Gröna mardrömmar

naes

Bilden är tagen den 28.4 2015 på Näsudden – ett unikt naturreservat nära Åkersberga på sydvästra sidan av infarten till Åkers Kanal.

Pingsten brukar ju kallas ”hänryckningens tid”, men det är ju fantastiskt vackert också nu runt Valborg när allt plötsligt börjar bli grönt. Jag menar då lövsprickning, blomning och annat.

Inte det gröna spöke som genomsyrar det mesta i vårt samhälle i dag, trots ett väljarstöd på endast runt 5%.

green-gluttonous-ghost

Den gångna veckan bjöd på en hel del av denna vara. Det började med meddelanden från OKQ8 om att man erkänner att inblandningen av rapsoljebaserade produkter i dieselbränsle för bilar inte fungerar så bra. Vissa bilar stannar i ofta trafikfarliga situationer, pga igentäppta bränslefilter. Orsaken är ännu något oklar, men polymeriseringsreaktioner likt dem vanlig kokt linolja uppvisar är väl i dagsläget en tänkbar anledning. Ja OKQ8 är väl inte ensamma om liknande ”miljösatsningar” i PR-syfte. Nu har väl naturen tyvärr slagit tillbaka…

Vi har ju också flera gånger här på KU kommenterat detta med biobränslen, bl.a. i detta inlägg: https://www.klimatupplysningen.se/2012/04/18/biobranslenas-nonsensvarld/

Det fortsatte med nya pekpinnar för den svenska industrin. Universitetsvärlden är sedan länge översvämmad av motsvarigheter till de tankegångar som nu tycks ha kommit som en överraskning för svenska industrivärlden:

 • ”Från och med nästa år kommer hela 2 000 svenska företag att bli lagskyldiga att rapportera om sitt arbete inom allt från mänskliga rättigheter till miljöpåverkan, enligt regeringens planer. Svenskt Näringsliv rasar mot lagförslagen – samtidigt som experter varnar för att företagen inte verkar ha förstått vidden av de nya kraven”

Men vi kan väl fortsätta med de motorrelaterade galenskaperna från förra veckan. Audi har plötsligt blivit ett oljebolag, och klappar sig för bröstet för att vilja tillverka dieselbränsle utgående från koldioxid och vatten. Visst – det går säkert, och det blir säkert renare än dagens. Men…

audi-e-diesel

Ja läs här eller här. Från den förstnämnda länken:

 • Of course, with the initial factory only pumping out around 160 litres each day, the fuel isn’t going to have a huge impact on the market just yet. But Audi and Sunfire now want to build a bigger factory, and anticipate that once production is scaled up, the e-diesel will sell to the public for between 1 and 1.50 Euros per litre, dependent on the cost of renewable electricity.

Jaha – koldioxid och vatten var ju slutprodukterna när man förbränner bränslet – och visst kan man gå baklänges i nettoreaktionen – till priset av tillförsel av väsentligt mer energi än man till slut lagrar in i bränslet, samt för en rejäl kemisk fabrik som heller knappast är utan miljöpåverkan.

Ur kemisk synpunkt är detta ett eko från nödlösningar under första och andra världskriget, och liknar väl närmast Fischer-Tropsch-processen från mitten av 1920-talet. F-T-processen utgår dock från högre upp i energiskalan – via (brännbar) kolmonoxid istället för koldioxid.

Alltid lurar man någon, men kanske galenskaperna kan överträffas?  Med vätgasbilar kanske? Det finns faktiskt tankställen nere i Europa, ett ser ut så här:

IMG_6030

Längst ner står det ”Wasserstoff, 950.0” – vätet görs tydligen elektrolytiskt på plats av vatten + elektricitet, mer eller mindre ”on demand” och mellanlagras vid 700 bar. En bil tankar ca 5 kilo, vilket räcker för ca 500 km färd. Kundkretsen lär röra sig om 5 tankningar per vecka i dagsläget… (Om någon vill läsa mer om existerande vätgasbilar från Hyundai och Toyota finns en del info här, på tyska).

Vad priset 950.0 avser är oklart, men det kvittar egentligen – det måste ju vara en fullkomligt enorm subvention här ändå. Vi genomled ju för några år sedan en reform där även landsbygdens tankställen måste kunna erbjuda ”biobränslen” av något slag – vilket krävde en orimlig investering på någon miljon i nytt pump- och lagringssystem. Ja – här var det inga subventioner att räkna med, utan nedläggning som konsekvens. Ett vätgastankställe kan knappast vara billigt.

Ja, allt detta är verkligen förverkliganden av visionerna i filmen Ebberöds Bank… Ska man skylla på okunnighet och dagens skola? Men Fridolin skulle ju fixa den på 100 dagar?

Vad mer då – kanske Isbjörnarna igen då – konstigt nog har de nu problem med alltför mycket is i Alaska-trakten – hm… låter inte alls bekant…?

Får försöka något annat då – varför inte dessa Monsterostron på svenska västkusten, som enligt en ständigt anonym TT-beskrivning trivs i det allt varmare vattnet där (från SvD, onsdag)?

2015-04-29-0001

Jag letade på SMHI, men hittade ingen klickbar länk där bland listor över mätstationer. Kanske detta duger istället, där det ser ut att vara tvärtom?

hr2sst_1200km_trnd0112_2003_20111

Men strunt samma, texten är ju bara det vanliga irrelevanta rödgröna journalistpåhänget av en obligatorisk avslutande harang om ”klimathotet”. Eller är det så illa att det ett verkligt citat från en forskare?

Jag lyssnade på inslaget – och där pratar reportern mest själv. I texten finns uppenbarligen också reporterns egna tolkningar som ”…Anledningen till att ostronen numera klarar att reproducera sig i våra hav är att vattnet blivit varmare….”. Men Åsa Strand hörs enbart säga att vi hade en varm sommar förra året, och att vintern också var mild, så överlevnadsgraden i år borde vara god och det troligen blir massor av dem den här sommaren (de har f.ö. spridit sig hit från odlingar i Holland och Frankrike).

Vi ser det nu normala journalistiska greppet – vinkla nyhetsinslaget genom utelämningar och antydningar, så att lyssnaren/läsaren/tittaren får den önskade bilden av händelsen. Jag vet inte hur många dokumentärer jag sett nu på National Geographic, Discovery etc., där ett dittills mycket njutbart och informativt program ”avrundas” med någon mening i stil ”Men i en varmare värld kommer…”, ”I takt med klimatförändringarna ändras förutsättningarna…”.

Samma dags Vinreklambilaga i SvD (Vinsider, onsdag) påstod också att de Österrikiska vinerna nu mår bättre pga den globala uppvärmningen. Som stöd angavs en mindre stads temperaturdata. Urbaniseringseffekter? Växer verkligen vindruvorna i staden?

Och så har vi den lokala svenska verkligheten, där ett parti med ca 5% väljarstöd tycks leda landet nedför en allt brantare rodelbana.

11201911_828874723870931_5116879780887243503_n

Jag blev ytterligt beklämd av att också höra Stefan Löfven uttrycka i en SVT Rapportintervju på tisdagskvällen att det var marknadsmässiga bedömningar från Vattenfalls sida och inte alls politisk styrning det var fråga om. Vilken uppenbar LÖGN. I övrigt gavs givetvis ingen som helst reell belysande bakgrundsinformation om landets energisituation.

Men vad kan man förvänta från en journalistkår på SVT som är till 70% MP+V-anhängare?

Ja, jag hoppas inte ha förstört någons Valborgs-stämning – men kanske denna liveinspelning av filmtemaversionen från Donnie Darko av Mad World, kan passa som avslutning?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Christopher E

  De asiatiska ostronen är här helt enkelt därför att deras larver kommit hit med mänsklig assistans, kanske i båtars kölvatten. Det är inget klimatrelaterat.

 2. Lasse

  #1 Är ostronen ätbara? Gör de samma goda arbete som musslor som tydligen odlas som reningsverk.
  Sen är båtars kölvatten dåligt transportmedel. Det är lättare åka med inne i båtarna.
  Men våren är härlig-såg maskrosor i morse-tidigt?

 3. Lejeune

  The green blob, en intressant drapa om hur allt hänger ihop från Donnas blog:
  http://nofrakkingconsensus.com/2015/04/28/jean-pascal-van-ypersele-the-activist-who-wants-to-run-the-ipcc/

  På tal om odlade ostron, jag har fått för mig att (nästan) alla ostron som fransmännen odlar och smaskar i sig är importerade från asien en gång i tiden, har haft fel förr…?!

 4. Lasse

  Lite mer nyheter: UAH 6.0 visar på lägre temperaturökningstakt (+0,114C/decade) än förra versionen.
  Relevant? http://www.drroyspencer.com/

 5. Anders

  Wikipedia:
  Barlastvatten pumpas in i fartygs barlasttankar för att ge lastfartyg stabilitet vid lätt eller ingen last. När fartyget lastas pumpas motsvarande tyngd vatten ut. Fartyget sjunker olika djupt allt efter salthalten i havet. Grad av nersjunkning kontrolleras med plimsollmärket, som är målat på skrovsidan.

  Eftersom barlastvattnet tas direkt från sjön i avgångshamnen, och pumpas direkt ut i sjön i ankomsthamnen, kan diverse vattenlevande växter och djur transporteras kors och tvärs över haven, vilket kan ge oönskad spridning av arter som konkurrerar ut de ursprungliga arterna. Man har därför diskuterat olika möjligheter att sanera barlastvattnet, innan det släpps tillbaka i sjön.

 6. Mats G

  Mad, mad world. Vi tycks gilla samma sortens filmer.

  Man behöver inte leta länge innan man hittar nästa knäpphet.
  här är ett exempel.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-vagrar-varda-kristna-i-protest-mot-busch-thor/

  Det intressanta är att Läkaren kände sig tvingad att avgå. Han ville skapa debatt om en korkat förslag.

  och så det här med Journalister som ger sin egen tolkning av saker och ting. Inget kan vara mer fel och ointressant. Journalister är ett verktyg lika mycket som en mikrofon tex för att förmedla nyheter. Om det skall analyseras eller ges fakta skall journalisten intervjua någon som kan nåt. Alltså inte ex Rockström el liknande.

  Tillbaka till samvetsklausul. Hur skulle det se ut. Folk skulle drabbas av våldsamma samvetskval helt plötsligt. Jag är ganska säker på detta. För övrigt så känns det lite läbbigt att ha någon som ev kan bestämma över mitt liv som har sina rötter i livets ord, som Ebba Busch Thor.

 7. pekke

  AUDI:s ide´ om att plocka ut CO2 från vanlig luft är ett ekonomiskt vansinne, de måste behandla en luftvolym på 25 m3 för att få fram 1 liter ( 1 dm3 ) CO2, blir nog bättre om de är kopplade till ett kolkraftverks skorsten, men då kan man lika gärna använda kolen direkt i processen.

  US Navy har ett liknande projekt där man skall använda havsvatten på sina hangarfartyg som har reaktorer för att framställa bränsle till flyg och eskortfartyg, där är inte kostnaden så viktig utan snarare nyttan med att inte bli så beroende av en mängd tankfartyg viktigare.

  Är våren tidig eller ?
  Det såg så ut under större delen av April, men så hände något de senaste dagarna.

  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/dailyTable.php?par=tmpAvvDay&yr=2015&mon=4

  På de Brittiska öarna gick man från rejäl vårvärme till kyla och snöväder på sina hålla senaste veckan.

  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/uk-weather-arctic-blast-bringing-snow-sleet-and-gale-force-winds-likely-to-linger-over-may-bank-holiday-weekend-10207357.html

  Här i södra Värmland får man klä sig ordentligt om man skall ut och ” Maja ” ( picknick ) den närmsta veckan.

 8. Ingemar Nordin

  Tack Peter!

  Jag förstår inte varför företagen gnäller, eller varför facket plötsligt blir oroliga när Vattenfall skall friställa 1000 personer. Hittills har ju varken svenskt näringsliv eller facken lyft ett finger för att stoppa galenskapen. Tvärt om har de jamsat med i kören bakom klimathot och grön energipolitik.

 9. Peter Stilbs

  Ingemar – Du har tyvärr så rätt i att galenskapen bakom vad Du beskriver i #8 är så märklig. Den enda förklaring jag kan komma på är en förlamande rätta-in-sig-i-det-politiskt-korrekta-ledet-attityd – för att behålla jobbet (facket) eller maximalt länge sitta på sin direktörpost för att få 100 miljoner i pension.

  Bedrövligt egentligen, hur dessa bistår i att hålla den katastrofala kursen. De borde veta bättre.

 10. Ann Lh

  Bilden på de storskrattande helrören med text är suverän. Tack för den och inlägget i övrigt.
  Alice Teodorescus ambitioner att bryta åsiktskorridoren i GP har satt vissa spår på ledarsidan, men på Fria Ord kan man verkligen inte märka av ledarsidans nya inriktning.
  Hur som helst, i dag skriver ledarskribenten Malin Lernfelt om MP:s Sverige. Smutsigt och dyrt!
  Heja på Malin!
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2700198-malin-lernfelt-smutsigt-och-dyrt-i-mp-s-sverige

 11. Håkan Bergman

  #8 och 9
  Bostadspolitiken kommer att spränga systemet. Den frågan berör alla i landet och den går inte på villkors vis att snacka bort. Systemkrasch inom ett á två år.

 12. Mats G

  mycket bra att läsa idag. Först Peter här och sedan Malin som AnnLH tipsade om. Och även Lars Bern har skrivet en kanonartikel som fick mig att rysa.

  http://antropocene.se/2015/april/en-medievarld-utan-sjalvinsikt-i-fritt-fall.html#comment

 13. L

  PÅ Eko-nyheterna kl 10 fick vi veta av en herre på Naturvårdsverket att Majbrasorna förutom att innehålla en massa cancerframkallande ämnen även var klimatpåverkande. Han rekommenderar att kompostera istället!

  ”Sjung om studentens…” 🙂

 14. Peter Stilbs

  L #13 – Ja, landets utbildning är inte vad den borde vara. Om man nu tror på allt klimatnys, så kommer det säkert ut mer metan som biprodukt i komposten när trädråvaran bryts ner av svampar och mikroorganismer till koldioxid…

 15. Hans Danielsson

  Gröna tokerier
  Roade mig med att räkna på hur mycket effekt som krävs för att ladda 100000 elbilar med en energimängd motsvarande 70 liter bensin där tankningen tar ca 2 minuter.
  För att ladda 100000 elbilar (laddningstid 10 timmar/bil) krävs en effekt av 6300 MW. Forsmarks kärnkraftverk har 3 reaktorer som efter senaste modifieringar kan leverera 3157 MW. Alltså för att ladda 100000 elbilar på 10 timmar krävs FLER ÄN två kärnkraftverk
  Dessutom tillkommer STORA kostnader för transformatorer osv.
  Tänk om alla Sveriges bilar blev elbilar .Hur många kärnkraftverk behövde då de gröna för detta???

 16. Lasse

  #15
  Kollar din kalkyl: 2 KWh/mil. 70 liter säg 200 KWh på 10 timmar eller 20 KW ggr 100 000 bilar ger 2000 000 KW eller 2000 MW eller två reaktorer a 1000 MW.
  100 000 bilar laddas simultant en gång i veckan innebär en bilpark på 24/10*7 eller 1,7 miljoner elbilar.

  Så svar: Två! De två som Vattenfall vill lägga ner!

 17. Björn

  ”pekkes” länk till SMHI [7], kontrasterar eländet och falsariet. Temperaturkartorna visar på naturens fenomen utan hjälp av CO2. Men ändå håller en väl fungerande och beprövad värld, att förändras till det sämre, just på grund av en obefogad rädsla för CO2. Fantasilösningar skapas till stora kostnader och besvär för befolkningar, på grund av politikers fobi för det som de inte intellektuellt behärskar.

 18. Håkan Bergman

  #15, 16
  Många såna här blir det.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery#/media/File:Lithium-Ion_Cell_cylindric.JPG
  6831 i en Tesla.

 19. Håkan Bergman

  Oops.
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lithium-Ion_Cell_cylindric.JPG#/media/File:Lithium-Ion_Cell_cylindric.JPG

 20. Håkan Bergman

  oops en gång till.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Lithium-Ion_Cell_cylindric.JPG/648px-Lithium-Ion_Cell_cylindric.JPG

 21. Gunnar Kjelldahl (C)

  ”Näsudden” väcker hos mig bilderna av namnen på Gotland, där den svenska vindkraftens vagga står, om än i dag helt moderniserad. Det är ju detta energislag som till stor del bär ”skulden” till det elöverskott vi har i dag, med låga elpriser som gör det olönsamt med kärnkraft. Genom att stänga ett par reaktorer hoppas man förmodligen att elpriserna på Nordel stiger lite, och att lönsamheten då förbättras i de övriga enheterna.

  Det bortfall från marknaden som en stängning av dessa två reaktorer medför, är ändå betydligt mindre än det överskott som exporterades under 2014. Det är intressant med motsägelsen bland inlägg på denna sida, där det sagts att vi borde stoppa vindkraftutbyggnaden, eftersom den inte behövs p.g.a. vårt elöverskott, samtidigt som det nu uttrycks oro för hur kärnkraften vid de två reaktorerna i Ringhals ska ersättas (Mp-bilden), trots att dess produktion bara motsvarar en del av detta överskott.

 22. pekke

  EU:s nya vattendirektiv får mothugg:
  http://news.cision.com/se/lrf–lantbrukarnas-riksforbund/r/lrfs-yttrande-till-vattenmyndigheterna–orealistiska-forslag-som-drabbar-boende-och-foretagare-pa-la,c9766648

  http://www.nwt.se/grums/2015/04/29/grums-kommun-kritisk-till-nya

 23. Peter Stilbs

  Gunnar Kjelldahl(C) #21 – Du verkar fortfarande inte ha fattat. Vindkraftverken inte bara subventioneras av andra energislag, deras närvaro fordrar ständig reglerkraft (i Sverigen mest vattenkraft – i utlandet värmekraftverk som drivs med fossilt bränsle) ovanpå baskraften som ges av Kärnkraftverken.

  Det är alltså en lyxtillvaro, där andra grenar förväntas stå som en bil på tomgång, för att startas när Vindkraften försvinner. Inte konstigt de går i konkurs, som i Tyskland, som vi beskrev häromveckan.

  Läs det en gång till: https://www.klimatupplysningen.se/2015/04/15/varvindar-friska-leka-och-viska/

  Vindsnurrorna borde inte bara betala för reglerkraften, utan också för sin förstörelse av landskap, naturvärden och miljö för närliggande, som buller

 24. Bim

  Gunnar Kjelldahl #21
  Du kanske kan gånger-tabellen men logiken är det värre med.
  Det är vindkraften som är olönsam eftersom den måste stöttas med pengar i stället för att leverera in vinster till staten. Kärnkraften levererar in vinster till staten och bär dessutom sina egna kostnader.
  Om kommunala frisörer stöttades med pengar från kommunen så sjönk priserna för de vanliga frisörerna så de fick lägg ner sina företag.
  Gunnar…Är det svårt att hänga med?

 25. Mats G

  21
  Gunnar Kjelldahl (C)

  Jag kan nog hålla med om att på båda sidor energidebatten så finns det känslomässiga argument. Det vore klädsamt att de som inte klarar av att ta rationella beslut lämnar scenen och lämnar över åt de som kan ta nyktra beslut. Ditt eget parti har ex medverkat till att det inte får förekomma forskning inom kärnkraft ens.

  Det är knappast ett rationellt beslut. tro att vi kan ersätta kärnkraft med vind och sol är knappast ett rationellt beslut.

  Nu har jag själv stark tilltro till teknik och med erfarenheten vi har av svensk kärnkraft så kan jag inte se annat än man ge dem stort förtroende. Delvis pga kärnkraftsmotståndet i Sverige. De har varit tvungna att vara extra noga och vid minsta lilla har det tagit det säkra före det osäkra.

  Egentligen så borde ett land som Sverige vara där Indien är när det kommer till Energikunskap. Ett land utan kärnkraft kommer använda sig av kol.

  Det finns ingen utväg. Du måste välja. Enbart sol, våg och vind är enbart fantasier. Om man föreslår det så är man inte seriös eller bör tas seriöst. Ungefär som C och MP. Det är partier som lever i fantasiernas värld. V,C,MP,KD bör ha så lite makt som möjligt. De är extrempartier och kommer endast skada Sverige med sina illusioner.

 26. Lasse

  #21 Ännu en matteövning:
  För fjärde året i följd nettoexporterades el från Sverige. Under 2014 var den 15,6 TWh .
  Antal timmar 2014 var 8 760. Vilket ger 1780 MW i snittexport.
  Ringhals två reaktorer är på vardera 865 MW så tillsammans 1730 MW vid full produktion.
  Men du får inte glömma att det är när det blåser som vi har överskott! Stänger vi baskraften får vi problem med effekttäckningen då och då! Studera Tyska marknaden!
  Trenden i elanvändningen kan sägas vara i avtagande men det har kanske med klimatet att göra.

  Kritiken mot vindkraften från min sida är att den inte får bli större än effekten medger-vilket direkt begränsar energitäckningen.
  Vi vill inte ha det som på Jylland!

 27. Allan Forsling

  Varför inte få lite fakta?
  http://energifakta.com/

  Vindkraften subventioneras kraftigt och kärnkraften brandskattas

 28. Brandingenjör

  #21 Gunnar Kjelldahl

  På vintern november-februari så har elexporten varit ungefär vad 1 av dessa reaktorer producerat.

  Tas de här 2 reaktorerna bort och Oskarshamn 1 så kommer det inte att vara elöverskott vintertid. De 3 reaktorerna prudcerar ungefär lika mycket el som vindkraften producerar.

 29. Björn

  Gunnar Kjelldahl [21]; Du verkar leva i en fullständig missuppfattning om energiproduktionen. Kärnkraft är baskraft och vindkraft är intermittent elkraft. Politikers missuppfattningar och okunskap har lett till att de styr om mot det omvända, nämligen att intermittent kraft skall ses om baskraft och kärnkraft som reglerkraft. Det är politiskt vansinne att stänga ned Ringhals och låta den opålitliga vindkraften byggas ut. Detta är inte bara kapitalförstöring, en sådan ordning bidrar också till en irrationell, dyr och osäker elkrafthushållning. De svagaste länkarna uppgraderas till elförsörjningens bas. Sveriges och Europas elkraftförsörjning går mot haveri, om inte något görs nu. Vill Du Gunnar bidra till ett sådant haveri?

 30. Håkan Bergman

  Om nu Löven menar allvar med målet EU’s lägsta arbetslöshet och målet att ha ett miljövänligt energisystem borde han ingå en överenskommelse med dom progressiva krafterna i riksdan. Okey lägg ner skrotet i Ringhals och ersätt dom med en modern reaktor, men inget franskt, go for the real thing, en vidareutveckling av O3an. Klarade svensk industri att utveckla BWR-tekniken ända fram till O3 borde Hitachi-GE vara intresserade av ett samarbete, ett guldläge den dag resten av Europa nyktrar till.
  https://nuclear.gepower.com/build-a-plant/products/nuclear-power-plants-overview/esbwr.html
  Nästa länk är en feting, sitter ni på slö lina klicka inte, vill ni ändå läsa den spara ner pdf’en och ha tålamod.
  https://nuclear.gepower.com/content/dam/gepower-nuclear/global/en_US/documents/ESBWR_General%20Description%20Book.pdf

 31. pekke

  Råkade hitta att det finns ett flertal hälsofaror med hantering av träpellets/flis/vedråvara som jag inte tror många vet om, förvaringsutrymmen för fasta träbränslen kan ha höga halter av Kolmonoxid ( CO ), Koldioxid ( CO2 ) och därmed även låga syrehalter ( O2 ) p.g.a. oxidationsprocesser i träet om ventilationen är för dålig.

  Artikel i danska ingenjören.
  http://ing.dk/artikel/ejere-af-pillefyr-risikerer-kulilteforgiftning-fra-traepillelagre-175790

  Arbetsmiljöverket har faktiskt en rapport om farorna.
  http://www.av.se/Aktuellt/kunskapsoversikt/trapellets/

  Själva rapporten:
  http://www.av.se/dokument/publikationer/rapporter/rap2011_02.pdf

  Hur många har hört talas om detta ?

 32. AG

  #21 Har du läst WG1 i senaste IPCC-rapporten än?

 33. Peter Stilbs

  pekke #31 – intressant. Hade inte hört om det. Men det är väl samma här – man vill inte komma med några negativa nyheter alls om ”biobränslen”

 34. Lars Cornell

  HD #15, Lasse #16. För transporter i Sverige behövs 80 000 GWh. Det skall jämföras med kärnkraftverkens totala produktion som är 70 000 GWh. Det måste vara stabil kraft så vindkraft kan vi bortse från och bioenergin räcker inte till. Vad återstår då?
  Möjligen skulle kärnkraft Gen4 och termolys kunna vara framkomligt och ge syntetiskt fordonsbränsle. IPCC rekommenderar kärnkraft, men Mp och C motsätter sig sådan forskning och utveckling.

 35. Björn

  pekke [31]; Har hört för flera år sedan att det vid hanteringen av träpellets, uppstår skadligt damm för lungorna. Detta är speciellt påtagligt i trånga utrymmen utan aktiv ventilation, som pannrum exempelvis. För en del är det nästan ”romantiskt” med ved och träpelletseldning. I ett modernt samhälle borde vedeldning tillhöra det förgångna, men det är tydligen inne nu, eftersom det handlar om förnybar energi. Man är med och räddar klotet.

 36. Håkan Bergman

  Man måste bara älska danska – pillefyr, är det dansk gladporr igen?
  Pellets innebär viss brandrisk också, det visste man redan om sågspån, det blir varmt och utvecklas lättantändliga gaser. Det var inte länge sen det var en ordentlig brasa i England.
  http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/severe-blaze-engulfs-tilbury-power-744865

 37. Iven

  Hälsorisker finns även vid utbyggnaden av vindkraften – enligt en grupp läkare i Tyskland, som kallar sig ”Ärzte fuer Immissionsschutz”, som forskar på området och varnar för allvarliga hälsoproblem för allmänheten. Men det är ingenting man hört talas om i officiella politiska kretsar eller i PK-massmedia.

 38. Lars Cornell

  #36 Svårsläkt är det också. När det brann i en flishög i Västerviks hamn var det nästan omöjligt att släcka den.

 39. Åke S

  Ostronen kommer med ballastvattnet – inte kölvattnet.

 40. Ingvar

  Ingemaqr #8

  Det är beklämmande faktiskt. Och det är en mycket träffande beskrivning. Gnäller. Som barnungar. Ingen stake i nån verkar de som

 41. Mästaren

  # Åke S. Ostronen kommer med hovmästaren.

 42. Rosenhane

  Ann LH #10,
  tack för länken till Malin Lernfelt:s vassa rader.

  På tal om gröna mardrömmar.
  Karl-Olov Arnstberg hade häromdagen ett inlägg på sin blogg med rubriken Maktens män, en bakåtblickande genomgång av grunderna för många av de konspirationsteorier om NWO som lever och frodas idag. En lärd betraktelse men som för min personliga del förde tankarna till Rödluvan och vargen eller möjligen fabeln om enhörningen.
  Emellertid återkom KOA idag med ett nytt inlägg under rubriken Ingens hundar.
  En genomläsning rekommenderas varmt.
  https://morklaggning.wordpress.com/2015/04/29/ingens-hund/#more-13199

 43. Christopher E

  #39 Åke S

  Jo, det var ju givetvis barlastvattnet jag menade, jag bara skrev fel ord i farten. 🙂

  Poängen var att ostronen bara är ännu ett exempel av otaliga arter som sprider sig med människans hjälp, utan att det har något med klimat att göra. Jag har funnit denna ostronart här där jag bor, vilket är söder om den sydgräns som angavs i artiklarna i veckan.

  Kölvattnet är väl ingen direkt fackterm, även om för all del en del organismer sprider sig genom fästa sig under båtar och liftar den vägen… och då hamnar eventuella larver i kölvattnet på riktigt… 😉

  #2 Lasse

  Jadå, de är fullt ätliga. De tar samma ekologiska nisch som vårt inhemska ostron, så de utgör inget hot.

 44. Sören G

  Nya isprover från Antarktis visar klimatets svängningar under 60 000 år
  http://wattsupwiththat.com/2015/04/30/amo-fingered-in-newly-discovered-200-year-bipolar-disorder-lag/

  Men mitt i artikeln så kommer påståendet att den nuvarande klimatförändring beror på antropocena utsläpp av CO2- Påståendet är bara liksom helt malplacerat instoppat i texten.

 45. Håkan Bergman

  Mästaren #41
  Omöjligt! Ostronen kommer med servisen, obs genusneutralt uttryck. Har syltan en hovmästare blir det servisen, har syltan inte en dylik blir det lika självklart servisen.
  Säg inte att du är en sån där som knäpper med fingrarna och ropar ”hovmästarn”, sluta upp med det. Restaurangbranchen har också struktur och organisation, och professionalism, respektera det! Servisen ser oftast din ”nöd”, ibland kan det behövas en handviftning på sin höjd, krävs det mera ”våld” än så kanske du har valt fel sylta eller tidpunkt.

 46. Ingemar Nordin

  Hörde i statsradion idag (P1) att man varnar för majbrasor. Massor med cancerframkallande ämnen och, det värsta av allt, CO2-utsläpp! Så sluta genast med all eldning, inklusive all vedeldning! (Synd dock om alla dem som investerat i en vedeldad panna därför att man förleddes att tro att biobränsle var bra för miljön.)

 47. Ingemar Nordin

  Mats G #12,

  OT: Blogginlägget handlar om en artikel av Per T. Olsson som desperat försöker slå ett slag för gammelmedia genom det gamla argumentet hur bra det är att nyheter silas via journalister. Ty om allmänheten får läsa fritt på nätet efter eget huvud så läser de bara sådant som de gillar. Och så kan vi ju inte ha det. 🙂

  I Per T:s anda så måste jag i så fall säga att vi borde förbjuda bokhandlar. Ty folk kan ju få för sig att bara köpa de böcker som de gillar. Och så kan vi ju inte fortsätta att ha det! Samma sak med oskicket att det finns fler än en kanal i radio och TV.

 48. Bengt Abelsson

  # 41
  Det förefaller osannolikt att ostronen släpar in en hovmästare. Hästen drar kärran, sällan tvärtom.
  Däremot så kan ostronen ha färdats i kölsvinet
  / Språkpolisen.

 49. Ann LH

  # 12, 47 Dessutom är det väl inte L. Bern som skrivit blogginlägget utan Mons Krabbe. Men bra är det!

 50. Håkan Bergman

  Bengt A. #48
  Serve the nuts!

 51. L #13, Peter Stilbs #14
  Så här kan det gå om man följer Naturvårdsverkets kompostrekommendationer:
  http://www.expressen.se/nyheter/dodad-av-kompost/