folk varit tvungna att tränga ihop sig för att hålla värmen.

 45. Gunnar Strandell

  Skottade mig sista biten fram till sommarstället idag.
  Spår från harsprång på tomten som ligger 3,5 km från kärnkraften i Forsmark fick mig att fundera.

  Om resten av världen vill slippa vatten- och kärnkraft och dessutom börjar inse att biobränslen släpper ut koldioxid finns det väl ingen anledning för oss, som varit positiva och betalat kostnaden, att avstå en enda kilowattimme till dem.

  Det blir spännande att se hur det utvecklar sig i Texas.

 46. LBt

  Vågar man här kalla detta extremväder?

  Det är välkänt att vår klimatpåverkan minskar den temperaturskillnad som driver jet-strömmarna runt polerna vilket i sin tur leder till helt nya vädermönster.

  Vad detta innebär om de globala förändringarna tillåts närma sig 2 grader C vet vi helt enkelt inte.

  Såväl svensk som tysk klimatpoletik bygger på att fossil kraft finns tillgänglig när de förnybara inte kan leverera. Att stänga ner fungerande kärnkraft är naturligtvis galet, i förlängningen blir vi också beroende av rysk gas.

 47. Håkan Bergman

  Kollade in vattenkraften i Luleälven, förvånansvärt ojämt flöde, eller är det normalt där.
  Ritsem 249 m³/s
  Vietas 232
  Porjus 722
  Harsprånget 546
  Ligga 651
  Messaure 299
  Porsi 369
  Laxede 449
  Vitjärv 468
  Boden 471
  https://powerplants.vattenfall.com/sv/#/view=map/sort=name

 48. tty

  #46

  Nu är det faktiskt så att klimathistorisk forskning visat på att den här typen av låsta vädersituationer med kraftigt meandrande jetström ”högindexväder” var betydligt vanligare under Lilla Istiden, Läs t ex Lamb, L. H. 1982. ”Climate History and the Modern World”, Kapitel 4 och 12.

  Därav de tvära kasten mellan extrem kyla och extrem värme som förekom under lilla istiden. Svältåret 1867 är ett bra exempel med en otroligt kall vår och försommmar som slog om till värmebölja och torka i juli.

  Vi tycks ju få se ett litet exempel på det nu om SMHI får rätt och det blir 10 plusgrader i nästa vecka.

  Detta hör dock till de delar av klimatvetenskapen som har försvunnit ”down the Memory Hole”.

 49. Jan

  ”Jätten jublar efter mångmiljardkontrakten – planerar stora nyanställningar i Sverige”

  https://www.di.se/nyheter/jatten-jublar-efter-mangmiljardkontrakten-planerar-stora-nyanstallningar-i-sverige/

  Det finns mycket pengar tjäna på väderberoende energikällor.

 50. tty

  Procentuell fördelning av kraftproduktion i Texas den senaste månaden. Rött = naturgas, Grönt = vind, Gult =Sol, Grått = kol, Blått = kärnkraft:

  https://media-exp1.licdn.com/dms/image/C5622AQG56wgIufbVDQ/feedshare-shrink_1280/0/1613525462205?e=1616630400&v=beta&t=dgTn_xhq-CSbvW-jIP4_nJUCYMDvtKZ65R9qaC4g6ak

  Dra era egna slutsatser.

 51. Lasse

  #44 tty Tack-media i USA är fullt upptagna av denna pågående händelse.

  #45 Harsprång-låter som vattenkraft 😉
  #47 Jo

  #50 tty-en slutsats är väl att de klarar av 100% hela tiden;-)
  Gissar att de har en fast KK produktion och den andelen minskar-så nätet blev väldigt överbelastat trots 90SEK/KWh. Deras priser visades på en bild-50 öre per KWh ökade till 90 SEK när nätet började få problem.

 52. Rossmore

  #2
  Amen!

 53. Anders

  #38 Staffan Lindström. Tänkte precis som Du! SVT gav med ens begreppet ”en tupp i halsen” en oväntad liten revansch 😉 SVT:s val att intervjua Mike “Rooster” McConaughey visar med önskvärd tydlighet vart de har sina värdegrunder… Vem kan missa att de blivit en skattefinansierad rödgrön tankesmedja! Hur (l)änge (s)ka s(v)enska folket a(c)ceptera att bli förda bako(mp) ljuset? När ska oppositionen våga driva någon politik? Är de rädda för mp???? Eller den arga flätade flickan…

 54. Rolf Mellberg

  Lite O.T. kanske, men Huston är kanske lite inblandat…

  Kina gav sig iväg till Mars häromdagen.

  Strax efter det kunde UAE stolta representera arab-världen och följa efter.

  Om ett par timmar landar USA:s Mars-sond, vilket SVT rapport precis nyss rapporterade.

  Men oj med vilken stolthet SVT-journalisterna kunde berätta om att Sveriges senaste stora teknologiska språng:

  BYGGA VINDKRAFTSVERKENS TORN I KLIMATVÄNLIGT TRÄ!!!!

  Ha ha ha….

 55. #46
  …Vad detta innebär om de globala förändringarna tillåts närma sig 2 grader C vet vi helt enkelt inte….

  Ja, nu stödjer inte fakta detta med ett mänsklig klimatvred öht. Man kanske skall börja från början?
  Eller skall vi skruva på till minus 2 och prova?

 56. Rolf Mellberg

  #46 LBt

  ”Det är välkänt att vår klimatpåverkan minskar den temperaturskillnad som driver jet-strömmarna runt polerna vilket i sin tur leder till helt nya vädermönster.”

  VA???

  Nej,
  Det är välkänt att en global temperaturökning minskar den vind-drivande gradienten mellan tropikerna och polerna då polerna värms mest.
  Det är oklart i vilken omfattning sådan temperaturökning är antropogen….

  Jag vill också rekommendera dig att läsa följande serösa men ”icke klimatskeptiska” röst vad gäller nya mönster för jet-strömmar. OBS de skyller inte på människan, vilket de förtvivlat gärna skulle om de bara kunde.

  https://www.carbonbrief.org/jet-stream-is-climate-change-causing-more-blocking-weather-events

  Notera även att det säger inte ett ord om solens möjliga roll, en tystnad så avslöjande att jag finner det lustigt. De skulle naturligtvis ha blivit avrättade om det nämnt en sådan möjlig faktor.

 57. Anders

  #46 LBt. När Du formulerar Dig ”om de globala förändringarna tillåts närma sig 2 grader C” tror Du verkligen själv på vad Du skriver? Är det en fråga för mänskligheten – som trots alla domedagsprofetior faktiskt ryms på Gotland (0,4 m2/pers) 😉 – att tillåta Jordens medeltemperatur närma sig någon viss nivå? Jag säger som så – vi har inte den förmågan. Frågor på det?

 58. sibbe

  Vad LBT menar bör väl nämnas här: Potsdams orakel, f.d. Göbbels lögnministeriet, har slagit fast:
  Det blir kallare på grund av att det blir varmare. Vågar man här kalla detta extremväder?
  Visst! Klart att klimatuppvärmningen ligger bakom!!!
  För en vecka sen förklarade PIK att jetströmmarna delades och att man därför fick för mycket snö och köld enbart i Europa.
  Varför nu jet-strömmarna åter delades så att också USA fick mera snö och köld frågade inte tyska medier… , men det var väl Trumps fel…
  Gasledningen från Ryssland till Tyskland skulle annars varit färdig, eller hur?

 59. Staffan Lindström

  53 Anders
  🙂 🙂 🙂
  Med Parkinson har jag en mer eller mindre permanent tupp i halsen… 😉 Antyder du förresten att (v) är ett inofficiellt regeringskoalitionsparti? Så kan det nog vara…
  58 sibbe
  …också mellanöstern Libanon, Israel, Jordanien…BARA VÄDER…
  Hela TEXAS var snötäckt…16 FEB Läste att Galveston hade sin första vita jul 2004…

 60. sibbe

  Vi tyskar har ett svar:
  was nicht wahr sein darf, das nicht wahr sein kann.
  Samma som LBT på svenska…

 61. Roland

  Nu på aftonbladet
  Miljoner utan ström i Texas – fler vinterstormar väntas

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yROp5A/miljoner-utan-strom-i-texas–fler-vinterstormar-vantas

 62. sibbe

  Varför byggs inte vindkraft bland höghusen i stan? Så att varje lägenhet för sin ström direkt i kontakten?

 63. LBt

  #48,
  Vad detta innebär om de globala förändringarna tillåts närma sig 2 grader C vet vi helt enkelt inte.

 64. Simon

  Man blir mörkrädd av såna här artiklar:
  https://www.expressen.se/nyheter/ulf-kristersson-forvanad-over-partivannens-karnkraftsutspel/

  Ingen verkar förstå problemen och Bolund flummar på i vanlig ordning om att kärnkraften kräver uranbrytning och transporter och därmed inte är fossilfri. Vindkraftverken flyger väl ut i skogarna och planterar sig själva då eller hur menar karln? Att kärnkraften inte heller är stabil påstår karln på fullt allvar. Hur stabil vindkraften är kan han väl fråga Texasborna om.

  Jag konstaterar bara att det här går inte längre. Denna regering är en fullständig katastrof som är skadlig för vårt land.

  Här är åtminstone en som förstått en del av problematiken:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/R9OXEd/kritik-mot-el-satsningen-samsta-investeringen-som-gar-att-gora

 65. Gunnar Strandell

  LBt #63
  Det är värre än så. Vi vet inte ens vad det innebär om de globala förändringarna uteblir. I värsta fall kan vi få en snabb upprepning av alla de extrema händelser som drabbat mänskligheten de senaste 400 åren.
  Och det finns ingen möjlighet att visa att det INTE blir så.

  Hit har dagens klimatvetenskap tagit oss, suck. 🙁

 66. Rolf Mellberg

  #63 LBt

  Vadå 2 grader?
  Menar du från förindustriell tid?
  Varför ska man utgå från en tidpunkt för vilken vi har väldigt svårt att ta reda på vilken temperatur som då gällde? (inklusive anklagelser om politiskt motiverat fusk)

  Jo – Det är av politiska skäl, för att ökningen ska se mer hotfull ut. Och för att det går lättare att ”tolka” (justera) gamla temperaturuppgifter lite som man vill.

  Nej, låt oss utgå från 1950, då vi hade 300-310 ppm co2. Den lilla uppvärming som människan möjligen hade orsakat innan dess är lika batellartad som fördelaktig.

  Efter 1950 har vi däremot sett en dramatiskt snabb ökning till ca 415 ppm CO2. Och – menar jag ca 0.6 graders temperatuökning. Jag baserar mig på UAH:s mätserie plus kunskapen att temperarturen låg platt mellan 1950 och 1979. Ingen säger väl emot det.

  Om du hävdar att andra temperaturserier är mer att lita på så åberopar jag:
  http://www.drroyspencer.com/2021/02/urban-heat-island-effects-on-u-s-temperature-trends-1973-2020-ushcn-vs-hourly-weather-stations/

 67. jensen

  Läsvärt angående klimatförändringars orsaker.
  Solar minimum m.m.

  https://www.americanthinker.com/articles/2021/02/green_new_deal_frozen_in_its_tracks.html

 68. Per I

  Simon #64

  Ja är riktigt oroad faktiskt. En gång i tiden tog politiker ansvar och det byggdes upp ett fungerande elsystem. Nu flummas det runt bara och ingen vet hur det slutar. Apropå länkarna: Svenska kraftnät verkar mena att nord syd ledningen blir bra för det går att exportera och Norrland kan behöva kraft. Men den skulle väl byggas för att det är brist i södra delen. Och Odenberg endera är han inte insatt eller så manipulerar han. Kärnkraften har gjorts olönsam med träget arbete av MP borde han veta. Säga vad man vill men de är målmedvetna extremisterna. Men jag funderar på om han som andra politiker tjänar storkovan på lobbyism. Han kan inte vara så korkad så det är lobbying som gäller.
  Om nyttan med en ledning är osäker är det bättre satsa 70 miljarderna på kärnkraft i södra halvan.

 69. tty

  #63

  ”Vad detta innebär om de globala förändringarna tillåts närma sig 2 grader C vet vi helt enkelt inte.”

  Jodå. Det är bara att kolla vad som hände den förra mellanistiden.

 70. tty

  Jetströmmens meandrar förflyttar sig. Det verkar som om kylan är över för Mellanvästern och Västeuropa för den här gången. Nu blir det Mellanöstern som får ta smällen.

  Nästa vecka är det troligen varmare i Stockholm än i Ankara och Damaskus.

 71. Simon

  2.50 min in i inslaget:
  https://www.youtube.com/watch?v=ML69SlIDpPU

  Det går fort att byta fot inom politiken. Sedan ställer dom sig frågande till att politikerföraktet ökar. Ja man kan ju undra vad det beror på. Vad är kravet på att få ansvaret för Sverige egentligen? Att man klarar av att stiga upp ur sängen?

 72. En annan

  Det verkar som Moder jord har fått en släng av flunsan;
  https://electroverse.net/northern-hemisphere-rare-snow-as-sun-hits-milestone-of-two-spotless-weeks/
  Lite längre ner i artikeln nämns det en del om solens frånvaro av solfläckar vilket kan verka en aning skrämmande, eller rättare sagt väldigt skrämmande särskilt om nu västvärlden ska slå ekonomisk knut på sig själv! Det här kan sluta hur illa som helst ( för oss i väst ). Resten av världen kommeratt skratta hela vägen till banken.
  PS en måttlig höjning av havsnivån är tydligen bra, tvärtom betyder ny istid.
  DS

 73. tty

  #72

  Ja, det är rejält med snö på norra halvklotet nu. Just nu kan man ta sig från Norra Ishavet till både Mexikanska golfen, Medelhavet, Svarta havet, Kaspiska havet och Gula havet utan att spänna av sig skidorna:

  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2021&ui_day=48&ui_set=0

 74. Rolf Mellberg

  #72 En annnan

  Tack för länken men jag vill bara peka på att man kunde gå vidare med en länk som var mycket intressant. En teori presenteras att stora mängder (ganska) sött vatten ackumulerats under många år i Beafort-havet och att det snart kan komma att flöda ut i norra atlanten och förorsaka en kraftig (mångårig?) kyla här i Europa.
  Läsvärt delvis för att Big Tech ”bråkar” med electroverse.
  https://electroverse.net/the-arctics-ticking-climate-bomb-little-ice-age-imminent/

 75. Lasse

  #32
  Förklaringen till gårdagens möte om Luleälven:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/mikaels-hus-var-nara-rasa-ned-i-alven

 76. Simon

  Anders ”ingen elbrist” Ygeman i blåsväder:

  https://www.svd.se/beredskapspengar-anvandes-tvivelaktigt

  Märkligt han måste smussla med pengar för att låta renovera ett gammalt uttjänt oljekraftvärmeverk i Värtan när han samtidigt påstår att vi inte har någon elbrist. Kejsarna är verkligen nakna.

 77. BENNY Wiktorsson

  https://www.vindkraftsnyheter.se/20191217/2292/luftburen-avisning-det-senaste-inom-avisningsteknik
  Det ska bli spännande att se när eldrivna helikoptrar skall avisa vindkraftverk i framtiden.
  44m^3 60°gradit vatten som skall transporteras ut i urskogen och flygas ut med helikoprar? Man måste väl också snörja meterdjupa skogsbilvägar. I artikeln skulle en avisning av ett vindkraftverk betala sig på 48 timmar.
  Skulle vilja se den kalkylen. Ja det beror väl på vilket elpris man har när vattnet skall värmas man lär ju inte kunna värma det på sommaren när priset är lågt och det finns elöverskott! Har man räknat in helikopterns förbrukning Har man räknat på värmeförulsten i -30°C .
  För det är väl i sådana förhållanden som det är aktuellt? När man kalkylerar vindkraftens kostnad per kwh har man verkligen räknat på alla kringkostnader?
  Finns koldioxidutsläpp från helikoptrarna med i kalkylen?

 78. LBt

  tty #69
  “Vad detta innebär om de globala förändringarna tillåts närma sig 2 grader C vet vi helt enkelt inte.”

  Visst inte. Denna mellanistid riskerar att destabilisera polområdena på grund av onaturligt hög temperatur under lång tid i dessa områden.

 79. Lasse

  #78 LBt
  Förra gången gick det bra!
  https://notrickszone.com/2021/02/14/southeast-greenland-sea-surface-temperature-1-2c-warmer-in-1940-than-today-new-study-shows/

  Men Vikingarnas ättlingar fick flytta eftersom det inte längre gick att få fram kornet.
  Vi lever i mediesamhälle men det är inte sant allt som media predikar. Men Facebook kommer att likrikta oss lite mer: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/facebook-infor-markning-av-inlagg-om-klimatkrisen/

 80. JP

  #76 Simon
  Så här ljög Ygeman på en skriftlig fråga angående detta för en månad sedan:
  https://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/en-snabbare-utbyggnad-av-elnaten-_H8111220

  Den intellektuella krisen bland våra politiker är ett faktum, till skillnad mot den sk ”klimatkrisen” som de använder som täckmantel för sina korkade beslut.

 81. mattias

  #64
  I så fall är inte heller vindkraften ”fossilfri”. I alla debatter borde denna talande graf användas för att få lite perspektiv: https://www.vattenfall.se/elavtal/energikallor/elens-ursprung/
  Om målet är att få ner koldioxidutsläpp bör kärnkraft användas. Detta stöds också av IPPC.

 82. Simon

  #81 Mattias
  Ja så är det. Mycket ohederligt av Bolund av framställa det som han gör i artikeln men annat var inte att vänta av honom.

 83. Anders

  #74 Rolf Mellberg. Wow, vilken spolning med golfkoppling det kommer att bli! Tack för referesen!

 84. BENNY Wiktorsson

  73# tty
  Viket skämt att skylla detta på global varming, det är så här istider börjar, vi får hoppas på en varm vår och nästa vinter inte blir värre annars är det faktum

 85. Simon

  Milde tid!

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/strategin-4-000-fler-vindkraftverk-pa-land/

 86. tty

  #78

  ”Denna mellanistid riskerar att destabilisera polområdena på grund av onaturligt hög temperatur under lång tid i dessa områden.”

  Den förra mellanistiden (Eem MIS 5e) varade drygt 10 000 år, från ca 130 000 till ca 117 000 år sedan, visserligen med ett kort kallt intervall för ca 125 000 år sedan.

  Temperaturer i Arktis i grader under MIS 5e jämfört med dagens värden (endast lokaler norr om 70:e breddgraden, det blir helt ohanterligt många annars):

  Grönland:

  Thule +4 (sommar)
  Bennike O, Böcher J. 1992. Early Weichselian interstadial land biotas at Thule, northwest Greenland. Boreas. 1992;21:111–118.

  Wax Lips Lake +7 (sommar)
  McFarlin, J M et al. 2018. Pronounced summer warming in northwest Greenland during the Holocene and Last Interglacial. Proc Natl Acad Sci U S A. 115(25): 6357–6362.

  NEEM +8 (år)
  NEEM Community Members 2013. Eemian interglacial reconstructed from a Greenland folded ice core. Nature 493:489-494.

  NGRIP +5 (år)
  North Greenland Ice Core Project Members. 2004. High-resolution record of Northern Hemisphere climate extending into the last interglacial period. Nature 431 : 147 – 151.

  GISP2 +6 (år)
  Yau, A. M. et al 2016. Reconstructing the last interglacial at Summit, Greenland: Insights from GISP2. PNAS http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1524766113

  GRIP + 5 (år)
  Johnsen SJ, Dahl-Jensen D, Gundestrup N, Steffensen JP, Clausen HB, Miller H, Masson-Delmotte V, Sveinbjörnsdottir AE, White J. 2001. Oxygen isotope and palaeotemperature records from six Greenland ice-core stations: Camp Century, Dye-3, GRIP, GISP2, Renland and NorthGRIP Journal of Quaternary Science 16 : 299 -307.

  Renland + 5 (år)
  Johnsen, J.S., Clausen, H.B., Dansgaard, W., Gundestrup, N.S., Hansson, M., Jonsson, P., Steffensen, J.P. and Sveinbjörnsdottir, A.E. 1992. A ‘deep’ ice core from East Greenland. Meddelelser om Grönland. Geoscience 29, 22.

  Jameson land (havstemperatur, sommar) + 2-3
  Funder, S., Hjort, C., Landvik, J.Y., Nam, S.I., Reeh, N., Stein, R., 1998. History of a stable ice margin—East Greenland during the Middle and Upper Pleistocene. Quaternary Science Reviews 17, 77–125.

  Jameson land (lufttemperatur, sommar) +5-6
  Bennike O, Böcher J (1994) Land biotas of the last interglacial/glacial cycle on Jameson Land, East Greenland. Boreas 23:479–487
  Böcher, J. (2012). Interglacial insects and their possible survival in Greenland during the last glacial stage. Boreas, 41(4), 644–659. doi:10.1111/j.1502-3885.2012.00251.x

  Spetsbergen

  Bröggerhalvöya +1 (sommar)
  Miller, G.H., Sejrup, H.P., Lehman, S.J. and Forman, S.L. (1989).
  Glacial history and marine environmental change during the last interglacial-glacial cycle, western Spitsbergen, Svalbard. Boreas 18, 273–296.

  Nordatlanten (Framsundet):

  V28-25 +0,5 (år), 0,7 (sommar), +0.2 (vinter)
  Kellogg, T.B. (1980) Paleoclimatology and paleoceanography of the Norwegian and Greenland seas: glacial-interglacial contrasts. Boreas 9, 115-137.

  GIK17732 +6 (år)
  Turney, Chris S M; Jones, Richard; McKay, Nicholas; Van Sebille, Erik; Thomas, Zoë; Hillenbrand, Claus-Dieter; Fogwill, Christopher (2020): Maximum annual SST estimates during the early LIG (129-124 ka; 189 sites). PANGAEA, https://doi.org/10.1594/PANGAEA.911116,

  K-11 +1,5 (år) +3 (sommar) +-0 (vinter)
  Kellogg, T.B. (1980) Paleoclimatology and paleoceanography of the Norwegian and Greenland seas: glacial-interglacial contrasts. Boreas 9, 115-137.

  V27-60 +0,2 (år) +1,5 (sommar) -1,8 (vinter)Cortijo E, Lehman S, Keigwin L, Chapman M, Paillard D, Labeyrie L. 1999. Changes in meridional temperature and salinity gradients in the North Atlantic Ocean (30-72N) during the last interglacial period. Paleoceanography 14 : 2233.
  Kellogg, T.B. (1980) Paleoclimatology and paleoceanography of the Norwegian and Greenland seas: glacial-interglacial contrasts. Boreas 9, 115-137.

  Nordatlanten (Norska Havet)

  V23-60 -1,8 (år) -0,3 (sommar), -3,3 (vinter)
  Kellogg, T.B. (1980) Paleoclimatology and paleoceanography of the Norwegian and Greenland seas: glacial-interglacial contrasts. Boreas 9, 115-137.

  V23-70 -4 (år), -3 (sommar), -5 (vinter)
  Kellogg, T.B. (1980) Paleoclimatology and paleoceanography of the Norwegian and Greenland seas: glacial-interglacial contrasts. Boreas 9, 115-137.

  Ryssland-Sibirien

  Novaja Zemlja +6 (år), +7 (sommar) +5 (vinter)
  Malyasova, E.S., 1989, Palynology of Novaya Zemlya. In: Kotlyakov, V.M. (ed.), Moreny – Istochnik Glyatsiologicheskikh Dannykh. Nauka, Moscow, p. 182−200.

  Lukovaya Protoka +5 (år) +2 (sommar) +7 (vinter)
  Volkova, V.S., Gurtovaya, Y.Y., and Levchuk, L.K., 1988, Palynology of the marine deposits of the Kazantsevo horizon in the lower Yenisei basin. In: Shatskiy, S.B. (ed.), Mikrofossilii i stratigrafiya Mezozoyz i Kainozoya Sibiri, SO Nauka, Novosibirsk, p. 31−41.

  Bolshaya Rossokha +11 (år) +8 (sommar) +13 (vinter)
  Velichko A A, et al. 1984. Klimat severnogo polushariya v epokhu poslednego, Mikulinskogo, mezhlednikov’ya (Climate of Northern Hemisphere in the Last Mikulino Interglacial Epoch). Izv. AN SSSR Ser. Geogr. 1984(1):5-18.

  Bol’shoy Lyakhovsky Island +10 (sommar)
  Kienast, Frank, Tarasov, Pavel, Schirrmeister, Lutz, Grosse, Guido, Andreev, Andrei A., Continental climate in the East Siberian Arctic during the last interglacial: implications from palaeobotanical records, Global and Planetary Change (2007), doi: 10.1016/j.gloplacha.2007.07.004

  Oyogos Yar +9 (sommar)
  Kienast, F., et al., 2010 Paleontological records indicate the occurrence of open woodlands in a dry inland climate at the present-day Arctic coast in western Beringia during the Last Interglacial. Quaternary Science Reviews (2010), doi:10.1016/j.quascirev.2010.11.024
  Nazarova, L 2012. Chironomids in Quaternary permafrost deposits in the Siberian Arctic. Chironomus 25:39-42.

  Yelon +5 (år) +4 (sommar) +12 (vinter)
  Velichko A A, et al. 1984. Klimat severnogo polushariya v epokhu poslednego, Mikulinskogo, mezhlednikov’ya (Climate of Northern Hemisphere in the Last Mikulino Interglacial Epoch). Izv. AN SSSR Ser. Geogr. 1984(1):5-18.

  Bolshoii Khomus-Yuryakh +12 (år)
  Lozhkin, A.V. and Anderson, P.M., 1995, The last interglaciation in northeast Siberia. Quaternary Research, 43, 147−158.

  Kanada

  Flitaway Beds, Isortoq Beds, Central Baffin Is. +4 (sommar)
  Morgan, A. V., Kuc, M., & Andrews, J. T. (1993). Paleoecology and age of the Flitaway and Isortoq interglacial deposits, north-central Baffin Island, Northwest Territories, Canada. Canadian Journal of Earth Sciences, 30(5), 954–974.
  Axford, Y et al. 2011. Chironomids record terrestrial temperature changes throughout Arctic interglacials of the past 200,000 yr. Geological Society of America Bulletin 123(7-8):1275-1287. DOI: 10.1130/B30329.1

  Lake CF-8, Baffins land +4,5 (sommar)
  Axford, Y et al. 2011. Chironomids record terrestrial temperature changes throughout Arctic interglacials of the past 200,000 yr. Geological Society of America Bulletin 123(7-8):1275-1287. DOI: 10.1130/B30329.1

  Clyde River, Baffins Land +3 (sommar)
  De Vernal A., Miller, G. H. & Hillaire-Marcel, C. 1991. Paleoenvironments of the last interglacial in Northwest North Atlantic region and adjacent mainland Canada. Quaternary International, Vol. 10–12, pp. 95-106,
  Miller, G. H., Andrews, J. T., & Short, S. K. (1977). The last interglacial–glacial cycle, Clyde foreland, Baffin Island, N.W.T.: stratigraphy, biostratigraphy, and chronology. Canadian Journal of Earth Sciences, 14(12), 2824–2857. doi:10.1139/e77-249

  ODP-645 +6 (sommar)
  Hillaire-Marcel, C., de Vernal, A., Aksu, A. E., and Macko, S. (1989). High-resolution isotopic and micropaleontological studies of upper Pleistocene sediments at ODP Site 645, Baffin Bay. Proceedings of the Ocean Drilling Program 105B, 599-616.

  ”onaturligt”? ”under lång tid”?

  Som synes var det mycket varmare under lång tid under den förra mellanistiden. En del andra intressanta saker märks också.
  Uppvärmningen var störst vintertid (stämmer dåligt med teorin att det enbart var den större lokala sommarinsolationen som var orsaken till högre temperaturer) och i regel större på land än i havet. Två områden var dock endast obetydligt varmare eller t o m kallare än nu: Spetsbergen-Norska havet och Alaska (det sista syns dock inte i listan ovan, eftersom det inte finns några data från allra nordligaste Alaska)

 87. BENNY Wiktorsson

  85# Simon
  Det blir fina facklor när vi har byggt dem i svenskt timmer och aktivister kommer ut på uppdrag!!!

 88. BENNY Wiktorsson

  86# tty
  Grymt tungrott inlägg med det skulle vara intressant att se P. Bolund sätta tänderna i det och planera vår framtid.

 89. Andersson

  # 85 Simon
  Det är ju fantastiskt!
  Lika många till som vi har idag och de producerade hela 466 MW den 16:e februari en period runt 13:20.
  Total förbrukning låg på 21997 MW.
  Om jag inte helt missförstått siffrorna för Öresundsverket motsvarar 466 MW ungefär vad det kan producera och det är taget urdrift och skall eventuellt skrotas.
  Vi får hoppas på att det blåser konstant i framtiden för annars är vi blåsta.
  Dags att nyktra till eller vakna upp?
  Vad gör våra journalister?

 90. tty

  #88

  Tyvärr finns det mycket litet data från Sverige från den förra mellanistiden eftersom den senaste istiden har sopat bort de flesta spår, men vi vet att det var ca 5 grader varmare än nu i norra Lappland, troligen ett par grader i mellersta Sverige, men betydligt mer vintertid på Västkusten (typ 8 grader) och 5-6 grader sommartid i södra Östersjön.

 91. tty

  #91

  En intressant uppgift om Texas. Tydligen har ERCOT, den lokala driftledningen, i motsats till de flesta motsvarigheter inte någon som helst reservkapacitet upphandlad. Man betalar enbart för levererad energi, reservkapacitet och frekvensstöd räknas inte alls. Tydligen ströks detta för att förbättra lönsamheten för ”sol och vind”.

  Fullt så illa är det inte än i Sverige. Lyckligtvis har vi ju Karlshamn och några gasturbinverk kvar, så långt det nu räcker. Och nu försöker ju Ygeman tydligen att mygla igång Värtaverket igen. Den mutan borde ha placerats i Ringhals istället.

 92. Håkan Bergman

  tty #91
  Det nya nu är att nu handlar det om att möjliggöra ödrift i Stockholm, jag har inget minne av att det nämndes i höstas utan fick intrycket att det handlade om att säkra effekt för hela regionen. Ödriften handlar om att kunna hålla igång myndigheter i ett krisläge, vi andra lär få sitta och frysa i mörkret.
  https://www.svk.se/sakerhet-och-hallbarhet/elberedskap/faq-elberedskap-och-odrift/
  Just när man trodde att nu kan det inte bli värre så blev det värre.

 93. Håkan Bergman

  #92
  Den intressanta frågan är när insåg sossarna att MP’s tokskatt på fjärrvärmeel skulle få den här konsekvensen? Löven har ett och annat att förklara.

 94. Simon

  Det här kan ju vara räddningen:
  https://www.di.se/nyheter/ny-karnkraft-pa-agendan-har-ar-vattenfalls-hemliga-plan-projekt-svea/

  Fast man skulle nästan bli förvånad om Vattenfall lyckas med något 🙂

 95. LBt

  tty #86,
  10000 år dessutom med en insprängd kölperiod förefaller rätt normalt inom känd klimatcykel de senaste 500000 åren.

  Nu har vi ett annat läge. Vi vet inte när den resa mot nästa istid, som vi avbröt för 150 år sen, kan fortsätta och jorden behöver sin istidsperiod för att inte hamna i en helt annan cykel som vi inte vet något om.

 96. Håkan Bergman

  Matteus 6:34

 97. Anders

  #96 HB. Eller i klartext ”Gören eder alltså icke bekymmer för morgondagen, ty morgondagen skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” Aningen annat ljud i skällan där…

 98. tty

  #95

  Hav tröst. Jorden lär inte komma ur sin nuvarande istidsperiod förrän Antarktis flyttat sig eller kanske en ny öbåge blockerar Drakepassagen.

 99. LBt

  tty,
  bättre kan du

 100. Daniel Wiklund8

  LBt skriver ”tty, bättre kan du”. Du har humor LBt.

 101. LBt

  Matteus 6:33 ger en fingervisning om vad man bör göra för att våga luta sig mot Matteus 6:34

  Det är knappast något våra barn nöjer sig med för att säkra sin framtid

 102. Håkan Bergman

  När ni ber skall ni inte vara som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att synas av människor. Amen säger jag er: De har fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå in i din kammare och stäng din dörr och be till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig. Och när ni ber skall ni inte rabbla långa böner som hedningarna. De menar att de skall bli bönhörda för sina många ords skull. Var inte som de. Er Fader vet vad ni behöver, innan ni ber honom om det.

 103. Anders

  #101 LBt. Apropå Bergspredikan, tycker Du verkligen att Jesus uppmaning i Matteus 6:33, som Du refererar till, är något som kännetecknar klimatalarmisterna, mp, XR eller Fridays for Future? Det står alltså skrivet ”Nej, söken först efter hans [Guds] rike och hans rättfärdighet, så skall också allt detta andra tillfalla eder.” Bergspredikans huvudbudskap är snarare försonlighet, vilket borde kunna leda till en öppen och ärlig debatt och någon slags jämkning i slutändan om vad som behöver göras. Skrämselprofeterna som förklenar, förtiger, förnekar eller tystar kritik och förespråkar omedelbar omställning med stora ekonomiska och sociala konsekvenser har definitivt inte något tolkningsföreträde ur det perspektivet. Det är i alla fall min syn på saken.

 104. Mats

  LAGOM

  Är det månne dessa ”extrema” vädersituationer, som utlovas för framtiden, som är förklaringen till att AGW och andra fantasier fått sånt fäste i just Sverige?
  Det är så långt från ”lagom” man kan komma! 🤣

 105. OsoPolar

  EU som vill styra och ställa borde kräva att slumpenergin (sol och vind) på årsbasis i ett medlemsland inte får överstiga 10%. Detta för att garantera en trygg strömförsörjning.