Via vår vän Sture Åström på klimatsans.se har vi vänligen fått följande länkar att uppmärksamma KU’s läsare på
http://klimatsans.com/2016/03/07/skatter-och-subventioner-for-el/
http://klimatsans.com/2016/03/07/fornybart-pa-el-hierro-ett-fullskaleprov/
Den förstnämnda handlar om den svenska elproduktionens subventioner och straffskatter – som jag tror vi haft uppe tidigare, men som är väl värt att ständigt påminna om.
Den sistnämnda handlar om ett fullskaleexperiment enligt bilden ovan – läs om det ganska förutsägbara utfallet. Speciellt om Du är MP-politiker.
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Normalt skall systemet sortera ut dessa personer. Man kan lätt konstatera att systemet har falerat eller så har systemet ändras. Rättvisetanken och att alla är lika kan ligga bakom det här. Nu börjar vi få facit. Hur mycket man än tycker det så är verkligheten än annan. Det är inte rättvist och vi föds med olika förutsättningar. Rätt man på rätt plats är inte helt fel.
Det verkar som om man måste välja vilken typ av värld man vill leva i. Inte helt enkelt kanske.
http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/
Trots de absolut idealiska geografiska förhållanden.
Liten blåsig ö i Atlanten och en 600m högt belägen krater, att användas till pump / turbin kraftverk. Alldeles till skänks av naturen. Bingo!
Har någon funderat över riskerna med att fylla en så högt belägen krater med havsvatten?
Det brukar pratas mycket om olika ekosystems oerhörda känslighet för mänskliga påhitt.
Hur med färskvatten reservoarernas på el Hierro, eventuella känslighet?
https://www.kva.se/globalassets/vete…sen_150617.pdf
” För vindkraft tillämpas en tillgänglighetsfaktor på endast 6 %, vilket baseras (Svenska kraftnät) på att man utgår från det minsta effektvärdet för vindkraften under 90 % av årets alla timmar (332 MW) dividerat med den totalt installerade vindkrafteffekten (5 370 MW i slutet av år 2014). “
Potentiellt har vindkraft en stor svängmassa, men det förutsätter synkrongeneratorer. Tyvärr är dessa dyrare än asynkrona generatorer, så alla svenska vindkraftverk har asynkrona generatorer. Förutom att de därigenom inte bidrar till att frekvensstabilisera systemet, så innebär det att vindkraftverk bara kan producera el så länge andra kraftverk finns igång och klarar frekvenshållningen. Så om det blir avbrott på överföringen till Gotland blir det svart hur mycket vindkraft som än finns där (tidigare fanns det dieselverk som reserv, men dem har Vattenfall nu sålt till Liberia).
Gotland klarar sig så länge det blåser.
Du har rätt i att ett svagt AC-nät med mycket vindkraft eller andra små generatorer inte klarar hålla frekvensen själv.
I fallet med Gotland finns det en HVDC-station som kan stabilisera nätet även om fastlandet skulle var bortkopplat (HVDC-länken till fastlandet bortkopplad).
Problemet som kvarstår blir: Blåser det inte så finns ingen el att få oavsett tekniska lösningar.