Öppen Tråd

öppen tråd isberg

När havsisen börjar släppa kring Grönland så kan de som valt någon av de resor som trots allt erbjuds även beundra vackra isberg på vägen. För övrigt ser det ut att bli den kallaste juli på 58 år, enligt Aftonbladet. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  Jag märkte att de tjänstemän och politiker som svarar för frågor om energi, miljö och koldioxid inte har så stora kunskaper i det ämnet. Många kan inte skilja propaganda från vetenskap. Därför skrev jag ett medborgarförslag.

  Det behövs en bunt underskrifter som stödjer förslaget för att det skall behandlas och tiden är nu knapp. Därför vädjar jag om ditt stöd, förutsatt att du tycker förslaget är bra.
  Kanske har du någon vän som också gärna ger stöd. Man behöver inte vara skriven i kommunen.

  https://e-forslag.vastervik.se/forslag/rostningpagar/show/276

  På tack för ditt stöd.
  Lars Cornell

 2. foliehatt

  Här kommer en länk till en läsvärd kultur/åsiktsartikel
  https://www.svd.se/den-nya-antirasismen-missgynnar-alla
  Trots titeln så är texten full av allmängiltiga resonemang. Ni kommer att känna igen de mekanismer som presenteras i den – från klimatdebatten.

 3. Rolf Mellberg

  Många här är naturligtvis väl bekanta med Michael Schellenberger. Jag blev igår (genom ett inlägg på wuwt) varse om denna siten (och organisationen)
  https://environmentalprogress.org/
  Jag tänker hålla ett öga på detta.

  Jag fick sen idén att en svensk gren/underavdelning skulle kunna bildas inom detta Michaels ”projekt”.

  Jag tänker mig att det skulle kunna bli ett bra nästa steg i kampen för en mer pluralistisk och faktabaserad energi- miljö- och klimat-debatt i vårt märkliga land.

  Förutom Michaels eminenta och trovärdiga bakgrund inom miljörörelsen, hans utmärkta filmer på Youtube och nu senast, hans bok vill jag peka på en annan mycket intressant sak, eller snarare person: Zion Lights som lämnade XR för att ta en framträdande position ?!?!? Snacka om spektakulärt skutt.

  https://wattsupwiththat.com/2020/06/27/extinction-rebellion-communication-head-quits-after-researching-nuclear-power/

  Folks, let’s go for it!!!

 4. Greta får oljebaronens hederspris – på tio miljoner kronor.
  Nu vet vi var pengarna till miljökramarna kommer ifrån.

 5. Matz Hedman

  #3 Rolf
  Bra länk. Jag sprang också på den igår.
  Här https://environmentalprogress.org/apocalypse-never-slide-deck
  För den som vill få en bred översyn snabbt. Korta precisa budskap samlade i slideform.

 6. Matz Hedman
  Tack för länken, jag har lagt till den i mitt inlägg nu.

 7. PK

  #3 Rolf
  Intressant info! Intervjun i BBC med Zion Lights är ett pinsamt ögonblick där Zion upplevs som totalt oupplyst. Att hon nu verkar förvånad över att fossila energikällor ökar efter Tysklands kärnkraftsnedstängning är i samma klass. Tyvärr finns det väl massor som henne.

  En kritisk genomlysning av Bjerströms nya bok ”Klimatkrisens Sverige” vore intressant.

 8. Benny Wiktorsson

  Skickade följande till Yr spännande att se vad man får för svar.
  Hej!
  Vad håller ni på med? Enligt yr väderprognos spår ni rekordvärme på Svalbard detta veckoslut över 22C. Ni visar Lördag kl 18.00 +22C och som lägsta i natt +16C. Men jag jag följer väderappar som Tropical tidbits och Climate reanalyaser de visar temperaturer på max ca +15C, generellt ligger de +10C med tidvis nära frost. Ungefär lika i flera veckor, har inte sett temperaturer i närheten av 20C hos dem. Men ni har haft prognoser på +24C-25C de senaste dagarna. Kan ni förklara vad ni håller på med? Det här liknar skandal.

 9. sten I

  #8 Benny.. Jag har en väderstation (Davis Instruments) som man kan koppla till alla andra väderstationer med samma fabrikat i hela världen mot ett litet tillägg (kronor :-)). Det är inte alla som har denna väderstation kopplat till denna extra programvara, Weatherlink, men tillräckligt många. Tusentals världen över! Just i Svalbard finns bara en station (åtminstone uppkopplad) och jag bifogar en länk till denna. Hoppas det fungerar att se stationen utan programvaran. Länken är 5 min gammal…
  Håller med dig, YR verkar överdriva rejält 🙂

  https://www.weatherlink.com/bulletin/5ce0d9d7-f81c-4d7d-bc06-a6b360fd502d

 10. Staffan Lindström

  8,9
  Var just på Aftenposten som konstaterade att nya rekordet är 21,7C Inget om värmekollaps i Arktis men ej heller inget om kraftig föhneffekt (sydostlig vind) eller moderna termosensorers ”överkänslighet” för maxtemperaturer mer sällan för mintemperaturer… 20-30 % av den mänskliga uppvärmningen är 100 % mänskligt påverkad…. OFFICIELLT sanktionerad temperaturdoping… 🙁

 11. Sören G

  SVT Rapport larmar om rekordvärme på Svalbard. Kan få konsekvenser för hela världen påstår man,

 12. Sten I

  #8 Benny. Gick in på min hustrus dator för att se om länken fungerade. Och det gjorde den med undantaget att man måste tydligen ha programvaran för att gå vidare. Har försökt med en skärmdump av sidan utan att lyckas klistra in den här…

 13. tty

  #8

  Nu är det inte lätt att förutsäga sommartemperaturer i Longyearbyen. De beror kritiskt av vindriktningen. Är det soligt och sydostlig vind (så man får föhneffekt) kan den mycket väl stiga över 20 grader kortvarigt, men minsta vindpust från något annat håll så rasar temperaturen minst 10 grader på några minuter.

  Det funkar ungefär likadant i de inre delana av alla fjordarna, jag har själv solbadat vid Woodfjorden. Men det händer inte ofta och det varar inte länge.

 14. tty

  Och just nu verkar onekligen vädret vara exceptionellt vackert vid Isfjorden, klart, soligt och i det närmaste vindstilla:

  http://portlongyear.kystnor.no/

  Inte ofta det händer….

 15. Bernt O

  Brrr…kallt utav h-e javisst, jag skippar sjön för den här sommaren ! Håller poolen runt 26 grader C vilket är ca.10 grader varmare! Man skall minsann vara lite galen för att bo året om här uppe i norr – är man inte tillräkligt tokig så blir man det! Köpte en jordglob för ett tag sen, besviken på alla världskartor som visar att Grönland är nästan lika stort som Afrika. Har man en glob kryper sanningen fram direk -att Afrika är mer än 15 ggr större… På en jordglob syns också tydligare hur fruktansvärt lång upp mot Nordpolen vi arma galningar har bosatt oss!

 16. Benny Wiktorsson

  #14 tty
  Har man officiella väderstationer på sådana platser är det inte konstigt att vi har ”global warming” om man skall hitta remperaturer över +20°C vid 80°N måste det vara mot en bergvägg och vindstilla eller med hjälp av fönvindar. Sibirentemperaturerna på +30°C som rapporteras i media som domedagen, har några dagar senare krypit ner under 0° på många platser inte ett ord om utebliven armagedon i media

 17. Rolf Mellberg

  Låt mig då spela djävulens advokat för ett ögonblick. Det ser ju just för tillfället ut som unikt liten isutbredning, det riskerar nu bli en ny våg av alarmism i media
  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Ej heller denna är så uppmuntrande för skeptikersidan:
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20200725.png

  Men men, en viss avsmältning – CO2-orsakad eller inte – behöver ju inte vara katastrofal.

 18. Benny Wiktorsson

  #17 Rolf
  Är det inte så att det är väldigt mycket is på Antarktis just nu lika så i Sydamerika ”har sett uppgifter om 13 meter snö på kort tid i Argentina” och det snöar massor varje dag där, även Nya Zeeland ser ut att h fått en hel del. Även massabalansen på Grönland har varit rekordhög i sommar.

 19. Rolf Mellberg

  #18 Benny

  Massbalansen på Grönland är väl inte heller det så mycket att glädjas över i år, se här:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20200725.png

  Antarktis har legat väldigt normalt ett bra tag nu:

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
  (klicka på antarctic-knappen.

  Min poäng är att merparten av dagens arktiska avsmälting kan vara samma som hände för 80-90 år sen, till det kan komma en viss CO2-orsakad avsmältning, hur mycket vet vi inte. Ej katastrofal.

 20. Håkan Bergman

  Jaha mera problem för Sydeuropa, britterna har beslutat att hemvändare från Spanien måste ”självisolera” i 14 dar vid ankomst t.f. av en ökning av covid-19-fall i Spanien, just när britterna börjat resa till bl.a. Spanien. Så vem kommer att chansa på en solsemester efter detta, måste vi skicka mera pengar nu?

 21. Benny Wiktorsson

  #19 Rolf
  Massabalansen ser väl ändå ut att vara över medel i sommar med tanke på rekordtillväxten i början på sommaren. Arktis havsis har väl tagit stryk p.g.a väldigt mycket vind nordvästvindar som driver isen ut i nordatlanten därav våran usla sommar.

 22. Ulf

  Svar 20

  Jo det var väntat, spanjorerna har noll koll, vilket jag påpekat tidigare. Dit kommer vi få skicka pengar så länge vi är med i EU.
  Angående diskussionen här på sidorna om immunitet så tycker jag man ser ett mönster. Område som tidigare inte varit särskilt drabbat drabbas nu. Det talar för att immuniteten i redan drabbade områden är mycket högre än antikroppsmätningarna visar. Förhoppningsvis är därför det värsta över i mellanSverige.

 23. Robert Norling

  #19 Rolf Mellberg
  Isbjörnarna verkar dock inte ha några problem med om lite is smälter.
  MOCAIC rapporterar om att de ser många isbjörnar nu när de närmar sig öppet vatten.
  ”Mängden isbjörnar vi ser överraskar oss inte eftersom vi är närmare iskanten” skriver de i sin dagliga rapport.
  ”Isbjörnsbeståndet beror på havsis och öppet vatten där mattillgången finns”

 24. Christian H

  # Matz Hedman

  Fantastisk bra länk med koncentrerad och väsentlig information.