2021 – saker jag ser fram emot

Då skriver vi 2021 och vad är bättre än att skriva ner lite förhoppningar man har; om inte annat så är det roligt att ett år senare gå tillbaks och inse hur lite man vet om hur det nya året skall tes sig, Vem hade, ens efter fyra flaskor vin inpå småtimmarna, i början på förra året kunna föreställa sig att vi skulle sluta flyga och gå runt med munskydd under 2020? Man kan dock lista en del saker man ser fram emot, därmed inte sagt att man gjort en realistisk bedömning om att det faktiskt kommer att ske.

Man glömmer Corona

Den första förhoppningen är väl att man mot slutet av året  glömmer vad corona var för någonting och blir osäker på om det var 2020 eller 2019 som vi inte flög utomlands. Det är naturligtvis en lite orealistisk förhoppning men den är nog inte så långt ifrån vad vi kommer att uppleva. Jag är rätt övertygad om att pandemin är över efter vintern och att folk har börjat bry sig om andra saker när det är dags att fira påsk. De som drabbats personligen eller har anhöriga som har insjuknat kommer naturligtvis att komma ihåg vad som hände men för det stora flertalet kommer livet att fortsätta som vanligt. Vårt minne är förvånansvärt kort när det gäller saker som media målar upp som det värsta som hänt på tusen år. Vem kommer, förutom skogsägarna som blev drabbade,  ihåg sommaren då halva Sverige stod i lågor och vi bara hade att förbereda oss på att leva i sot och aska?

Det som man kanske skall ta med sig från corona året är erfarenheten hur snabbt media ropar vargen kommer och hur villiga politiker är att ta till kraftåtgärder för att rädda världen. Finns det inga hot så behövs det inte några starka politiker och behövs det inte politiker så är det rätt många som inte har en inkomst. Vilket nästa hot kommer att vara är inte så lätt att sia om men det är nog rätt så säkert att vi kommer att få se ytterligare hot som seglar upp och med medias hjälp sprids som en löpeld.  Är det någonting man har lärt sig av corona så är det att det är mycket effektivt att ropa vargen kommer.

Vi slipper frysa

Självklart kommer vi inte att frysa med den enorma globala uppvärmning vi har men en vindstilla morgon i februari så kommer den lilla uppvärmningen att hjälpa föga. Det har väl kommit fram mer och mer kritiska röster i media om hur illa det är ställt med vår energiförsörjning. Vi har nu sex kärnkraftverk som kan leverera snudd på 7 GW, den vattenkraft vi har slår i taket vid dryga 13 GW och till det kommer kraftvärme på upp emot 2 GW – det ger en produktion på 22 GW om det inte blåser. Är det riktigt kallt så kommer vi att behöva en bit över det och om det sker så får man hoppas att det finns tillräckligt med industri som mot en ringa peng är villig att stänga ner som produktion.

Det är inte skrivet i sten att det går åt pipsvängen i vinter men vi kommer leva på marginalen. Vid ett snabbstopp vid ett av de kvarvarande kärnkraftverken kommer vi få ett bortfall på en GW (O3  är störst med en effekt på 1.4 GW) .  Blåser det så är det inte ett problem då vindkraften kan leverera dryga 8 GW under bra förhållanden men det är lika troligt att effekten ligger på 800 MW och då är det inte lika roligt. Jag hoppas verkligen inte att någon skall behöva frysa i februari men det hade nog varit rätt så bra med en liten påminnelse om att det finns en verklighet som man måste förhållas sig till.

Miljörörelsen vaknar

Detta är kanske mer önsketänkande men visst hade det varit härligt om vi fick se en pånyttfödelse av en miljörörelse som faktiskt arbetade för miljön. Hur effektivt det än må vara så förstörde vi nästan alla av våra naturliga älvar och forsar under 70-talet.  Man kan naturligtvis med rätta argumentera för att det pris som betalas i form av torra älvfåror och dalgångar som förvandlats till sjöar är värt att betala med tanke på den fördel som billig el har givit Sverige som nation. Att det är ett stort ingrepp i naturen är det dock inget tvivel om och det skulle väl vara härligt att fira Fallens Dagar i Trollhättan oavsett vilken dag på året det är?

Trollhattefallen
Fallens Dagar firas sedan 1959 i Trollhättan. Foto: Tubaist

Nu har jag just börjat med forspaddling så det har naturligtvis påverkat mig i hur jag ser på dessa naturresurser men visst skulle det vara härligt att få tillbaks vandrande lax och ål i våra floder och älvar?

EU har nyligen, till Svenska politikers förvåning, klassat vattenkraft som icke-hållbart och de har kanske en poäng. I Sverige har vattenkraften konstigt nog varit helt självklar medan miljörörelsen varit upptagen med att bekämpa kärnkraft. Att vi nu bygger ut vindkraften, inte bara med det tysta medgivandet utan, ivrigt påhejat av miljörörelsen är tragiskt. Hur kan en rörelse vara så lättmanipulerad så att de gladeligen propagerar mot saker som går stick i stäv med deras grundläggande värderingar.

Det finns kanske ett embryo till en mer medveten miljörörelse som inser att kärnkraft är lösningen på vår energiförsörjning och att vi kan rädda vår natur från att bli ett industrilandskap. Det kommer kanske inte att ske någon revolution under 2021 men jag tror landskapet sakta kommer att förändras. Man kanske skall dra sitt strå till stacken och stödja Älvräddarna ?

Kärnkraft blir självklart

Roligare än att skaka på huvudet åt den meningslösa utbyggnaden av vindkraft är att följa utvecklingen inom kärnkraft. Oavsett vad politiker säger så sker det en teknisk utveckling som i slutändan kommer vara omöjlig att ignorerar. Under 2021 kommer vi se hur kärnkraft allt mer betraktas som det enda sättet att får ner användandet av fossila bränslen. Kärnkraftsindustrin har fattat galoppen, är med på klimattåget och det finns inte ett företag i branschen som inte börjar sin införsäljning med att säga att de är helt nödvändiga om vi skall hantera klimathotet. Det är väl som alltid, det är först när man har en hotbild som folk lyssnar och bättre hotbild får man leta efter.

tokamakenergy

I närtid så ser jag fram emot när Helsinki Energy Challange presenterar vinnarna i den tävling de utlyste förra året. Jag skulle bli förvånad om vi inte har ett förslag med småskalig kärnkraft med bland dem. Vi kommer säkert även få höra hur det går i den utvärdering som Fermi Energia gör i Estaland där de tittar på alternativ för en mindre reaktor. För den som vill se vad framtiden har att erbjuda så kan jag rekommendera att följa utvecklingen inom fusion och varför inte brittiska Tokamak Energy. Målet detta år är att få upp ST-40 i 100 miljoner grader efter den uppgradering som gjorts under 2020. Det är många år kvar men utvecklingen har tagit fart de senaste tio åren så det är inte otroligt att vi snart har en ny energiform på spelplan.

Om man nu får hoppas

Får man hoppas på något det kommande året så är det väl att RCP 8.5 kommer betraktas som ett skämt. Vi har tagit upp det löjligt osannolika sceneriet som kallas RCP 8.5 förr här på klimatupplysningen och frågan är om inte 2021 blir året då beslutsfattare äntligen inser vad det är de baserar sina beslut på. Att de bygger en vall runt Skanör-Falsterbo för några hundra miljoner kan väl vara ett roligt inslag i all galenskap men när Göteborg vill lägga några miljarder på att skydda sig mot påhittade havsnivåhöjningar så är det inte roligt längre.

Jag har ingen aning om hur RCP 8.5 skall bli ett skämt, någon kanske får skriva en ny Grallimmatk där vi lär oss komparera adjektiv: osannolikt, uppdiktad, ercepeåttafem ?

grallimmatik

 

Ett riktigt gott nytt år på er alla.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Enough

    Det var en tidig start på 2021, Johan, du fångar in de aktuella områdena som vanligt och stakar ut förnuftets väg i dessa !!!

    Om bara något av de börjar gå i ”rätt” riktning, skulle jag tycka det var väldigt positivt, tyvärr lite luttrad av den senfärdighet som landet utvecklat under många år. Din entusiasm, goda analysförmåga och lediga penna är mycket uppskattad, man blir stimulerad att fortsätta försöka väcka och påverka sin omgivning.

  2. Ann+Löfving-Henriksson

    Johan, saker att se fram emot … när det ännu är fritt att önska. Tänk om alla de som kallar sig journalister började uppträda som journalister d.v.s. underkastade sig journalistikens första bud, plikten mot sanningen. Vilken revolution det skulle bli!

  3. Simon

    Året börjar bra, en suverän artikel. Att fortsätta påpeka denna miljöförstöring i klimathetsens spår kan definitivt vara en väg att börja få fler att vakna.

  4. Lars Thorén.

    Gott nytt år med förhoppning om snö och kyla även i södra Sverige.
    En gosse med många analyserande invändningar mot de av oss som inte tror på klimathotet är https://mathsnilsson.se.

    Han redovisar en rapport från Geological Society of London Scientific Statement ”What the geological record tells us about our present and future climate”. Synpunkter på detta?

    https://jgs.lyellcollection.org/content/178/1/jgs2020-239

    Snart ska denna Maths ge ut en egen bok som debunkar de flesta skeptiska invändningarna tydligen.

  5. #4 Lars Thorén

    ”… highest levels in at least the past 3 million years. ”

    Om nu koldioxidnivån är den högsta på 3 miljoner år så är det det bästa som hänt mänskligheten (eller ok, tvåa efter fleecetröjan – den är rätt bra). Dags att nominera kolindustrin till Nobels samtliga pris.

  6. Fredrik S

    Tack, Johan, för denna start på det nya året!

    Angående energi, här är en intressant artikel om energiläget i Kina från South China Morning Post.

    https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3115561/chinas-energy-supplies-set-further-pressure-cold-snap-looms

    Från jan-nov konsumerade Kina mer än helåren 2017 och 2018 och förväntas öka i år med tre procent jämför med 2019.

    Just nu är behovet av kol och gas på topphumör. De får bygga mer vindsnurror framöver så blir det nog bättre.

    Ann #2

    En efterlängtad revolution.

  7. Fredrik S

    Lars Thorén #4

    Ja, han har ju erfarenheter av att skriva romaner så han kan ju publicera en som hans eniga forskarkår och Rockströmare kan läsa på planet när de börjar resa på sina möten på allvar igen när allt drar igång. Lagom till våren kanske?

  8. Lars Kamél

    Kanske visar det sig att vaccinen bara ger immunitet i några månader, och då är Covid-19 inte alls något som glöms bort?
    Numera domineras miljöorganisationerna av falska miljövänner, som struntar i miljö och natur och vill använda miljöfrågor för att förstöra för mänskligheten. Dessa ”miljövänner” kommer då inte att ändra sig. Det kan bara bli bättre om riktiga miljövänner lyckas ta över miljörörelsen. I så fall kommer miljörörelsen också att bli något som anser att en satsning på kärnkraft är självklar.

  9. mattias

    #8
    Gissningsvis får man vid vaccination en ordentlig T-cells immunitet som håller åtminstone ett år.

  10. jensen

    Vad är framtiden beträffande ”Elbilar” gentemot fossilt drivna?
    Vilken är konsekvens-analysen i Sverige angående upphörande av fossil-bilar, när nu detta skall ske.
    Hur skall elen räcka till?
    Jag upplever att det finns fler frågetecken än ”svar” angående framtida energibalans.

    https://notrickszone.com/2020/12/30/world-l-eading-engine-expert-combustion-engine-remains-the-future-hydrogen-will-be-nada/

  11. När Löfven var fackbas förordade han kärnkraft som han ansåg hade stor betydelse för Sverige som industrination så jag hade stora förhoppningar på honom. När han blev statsminister släppte han energifrågorna till MP och S-vänstern med Tokvatt och Ynkeman som frontfigurer. Idag verkar han mest fundera på hur man reparerar klockor och rakapparater.

  12. Lasse

    God start på det nya året 2021!
    Elen produceras just nu: 20 470 MWh/h
    Kärnkraft : 6 776
    Värmekraft: 1 165
    Ospecif:359
    Vindkraft:529
    Vattenkraft:11 641
    Solenergi ?
    Vad skall in mera sol och vind!
    Eller varför inte elkraft från grannarnas vind?
    https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/

  13. Håkan Bergman

    Solelen för december blev 761667 kWh att jämföra med junis produktion 83518894, mindre än en procent m.a.o.
    Sen undrar man hur det står till med kvalitetskontrollen hos SvK, jag har svårt att tro att solen gav 17483 kWh timmen 00 nyårsafton.
    https://mimer.svk.se/Start/

  14. Fredrik S

    Antar att fyllnadsgraden i vattenmagasinen är på topp nu eftersom vi verkar exportera vattenkraft för tillfället.

    Förr pratade de ofta om att vara med sparsamma inför vintern men det var då det.

  15. Anders

    Tack Johan för din optimistiska start på 2021! Jag håller tummarna att åtm något slår in! Jag vill dock tillägga en önskan om att folk snart får upp ögonen för hur stora de naturliga amplituderna / variationerna egentligen är för de allra flesta ”klimatvariabler”, utom möjligen då den stadigt mikroskopiska CO2-halten… Då kanske man även inser klimatmodellernas stora brister…

  16. Gunnar Strandell

    Johan, du hoppas att miljörörelsen vaknar. Jag är skeptisk till att det räcker när det gäller minikraftverken.
    Riksdagen fick en motion om dem från Gudrun Lindvall (MP) redan för 20 år sedan, men valde att ge fortsatt ekonomiskt stöd till dem.

    När nu EU anser naturgas vara ett mer hållbart alternativ än vattenkraft kan vi få se ett intressant sökande efter någon eller något att skylla på inför valet 2022.

    Länkar:
    Riksdagsmotion om strypta bedrag år 2000.
    http://data.riksdagen.se/dokument/GO02N311

    Diskussionsinlägg i Ny Teknik 2002.
    https://www.nyteknik.se/opinion/minikraftverk-negativa-for-miljon-6471371

  17. Lars Cornell

    #16 Strandell.

    Att EU inte anser vattenkraft vara hållbart tycker jag är en riktig bedömning i EU-perspektiv. Det är även en riktig bedömning ur ett svenskt perspektiv om vi menar MER vattenkraft. Om vi däremot menar den vattenkraft vi redan har är påståendet givetvis fel.

  18. Lars-Eric+Bjerke

    Det finns ca 2100 vattenkraftverk i Sverige, av dessa är 210 storskaliga och resten småskaliga. Knappt 100 av alla vattenkraftverk har tillstånd enligt miljöbanken. Vi byggde ut vattenkraften framför allt före 60-talet och då prioriterade man elkraften före miljön. För de större kraftverken torrlades älvfåror man byggde bara i undantagsfall fiskvägar.
    I och med EU´s vattendirektiv som kom år 2000, då också Hav- och Vattenmydigheten bildades, har det börjat hända något. Alla kraftverk ska ha miljötillstånd före år 2040. De stora verken har bildat en fond som ska hjälpa de små ekonomiskt.

  19. Robert Norling

    Vattenkraft är inte så långt från sitt max just nu med 11902 MW i produktion. Vindkraft 560 MW. (man kan dock hålla sig för skratt)
    Kärnkraften har ju sedan några timmar tappat i produktion och levererar 6768 MW.

  20. Daniel Wiklund8

    # 18 Lars-Eric B. Har EU miljötillstånd för att flytta parlamentet mellan Bryssel och Strasbourg? Som ju kostar minst en miljard kronor årligen. EU-byråkratin klarar vi oss väldigt bra utan.

  21. Fredrik S

    Här är tysk produktion den senaste månaden.

    https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/01.12.2020/01.01.2021/

    De får väl bygga en tät skog av vindsnurror i hela landet i den fossilafria och kärnkraftsfria framtiden antar jag om de ska bli av med brunkol, gas, kol etc.

  22. Stig Morling

    Vart tog den kloka rekommendationen att lyssna på Tage Danielsson vägen? Härmed några visdomsord från vår ”folkfilosof”:

    ”Du förstår väl ytterst sällan vad jag menar?”
    ”Utan tvivel är man inte riktigt klok!”
    ”Det är alldeles för mycket månad kvar i slutet på peng-arna!”
    Men ni måste lära er det korrekta ”Jag är för allt som är bra-språket!”
    Grundord Alternativt uppkast
    ”Braord” Min definition (ur ”Kronbloms leverne”)
    Hållbarhet Frågan är: ”Brukar Du arbeta med ohåll- bara projekt?”
    Värdegrund Ja, det gäller att inte råka ut för en grund-stötning!
    Inspiration Måste vara en motsats till ”expiration”
    Långsiktighet Krävs om Du skall vara långsint!
    Mångfald Något som uppstår ur ”enfald”?
    Holistisk syn Det gäller ju i sammanhanget att und- vika fallgropar (dvs sådana som defi- nieras som ”Hål!”)
    Integration Motsatsen till ”Derivering”, således ett strikt matematiskt uttryck.
    Jämlikhet Synes vara en grundläggande självklar- het! Frågan dock: ”Är somliga mer jämlikaa än andra?”
    Öppet samhälle Vem lever helst i ett slutet samhälle?
    Feminism En bok av Enid Blyton i serien ” vi fem- böckerna” som aldrig blev färdig?
    Misygyn En knepig sak för oss alla som uppskattar kvinnor, som medmänniskor!
    Fördomar Dina övertygelser som jag inte gillar
    Tillit Det som jag som chef avkräver av dig – obetingat!
    Kontext En strutforming skrivning!
    Narrativ Vem narrar vi idag?
    Utmaning Dvs vi har ingen aning om vad saken gäller
    Diskurs Rengöring av flera klockor i diskbaljan! Eller möjligen: Utsaga av Någon som inte gillar att diska: ”Disk, urs!”

  23. Fredrik S

    Har skummat i lite i vår fina press men inte hittat någon journalist, eller vad de nu är, som orkat uppmärksamma att R1 stängde ner i natt och skrivit om det. Fast det kanske inte passar att publicera?

    Eller också kanske alla är nöjda och belåtna. Det vore obehagligt i så fall.

    Någon hittat något att läsa om det?

  24. Robert Norling

    #Fredrik S 23
    Såg inte heller något på någon TV-nyhetssändning.

  25. Bert Nilsson

    #13
    I Spanien upptäckte man för en tid sedan att eftersom solelen betalades extra bra körde leverantörerna dieselelverk nattetid och kunde på så sätt leverera solel dygnet runt. Kanske en bra idé även i Sverige.

  26. Lars Thoren #4,
    jag har läst dina referenser. En bondes funderingar, tror således dina källor att klimatet i Nordsverige är att föredra framför det i Skåne, lider skåningarna verkligen under hettan? Klimatet i Bayern, är det olidligt? Och är det är farligt varmt i Canada och stora delar av USA. Eller i Rysslands 95 procents nordligaste områden? Det vore härligt att se en karta med rött för vinnarna och – vad ska vi välja? – för förlorarna. Har jag missat kartorna? Annars, häng kvar, vi behöver mer av ditt!

  27. Fredrik S

    Robert Norling #24

    Det är nästan som man kan ana ugglor i mossen. Eller smell a rat som de säger over there och i landet som lämnade av skutan.

  28. Karl Erik R

    #14 Fredrik S
    Helt rätt. Fyllnadsgraden i vattenkraftsmagasinen är på topp. Faktiskt just vid all time high jämfört mot perioden 1960-2019. Men allra mest förstås i de stora magasinen i norr. SE1-12,6 TWh. SE2-12,2 TWh. SE3-2,1 TWh och SE4-0,1 TWh.

    Fortfarande svårt att frakta elen från Luleälven och ner till Malmö.

  29. BENNY Wiktorsson

    Vi får väl börja med alla serverhallar data/telekominfrastrukturen blir lidande men vi fryser inte ihjäl iallafall.

  30. tty

    #4

    Det är ett mischmasch av tvivelaktiga resonemang baserade på tvivelaktiga referenser (t ex Shakun et al. 2012) som bara har en sak gemensam: allt beror på CO2, allt annat är bisaker och feedbacks.

    Ta t ex de här två avsnitten:

    ”For example, a series of hyperthermals during the Paleocene and Eocene were paced by the approximate 100 000-year changes in the eccentricity of Earth’s orbit and the release of CO2 to the atmosphere from a changing ocean circulation (Sexton et al. 2011). ”

    och

    ”At the Paleocene–Eocene boundary: 56 million years ago, several billion metric tonnes of carbon were injected into the atmosphere in less than 20 000 years (Gutjahr et al. 2017). The event appears to have been driven, at least in part, by eruptions of the North Atlantic Igneous Province where CO2 was supplied by volcanic eruptions and metamorphism of organic-rich sediments.”

    Här anger man alltså två helt olika mekanismer till en och samma händelse! Dock var CO2 skurken i dramat i båda fallen. Och så fortsätter man:

    ”The warming was accompanied by ocean acidification, ocean deoxygenation, about 12–15 m of sea-level rise, major changes in terrestrial biota and the hydrological cycle, and one of the largest extinctions of deep-sea seafloor-dwelling organisms of the past 90 million years. ”

    En uppvämning som man alltså tidigare förklaat genom avgång av CO2 från havet till atmosfären leder alltså till ”försurning” (=mer CO2 i havet). Och den där ”largest extinction” gäller alltså ett antal bottenlevande skalamöbor, inget annat. Notera också formuleringen ”major changes in terrestrial biota”. Det är ett finurligt sätt att slippa nämna att praktiskt taget all annat levande på planeten samtidigt blomstrade och diversifierades på ett nämast unikt sätt.

    Förresten har det nyligen kommit fram data som tyder på att skalamöborna snarast dog ut i slutet av PETM då det blev kallare igen.

    På liknande sätt bortförklarar man de plötsliga abrupta klimatomslagen under istiden (”Dansgaard-Oeschger events”) med att de var lokala för Grönland. Vilket bevisligen är fel, eftersom de är väl dokumenterade på hela norra halvklotet och i tropikerna (men inte i Antarktis). Problemet med dem är att de är 1) är mycket stora och abrupta och 2) inte märks övehuvud taget i CO2-kurvorna.