Idag är det Sveriges nationaldag och vi här på Klimatupplysningen säger grattis till er som firar men också till er som mest tycker att det är skönt med en ledig dag.
Dagen firas till minne av den 6 juni 1523. Gustav Vasa valdes då till Sveriges Kung och Kalmarunionen upphörde slutgiltigt. Danskarna, inte minst Kung Kristian II (Kristian tyrann) var den dominerande kraften i unionen. Gustav Eriksson (sedemera Vasa) anslöt sig till Sturepartiet och tog på så vis strid mot den danska kungen.
1520 kom Kristian tyrann ridande med sitt sällskap till Stockholms slott. De ville fira Kristians kröning hette det, men mitt under festligheterna stängdes dörrarna och en rättegång tog istället sin början. Gustav Vasas far lär inte ha blivit bjuden på festen från början men gick dit, knackade på och fick till slut komma in. Det ångrade han nog djupt sedan när Stockholms blodbad satte igång. Ungefär 80 personer avrättades på Stortorget i Gamla Stan.
Gustav Eriksson Vasa undkom blodbadet och flydde till Dalarna. Där försökte han uppvigla dalkarlarna till uppror men de tvekade. Gustav gav upp, tog sina skidor och drog mot Norge. Då ändrade sig dalkarlarna. Två skidlöpare skickades för att hämta tillbaka honom och det var just i Sälen som de kom ikapp honom. Tillsammans åkte de sedan tillbaka till Mora och utan att veta det hade de just genomfört det första Vasaloppet.
Stridigheter fortsatte men Gustav samlade en allt större här på sin väg söderut. Den provisoriska regeringen i Stockholm flydde och flera starka namn gick över till Gustavs sida. Den 6 juni 1523 blev han alltså utsedd till kung på riksdagen i Strängnäs och på självaste midsommardagen den 24 juni gjorde han sitt intåg i huvudstaden.
Vi firar kanske midsommar mer än nationaldagen men det fungerar ju bra det också, även historiskt. Det var förresten inte förrän den 12 januari 1528 som Gustav Vasa blev krönt i Uppsala domkyrka.
Pär Holmgren varnade 2006 om att vasaloppet inte skulle kunna hållas i framtiden på grund av brist på snö till följd av klimatförändringarna.
”- Vi kan mycket väl ha kalla vintrar även om 10-20 år, men statistiskt sett kommer de att bli färre.”
Min gissning är att han förmodligen ångrar det tvärsäkra uttalandet nu men fakturm är att vasalopp har blivit inställda på grund av brist på snö. Det handlar om tre år, 1932, 1934 och 1990.
I Skåneland kallar vi kung Kristian II för Kristian den gode .
Stockholms blodbad var en ganska marginell företeelse jämfört med vad som hände i Blekinge.
http://www.learning4sharing.nu/ronnebyblodbad-210263.html
Det där med Gustav Vasa, Sverige och världen är intressant. Under mina första decennier var västerhavet och vad det gav alltid närvarande. Att bo vid dess kust innebar att var och varannan unge kunde berätta om vad deras släktingar upplevt då de var ”på sjön”. Det stora havet var alltid närvarande och näsan var så att säga vänd mot Island, Norge, Danmark, England och världen därutanför.
Då medierna blev mera närvarande i min lilla värld blev verkade det som om allt viktigt hände där borta på den andra sidan långt borta från västerhavet. Den känslan höll i sig och med tiden flyttade jag dit till ”händelsernas centrum”, till Sverige. Länge levde och verkade jag i Roslagens famn fortfarande förundrad över att allt viktigt tycktes hända runt Mälardalen.
När jag så småningom återvände till livet och havet i väst upplevde jag samma känsla. Näsan är fortfarande vänd mot friheten i väst. Jag lärde mig att en del Kungälvsbor fortfarande säger svenska sidan om västra sidan av Göta älvdalen. Detta och mycket annat förbryllade, men plötsligt en dag förstod jag varför, Gustav Vasa var aldrig vår kung, vi blev aldrig riktigt lydiga svenskar.
Festligt nog är det väl två 6 juniar som firas, också den 1809 med regeringsformen, en med mer nationalistiskt och en med mer också demokrati-signum. Man kunde också byta helgdag en gång till och välja 24 maj som var en dag då kvinnlig rösträtt beslutades, det väl största klivet mot det senare.
Ann L-H
Väldigt länge var de olika landskapen mer eller mindre självständiga med egna lagar. Egentligen hänger det väl lite ihop det här med att den rådande makten vill pådyvla en viss stad och region som den viktigaste liksom en viss dag som nationaldag.
Det innebär ju inte att människor i andra regioner tycker så eller att vi firar just den dagen mest.
Intressant av not är att Vasaloppet går i fel månad. Det som nämns i samband med Gustav Erikssons rörelser i Dalarna är att han var där i december 1520 till januari 1521. Han använde snöskor av allt att döma för skidor var det ingen adelsman från Uppland kände till då. Sen har han förstås fabulerat rätt fritt i sin biografi, skriven av Peder Svart med kungen själv som redaktör.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Vasas_%C3%B6den_och_%C3%A4ventyr_i_Dalarna
Sen har SVT fel i sin statistik varför 1934 års lopp ställdes in. Det ställdes in på grund av alltför få anmälda. Pengarna räckte inte till för de som hade anmält sen. 1932 ska det visst ha varit helt snöfritt. Inte ens det glopp som kan ses från bilderna från 1990.
OT
Ynkligt av forskarvärlden att skylla ifrån sig:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/medier-opalitliga-i-klimatfragan_8242750.svd
Man borde ju ha städat framför sin egen dörr för länge sen, jag säger bara Rockström, Michael Mann, James Hansen etc. Nu börjar alltså råttorna lämta skeppet och skylla på varandra.
Henrik M
Jag vet inte om jag vill kalla författarna för forskare, de verkar snarare vara någon sorts förnicklade journalister. Titlar som professor och docent är idag mer att betrakta som varningstecken än utmärkelser bortsett från inom hard core science.
Jag hittade bara ett enda relevant stycke i SvD-ledaren
”I ungefär samma veva ”upptäcktes” att de vetenskapliga prognoserna var delvis osäkra (vilket de egentligen har varit hela tiden), vilket nådde sin kulmen genom det så kallade ”Climategate” (2009) och anklagelser om forskningsfusk.”
Här hade journalisterna haft en guldgruva att ösa ur om de inte varit skygglappsförsedda.
Detta fenomen ligger bakom tidningsdöden, ingen vill betala för att läsa snömos och lögner.
Det skrämmande med ledaren är de oblyga försöken att skapa nya försörjnngsinrättningar:
”Dels bör man undersöka möjligheten till långsiktiga medieprojekt som drivs gemensamt av offentliga och privata intressen; där medieföretagen finns med som viktig länk till den större allmänheten men där de inte ensamma bär upp och finansierar journalistiken.”
Vem som får ta notan torde vara uppenbart.
Gustav Wasa torpederade definitivt Kalmarunionen, drottning Margaretas skapelse. Visst förekom det krig mellan Sverige och Danmark under unionen, men det blev sjufalt värre efter den. Den senare delen av 1500-talet fram till början av 1700-talet karakteriseras av grymma och meningslösa krig mellan Sverige och Danmark. Anledning att fira Gustav Wasa saknas.