Gott Nytt År 2021

termometer

Met Office spår ett svalare år för 2021. Det är La Niña som spökar menar man.

ETT GOTT NYTT 2021, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Dan

  Blir det verkligen svalare nästa år så är det ett kvitto på att plastpåseskatten fungerar, hälsar miljöpartiklarna.

 2. Får tacka alla vittra emerituspersoner och andra som delat med sig av sin kunskap på denna blogg under året, har varit en sann njutning att läsa och lära. Gillade speciellt när det hettade till och ni hoppade in och debatterade i sann vetenskaplig anda.
  Hoppas på många liknande inlägg under kommande år gör en pensionerad och passionerad kemist med intresse för att förstå klimat, geovetenskap och historia bättre.

 3. efter att jag gjorde mitt ovanstående inlägg på KU så klickade jag mig vidare till WUWT (i enlighet med min vanliga morgonrutin) och då läste jag ett inlägg där från Willis E. som diskuterar samma sak vad gäller den bloggen fast kanske med lite fler ord och mer ingående. Hans slutsatser om WUWT och vad vetenskap är tycker jag även gäller KU. Och nu dags för ett spinningpass för att få igång kroppen
  https://wattsupwiththat.com/2020/12/30/a-new-years-look-at-wuwt/

 4. Simon

  Jättestort tack för en fantastisk sida och ett gediget arbete samt till alla skribenter som delar med sig av sina kunskaper. Gott nytt år allihopa!

 5. Bim

  Gott Nytt År!
  Alla klimatrealister.
  Men varför måste det smälla så infernaliskt när vi byter år?
  Min grannes lilla hund Nelli blir så rädd att den kryper under sängen, å andra sidan är hon rädd för glassbilen också.
  Min dotters hund har jag suttit med en nyårsafton , han var så rädd så han darrade.
  Jag fick sitta med hans huvud i mitt knä och stryka den över örat, medan jag talade med honom. Kroppen var som en stålfjäder från början men slappnade sakta av. Nu är han inte ens rädd för klimatet.
  Klok hund.
  Hälsar Bim

 6. Lasse

  Gott slut 2020

  Hoppas att 2021 blir lite mindre påverkat av virus och andra små irriterande osynliga fiender, påhittade eller verkliga.
  En from förhoppning vore att klimatfrågan debatterades på en lite högre nivå.
  Willis E är en god representant för dem som tänker och presterar utanför boxen. Hans Termostatteorier är pedagogiskt framförda och har relevans utifrån mätta data.

  Klimathotare har modeller, han visar mätningar!

 7. Anders T

  Jag vill också tacka för det andningshål klimatupplysningen är. Respekt för olika uppfattningar och sökande efter korrekta fakta. Läste att Liberalerna ska komma med ett klimat och miljöpolitiskt program och söker nya tankar. Finns det några som är Liberaler, läser dessa sidor och deltar i debatten så kan det vara en möjlighet att åtminstone få ett politiskt parti i Sverige som försöker få till en realistisk och ansvarsfull klimat och miljöpolitik. Vi får hoppas att 2021 blir ett år då Corona blir en vanlig influensa och vi börjar få en vettig miljöpolitik.

 8. Rolf Mellberg

  I kväll stannar man uppe i första hand för att be det gamla året dra åt h-e snarare än att hälsa det nya välkommet.

  Men min förhoppning inför 2021 är att ny kärnkraft får ett genombrott. En ”underdog” i detta sammanhang är kombinationen ThorCon och världens fjärde mest folkrika nation – Indonesien. De vill bygga kärnkraftverk (baserade på smält salt) på skeppsvarv i Korea och bogsera dessa till olika öar i Indonesien. På sikt enorma mängder el.
  Enda alternativet för att tillgodose en skriande brist på el är kolkraft i stora mängder.
  Kan inte Sverige styra om sin biståndsbudget dit?
  Här kommer en film som främst visar hur ThorCon jobbar på att få Indonesien att nappa.
  https://www.youtube.com/watch?v=fsi7lzbiq5k

  GOTT NYTT ÅR ALLA !!!

 9. Lasse

  Vädret är väl inget att hoppas på i årets sista dag.
  Får väl sitta inne och se på i stället:
  https://www.youtube.com/watch?v=AqS4VgZKtEI

 10. Även jag sällar mig till den tacksamhetskör som frambär ett välförtjänt tack till Ingemar och övriga kämpar! Ni inger oss alla mod och kraft att också försöka dra vårt strå till den stack som väl någon gång ska bli tillräckligt stor för att den stackars vilseförda, agronomen, den avdankade politikern, tv-presentatören och deras anhang ska snubbla över den och öppna ögonen!
  Tillönskar er alla ett BÄTTRE NYTT ÅR!

 11. Gunnar Juliusson

  Imorgon ska SMHI byta referens till vad som är ’normalt’ väder från genomsnittet perioden 1961-1990 till perioden 1991-2020. Detta kommer således medföra att aktuella väderlekar oftare än tidigare kommer bli kallare än ’normalt’.
  Vi får se om SMHI följer sina etablerade rutiner från före klimatalarmismens dagar eller om regeringen utfärdar påbud om att inga referenser får ändras.

 12. Bo G #3,

  Ja, Willis försvar av WUWT tror jag kan gälla för de flesta skeptiska bloggar. De gör en oerhörd nytta, även rent vetenskapligt sett. När peer-reviewsystemet fallerat så som det gjort under 2000-talet, bl.a. för klimatvetenskapen (men även för andra ämnen), så fyller bloggarna en viktig funktion.

  Richard Lindzen – en grand old man inom klimatvetenskapen – uttryckte för några år sedan sitt missnöje över hur lite framsteg man gjort inom klimatvetenskapen. Och han gav den politisering och det missbruk av vetenskapliga tidskrifter (t.ex. Nature och Science) som utvecklades under 2000-talet skulden för detta stillastående.

 13. Tudor

  För en gångs skull en vettig artikel från SVT om energipolitiken. Är dagens energipolitik vettig? Knappast! Nu stängs Ringhals1 ned.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trots-elbristen-nu-stanger-ringhals-1

 14. pekke

  Jaså minsann, MetOffice spår svalare väder för 2021.

  Vad jag minns så skulle de sluta med säsongsprognoser eftersom det alltid blev tvärsemot vad de spådde ;- )
  Så man får hoppas det blir perfekt sommarväder både för bönder och semesterfirare 2021 !

  Gunnar J. #10
  Jag undrar oxå hur SMHI skall hantera den nya referensperioden !?

  GOTT NYTT ÅR !

 15. Daniel Wiklund8

  Ikväll skålar Lorentz Tovatt för att Ringhalls 1 stängs. Ser fram emot att få skåla för att minipartiet med maximal makt stängs. Undrar förresten hur många watt Tovatt orkar producera. På pitemål heter två ”to”.

 16. laco

  #13 #15. ”Sverige har totalt stängt fyra kärnkraftreaktorer. Efter år 2040 ska Sverige klara sig utan kärnkraften – som står för 40 procent av elproduktionen – då energin ska vara 100 procent förnybar.” / Anders Ygeman (S)

  Det är så naivt, eller dumt på ren svenska, att jag blir både arg och rädd. Var skall detta ’förnybara’ komma från när det inte blåser, bioenergin är fullt utnyttjad och behoven bara ökar för varje år?

  Gott Nytt År så Gott Det Går !

 17. Rolf Mellberg

  Låt mig tillägga att om tre dygn ska Greta fira att hon blir vuxen, d.v.s. 18 år.

  Jag anser att hon och hela det klimatpolitiska etablissemanget har fullständigt misslyckats att kröka kelingkurvan. DET DUGER INTE!!!

  (detta trots Covid nedstängning)

  Det är dags att sopa bort alla klimatapokalyptiskt ledande personer och utse nya med ett nytt barn i spetsen, helst något i 8-10-årsåldern och någon som med mer konkreta kraftfulla åtgärder kan berätta vad som måste göras för att slippa armageddon.

 18. T Back

  Läser nu Jakob Nordangårds nya bok
  Rekommenderas!
  Tack alla skribenter på dem här viktiga bloggen för intressanta och lärorika bidrag. De förgyller min tillvaro.
  GOTT NYTT ÅR!

 19. Sören+G

  Hörde Janne Josefsson i Lerins program att han inte vet hur han ska kunna ge sina barn optimism och framtidstro nu när Jorden snart ska gå under. Enligt honom levde efterkrigsgenerationen i en period av framtidstro och optimism.
  Det gjorde vi nog, men vi levde också under kärnvapenhotet. Men det deppade vi oss inte ner oss för.

 20. Arild Fuglerud

  Innan jag tar fram nyårschampagnen vill jag rikta ett stort till Ingemar Nordin, Elsa Widding, Sten Kajser, Lennart Bengtsson, Mats Kälvemark, Lena Krantz, Johan Montelius och givetvis alla ni andra som bidragit till att göra denna bloggen till en öppen plattform för klimatvetenskapen med kloka ord, vidöppna ögon och respekt för allas åsikter.
  Gott Nytt År!

 21. En annan

  Ett stort, stort tack till alla inblandade på bloggen, såväl red. som kommentarer!
  Det har funkat som ett universitet i miniatyr, dock utan poängjakt, snarare många aha-upplevelser vad gäller både att dra brallorna av månglare som att visa verkligheten ofiltrerat
  Vad gäller framtiden lutar jag mig på en gammal väns devis:
  ” Life is brutal and full of surprises”
  Ha det bra nu och ät vitaminer och mineraler.

 22. Katarina

  Gott Nytt År! Ser fram mot fler intressanta bloggar, inlägg och diskussioner!

 23. Fredrik S

  Gott Slut!

  Nu är det årets sista dag, slappt och skönt med en plusgrad och snöglopp i luften. Tyst och och lugnt firande som staten förväntar sig av mig. Och det varmaste året någonsin dessutom så de får lite hjälp på traven med att rättfärdiga skattefördelningen.

  Men jag ångrar lite varför jag inte gjorde som vår krisgeneral Dan Eliasson och satte mig på ett plan söderut till ett skönare klimat och gick under jorden.

  Han sa för övrigt senast i november att ”Sverige är dåligt rustat för kriser”.

  Han borde väl veta så det kanske är dags att ta efter.

  Men nu får vi glömma alla nollor och se fram emot spännande inlägg här nästa år.

 24. Håkan Bergman

  Fredrik S #23
  Gott slut själv!
  Här har vi lite luckor i molnen och månen är nästan full uppe i nordost, bara lite naggad i kanten men kan nog bli full redan i natt, vilket den inte lär bli ensam om. Hoppas bara att folk sköter sig bättre än dom som borde vara våra föredömen, själv lär jag hålla mig till att beskåda fyrverkeriet i en närliggande park från balkongen. Men visst känns det hoppfullt när man nästan säkert kan säga att det nya året blir bättre än det gamla.

 25. Kaj+Wahlberg

  Såg just Anders Ynkeman på SVT. Han hävdar att anledningen till att man nu stänger Ringhals 1 är att reaktorn är olönsam, inte att den nått sin livslängd. Man tar sig för pannan. Det är väl bättre med olönsam el, än ingen el alls. Förresten så kommer regeringens brist på planering av elförsörjningen snart att leda till allt högre elpriser. Då skulle reaktorn ha blivit lönsam igen.
  Gott Nytt År!

 26. PK

  En kär vän till mig lade ut länken om en rysk studie om klimatförändringar på sin Facebooksida som länkades här för några dagar sedan. Studien visade på att det kunde vara andra orsaker än CO2 till Arktis klimatförändringar. Till saken. Hen fick exakt noll kommentarer/likes på det inlägget. På inlägget före var det 17 kommentarer/likes och inlägget efter fick 34 kommentarer/likes. Är det indoktrinering eller okunskap som gör att ingen tycker till i denna fråga?
  Gott nytt år och tack för alla intressanta artiklar under året!

 27. Rolf Mellberg

  Jo du förstår PK, det är KRIG nu!!!
  Kan du tänka dig tillbaka till oktober 1942 och att din vän levde i Tyskland samt att hen förklarade (i facebook… eller whatever) att det nog vore klokast att retirera snarast från Stalingrad?
  Hur många likes skulle det då bli?
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Stalingrad

 28. Fredrik S

  Håkan Bergman #24

  Tack, ja, jag tror också man kan vara hoppfull.

  Låt oss hoppas att vi har rätt och det förhoppningsvis blåser en vind av pragmatism hos svensson i stugorna när de vaknar upp imorgon. Ja, när de nyktrat till på em kanske.

  Fast hos de folkvalda kan vi nog dock inte förvänta oss det ännu. Kanske till nästa skottår?

  Snart dags att gå ut på altanen här och avgöra om folk lagt krutet fyrverkerier nu när de förväntas vara goda medborgare.

 29. Håkan Bergman

  Här var det inget spara på krutet, möjligen lite förskjutet åt söder från mig sett. Och ett helt gäng med drönare ute, kanske kommer en från ovan vy på tuben. Tunna moln som månen lätt lyser igenom i ungefär sydväst nu. Tror att 21 blir fantastiskt.
  https://www.youtube.com/watch?v=waEEWnUA4bo

 30. Rolf Mellberg

  En reflexion tänkte jag fälla så när precis när 2021 inletts:
  Alla svenska reaktorer startade på 70-talet är nu ner-stängda.
  Alla svenska reaktorer startade på 80-talet tuffar på. (de var llite större än de tidigare)

  För fyra av våra grannländer (Finland, Estland, Polen och Danmark) ser det ljust ut för kärnkraft. I Danska fallet genom företagen Seaborg Technologies och Copenhagen Atomics.

  Känns ändå ganska hoppfullt. Hoppas i alla fall på ett par veckor el-kris denna eller nästa vinter så ska vi nog se att enegipoitiken tar en klar vändning.

 31. Lars Cornell

  #26 PK. Du glömde ge länken så det går inte att kommentera varken på Facebook eller här.

 32. Adepten

  #31Lars Cornell

  Kan det vara den här studien som antyder att stora jordbävningar är orsak till uppvärmningen av Arktis PK menar https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-12/miop-ssg122320.php