Grönköping planerar nya skatter

Såsom ett

komplement till den nyligen införda skatten å plastpåsar, planerar MP i Grönköping att tillika verka för införandet av skatt å toapapper. Liksom påsskatten saknar även denna konsekvensanalys och åföljdsmekanismer, men kommer att sysselsätta ett tusentals personer å den nyligen inrättade Toapappersverket. Vad dessa förmodas arbeta med är dock ännu icke utrett.

Toapapper skatt

Glada medarbetare å Toapappersverket i full färd med att granska den
klimatriktiga hållbarheten hos dagens toapapper.

Rolf Oward

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Jag vill propagera för cirkulär ekonomi.
    Även i detta fall.

    Kommer ihåg en uppfinning som skulle rädda miljön-Rigello-den nedbrytbara plastflaskan.
    Det var ju så fult med ölburkar i naturen.

  2. SatSapiente

    Idén är inte ny. Romerske kejsaren Vespasianius införde skatt på offentliga urinoarer och konstaterade krasst att ”Pecunia non olet” (Pengar luktar inte). Visserligen gällde det inte toapapper, men det handlade även då om en skattebas som inte försvinner.

  3. Håkan Bergman

    Lasse #1

    Problemet med ölburkar i naturen var redan löst när Rigello kom.

    https://www.blur.se/images/prippsretro_3.jpg

  4. Hållbarhet och återvinning är viktigt. Det visste spanska byggjobbare redan på 1970-talet. På byggplatsen användes inget toapapper. I stället rev de bitar av tomma cementsäckar för samma ändamål. Cementsäckspapper är väldigt hållbart. Efter soltorkning kan det utan vidare tjäna 4-5 gånger, för att därefter samlas upp som returpapper.

  5. Matz Hedman

    #1 Lasse
    OT, men du nämner ofta ökad instrålning.
    Jag har i dagarna sammanställt data för de viktigaste parametrarna här https://cfys.nu/GTA. Tror att du finner det intressant. Beskrivning finns för hur de olika parametrarna sammanräknats SSRv5 är vid marken med Albedo borträknad och med uppskattad molnbildning. SSRCv5 är utan hänsyn tagen till moln.
    Kan man hitta på någon skatteväxling som påverkar molnbildning och aerosoler i en ”bättre” riktning. Gengascyklar kanske?

  6. Anders Svalin

    De glada medarbetarna på Toapappersverket funderar nog på hur man kan utveckla användandet av toapapperet så att bägge sidor används, s k cirkulärt användande. Eller möjligen återgång till lövruskor, s k förnyelsebart användande.
    Härligt att Grönköping levererar!

  7. Hans H.

    #1 Lasse

    Njä, motivet för Rigello var inte det du säger. Jag var med nära.

    I Tyskland såldes öl på burk. Men när uppretade åskådare kastade dessa i huvudet på andra åskådare vid fotbollsmatcher började man tappa ett speciellt ”fotbollsök” i PVC-flaskor som bara såldes på arenan. Det här var innan pappmuggarnas tid.

    Dessa förhatliga förpackningar i den ”farliga” plasten PVC letade sig i mindre mängder till den svenska marknaden, minns jag rätt var det Vårby som tog in den. En dålig förpackning för öl i butik eftersom PVC släpper igenom såpass mycket syre att ölet snabbt åldras. Flaskorna var rätt tjocka för att i viss mån bromsa detta – därigenom dyra.

    TetraPak utvecklade ett betydligt smartare koncept med en Kombinationsflaska i papper/plast. Tunnväggig eftersom den hade en tunn film av den gastäta plasten PVDC på insidan. En tredjedel av vikten av ”Vårbys” flaska.

    Allt hade nog gått bra om man inte haft så bråtton. Kapsylen måste ju vara rivbar i deras koncept. Så den enda plast som dög var PE. Det man inte mätt upp från början var att dyrgaspenetrationen genom den enda kvadratcentimetern o kapsylen var alldeles för stor flr normal butiksförsäljning. Hade kapsylfrågan bearbetats grundligt från början hade nog den saken kunnat lösas ä t ex med en aluminuimfolebelagd PE-kapsyl.

    Den andra anledningen till fallissemanget var att miljörörelsen växte sig allt starkare. Allt med klor i skulle bort. Trots att det visades att med modern sopförbränningsteknik var detta bidrag till sura avgaser (saltsyra) av mycket liten miljöbetydelse – det fångades dessutom upp i den moderna rökgasreningen.

  8. Håkan Bergman

    Apropå nedbrytbar plast, absbåtar kom i början på 70-talet, finska Terhi vill jag minnas var först med dom, olyckligtvis hade man förbisett det lilla problemet att abs-plast inte tål uvljus. Inte så lyckat materialval för en båt mao. Det är löst sen dess med nån form av uvskydd, om det nu är nån ytbehandling eller nåt man blandar in i plasten vet jag inte.

  9. Hans H.

    #7, forts

    En god ide där TetraPaks klassiska kombination papper/plast för vätskeförpackningar kom till användning flrfuskades alltså bort. Tricket de gjorde var att låta en papphysla ta upp trycket från den cylindriska delen av förpackningen – där trycket i ölflaskan ger störst dimensioneringsproblem. Ockartong är billigt jämförelsevis – samt kan tryckas på enkelt. Med hög insamlingsmoral är förpackningen dock onödig. Så jag tror inte på en återkomst.

  10. Håkan Bergman

    Hans H. #9

    Kartongen är väl också så pass styv att förpackningen kan hålla för drycker utan kolsyra, nåt som den vanliga aluminiumburken inte klarar. Det har testats, Mer, för god för att kolsyras, försökte men det blev nog bara ett parti där, burkarna tål nästan ingenting utan trycket från kolsyran.

  11. Jakob

    Hej. Har nyligen åkt bil til Frankrike. I Tyskland fick vi inget plastlock på kaffekoppen vi köpte längs motorvägen. I Frankrike var det plastlock på läsken, men ingen sugrör. Således är framtiden säkrat. Innan vi går vidare med nya fälttåg, kanske vi skall avsluta det förra omkring plasten. Tycker vi skall ta i med hårdhandskarna ifht skolbarnen. Det går en plastspor av godispåsar från dom flesta skolar. Barnen har tröttnat på all propaganda, så dom inte lyssnar på någonting alls. Vi kan glömma klimatet lite och igen- lära lite ordning och reda och att man inte slänger avfall. Hälsningar.

  12. Fredrik S

    När jag köpte milkshake sist kom den utan sugrör men med en tjock sked av plast.

  13. PK

    OT
    Tror inte det framkommit tidigare. Priset Greta fick från Gulbenkian Foundation i veckan har en inte helt ointressant bakgrund. Filantropen Calouste Gulbenkian tjänade ihop sin förmögenhet genom oljehandel.

  14. Ingemar Nordin

    Grönköping visar vägen och går före! Toaskatt till alla! 🙂

  15. Lasse

    #5 Matz Hedman
    Imponerande sida du byggt upp.
    Fast den kräver nog lite mer studier för att kunna utvärderas.
    Har du något exempel som visar solens inverkan på temperaturen?

  16. Hans H.

    #10 Håkan Bergman

    Jag tror nog förpackningen är styv nog för trycklösa vätskor. Plasten i nedre delen djupformas från en plan skiva och blir och blir tunn i såväl den cylindriska delen som den i stort sett helt sfäriska bottnen. Koen i toppen är i klart tjockare material och en markerad kant uppstår vid övergången till cylindern där de ”svesas ihop. Hylsan träs på underifrån och det handlar alltså inte om ett papper/plast laminat som i de övriga av TetraPaks flrpackningar. Hylsan har en med lite invik formad kant i botten som förpackingen står på. Och konens svetsring överför last uppifrån till hylsan vid stapling. Jag uppfattade alltid hylsan som rött styv även vid ett grepp mitt på den cylindiska sidan i tomt skick. Beträffande cirkulär ekonomi s´torde det vara lättaratt seoarera oaooer och pkast i denna dörpackning än i de laminatförpackningar TetraPak gör. Särskilt när man betraktar juice-förpackningarna som har papper/pkast och aluminium i laminatet.

  17. Hans H.

    #16 forts

    Ursäkta skrivfelen. Jag är synsvag och märker inte när fingrarna trycker fel bokstav.

  18. Ingemar Nordin

    Lasse #1,

    ”Jag vill propagera för cirkulär ekonomi.”

    Cirkulär ekonomi i grönröd tappning är ändå i grunden den gamla vanliga planekonomin. Nu med nya härskare som tror att de vet vad som är bäst. Man avskaffar i princip den fria prisbildningen i vanlig marknadsekonomi och sätter priserna genom skatter och förbud. Precis som man gjorde i Sovjetunionen efter den ekonomiska kollapsen i början på 20-talet (NEP, New Economic Policy). Prissättningen ignorerar efterfrågan och produktionskostnader. Ekonomin fungerar allt sämre och så småningom har du samma stolligheter som planekonomin åstadkom. Försöket varade i 70 år och resulterade i en utfattig befolkning med låg levnadsstandar, I

    I den cirkulära ekonomin så skall priserna sättas efter vad ”planeten tål” enligt de gröna experternas uppfattning i nuläget. Sådant som skapar CO2 beskattas högt, inklusive importvaror. Som en följd av detta har man föreslagit att införa kvoter för varje individ om en övre gräns för koldioxidkonsumtionen under ett år; varje resa, varje tankning och varje vara kan lätt registreras via kortköpen. Böter döms ut efter hur mycket man överskrider sin tilldelade kvot.

    Cirkulär ekonomi är med andra ord en vedervärdig plan som driver oss in i den ultimata träldomen.

  19. Håkan Bergman

    Ingemar N. #18

    Det är samma problem som återkommer igen och igen, deras oförmåga att skala upp sina små tankar. Marknaden bestämmer priser utifrån ett näst intill oändligt antal beslut, finns inte en chans att nån planekonomi kan ersätta den. I stort sett alla försök till reglering av marknaden är skadliga.

  20. Fredrik S

    Delstaten Connecticut införde en gång skatt på blöjor. Vuxenblöjor var dock av någon anledning befriade.

    Nu var ju detta inte här hemma i Grönköping där införda skatter är närmast heliga, så skatten togs dock bort för ett par år sedan.

  21. jensen

    Beträffande cirkulär ekonomi, Exempel?…: Alla dessa penningmängder, som ”trycks” överallt ger ju den effekten, att köpkraften försämras motsvarande. Cirkeln slutes.
    I ett USA-program ondgjorde man sig att hälften av EU´s Covid-hjälp , vilket även svälter ut valutan, skulle
    ha avsikt att rädda oss från klimatets härjningar.
    Vad kom man egentligen överens om beträffande andel ” klimatprojekt” ?

  22. foliehatt

    Att rigga för cirkulär ekonomi vad gäller sådana resurser som antingen kommer att bli bristvaror i framtiden, alternativt är miljöskadliga om de sprids i ekosystemen är inte alls planekonomi. Det är att agera proaktivt. Att ta hand om potentiella problem innan de har utvecklat sig till verkliga problem.
    Men, för att nå dit behöver vi tillgång till massor av billig energi – med minimalt ekologiskt avtryck och andra negativa faktorer.

  23. foliehatt

    1) Plasspåsekatten är inte ett stolligt Miljöparti-påhitt. Det är Liberalernas barn. Ett krav de ställde i JÖKen. Lät dem inte glömma det.

    2) Miljöpartiet anser sig kunna ha kakan och äta den – varje dag. I Europaparlamentets omröstning angående en motion om att underkänna den nyligen framförhandlade långtidsbudgeten och Covidfonden röstade MPs delegater för motionen – det vill säga tvärs emot den uppgörelse som den regering som de själva är en del av precis hade träffat. Antingen så finns det ingen partipolitisk linje i det partiet, eller så sitter de på precis så många stolar dom det finns i varje rum som de kliver in i.

  24. Henrik

    #12 Magnifik lösning. Är väl 5 ggr mer plast i den. Intressant också att göra nyttiga produkter av oljan först innan man eldar den är så förhatligt. Väntar bara på att Norge ska se den logiska följden av engångsartikelförbudet och sluta sälja olja.

  25. Fredrik S

    Henrik #24

    Den var lite kort också så fingrarna blev kladdiga.

    Fast sugrören av gräs eller cellulosa som man råkar ut för numera är ju usla produkter också och borde endast vara tillgängliga i restaurang Strömmen i riksdagen. Det är ju som att gå omkring att suga på en pappbit.

    Ska vi ha engångsartiklar är det bättre med plast än än hedenhösvarianter.

    Eller äta med fingrarna.

  26. Henrik

    Fredrik #25 Ja, sträva trägafflar och pappsugrör som vittrar sönder innan man är färdig är inte livskvalitet. Och inte försvinner pappåsar och pappmuggar speciellt snabbt från dikena i närheten av snabbmatsrestaurangerna.
    Men det är väl som att köpa vissa elbilar i miljonklassen, det känns nog bra i hjärtat för somliga att ”göra nåt” för miljön.

  27. Håkan Bergman

    Fredrik S #25
    ”restaurang Strömmen i riksdagen”
    Aha, det är alltså för att komma över det namnet som man river och bygger om Slussen. Strömmen var ju syltan i glasburen där.

  28. Fredrik S

    Henrik #26

    Nä, och värdelösa produkter har en den egenskapen att folk slänger dem i frustration gärna mellan soptunnorna.

    Och sockerrörsplast och annat ”bio” flyter ju omring i havet lika bra som den fossila varianten.

    Jo, det bidrar nog med fin och duktig känsla. På förslag är ju ”gröna” regskyltar också så man verkligen skiljs ut från mängden i en aura av självbelåtenhet.

  29. Fredrik S

    Håkan Bergman #27

    Jo, det så var det nog. Gissar att restaurangen i riksdagen är många ledamöters viktigaste plats och då är det ju också av vikt att denna har ett namn värdigt platsen.

    Fast jag kunde nog bidragit med ännu mer passande namn om de bara frågat.

  30. Håkan Bergman

    Fredrik S #29

    Det kanske inte är ett så opassande namn, Norbert Kröcher satt under en kort tid där nästan dagligen och höll hov inför ett gäng småtjejer. Ett par dar innan polisen sög in honom när han gick ut från Strömmen råkade jag prata med honom, han bad om eld och jag sträckte min tändticksask till honom och sa bitte och han sa danke. Det räckte för att en civil polis skulle följa efter mig hela vägen upp till Tjärhovsplan och kolla upp namn och adress. Jag var minst sagt konfunderad tills det kom ut i tidningarna vem jag lånat ut eld till.

  31. Larsa

    #8

    UV “skydd” blandar man in i plasten.

  32. Matz Hedman

    #15 Tack Lasse
    Jag kan inte säga att jag är 100% säker men om siffrorna från ECWMF stämmer och korrekt representerar det de beskriver har vi en starkt ökad instrålning över land sedan 1979. Trenden är störts över det norra halvklotet.

    Vi talar om minst 4W/m2 över land. (jämför IPCCs RCP:er)

    Välj ”SSRv5 Surface Net Solar Radiation” och inställningar enligt denna bild: http://cfys.nu/videos/SSR_NH_Land.png Trenden är än mer dramatiskt ju längre norrut (tom N60) du ställer ”South Latitude”. Växla knapparna Land/Ocean så ser du hur effekten relaterar till land respektive hav.
    Om du istället drar reglaget ”South Latitude” mot S90 med både land och ocean aktiva ser du hur två stora vulkanutbrott framträder.

    Det är också intressant att jämföra med ”SSRCv5 Surface Net Solar Radiation, Clear-sky” där du ser instrålningen utan moln. De två stora vulkanutbrotten (1983, 1992) framträder här ännu tydligare och efter att aerolsoler klingar ut är trenden nästan flack.

    Min tanke blir därför att en stor del av de 4W/m2 beror på en förändrad molnbildning.

  33. Lasse

    #32 Matz Hedman
    Wow vilket verktyg du byggt upp!
    Du förtjänar en eloge .
    Med detta instrument borde det finnas någon som kan spela på det.
    Det vore kul om vi kunde återkomma till det då och då för det är så många variabler att styra.
    just nu skiner solen och värmen lockar.

  34. Ivar Andersson

    Toapappersverket behövs inte. Med ny teknik skapades det papperslösa kontoret och nästa projekt är den papperslösa toaletten.

  35. Fredrik S

    Håkan Bergman #30

    Härlig anekdot!

    Tiderna förändras ju och nuförtiden räcker det nog med att tro att de närmaste femtio årens genomsnittliga väder inte kommer leda till någon katastrof för att hamna i något register hos den hemliga polisen.

    Ja, låter som Strömmen duger gott som namn. Den var ju lite sunkig på slutet dessutom.

  36. Matz Hedman

    #33 Lasse
    Jag ämnar göra en liten film till kvällen som jag skall kalla ”En liten resa genom luftlagren”. Men det får bli till kvällen så att vi hinner plocka lite av blåbärsskörden.
    Lägger en länk under öppen tråd.

  37. Lars-Eric Bjerke

    #34 Ivar Andersson,
    Japanerna har i många år har vattenspolning av ändalykten i toaletterna, så där klarar man sig undan skatten. Dessutom fylls toalettanken i första han med ”gråvatten” från handfatet vilket sparar ca 20 % av vattenförbrukningen i ett hem.

  38. Matz Hedman

    #33, #36 Lasse
    Jag lade ut en beskrivande video här: https://www.klimatupplysningen.se/2020/07/26/om-varmerekord/#comments som inlägg 16.
    Här hittar du videon https://cfys.nu/videos/EnLitenResaGenomAtmosfaren.m4v