Green New Deal, en framtid i mörker

solpanel

 

I presidentvalet så för Joe Biden en kampanj för vad som allmänt kallas ”Green New Deal”, dvs en radikal omvandling av det amerikanska samhället till förnyelsebar energi. Hundratals, för att inte säga tusentals, miljarder dollar av skattemedel skall investeras i att bygga mer vindkraft, solkraft och biobränsle, Detta samtidigt som man fasar ut kolkraft, gaskraft och den koldioxidfria kärnkraften.

Som tur är så har amerikanarna en utmärkt illustration till denna politik i Kalifornien. Där har man fört en sådan ”grön” politik i över ett decennium. Man har jobbat hårt på att göra hela delstaten beroende av sol och vind vilket har lett till att hela elsystemet blivit oerhört känslig för olika väderomslag. Som nu, då Kalifornien haft en rejäl värmebölja. Så länge solen skiner – och det gör den ju ofta i The Golden State – så är det full fart på luftkonditioneringen, Teslorna, och allt annat som drivs med el. År 2018 kom hela 19% av elen från solkraft. Men på kvällen så går solen ned. Och det är bara det att behovet av luftkonditionering, elbilar och elektriska apparater knappast är mindre då. Resultatet har blivit en omtalad Blackout. Och det handlar faktiskt inte bara om en enstaka, i detta fall planerad, Blackout utan antalet tillfälliga strömavbrott är förfärande stort, långt mer än dubbelt så många som i andra delstater i USA.

stromavbrott USA

Antalet artiklar om detta är ofantligt stort så det är bara att Googla. Jag nöjer mig med en sammanfattande beskrivning (Steve Goreham) av hur Kalifornien har hamnat i denna situation genom en mycket medveten politik:

I mer än ett decennium har Kalifornien stängt kol- och kärnkraftverk. Nyligen började staten också stänga naturgaseldade anläggningar som en del av en fortsatt ansträngning för att bekämpa den globala uppvärmningen.

År 2006 inrättade delstatssenaten lagen 1368 California Emission Performance Standard, i ett försök att minska statliga växthusgasutsläpp från kraftverk. Sedan 2007 har 11 delstatliga koleldade anläggningar stängts ned som ett resultat av detta, med ytterligare 3 som omvandlats för biobränsle. Kalifornien minskade också importen av el som producerats från kolanläggningar. Argus Cogen-anläggningen i Trona är den sista kvarvarande kolanläggningen.

Kaliforniens kärnkraftverk, även om de inte släpper ut växthusgaser, fasas också ut. Den andra och tredje enheten i San Onofres kärnkraftsanläggning nära Los Angeles upphörde att fungera 2013. Diablo Canyon-anläggningen, den sista kärnkraftsanläggningen i Kalifornien, planeras att stänga 2025.

Drivet av statliga ansträngningar för att minska utsläppen av växthusgaser stängs även gaseldade anläggningar. Kapaciteten för naturgasproduktion har minskat med mer än 10 procent sedan 2013. Ytterligare minskningar planeras.

Problemet med Kaliforniens dåliga elektriska tillförlitlighet kommer sannolikt att bli värre. Den 10 september 2018 undertecknade den dåvarande guvernören Jerry Brown senatslagen 100, som förbinder Kalifornien att få 100 procent av sin elektricitet från ”rena energikällor” år 2045. Ersättningen av kol, kärnkraft och naturgasgeneratorer med vind och sol fortsätter att erodera nätets pålitlighet.

Men vindkraften då? Kalifornien har gott om vindkraft.

vindkraft park

Bild: Tehachapi, California

Nej, inte heller deras enorma, miljöförstörande, vindkraftsparker hjälper. Värmeböljor innebär också ofta att det är vindstilla.

Det ironiska med just denna Blackout är väl att presidentkandidat Joe Biden säger sig stå bakom Green New Deal . Det lär bli ett öppet mål för president Trump i den fortsatta valkampanjen.

Konstigt att svenska media knappt alls nämner detta kaliforniska misslyckande? Men, javisst ja, det är ju precis den politik som vår grönröda regering med MP i spetsen också bedriver. Vill man se framtiden? Se på Kalifornien! Och då är det kanske bäst att vara tyst. Folk kan ju få politiskt inkorrekta tankar i huvudet. 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ivar Andersson

    Projekt Simris kan också vara lämpligt att studera om man är intresserad av verkligheten och inte föredrar sagor om förnybar energi.

  2. Sigge

    Nu beror väl elbristen i Kalifornien även på att det är rekordvärme och att kraftledningar är avstängda p g a skogsbränder.

  3. Daniel Wiklund

    Med tanke på Biden (Och Isabella L) så skulle det vara på sin plats att kräva förnyelsebara politiker.

  4. Sigge https://klimatupplysningen.se/green-new-deal-en-framtid-i-morker/#comment-385166

    Skogsbränderna kom efter blackouten, i samband med kraftiga åskväder. Som sägs i inlägget så innebär värmeböljan att nätet blir överbelastat. Marginalerna är små och reservkraften obefintlig.

  5. Kaj Wahlberg

    Kalifornien har i alla fall värme. I Sverige har vi kyla större delen av året, vilket kräver mycket energi för att vi ska kunna leva någorlunda drägligt. Dessutom är vi starkt beroende av att exportera våra produkter. För att allt detta ska fungera måste vi ha tillgång till en säker och billig strömförsörjning. Det lilla tokpartiet i regeringen gör allt för att sabotera detta genom att lägga ned reaktor efter reaktor samt förbjuda vidare utbyggnad av vattenkraften.
    En kall vinter kommer redan idag att innebära stora påfrestningar och troligen omfattande elavbrott bl a på grund av ett allt sämre kraftledningsnät.

  6. Lars Cornell

    Sigge: Således en ganska normal situation.

  7. Vår levnadsstandard är ett resultat av ”Upplysningstiden” från 1700-talet. Allmänheten fick fri ”upplysning” om världens tillstånd tack vare friheten för alla att yttra sig, både kunniga och okunniga. Det ledde sedan till elektriskt lyse och industrialismen.

    Idag ser vi hur lyset släcks lite här och där, även i Sverige då och då.

    Detta skulle inte varit möjligt, om de kunnigas röster fått höras i mediabruset. Vi har nu hamnat i:

    Nedsläckningstiden:

    https://klimatsans.com/2018/04/18/nedslackningstiden/

    Det värsta är inte att det fysiska lyset slocknar ibland. Det värsta är medias samfällda förtryck av

    YTTRANDEFRIHETEN

    Det är vår demokrati som står på spel:

    https://klimatsans.com/2018/09/01/klimathotets-roda-trad-till-nwo-planekonomi/

  8. Rolf Mellberg

    Stort tack Ingemar, mycket bra.

    Jag vill komplettera med en beskrivning av det ganska extrema väderläget som inducerat omfattande bränder.
    Jag tror att fastlåsta jetströmmar ligger bakom och som jag skrek igår tyder inget på att CO2-halten skulle spela roll vad gäller låsta jet-strömmar.
    https://wattsupwiththat.com/2020/08/21/a-lightning-barrage-puts-the-western-u-s-on-fire/

  9. Rolf Mellberg

    O.T.

    Mycket intressant om den tilltagande kylan i mesosfären över Antarktis!
    https://wattsupwiththat.com/2020/08/22/carbon-emissions-are-chilling-the-atmosphere-90km-above-antarctica-at-the-edge-of-space/

  10. Lars Kamél

    Förnyelsebar och förnybar energi existerar helt enkelt inte.
    De flesta av de energislag som kallas förnybara bör i stället kallas opålitliga. Satsningar på sådana innebär att elkonsumenter ofta får sitta i mörker.
    För människor som bor där det ibland är kallt, innebär det också att de får sitta och frysa, kanske så mycket att de dör av något som kylan orsakar för kroppen. Även i bostäder där värmekällan inte är beroende av el, finns ofta beroende av el för att få ut värmen till rummen.

  11. Gunnar Strandell

    Vicepresidentkandidaten Kamala Harris har som ”General Attorney” haft inflytande på de lagar som lett till utvecklingen i Kalifornien.
    Hon är stolt över det som gjorts och vill fortsätta linjen för hela USA.

    Miljöpartiets införande av klimatlagar kan vara ett steg på vägen mot att domstolar i Sverige också får avgöra klimatärenden.

    Citat från Vox:
    ”Harris places a major focus on corporate accountability, and cites her experience as AG as evidence she’ll follow through.
    One of the biggest assets Harris has going for her approach to climate change is her work on the issue as California attorney general. Not only does she reference her prior efforts to hold corporations accountable, she makes it clear that enforcement and prosecution of fossil fuel companies is something she intends to focus on as a key prong of her plan.

    Her law-centered proposal comes at a time when people are increasingly turning to the courts to drive action on climate change. A wave of lawsuits is now underway from cities, counties, and states suing oil fossil fuel producers for contributing to damages stemming from climate change like rising sea levels.

    Another major lawsuit filed by young people argues that the US government has violated the civil rights of future generations by abetting industries that contribute to climate change.

    As president, Harris vows to make it easier for people to sue for climate damages. “Access to the courts is fundamental for Americans to hold polluters accountable,” according to her climate plan.”

    Länk:
    https://www.vox.com/policy-and-politics/2019/9/4/20847387/kamala-harris-2020-climate-change-policy

  12. Benny Wiktorsson

    Rolf
    Som vanligt skylls alla väder/klimatförändringar på Co2. När i princip alla går att utläsa ur solens alla aktiviteter, påverkan från solen är ofta omedelbara”inom några minuter till några dagar” i form av elektriska och magnetiska strålningar av många slag varför tas inte solen på större allvar???

  13. Robert Norling

    Inte bara lamporna som slocknar…

    https://www.expressen.se/allt-om-resor/nyheter/snart-kan-du-aka-tag-pa-gran-canaria-och-teneriffa/

  14. jensen

    Visst har man upplevt lite ”klimatförändringar” sedan 1940-talet, Men det har ändå mest varit väderförändringar. Inget bekymmersamt. Ibland 5-6 veckors högtryck på sommaren ( 1955, 2018 ) Göteborg/Malmö. Fantastiska sommar-seglatser.
    Ibland inget snöskottande på flera år. Ibland mycket,flera år i rad. Ca 1975. Skåne isolerat 3-4 dagar, 1980? Mest uppfattat som årsmån.
    Därför mycket upplysande att studera egentlig statistik. Skulle varit intressant att kunna följa statistiken framemot 2100.

    http://notrickszone.com/

  15. Tudor

    Jag tror att de närmast kommande vintrarna blir en gamechanger i svensk politik. De Rödgröna inklusive centerpartiet kommer att ta enormt med stryk i valet 2022, särskilt i elområde 4.

  16. Sigge

    Ingemar Nordin
    2020-08-23 kl. 09:41

    Skogsbränderna i Kalifornien har pågått i några veckor men de har blivit fler och större.

    I södra Kalifornien var det extremt varmt några dagar förra veckan. På många platser var det en grad F varmare en tidigare toppnoteringar.

  17. Sigge,

    Ja, det är lustigt att man nu på nyheterna tar upp de stora skogsbränder som uppstått på sistone, men fortfarande helt ignorerar blackouten som kom före. SVT vet hur man skall sålla bland nyheterna så att ingen skall fråga varför Kalifornien har en sådan sårbar elproduktion. Jag menar, Kalifornien är ju inte något u-land precis med elstopp som ett typisk kännemärke. Delstatens Green New Deal är fullkomligt skandalös. Och värre ser det ut att bli.

  18. sibbe

    Nå, ja, allt är relativt.
    När Trump var i Finland blev han upplyst om att skogen borde gallras och brandgator inrättas, för att minimera brandfaran. Hans tolk översatte det tydligen att man borde kratta skogen. Och hela mediavärlden norr om Alprena och öster om Appalacherna fick sig ett gott skratt.
    Att Trump hade en dålig tolk hindrade inte de Trumphatande finska medier att skratta, fastän de visst vad det var frågan om.
    Sedan Reagantiden har det skett stora omvälvningar bland medierna i ovannämnda områden. Ti9dningar och TV som förr varit konservativa tävlar nuförtiden om hur långt på vänsterkanten och gröna kanten man är. I Sverige t.ex DN, förr liberalkonservativ och idag? Partitidning för grön röd, och för demokraterna i USA. Det här gäller väl alla ovannämnda medier, som suger åt sig NYT och WP journalisternas sökande efter s.k. lögnar i Trumps Tvitter. DE s.k. innovativa journalister plockar en mening ur sin kontext och hups har ”Trump-lögnet” fördelats över hela klotet.
    Om det nu hjälper? Skulle var första gången i USA då nån vinner valet med löften om skatteförhöjningar. Kan bli än värre tandgnissel och gråtande kvinnliga journalister än vid förra valets slutresultat.
    -Och- (gamla?) Lbt och Sigge har hittat tillbaka till den förnyade Klimatupplysningen. Välkommen, här blir ni inte refuserade* som vi blir av medierna
    * ”avvisa, säga nej till, vägra att anta, förkasta, neka, avslå, avböja, rata, spola, nedrösta”
    enligt språksynonym. Så, det är så…

  19. tty

    Sigge

    Kalifornien har ett mediterrant klimat med milda, regniga vintrar och torra heta somrar. Vegetationen i sådana områden (chaparral kallas den i Kalifornien) brinner naturligt med korta mellanrum (några årtionden) och är anpassad för detta. Det är däremot inte bebyggelsen i Kalifornien. Man måste ha rejäla brandgator, vilket man inte har.

    Det är förresten slående hur likartad vegetationen ser ut i de fyra andra områdena med medelhavsklimat, mellersta Chile (matorral), Medelhavet (maquis), Kaplandet i Sydafrika (fynbos) och södra Australien, detta trots att det i stort sett inte finns en enda art som är gemensam.

    Mera regn leder för övrigt till fler och större bränder. Det blir mera bränsle och somrarna är i vilket fall som helst heta och torra.

    Sedan har man ett unikt problem i Kalifornien genom att man i flera årtionden grovt försummat att bygga ut, underhålla och modernisera lågspänningsnätet som nästan helt bygger på blanktråd på trästolpar. Dessutom gör miljölagarna det nästan omöjligt att röja ledningsgatorna effektivt. Resultat: stormar leder till att träd faller över ledningarna och startar bränder.

  20. sibbe

    tty: därtill kan man lägga at många hus har gastank under huset, vars värmeväxlare både värmer och kylar ner huset. När gastanken i dessa hus exploderar, då….-

  21. Sigge

    Ingemar Nordin

    Bränderna i Kalifornien har pågått i några veckor men jämfört med 2017 och 2019 så har det inte varit så omfattande än så länge.

    För övrigt så är det inte unikt med att slå ifrån strömmen i Kalifornien vid överbelastning. Före år 2000 så hände det några gånger per årtionde när det var extremt varma sommardagar.

  22. Sigge

    tty
    Att mer regn ger mer växtlighet och att somrarna är varmare är ju det som är problemet i Kalifornien. Regnmängderna har ökat under vårarna och temperaturen har blivit högre under somrarna de senaste decennierna i Kalifornien.

  23. jensen

    Statistik angående bränder i USA.

    https://principia-scientific.com/fake-media-blaming-heatwave-on-climate-change/

  24. JoJo

    Kallt i sydafrika så här års.
    Förra veckan hade man kraftig load shedding,
    Dvs strömmen räcker inte till

    http://www.capetalk.co.za/articles/307941/here-s-how-to-check-your-load-shedding-schedule-in-cape-town

    Här står det att det var ovanligt kallt.
    https://electroverse.net/southern-hemispheres-incoming-big-freeze/

  25. jensen

    Aktuell information angående dagens ämne..

    https://thedailycoin.org/2020/08/23/rolling-blackouts-in-california-show-how-reliance-on-solar-and-wind-power-can-backfire/

  26. Sigge: ”Att mer regn ger mer växtlighet och att somrarna är varmare är ju det som är problemet i Kalifornien”

    Nej problemet som diskuteras i denna tråd är inte de årliga bränderna utan det faktum att Kaliforniens elproduktion (marginal och beredskap) försämrats i takt med att man implementerat sin Green New Deal.

    Men jag förstår att det problemet inte passar in i den gröna agendan. Så därför diskuterar du (liksom SvT) bränderna som just nu rasar hellre än elproblemet och blackouten som kom före de många åskväder som startade bränderna.

  27. Fredrik S

    Jo, oftast när det gäller Kalifornien och svåra bränder är det i områden i södra delen där den heta Santa Ana-vinden i kombination med speciellt regnrika vintrar som gör att bränder i den speciella vegetationen blir närmast explosiv.

    Så har det alltid varit och en eller två F högre temperatur är nog inte avgörande i det redan heta sensommarklimtatet.

    Där har man ändå byggt bostäder med chaparallen ända in till husknuten. Och att röja och bygga brandgator som tty skriver har naturälskande miljövänner satt stopp för där också.

    Så regnrika vintrar är det stora problemet i dessa delar, inte torka som msm här skriver. Ja, i kombination med något som antänder förstås och det åskar inte varje vecka där.

  28. Fredrik S

    Ingemar Nordin https://klimatupplysningen.se/green-new-deal-en-framtid-i-morker/#comment-385217

    Vad beträffar fossilfri elproduktion i Kalifornien så löser väl Los Angeles en del av detta fortfarande med produktion i en annan delstat, från jättekolkraftverket Intermountain i Utah. Det ska konverteras till gas från 2025 är väl planen.

    Men det produceras ju som sagt bekvämt nog inte i Kalifornien. Ungefär som dansk kolkraft i Sverige.

  29. Fredrik S https://klimatupplysningen.se/green-new-deal-en-framtid-i-morker/#comment-385220

    Som sägs i citatet i inlägget så har Kalifornien minskat sin import av el från fossilanläggningar i andra delstater. Om detta även gäller LA vet jag dock inte.

  30. forts. angående hur bränderna uppstod i år från häftiga åskväder, se https://wattsupwiththat.com/2020/08/21/a-lightning-barrage-puts-the-western-u-s-on-fire/

  31. Benny Wiktorsson

    Som vanligt tas aldrig solaktiviteten med i beräkningarna. Låg solaktivitet för med sig förändringar i magnetfältet med förändringar i jetströmmarna vilket då leder till mer laddning i atmosfären och mer åskväder, blåsigare samt mer skillnad mellan max och min händelser ”temperatur, nederbörd samt stormar,”. Alltså en varm torr period följs av storm med mycket åska och vind och med nämnda orsaker bl. a dåligt röjda kraftledningsgator/brandgator. (kanske också anlagda bränder av aktevister). Ingen kan väl förneka att det varit stora variationer i väderhändelser runt jorden kyla/värme, torka/översvämningar samt blåsiga perioder ”det tror jag alla som brukar vara på havet kan intyga” under det senaste solminimat. Men i media tas bara vissa extremer upp det som passar alarmismen.

  32. Benny Wiktorsson

    Tillägg till förra kommentaren. Orsaken till odstadigheten är alltid i media Co2 p. g.a ökande temperaturer vilket talar emot alla fysiska lagar en ökad medeltemperatur leder till mindre temperatur skillnader mellan Nord och Syd och stadigare väder om än varmare.
    Vilket då måste innebära att solaktiviteten är orsaken till ostadiga extrema väderhändelser logiskt??

  33. Lasse

    Polarbröds bageri brinner i Älvsbyn.
    Trist.
    Brödtillverkaren har legat i spetsen för förnybar och klimatvänlig produktion.
    Något jag kallar för Greenwashing.
    Bröd skall vara närproducerat inte skickas över hela landet.

    Fö så tycks bönderna vara nöjda med årets skörd.(SVD)
    Men vi har ett stort överskott som exporteras.
    Spannmålsexport som hålls under armarna av EU.

    Transportsektorn har tagit över!

  34. B. Nilsson

    Varför säger man att vindkraft är en modern teknik när den skrotades efter kanske tusenårig halvdan användning så fort ång- och dieseldrivna motorer kom in i bilden?
    Förresten. Hur många måste dö eller skadas i samband med vindkraftverkens service?
    ”Ett smärre helvete” enligt Elinstallatören:
    https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2019/januari/issjok-en-livsfara-for-vindkraftstekniker/

  35. Jojje

    Lite OT, men bränderna tas ju upp i tråden.
    https://www.youtube.com/watch?v=ENqIiyNN6hE

    Agenda eller inkompetens i nyhetsrapportering. Troligen både och.

  36. Ivar Andersson

    B. Nilsson 2020-08-24 kl. 08:18
    Men segelfartygen har inte gjort comeback av någon konstig anledning 🙂

  37. Lasse

    Segelfartygens tid är kanske över?
    Men det sker utveckling inom segelsporten!
    https://www.youtube.com/watch?v=CGbxnmwaKHo

  38. Daniel Wiklund

    0T. Det är ödets ironi när polarbröds fabrik brinner upp. Dom tillverkar ett mycket miljövänligt bröd, med egen vindkraft. Men när fabriken där det miljövänliga brödet bakas brinner får älvsbyborna hålla sig inomhus, skolor och daghem stängs och tågtrafiken står stilla. Det bildas giftiga gaser. Polarbröd har i många år haft hållbarhet som ledstjärna. Just nu är hållbarheten uppbrunnen. Obs! Brödet är gott.

  39. jensen

    Ytterligare aktuellt angående green deal i Kalifornien från SEPP

  40. tty

    ”Bröd skall vara närproducerat inte skickas över hela landet.”

    I så fall borde väl Polarbröd inte bygga upp bageriet igen utan flytta det till Sydsverige där kunderna finns?

    Älvsbyn är ju dessutom ett av Sveriges värsta köldhål så det kan ju omöjligt vara klimatsmart och energisnålt att ha verksamhet där.

  41. Björn

    Rolf Mellberg 2020-08-23 kl. 10:44; Ja, det är intressant att denna nedkylning överhuvudtaget kommer upp i debatten. En mätbar reducering av UV finns med i rapporten men naturligtvis vill man inte redovisa allt kring denna reducering. Länkar man sig till en av de rapporter som hänvisas till, (se länk nedan) så får man lite mer kött på benen. Det svaga med de flesta rapporter är att det saknas ett tydligt syfte i ingressen. Men läser man mellan raderna så framgår tydligt att man även vill framhäva betydelsen av CO2 för den pågående nedkylningen i de övre atmosfärslagren. Det redovisas en tydlig trend i reduceringen av UV, där man använder den mikrovågsstrålning om 10.7 cm som solens korona strålar ut, som proxy. Det man måste förstå, utan solens variation, händer ingenting. En av slutsatserna i den länkade rapporten under punkten 6, framgår oviljan att erkänna solens betydelse i nedkylningen, även fast dess andel är 58%.

    We do not see evidence of a trend break or a change in the nature of the underlying trend after accounting for the solar cycle response in the Davis OH temperatures; however, this simple solar-cycle and linear trend model fit accounts for only 58 % of the temperature variability. The remaining variability reveals evidence of a temperature oscillation on a quasi-quadrennial (∼4-year period) timescale.

    https://acp.copernicus.org/articles/20/6379/2020/

  42. Sven Hanssen

    En del i Kalifornien kallar energisituationen där för en ”Greenout”.

    Frank Wolak, ekonomiprofessor och enegimarknadsexpert på Stanford, liknar Californiens strategi att försöka köpa importerad el från kringliggande stater på spotmarknaden med att åka ut till en flygplats under Thanksgiving och förvänta sig kunna köpa en stand-by-biljett.

  43. elias

    Green new deel
    Vi är ju på väg mot samma här i Sverige med regeringens utredning om ”Ny start för Sverige efter Corona”.

  44. Robert Norling

    “Bröd skall vara närproducerat inte skickas över hela landet.”
    ”I så fall borde väl Polarbröd inte bygga upp bageriet igen utan flytta det till Sydsverige där kunderna finns?”

    Nä du tty det går inte för sig, finns ingen el.
    Pågens försökte ju men valde att flytta utomlands.

  45. jensen

    Kommande historisk klimatbetraktelse uppenbar redan i dagens läge.
    Hur skall man få dagens falska klimatapologeter att tillämpa verklighetsanpassade klimatperspektiv?

    https://principia-scientific.com/no-alarm-uk-temperature-analysis-from-1659-to-2019/

  46. Fredrik S

    Robert Norling https://klimatupplysningen.se/green-new-deal-en-framtid-i-morker/#comment-385242

    De får flytta till Danmark så kan de göra rågbröd också.

  47. Lars M

    Sture Å.,

    Upplysningstiden karakteriserades av att människan accepterade sin okunnighet och istället för att söka svaren i heliga skrifter och dogmer började man ifrågasätta, undersöka och expirementera för att förstå hur saker och ting verkligen fungerade. Detta var början till den vetenskapliga metoden vilket fört oss dit vi är idag.

    Utvecklingen vi nu ser är precis det motsatta, tron på dogmer och den „enda sanningen“ håller på att ta över och verkligt ifrågasättande blir bespottat. Därför är begreppet „Nedsläckningen“ väldigt träffande tycker jag.

  48. Benny Wiktorsson

    https://electroverse.net/heavy-summer-snow-forecast-for-norway/https://electroverse.net/extreme-patagonia-snowstorm-kills-at-least-100000-sheep-and-5000-cattle/https://electroverse.net/record-setting-cold-invades-central-russia/
    Som jag pekade på tidigare solaktiviteten påverkar lite här och där kan bli en spännande vinter.

  49. Robert Norling

    Nu ska kommunerna mutas för att snabba på och underlätta processerna för vindkraftsetablering.
    Ännu mer obalanser i elsystemet ska tydligen – med bidrag från oss alla – ökas.

    https://www.facebook.com/photo?fbid=253960289148016&set=pcb.3343442825880780