Grattis Studenter!

DSCN3999
Bilden på studenterna på flaket som sölar ner varandra med billig öl tog jag igår på Götgatan här i Stockholm. För mig som religionshistoriker kan jag inte låta bli att dra religiösa paralleller. Jag betraktar det här fenomenet som en initiationsrit, en övergångsrit. En sådan kan indelas i tre faser. Separationsfasen där ritualens objekt sklijs ut från sitt vanliga sammanhang. Den liminala fasen där själva övergången äger rum och sist återföringsfasen där ritualens objekt träder in i sitt nya sammanhang. Tjejerna på bilden är mitt i den liminala fasen, den där den vanliga strukturen är upphävd. Det är tillåtet att bete sig på ett sätt som bara är möjligt i det här sammanhanget.
Mellanfasen, den liminala fasen, är ofta drastisk och för objektet in i döden för att sedan återfödas som fullvärdig medlem av samhället. Det är ju farligt att åka på flak, olyckor har hänt. Men det SKA vara farligt, i alla fall lite. Att fullständigt söla ner sig med öl påminner inte så lite om dopet i kristna religionen. Idag är tjejerna på bilden alltså fullvärdiga medlemmar av samhället och ska som sådana söka sin väg vare sig de tänker plugga vidare eller söka jobb. Lycka till med resten av ert liv!
Det som jag tycker är intressant är att ungdomarna har skapat den här riten själva. Förr fyllde konfirmationen det här syftet men numera anser jag att det är studenten för de flesta (alla tar ju inte studenten). Vi tycks ha vissa föreställningar av religiös karaktär mer eller mindre nedärvda i generna. En annan sådan föreställning är den om en kommande apokalyps. Världen ska gå under och ge plats för en ny.  
Vår tids apokalyptiska föreställning är naturligtvis klimathotet. Den syns inte minst i vissa filmer av apokalyptisk karaktär beskrivet av exempelvis David Jonstad. David tillhör dem som mer eller mindre förväntar sig att vår civilisation kommer att kollapsa.  I sin iver att larma om klimathotet sprider han tyvärr desinformation.
”Den temperaturökning som vi styr mot just nu – uppemot fyra grader inom ett halvsekel och kanske sex grader vid seklets slut”
När människor matas gång på gång med sådan här felaktig information är det inte så konstigt om de till slut tror på den. De är då det skapas grupper som ”Klimatskriket” som går ut på stadens gator och skriker så högt de kan.
Jag fullkomligt älskar Sci-Fi filmer men när de innehåller inslag som, vad jag vet, är vetenskapligt omöjliga drar det ner upplevelsen rejält. I filmen ”Oblivion” har några slags levande maskiner tagit över planeten. De skapar kloner av två människor om och om igen. En av dem är efter Jack Harper och det som drar ner filmen är att klonerna har samma minnen som förlagan, om än djupt begravda.
En ny postapokalyptisk film har premiär imorgon, den 7 juni, ”After Earth”.  I filmen har allt liv på jorden utvecklats för att döda människor. Det har gått tusen år utan någon människa på planeten men tydligen har alla djur och växter på jorden något slags ”minne” av den förskräckliga arten Homo sapiens. Jag kommer förmodligen att se den ändå.
David Jonstad frågar sig ”Fruktar vi samhällets sammanbrott, eller vi längtar vi efter det? Kanske gör vi både och.”
Ja jag tror dig David, en del av dig längtar säker efter samhället sammanbrott men det gör inte jag. Att läsa religionshistora har gjort att jag tycker mig se religiösa inslag där utövarna själva inte tänker på det. Att tro på (och längta efter) en samhällig kollaps på grund av en av människan orsakad klimatkatastrof har väldigt mycket likheter med en tro på de undergångsmyter som finns i nästan alla religioner. David Jonstad skulle förmodligen inte kalla sig själv för en religiös människa men jag säger att gränsen i alla fall är hårfin.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Orm

  Tack Lena för en mycket intressant betraktelse!
   
  Den liminala fasen som ungdomarna befann sig i på flaket i igår ska dock inte förväxlas med den kriminala fasen som Husbygängen hamnade i härom veckan även om många gärna vill tro på den förra förklaringsmodellen.
  Vad gäller David Jonstad vete fasen vilken fas han befinner sig i; möjligen skulle det kunna vara den pyramidalt mytomanala… 😉

 2. RB

  Trevlig text! Ja, jag tror vi längtar efter undergång, samtidigt som vi fruktar. Men en dag som denna, när solen skimrar i ljusgröna lövverk, då glömmer vi Harmageddon. Det är alls inte förnuftigt att förhålla sig så förvirrat som vi gör till vår omvärld, men det tycks ingå i konceptet.Att i slutfasen av en mellanistid väsnas och larma om en mycket modest upptick i temperaturkurvan på vägen utför -förnuftigt är det inte, men mänskligt.
  Hela detta ståhej med klimatet är, ur Moder Jords perspektiv, en storm i ett vattenglas. Men ändå, det är förbryllande, att vi som ändå känner till detta om istider, reagerar så här, på randen till nästa stora nerfrysning. Skönt att kunna ställa sig vid sidan om och bara njuta, av sol, värme, frodig grönska, skönt att vara del av denna förvirrade mänsklighet, trots allt…

 3. Tack Lena 🙂 letade efter lite ”music and subtitles” att ge dig i också, så du får en något med!
  http://www.youtube.com/watch?v=BTEIjM3BkLo
  Moses went up to the mountain high
  To find out from god why did you make us why
  Secret words in a secret room
  He said a womp bop a lu bop a lop bam boom
  I did not put you here to suffer
  I did not put you here to whine
  I put you here to love one another
  And to get out and have a good time
  Let my people go-go-go
  Let my people go
  Let my people go-go-go
  Let my people go
  Joshua fit de battle of jerico
  He tell the boys with the horns get down and blow
  They rear back aim they bells at the stars
  And said beat me big daddy eight to the bar
  Chorus
  Jesus went out for a walk with his mother
  The scribes and the pharisees plotting hugger-mugger
  They locked him up and they threw away the key
  He said why’s everybody always picking on me?

 4. Håkan Bergman

  Vart hittar man så billigt öl så att man har råd att hälla det över sig?

 5. OR

  Tack för det Lena! Gärna fler betraktelser ur religiöst/antropologiskt perspektiv här på bloggen, för min del.
   
  Är det inte ganska betänkligt att ungdomarna lämnats att skapa sin egen initiationsrit? Att det inte finns ett samhälle som skapar en form för inträde i vuxenlivet. Och vilket utvecklingsstadium representerar egentligen detta att spruta öl på varandra?
   
  Jag brukar tänka på inträde i arbetslivet som det enda vi har något liknande en reell initiation, och att ungdomsarbetslöshet också i det avseendet tillhör vårt samhälles sämsta sidor. Förlängd utbildning har alltid en baksida av att hålla ungdomar borta från arbetsliv/initiation. Ett års samhällstjänst/värnplikt för alla vore en mer värdig initiation att erbjuda, tycker jag.

 6. Nu gäller det att ”de nästanmogna” får något att göra när de ”landar” efter gymnasiepärsen och sen ledan sätter in efter återhämtningen – innan de vänder energin till något destruktivt. Så är det när man elittränar, musklerna byggs ju upp under vila och de kommer tillbaka starkare än tidigare, de nya musklerna.
  Finns det tillräckligt med studentbostäder nu då? Yrkesskoleeleverna, kan inte dom hoppa in under sommaren som lärlingar och hjälpa till att bygga de som deras kompisar skall bo i, till hösten?
  Det är ett konstig sak att med Sveriges klimat så byggs det mest på vintern när det är kallt ute. Varför inte på sommarhalvåret när det går att vara ute, utan att dra på sig garanti för ledgångsreumatism i framtiden?
  Man kan väl åka till varmare breddgrader på vintern?
  Förstår ingenting?

 7. Mest synd om är det om de alla ”jesusbarn” som är fast mellan två stolar utan sysselsättning – det är inte så bra att bo hemma tills man är 33, se hur det gick för jesus no 1.

 8. Simma lugnt i utstspilld öl, Lena. Bara några hundra miljader ton CO2 till, så är väl både TCS och dess husse Oljelobbyn nöjda. Skit i planeten och låt folk dö!

 9. Idè: De studenter med läsämnen i betyget kunde kanske testa hur väl de lärt sina kunskaper, och därmed repetera dem praktiskt själva så att de ser att det sitter, genom att det sker någon kontaktförmedling mellan dem, och de som skoffats undan i åratal, kan man göra så?
  Jag bara spånar, vad tycker ni som vet hur samhället f n är uppbyggt? Ska inte de här plantorna ta över snart? Ska de stödjas eller bestrutas med kemikalier (droger)?

 10. Håkan Bergman

  Vad jag förstår så köper de flak med öl på billigaste stället möjligt. Det är alltså inte starköl utan folköl.

   

 11. 🙂 Upplysande…jag tror jag fastnade i den liminala fasen i tidig ungdom…..hittills väldigt kul …..även 50 +

 12. OR 2013/06/06 kl. 18:21
  Det här gillar du gissar jag! Koordination och struktur! De här killarna gör detta på fritiden efter sina låglönejobb dagtid:
  http://www.youtube.com/watch?v=HW3QVLlK-kE
  Schweitzarna kan hålla tiden, duktigt också 🙂

 13. BoE

  ANONYMUS
  Skitsnack 
  Du kan väl  ge oss en lektion i  hur vi skall producera  all den energi som alla de miljoner  ”som ingen lampa har att släcka”  under Earth Hour  väntsr på!
  Det är väl enkelt för ett snille som du.

 14. Orm

  BoE 21:57
   
  Här har du en representativ kompis till den anonyme; en av miljöpartiets representanter i Sörmland och det är inget skämt.
  En ganska genomsnittlig MP-politiker kan man befara:
  http://www.svtplay.se/klipp/887902/intervju-med-pernilla-hagberg-mp

 15. OR

  MrsM 20:39
  Det var en ovanligt dum och fördomsfull gissning från din sida, och har inte med det att göra som jag skrev om.
   
  Jag tycker det finns en poäng i Lenas koppling mellan initiation och undergångsstämningar. Det vuxensamhälle som inte tydligt kan visa sina ungdomar att de behövs är på sätt och vis på väg att gå under.
   
  För övrigt har Schweiz ett väl utvecklat system av ”civiltjänst” för den som vill välja bort militär tjänst, t.ex. arbete i flyktingmottagning. 

 16. Gunbo

  OR,
   
  ”Och vilket utvecklingsstadium representerar egentligen detta att spruta öl på varandra?”
   
  Detsamma undrar jag när det gäller vuxna som sprutar champagne över varandra efter segrar i olika sporter. 🙂
   
  Det är kanske där studenternas nya rit har sitt ursprung?
   
  Låt ungdomarna skapa sina riter så länge de inte skadar andra! Varje generation har sedan urminnestider klagat på de unga. När jag var ung var det flickor som klädde sig i byxor som ansågs bryta mot samhällets regler och det var bara 60 år sedan! 

 17. BoE
   
  Jag tycker faktiskt att ’Anonymous’ skall skriva mer av sina djupt genom- och eftertänkta tankar och analyser om verkligheten. Jag tror att det vore både klargörande och belysande, och att folk då kan lära sig med om båda sidors argument …
   
  😉