”En svala gör ingen sommar. Inte heller gör en kall vinter en klimattrend”, skriver Ingrid Runsten i dagens ledare i HD och menar att även om det kan finnas en osäkerhet kring hur allvarliga följderna blir av den globala uppvärmningen så betyder det inte att vi ska vänta med att göra något.
Ingrid, jag förstår din oro. Kanske är du lika orolig varje gång du sätter dig på ett plan till Stockholm. Det är ju trots allt inte hundra procent säkert att det kommer fram i ett stycke. Det som är viktigt att framhålla är dock att osäkerheterna kring klimatfrågan ständigt ökar, i stället för att minska. Den senaste rapporten från IPCC har visat sig innehålla ett antal dundertabbar, fel som panelens ordförande Rajendra Pachauri dessutom försökt att mörka. För varje dag som går vet vi mindre, inte mer, om hur klimatsystemet fungerar. Den kunskap vi trodde oss besitta har visat sig vara felaktig.
De värsta prognoserna kommer inte att inträffa. Vi är inte på väg mot Armageddon, inte ens ett litet sådant. Att i ett sådant läge klamra sig fast vid dagens klimatpolitik med motiveringen att: ”Det skadar ju inte att vara på den säkra sidan” känns väldigt ogenomtänkt. Speciellt som även Stern-rapporten, som dagens klimatpolitiska åtgärder stödjer sig på, visat sig vara av tvivelaktigt värde.
När vi varken vet vad som kommer att hända (förutom det antagligen inte blir så illa) och vad det kommer att kosta anser jag att det är fullständigt hål i huvudet att slänga ut en massa pengar, bara för säkerhets skull. Sverige och världen har inte råd med ogenomtänkta åtgärder. I stället bör vi styra resurserna dit de behövs bäst.
Många hävdar att vi måste agera, om inte för vår egen skull så för att rädda de fattiga länderna undan klimatförändringens hemska konsekvenser. Men ser man på de tre främsta dödsorsakerna för människor i Afrika så är dessa AIDS, malaria och luftrörssjukdomar som orsakas av att fattiga människor tvingas elda med ved och kodynga. Att hävda att klimatförändring är Afrikas största problem är naivt. Utrota i stället malaria. Stoppa spridningen av HIV. Ge de fattiga tillgång till elektricitet så att de kan värma sina bostäder och tillaga sin mat utan att för den skull riskera livet.
Det är det som är innebörden av medmänsklighet.
En organisation som IPCC måste stå över alla misstankar. Det räcker med ett enda exempel på medvetet bedrägligt beteende från ledningen för att nolla värdet av allt man presterat. Det går inte att medge några sådana fel, då faller hela korthuset direkt, därför tiger man och låter fallet dra ut på tiden i hopp om att ett under ska inträffa. IPCC är slut i sin nuvarande form. Ju förr en nystart kan ske ju bättre är det.
Denna nya organisation måste ha ett vidare perspektiv än att bevisa saker om en molekyl. Det handlar om en såväl ekologisk som ekonomisk utveckling där man tar fram all den energi som krävs för att trygga utveckling och försörjning för alla människor på jorden utan att vi förstör miljön.
Att vi sen förr eller senare måste ställa om i alla fall behöver vi inte blanda in klimatet i. Det kommer per automatik och går inte att stoppa.
http://wattsupwiththat.com/2010/02/15/paleo-tagging-past-climate-sensitivity/#comments
Uppenbart är att vetenskapen inte kan klargöra CO”s kretslopp.De naturliga faktorer som fått co2 halten att bevisligen förändras under planetens historia kan inte förklaras på ett hållbart sätt med AGW teorin.
Glappen i logik är uppenbara och jag menar att sambandet mellan ökningen av CO2 i atmosfären och värme är mer den omvända än vad IPCC s tes utgår ifrån.
Vi står fortfarande kvar på ruta ett i den grundläggande frågan.
Det är så tydligt att denna rapport får problem med sina egna slutsatser när de skall ”tvinga” in den i CO2 som den bakomliggande orsaken. Att haven släpper CO2 när de värms upp är knappast kontroversiellt.Rapporten konstaterar också att co2 halten i atmosfären,land och hav varierar med fuktigheten och värmen.
Omfördelningen av Co2 och faktorerna som styr den är allt annat än klarlagda.Vare sig historik om molnbildning vattenångor i atmosfären mm finns tillgänglig.Utgår vi istället ifrån det omvända så klarnar den totala bilden av sambandet mellan c02 och värme.
Försöker vi hitta observationer som stöder det omvända kan vi pricka av ett antal.Trots att observationer i mängder visar på tydliga brister och motsägelser i AGW teorin så finns det ett tydligt rådande tankeförbud inom klimatforskningen vilket Castello påvisar.
Logiken blir att CO2 i atmosfären är en feedback på varmare klimat och inte tvärtom.CO2 s förstärkning av värmeökning vansinnigt överskattad.
Vem kan ge ett trovärdigt svar på varför temperaturen kan falla när co2 halten en gång väl stigit med AGW teorin som grund?vilket har skett under ett oändligt antal tillfällen i planetens historia. En co2 historia vi nu sedan femton år upplever live där co2 halten ökar men inte temperaturen.Thats a travesty!!
”Att hävda att klimatförändring är Afrikas största problem är naivt. Utrota i stället malaria. Stoppa spridningen av HIV. Ge de fattiga tillgång till elektricitet så att de kan värma sina bostäder och tillaga sin mat utan att för den skull riskera livet.”
Absolut rätt! Det bör upprepas igen och igen så fort tillfälle ges. Det är vårt ”mantra” 🙂
Hans Rosling är den som ivrigast och mest framgångsrikt talar om att det enda positiva sätt vi kan bemöta den tredje världen är att bekämpa fattigdomen. Och billig energi är bland det viktigaste för dom.
Försiktighetsprincipen är inget annat än en förlängning av kolonisationspolitiken. Den kommer att lägga en tung hand över de fattigaste i världen, och de kommer att få betala med sina liv. Detta är ett upprörande förslag om något är det.
Hear! Hear! Svårigheten är att få grepp på denna hydra av desinformation och brist på sammanhang.Man får liksom hugga av ett huvud åt gången.Problemet är bara att det växer ut ett nytt lika fort.När orkanstatistiken påvisas var falsk då kommer istället ut en rapport om grönlandsisen.Sen när du kollat upp vart i så fall smältvattnet ifrån den tagit vägen,så dyker det upp en annan larmrapport. vi har lärt oss systematiken i hydrans beteende.
Det gäller att sikta mot hydrans hjärta! Då först kommer eftertanken och analysen.”Försiktighetsprincipen” är et märkligt begrepp.Konstruerat av hydran vars konsekvenser är allt annat än ”försiktiga”.
i sista stycket kommer du i på det som jag tycker är oerhört viktigt att framföra. Till exempel minskar barnadödligheten (cirka 10 000 000 årligen) när den globala ekonomiska tillväxten ökar, och tvärt om.
Att begränsa energiproduktion, transporter och resor innebär
att begränsa den globala ekonomiska tillväxten vilket i sin tur innebär……..
Psykologi är ett fängslande ämne.
ÅRETS FÖRVILLARE.
Utsågs i slutet av 2009 av ”Vetenskap och Folkbildning” och utnämningen gick till Annika Dahlqvist, även kallad ”fettdoktorn” för hennes enligt ”experterna” felaktiga kostråd.
Utmärkelsen borde givetvis gått till FN-organet IPCC och dess, som det påstås, 2500 ”klimatforskare” som med medias mer än benägna bistånd under flera decennier lyckats med konststycket att förvilla, ja lura och bedra, en hel värld.
Helsingborgs Dagblad är tyvärr inget undantag då man villigt följt den politiskt korrekta ”main stream” fåran i sin klimat-rapportering.
HD har haft ett flertal artiklar där man okritiskt återgett felaktiga påståenden som:
”Snön smälter på Kilimanjaro”.
”Australiens senaste värmebölja med oroande torka och hetta beror på klimatförändringarna”.
”Obama behöver i princip inte vänta in kongressens god-kännande för att genomföra begränsningar av koldioxid-utsläppen”.
”I Vietnam har det varit ovanligt många tyfoner, i Bangladesh likaså”.
”På ögrupperna i de stora oceanerna frågar sig befolkningen om de överhuvudtaget kommer att kunna bo kvar”.
”Isbjörnarna hotas av den globala uppvärmningen”.
Detta är bara ett axplock av citat ur artiklar som kulminerade före och under klimatmötet i Köpenhamn. Efter mötet har det varit betydligt mindre utrymme men det är väl förståeligt med tanke på resultatet.
Vad anser HD om den senaste tidens skandaler kring IPCC som började med ”Climategate” i november 2009 och som fortsatt med ”Himalayagate” och ”Huricanegate”.
Eller Rajendra Pachauris påstådda ”klipp” på utsläppsrätter och hans vägran att avgå från IPCC.
Det stormar kring IPCC men rapporteringen i ”oavhängiga” Helsingborgs Dagblad är fortfarande undermålig trots att chefredaktören i sin krönika lördagen den 5 december 2009 skrev: ”Vi skall inte förtiga nyheter”.
Förtiga – ja! Men granska?
Det är rent ut sagt skamligt om den kritiskt granskande journalistiken får fallera.
Förresten – isbjörnen som ”den globala uppvärmningen” skulle smälta ner under klimatmötet i ”Snopenhagen!
Står den kvar?
Det handlar väldigt mycket om ekonomisk tillväxt i ett land eller en region för att levnadsvillkoren i regionen eller landet ska medföra t ex minskad barnadödlighet.
Hans Rosling har visat sambanden både tydligt och underhållande med hjälp av sitt grafikprogram och sin kunnighet. Och charm. Jag gillar den mannen.
Men om man tror att ”global” ekonomisk tillväxt är medlet, eller målet, så tror jag att Roslings nya tankar är lite missuppfattade.
Resultatet blir naturligtvis en ”global tillväxt” om tillväxten kan ske i flera länder.
Men medlet kanske är att underlätta en ekonomisk tillväxt i länder som släpar efter? Och lyckas det så minskar både barnadödligheten och befolkningsökningen på klotet… låter kanske konstigt för en del, men jag tycker att Hans Rosling har visat det på ett både mycket pedagogiskt och underhållande sätt.
Jag minns hur han svarade frågan om vad som hindrar eller fördröjer en fortsatt positiv utveckling i fler länder.
Han svarade snabbt: ”Attityder! Vi har inte förstått hur världen ser ut.” OBS. Det är inget ordagrant citat.
Den som har sett några av Hans Roslings presentationer förstår nog vad jag menar med citatet, och vad han egentligen sa ordagrant. 😉
Oljeindustrin försvara givetvis sin intressen och där finns det ju mycket pengar involverade. Det verkar som om hela klimatfrågan har blivit en egen industri och det gäller ju att få forskningspengar till nästa projekt.
Så vem är objektiv. FN borde ju vara det men även där lever många på forskningpengar.