Havsisen i Arktis största utbredning 2024

Arktis 240314

Havsisens utbredning i Arktis nådde sitt maximum för denna vinter den 14 mars skriver NSIDC (National Snow & Ice Data Center) och visar ovanstående bild av läget.

De visar också en graf men jag tyckte att den var otydlig så jag tog fram en annan, också från deras hemsida.

Arktis hogsta 2024

Som ni ser är denna vinterns högsta utbredning av havsis i Arktis väl över medelvärdet för åren 2011-2020. 2024 års högsta utbredning var den 14:e lägsta under mätseriens 46 år.

NSIDC har valt rubriken ”Arctic sea ice reaches a below-average maximum” för sitt inlägg och så är det ju men jag tycker att de väljer att lyfta fram vissa saker jämfört med andra. Egentligen är det kanske alltid så i de flesta rapporter om klimatet, dvs att de väljer vad de vill lyfta fram.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Lena
    Det är alltid intressant att studera Arktis isläge.
    Det som är anmärkningsvärt är också att isavsmältningen dröjt till i slutet av Mars 2024.
    Men vi får se upp eftersom isvolymen är rekordlåg för samma tid.
    Tunn is ?
    polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20240403.png

  2. foliehatt

    Fascinerande att havsis ligger hela vägen ned till Hokkaido, Japan i öster. Motsvarande latitud i Europa är norra Spanien, det vill säga havsis hela vägen ned, inkluderande Biscayabukten.

  3. Daniel

    Vi i Luleå kan ge bort lite is till Arktis. Vi har en isväg som funnits i snart 20 år. Den kan nog vara öppen rekordlänge i år. Isen är närmare en meter tjock. Inledningen av april är rekordkall. Den kallaste april sen 1921 var 1955 med minus 4,4. Varmast var det 1921 med plus 4,4. Nyss på nordnytt ett inslag om infångande av koldioxid från atmosfären och fabriksskorstenar. Vulkaner nämndes inre. Forskningen bedrivs på LTU. Fånga in koldioxiden till enorma kostnader så blir det kanske ännu kallare.

  4. Nr1 Lasse
    Isvolymen mäts med satellit och enligt en ganska ny modell som visat sig stämma dåligt – och blotta tanken på att lyckas mäta volymen på ett objekt som ” den Arktiska havsisen” är helt befängt.

    Arktisk havsis vrider, skruvar och skjuvs hela tiden uppåt, neråt och åt alla sidor.

    Forskningsisbrytaren Oden har gång på gång visat att satelliterna och modellerna inte ens kan visa en god bild av utbredningen och låångt mindre VOLYMEN.

    Utbredningens utveckling och dess trend är det närmaste ett mått på trenderna vi kan mäta utvecklingen på däruppe.

    Skulle Arktis sommarhavsis rapporteras som borta 2030 – så skall jag åka upp själv, för att betrakta miraklet.

    Arktis under sommartid har extremt starka väderomständigheter som försvårar avsmältning, trots stark sol.

    Som Oden visade förra året är havsmältningssäsongen kort och tillväxtsäsongen lång – en uppvärmning på några grader kommer inte att på ett avgörande sätt ändra på faktumet att den Arktiska vintern producerar enorma mängder is.

    Jordaxelrörelser eller annan Stor solinstrålningsförändring eller kraftiga havsströmsförändringar skulle kunna ändra på isförhållandena i Arktis – men knappast Co2!
    Den logaritmiskt avtagande effekten från ytterliggare Co2 ökning visar att frånvaro av sol under årscykeln är avsevärt viktigare för Isutvecklingen i norr än Co2.

    Så – volymmätningar och dess modeller är mest gissningar och politik.
    Vi får vara glada om vi kan få någorlunda vetenskapliga utbredningsmätningar…fria från agenda och politik.

    Angående Polar Portal volymmodell så blev det ett rejält hack neråt när den senaste modellen sjösattes för ett par årsedan – och det krånglade lämpligt nog länge innan den levererade dom nya ” förbättrade ” resultaten.

  5. jax

    #4 Magnus blomgren

    Om det någonsin är rätt tid att se effekten av ökande CO2 är det väl nu. Lite vind, inga moln och solen fortfarande under horisonten på natten. Då borde det ju märkas en, kanske liten men ändå, effekt på nattemperaturen. Meteorologerna hävdar ju att om det inte blivit varmare så skulle det vara kallare på nätterna. Konstigt då att det är precis lika kallt som det varit förr på nätterna.

    För övrigt mitt absoluta favoritpåskväder här uppe i norr, då de kalla nätterna borgar för fin is och rejäl skare på dagarna. I alla fall på förmiddagarna där solen ligger på.

  6. På tal om is – och klimathot.

    Har ni sett att regeringen nu vill flytta fram sommardäcksbytet 2 veckor – pga risk för sena snöstormar.
    Undra om miljöpartiet går bananas över detta förslag och vägrar acceptera kalla, snöiga vårar.

    Vem hade gissat den utvecklingen?

    Dom senaste 4 åren har våren bjudit på kalla överraskningar- bra att någon slags lärdom dras utifrån verkligheten.

    Det gäller också för Grönland, dom allt tidigare vårararna och avsmältningen upphörde redan 2005.

    Karaktären på den senaste uppvärmningsperioden är exakt likadan som den på 1930 talet och 1820 talet och vidare bakåt – havet värms plötsligt upp hastigt i norr och vårarna kommer då mycket tidigare – sedan planar det ut och därefter sjunker det.

    Vi har mycket att lära av historien och lnget av alarmism.

    Alarmism förstör samhällen.

  7. Robert Norling

    Har inte hänt något direkt spännande under smältsäsongen (sommarmånaderna) mer än att det är en dragning mot kallare sett från 1958 till 2000 talet.

    https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php

  8. Lasse

    #4 o #6 Magnus B
    Tack för den förklaringen, misstänkte något lurt med dessa mätningar av volymen.
    Sommarsolen över Arktis har väldigt svårt att påverka temperaturen. Det verkar finnas något som händer vid 0 grader.
    Rapporter från isfarare som Oden nyligen visar att solen inte når fram.

    På andra klimat chattsidor så är tjockleken det som oroar när isytans storlek påpekas.
    För den som oroas av uppvärmningen i Arktis och tippingpoints vid lite is så är en studie av hur vatten kyls där upp en nyttig läxa. Det är när isen krymper som avkylningen av underliggande vatten sker bäst. Istäcket isolerar.

  9. Magnus b #6
    ”Har ni sett att regeringen nu vill flytta fram sommardäcksbytet 2 veckor – pga risk för sena snöstormar.”
    Varför inte bara konstatera att politiker och myndigheter inte rår över klimat och väder. Sluta idiotförklara oss medborgare och lämna över ansvaret till oss i stället.

  10. Nr 9 Håkan B
    Jo, det tycks vara dags för dom gröna att ta tag i återbruket – av det gamla fina ” vi såg det inte komma.”

    När flera av dom senaste åren givit kyla och snö på våren – så är det dags att agera för samhället.

    Jag brukar själv åka norrut på våren till norra Värmland och mellersta Norge för att fiska på vårisen i april och maj – och det har allt oftare blivit ett problem på senare år – pga sena snöoväder.
    Förra året fick jag ställa in majresan till norge – eftersom det dröste ner 40cm nysnö.

  11. Nr 7 Robert N
    Jo, sommaren I Arktis är en råkall och dimmig historia – ute på havets istäcke.

    Stabiliteten i sommartemperaturerna är påfallande över isskölden.

    Det som dessutom ständigt hörs i SVT och media om havererade ekosystem och försvinnande däggdjur uppe i arktis är otroligt missvisande.
    Djurlivet i Arktis blomstrar jämfört med 60, 70 och 80 – talet!
    Sedan jakttrycket och annat mänskligt övergrepp reglerades och dog ut däruppe har det skett en snabb, närmast explosiv ökning för mängder av däggdjursarter och det har även givit isbjörnarna en god utveckling.

    Det har ju varit ganska obehagligt att följa propagandan och förljugenheten om djurlivet däruppe, från naturskyddsorganisationer och myndigheter och regeringar….dom tycks gemensamt ha ansett att Arktis nordliga områden är så svåra att observera för vanligt folk att det är ett perfekt objekt för – en massillusion riktad mot västvärldens väljarunderlag.

    Det dom borde ha rapporterat om från våra nordligaste områden är det massiva överfisket av bl a foderfisk som ödelägger vissa delar av ekosystemet – där pågår ett massmord.

    Visst är det gött med billig, norsk lax på Ica och Coop- men det får läskiga konsekvenser för känsliga ekosystem – som faktiskt, till en del, påverkar Co2 upptag och utsläpp över stora havsområden pga förändringar i plankton och fiskbestånd.

    Fotosyntesen finns även i havet och det är dumt att förstöra den cykel som den skapar – men fisket styrs av mäktiga ekonomiska intressen, där alla vill ha mer.

  12. pekke

    Det är idiotiskt att tillåta sommardäck så tidigt som i år, borde även vara tillåtet att ha dubbdäck April ut.

    En tydligare graf som visar att årets isutbredning är den största på över 10 år.
    https://iceobs.nersc.no/im2.php?image=ssmi_ice_ext.png

    De stängde av Karlborgs hamn utanför Kalix för nån vecka sedan p.g.a. för mycket is, alla transporter till och från bruket där fick gå landvägen.

  13. Magnus b #10
    Jo vi har alltid fått anpassa oss efter vädret och politikerna kan inte göra mycket åt det. Jag bytte till nåt mer vårliknande i klädväg härom veckan, i tisdags sköt jag upp att gå ner till centan och handla och igår fick jag sätta på vintermunderingen igen och knalla ner till centan, fullkomligt normalt den här tiden på året.Nu har jag inte haft bil sen jag flyttade hit till Stockholm, jag har haft tillgång till bil på jobbet och det finns hyrbilar, mycket bekymmersfritt. Men jag funderar på att skaffa bil om ett par år när jag passerar 80 och inte har blivit alltför gaggig och den tänker jag bara köra på torr asfalt vilket är normalväglag här på Södertörn 90% av tiden vintertid, den ska hålla tills den eller jag passerar den yttersta rondellen. Nu ser jag att kravet vintermånaderna är vinterdäck eller likvärdig utrustning, räcker det med ett par snökedjor i bagageutrymmet som likvärdig utrustning? Nån som vet?

  14. tty

    Den enda serie jag vet som faktiskt MÄTER istjockleken/volymen är Cryosat, och den visar på anmärkningsvärt stabila siffror det senaste årtiondet:

    http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/sidata/vol_ts_0.large.png

    Cryosat mäter isens tjocklek genom att mäta höjdskillnaden mellan isens ovansida och havsnivån i vakar och sprickor. Det fungerar alltså inte i fastis nära kusterna där det inte finns något öppet vatten och inte under sommaren då det finns smältpölar ovanpå isen. En ytterligare osäkerhet är att man måste gissa hur mycket snö det finns på isen.

    Det är dock bättre än övriga uppgifter som bygger helt på modellering utan några mätningar alls.

  15. tty

    #8

    ”Sommarsolen över Arktis har väldigt svårt att påverka temperaturen. Det verkar finnas något som händer vid 0 grader.”

    Mycket enkelt. Isen och i synnerhet snön ovanpå den börjar smälta. Så länge den inte smält helt ligger temperaturen vid ytan just över noll, all tillförd värme förbrukas som smältvärme.

    När isen smält blir lufttemperaturen i stort sett lika med vattentemperaturen, som är några grader över noll. På land kan det däremot bli hyfsat varmt sommartid även i Arktis. Detta märks mycket tydligt i fjordlandskap, där det kan vara ganska varmt och rätt mycket vegetation inne i fjordbottnarna, men kalt och kargt längst ut mot havet.

    Detta märks tydligt redan i Nordnorge. Jämför landskapet i Varangerbotn, längst in i Varangerfjorden:

    https://www.google.se/maps/@70.1770716,28.60315,3a,75y,109.36h,87.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6QoBF_E2qYCkrUzzssaHwg!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

    Och ute vid Vardö vid fjordmynningen:

    https://www.google.se/maps/@70.3601823,31.0354503,3a,75y,120.05h,82.46t/data=!3m7!1e1!3m5!1sXa5BeMcuk6hG_y_Mh_zz9A!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DXa5BeMcuk6hG_y_Mh_zz9A%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D236.08478%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?entry=ttu

  16. Lasse

    #14 tty
    Betryggande med en medeltjocklek kring 1,7 m (25/15).
    Lite varierande dock:
    polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_map_thick_LA_DK_20240404.png

    Norrlands hamnar behöver isbrytare. Det krävdes ett nytt fartyg i år:Idun.
    https://www.havet.nu/nya-isbrytaren-ska-heta-idun

    Får hålla med Lenas slutkläm: All klimatnyheter skall hållas alarmistiska. När det gäller isläget i Arktis så finns det en trend med allt mindre istäckt yta. En trend som de senaste fem åren inte hållit:

  17. tty

    16

    ”När det gäller isläget i Arktis så finns det en trend med allt mindre istäckt yta.”

    Den trenden bröts faktiskt redan 2007. Från 1979 till 2007 minskade ytan ganska stadigt. Sedan dess har den varit i stort sett konstant med måttliga svängningar upp och ned. Detta har dock media inte upptäckt än. Det är ju bara 17 år sedan.

    Kolla gärna här genom att ”klicka igenom” de båda intervallen. Skillnaden är tydlig:

    https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  18. tty

    #2

    ”Fascinerande att havsis ligger hela vägen ned till Hokkaido, Japan i öster.”

    Detta är helt normalt. Hokkaidos nordkust/Nemurosundet har tät drivis varje vinter.

    Hokkaidos klimat påverkas av närheten till det sibiriska köldhögtrycket och ön har rejält kalla vintrar och en flora och fauna som mycket påminner om östra Sibirien. Jag har själv varit med om -17 just den här årstiden då jag var där för att titta på bl a när de japanska tranorna dansar.

    Hokkaido hade nästan bara ainubefolkning så sent som 1875, då ön koloniserades av japanerna, mest för att de fruktade att den annars skulle annekteras av Ryssland. Klimatet passar rätt dåligt för japansk arkitektur, det kan jag intyga av egen erfarenhet.

    Den japanska tranan är f ö den i särklass vackraste av alla tranor. Det kan man kalla trandans!

    https://wallpaperaccess.com/full/25297.jpg

  19. tty

    #16

    ”Betryggande med en medeltjocklek kring 1,7 m”

    Det kan vara av intresse att den första mätserie vi överhuvud taget har för istjockleken i centrala Ishavet, från Fram-expeditionen 1893-96 visade på en tjocklek av ca 3,5 meter.
    Nästa mätserie från Sedov 1937-40 visade på ca 2 meter, alltså ungefär samma som nu (Ahlmann 1953).

    https://archive.org/stream/glaciervariation032833mbp/glaciervariation032833mbp_djvu.txt

  20. Lasse

    #17 tty

    Vem skall man lita på dig, media eller forskarna?

    Citat:
    ”The downward linear trend in Arctic sea ice maximum extent from1979 to 2024 is 39,800 square kilometers (15,400 square miles) per year, or 2.5 percent per decade relative to the 1981 to 2010 average. Based on the linear trend values, the maximum extent has declined 1.79 million square kilometers (691,000 square miles) since 1979. This is equivalent to the size of Alaska or five times the size of Germany.”
    https://nsidc.org/arcticseaicenews/2024/03/arctic-sea-ice-reaches-a-below-average-maximum/

    Jag vet vem jag håller på 😉
    Lenas misstanke om negativa bias är värd att beakta!
    Vem blir glad av goda nyheter?

  21. tty

    #20

    Det som sägs där är nog i och för sig sant. Men mätte de 1979-2006 och 2007-2024 skulle de få rejält olika resultat.

    Likaså om de tog in de data från 1960- och 1970-talet som faktiskt finns, men aldrig nämns.

    Och som sagt, var och en kan klicka sig igenom hela serien 1979-2024 här och dra sina egna slutsatser:

    https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

    Jämför gärna 2007 och 2023!

  22. Anders Göransson

    Hur stor var isvolymen innan jorden ”blev varmare”? Tar alarmisterna upp historisk isvolym i sina kurvdiagram någonstans?

  23. Lasse

    #21 tty
    Kanske sant men det lämnar inte utrymme för den insikt som din ref anger: Variationer!
    Den utveckling vi ser är mer i linje med tidigare kunskaper om isens utbredning och variationer.
    Ahlmann är tydlig.” Glacier Variations and Climatic
    Fluctuations”
    Intressant länk -tack. (bilder och tabeller är dock oläsliga)
    Vill man fördjupa sig är tidningsklipp intressanta:
    https://realclimatescience.com/ice-free-arctic-forecasts/#gsc.tab=0

  24. Lena Krantz

    tty
    När du ändå är i tråden så vill jag passa på att fråga dig om ozon-hållet som väl skulle vara borta vid det här laget.
    Är det jag som inte förstår men varför ser det ut så här?
    https://www.eea.europa.eu/en/topics/in-depth/climate-change-mitigation-reducing-emissions/current-state-of-the-ozone-layer

  25. TorbjörnR

    #22 Anders Göransson

    IPCC vill inte prata om data före 1979 även fast data finns även tidigare.
    IPCC rapporten från 1990 visar från början av 70-talet och visar tydligt att 1979 var all time high. Väldigt bra för alarmismen.

    Läs nedan inlägg där du ser grafen från IPCC 1990.

    https://www.facebook.com/share/p/YTiFjZ7zWVxYqZWy/?mibextid=K35XfP

  26. tty

    #24

    Det är tveksamt om de åtgärder som gjorts någonsin kommer att få någon större effekt. Mycket tyder på att det är halogener från Mount Erebus som är boven i dramat. Mount Erebus har haft utbrott kontinuerligt sedan början av 70-talet. Eftersom det inte finns någon riktig tropopaus över Antarktis vintertid kan halogenerna nå stratosfären.

  27. tty

    #23

    ”(bilder och tabeller är dock oläsliga)”

    PDF-version

    https://ia803200.us.archive.org/22/items/glaciervariation00ahlm/glaciervariation00ahlm.pdf

  28. Berra

    #6 Magnus blomgren:

    Det måste ju bero på att greta och återställ våtmarkernas aktioner gjort effekt och vi nu är på väg in i en ny istid.

    Får dock inte ihop det med CO2-halten men greta & co har ju säkert många gånger fler högskolepoäng än vad jag skrapat ihop…

  29. Lena Krantz

    tty 26
    Mycket intressant!
    Det är flera på sociala media som tar som intäkt i att vi har förbjudit vissa ämnen och därmed räddat ozonhålet men så ser det ju faktiskt inte ut. Varför är det ingen som tar upp det?
    De tar som självklart det som intäkt för att om vi bara kan dra ner på våra utsläpp av bl a CO2 så skulle vi rädda klimat på samma vis som vi ”räddade” ozonhålet när det inte ens verkar vara så.

  30. Berra

    #12 pekke:

    Det är väl eu som ligger bakom (som massor av annats trams och icke-fungerande)?

    Det ska väl ha samma regler i hela Europa och nu borde risken för snöstorm ha minskat lite i södra delarna

  31. Bubo

    #9 Håkan Bergman

    ”Har ni sett att regeringen nu vill flytta fram sommardäcksbytet 2 veckor – pga risk för sena snöstormar.”
    Varför inte bara konstatera att politiker och myndigheter inte rår över klimat och väder. Sluta idiotförklara oss medborgare och lämna över ansvaret till oss i stället.

    Men ansvaret är ju på oss medborgare! Finns inget som säger att man ska byta till sommardäck ett visst datum om det är vinterväglag. Alla vet väl vad aprilväder är. Problemet är sörlänningar som inte kan ta det ansvaret.

    Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

  32. Bubo #31
    Men då måste det få konsekvenser att ge sig ut med en bil som inte är rustad för det väglag som råder. Varningar kan ju också slå fel om dom inte uppdateras online kontinuerligt och sånt påverkar förtroendet för varningar. Och det gäller inte bara trafikvarningar, jag ser ofta brandlarm utlösas på idrottsarenor, oftast orsakat av idioter med bengaler,ibland t.o.m. kombinerat med högtalarutrop om utrymning av arenan och sen händer ingenting. Vad händer den dag det är en verklig brand?

  33. Björn

    Lena Krantz [29]; Det är ju detsamma med klorfluorkarboner, även betecknade med förkortningen CFC vilka ingår i köldmedel etc, som med CO2, man har fått för sig att vi människor med emission av dessa molekyler kan drastiskt förändra vårt klimatsystem. Miljarder och åter miljarder av pengar slösas bort på meningslös forskning kring CFCs påverkan på diverse ozonhål. Det forskningen kring klimatförändringar borde gå till är istället sambandet mellan atmosfärsförändringar och yttre påverkan i form av variabel elektromagnetisk strålning och partikelinflöde. Man vet ju att stratosfären nås av både ozonskapande och förstörande våglängder inom UV från solen (se länk). Förändringar över tid av våglängderna kan naturligtvis få stora konsekvenser på atmosfärscirkulationen och därmed som följd, naturligt uppkomna klimatförändringar.

    https://uk-air.defra.gov.uk/research/ozone-uv/ozone-concerns

    https://en.wikipedia.org/wiki/Stratosphere

  34. Sören G

    Politikerna och journalisterna uttalar sig alltid med absolut visshet om isen i Arktis. De tror att sjöfarten i Arktis blir allt viktigare liksom utvinningen av mineraler och olja (fast olja var kanske inte vad de vill ha).

  35. tty

    #34

    Ja, det är ytterst märkligt, för som sagt praktiskt taget ingenting har hänt på mer än 15 år.

    Nordostpassagen är fortfarande bara framkomlig från juli till november (ibland mindre) och nordvästpassagen någon månad i augusti-september.

    Ryssarna har visserligen planer på att hålla nordostpassagen öppen året runt, men det beräknas kräva ca 12 atomisbrytare. Det finns 7 plus fyra under byggnad, men tre är mer än 30 år gamla, och snart mogna för utrangering.

  36. Robert Norling

    Nattens rekordkalla temperaturer i Sverige.

    Kallast
    Norra Norrland
    Igår kl. 20 – Idag kl. 08
    Tabellen visar lägsta temperaturen i Norra Norrland igår kl. 20 – idag kl. 08. Värdena uppdateras allt eftersom data kommer in till SMHI. Ofta har de flesta observationerna kommit in 20 till 30 minuter efter tidsperiodens slut.

    Mätstation Temperatur

    Naimakka −34,6
    Nikkaluokta −33,8
    Karesuando −31,8
    Nattavaara −30,5

  37. Bubo

    #32 Håkan Bergman
    Men vad du säger är i princip att människor i södra sverige är så korkade att de kan inte göra rätt om det inte får konsekvenser när de gör fel. Staten eller nån bör därför kolla att de gör rätt o utdela konsekvenser om de gör fel. Inte säker på att alla här skulle hålla med.

  38. Lasse

    #27 tty -Tack Känner igen den nu.
    Et måste läsande för alla som tror att dagens glaciäravsmältning är ett resultat av CO2 utsläpp eller som tror att klimatet är stabilt.

    Aktuell:
    https://wattsupwiththat.com/2024/04/04/a-good-year-for-svalbard-polar-bears-due-to-abundant-sea-ice-coverage/

  39. Bubo #37
    Men det gör ju staten varje dag, varför skulle det här problemet vara ett undantag? Själv är jag helt säker på att alla här inte håller med mig och har inte problem med det.

  40. Daniel Wiklund

    Väldigt kallt i Luleå idag också. Är nog den kallaste aprildag jag upplevt under mina dryga 70 år. Men tröstar mig med att den globala temperaturen är desto varmare. För annars vore det ännu kallare.

  41. Daniel W #40
    Hur går det med fotbollen i morgon då? I Värnamo får man flytta den till Borås. Smålänningar kanske ska hålla sig till bandy.

  42. Jag blev lite nyfiken på varför det går bra att spela fotboll i Luleå i morgon men inte i Värnamo. Luleå har en uppvärmd konstgräsplan, men varifrån kommer värmen? SSAB? Säg adjö till fotboll om den värmen försvinner eller blir för dyr när SSAB stänger ner masugnen. Du får forska hur det ligger till Daniel.

  43. Daniel Wiklund

    Det är överskottsgasen från SSAB som värmer planen. Den fjärrvärmen har värmt min villa i drygt 20 år. Sveriges billigaste fjärrvärme. Men när masugnen stängs så är den billiga fjärrvärmen historia. Dom vet ännu inte hur den ska ersättas. Det enda dom vet är att den blir dyrare. Allt för att vi ska få ännu kallare väder, eller varmare. Vädergudarna har ännu inte bestämt sig hur vädret blir när stålet blir grönt. Eftersom allt ska vara grönt nu så lär snön också bli grön.

  44. Adepten

    Lena Krantz, tty och Lasse

    Månadsvis isutbredning i mars för 1979 till 2024 visar en minskning med 2,4 procent per decennium. Det är väl dagens sanning?
    Är det någon som ifrågasätter detta?
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/files/2024/04/2024_03_ASINA_Figure3_NH_v3.0.png

  45. Daniel Wiklund

    #44 Adepten Dagens sanning i Luleå är att kallare inledning på april har vi inte haft på väldigt länge. Och den snörikaste april på minst 50 år. Det är för mig viktigare än isen på Arktis.

  46. Lasse

    #45 Hela vintern har varit solfattigare än normalt.
    ”I mars sken solen betydligt mindre än normalt runt om i landet. På väderstationerna uppmättes då totalt 2 003 soltimmar, visar SvD:s sammanställning, jämfört med snittet på 2 662 de senaste 30 åren.”
    ”En lång och grå vinter måste dock inte betyda ett grått år. Det kan både bli mer mulet eller soligare än normalt.
    – Vädret har inget minne på det sättet, säger Magnus Asp.”

    Nej vädret har inget minne men klimatet har!

  47. Mats O

    #18tty
    https://www.youtube.com/watch?v=X4_55HwnL-g

  48. Berra

    #43 Daniel Wiklund:

    Det löser de säkert med vätgas…

  49. Lasse #46
    ”– Vädret har inget minne på det sättet, säger Magnus Asp.”
    Men temperaturen är åtminstone autokorrelerad, det kan man kalla en form av minne.

  50. Adepten

    #45 Daniel Wiklund

    Ja, det är skillnad på lokalt väder och globalt klimat men det är globalt klimat som gäller enligt dagens narrativ🫠😉

  51. Daniel Wiklund

    # 50 Adepten Eftersom det är viktigt för typ miljöpartister att larma om värme så lyfts global temperatur fram. För mig är global temperatur och globalt klimat ointressant. Den varmaste aprildag som jag upplevt var valborgsmässoafton 1984. Då satt vi på gräsmattan ( Där det nu är minst en meter snö) och åt middag kl 18. Det var 20 grader varmt. Varmaste valborgsmässoafton sen mätningarna startade 1855. Värmen fortsatte i maj. Hur det var med den globala temperaturen då vet jag inte. Det var i varje fall en härlig valborgsmässoafton.

  52. Adepten

    #51 Daniel Wiklund

    Haha😂 Det kan finnas nån här som vet vad den globala tempen var 1984-04-30. Jag tippar på att den var bara ca 14-15 grader kanske?

  53. Daniel Wiklund

    # 52 Adepten Jag är inte det minsta intresserad av vad den globala temperaturen var för 40 år sen. Och inte vad den är nu. Meningslöst att mäta den sk globala temperaturen. Om det ens är möjligt att göra det. Det görs för att man inte ska se skogen för bara träden. Försvåra att se mönster som binder samman.

  54. Adepten

    #53 Daniel Wiklund

    Det ligger något i de Du säjer👍
    Globala tempen var i alla fall bara 14,4620 grader enligt Copernicus ERA5😁
    Måste nog kolla vad jag hade för temp då🤔

  55. foliehatt

    Adepten, #54,
    temperaturangivelser med sex siffror?? Hur uppstod den noggranheten?

  56. Daniel Wiklund

    # 54 Adepten 14,4620 grader. Säger lika mycket som 11,1111. Kan det vara mer ointressant. Jag har nu minus 5 grader. Det känns när jag går ut. Till skillnad från 14,4620.

  57. tty

    #47

    Jo det känns bekant, jag tror jag känner igen bakgrunden. Åker man till Japan den här årstiden kan man om man har tur få se 6 olika tranarter, fler än någon annanstans i Världen.

  58. tty

    #49

    ”Men temperaturen är åtminstone autokorrelerad, det kan man kalla en form av minne.”

    Det gäller för i princip alla klimatvariabler, och det är imponerande att du vet om det för det tycks vara okänt för klimatforskare att döma av de statistiska metoder de använder.

  59. tty #58
    Jo så är det men temperatur är väl den mest uppenbara. Sen kan man ju dra till med världens kortaste väderprognos – det blir ungefär samma väder i morgon som idag.

  60. Karl Erik R

    #55 foliehatt

    Om du ber att få läsa av termometrarna i samtliga villor i grannskapet. Säg ett 20-tal termometrar. Ta miniräknaren och räkna ut medelvärdet av de 20 temperaturerna så kommer miniräknaren att ge dig ett svar med 5 – 9 decimaler, beroende på hur många siffror displayen har. Tar jag min telefon och håller den på tvären så får jag över 60 decimaler.

    Alla uppgifter om global temperatur som vi matas med är resultat av beräkningar. Vissa har faktiska mätningar bakom de beräknade och presenterade siffrorna, men allt som presenteras är beräknade värden.

  61. Bubo

    #60

    Jo, troligen så det går till och att siffran är direkt från en databas. En annan klassiker är ju när det omvandlas mellan enheter t.ex. om en siffra är uppmätt till 58 F så anges det som 14,444 C.

    Men om man har litet koll på värdesiffror, vilket jag misstänker att både Adepten och foliehatt har, så ser man ju igenom det och kan skoja litet om det, vilket jag tycker tonen i #54 och #55 antyder att man gör.

  62. Daniel Wiklund

    # 61 Bubo Global temperatur är ett stort skämt. Den är egentligen alltid 0,000000.

  63. tty

    #59

    ”Sen kan man ju dra till med världens kortaste väderprognos – det blir ungefär samma väder i morgon som idag.”

    Det finns t o m ett ord för det ”persistensprognosen”. När jag läste meteorologi fick jag lära mig att den kunde användas för att utvärdera prognossäkerhet. I Sverige ger den ca 60 % träff så klarar man inte bättre än så är man inte mycket till meteorolog.